Letní drinky: 5 nealko receptů, které zaručeně osvěží

Léto je doba, která si žádá mnoho slunce, mnoho opečených vuřtů s hořčicí a mnoho (převážně) nealkoholických tekutin, přičemž čím víc jich připravíte ve své vlastní kuchyni, tím lépe pro vás, vaše zdraví, vaši peněženku a váš dobrý pocit ze zajímavých chutí.

Zatímco ovocné sirupy a šťávy se hodí pro mimosezónní pití, kdy pro něco jako ovoce musíte poslat Marušku do supermarketu, v horkých letních měsících si můžete užít zcela přirozené, nezkreslené, čisté a čerstvé chuti toho, co se právě podařilo sklidit na zahrádce, u sousedů nebo aspoň někde v blízkém okolí: ať už to jsou bylinky, bobulové ovoce, meruňky a broskve, anebo také okurky, cukety a melouny.

Ze všeho toho si můžete připravit zajímavé, velmi osvěžující letní drinky, které doplní vaši denní kvótu vody k vypití. Při osmé sklenici vody, točené z domácího kohoutku, se totiž nad slovním spojením pitný režim vyslovují nejrůznější soudy a hodnocení.

Připravte se na nával následujících receptů předem a pořiďte si dostatečnou zásobu citronů. Nejen že zvyšují míru osvěžení všeho, kam přijdou, ale také dělají chuť ostatního ovoce více intenzivní. O tom, že se stejně okamžitě zamilujete do domácí citronády, snad ani nemluvě.

Co pít v létě

Citronáda

Ano, začnu docela obyčejnou limonádou čili citronádou (kromě ní existuje také oranžáda, ale tu si jistě zvládnete sami odvodit, když část citronů nahradíte pomeranči). Na jeden litr citronády budete potřebovat 3-4 citrony, což vás samo o sobě na chvíli zaměstná jejich vymačkáváním. Další zdržení vás čeká při rozpouštění cukru.

Abyste se tomu vyhnuli, můžete si předem připravit větší množství cukrového rozvaru, který posléze vydrží v lednici po celou vaši citronádovou sezónu. Odolejte však pokušení koupit si citronový koncentrát, z něj sice osvěžující pití připravíte také, ale propad v chuti oproti čerstvým citronům je značný.

Na 1 litrový džbánek:
šťáva z 3-4 citronů
cukrový rozvar* podle chuti
1 celý citron

Citronovou šťávu nalijte do džbánku a zalijte 800 ml čerstvé, studené vody. Oslaďte podle chuti cukrem nebo cukrovým rozvarem.

Zbývající citron dobře opláchněte a nakrájejte na osminky nebo na plátky. Polovinu jich rozdělte do skleniček, zbytek vhoďte do džbánku. Nechte 10 minut v chladu marinovat, kůra z celého citronu příjemně posílí chuť. Podávejte s ledem pro větší pocit ochlazení.

*Cukrový rozvar
500 g pískového cukru

Cukr zalijte takovým množstvím vody, aby sahala 1 cm nad cukr, a začněte zahřívat. Občas promíchejte a vařte jen tak dlouho, dokud se všechen cukr beze zbytku nerozpustí. Přelijte do čisté lahve, uzavřte víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec uložte do lednice.

Citronáda recept

Pětiminutový ledový čaj

Když vás náhle přepadne chuť na ledový čaj (ano, mnohem lepší, než kupovaný), nezoufejte, že jste si předem neuvařili silný čaj a nenechali ho vychladit v lednici. Existuje trik, díky kterému bude váš ledový čaj připraven během pěti minut, ať už máte rádi černý, zelený, bylinkový nebo ovocný. Jediné, co potřebujete, je dostatek ledových kostek a jeden sáček s vaším oblíbeným čajem.

Na 1 skleničku ledového čaje:
1 sáček s vaším oblíbeným čajem
cukr nebo ovocný sirup
1/4 citronu

Sáček čaje vložte do skleničky nebo hrnku, ve kterém budete ledový čaj podávat. Zalijte pouze 100 ml vroucí vody, to je jen trochu vody na dně hrnku nebo sklenky, a nechte 3-5 minut vyluhovat. Musí vzniknout velmi silný a aromatický čaj, jinak bude výsledek slabý a mdlý.

