Jídelníček na týden – bezmála 150 porcí z jednoho nákupu

Dá se sestavit jídelníček na týden tak, aby se šlo na nákup pouze jednou a přitom se jídla nezakládala jenom na pečivu, těstovinách, rýži, bramborách a konzervách?

Úvodní otázku ještě trochu rozšířím. Dá se připravit jídelníček na týden od pondělí do neděle, s pěti jídly denně, pro čtyřčlennou rodinu (čili skoro 150 porcí jídla celkem!) a ještě tak, aby obsahoval spoustu ovoce a zeleniny a dostatek vlákniny a kysaných výrobků? Tedy jídelníček, který by podporoval dobrou funkci střev, která pak zase podporuje imunitu?

A dál, může takový jídelníček vyloučit předávkování pečivem, potažmo sacharidy? Může se obejít bez zbytečně drahých až luxusních surovin? Může obsahovat pokus o propašování rybího masa na talíř? Může takový jídelníček fandit rozmanitosti a bránit zbytečnému vyhazování zkaženého jídla a potravin, čili pamatovat na využití zbytků?

A šlo by do něj pro jistotu a z preventivních důvodů přidat i hodně česneku?

Mám ráda výzvy, zejména podobně komplikované. Proto na jednom takovém reálném jídelníčku nyní můžete spočinout svým zrakem. Aspoň si tedy myslím, že tohle všechno splňuje. Na druhou stranu: nejsem výživový poradce, nerespektuju v jídelníčku žádná potravinová omezení, diety, ani alergie a nepočítám kalorie. Beru to čistě prakticky.

Nebudu zastírat, že jsem si tuto výzvu uložila v souvislosti se současným řáděním koronaviru. Jednak je už dost lidí, které postihla nebo ještě postihne domácí karanténa, ale především považuju za rozumné omezení kontaktu s okolím na co nejmenší možnou míru. Nemusí to nutně znamenat panikařit a zavírat se před světem, venku v přírodě je jistě před virem bezpečno. Doma mi zůstalo několik dětí školou povinných a zároveň se přidávám na stranu těch, kdo vidí hrozbu nejen v kapénkové infekci, ale i v šíření viru pouhým kontaktem a dotykem s lidmi i věcmi, takže čím méně takového kontaktu bude, tím líp.

Co můj jídelníček na týden obsahuje

Omezující požadavky na jídelníček jste si právě přečetli, určitě je není nutné dál rozvádět. Prostě jsou to pravidla, která mají udržet tělo zdravé, silné a v kondici, nikoli ho upoutat vleže na gauči.

Ještě musím zmínit, jak vnímám zmíněných pět jídel denně a co od nich požaduju. Třeba totiž máte o stravování během dne jiné představy. Pokud se neshodujeme, snadno poznáte, kde se rozcházíme, takže si pak stejně snadno tento jídelníček seškrtáte, doplníte a pozměníte podle svého.

Snídaně

Je to ta část dne, kdy se na talíři ještě v pohodě může objevit něco sladkého, protože je velká šance, že se energie ze sacharidů během dne spotřebuje. Tím nenabádám k nezřízenému pečení domácích buchet, bábovek, řezů a perníků, ale především to vidím jako možnost naservírovat sladké müsli a jiné podoby ovesných vloček, různé kaše, ovoce, med, domácí zavařeniny.

Dopolední svačina

To je v mém jídelníčku druhá šance na sladké a zároveň i šance poslední. Od oběda už je se sladkým utrum. Pokud nebylo ovoce k snídani, určitě bude ke svačině. Každý den tak máte zaručenou jednu porci ovoce; ve čtvrtek dokonce dvojitou.

Oběd

Dvě teplá jídla denně považuju za velký luxus a netrvám na nich. Klidně bych se spokojila s jedním.

Tady se mi to, přiznávám, trochu vymklo kontrole, takže ve všední den tu najdete tři teplá jídla z pěti; o víkendu pak beru oběd o něco vážněji, takže se skládá ze dvou chodů: totiž polévky a hlavního jídla.

Pokud nemůžete být při obědě bez dezertu, dobře vám tak, ale do jídelníčku si ho prosím už doplňte sami a do nákupního seznamu taktéž. Tomu nemůžu při plném vědomí a čistém svědomí napomáhat.

Odpolední svačina

Zatímco dopoledne jsem chtěla vždycky na talíř dostat ovoce, odpoledne jeho místo přebírá zelenina. Asi nemusím podrobně vysvětlovat, že bez zeleniny chybí kus zdraví, takže ji tu najdete skoro v každé svačině (a kdyby náhodou ne, tak to zaručeně dohoním u večeře).

Vždycky můžete syrovou zeleninu ke svačině ještě přidat podle svého uvážení. V tomto předjarním období se například nabízí mrkvový salát, kysané zelí, salát s kysaným zelím, salát z čerstvého zelí, zelenina nakrájená na špalíčky. I když okurky a rajčata momentálně pocházejí ze skleníků, beru je v jídelníčku na milost, ať je větší rozmanitost. Zelenina prostě musí být a tečka.

Výjimkou je neděle, kdy jsem vám na odpolední svačinu zařadila čokoládový dezert ke kávě. Pro radost a taky proto, že hořčík v čokoládě nebo v kakau snižuje stres a napětí.

Večeře

U večeří též vidím dost zásadní potřebu zeleniny. Zelenina by měla tvořit odhadem třetinu celého talíře, tím se sníží množství sacharidů, které by se musely přidat jako příloha, aby toho bylo na talíři a do žaludku dost. Díky zelenině se též zvýší komplexní výživná hodnota jídla.

Maso k večeři najdete jen v pondělí, a to proto, aby se co nejdřív spotřebovalo, v ostatních dnech pak bílkoviny dodají vejce, luštěniny nebo mléčné výrobky.

Zatímco ve všední den tu objevíte večeře pouze teplé, o víkendu je už tolik neřeším. Naopak nechávám prostor pro to, aby se snědlo, co zbylo v lednici z předchozích dní. Smysluplné využití zbytků by byla kapitola sama o sobě, na kterou tu teď nemám prostor, ale obecně vzato ty tři zbytkové večeře od pátku do neděle vnímejte zhruba takto: zbývající suroviny i zbytky jídla se často dají skrájet do pomazánek, salátů, těstovinových a kuskusových salátů, schovat do vaječných omelet, míchaných vajec a frittat, propašovat do polévek a dušených jídel. Takže tak učiňte.

