Hrachová polévka pro chvíle pohody

Hrachová polévka patří k těm jídlům, kterými za málo peněz zasytíte davy. Vlastně by se to dalo vztáhnout na spoustu dalších luštěninových jídel. Teď však ode mě neočekávejte recept na tradiční hladkou pasírovanou hrachovku, ale něco trochu zajímavějšího na talíři, barevnějšího a se svou vlastní strukturou.

Luštěninové polévky mají obrovskou výhodu: díky zajímavé chuti luštěnin nemusíte pro výraznou chuť hotového jídla používat žádný předem uvařený a pečlivě uschovaný vývar. Vystačíte si s obyčejnou vodou, případně pár dalšími surovinami.

Když navíc uvážíte, že volbou luštěnin loupaných a půlených nebudete muset den předem nic namáčet a nečeká vás ani několikahodinové vaření, máte zaděláno na fajn zimní rychlou a přitom sytou večeři. Ona tedy v loupané a půlené podobě existuje jen červená čočka a žlutý nebo zelený hrách, ale to nevadí, tenhle recept funguje úplně stejně na obě zmíněné suroviny.

Hrachová polévka, ve které se hrách vaří na etapy

Půlené loupané luštěniny nedovedou udržet svůj tvar, když je vaříte dostatečně dlouho. Rozpadnou se na kaši a mohou v podstatě posloužit jako zahušťovadlo. Nemají slupku, která by je udržela pohromadě.

loupaný půlený hrách

Nemá smysl je vařit do salátů nebo do dalších jídel, kde mají esteticky zapůsobit, to nikdy pořádně nefunguje. Víc jsem o tom psala v článku na téma červená čočka.

Tahle zdánlivá rozvářivá nevýhoda se dá snadno obrátit na výhodu všude tam, kde hledáte kašovitou a hustou konzistenci polévek a omáček.

Možná znáte moji krémovou bramboračku z knižní Kuchařky pro dceru, ve které se část uvařené zeleniny a brambor odebere z hrnce, zbytek se rozmixuje a následně se odebraná zelenina vrátí zpět do polévky.

Tahle hrachová polévka používá podobný princip, až na to, že se nemusí nic mixovat. Část hrachu se prostě nechá rozvařit na kaši, zatímco druhá část přijde do hrnce až později, takže si líp udrží svůj tvar a nechá se na talíři odhalit.

Postup na polévku je snadný a zvládne ho i matka po náročné celodenní šichtě: Na oleji se nejprve opeče nakrájená mrkev s cibulí a česnekem, přidá se polovina hrachu, brambory, zalije se vodou, jemně osolí a společně vaří půl hodiny. Poté do hrnce přijde druhá část hrachu a i ta se nechá 30-40 minut bez jakéhokoli dohledu a starostí uvařit do změknutí. Na závěrečné doladění stačí pouze sůl, případně ještě trocha česneku, pokud ho rádi v polévce cítíte.

Ochucení hrachové polévky

Na chuti se ze všeho nejvíc podepíše měkčí část hrachu, sůl a použité bylinky. Dále pak mrkev a cibule předem opečené na olivovém oleji. To stačí k vytvoření zajímavé a chuťově plné zimní hrachové polévky.

Pokud by vás chytla experimentální nálada a honilo vás pokušení polévku si dál vylepšit, nabízím pár nápadů na rozjezd:

  • Místo oleje použijte kostičky slaniny, které nejprve vypečete a opečete
  • S druhou polovinou hrachu přidejte do hrnce i čerstvé houby (v zimě asi ponejvíc žampiony), opečené na másle dozlatova
  • Oregáno doplňte nebo nahraďte majoránkou či tymiánem
  • Polévku na talíři ozdobte opečenými, vychladlými a rozdrobenými plátky slaniny
  • Kromě mrkve použijte i kousek celeru nebo petržele
  • Do základu můžete místo cibule použít pórek, nebo ho k cibuli přidat. Body navíc získáte, když v první vlně dáte do polévky jen bílou část pórku a zelenou přidáte až 5 minut před celkovým dovařením
  • Místo brambor použijte zbytek vařených krup, které se vám nevyužité krčí v lednici
  • Jako koření polévka snese kmín, římský kmín nebo dokonce kari koření
  • Rozhodně neváhejte nad přidáním zbytků vařeného uzeného masa
  • Hotovou polévku můžete nabudit čerstvě prolisovaným stroužkem česneku, pak už ale nevařte, anebo jen minutu pro lehké potlačení štiplavé chuti česneku
  • Je velmi pravděpodobné, že na talíři polévka snese i kopeček zakysané smetany
  • Obdiv vzbudíte i tehdy, pokud budete k polévce podávat domácí krutony z pečiva

Těším se na vaše variace, kombinace, permutace a podobné odchylky.

 

Hrachová polévka

Množství: 4 porce

Hrachová polévka

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného oregána
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 250 g sušeného půleného hrachu
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky, totéž udělejte s bramborami. Hrách přeberte a propláchněte v cedníku.
  2. V hrnci rozehřejte olej a krátce a prudce na něm opečte mrkev. Jakmile začne místy chytat zlatavé odstíny, přidejte i cibuli s česnekem, velkou špetkou soli, oregáno, připadně i čerstvě mletý pepř. Minutu míchejte, až cibule změkne a všechno se rozvoní po celé kuchyni.
  3. Základ na polévku zalijte litrem vody, přidejte polovinu hrachu, brambory a přiveďte k varu. Nechte mírně vřít, nezakryté nebo jen napůl zakryté, asi 30 minut.
  4. Do polévky přidejte i zbývající hrách a vařte ještě dalších 30-40 minut, dokud všechen hrách v polévce nezměkne. Na závěr polévku znovu dochuťte solí a pepřem.

 
 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Milá Flo, ani nevíš, jak ses mi dnešním receptem trefila do noty. Nad hrachovou polévkou už přemýšlím dlouho, a tak s důvěrou vyzkouším tu Tvoji verzi. Děkuji! Marcela

  2. Jaroslava says:

    Milá Flo, ještě jsem Ti nikdy nepsala – děkuji za posíláné recepty………Dnes jsem se ale zasmála nad předvolebními slovy, mluvíš mně z duše. Volte pravou rukou toho paravého Pana prezidenta. Srdečně JZ

  3. Luďka says:

    Mila Flo, to cos napsala o tech predvolebnich mailech, to mi mluvis z duse. Lepe bych to nenapsala. Napred jsem se lekla a rikala jsem si – paneboze, uz i Flo?? ale kdyz jsem si to precetla, hned jsem se Ti v duchu omluvila. Polevku urcite udelam, lusteniny mame radi a mala zmena neuskodi. A klidne budeme i prdet, Prdi i princezny, natoz delny lid 🙂 Krasny den a diky moc za staly zdroj mnamoznich inspiraci:-)

    1. Iva Mokrá says:

      Úplně mi mluvíte z duše,taky jsem měla ty pocity ………že by i Flo?Tak jsem ráda,že je to takhle a polévku určitě s tou zeleninou zkusím.Hezký hráškový den – Iva

    2. A myslíte, že prdí i hadi?
      Zajímavé, že mně nepřišel ani jeden předvolební mail.

    3. Janule says:

      Nadjo, mně ano – ohledně Drahoše. Kde se vzal, tu se vzal… Naštěstí další nebyly.

  4. Jana Kepková says:

    Nákyp byl úžasný díky moc za recep jana

  5. vypadá nádherně, o víkendu nebude doma dítě, které nejí nic podezřelého, takže ji určitě udělám! 🙂 a taky Ti děkuji za předvolební ne-agitaci, z té situace už je mi taky pěkně smutno.

