Květákový bulgur oceníte tím víc, čím výš stoupá venku teplota. Jde o rychlou přílohu nebo dokonce samostatné jídlo, které snese podávání za tepla i za studena a které je lehké do žaludku. A navíc to vypadá na talíři hezky a vyvolá u vás doma pocit, že jdete s dobou.

Na květákový bulgur budete potřebovat necelou hlávku květáku, který se letos už začíná objevovat na pultech v dobré kvalitě a parádní bělostné podobě, a pochopitelně taky trochu bulguru. Chuť vytvoří trocha koření a másla a celé se to odehraje pouze v jednom hrnci a s minimem práce. Dokonce i míchání najdete v receptu jen poskrovnu.

K čemu je květákový bulgur dobrý

Květákový bulgur vám nejlépe poslouží jako lehká příloha k lehkým masům s vlastní šťávou, jinak to budete mít na talíři všechno suché. Naprosto dokonalé kombinace vznikají s masem v rajčatové omáčce, to je doslova symfonie dobře sladěných chutí.

Nicméně i samotný květákový bulgur si na talíři povede dobře, pokud ho doprovodíte studenou jogurtovou omáčkou, čili jogurtem ochuceným solí a bylinkami. Nebo bylinkovou solí, pokud jste si ji loni vyrobili společně se mnou a máte ještě nějaké zbytky v kredenci. (Recept zde: bylinková sůl).

Komu by se to zdálo příliš hladové, snadnou nápravu zjednají natvrdo vařená vajíčka. Úspěch zaručen v době večeře stejně jako v době krabičkového kancelářského oběda bez možnosti ohřát si květákový bulgur v mikrovlnce.

Bulgur

Bulgur je jedna z těch potravin, které mají dost slibný název, jenž by klidně mohl mít něco do činění se zdravou stravou. Člověk by skoro čekal nějakého surovinového superhrdinu, který zachrání lidstvo od obezity a vysokého tlaku, cholesterolu a krevního cukru. Přitom je to jen pšenice, nebo vlastně pouze o něco málo víc než pšenice.

Ve skutečnosti se jedná o pšeničná zrna, která byla uvařená, po uvaření nasekaná, následně znovu vysušená a uskladněná.

Bulgur má totiž původ v horkém Středomoří, kde nemá smysl čerstvě sklizenou pšenici skladovat, neboť by rychle podlehla zkáze. Jediná šance, jak ji v těchto končinách zachránit, je nechat ji přejít varem a znovu vysušit, aby se zabránilo enzymatickému rozkladu neboli zkáze.

Sušený bulgur potřebuje asi 20 minut povařit ve vodě nebo podusit podobně jako rýže, aby znovu změknul a byl poživatelný bez rizika ulomení zubu nebo poškození zubní protézy.

Pokud byste měli chuť připravit si jen bulgur samotný, nezávisle na dnešním květákovém receptu, postupujte takto:

  1. přečtěte si můj článek na téma, jak se připravuje dušená rýže
  2. místo 1,5 dílu vody vezměte 1,6 dílu vody
  3. dobu dušení prodlužte z 15 na 20 minut

Jinými slovy, jakmile umíte dušenou rýži, umíte i dušený bulgur.

dušený bulgur s květákem

Sekaný květák

Nahrubo rozmixovaný či nasekaný květák patří k dalším hitům soudobé kuchyně. Pokud pečlivě sledujete přísun moderních receptů, určitě vám neuniklo, že jemně nasekaný či nastrouhaný květák lze poměrně úspěšně vydávat za kuskus nebo že se díky němu dá pár strávníků obalamutit v podobě bezlepkového těsta na pizzu.

Podobně nebohý úděl zastává květák i v tomto receptu. Jakmile je nasekán na kousky velikosti bulguru, je k zmíněné surovině okamžitě přimíchán a společně s ní podušen doměkka. Květák coby nízkokalorická zelenina zvýší nejen objem, ale taky výživnou hodnotu hotového jídla, aniž by zároveň naskákal i počet kilojoulů.