Bez dalšího prodlužování zde máte kompletní přehled jídel. Pod ním ještě dopíšu něco k nákupu a k receptům samotným. Nelekejte se, že se to špatně čte, je to jen náhled. Klikněte na obrázek a otevře se vám soubor s pdf ke stažení, uložení nebo vytištění.

jídelníček na týden

Nákupní seznam pro týdenní jídelníček

Než upadnete do mdlob z délky nákupního seznamu, z množství másla, vajec a jogurtu, dovolte mi, abych vám to rozmluvila.

Nákupní seznam vystačí pro 4 lidi na 7 dní v režimu 5 jídel denně plus druhý chod na oběd o víkendu. To je 148 porcí celkem. Nemůžete očekávat, že se to vejde do malého nákupního košíku. Přesto v něm ale můžete celkem úspěšně škrtat.

Nechala jsem suroviny rozepsané podle jednotlivých denních jídel. Máte tedy zvlášť seznam pro snídaně, zvlášť seznam pro dopolední svačiny, zvlášť pro obědy a tak dále. Pokud vaše rodina například využívá rozvoz obědů a nebude je vařit, stačí sloupec s obědy vyškrtnout z nákupu. Pokud vydržíte bez odpolední svačiny nebo nevečeříte, opět lze příslušné sloupce jednoduše vyškrtnout.

Když budete chtít zjistit, jaké celkové množství například mléka musíte koupit na snídaně, svačiny, obědy a večeře dohromady, v tabulce je mléko uvedeno na jednom jediném řádku a nikde jinde. Totéž i pro všechny ostatní suroviny. Snadno se to tedy sčítá i odčítá podle vaší reálné potřeby vařit a pobývat v kuchyni.

Ale ten nejdůležitější dotaz očekávám tento: co když vám některé konkrétní jídlo v jídelníčku nevyhovuje a budete ho chtít vyměnit za nějaké jiné, vaše oblíbené? Je to úplně jednoduché. Nejprve si najděte sloupec, do kterého toto jídlo přísluší, tedy zda je to snídaně, svačina, oběd nebo večeře. Pak se podívejte do receptu (o tom, kde recept najdete, se zmíním hned za chvíli). V receptu koukněte na seznam surovin a jejich množství v jednotlivých nákupních škatulkách odečtěte. Nakonec naopak přidejte do nákupního seznamu to, co patří do vašeho oblíbeného jídla.

Ať jsem na to hleděla zprava nebo zleva, od pondělí nebo od neděle, od snídaně nebo od večeře, líp jsem to s tímto seznamem prozatím nevymyslela.

Odhadovaná cena nákupu je 3500 Kč (ke slovu odhad asi tolik: počítala jsem to dvě hodiny). Když to přepočtu na dříve zmíněných 148 porcí jídla, je to 24 korun na porci. Vnímejte to jako maximální možnou úroveň nákupu na týden pro čtyřčlennou rodinu zavřenou doma, bez možnosti zajít si na doplňovací nákup, tedy se z toho dá dále ubírat, pokud existují méně přísné podmínky, menší stravovací požadavky nebo méně nutná potřeba si všechno uvařit doma. Z některých surovin se navíc spotřebuje jen část, protože není možné koupit menší balení. Navíc můžete omezit odpad a zbytečné obaly tím, že koupíte větší balení, pokud je dostupné (mám teď třeba na mysli kyblík jogurtu namísto milionu malých kelímků apod.).

(Opět klikněte na obrázek, otevře se vám celý seznam v novém okně, toto je jen náhled.)

jídelníček na týden nákupní seznam

Jak si můžete všimnout, seznam je uspořádaný podle jednotlivých druhů potravin, aby se vám s ním v obchodě dobře nakupovalo a nemuseli jste se zbytečně potulovat mezi regály sem a tam.

Anebo, pokud do obchodu vůbec nechcete nebo nemůžete, spojila jsem síly s Rohlík.cz a společně jsme vytvořili nákupní seznam na pět dní přímo u nich v obchodě (těch pět dní je momentálně dáno omezením počtu položek v košíku kvůli kapacitě rozvozu):

rohlik.cz jídelníček na týden

Počet porcí

Pokud je vás doma o jednoho víc, anebo máte doma člověka, který jí za dva, potřebujete nákup přepočítat na pět lidí, což je to samé, jako všechno vynásobit koeficientem 1,25. Pro tři lidi budete naopak násobit číslem 0,75 a tak podobně.

Všechny recepty, které jsem do jídelníčku zahrnula, se technologicky dají uvařit i v množství sníženém na 2 porce, takže se přepočtu nebojte.

Jak uskladnit potraviny na celý týden

Všechno uložte tak, jak jste doma zvyklí. Jsou tu ale opět nějaké výjimky, které by bylo dobré respektovat, abyste s potravinami vystačili na celý týden.

Tou první je vepřové maso na neděli. Do neděle maso v lednici nevydrží, takže ho hned po nákupu dejte do mrazáku. Kuřecí psra spotřebujete hned v pondělí, ty tedy můžou přijít do lednice.

Tou druhou výjimkou je pečivo. Nechávám na vás, jaký druh pečiva máte rádi a co kupujete, ačkoli bych se přikláněla za celozrnné verze s ohledem na vyšší zastoupení vlákniny a výši výživných hodnot. Ve svých počtech jsem vycházela z toho, že normálně rostlému člověku stačí jeden kousek pečiva nebo jeden velký plátek chleba k jednomu jídlu, kde se s pečivem počítá. No a kde se s pečivem počítá, tam je to doslova uvedeno v jídelníčku, tudíž to vidíte na první pohled.

U ostatních jídel mi přijde pečivo jako zbytečné přidávání sacharidů, takže ho neuvádím, čímž tedy vidíte, kde se s pečivem naopak nepočítá.

Pokud máte doma někoho, kdo potřebuje pečiva víc (to je obvykle věc zažitého zvyku nebo pubertálního hladu) nebo míň (to je zase spíš dětské specifikum), budete muset počty pečiva přepočítat. Proto máte v nákupní tabulce všechny počty kusů pečiva dělitelné čtyřmi, abyste věděli, kolik je toho potřeba na týden na jeden druh jídla a na osobu a podle toho si zvedli nebo snížili množství.