Vyjměte sáček s čajem a čaj oslaďte cukrem o něco víc, než jste zvyklí si běžně sladit čaj v objemu odpovídajícímu použité skleničce nebo hrnku. Dáváte-li si obvykle jednu lžičku cukru, nyní použijte dvě. Namísto cukru můžete použít ovocné sirupy, například pro ovocný čaj se skvěle hodí jahodový sirup, pro bylinkový čaj bezová šťáva, pro černý čaj citronová.

Do horkého sladkého silného čaje nyní nasypte 5-6 kostek ledu, aby byla sklenka plná ze dvou třetin, a dobře promíchejte dlouhou lžičkou. Led se téměř zcela rozpustí a čaj rázem získá teplotu pár stupňů nad nulou a umírněnější chuť. Přidejte citron nakrájený na osminky a trochu ho přitom vymačkejte do čaje. Na závěr do čaje opět vhoďte 5-6 kostek ledu, ale už nemíchejte. Pokud chcete, můžete čaj ozdobit čerstvou bylinkou.

Ledový čaj recept

Aqua fresca

V překladu to znamená něco jako čerstvá voda a jedná se o překvapivý a překvapivě jednoduchý nápoj, který se hodí především ke kořeněnému grilovanému masu a horkému letnímu počasí. Pochází sice z Mexika, ale jistě si ho oblíbíte bez ohledu na svou současnou zeměpisnou polohu.

Použít můžete jakékoli ovoce, které je zrova v sezóně, dokonce se nebojte vyzkoušet i mladé cukety, předem oloupané a zbavené semínek. Přikládám recept na melounovou vodu, ale stejně tak chutná voda by vás čekala s použitím jahod, broskví, meruněk nebo ananasu. Vždy ovoce zbavte všech částí, které se nedají dobře rozmixovat, v případě pochybností nápoj přeceďte přes cedník.

Na 1,5 litru nápoje:
3 hrnky melounové dužiny, pečlivě zbavené všech semínek a nakrájené na kostky
750 ml studené vody
šťáva z 1/2 citronu
malá trocha cukru

Meloun a vodu vložte společně do mixéru a rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem – některé ovoce ho potřebuje více, jiné méně, stejně tak to platí s množstvím citronové šťávy.

Nalijte do skleniček a ihned podávejte.

Aqua fresca recept

Jahodové lassi

Lassi je indický nápoj, který připomíná mléčný ovocný koktejl. Spotřebovat do něj můžete jakékoli čerstvé ovoce, které se snadno rozmixuje. Aby osvěžilo, přidejte do směsi pár kostek ledu – ovšem jen pokud máte jistotu, že s tím bude souhlasit návod k vašemu mixéru. Nejznámější lassi je mangové, oblíbené v mnoha indických restauracích. Vzhledem k nedostatku dobře vyzrálého, čerstvého manga v našich obchodech se raději zaměřte na jiné ochucení.

Na 1 sklenku:
100 g jahod
100 g bílého jogurtu (nízkotučného, pokud počítáte kalorie)
1 lžíce medu
šťáva z 1/8 citronu, případně méně podle chuti ovoce

Do mixéru vložte očištěné ovoce a jogurt, ochuťte medem a citronem. Přilijte 100 ml studené vody a vhoďte 3 kostky ledu. Rozmixujte dohladka a ihned podávejte.

Jahodové lassi
 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

Letní voda

Na závěr moje nejoblíběnější a nejfrekventovanější letní pití: slabě ochucená voda, která vám dovolí kombinovat vaše oblíbené chutě a likvidovat bylinkové přebytky ze zahrádky.

Ke grilování sice patří pivo, cider a další zkvašené nápoje, ale taky velký skleněný džbán s vodou. Aby se ta vaše na stole krásně vyjímala a osvěžila, doporučuji malé, nenápadné dochucení s velkým efektem.

Přidejte do vody něco, co ji příjemně ozvláštní. Určitě znáte kombinaci máty s několika plátky citronu nebo limetky. Stejně tak dobře ale funguje i meduňka. Překvapivě osvěžující a nezapomenutelnou vodu dostanete, když do džbánku přidáte – pozor – okurku. Kombinovat dále můžete s mátou i limetkou, ale samotná okurka má největší faktor překvapení pro ty, kdo takto ochucenou vodu neznají.