  6. Milá Flo,paní Luďka to řekla i za mně.
    Polévku určitě vyzkoušíme a podle fotky vypadá úžasně a určitě také tak bude chutnat.
    Díky,že nám stále dáváš inspirace na nové a nové věci,které jsem třeba nikdy nevařila 🙂 viz.tato polévka.
    Hezký den,Eva

  7. Milá Florentinko, právě jsi mi ulehčila v přemýšlení, co bude v sobotu za dobrotu.
    Ano, bude polévka podle Tvého receptu. Dopoledne si odskočíme k volbám a polévka bude uvařená za chvíli. Celý národ žije volbami, tak proč ne si uvařit výstižný oběd.
    Přeji ať se dílo ostatním podaří a pochutná si, Tobě Flo za vynikající nápad a všem, kdo k volbám půjde šťastnou ruku, ať se máme velice dobře s vyvoleným prezidentem. Krásné zimní období přeji. Míla.

  8. No tak jo, Flo …
    Protože k obědu dojídám kapustový nákyp ( měl jsem ho už včera v poledne i k večeři), tak hrachovku dáme až večer. Jak píšeš, nic na tom není, zvládne to každý, je to moc dobré a může to být pokaždé jiné. Navíc moje Hanička hrachovku ráda, tak to bude fajn. A ať si po tom prdí, kdo chce 🙂 Dík

  9. Milá Florentýnko! Děkuju za připomenutí…určitě udělám!!! Vařím ji hodně podobně, mám ráda s velkou porcí osmažené cibulky.
    K těm volbám – také mi chodí dost mailů, ale naštěstí mám tak rozumné přátele, že i když se v názorech rozcházíme, nehádáme se kvůli tomu. Ale také budu ráda, když to skončí.

  10. Miroslava Gemelová says:

    Milá Florentýnko. Téma volby – trefa do černého. S důvěrou otevírám okno a tvé maily. Noviny jsem už dáávno odhlásila – právě pro ty žvásty. Hrachovku máme rádi a samozřejmě zkusíme i tu tvoji. Rozcházíme se jen v množství česneku. Pro nás je trocha asi tak půl hlavičky. Když si vařím talíř česnekačky, tak celá – pak sice po bytě plivu oheň, ale je to dobré. Nákyp z kapusty se povedl, máš v žákovské zase 1*. Měj se krásně. Zdraví tebe i všechny ostatní Mirka

  11. HRACHOVKOU TOTO KLÁNÍ UKONČÍME MILÁ FLORENTÝNKO,URČITĚ SE BUDEME VZNÁŠET.Oli

  12. Mám ji v plánu udělat v sobotu. To je náhoda 🙂

  13. Ahoj Flo,svatá pravda,napsala jsi to přesně,už aby byly ty volby za námi .Moc děkuji za další receptík,pěkně jsem si početla a určitě jej podle Tebe o víkendu vyzkouším.Nenapadlo by mě přidat do hrachovky brambory. Už se těším… Zdena

  14. Ahoj Flo.
    Děkuji za hezký čtvrteční článek. K volbám půjdu určitě a polévku uvařím podle tvé verze.
    Luštěniny vařím každý týden a hrachovku z půleného hrášku vaříme tradičně.
    Jenom jsem ji vařila bez zeleniny a bez brambor, přidávala jsem jen česnek a majoránku.
    Přeji pěkný den. Iveta.

