Frittata – omeleta, která přišla z Itálie

Frittata má ohromnou schopnost omotat si člověka kolem prstu hned při prvním setkání. Ostatně jako všichni a všechno, co pochází z Itálie.

Frittata se tam narodila taky, takže i když by se její jméno dalo pomocí kuchařského slovníku vysvětlit jako vaječná omeleta, není to jen tak obyčejná omeleta. Věrná italským zásadám vyžaduje jen pár surovin, má zcela jednoduchou a přímočarou přípravu, ale přesto se kolem stolu prožene jako vichřice, takže na setkání s ní budete vzpomínat ještě zítra a pozítří. Tak asi taková omeleta to je.

Co to je frittata

V nejjednodušší podobě byste na frittatu potřebovali jen vajíčka, sůl a trochu tuku, což bývá máslo nebo olivový olej. Nadšenci mohou přidat ještě trochu pepře.

Frittata vznikne tak, že si v pánvi rozehřejete tuk a vedle v misce rozkvedláte vajíčka se solí. Vajíčka nalijete do pánve k horkému tuku, snížíte žár plotýnky na únosnou slabší polovinu výkonu a pak hned dáte ruce pryč. Vydržíte je mít stranou aspoň pět minut, za tu dobu se nebudete snažit frittatou míchat, hýbat a ani do ní šťouchat. Omeleta bude zvolna tuhnout, od stran směrem dovnitř a ode dna vzhůru.

Ale to ještě není všechno. Správná frittata je opečená nejen zespodu, ale i shora. Takže ji buď musíte pomocí talíře nebo další pánve otočit, hned jak to její zatuhlost dovolí, anebo dát na 5-10 minut zapéct do trouby při celkem vysoké teplotě kolem 180-200 stupňů.

Za mě zcela jistě vede zapečení v troubě, ostatně kvůli tomu mám všechny nerezové pánve opatřené jen nerezovými rukojeťmi, nikoli plastovými.

Pokud byste chtěli frittatu raději otáčet, pak si naopak polepšíte, když použijete nepřilnavou pánev. Omeleta z ní líp vyklouzne a líp se sebou nechá manipulovat.

Výsledek by měl být lehce křupavý po okrajích, avšak vláčný uvnitř.

Frittata krok za krokem (plus vysvětlení, proč je tak okouzlující)

Jestliže má základní verze frittaty tolik svůdnosti, co teprve, když se přikrášlí dalšími surovinami! To už od ní oči ani pusu neodtrhnete. Použít se dá v podstatě cokoli, co vám přijde pod ruku nebo co najdete v lednici. Nebo co vám vnutí zahrádka, že by chtělo sklidit.

bylinky

Jenomže stejně jako odívání a krášlení žen má i přidávání surovin do frittaty svá pravidla.

Ze všeho nejdřív by do pánve měl přijít olivový olej a suroviny, které se potřebují tepelně upravit, aby změkly a byly jedlé. Je to tedy nejen cibule a česnek, které se potřebují rozvonět a zároveň zbavit palčivosti, ale taky třeba mrkev a další druhy tvrdší zeleniny. Anebo papriky, lilek, cukety, chřest, dokonce i rajčata můžete chvíli nechat proběhnout v pánvi. Taky v téhle fázi přijde do pánve slanina, protože vždycky chutná líp vypečená.

opečení slaniny a základu na frittatu

Tyhle suroviny přidávejte do pánve v pořadí od nejtvrdší po nejméně náročnou na čas, aby všechno bylo tak akorát měkké, až s opékáním skončíte.

V druhé vlně přijdou do pánve suroviny, které nepotřebují tepelně zpracovat, ale stačí jim jen prohřát. Jsou to například uvařené vychladlé pokrájené brambory (zbylé ze včerejška), uvařená vychladlá rýže (zbylá ze včerejška), uvařené vychladlé těstoviny (zbylé ze včerejška), uvařené vychladlé luštěniny (zbylé ze včerejška), uvařené vychladlé maso (zbylé ze včerejška) a tak podobně podle toho, co zbylo ze včerejška.