Na přípravu sekaného květáku toho moc nepotřebujete. Stačí květák zbavit listů, vyříznout mu košťál a rozebrat ho na jednotlivé růžičky. Zbytek nechte na svém kuchyňském robotu, nasaďte na něj sekáček (obvykle vypadá jako dvojitý sekací nůž, rotující v nádobě) a dívejte se, jak během pár vteřin vznikne květáková drobenka. Čím menší růžičky květáku vhodíte do nádoby, tím líp si s nimi robot poradí.

A to je prosím pěkně vše, co k dnešnímu receptu potřebujete vědět. Tak si nechte chutnat.

 

květákový bulgur recept

 

Květákový bulgur

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 250 g růžiček květáku (tedy květák po očištění)
  • 250 g bulguru
  • 2 lžíce másla, nerozpuštěného
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 lžička kari koření
  • malá hrst rozinek
  • 1 zarovnaná lžička celého koriandru (koření, ne čerstvé listy)
  • 350 ml vody
  • Na zálivku:
  • 1 kelímek (150 g) jogurtu
  • čerstvé nebo sušené bylinky na dochucení (jarní cibulka, petrželka, ze sušených třeba provensálské koření)
  • vařená vejce podle chuti

Postup

  1. Květák rozsekejte v kuchyňském robotu na hrubé kousky. Koriandr trochu podrťte, ale nijak to nepřehánějte, stačí jen rozmáčknout v hmoždíři, netřeba ho mít nadrcený najemno.
  2. Bulgur, květák, sůl, koriandr a rozinky nasypte do širokého kastrolu a promíchejte. Přidejte máslo, zalijte odměřenou studenou vodou, zakryjte poklicí a přiveďte k varu.
  3. Mírně vařte 3 minuty, poté krátce promíchejte a znovu zakryjte poklicí. Žár snižte na minimum, anebo, pokud máte kastrol se silným dnem, které drží teplo, můžete plotýnku vypnout docela. Nechte pod poklicí dojít dalších 15-20 minut, až bulgur zcela změkne.
  4. Načechrejte vidličkou, rozdělte na talíře a podávejte se studeným jogurtem ochuceným bylinkami, případně též doprovoďte vařenými vejci, pokud chcete kompletní jídlo, co zasytí.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

PS. Další recepty na bulgur, které najdete zde na blogu, jsou:

  • kisir (zajímavě ochucená verze dušeného bulguru)
  • tabbouleh (bylinkový salát s bulgurem a rajčaty)

 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Ivana St. says:

    Praktický recept. Udělám!

  2. Kocourek Bodík says:

    Florentýnko, to je bomba! Jsem masožravý jak Adéla, ale vegetariánským jídlům se nevyhýbám, naopak, rád si jimi zpestřím jídelníček. Bulgur s květákem a vajíčkem mě opravdu nenapadl, musím tenhle nápad realizovat, ještě dnes!!! Jenže v ledničce, ve vakuované krabičce mám brokolici, tak to zkusím s ní! Barevně to bude určitě taky moc zajímavé …

  3. Kocourek Bodík says:

    Akorát tu brokolici přidám k tomu bulguru až sedm minut před koncem, aby byla na skus. Už teď jsem nedočkavý na výsledek …

    1. Já jsem vařila dnes a jsem spokojená, jen mi přišlo nakonec škoda, že květák se v jídle úplně ztratil. Přidat ho později by mohlo pomoct! Děkuji za tip!

