Recepty pro začátečníky, kteří se chtějí naučit vařit dobře a s láskou
Neumíte v kuchyni skoro nic? Hledáte recepty pro začátečníky, podle kterých byste uvařili hned napoprvé skvělé jídlo?
Pak jste na tom nejlepším možném místě na světě. Tento web jsem celý napsala přesně pro vás. Tedy pro všechny, kdo:
- mají pocit, že se stejně nikdy vařit nenaučí a že to snad musí být vrozené
- se trápí tím, že když už se do něčeho v kuchyni pustí, tak to stejně nedopadne podle představ – recepty prostě nefungují
- čelí výtkám manžela, že se u maminky nají líp
- kdo si netroufá žádné návštěvě předložit své vlastní jídlo a zásadně nikoho nezve na oběd
- chce dávat dětem normální jídla, ale neví, jak je uvařit
- pořád čeká, kdy v sobě konečně už tu lásku k vaření objeví, ale ona pořád nejde.


Chápu vás, protože i já jsem se dřív cítila úplně stejně jako vy. Hladový chlap a řvoucí dítě za zády, přede mnou bezradnost, prázdné hrnce a recepty, které nefungují.
Teď už ale vím, jak na to, a tak vám můžu ukázat cestu. Zahrnu vás recepty pro začátečníky, které zvládnete hned napoprvé a zvládnete je skvěle. Žádné pochyby, žádné zničené suroviny.
Dám vám veškerou péči, kterou jako začátečník potřebujete, aby vaše láska k vaření mohla pomalu začít klíčit a růst. Naučím vás vařit — skvěle vařit! Všichni vás budou obdivovat, chválit a dávat za příklad. Nejen vaše svíčková bude vyhlášená široko daleko.
Kromě toho všeho jsem speciálně pro vás založila E-mailový klub Kuchařky pro dceru. Když se do něj přihlásíte, najdete každý čtvrtek ve svém e-mailu nové rady a povzbuzení do své začátečnické kuchyně.

A teď už pojďme rovnou do kuchyně.
Recepty pro začátečníky
Abyste mohli vařit s větší lehkostí a radostí, je dobré vědět, co se se surovinami děje, když je vaříte, dusíte, pečete nebo smažíte.
Každá tahle tepelná úprava má svá pravidla a když je jako začátečník pochopíte, nastartuje vás to tak rychle, že brzy přestanete potřebovat některé recepty. Bude vám stačit rychlý pohled do lednice a hned budete vědět, co uvařit a jak to uvařit. Kromě toho začnete poznávat, kdy vám recept lže a kde se dá vylepšit.
Nebojte se, že bych vás snad chtěla zahrnout teorií jako na kuchařském učilišti. To vůbec ne. Následující články obsahují užitečné rady do kuchyně a hlavně i recepty, na kterých si to všehno hned můžete vyzkoušet a lépe pochopit:
- Všechno o vaření
Dozvíte se: kdy zvolit intenzivní var a kdy raději pozvolný, čemu se říká pošírování a proč byste ho měli umět, jak dobře dochutit vařené potraviny, co to je blanšírování a jak vám pomůže zvýšit spotřebu zeleniny ve vaší domácnosti, v čem jiném se dá vařit, než jen ve vodě - Všechno o zadělávání a zahušťování jíškou
Dozvíte se: jak se připravuje jíška a jak se pak použije, abyste s ní jídlo zahustili, k čemu jsou zaděláváná jídla dobrá, jak se zjemňuje pomocí másla, smetany nebo žloutků a co to je obrácené dušení - Všechno o dušení
Dozvíte se: proč je důležité suroviny před dušením nejdřív orestovat v tuku, čemu se říká základ pro dušení, čím př dušení podlévat, proč zakrývat pokličkou, jak dlouho dusit a jak vydušenou šťávu zahustit - Všechno o pečení
Dozvíte se: jak připravit suroviny na pečení, proč by jídlo nemělo plavat v tekutině, když se peče, jak péct rychle a zprudka nebo zvolna a pomalu, jak podlévat, přelévat a obracet - Všechno o smažení
Dozvíte se: jak vytvořit křupavý obal, který olej zvolit ke smažení, při jaké teplotě smažit a proč je důeležitý rozdíl mezi hlubokým a mělkým smažením