Díky prohřátí se tyhle suroviny líp spojí s chutěmi, které už v pánvi jsou, a hlavně to frittatě nebude tak dlouho trvat, než se propeče.

Ve třetím kroku přidejte trochu másla pro hebkost a taky suroviny, které mají jen zavadnout v teple, ale neměly by v něm být zbytečně dlouho, například čerstvý špenát nebo zelená nať z jarní cibulky.

Kterýkoli krok můžete vypustit nebo zredukovat, neboť jak už jsem psala – úplně stačí, když před přilitím vajec bude v pánvi jenom trocha horkého tuku.

Než se vám suroviny propečou a opečou, vyklepněte si do mísy vejce. Běžně se u frittaty počítá se dvěma vejci na osobu, takže základní verze nejčastěji čítá osm vajec. Osobně bych neradila tohle množství příliš snižovat nebo dělit na méně porcí. Frittata je hezčí, když je vysoká, čehož se dvěma vejci v jedné pánvi, byť v pánvi malé, nikdy nedosáhnete. Raději si omelety udělejte víc a vychutnejte si ji i za studena nebo druhý den, i tak bude výborná, zejména pokud do ní použijete výraznější a zajímavější suroviny.

K vajíčkům můžete přilít trochu mléka (100 ml na 8 vajec), pomůže to omeletě, aby byla vláčnější a nebyla suchá, i když ji náhodou propečete trochu víc.

Dál k vajíčkům klidně přidejte strouhaný sýr, úplně stačí 2 lžíce parmazánu nebo 4 lžíce jiného, ne tak dlouho zrajícího sýra, jako je eidam nebo ementál. Omeletě to v chuti dodá na plnosti a zajímavosti.

frittata z 8 vajec

Po přidání větší nebo menší špetky soli – podle toho, jak moc slané suroviny už máte v pánvi a kolik jste použili sýra – svědomitě vejce rozkvedlejte. Čím víc, tím líp, ideálně až do fáze, kdy vejce pod nátlakem metličky zřídnou. Čili podobně, jako se to dělá u klasické vaječné omelety ze tří vajec.

Tuhle vaječnou směs nalijte do pánve na opečené suroviny a pouze kratičce promíchejte, aby se vše, co už v pánvi bylo, rovnoměrně rozprostřelo do prostoru.

nalití vajec do pánve při přípravě frittaty

Pokud chcete použít bylinky, přijdou do pánve právě teď.

přidání bylinek do frittaty

Toto postupné vrstvení surovin a chutí v pánvi je naprosto smysluplné, protože každá součást jídla dostane přesně to svoje.

Po nalití vajec a zasypání bylinkami dejte ruce stranou a nechte frittatu, ať se na mírném až středně silném ohni začne propékat. Zhruba po třech až pěti minutách, podle toho, kolik tepla omeletě dáváte, se na povrchu začnou tvořit minikráterky soptící páru. To je znak toho, že jste na správné cestě.

tuhnutí frittaty v pánvi

Od téhle chvíle stačí už jen jedna nebo dvě minuty, než zatuhnou okraje natolik, že se mezi nimi a pánví objeví mezera. Navíc okraje trochu vystoupí do výšky, ale všimnete si toho, jen když se na to zaměříte. Teď už můžete omeletu přesunout do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Klidně si mřížku umístěte výš k hornímu topnému tělesu, protože jde o to, aby se omeleta zapekla shora, neboť zdola už je opečená dost.

frittata v troubě při pečení

Po dvou minutách v troubě můžete, pokud chcete, posypat omeletu další závějí sýra. Ementálu, goudy nebo eidamu budete potřebovat 80-100 g, ale pokud máte raději parmazán, vezměte ho jen polovinu, protože je výraznější.