  4. Milá Florentýno, děkuju za další recept, který splňuje všechny moje chuťové, nutriční, logistické, a snad i estetické požadavky! 🙂

  5. Ahoj Flo,bulgur jsem ještě nikdy nevařila,je načase vyzkoušet a ochutnat.Díky za receptík.

  6. Už teď se těším Forentýnko,díky,zdraví Olí.

  7. Monika says:

    Ahoj Flo, ďakujem za nápad, určite ho vyskúšam, ale s dvoma zmenami. Keďže květák (karfiol) zjem iba vyprážaný a ináč ho nemám rada, skúsim brokolicu ako písal kocourek Bodík:) A myslela som, že mám doma špaldový celozrnný bulgur, ale je to vlastne kuskus, aj keď spomínaného druhu. Tak uvidíme, ako sa zachová:) Pekný deň prajem.

  8. Super nápad, podle mého gusta, moc děkujeme!!!

  9. rosnička says:

    MŇAM! Díky, Flo, za inspiraci!

  10. Ahoj Flo,
    to vypadá super, určitě zařadím do jídelníčku!!!
    Moc děkuju.
    Jitka

  11. Tak další bomba, milá Flo, to musím zkusit. Po shlédnutí se objevil Pavlovův reflex …

  12. Arioth says:

    Ahoj Flo, u nás to vypadá leda tak na květák s pohankou.. kdež já jsem ten zastánce nezdravé stravy a muž milovníkem pohanky s cibulí a pohankou.. mohl by to jíst každý den..tak třeba tuhle variantu taky ocení,.. díky za tip 🙂

    1. Hanka says:

      Mně bulgur došel v půlce receptu, takže jsem přemýšlela, čím to doplnit, a taky mi padla volba na pohanku. A moc se to osvědčilo!

  13. Simča S. says:

    SUPER! Ještě jsem bulgur nezkusila (i když třea kuskus máme moc rádi), tak je nejvyšší čas to napravit. A muž miluje květák, tudíž není co řešit. Jen budu muset vymyslet pro něho nějakou šťávu – jemu musí na talíři vše plavat, takže jen s jogurtovým dipem bych se nezavděčila. No neva, za nějakých 40 let co vařím mám už leccos vychytáno :-).

  14. Ahoj Flo, to je výborný nápad, který určitě vyzkouším. Na obrázku vypadá moc pěkně, už se těsím Jana

  15. Stepanka says:

    Ahoj Flo a vsichni! Mam k tomu receptu jednu vychytavku- misto vody zeleninovy nebo kureci vyvar a na obmenu misto masla olivovy olej. Je to pazravy a i masozravec si dvakrat prida ☺????????

  16. Jsem vegetarián, takže mám už vyzkoušené kde co, ale toto ještě ne. Děkuji za nápad! Mimochodem, zkuste si někdy udělat „bramborovou“ kaši půl na půl s květákem. Neuvěřitelná bomba 🙂 Krásný den a dobrou chuť všem!

  17. Ahoj Florentýnko,
    bezva recept, už se těším a díky za inspiraci.

  18. Tamara says:

    U nás se často vaří brokolice s rýží , a přidávám k tomu osmahnutou cibulku s česnekem na olivovém oleji a kari. Variantu bulgur-květák vyzkouším taky.Díky za bezva recept.

  19. Libuška says:

    Ahoj Flo,

    velice ráda Tvůj recept vyzkouším, jakmila bude příležitost vyměnit maso za něco (konečně) bezmasého. 🙂

    Těším se na další inspiraci, Libuška

  20. Ahoj Flo!
    Miluji takovéto recepty, moje holky už to mají spočítané a dostanou to co
    Lenka. Jen ještě vymyslet, jak to navléct na muže. Když neprozradím pravý původ přílohy a přidám k tomu maso se šťávou, tak to snad projde ????

  21. jaroslav says:

    vypadá to moc hezky, při představě, že k našim domácím vajíčkům přidáme ještě malý kousek vepřového……………………..