Čerstvé pečivo zmražte, díky tomu vydrží na celý týden. Chléb, pokud kupujete vcelku, před zmražením nakrájejte na jednotlivé krajíce. Pečivo stačí vyjmout ven z mrazáku zhruba 30 minut před jídlem a nechat povolit při pokojové teplotě. Pro navození dojmu čerstvě vypečené křupavosti můžete nahřát mražené pečivo pár minut v troubě nastavené na 100-120 stupňů.

Toustový chléb je krájený a v obalu, takže ho můžete bez obav zmrazit tak, jak si ho přinesete z obchodu. V jednom balení bývá obvykle 20 plátků.

Pokud patříte k těm, kdo si pečivo pečou doma sami, nezapomeňte doplnit do seznamu potřebné suroviny.

Pitný režim

V nákupním seznamu jsem nemyslela na váš pitný režim, protože ten je značně individuální. Nemůžu tušit, zda vaše děti ráno pijí kakao a budou tak potřebovat koupit mléko a granko, nevím, zda si k večeři otevíráte pivo nebo víno, nemám ponětí, zda přes den pijete vodu, čaj, kávu, kávu s mlékem, vodu se sirupem, minerálku, vodu s citronem nebo s jiným ovocem. To si prosím spočítejte a přidejte zvlášť.

Druhá večeře

I toto je zcela ve vašem režimu. Pokud živíte pubertálního jedince, který večeří několikrát, anebo potřebujete chuťovky k televizi, doplňte si to podle svého uvážení.

Výživové hodnoty (doplněno 16.3.2020)

Některé letmé ohlasy na Facebooku, že je jídla v jídelníčku pro normálně rostlou dospělou osobu málo, případně že jde o hubnoucí jídelníček, ze kterého se nikdo nenají, mě, přiznávám se, maličko zaskočily. Vnitřně jsem byla přesvědčená, že je v něm kalorií víc než dost a že je naopak bude nutno proložit sportem.

Stačilo se ovšem zeptat na Facebooku a za dvě minuty jsem byla domluvená s Romanou Saxovou, která se v oblasti výživy pohybuje, ví, co dělá, takže pro nás všechny spočítala důležité výživové hodnoty u každého jídla. Najdete je v následující tabulce (opět klikněte na obrázek a tabulka se otevře v novém okně).

jídelníček na týden kalorická hodnota

Závěry si jednak snadno uděláte sami z toho, co berete za svůj potřebný nebo osvědčený kalorický denní příjem. Pokud nevíte, dospělá žena s váhou 65 kg a sedavým zaměstnáním má vyvážený jídelníček o výši 1600 kcal denně, muž s váhou 90 kg a se sedavým zaměstnáním 2200 kcal. Sport a náročnější zaměstnání by pochopitelně měly příjem zvýšit. Vyšší příjem = přibírání, nižší příjem = hubnutí.

A dále pak taky přidávám doporučení a komentáře od Romany:

  • Jídelníček je pro běžnou ženu zbytečně vydatný (ha!), muži jsou kaloricky zaopatřeni hůř, především by se jim hodila větší porce masa tam, kde je ten den na talíři maso. Taky by uvítali větší porce sacharidů k snídani (o kus pečiva navíc například, zejména v pondělí mi to u mužů dost ulítlo). Vlastně kdyby ženy přesunuly část své porce mužům, bude to plus mínus cajk 🙂 Je to úkaz, který se ve většině domácností stejně děje, že?
  • Večeře by neměly být vydatnější než obědy, v některých dnech by je Romana doporučila prohodit. Důvod, proč jsem to tak do jídelníčku napsala, je ten, že večeře se snažím připravovat méně sacharidově vydatné, protože tělo už energii z nich nevyužije, zatímco u obědů to ještě tolik neřeším. Sice tedy hlídám sacharidy, ale nekoukám na další složky jídla, což ovlivní kalorie. A pak taky u nás doma jsou vydatnější večeře věcí zvyku, takže jsem se v tomto duchu nechala unést.
  • Přinejmenším o víkendu je sport a kalorický výdej naprosto nutný. Zařadila jsem na oběd polévku i hlavní jídlo, protože kdy jindy by mělo být stolování takto kompletní, než o víkendu, kdy bývá na vaření i na jídlo víc času.
  • V jídelníčku je zbytečně moc tuků. Často to ovlivňují i ořechy a semínka ke snídani nebo ke svačině. Určitě by šlo v receptech malou část tuku ubrat, problém s dalším snížením tuků však je ten, že připraví jídlo o chuť. Řešení? Menší porce.

Recepty k týdennímu jídelníčku

To nejlepší jsem si nechala úplně nakonec.

Všechny recepty na všechna jídla z jídelníčku najdete někde u mě online, takže teď ještě přidávám přehled odkazů, které vás k nim dovedou.

Má to pochopitelně výjimku a tou je budapešťská pomazánka na pátek. Tu najdete buď v mojí knížce Snídaně u Florentýny na straně 105, anebo na konci tohoto článku jako samostatný recept.

Když už zmiňuju knížku se snídaněmi: kromě snídaní bohatých na vlákninu v ní píšu i o vhodných svačinách a lehkých obědech do krabičky, takže pokud byste některá jídla chtěli v mém jídelníčku vyměnit, ale nevěděli přesně za co, v téhle knížce odpověď určitě najdete.

Totéž platí o odpoledních svačinách a hlavně o večeřích, ty se zase vyskytují v knize Večeře u Florentýny. Nedovedu si představit všednodenní večeři, kde by chyběla zelenina, takže tato knížka je takových večeří plná. Vlastně tam ani jiné večeře než rychlé věci do 30 minut, které pamatují na zeleninu a tedy jsou zdravé, nejsou.

[Obě dvě knížky se dají koupit v mém e-shopu, případně v jiných online i kamenných obchodech s knihami. Jen teda Snídaně mám posledních 500 ks a další dotisk bude až v červnu nebo v červenci, takže pokud chcete nucenou karanténu využít k objevování nových věcí v kuchyni, určitě neotálejte. Jinak spěchat nemusíte, protože po dotisku bude knih opět dost přinejmenším do Vánoc.]

A teď už k receptům.