Pokračujte v zapékání tak dlouho, až sýr začne zlátnout, čili nějakých 8 minut, plus mínus dvě minuty na obě strany. Pokud sýr používat nechcete, stejně budete zapékat zhruba stejnou dobu, a to až do sympatického jemného zezlátnutí povrchu vajec.

Pak už jen opatrně vyndejte z trouby (rukověť pánve pálí!), nožem nebo silikonovou stěrkou objeďte okraj omelety a nakrájejte na porce. Oooochy a aaaachy zaručeny ještě před dopečením, protože to doma voní všemi směry a skrz všechny dveře v podstatě od chvíle, kdy začnete zahřívat pánev na sporáku.
 
 

Bylinková frittata se slaninou

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 4 porce

Bylinková frittata se slaninou

Suroviny

  • 8 vajec
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 100 g slaniny nebo italské pancetty
  • 100 ml mléka
  • hrst čerstvých bylinek (bazalka, máta, petrželka, rozmarýn, tymián)
  • 2 lžíce parmazánu
  • 100 g ementálu

Postup

  1. Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky, bylinky nasekejte nahrubo, sýr nastrouhejte. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. V nerezové pánvi s rukojetí, která posléze zvládne pobyt v troubě, rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli a minutu až dvě nechte změknout. Občas promíchejte, výsledkem by vám měla být cibulka zprůhlednělá, měkká, avšak nikoli hnědnoucí.
  3. K cibuli vhoďte česnek a letmo promíchejte, v teple se okamžitě rozvoní. Po něm vmíchejte slaninu a nechte ji nejprve změknout, pak ještě i jemně zezlátnout, bude to trvat několik minut.
  4. Mezitím do misky vyklepněte vejce, přilijte mléko, zasypte 2 lžícemi parmazánu a metličkou pořádně promíchejte. Solit nemusíte, sýr a slanina poskytnou omeletě dostatečnou slanost.
  5. Na opečenou slaninu nalijte vejce a jednou nebo dvakrát kratičce promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily v pánvi. Zasypte bylinkami a nechte zvolna a hlavně bez zásahu opékat.
  6. Od okamžiku, kdy se na horní straně omelety začnou tvořit kráterky, kterými uniká pára odspodu, odpočítejte ještě jednu minutu, načež pánev přesuňte do vyhřáté trouby. Rošt přitom umístěte zhruba do horní třetiny, aby měla omeleta horní teplo blízko.
  7. Pečte 2 minuty, poté troubu otevřete, omeletu opatrně vysuňte a její povrch posypte zbylým sýrem. Pečte dalších asi 8 minut, až povrch jemně zezlátne.
  8. Nakonec opatrně a pomocí utěrek nebo chňapek vyndejte pánev z trouby. Nezapomeňte, že rukověť bude pálit ještě dalších pár okamžiků, takže si ji klidně v rámci prevence obložte utěrkami nebo na ní nechte navlečenou chňapku, abyste mimoděk pánev nechytli, jak jste běžně zvyklí.
  9. Nožem nebo silikonovou stěrkou objeďte okraj omelety a nakrájejte ji na porce. Ode dna pánve by se měla odlepit celkem snadno. Pochvalte se a pak se ještě nechte mnohokrát pochválit od ostatních, zasloužíte si to.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo. Chtěl bych ti poděkovat za recepty, které nám čtenářům posíláš. Vždy když mám na něco chuť, tak začnu pročítat vše co jsem od tebe obržel a z větší části jsem též vyzkoušel. Dá se říct, že skoro vše se mě povedlo, neboť ty recepty jsou tak krásně a polopaticky napsané, že to snad ani nejde zkazit. Včera jsem vyzkoušel podle tvého receptu frittatu a musím uznat, že se mě ještě nikdy tak nepovedla. Zkrátka byla to delikatesa. Moc děkuji. Petr

  2. No super, vypadá to skvěle. Další inspirace, jdu do toho. 🙂

  3. Brent says:

    MILA FLO. VYNIKAJICI A JEDNODUCHY RECEPT. TED V LETE JSME POTREBOVALI MECO VYDETNEHO, ALE LEHKEHO K PRIPRAVENI. MOC DIKY. BRENT

  4. BÁJEČNÉ. Nemám slov, sbíhají se mi sliny, jdu na to.

  5. Andrea says:

    Milá Flo, mooooc děkuji za úžasný recept. Skvělá rychlovka….