  22. Uz ho mame na stole 🙂 akorat dite mi vyjedlo prednostne rozinky a dozaduje se dalsich. Pro mne dobrota. Pro manzela uvidime, tomu jsem radsi pro jistotu koupila u reznika na vecer sunku a housky do zalohy 😉

  23. Jo a dala jsem misto kari rimsky kmin a koriandr cerstvy… a dle meho nazoru to take jde, vynikajici zdravy obed/vecere.

  24. Už teraz mám naň chuť – určite vyskúšam 😉

  25. Milá Flo,bulgur mám již chvíli koupený doma a na tenhle způsob ho určo zkusím.
    Díky za tento i za ostatní super receptíky.

  26. Žasnu nad lidmi, kteří jedí tyhle kus-kusy a bulgury a podobné. Proti gustu žádný dišputát, ale dnes jsem tu za ty, kteří rozhodně raději guláš nebo vepřovej ovar, měkkej chleba a křen s plzeňskou dvanáctkou… 😉

    1. Miluji maso..ale i zeleninu, kuskus, bulgur, quinou a podobné muže děsící ingredience..děkuji Florentýnko 🙂

  27. Mňam, skvělý nápad, o víkendu vyzkouším!

  28. Ahoj Florentýnko,květák můžeme na všechny možné úpravy,vařený, smažený v trojobalu,ale s bramborem. Nebo jako květákový mozeček s vejci. Květákovou krémovou polévku. Mám zrovna takový vařící problém. Potřebuji se vloudit do chutí malému tříletému pravnoučkovi a mé mamince ,které bude devadesát. Tak vymýšlíme jídla ,která zachutnají jim i nám. A kus-kus to zatím není. Jinak ,děkuji za zajímavé nápady,tentokráte to asi nedopadne . Těším se na další tvé receptíky. Alča

  29. Nechala jsem se nachytat kus-kusem ,ale myslela jsem bulgr. Omlouvám se . Opravuji

  30. Flo jak vis ze jsem
    dneska koupila květák ??????

  31. Eva Bobrová says:

    Ahoj Flo,
    tento recept zítra vyzkouším, manžel je totiž diabetik, tak to zkusím jako večeři.
    Díky za recept – Eva69

  32. Petra Ursa says:

    Hezký den Flo, výborný recept. Právě jsme dojedli na oběd, místo vajíčka jsem rodině naložila krůtí minutku a do jogurtu nasekala pažitku. Vyjímečně chutnalo i dětem 🙂

  33. Martina says:

    Bulgur zatím dělám jenom mléčný k snídani (podle snídaňové kuchařky), což je mňamka, kterou jsem si moc oblíbila. Ale možná nastal čas vyzkoušet z něj i něco dalšího… 🙂

  34. šárka says:

    Děkuji takové recepty ráda vítám,jsem na tuto lehkou stravu vysazená…

  35. Vlasta Krestová says:

    Florentýnko díky za další skvělý recept, tuto přípravu neznám, ale ráda vyzkouším, vypadá to úžasně a jistě to je velmi chutné.

  36. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět super recept a hlavně rychlý, bude se hodit aji pro vegetariány. Bulgur a koriandr nepoužívám při vaření, ale vyzkouším. Zdraví Vlasta!

  37. Ahoj Fló, bulgur jsem zatím nedělala, jen kuskus, který máme docela rádi. Takže nová inspirace, určitě vyzkouším.

  38. Ahoj Tlo.
    V pátek jsem vyzkoušela bulgur s květákem.
    Bylo to moc dobré,akorát jsem k tomu uvařila vepřovou plec s s omáčkou..
    Ale já jsem si ji odpustila. Děkuji za nový recept. Iveta.

  39. Tohle přesně takové jídlo jaké mám rada. Uvařila jsem ho, moc mi chutnalo, ale děti ani manžel pomalu ani neochutnali. Asi tak.