Nakonec dávám k dobru ještě bazalku a vodní meloun, to je ten s červenou dužinou a zelenou slupkou. Další kombinace bylinek z vaší zahrádky a sezónního ovoce už určitě zvládnete sami.

Na 1 litrový džbánek vezměte alespoň jednu, ale klidně i všechny tři z uvedených ingrediencí:
1/2 salátové okurky
2-3 snítky bylinek
5 tenkých plátků citronu nebo limetky

Postup je vždy stejný: do džbánu nejprve nalijte vodu, přidejte bylinky – můžete je předem trochu promnout, aby rychleji uvolnily aroma – citrusy a/nebo okurku a zasypte ledem. Voda potřebuje alespoň 10 minut, aby absorbovala chutě.

Výsledkem je sice stále voda, ale lehce aromatizovaná, přitom neslazená a chutnající přírodně. Při letním pitném režimu ji určitě oceníte. Až se dostanete na dno džbánku, pevný obsah nevyhazujte, ale zalijte znovu vodou a ledem. Dá se ještě ten den použít několikrát, než ho dostihne konec spotřeby a západ slunce. Pravda, v některých obzvlášť výjimečných případech se taky může jednat o východ.

Okurková voda

Tak to by pro dnešek bylo. Prozradíte mi, co si v horkém létě dopřáváte vy, když potřebujete zchladit a doplnit tekutiny? Jaké jsou vaše oblíbené letní drinky? Komentáře jsou k tomu jako stvořené 🙂

Zapojte se do diskuze

  1. Milada says:

    Dělám pro děti mix citronády a oranžády, i tu melounovou aqua frescu. A mezi naše nejoblíbenější ovoněné chlazené vody patří ta s mátou a jahody. Ale já mám ráda i jen tak do vody nakrájené plátky limetky, citronu…
    Škoda, že si tvoje stránky nepřečtou všechny maminy, které běží do supermarketu kupovat svým dětem ty sladké „jedovaté“ limonády…
    Krásné letní dny.

    1. Řekla jsi to krásně, Milado. Díky.

    2. Alžběta says:

      Nejraději piju čerstvou, čistou vodu, nebo vodu s citronem. Vyzkouším Tvé recepty a možná změním názor. Přeji krásné léto.

    3. Alžběto, taky přeju krásné léto!

    4. Letní drinky jsou fajn, všude na dosah plno čerstvého ovoce, ať už ze zahrádky nebo z trhu. A fantazii se meze nekladou. Díky Jano za tvůj skvělý nápad s letní výzvou, experimentovala jsem a vyzkoušela vlastní novou limonádu, je osvěžující a mohou ji pít i kojící maminky (ovoce ze skleničky samozřejmě nesní a perlivou vodu nahradí obyčejnou). https://www.youtube.com/watch?v=1WqOD9Iw_M4

  2. Já tak před měsícem ujížděla na jahodovém koktejlu z mléka a jahod. Pak mi najednou došlo mléko a už jsem mixovala jen vodu s jahodami, a vlastně to bylo mnohem víc osvěžující a dalo by se to považovat za aqua frescu. Jinak posledních pár dnů každý den ráno startuju tím, že uvařím 3 litry jasmínového čaje, mírně osladím a ocitronuji, zcedím a naliju do uzaviratelných lahví, ponořím do ledové vody a následně po vychlazení přemístím do lednice. Jinak ještě v létě často pijem bezinkový sirup se sodou a skrojky citronu a máty.

    1. S bezinkovým sirupem, sodou a citronem existuje jeden letní drink, jmenuje se Hugo. Ještě je do něj třeba trochu prosecca, ale jinak je to komplet 🙂

      Pije se tak snadno jako Aperol Spritz.

    2. Aha, vida, musím si rozšířit obzory :-).
      Nicméně z alkholických nápojů u mne během léta jasně vedou cidery a radlery. Akorát musím často zkoumat, který radler je s náhradními sladidly a který s cukrem. Ze sladidel mě totiž, stejně jako tátu, pálí žáha a stevie mi v tom pivu způsobuje jakousi šíleně divnou pachuť (v minerálce bych to ještě přežila, ale v pivu to fakt není moc dobrý 🙁 ).