Pondělí

SN: Pečivo s máslem, domácí zavařeninou nebo medem (tohle recept nepotřebuje, takže tuto položku jídelníčku využívám, abych vám sem přidala odkaz na domácí rohlíky)
SV: jogurt (150 g/os.), 1 kus ovoce
O: zimní kroupová polévka (odkaz vede na Instagram Kuchařky pro dceru)
SV: Zelné placky
V: Kuřecí prsa dušená v pórku, dušená rýže (recept na kuřecí prsa je na 2 porce, násobte proto 2x)

Úterý

SN: Ovesná kaše, ořechy a semínka, med (pozor, recept je na 1 porci)
SV: Domácí termix (recept je na 3 porce, které by po vydatné snídani měly v pohodě stačit i na 4 svačinky, ale pokud chcete víc, přidejte suroviny do seznamu)
O: Těstovinový salát s tuňákem (odkaz vede na univerzální těstovinový salát, který si poskládáte z těchto surovin: 250 g těstovinových mašliček, 200 g konzervovaného tuňáka v oleji, 2 rajčata, 1 salátová okurka. Na zálivku použijte slitý olej z tuňáka, ve kterém jemně necháte rozvonět na mírném plameni 1-2 stroužky česneku nakrájené na plátky).
SV: Pečivo, paštika (pokud si ji chcete vyrobit sami, recept je zde: játrová paštika)
V: Hrachová kaše (recept je na 2 porce, vynásobte proto 2x), kysané zelí nebo kyselé okurky, sázená vejce (2 ks na osobu)

Středa

SN: Jahodové lassi (v receptu vyměňte čerstvé jahody za mražené, jinak vše zůstává)
SV: Sušenky s chia semínky a ovesnými vločkami
O: Wrap: Do tortilové placky zamotejte cizrnový salát, ledový salát pokrájený na nudličky a lžíci zakysané smetany
SV: Zapečená pomazánka s mrkví (velkorysé dávkování – 3 tousty na osobu – považujte za nezbytné, pomazánka je prudce jedlá; případný zbytek nechte vychladnout a podávejte k polévce k večeři)
V: Kukuřičná polévka

Čtvrtek

SN: Banánovo-čokoládová verze ovesné kaše přes noc
SV: Ovocný salát: vezměte 2 kousky ovoce na osobu, oloupejte a rozkrájejte na velikost sousta, zakápněte citronovou šťávou a medem podle potřeby a chuti, sypte oříšky a semínky (použijte jich dohromady 50 g)
O: Zapečené tousty se šunkou a sýrem (dávka pro 4 osoby vychází z 12 ks toustového chleba, tedy vznikne 6 zapečených sendvičů, které po překrojení napůl dají 12 kusů k rozdělení) – k zapékání použijte sendvičovač, anebo opečte sendviče v pánvi, jde to taky, jen je musíte sestavit máslem namazanou stranou vně, nikoli dovnitř.
SV: Hummus z konzervované cizrny, zeleninové špalíčky ze 4 mrkví a 1 salátové okurky
V: Květákový bulgur, 2 vařená vejce na osobu

Pátek

SN: Jogurt, ochucené müsli (mám na mysli kupované, ale pokud si chcete vyrobit domácí, recept je zde: ovesné vločky)
SV: pudink s ovocem, piškoty (předpokládám kupované; pokud nesouhlasíte, recept je zde: domácí piškoty)
O: Hrachová polévka jedna radost
SV: Budapešťská pomazánka (níže), pečivo, čerstvá paprika
V: Vaječná frittata, do které schováte případné zbytky, především zeleninové

Sobota

SN: Rychlé lívanečky, ovoce (1 kus na osobu), med, zakysaná smetana
SV: Domácí müsli tyčinky
O: Krémová polévka z mrkve, zapečené mražené filé, vařené brambory maštěné máslem
SV: Cibulový koláč
V: Pečivo, zbylé pomazánky, využití dalších zbytků jídla z celého týdne

Neděle

SN: Vejce do skla (2 na osobu), opečený toast (2 na osobu), máslo
SV: Koktejl s ovesnými vločkami a mraženým ovocem: večer předem rozmixujte 120 g ovesných vloček na drť, potom je dál mixujte s 600 ml mléka a 300 g jogurtu, nakonec přimixujte 400 g mraženého lesního ovoce a doslaďte medem podle chuti. Ráno po odležení znovu krátce promixujte.
O: Částečně rozmixovaná bramboračka, segedínský guláš, kynutý houskový knedlík
SV: Dezert ke kávě: brownies
V: Uvařte 250 g kuskusu a připravte z něj salát na způsob těstovinového ze zbylých surovin a zbylého jídla

Držte se, ale snažte se přitom ničeho, čeho se mohli dotknout jiní, nedotýkat.
 
 

Budapešťská pomazánka

Celkový čas: 20 minutes

Máslo, když ho dostatečně dlouho mícháte vařečkou, zesvětlá a nabyde na objemu, protože se našlehá a pojme vzduch. Tím se podstatně odlehčí a vytvoří tak ten nejlepší základ pro jakékoli pomazánky, co znám. Doporučuju však předat celou záležitost do spárů samostatného kuchyňského robota.

Suroviny

  • 100 g másla
  • 1/2-1 lžička soli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nebo 2 jarní cibulky
  • 1 červená kapie
  • 250 g tučného měkkého tvarohu (nejlépe baleného ve fólii)

Postup

  1. Máslo a sůl vložte do robota a nechte při poloviční rychlosti promíchávat třecím nástavcem alespoň 10-15 minut. Máslo tak podstatně změní konzistenci, zesvětlá a nabude.
  2. V mezičase oloupejte cibuli a nakrájejte nadrobno. Pokud použijete jarní cibulky, ponechte jim nejen bílou část, ale také pevnou a zdravou zelenou nať. Papriku odjádřete, rozkrojte na třetiny nebo čtvrtiny, dočistěte a také nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.
  3. Mletou papriku smíchejte s olivovým olejem. Snižte výkon robota na minimální otáčky a přidejte papriku s olejem. Po lžících nechte zapracovat tvaroh a nakonec ještě přisypte nakrájenou zeleninu. Stěrkou uvolněte pomazánku od stěn nádoby a nechte naposledy krátce promíchat do rovnoměrného obarvení a rozptýlení přísad.

Poznámky, rady, nápady:

Pomazánka také skvěle chutná bez mleté papriky a kapie, jen s jarní cibulkou. Nebo pažitkou.


 
Suroviny na tento recept si můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo,

    děkuji za velice přínosný, precizní a jistě dosti pracný článek, který inspiruje, i když / až nebude koronavirus tak aktuální. 🙂

  2. anička says:

    Ahoj Flo, jsi neuvěřitelná, vyřešila jsi mi přesně to, kvůli čemu jsem včera nemohla usnout, protože se mi hlavou honili přesně ty otázky, na které jsi mi tímto článkem odpověděla a ještě jsi za mě sepsala nákupní seznam. Miluju tě.