  40. Milá Florentýno, nepochybně prima recept, fajn, no a pro jakousi rádoby moderně genderovou vyváženost by mohlo být třeba příště zas něco pro mužský. Jak tak sleduju reakce, jásají nad bulgurem hlavně ženy… rychlost a vegetariánství, typické priority našeho milého něžného pohlaví 🙂
    A určitě teď nemyslím pro příště na nějaký burgery a nebo kebaby či opečený kukuřice a podobný výtvory, ze kterých už jen při vyslovení se mi začíná dělat lehce mdlo. Za sebe říkám: miluju Česko a naši identitu. Stejně, jako k nám patří třeba typická architektura a my s ní dnes bohužel na našich pozemcích škaredíme a stavíme tady doma odpornosti jak z katalogu Neckermann kdekoliv – město, vesnice, v Polabí, v podhůří či třeba na Hané, a protože naše města i vesnice se stávají spíše neidentifikovatelnými a bezpohlavními unifikovanými zpitvořeninami než místy s historickou kontinuitou, duchem a atmosférou, těším se, že třeba zrovna tady by se mohla pozvedat sláva a umění českých, moravských a různých krajových specialit a čerpat z nich. Od Američana čekám hamburger, od rusáka boršč a doma to naše, kultivovaně a hrdě…
    Tento příspěvek má být námětem, nikoliv kritikou. Snad to tak vyznělo. C.

  41. Marie says:

    Ahoj Florentýnko. Bulgur jsem ochutnala u dcery a od té doby ho používám skoro vždy místo rýže. S květákem jsem ještě nezkoušela,ale určitě na to dojde. Včera jsem ho měli jako rizoto,tak příště bude s tvým receptem.
    Děkuji za tvoje prima návody
    Marie

  42. Petra vrbova says:

    Dobrý den, hned zítra recept vyzkouším ????jen me mrzí, že moji chlapci tyto pokrmy nelákají. .nevadí, třeba někdy změny názor ????moc se tesim????☺

  43. zdena says:

    Pracuji,jako vedouí malé školní jídelny,bulgur dělám s kuřecím masem,nebo jako přílohu samostatný popřípadě smíchaný s rýží.Také jsem ho dělala na sladko jako dezert s ovocem a zakysanou smetanou.S květákem ho také vyzkouším.

  44. Ahoj Florentỳnko.Bulgur miluju a tvůj recept vyzkouším..

  45. Ahoj Flo,
    recept vyzkoušen a za mě musím říct, že mě bulgur neoslovil. Nevím jestli za to můžou mé chuťové pohárky nebo nešikovné ručičky, ale ještě že dnes manžel nejí doma.. ????

  46. Ahoj Florentýno, bulgur lze připravit bez dlouhého vaření. Stačí zalít horkou vodou hodinu před jídlem, pak 5 minut povařit. Zdravím Jana

  47. Jarmila says:

    Tak bulgur s květákem fakt pecka! Děkuji moc..

  48. Helena says:

    Nezvyklá nová chuť, květák moc nemusím, ale takhle mi chutnal, moooooc ❤❤❤

  49. Michal says:

    Dekuji za skvely tip a srozumitelny recept i pro kuchare amatera. Burglur uvaren s hovezim vyvarem (jiny doma nebyl ) a k tomu opecene kousky kurecich stehen marinovanych v chilli + jogurt s matou, genialni.

  50. Ahoj, v jaké fázi se prosím dává to kari? Díky.

  51. Včera jsem vařila bulgur takřka přesně podle tohoto receptu. Čili s vajíčkem-domácím. (ještě mu malilinko tekl žloutek). Akorát jsem neměla koriandr, ale místo něj směs i s kari a římským kmínem. A musím říct, že mňam! Manžel ho dostal na večeři. Ptám se:tak co? S plnou pusou odpovídá:tak s tím problém nemám?. Maso se nedá jíst pořád… Díky díky díky!

  52. Trošku jsem se té nezvyklé kombinace bála, ale úplně zbytečně. Také jsem přidala římský kmín, který mám moc ráda, k tomu tzatziki…mňam 🙂 Děkuji za recept!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close