    3. Jo, taky koukám na to samý, sladidla mi kazí chuť, a to tak, že hodně.

  3. Alena says:

    Dík za tipy, s okurkou a melounem zkusím. Ale mám velmi oblíbený a velmi osvěžující nápoj v horku, není tedy úplně nealko, ale téměř 🙂 Do vody dám citrón, mátu a trochu bílého vína. Většinou už nesladím, ale s trochou cukru nebo nějakého neutrálního sirupu je to taky velmi dobré. Doporučuju !

  4. Lenka says:

    Paráda! Zrovna včera jsem si říkala, čím obměním pitný režim v kanceláři, když tradiční citron + voda + máta se už „přejedlo“ a na blížící se vlnu veder by to chtělo nějakou obměnu. Takže jsem ráda, že mám inspiraci, čím se osvěžit v následujících dnech.

    P.S. Výzva je dobrá… Sice jsem okurku včera úplně nezvládla, ale dneska máme letní posezení a mozzarella, rajčátko i bazalka čekají…

    1. Lenko, tak to je prima, ať se posezení vydaří a bacha na jitřenku.

  5. Klárka says:

    Ahoj Flo,

    jako vždy, úžasné tipy. Už běžím pro limetky a mátu. Paráda!

    PS: výborný nápad s výzvou. Už se těším na další úkol 🙂

    Krásný letní den,
    Klárka

    1. Klárko, díky a krásný den i tobě. Flo.

  6. ŚÁRKA says:

    Ahoj Florentýnko,
    chválím tvé spisovetelské nadání,protože jsem u tvých řádků obědvala
    a naprosto mě pohltily-úplně jsem přestala jíst a najednou
    místo mimozemštanů-kuk jitřenka.No pěkně jsi mě dostala.

    Ohledně nápojů v horkých dnech-mám nejraději vychlazené minerální
    vody, případně -protože hodně cestuji,tak si sebou beru různé čaje,které se dají pít vychlazené ale i vlažné během dne.
    Určitě vyzkouším tvůj melounový nápoj,všichni doma jej zbožnují.

    Přeji krásný tropický víkend. Šárka

    1. Šárko, to je ta největší pochvala, když mi někdo napíše, že ho čtení úplně pohltilo. Děkuju ti. Užij si teplé počasí, Flo.

  7. Eva Kohutová says:

    Ahoj Flo,
    zas po delší době se ozývám, abych poděkovala a zároveň mi dovol přispět malou obměnou dnešních receptů na prima letní pití:
    ingredience jsou čtyři:
    – hodně tence pokrájené plátky dobře omytého citrónu
    – plátky okurky – množství dle uvážení, ale lépe nešetřit
    – 1 lžička postrouhaného čerstvého zázvoru
    – lístky máty – trochu narušit, aby se rychleji uvolnila chuť
    ( Nesladím, komu by sladké chybělo, doporučuji stévii )
    vše do džbánu, zalít asi litrem vody, dát vychladit a – pít! Ingredience neodstraňovat, vypijete stejně za den. Pití prý má účinek při hubnutí…

    1. Evi, hned to jdu zkusit, zní to výborně. Flo.

  8. Milá Flo, některé ty skvělé recepty poznávám z druhé NEJLEPŠÍ kuchařky na světě 🙂 Co se tu ale neobjevilo – a co bych strašně ráda zkusila – je Bubble tea! Od té doby, co jsem si ten recept přečetla, pátrám v každé vietnamské večerce po tapiokových perlách, ale nejsou. Nikde, nikde, nikde. Prozradila bys, kde je lovíš?

    1. Jani, tak pak ještě zkusit Sapu? Případně ti trochu odsypu, mám jich doma pytel 🙂

    2. Děkuju! Když neuspěju v Sapě, dorazím si odsypat 🙂 A zapomněla jsem přihodit svůj tip. Studený silný ovocný čaj zamrazím ho do ledových kostek. I prostou sklenici vody příjemně jemně ochutí.