  15. Hrachovku jsem dělala v neděli, teď mám udělaný hovězí vývar a hezky dietní, takovou vynikající hrachovku teď chvíli vařit nebudu, přítel se včera vrátil nemocnice – podrážděná slinivka – tak nás čeká dieta 4. Aspoň na nějaký čas 🙂

  16. Milá Flo,
    Ty mě prostě neskutečně bavíš…:-) moc díky. Krásný den Jana

  17. Ahoj Flo,
    i pro mě to je výborný tip, už se na ni těším. Když už ji občas vařím, přidávám ke konci ještě mražený zelený hrášek, je krásně sladký 🙂 a i barevně polévku vylepší 🙂
    Přeju pěkný den,
    Líba

  18. Mila Flo, tak za me teda dnes rozhodne nee. Pripomina mi ti hrachovou polevku ze skolni jidelny, kdy v ni plavaly bile kousicky cibule. Hrachovou polevku jsem varila minuly tyden a byla opravdu hrachova, takze jen hrach, sul, majiranka a troska sadla. Tot vse. Ale kazdy varime trosku jinak a je hlavne dulezite, ze Ti to clenove rodiny snedi.

  19. Zdravím Flo podobnou polévku vařívala i má slovenská svokra,ale už jsme ji dlouho neměli. Tak snad o víkendu ji manžel uvaří dětem. I mě už lezou na nervy různé zaručené zprávy o kandidátech na prezidenta.

  20. Kocourek Bodík says:

    Demokracie vyžaduje oběti! Ale hrášková polévka lepší, než oběti .
    😀

  21. Vašek says:

    Jeden kandidát je…, druhý kandidát zase…, ale hrachovka je jasná volba.
    Tož tedy: Hrachovka na hrad!
    A také k nám do podhradí… dobrý tip.

  22. Daniela says:

    Polievka je hotová a je výborná!
    Akurát som trošku zoptimalizovala čas – najprv som dala variť do studenej vody časť hrachu (35 min) a potom som sa piplala so zeleniným základom a tak som to spojila.
    Mrkva a zemiaky predsa nepotrebujú variť tak dlho.

  23. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, hrachovou polévku máme moc rádi. Vařím ji z půleného hrachu s trochou cizrny, vše přes noc namočené, na máslové jíšce, zalité zeleninovým vývarem, na dochucení česnek a majoránku. Vyzkouším aji Tvoji verzi, oregano jsem ještě do hrachové polévky nezkoušela. Přeji pěkný den, Vlasta.

  24. Ahoj Flo, e-mail mne pobavil 🙂 děkuji. Tak já budu volit….no, napřed si uvařím tu polévku…, prdět možná budu, ale na volby se nakonec přeci jen nevyprdnu a zítra půjdu, popoháněna tou polévkou 😀 Děkujeme a hezké dny!

  25. Libuše says:

    Má drahá Flo.
    Znám předvolební guláš… mnohokrát jsem ho za svůj život byla účastna. Všude se teď dozvídám, že je čas změny. No tak tedy joooo.
    Bude předvolební hrachovka. (Skupina tvých přátel v KPD je velmi početná a vybavená potřebnými znalostmi a hlavně odhodláním šířit to dál) Takže víkendovou hrachovkou uzavřeme VOLBY 2018.
    Dá nám sílu „povznést se“ nad složitosti a rozdílnosti a čelit strachům záměrně vyvolávaným… a nebo se na ně prostě „vyprdnout“
    Moc se těším na tvůj další článek. Tak zase ve čtvrtek.
    S láskou Líba

  26. Dagmar Tomecková says:

    Jednou jsem vařila hraškovou polévku(zelený hrášek)
    podle receptu od Jamie Oliver ,o kořeněnou mátou peprnou.(pfefrmince) Byla jsem z toho úplně na větvi,jak to chutnalo !Super!
    Třeba to pasuje i do české hrachovky. ?
    Prostě jednou něco jiného.
    Zdravím všechny kuchařinky a kuchaře.

  27. Ahojky Flo, tu polévku si určitě uvařím, ale až odvolím ji sním v klidu doma, aby se mi nestala nějaká trapnost, díky za recept Zdena

  28. Kynčlová Ilona says:

    Ahoj Flo, jsi úžasná, já přemýšlela jakou polívku budu vařit na víkend – a je to jasné – tvoji hrachovku.Já dělám klasiku : zelený hrách, rozmixovat,česnek, majoránka . . .
    Volby nevolby vařit se musí a klidný příští týden 🙂 .