  3. Wow, Flo, takový práce! Smekám klobouk a děkuju za inspiraci.

  4. DanielaS says:

    Pred tremi tydny jsme utekli z domu z Italie, od te doby jsme v dobrovolne izolaci se dvema predskolnimi detmi v garsonce, neni to snadne, ale celou dobu varim podle Florentyny a mam dvakrat denne zajisteny nadseny aplaus. Papirove kucharky jsem si s sebou nenabalila, nastesti je tenhle web a internet snad jen tak nespadne.

  5. Kamča says:

    Nazdar Flo,

    skvělý nápad, dokonalé zpracování. Tleskám!!! A děkuji, rozhodně využiju a příští neděli dám vědět, jak to zafungovalo.

    🙂

  6. Karolína says:

    Tohle je opravdu úžasný. ❤️ Děkujeme.

  7. Milá Flo,

    Vy jste neskutečná a já Vás prostě zbožňuji. Moc děkuji a přeji krásný den

  8. Jarmila says:

    Děkuji za inspiraci. Mám na starosti vnuka, tak se bude hodit každý dobrý nápad.

  9. Flo, jste úžasná!
    Konečně email na téma koronaviru, který je užitečný 🙂
    Moc Vám děkuju za inspiraci!

  10. Zuzana says:

    Milá Florentýnko! skvělá práce a velký dík 🙂

  11. Milá Flo,
    si neskutočne inšpiratívna žena, ktorá žije v realite a pomáhaš tým mnohým z nás. Tvoje nápady a recepty povzbudzujú k prežitiu týchto náročných časov s optimizmom, že robíme správne veci aj v oblasti stravovania. Áno, buďme disciplinovaní a rešpektujme, čo nám zdravý rozum káže. Veľmi Ti fandím a želám si aj do budúcna čítať Tvoje dobré recepty a nápady. Ďakujem a prajem všetko dobré a silnú imunitu.
    Gabi

  12. Verbenka says:

    Milá Flo – děkuji ! Tvůj návod je naprosto dokonalý !

    Musím konstatovat, že to je to nejlepší a nejpotřebnější článek, který jsem dneska na webech přečetla.

  13. Milá Florentýno, moc děkuji za tento velmi užitečný článek, jsi skvělá.

  14. Anna H. says:

    Moc děkuji za super nápady a inspirace Anička

  15. Lubomír says:

    Flo ahoj, klobuk dole pred Tvojim napadom v pravu chvilu. Urcite to nebolo lahke???

  16. Milena says:

    Milá Florentýnko, úžasný a skvělý přehled. Fakt klobouk dolů před nápadem a sepsáním v tak chaotické době. Díky. Milena

  17. Geniální! Děkuji! Jitka

  18. Katschenka Luisa says:

    Milá Florentýno, moc děkuji! Fantastický počin, inspirace v kostce co vařit a ještě zpracovaný nákupní seznam. Sen, který jste proměnila ve skutečnost <3. Kat.-Luisa

  19. Drahomira says:

    Milá Flo, diky za inspiraci, je to moc bezva.

  20. Kateřina says:

    Milá Flo, máš můj obdiv, jsi skvělá!

  21. Děkuji mnohokrát. Jste úžasná, klobouk dolů. A.

  22. Ahoj Flo.
    Děkuji za inspiraci, jak si se surovinami poradit na několik dnů dopředu.
    Je to prima nápověda a skvělý tahák.
    Děkuji Iveta.

  23. Milá Flo!!! Opakovala bych se, souhlasím se všemi předchozími příspěvky. Jsi prostě jednička, která nám chce usnadnit život. Konečně velký přínos pro nás všechny, které zabezpečujeme výživu rodiny. Přeji ti hodně elánu, síly, trpělivosti, nápadů a podpory všech členů domácnosti. Opatruj se a buď hlavně zdravá.

  24. Dopoledne jsme se synem seděli a plánovali, co budeme jíst příštích 14 dní …. Nepropracovali jsme to tak dokonale, ale nákupní seznam máme …. A teď honem do kaufu v Německu, než nám uzavřou nejbližší přechod … A děkuji moc za inspiraci

  25. Super práce!!!

  26. Zuzana says:

    Nemám ráda velká slova, a už vůbec ne anglická. Přijde mi, že se velmi nadužívají.
    K tomuto článku mě ale nic českého, dostatečně adekvátního nenapadá-
    WOW!

    Mockrát děkuju!
    Možná jsi tímto nějakému chronikovi či seniorovi nepřímo zachránilo život, protože si nakoupí a zaleze 🙂
    Byla bych nadšena za pokračování tohoto tématu i pro týden.

    1. Kocourek Bodík says:

      O tom nebudiž pochyb!!!

  27. Martina says:

    Muselo to dát neskutečnou práci, díky.

  28. Milá Flo, děkujeme! 🙂

  29. Jájina says:

    Moc děkuji.

  30. Staňa says:

    Milá Flo,
    Moc děkuji za celotýdenni jídelníček. Hlídám vnoučata a stále jsem přemýšlela co mám připravit, mám to vyřešené díky Tobě. Hodně zdraví Stáňa

  31. Milá Flo, budu se opakovat jako všichni tady. Jsi neskutečná, jedinečná – velké díky za sebe i všechny, kterým pomáháš.
    Přeji ať se všechno přežene, ať zdraví zachováme a konečně můžeme zase vařit a péct s radostí, že si vyzkoušíme tvé tipy, tak jako dřív….(ten poslední seznam strašně moc pomůže, ale přece jenom je tam ten „nádech“ negace, kvůli situaci kolem….

  32. Veronika says:

    Ahoj Flo,

    Moc děkuji za super článek o plánování jídelníčku. Jako nastávající matku co brzy přivede na svět nový život mi to dost pomůže, jednoduše napíšu seznam a vyšlu přítele na nákup a hned je o starost méně a hlavně můžu být v klidu doma a nestresovat se ještě s nákupy. A maily fakt nemíním žádné posílat, stačí že se pořád o tom mluví a už mi to i leze na mozek a navíc mám i trochu jiné starosti. Na toto téma mám svůj názor, ale nemíním to tu rozebírat to sem nepatří. Tak ještě jednou děkuji za super návod a hlavně zdraví, klid, a nepodléhat zbytečně panice at se můžeme těšit z jara a nadcházejících velikonoc.