    3. to je nápad, zamrazit přímo čaj, to mě ještě nikdy nenapadlo 🙂
      Tapioku bych určitě hledala v Sapě, nebo u nás v Brně jsem našla i na Olomoucké – ty velké kuličky. Ty drobnější, co se používají spíš do pudingů jsem už viděla celkem běžně v Makru, jednou ve Sklizeno a párkrát i ve zdravé výživě.
      Nicméně po uvaření mi ty velké vůbec nechutnají, jako ty z bubbleology (ty jejich mají jakoby karamelovo-oříškovou příchuť) a ty moje prostě chutnaly jako nechocené želé :/ tak nevím, nemá se to třeba vařit v nějaké sirupu? 🙂

    4. Ano, přesně tak, ideálně z části vařit anebo nechat přes noc louhovat ve velmi sladkém sirupu.

  9. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo,
    nápady na nápoje pochopitelně využiji, když už ne pro sebe /dávám přednost naší dobré „kohoutkové „vodě a někdy ovocnému čaji/ tak pro návštěvy dětí, vnuků a pravnoučat, kdy „vykrádáním“ Vašich nápadů stále více platím za experta.
    Přeji hezký , byť horký den, mám na balkóně pod markýzou – tedy ve stínu – ještě poctivou třicítku pana Celsia.
    Dnes tedy tu vodu ochutím citronem a mátou, ať se rozšoupnu – JS

    1. Jaroslave, já se tady klepu zimou a přemýšlím, čím si ohřát nohy. Les prostě ochlazuje i v největším horku 🙂

      Role experta je milá, jistě se jí nebráníte, že? Flo.

  10. Katka says:

    Ahoj Flo, díky za nápady jak si zpestřit pitný režim v horkých dnech,které nás teď čekají 🙂 nejraději mám čistou vodu s plátky citronu a meduňkou, obměňuji mátou nebo zázvorem.

    1. Katko, rádo se stalo. Zázvor je fajn obměna, jen ho teda nemůžu pít navečer, působí na mě víc než kafe 🙂

  11. V létě mám nejraději vodu s plátky citronu, pomeranče nebo limetky a s mátou. Nejčastěji je ale citron, protože trvám na bio kvalitě (přeci jen je to v té vodě naložené celý den) a bio-citrusy jiné než citrony neshánějí dobře.
    Další oblíbený nápoj je domácí bezinkový sirup, obvykle taky s mátou nebo meduňkou.
    Letos jsme si navíc oblíbili ovocná smoothie bez mléka.
    A překvapivě velmi dobře funguje hodit do džbánku mražené ovoce. Na led totiž není často v mrazáku místo, ale mražené ovoce tam je kvůli zmrzlinám a smoothie pořád nějaké. Mražené jahody vylepší i letní vinný střik, když už děti konečně usnou a nám nastane letní pohoda 🙂

    1. Mražené jahody ve víně si samozřejmě znamenám a myslím, že později než dnes večer to nezůstane jen na papíře 🙂

    2. hlavní výhodou zmraženého ovoce oproti ledu je to, že vám nenaředí drink :-)))

  12. Milá Flo,
    děkuji za výborné drinky.Citronádu dělám,dávám do ni sirup z černého bezu (domácí)mátu,meduňku.V ledničce mám meloun tak jdu na melounový.Vyzkouším i ostatní zdraví Jitka.

    1. Ať se to všechno zadaří, Jitko. A díky. Flo.

  13. Monika says:

    Mila Flo, zase super tipy! 🙂 Hned vyzkouším… U nás už roky pijeme mátovou vodu s citronem (limetkou), tak určitě zkusím i s meduňkou a okurkou. Také vařím mátový a bezinkový sirup. A určitě vyzkouším tu melounovou vodu – meloun zbožňuji. Zatím jsem ho pila jen se šampíčkem a ledem 🙂 Krásný horký víkend přeju Monika

    1. Meloun se šampaňským? Píšu si 🙂

  14. Ivana says:

    Milá Flo,
    Děkuji opět za spoustu receptů a tipů. Právě jsem se vrátila od kolegyně, kde jsme si užívaly bazénu a nealkoholického Mojita…A při pohledu na záhon, kde se krčí už jen pár jahod a na začínající zrát maliny, jsem se šla podívat , kde mám nádoby na led. Ledové kostky s různým ovocem a kousky citronu či limety jsou úžasným zpestřením jakéhokoli nápoje, ať alkoholického (kromě piva ) či nealkoholického, studeného, či teplého ( čaj dříve vychladne). A až vyrazíme o prázdninách do lesa, kromě plodů sbíráme i listy jahodníku, maliníku a ostružin a po usušení máme ideální dětský čaj ( u nás ho pijeme všichni). Krásné prázdniny přeje Ivana