  29. Libuše says:

    Mila Florentyno,

    Díky za opět skvělou inspiraci!!!
    (Minule jsem podle tvého kapustoveho udělala nakyp kvetakovy, a byl taky výborný!!!).

    V sobotu tak tedy taky ukončíme ten volebni kabaret…volebni polévkou..

    Díky tobě a všem za vtipné komentáře..

    LIBA

  30. Pepík says:

    Ahoj Florentýnko,
    při vaření hrachovky využívám dobrý, vývar z domácího uzeného masa. Většinou používám zelený hrách a základ dělám na sádle. Přidávám i drolinu ze sušených hub a na ozdobu krutony z nasucho osmažených rohlíků. Příští hrachovka bude podle Tvého receptu.
    Díky za posílané recepty.
    Pepík

  31. Ahoj Florentýnko, opět jsem si ráda přečetla další tvůj recept tentokrát na předvolební hrachovku. Hrachovka měla u nás vždy úspěch, děti ji měly vždy moc rády, vařila jsem ji z celého neloupaného hrachu, tak byla pracnější. Před vařením jsem hrách na noc namočila, proplachovala a po vaření pracně pasírovala, byl to hotový obřad. Dnes si to zjednodušuji, namočím vařím a slupky z hrachu odebírám a zbytek rozmixuji ponorným mixérem. Hrachovku vařím s bramborami, se slaninou, ochucuji česnekem a majoránkou.
    Pro příště si koupím půlený hrách a vaření hrachovky bude ještě rychlejší. Díky za inspiraci a těším se zase na další tvůj recept.
    Věra

  32. Marie S. says:

    Ahoj Florentýnko, volební hrachovkou ses mi zase trefila do chuti. Nenapadlo mě, že tam také může být i mrkev a brambory. Zkusím tvojí variantu, určitě bude skvělá. A už se těším, až odvolím a bude klid.Opravdu někdy nechutné maily a komentáře přes hranici slušného chování. Tak všem přeju dobrou chuť.

  33. Nevím, proč se do všeho plete politika, jenom to ucpává kapacitu počítače. Místo zbytečných proslovů by snad stačil recept. O hrachovku z půleného žlutého hrachu jsem se pokoušela nedávno. Ten hrách vůbec nebylo možno uvařit. Kamarádka mi potvrdila totéž. Obě jsme z hrachovky vyléčené i bez voleb.

  34. Ahoj,Flo precetla jsem si ten tvuj recept a polevku uvarim na weekend.Nevedela jsem ze se da koupit puleny hrasek .Dekuji za recept.Irena

  35. Drahuš says:

    Janičko,moje milá Florentinko,velice Ti děkuji za novou verzi hrachovky,kterou určitě vyzkouším, i za velmi hezký úvod dnešního mailu!
    Měla jsem úplně stejný,prvotní dojem,jako paní Luďka a mnoho dalších kuchařinek,ale pak mi spadl kámen ze srdce a s chutí jsem se zasmála 🙂
    Přeji Ti spoustu inspirace na další dobroty,pevné zdraví a pohodu.
    Drahuš

  36. Ahoj Florentýno, volby ponácháme stranou, tím si nebudeme kazit chuť uvařit něco dobrého, polévka je dobrý nápad, moje vnučky milují polévku ze zmrazeného zeleného hrášku, tak je zkusím naladit na tvojí polévku a uvidím jak uspěju. V receptu z minulého týdne jsem nahradila kapustu květákem, protože jsem koupila velice levně, bylo to moc dobré, ale chuť na kapustu stále je, tak snad naní dojde.
    Těším se na další čtvtek, hezký večer.

  37. Výborný typ, milá Flo. K předvolební a volební atmosféře se hrachovka MOC HODÍ. Řadím se ke všem ostatním, kde se bude hrachovka vařit.