  6. Marta Skorušová says:

    Robievam často, ale do masla pridávam hlavne zvyšok zemiakov a nejakú vňať a hovorím jedlu len omeleta. Teraz to nazveme frittata a hneď to bude o niečom inom…

  7. Kacka says:

    Ahoj Flo, nádherný, voňavý recept, stejně jako všechny čtvrteční od tebe. Máme rádi snídaně na vidličku, těším se, až si frittatu v sobotu ráno v klídečku vychutnáme 🙂 Na zahrádce je teď všechno krásně zralé, tak bude omeletka hezky barevná. Díky.

  8. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    tak tentokrát nápad, jako pro mne dělaný – v současné době večeře a víkendy si připravuji-naštěstí jen přechodně-pouze pro sebe a sociálně dovážené obědy se vyznačují tím, že mi zbývají přílohy – teď už vím co s rýží, těstovinami, včetně vařených brambor „od včera“…Stačí mi tedy rozpis surovin zredukovat na čtvrtinu a mám vystaráno-srdečný dík – přeji vše dobré-Jarda

  9. Petra says:

    Ahoj, děkuji za recept, já jsem až doposud dávala na takovou ‚omeletu‘ pokličku. Tak teď vím, lepší postup a určitě s lepším výsledkem

  10. Olga Vlasáková says:

    Dobrý den Flo,tak dneska už vím…co bude k večeři.Děkuji za úžasný recept…

  11. Alča says:

    Dobrý den Flo, v jednoduchosti je síla. Báječné!

  12. Saša says:

    Dnes skončím jako paní Olga, děkuju za recept!! Dělám, ale teď vím, jak to vylepšit!!

  13. Višnja says:

    Florentýno, tentokrát 100% zásah, dopíšu a hned se na fritatu vrhnu. Zrovna jsem si lámala hlavu, co tatovi předhodím k pozdnímu obědu, aby to bylo rychlé a dobré, protože souběžně morduju kečup a suším višně v troubě. Fritátu si obrátím na plotně prohozením, to mi jde. Dík za tip. Ahoj Višnja.

  14. Janka says:

    Milá Florentýnko,

    opět další skvělá inspirace na letní jídlo. Skvělá volba pro zítřek.
    Krásný den.

  15. Jára says:

    Florentýnko, děkuji! Už se peče a úžasně to voní!????????????. Snad nebudu moc nedočkavá a nespálím si pusu????

  16. Marie Nováková says:

    Flo, diky za recept. Dneska bude tato ňaminka k večeři . Už teď se mi sbíhají sliny.

  17. Ahoj Flo, toto je nejlepší recept máme to hrozně rádi, u nás se tomu říká selská omeleta . Eva

  18. Pája says:

    Milá Flo ????,
    moc děkuji za další lákavý recept. Frittatu jistě ráda vyzkouším. Takě Ti chci poděkovat a pochválit Tvé recepty z dýně. Nedávno jsem zkoušela plněnou špagetovou dýni a to byla pohádka ????, mňam!!! Obrovský úspěch mají i dýňaky, ty můžu smažit pořád ????.
    S pozdravem a obdivem Pája

  19. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Ještě než jsem otevřel tyto stránky zrovna jsem něco podobného připravoval.k vajíčkám jsem přidal špenát , šunku a bylinky a to všechno jsem zabalil jako roládu do listového těsta nechám vychladnout a pak se uvidí.

  20. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko. Díky za recept a stejně jako předchozí kuchařka i my této omeletě říkáme selská. Děláme ji také s různými ingrediencemi, když zbydou brambory, tak i s nimi. Toto jídlo máme moc rádi. Přeji hezký víkend.