Další rady pro začátečníky
Jistě přemýšlíte, jak to vzít za správný konec a nic důležitého nevynechat. Takže si rozhodně přečtěte i tyto články:
- Co má v kuchyni vařit začátečník
Věřte mi: nejsou špatní kuchaři, jen špatné recepty. Když se vám něco nepovede, nehledejte pokaždé vinu v sobě. Neříkejte si, že jste v kuchyni k ničemu. Existuje spousta receptů, které vás přesvědčí o opaku. V tomhle článku se dozvíte, jak si správně vybrat recepty pro začátečníky. - 5 kroků k rychlému a přesnému krájení nožem
Když budete umět krájet svižně, podstatně tím zkrátíte dobu přípravy jídla. Nebojte se, za rychlým krájením nejsou dlouhá léta praxe, ale jen a pouze správné uchopení správného nože, správné držení, správný pohyb při krájení a dost velké prkýnko. A tak jsem vám to popsala pěkně popořadě, abyste už od zítřka krájeli přesně a rychle. Včetně názorného videa. - Jak dochutit jídlo a neuchýlit se přitom k chemickým podpásovkám
I když jste toho třeba v životě moc neuvařili, pamatujte: veškerá dochucovadla maskují nedostatky vaší kuchařské dovednosti. Když budete do všech polívek sypat vegetu, budou vaše polívky nejen chutnat jako vegeta, navíc tím do světa vysíláte zprávu, že neumíte vařit a že dochucovadlo prostě potřebujete, aby jídlo vůbec nějak chutnalo. Zajímavá chuť se dá vykouzlit i bez těchto výmyslů chemických inženýrů. V tomto článku se dozvíte, jak. - Jak udržet pořádek při vaření
Když si vybavím své kuchařské začátky, vidím kuchyň plnou odložených, použitých, zašpiněných věcí, které jsem v tom svém usilovném kuchařském soustředění prostě nestačila umýt, srovnat do dřezu, nastrkat do myčky (počkat – tu jsem vlastně neměla!), prostě je nějak důstojně zkrotit. Je vám to povědomé? Tady je mých 7 rad, jak nepořádek průběžně krotit a zlikvidovat. - Jak se zbavit pocitu, že jste nešikovná a pomalá
Taky vidíte sama sebe, jak zručně a rychle krájíte, jak s lehkostí házíte suroviny na pánev, jak jimi prohazujete, jak je podléváte vínem a elegantně servírujete na talíř, ale když pak vaříte doopravdy, začnete místo toho propadat panice? Jak to, že všechno tak dlouho trvá? Proč jste tak neohrabaná? Čtěte, pokud chcete vědět, co vám chybí a kde se to rychle doučit. - Co vařit pro návštěvu
Občas se hodí, když máte po ruce pár vychytávek, spolehlivých receptů, na které se můžete obrátit, když návštěva zavolala, že za chvíli klepe na dveře. Zde máte dva vyprošťováky, kterými uchvátíte každou návštěvu. - Základní kuchařský proviant
Které suroviny je dobré mít neustále v lednici a jaké ve špajzu? Z čeho se dá vařit snadno, rychle, a na tisíc způsobů? Aby se vám ve vaší kuchyni lépe žilo, připravila jsem vám jednoduchý, krátký nákupní seznam s velkými možnostmi.

Co byste ještě měli vědět
To zdaleka není všechno. Když budete procházet webem Kuchařky pro dceru, najdete tu spoustu dalších článků a receptů, které vám v kuchyni značně pomohou.
Všechny recepty jsou psány tak, abyste pochopili důležité věci a principy, abyste si to na jednoduchých receptech pro začátečníky mohli vyzkoušet a ověřit.
Nezapomeňte se také přihlásit do E-mailového klubu Kuchařky pro dceru, protože tak můžete každý čtvrtek v deset hodin očekávat ve svém e-mailu moje další cenné rady do kuchyně.
Držím palce!
Florentýna
PS. Všem členkám E-mailového klubu ve všech e-mailech tykám. Jsme si tak blíž, když už toho máme tolik společného. Takže klidně mi od teď tykej i ty. Těším se na viděnou v e-mailu.