  38. Milá Flo,děkuji za další zimní zahřívací recepis. Polévku dělám stejně, jen dávám všechnu kořenovou zeleninu i pórek, protože mám ještě zbytek úrody ve sklípku, tak ho cpu všude. Loupané se dají ještě koupit mungo fazolky, ale polévku a kaši mám nejradši ze žlutého hrachu. Někdy dělám hráškovou z mraženého hrášku, tu nakonec rozmixuju na krém, který je díky slupkám trochu chlupatý, ale to mi nevadí. Je to z mladého hrášku, tak když si dávám večer druhý talíř utěšuju se, že je to zdravé a dietní.

  39. Milá Florentýnko,děkuji za recept hrachovou polévku mám ráda,ale nevařím ji.Určitě ji brzy vyzkouším.Tento víkend se zúčastním voleb,jsem členkou okrskové komise a už se těším až ten boj o Hrad skončí.Dobrou noc a pěkné sny

  40. Ahoj Flo, 🙂
    moc děkuji za dobré recepty i milé povídání před nimi.
    U nás v rodině se vždycky po volbách chodí na pivo a párek :-). Říkala moje babička, že se chodilo po válce od voleb s muzikou, takže i do hospody a co pro všechny ty nenadálé strávníky, že? 🙂
    No a tu hrachovku – tu bych asi nepřežila, ale moje děti ji rády.
    Přeji hezký den a pořád tu lehkou ruku při psaní.
    Jana

  41. Milena says:

    Milá Flo, už se stalo, hrachovka je snězená, moc chutnala, skutečně zahřála a teď můžeme jít k volbám☺. Děkuji za recept a především za Tvé hodnocení předvolební situace, podepisuji je.

  42. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, dobrý nápad, hrachovou polévku vařím, ale bez brambor. Jistě vyzkouším i tuto variantu. Díky

  43. Milena says:

    Zdravím Flo,
    žádný předvolební mail mi nepřišel, ale už je toho moc.
    Naprosto s tebou souhlasím. Lip už jsi to napsat nemohla.
    Ještě, ze my normální máme jinou zábavu. Třeba vaření. ????

  44. Mirka says:

    Ahoj Florentýno,
    škoda, že jsem tvůj recept neměla minulý týden. To jsem vařila obyčejnou hrachovou ( cibule, hrách, česnek, domácí krutounky), ale určitě to tvou vyzkouším.
    Hezký víkend.
    Mirka

  45. Milá Florentýno, děkuji za tip, jak obměnit hrachovou polévku přidáním brambor a mrkve. Vyzkouším.
    Přeji hezký zbytek víkendu.
    Alla

  46. Takže uvařeno a snědeno a recept si získal čestné místo v mém kuchařském sešitu! 🙂 Jen brambor jsem přidala víc, do základu s cibulí jsem dala nakrájenou anglickou slaninu, na česnek jsem zapomněla, hrášek jsem měla nepůlený, takže jsem ho dala rovnou všechen a do změknutí to trvalo asi hodinu, a oblizujeme se ještě teď :))

  47. Milá Flo, za tenhle recept na hrachovou polévku moc děkuji. Já ji dělám klasickým způsobem se zásmažkou a Tvůj recept mouku úplně odbourává, přičemž vynikne chuť opečené zeleniny. Už nebudu vařit jinak. Udělám ji zítra na oběd společně s bramboráčky, které jsi poslala minulý týden. Ty „použiju“ jako přílohu ke špenátu. K tomu ještě uzené maso. To bude dobrota! To bude neděle! 🙂

  48. Děkuji za tip, příští týden se určitě objeví k jedné večeři

  49. Ahoj Fló, Tvoje vtipná kaše mne vždycky pobaví a ještě ten bezva nápad s postupným přidávám luštěnin do polévky je super. Díky za pěkné počtení a prima rady.
    Zdraví Olga

  50. Julianna says:

    miluji jakékoliv luštěniny a tím i hrachovou polévku ale děláme ji jen na štědrý den a přidáváme do ní sušené švestky

  51. veronika says:

    Ahoj Flo. Dnes jsem ji uvařila. Manžel, který hrachovku moc nemusí říkal, že je fakt dobrá, prý taková lehká 😉 – normálně dělávám tu rozmixovanou. Takže recept hezky putoval do mé kuchařky a brzy se dočká opakování. Moc díky za recept i za typy, jak ji obměnit.