    Krásny den preje
    Veronika

  33. Martina says:

    Moc děkuji za inspiraci a hlavně klobou dolů za takovou práci.

  34. Velké díky! Myslím, že nad tímhle se zamýšlíme nyní všichni a toto je opravdu veliká pomoc! Děkujeme!

  35. Ahoj Flo,

    moc Ti děkuji za úžasný článek. Jídelníček i nákupní seznam se již tiskne a já běžím nakoupit. Skvělá práce!

  36. Alena Svobodová says:

    Dlouho jsem tu nebyla a tak jsem mile překvapená,to je fakt dobrý nápad,Flo,ty myslíš na všechno. Děkuji a ne jen za sebe,za nás všechny,kterým děláš radost. Hodně zdraví Tobě i všem členům rodiny. Alča

  37. Míša says:

    Ahoj, komentář píšu poprvé, prostě mi to nedalo. Smekám Flo. Už několikrát jsem se chtěla do něčeho takového pustit, byť na 4 dny, ale zatím skutek utek a ještě s hlukem.

  38. Laďka says:

    Odvedla jsi veliký kus poctivé práce i za nás všechny ostatní. Zrovna dnes jdu udělat velký nákup nejméně na 10 dnů. Stále doufám, že to nebude potřeba razantně řešit, ale i tak se tvé nápady a rozpis potravin hodí. Já bydlím od nejbližšího krámu asi 3,5 km, takže si běžně doma držím trvanlivé potraviny, protože není vždycky čas a možnost se tam dostat (včas) a nakoupit si. Přeju tobě i všem diskutujícím hodně zdraví a pevné nervy, Laďka

  39. Marcela says:

    Tak to je úžasné. Skvělá práce.
    Smekám a velice děkuji.
    M.

  40. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Palec nahoru a velký obdiv jak si dovedeš poradit .Jsi velmi pracovitá a dokonalé zvládáš i kryzové situáce jako je ta momentální.Nejsem první ani poslední,kdo tě obdivuje a váží si tě.K jidelníčku nemám co říct protože je perfektní.Od pondělí začinám.

  41. super nápad! Oceňuju všechny tipy i zpracovaný nákupní seznam.
    Jen se obávám, že by mě moji puberťáci asi sežrali, kdybych jim k obědu dala jenom polívku nebo třeba tousty… to jsou u nás takové svačinky mezi pořádným jídlem, jen tak aby řeč nestála, ale rozhodně se tím nenajedí. O manželovi ani nemluvě, naštěstí ten ještě chodí do práce a nají se někde nezávisle.

  42. Hmmm, tak to asi nemáte doma normální chlapy… za tyhle porce by mě ubili hlady… 8 plátků toustového chleba na snídani pro 4 lidi 🙂

    1. Leni, chápu; však taky v článku píšu, jak tuto situaci zohlednit v plánu a přizpůsobit nákup.

  43. Ahoj Tvůj jídelníček je opravdu skvělý a zahrnuje vše potřebné i já jsem sestavoval jídelníčky pro družinu základní školy a vím dobře jak je to obtížné sestavit menu o 4 hlavních jídlech se saláty moučníky a svačinami pro 1400 dětí gratuluji Ti a přeji Ti hodně dalších tvůrčích nápadů Jirka

  44. Skvelý článok, kopa inšpirácie, ďakujem.

  45. Super díky jsi skvělá

  46. Děkuji vám za bezva tahák, jdu přepočítávat a doplňovat, je nás víc a jíme víc…. Mám všechny vaše kuchařky, kromě Hovorů s řezníkem, není…, a dost je využívám jak k samotnému vaření, tak někdy i jen tak, čtu si recepry pro radost… Ještě jednou děkuji a těším se na vaše další psaní a inspiraci.

  47. Krásná práce, smekám! Já mívám problém vymyslet víkendová jídla a takhle operativně sestavit jídelníček na týden, to je skutečně super. Dávno jsem se odnaučila nakupovat dopředu na týden, obchody otevřené kdykoliv mě dost rozmazlily a určitě bych měla problém si promyslet nákup tak, aby mi doma nechyběly suroviny. Tvé recepty mě už několikrát inspirovaly, ale dnešní počin považuje za hodný obdivu. Olga

  48. Stáňa Malcová says:

    Milá Flo, smekám před takovýmto výkonem 🙂 a držím nám všem palce, ať se toho neřáda viru zbavíme co nejdřív 🙂

  49. Ahoj Flo, to je úžasný nápad a smekám před tvojí nápaditosti a reakci na tuto situaci,
    která nás potkala, jídelníček je bezva a hned ho začnu realizovat, měj se krásně a přeji celé rodině, aby to šlo hodně daleko od vás.

  50. Jste proste uzasna,dekuju za inspiraci

  51. Milá Flo, moc děkuji za to, že svoje talenty dáváš takhle k dispozici pro dobro spousty z nás 🙂

  52. Milá Flo,díky za týdenní jídelníček,jsi moc fajn že se o nás zajímáš.

  53. Stázka says:

    Milá Flo, mockrát děkuji za skvělé recepty. Zrovna sepisuji seznam potravin na 14 dnů a mám jej poněkud chaotický, ani nevíš, jak moc jsi mi pomohla. Díky

  54. Milá Flo, pročítám všechny úžasné a pochvalné komentáře! Počítám, že jsem mezi tvými čtenářkami asi nejstarší, ale i tak nacházím mnoho poučení. No a s tím stářím – jen malý dovětek: to víš, my to máme nastaveno trochu jinak 🙂 Já si jídelníček malinko otočím. To co uvádíš k večeři, já použiju na oběd a opačně. A taky jsme povětšinou jen sami dva 🙂

  55. Za mě je tenhle článek taky to nejlepší a nejpřínosnější, co jsem (nejen dnes) četla o koronaviru!
    Florentýnko, jsi skvělá!
    ❤️❤️❤️

  56. Kocourek Bodík says:

    Na koronavirus házím bobek, i když patřím do ohrožené skupiny starců, ale sestavení jídelníčku je to, co jsem od svého odchodu do důchodu pořád odkládal.
    A přitom je to základ, aby člověk získal v nové životní situaci nové návyky a vytvořil si nový rytmus.
    Takže Florentýně patří mezi nesčetnými jinými i můj dík: DĚKUJI!
    🙂

