Čtenářka týdne: Martina Mazalová
„Nikdy jsem netoužila mít svůj blog. Prostě jsem jen ráda vařila a pekla. Ale když jsem kamarádkám pořád dokola e-mailem posílala recepty, napadlo mě, že bych jim to mohla nafotit a sepsat na stránky a byla by to i taková mobilní kuchařka pro mě. Tím to vlastně všechno začalo.
Za pár měsíců stránky sledovalo víc než tisíc čtenářů. Krásné komentáře mě povzbuzovaly, a tak vznikl blog V kuchyni obyčejné ženy. Jsem totiž úplně obyčejná ženská, která miluje svoji rodinu, ráda peče a vaří.
Je mi velkou ctí, že si mě vybrala firma Kitchen Aid, pro kterou se můžu svými recepty a fotkami podílet na blogu. Taky mi dělá velkou radost facebooková diskuzní skupina Kuchařky pro dceru, kde mám tu čest si pro čtenáře připravovat různá témata a tipy na vaření a kde se sešla skupina skvělých, stejně naladěných kuchařů a kuchařek.
Chtěla bych dál vařit a fotit, zatím mě to moc baví a je to můj relax po práci. Mám radost, když se v komentářích objeví fotka čtenářky, která píše, že se jídlo povedlo a moc chutnalo.
A do budoucna? Mám takový malý sen, že budu mít svůj recept zveřejněný v časopise o vaření. Jinak mi úplně stačí, když se moje práce bude líbit a přinášet radost ostatním. To mě stále žene dopředu.“
Recept od Martiny: Boží milosti
Vaření mě bavilo od dětství, ale před pár lety jsem potkala Florentýnu a Kuchařku pro dceru. Najednou moje vaření dostalo úplně jiný rozměr. Začala jsem u vaření více přemýšlet, zjišťovat, co která surovina může ve výsledném pokrmu udělat a dokonce si i chuť představovat. Baví mě poznávat nové potraviny, nové koření a taky nové kuchařské fígle a techniky. A v tom mi právě Flo a Kuchařka pro dceru hodně dala a zato jsem a budu vždycky moc vděčná.
Miluju tradiční a regionální pokrmy. K božím milostem se vážou moje vzpomínky a nostalgie, dokonce jsem začala sbírat regionální recepty na toto téma. Pokud nějaký máte, klidně mi ho pošlete, budu ráda za rozšíření sbírky. Můj dnešní recept je přímo od babičky ze Slovácka.
Matně si pamatuju, jak byly tyto zvláštní krucánky u babičky v komoře a jak jsme na ně jako děti tajně chodily. Babička to vždycky stejně poznala, protože jsme byli všichni od moučkového cukru a ten nás prozradil.
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce rumu
- 5 lžic smetany
- špetka soli
- citronová kůra (nemusí být)
- olej na smažení
- cukr moučka a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Všechny uvedené suroviny smíchejte a rukama vypracujte vláčné těsto, podobné těstu na štrůdl. Zabalte do igelitového sáčku a nechejte odležet, nejlépe přes noc.
- Druhý den těsto válečkem rozválejte na přibližně 2 mm silnou placku. Příliš nepodsypávávejte, těsto se skoro nelepí a v oleji při smažení by vám opadaná mouka dělala neplechu. Rádýlkem krájejte tvary a uprostřed prořízněte.
- Smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Dejte okapat na papírový ubrousek a ještě vlažné obalte v cukru.
Kde můžete Martinu najít:
Blog: V kuchyni obyčejné ženy
Facebook: V kuchyni „Obyčejné ženy“
Instagram: @malupa17299
Martinko, Tvůj blog mám moc ráda. Jen jsem Ti ještě slíbila další recepty na milosti, co jsem našla ve staré kuchařce, ale protože už nemám FB, nemám Ti to jak poslat. :-( Napíšeš mi svůj mail prosím?
Ahoj Klárko,a já si pořád říkala, co s tebou je,že už nevidíme tvoje příspěvky
Hlavně že jsi v pořádku.
Jsi moc hodná,za další recepty budu moc ráda.Mail mám: příjmení a jméno dohromady zavináč seznam tečka cz
Píšu to raději takto.
A moc ti děkuji:-) Krásné prázdniny :-)
Děkuji, Martinko, pošlu během dneška. No, já jsem si celý účet smazala a nelituju toho, až teda na naši skupinku. Pořád se na vás dívám přes taťkův profil. :-)) A dokonce už jsem nad tím tak přemýšlela, že to nejspíš vyřeším tím, že si založím profil jen kvůli naší skupince. :-) Moc mi totiž chybíte.
Ty nám totiž taky <3
<3 Jééé, teď jsem si všimla, žes vyhrála balíček z Lídlu. Moc gratuluju, já vyhrála druhý. :-)