    1. Paráda, kostky s ovocem a čaj pro děti jsou skvělé nápady, díky za ně. Flo.

  15. JITKA says:

    DOBRÝ DEN MILÁ FLO,STUDENÉ PITÍ MÁME RÁDI VŠICHNI,JÁ JEŠTĚ DO MRAZÍCÍCH KOSTEK DÁVÁM RŮZNÉ DRUHY OVOCE NO A POTOM HO PŘIDÁVÁME DO SKLENIC.POSTUPNĚ SE TO ROZTOPÍ A JE TO ÚŽASNÉ.TAKY DĚLÁM BEZINKOVOU LIMONÁDU A TO POTOM NAŘEDÍM STUDENOU VODOU A PŘIDÁM KOSTKY A V NICH OVOCE.NO A POTOM STAČÍ JENOM DLOUHÉ BRČKO.PRO DOSPĚLÁKY PŘIDÁM MÍSTO VODY VÍNO.A TO SE DÁ SEDĚT AŽ SE UKÁŽE JITŘENKA.ZDRAVÍM VŠECHNY,PŘEJI KRÁSNÝ TÝDEN JITKA

  16. Kristýna says:

    my si v létě děláme jahodový koktejl 🙂 dostatečné množství jahod (výborný i z borůvek nebo černého rybízu- ten ovšem kvůli taťkovi musíme doslazovat protože nemá rád kyselé věci :P) rozmixovat a přidat mléko a kdo chce může přidat i drcený led 🙂 prostě mňamka :3

    1. Výborně. S mlékem už to pak vydá za celou svačinu, že? 🙂

  17. Okurkovou vodu jsem jednou udělala (minulé léto) a musím říct, že nic horšího jsem nepila. S citronem, s mátou… to ano, ale okurku už ne.

    1. Vážně to bylo tak hrozné? Čím to?

  18. Zlata says:

    Perfektní receptíky. Právě jsem svařila cukrový rozvar, sepsala
    nákup a vyrážím do Kaufu. Citrony, pomeranče, jahody a meduňku. Chtěla bych vyzkoušet všechno 🙂 Dnešní parný den si o to přímo říká a já už se nebudu „tlemit“ nad obyčejnou vodou z kohoutku, které jsem už přepitá.

  19. Milá Jani Flo,
    jsi prostě báječná, úžasná:) To je přesně to, trknout nás, že to jde i jinak s minimem úsilí!
    Dnes ujíždím na ledovém čaji, udělala jsem ho i kolegům v práci.
    Jinak v takových vedrech mám chuť i na pivo, ale vylepšuji si ho – půl sklenice piva, druhá půlka perlivá voda, citronová šťáva a když mám, přiliju i bezovou šťávu.

    1. Kolegové se teda měli! 🙂 Díky za nápad s tím pivem, to musím zkusit.

  20. Zuzana says:

    Vdaka za tipy zrovna v tento horuci den. Aqua fresca cuketka je uz hotova a dokaz na instagrame 🙂

    1. Tak to jsem ráda, díky za fotku a za vyzkoušení. Flo.

  21. babi N says:

    Milá Flo, uchvátil mě nápoj s okurkou, bylinkami a citronem. Cukrový rozvar nám nehrozí, jsme na hraně hodnot k diabetu. Ani soutěže se nemohu zúčastnit, pobýváme střídavě na chatě, kde nemám internet. Ale při příjezdu hltavě čtu tvé články i komentáře. Moc díky! Hezké léto přeji!

    1. Hezké léto i tobě a užij si chatu! Flo.

  22. Ahoj Flo,

    všechny jsem zkoušela a jsou skvělé. Díky za typ. Většinou jsme pili vodu s lepším sirupem(vždy mám aspoň 3-4 druhy, aby bylo na výběr) a já poslední dobou vodu.Ale vše se jednou přepije, ta jsem ráda za vítanou změnu. Teď děláme furt dokola ty drinky, podle toho, co je k mání. Jedno je fakt, že i kdyžv všichni ví, že se má hodně pít, pijí nyní víc a sami od sebe. Myslím, že i uvítali, že někdo něco přichystal přímo pro ně. Kolikrát to chutná víc, než když si to člověk připraví sám. 🙂

    1. To je určitě velká pravda, jídlo nebo pití připravené někým jiným má hned lepší chuť 🙂 Díky za velké nasazení s vyzkoušením toho všeho. Flo.