  57. Florentýnko moc užitečný článek, myslím že spoustu lidem to pomůže. Měj se krásně.

  58. Ahoj Flo,
    to jsi fakt dobrá! Plánovaná jak pětiletka. Obdivuhodné.
    Jako chlap nemám s týdenním nouzovým stravováním žádný problém. Kotel guláše – dva dny. Svíčková s knedlíkem – dva dny. Kotel čočkové polévky – dva dny. Neděle – na co bude chuť. Zeleninu proložím tu ke sváče, tu k večeři, nějakou tu polívku navíc (vývárek) na přilepšenou. Pivko, kafe. Slivovici a fernet, když už tu prevenci. A až všechno dojde, budou kocouří granule :-)))
    Tak hlavně přežít, ve zdraví a s veselou myslí
    Codo

  59. Milá Florentýno, moc děkuji za úžasný článek. Určitě pomůže mnoha maminám. Já jsem sice už v důchodu, ale stále je se co učit. S plánováním jídelníčku mám problém i po téměř 50ti letém manželství.
    Děkuji za nápady. Měj se moc hezky.
    Věra

  60. Marcela says:

    Milá Flo, tvůj bezvadný nápad v sobě zahrnuje neuvěřitelné množství energie, inspirace a práce. Klobouk dolů, jsi skvělá. Marcela

  61. Flo, ty jsi úžasná. Je to přehledné , jídelníček, nákupy, recepty. Klobouk dolů. Jak dlouho ti to trvalo?

  62. Ahoj Jani,
    je zajímavé,že Tě nikdo neoslovuje Tvým prvním krásným jménem. Doufám,že to není zakázané? Hluboce smekám před Tvojí prací. Je to skvělé a dokonalé. Úplně super jsou ty odkazy na online recepty. Přesto, že jsem sám, pokusím se tento jídelníček upravit pro sebe. Přeji Ti mnoho dalších skvělých nápadů a též krásné jaro. Doufám, že bude veselejší než je tento konec zimy. Zdravím, Pavel.

    1. Libuše says:

      Zakazane to neni… To by Flo neudelala.
      Ale ma mnohem radeji Florentynu a my to vime a respektujeme.

  63. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za inspiraci, určitě si s toho něco vyberu. Já myslel, že se lidé poučili, od oblbování církve, nyní se oblbuje přes média. Čím hůře, tím lépe. Ať se nám daří, ať žije další panika.

  64. Připomíná mi to náš seznam co si tradičně každý rok děláme na období od 23.12. do 1.1. následujícího roku. Bydlíme na zapadlé osadě bez možnosti nákupu jinde než v okresním městě a tak jsme na podobné akce zvyklí, nechce se nám o vánocích jezdit nakupovat. Skladbu jídel máme odlišnou, kromě tradičního kuby na štědrý den v poledne tam máme pro všední dny rizoto, bramboráky, vepřové v mrkvi, tzv. „čína“ z krůty a podobně. Z tvého seznamu jsem si na nejbližší dobu vybrala hrachovku a zajímavě vypadá i krémová mrkvová polévka.

  65. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a děkuji za skvělý nápad připravit jídelníček na celý týden včetně nákupu potřebných ingrediencí. Jsi úžasná, skvělá inspirace. Přeji hezký víkend. Vlasta

  66. Hluboce před tebou smekám, Flo. Jsi úžasná! Děkuji za tvoji energii a kreativitu!

  67. Velký dík, jste skvělá ?

  68. Vlasta says:

    Já tedy moc nepíšu, protože je to vždy stejné- na pochvalu a poděkování. Ale toto dnes je
    moc moc skvělý nápad. Jste úžasná, moc děkuji a přeji hodně zdraví.
    Vlasta

  69. Dáša says:

    Milá Flo a všichni ostatní přede mnou!
    Je to skutečně inspirativní – nakoupit vše potřebné na týden a ne balíky mouky, cukru olejů a nevím čeho všeho ještě, jak to někteří dělají ….
    Zítra je pátek 13. a nákup jsme si naplánovali na tento den. Také nás čeká vytvoření zázemí pro školou povinná vnoučata, tak snad v obchodě ještě něco bude …. po shlédnutí televizních zpráv mám pochybnosti, ale nezhroutím se-určitě nezhyneme hlady.
    Držme si všichni palce a buďme ohleduplní k sobě i ostatním.
    A těšme se na další čtvrtek, co nám naše Florentýna naservíruje.

  70. Obdivuji tu práci, kterou jste si s tím dala…?? A děkuju!!

  71. Ahoj Flo,
    Jsi doopravdy skvělá všechno moc potřebné pro tuto hektickou dobu . Věřme tomu bude líp. Pavla

  72. Dobrý den, jsem tu poprvé a ráda jsem si přečetla článek, který má hlavu a patu, děkuji za něj. Jen by mě zajímalo proč je na všední den k obědu vždy jedno jídlo a o víkendu dvě? Během víkendu asi více energie nevydáme možná spíše méně. A když vycházím z toho, že kuchařka je doma celý týden a každé jídlo vaří, tak nechápu tu logiku. Pokud mi má stačit k obědu v týdnu jedno jídlo, není důvod, aby mi sobotním obědem záhadně stačit přestalo, a samozřejmě i obráceně. Děkuji za odpověď. A budu se těšit na další články. Petra

  73. Mě dnešní článek úžasně pobavil především proto, že přesně vím, jaká je to práce dělat jídelníček-i když se tím rozhodně neživím!☺️ Před každou dovolenou nebo výletem musím žhavit mozkové závity a sestavit ho pro syna a s ním i seznam potravin, které na cestu zabalit, protože má speciální dietu i potraviny, které se běžně nikde nekoupí. Pořád si říkám, že časem se to naučím rychleji a bude to lepší – ale i teď v jeho 5ti letech je balení jeho jídla na týden pokaždé pekelnou výzvou?