  52. buryzon says:

    Ahoj Floy. No konečně jsem zjistil jak se to dělá. Postupně. děkuji za nápovědu a vtipný volební článek který to odlehčil.

  53. Míla D. says:

    Milá Florenc,
    ač jsem volby sledovala, a až do konce se trápila, kdože to vyhraje, měla jsem v záloze ještě Australien Open, a to mně dodávalo velkou sílu. A tvoje recepty, včetně tohoto, mi taky přicházejí vhod. Do hrachovky přidávám mátu. Má to smysl nejen chuťový 🙂

  54. Ahoj Flo. Hrachovou polévku vařím,ale ne tak často,jako jedno fazolové jídlo, které se hodí na zimní večery též. My starší si možná pamatujeme jeden sáček nazvaný prérie. Jeho obsah se dal do malého množství vody a povařil. Mojim 4 dětěm to moc chutnalo a z jednoho jsme se nenajedli. Tak jsem začala dělat vlastní obdobu prérie. V podstatě to obsahuje brambory, čerstvá i sušená paprika,a hlavně 2-3 plechovky fazolí,i ty v rajské omáčce. No a patřičné koření: bobkový list, nové k. česnek, cibule ,majorán. Když chci lepší, tak párek. Ale hrachovku nezatracuji,naopak ji učím jíst vnoučata. Pěkný den.

  55. šárka says:

    Tento týden jsem nestihla na meilovku…až dnes,volby jsou tedy už za náma trochu jsem předpokládala kdo-že bude na hradě kralovat…Polévka,vždy dávám jen slaninku a mrkev,zkusím recept s brambory..děkuji

  56. kačka says:

    ďakujem tisíckrát za tento blog. som mamina, ale varenie pre mňa je skôr trauma. moja mamina varila skvele, bohužiať nestihla sa mi v tejto oblasto povenovať.
    Snáď sa to ešte spraví 🙂

  57. Ani nevíte, jak mě těší, že jste tu polévku nerozmixovala!

  58. Veronika V says:

    Polévka vypadá krásně, určitě brzy vyskouším. Jen mi nehraje jeda věc. Jestli dobře počítám, tak zelenina se vaří více než hodinu, to mi přijde trochu moc.

    1. Veroniko, na zeleninu je to opravdu hodně, ale právě tohle dlouhé vaření dělá polévce zajímavější chuť. Zelenina se během hodiny ještě nevyvaří do mrtě a zároveň už zvládne poskytnout dost své chuti polévce.

  59. Klaruše says:

    Nám chutná taky tahle verze – https://youtu.be/X6PI1eb1TZo. Ale i ta vaše je velmi chutná 🙂

    1. Video s dětmi je super milé, děkuju za odkaz, jen teda jde o úplně jinou polívku 🙂 Na videu je hrášková polévka z čerstvého hrášku, ne hrachová ze sušeného hrachu. Každá má své kouzlo. Já dělám hráškovou polívku takhle: dokonalá krémová polévka a ještě ji nakonec cedím kvůli slupkám.

  60. Monika says:

    Milá Flo,

    díky za recept, skvělý, jako všechny tvé dobroty:)

    Monča

  61. je spatny napad misto litru vody pouzit vyvar z uzeneho?

  62. Filip says:

    Výborná polévka! Použil jsem i celer a petržel, pod to jsem dal slaninu, jak píšeš v tipech a paráda. Jen jsem musel samozřejmě dát více vody a koření. ???

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close