  21. Martina says:

    Dobrý den Flo, tak tohle jsem měla zrovna dnes k obědu. Je to opravdu super rychlovka. Krásně jsi to opět popsala. Já ty tvé návody miluji. Už teď navádím dceru, až si totiž bude na koleji vařit tak ať ví kam se zaručeně kouknout.

  22. Marie says:

    A já něco podobného dělám, když jedeme na výlet… chleba s máslem, trochu hořčice a „omeleta“ a přiklopim dalším namazaným chlebem. A k tomu přikusujeme zeleninu.. tak hezké sluníčkové dny.

  23. Lenka says:

    Ahoj, taky se připojuji a inspiruji ????

  24. Sláva says:

    Bez komentáře. Jsem rád, že sem píše taky nějaký „chlap“. Všechny recepty jsou vynikající, bohužel mě zdraví jich mnoho zkoušet nedovolí.

  25. adamos says:

    Ahoj – nešlo-by to udělat v “ remosce “ ? zdr. ad

  26. Marcela says:

    Milá Florentýnko,

    velké díky za super inspiraci na rychlou letní večeři, kterou zvládne dle tvého návodu každý začátečník.
    Zdravím a přeji krásné srpnové dny.

  27. Majka says:

    Mila Flo,ďakujem za ďalši úúúžasný rcp!Prave dnes mi prišla nová panvica,vhodna aj do rúry,ako stvorená na túto pochuťku????zvyškov je v chladničke dosť,takže idem na to!P.deň????

  28. Frittata je pro Italy něco jako pro Čechy karbanátky – dá se připravit téměř se vším a zachrání tak spoustu obědu nebo večeří. Když se něco nepovede nebo semele, řekne se že je to „una bella frittata“ :-))
    Já dělám nejčastěji s cukinami nebo na plátky krájeným bramborami. Do vajec trochu mléka a parmezánu.
    Do trouby nedávám, ale na obrácení mám trik – sesunu na pokličku a obrátím frittatu zpět do pánve. Jen se musí rychle aby se nepřepůlila a nevznikla omeleta :-))

  29. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, úžasný recept, vyzkouším z poloviční dávky, kdyby náhodou se něco nepovedlo.
    Vše se zatím podle Tvých podrobných návodů povedlo ke spokojenosti. Vše mám doma při ruce, tak to nechám na zítra jako večerní překvapení. Děkuji. Krásné srpnové dny, Zdena

  30. Milá Flo, tak tohle jídlo si dělám dost často. Miluji to s pórkem a bylinkami. Já to nazývám snídaně na vidličku. Tak teď vím, že jím frittatu. Obdivuji tě, jak k tomu umíš napsat slovní komentář. Díky a zdravím tě.

  31. Alena says:

    Milá Florentýnko,recept je jako na objednávku.Budeme zavařovat broskve a tohle je úžasný nápad na rychlý oběd. Všechny recepty jsou bezva.Děkuji a přeji pěkné letní dny.

  32. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Dříve jsem připravovala vaječnou omeletu a sypala jsem ji rajčaty
    a paprikou. Ted vyzkouším frittatu doplněnou sýrem a mlékem.
    Též přeji hezké letní dny.

  33. Zdena says:

    Mílá Flo, veliké díky za úžasný recept, za chvíli jdu na to, docela se těším jestli se mi to povede jako tobě pa Zdena V.

  34. Dovolím si přijít s troškou do mlýna. Frittatu nazval americký kuchař „vykliďte lednici“ a já ten název nechal v mém překladu. Ono to tak vlastně je. Ten jeho recept, do češtiny přeložný je na stránkách výše uvedených.