  74. Skvělá práce! Ze srdce děkuju.

  75. Miriam says:

    Milá Flo
    zdravím Tebe i ostatní přispěvatele.Děkuji Ti za krásné nápady na jídelníček. Co si budem povídat,já sice vařím dost jídel kolem dokola a taky máme některá jídla víc oblíbená,ale už mi dochází inspirace.No a můj muž je dost konzervativní a mě se ho za naše 42 leté manželství nepodařilo převychovat,musím na něj opatrně a zkoušet pomálu. A co se týká zásob – moc nesyslím,ale už od mládí jsem zvyklá mít doma nějaké zásoby základních potravin, naučila mě to maminka( asi vzpomínky z mládí – válka?) a nejsou to nějaké přehnané zásoby,tak na 14 až 21 dní . Takže nepropadejme panice , poslouchejme rady jak se chránit ,ale nic nepřehánějme. Přeji všem krásný den Miriam

  76. Mila Flo,
    jste uzasna, napadita, pracovita, vecna a trefna. Diky za realizaci skveleho napadu a smekam pred Vami, dotahla jste vse k dokonalosti :-). Tomuto prispevku jste musela venovat hodne casu, velmi si toho cenim.

  77. Úžasné ♥️??

  78. Jitka says:

    Flo, miluju te! tohle mne osobne moc pomuze! diky!

  79. MARTINA says:

    Ahoj Flo, dekuji mockrat za dokonale tabulky. Urcite mi to vsechno pomuze. A nejen me. Jsi uzasna. Myslis na ostatni, jak jim pomoci a ulehcit.zivot. Jeste jednou mockrat dekuji a preji hodne stesti a zdravi vsem 🙂

  80. Klobouk dolů, Flo, takové práce! Děkuji za inspiraci. Přeji pevné zdraví a pevné nervy ve dnech příštích. Jana

  81. Adriana says:

    Milá Flo,
    děkujeme za báječný přehled, nápady a zpracování, bylo to přesně ono, co nám pomohlo. Jsi opravdu báječná ve svém přístupu. Děkujeme 🙂

  82. Věrka says:

    Tak to sis teda dala, Jani!
    Jdu na nákup, nějak to dopadne. Hokejista mi skysl v Jihlavě, tak jsem sama a příliš si s tím hlavu nelámu, hlady určitě neumřu. Jen nejspíš navařím ten nedělní segedín mladým na stavbu, jsou tam v „izolaci“, ale tvůj počin si zaslouží ocenění. Alespoň slovní. Tak chválím!!!

  83. Hanka says:

    Milá Flo, každý čtvrtek sjíždím e-mailovou schránku a těším se na nový článek a recept. To, jak máš recepty napsané a popsané je samo o sobě potrava pro duši – a zároveň její pohlazení. Milé, vtipné. Tentokrát jsi nám připravila skutečnou lahůdku a mnohým vytrhla trn z paty – jak se k nastalé situaci postavit. Ihned po návratu z práce jdu zkontrolovat spíž. 🙂 Přeji všem pevné zdraví!

  84. Tak to muselo dát strašný práce. Díky moc. Tohle se hodí nejen při epidemiích. Já jen řeším to, že manželka má alergii na laktózu a mléčnou bílkovinu, celiakii, a ze všecho nejhorší – hystaminovou intoleranci. Máme problém vůbec sestavit pár jídel, ze kterých jí nebude zle.

  85. Věra says:

    Flo, jsi neuvěřitelně úžasná, muselo to dát spousty práce a je vidět, že to je dělané s láskou. Moc ti děkujeme, že jsi Věra.

  86. Jsi dobrá!!!! Dík. Bezvadná inspirace.

  87. Flo, jsi geniální. Smekám a klaním se Ti k zemi. Odvedla jsi obrovský kus práce. Miluju Tě. Děkujiiiiii

  88. Milá Jano,
    tvé maily čtu každý týden, ale komentář posílám poprvé – tohle muselo dát neuvěřitelnou práci. Díky za inspiraci, přeji všem klidnou mysl a hodně zdraví.
    Jana

  89. Úžasná práce,jsi skvělá.Děkuji za bezvadný nápad,určitě alespoň něco u nás uvaříme JITKA

  90. Hanka H. says:

    Ahoj Flo,
    skvělá práce. Já ji teď nevyužiju, aktuálně máme nakoupeno. Ale i do budoucna skvělá inspirace.
    Díky!

  91. Míša says:

    Kvůli takovým informacím (a lidem) má internet smysl. Ze srdce děkuji! <3

  92. Libuše L. says:

    Bravo, Flo!
    Tohle je opravdu správná pomoc v nouzi.
    Děkujeme stokrát.
    Libuše s rodinou a přáteli

  93. Milá Flo.
    Musím se připojit k poděkování. Jsi zkrátka jednička. Moc děkuji a smekám. Katka.

  94. Ludmila says:

    Mockrát děkuji, naprosto úžasné. Zůstalo nás doma aktuálně dva dospělí a pět malých dětí, tak jsem za tento jídelníček neskutečně vděčná, s úpravami nám vydrží i 14 dní. Kdyby se vám chtělo vytvořit další, bylo by to naprosto skvělé. 🙂
    Ještě jednou děkuji.

  95. Milá Flo,
    moc děkuji za Tvé praktické tipy. Opět jsi ukázala svou obětavost a schopnost myslet na druhé. Mám Tě moc ráda. Jana.?

  96. veronika says:

    je to boží. moc děkuju! tento týden jedeme přesně podle plánu. připojuji se k těm, kdo by další pokračování vítali:)

  97. Adéla says:

    Zdravím vás, Florentýno, vaše stránky jsem neznala, ale zachránily nám život, nebo aspoň zdraví. Jedeme podle vašeho jídelníčku už týden a nemusíme nikam. Musela to být heroická práce,dat takový článek dohromady. Moc se primlouvam za další takový nákup a jídelníček, ať to můžeme točit a pomoct nesirit viry při cestách do nakupaku.
    Ještě jednou děkuji a přeji zdraví.

  98. Velmi dekuji za inspiraci, ulehci mi to dilema, co zase pro nas 5 varit (a k tomu stihat domskolu a homeoffice), a zaroven mne to donuti zkusit neco noveho. Kdyby bylo nejake pokracovani, bylo by to moc fajn. Dekuji a zdravim.

  99. ať klikám jak klikám, k receptu na zimní polévku s kroupami jsem se nedoklikala. Otevře se mi instagram s fotkou a po receptu ani památky. Nepomohlo ani přihlášení na instagram. Tak nevím :-/

    1. Recept je v popisku té instagramové fotky.

  100. Kookina says:

    3,5 litrů na TÝDEN jen za jídlo?? To je vtipný.
    Někteří z toho totiž musí vyžít na měsíc a pořídit z toho všechno, jídlo léky drogerii… proberte se:)))

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close