  23. Lenka Brábníková says:

    Milá Flo,
    zatím jsem vyzkoušela jen okurkový nápoj. Byl skvělý! Díky! Pustím se i do dalších.
    Nejraději mám vodu s mátou. Občas si ale vzpomenu na zázvorový čaj s citronem a medem a udělám si studenou variantu.

    1. To zní ovšem taky moc dobře. Díky za nápad i za pokus s okurkou. Flo.

  24. Radosť čítať, a určite ešte väčšia piť. Všetko, vrátane tipov z diskusie vyzerá skvelo, uvidím, s ktorým budem mať najväčší úspech.Tie klasické citrón-mäta-medovka robievam, sú krásne vo veľkom džbáne s veľkými kockami ľadu, v ktorých sú zamrazené ríbezle, čierne aj červené. V jednom americkom románe som čítala, že bylinky treba v sklenenom džbáne zaliať vodou a postaviť na celý deň na slniečko a až potom piť. Vraj je tam aj energia slnka a nápoj je chutnejší. Úplne som na to zabudla, zajtra to vyskúšam a šup na noc do chladničky. Výborná je aj španielska sangria z červeného vína, citrusovej šťavy, cukru a ľadu /receptov je na nete plno, napr. http://www.apetitonline.cz/recepty/7397-pomerancova-sangria.html
    len je v nich dosť ovocia, čo Španieli nedávajú, len na ozdobu,tam sa pridáva skôr limetkový, alebo citrónový džús, alebo šťava./ Ale to už sme zase pri alkohole 🙂

    1. Och, sangria, díky za recept a za rady ze země původu, to se vždycky hodí! Flo.

  25. Za sebe můžu doporučit ledový čaj, ten je opravdu skvělý! Moc lidí ani neví, kolik cukru je v kupovaných čajích. Tohle je osvěžující a daleko zdravější varianta. Díky za ní!

    1. Díky za vyzkoušení, Libore, tahle slova potvrzuju do posledního písmenka. Flo.

  26. Já v rámci těžké lenory a potřeby spotřebovat prapodivně zbyvší sirup na svařák použila na citronádu místo cukrového rozvaru sirup… Příště zkusím s pomerančem, ten by mi k tomu šel možná i o fous lépe jak citron, jenže doma byl jen ten citron 🙂
    A dobrá je voda vlastně s čímkoliv – nakrájet do ní pár kuliček hroznového vína, třešně, jahůdky, … 😀

    1. Tak takové použití svařákového sirupu se mi moc líbí 🙂

  27. Ahoj Flo. Dříve jsem pila citronovou vodu s meduňkou.
    Díky tvým receptům jsem se naučila citronádu a ledový čaj,
    díky za tyto recepty. Je to taková osvěžující změna.
    Akorát místo cukru sladím bezinkovým sirupem. Iveta

    1. Výborné vylepšení, Iveto. Díky

  28. Verča Švarc says:

    Dělám si ledový čaj a přidala jsem si tam ještě nějaké lítky máty a meduňky a je to výborný doporučuju všem????

    1. Pěkná obměna, díky za ni.

  29. Karolina says:

    Ještě bych s dovolením přispěla s receptem na osvěžující čaj bez vaření a bez cukru: do ledové vody ve džbánku (nebo pokud s námi čaj bude cestovat, tak třeba lahev od fresh džusu s širším hrdlem) vložit cca 3 sáčky na litr vody lepšího černého čaje, pár koleček citrónu a dle chuti listy meduňky, máty a klidně i bazalky. Nechat přes noc, nebo alespoň 3 hodiny v lednici a pak už se jen osvěžovat 😉 U nás v lednici má velký džbán s timto bezpracným čajem celé léto rezervované místo.

  30. Martina says:

    díky Flo za užitečné recepty, dnes jsem udělala melounovou Aqua Fresca, taky pro fotku do Výzvy;) Jsem moc ráda, že jsem na Tvůj recept narazila, připomněl mi tyto červencové dny před 5-ti lety, kdy jsem tuto melounovou vodu ve velkém popíjela na dovolené v Rožnově pod Radhoštěm a zavlažovala tak v horku sebe i tehdy sedmiměsíční plod v bříšku;) Krásné léto!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close