  35. Nějak se mi vtatila ta adresa, tak ještě jednou sem.
    http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=96&t=1048

  36. Marta says:

    Milá Flo, perfektní recept pro letní dny. Dnes už mám pro manžílka těstoviny se špenátem a nivou, ale do frit. se pustím zítra. I já musím pochválit Tvé popisy receptů. Takhle jsem si to vždycky představovala … člověk má pak hned jasno a hlavně ví proč se to musí dělat takto …

  37. Alexandra says:

    Oooh lala! Jasná volba k dnešní večeři. Děkuji, Flo ❤️

  38. to vypadá úžasně – určitě udělám! 🙂

  39. Ahoj Flo, úžasný recept na rychlou a snadnou večeři, lehce se zpracují zbytky od oběda a všichni si pochutnají.

  40. Ahoj Flo, je to moc hezky napsané.Jak už tady někdo psal také tomu doma říkáme selská omeleta.

  41. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět poučné počteníčko. Vyzkouším co nejdříve, dávala jsem omeletu „dojít“ buď pod pokličkou nebo jsem ji obrátila.

  42. Pavel Blažek says:

    Milá Florinko,
    je to tak, dny opravdu letí, že si člověk připadá jak na kolotoči. Měl by někdo tu Zeměkouli trochu přibrzdit. Protože se mi při čtení sbíhaly sliny, hned jsem tu frittatu musel vyzkoušet. Mňam, ještě teď se olizuji. Také se chystám na ty fazolky, protože je mám moc rád.
    Mnoho skvělých nápadů přeje Pavel.

  43. Květa says:

    Milá Flo, tak jak to bylo tady již řečeno, my tomu říkáme selská omeleta. Právě jsem ji dělala včera manželovi k večeři. Dělávám ji s brambory nebo těstovinami, salámem, bylinkami. Posypu případně sýrem. Neotáčím ji, ale pokládám na pánev poklici. Co je pro mě nového je použití více vajec /používám 2-3 vejce/ a udělat ji vyšší. To pak tedy musím dát do trouby. Určitě vyzkouším, když nás na omeletu bude více. A určitě bych ji vyzkoušela pak i za studena. Děkuji za krásný komentář a trochu změny do mého jídelníčku.

  44. Katastrofa, hnus.
    Tak jsem dnes vyzkoušel tento na první pohled lákavý recept. Extrémně pečlivě jsem dodržel postup, použil kvalitní a čerstvé suroviny. Nakonec jsem ochutnal výsledek. Všechno jsem spláchnul do odpadu a šel si ukrojit krajíc chleba s margarínem. Vyplýtval jsem asi hodinu práce a suroviny za necelých dvěstě korun. Zbytečně, tenhle experiment dopadl naprosto tragicky.

  45. Lidka St says:

    Pro Karla :
    – za prvé – proč Vám, proboha, trvala příprava tohoto celkem jednoduchého pokrmu HODINU ?
    – za druhé – rozhodně nevěřím, že jste „vyplýtval“ suroviny v hodnotě 200,- Kč
    Resumé – nebude spíš chyba někde mezi sporákem, rukama a hlavou ?

  46. Martina says:

    Milá Flo, recept má úžasný úspěch. Občas jsem dělala, ale přikryla pokličkou a to asi nebylo ono. Takže teď hezky pomalu a výsledek je opravdu jiný.????

  47. Milá Florentýnko, dnes jsem dělala je výborná,Jarka????

  48. Mája says:

    Výborné! Děkuji za detailní postup, stále se cítím jako kuchař začátečník tak si toho cením. Sestra je vegetarián, takže jsem slaninu přidávala externě až na hotovou frittatu a místo toho do ní dala černé olivy a hrst baby špenátu. A je to boží, stejně jako tento blog a Vaše vlasy.

  49. Zdeněk says:

    Dopadlo to výborně, díky za recept!
    https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Frittata_s_klobasou/

  50. Alice Johnová says:

    Recept úžasný !!! Za pět minut začínám smažit?….jen malá poznámka: „rukověť“ určitě nepálí (je to něco jako příručka), zato „rukojeť“ by mohla být rozpálená ???

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close