Domácí piškoty pro domácí miláčky

Piškoty patří k dětem. K dětem patří první červen. Takže jak jinak jejich svátek oslavit než tím, že jim vlastnoručně upečete domácí piškoty?

Nejde ostatně jen o svátek, který se koná jednou za rok. Domácí piškoty se můžou hodit i jindy. Tak například žádná jiná věta neodvede pozornost potomků vlastních i krátkodobě vypůjčených od pustošení vaší domácnosti tak rychle, jako nevinný dotaz: dá si někdo z přítomných dobré domácí pišktoty?

Pečení vlastních piškotů má i další výhodu: nemusíte žádné piškoty kupovat. A ty, které nějakým opomenutím nezmizí závratnou rychlostí v dětech, můžete použít na domácí tiramisu nebo domácí piškotový nepečený dort, čímž dáte slovu domácí další rozměr.

upečené domácí piškoty

Těsto na domácí piškoty

S tímhle těstem nejsou žádné cavyky. Pokud máte robota, ušlehá ho za vás. V případě dětských piškotů byste ideálně robota mít měli, ručně je to celkem dřina a nejstem si vůbec jistá, že po takovém výkonu budete děti milovat víc než předtím.

Seznam surovin i postup jsou proklatě krátké a snadné. Stačí našlehat bílky s cukrem a troškou škrobu…

šlehání těsta na domácí piškoty

… a poté vmíchat žloutky a mouku. Takže vám raději rovnou povím o dvou kritických místech, která přitom potkáte.

těsto na domácí piškoty

Rychlost především

S hotovým těstem budete muset pracovat velmi rychle, jinak se na plechu při pečení rozlije víc, než byste si přáli. Čili pokud se zapovídáte na telefonu se sousedkou, upečete si piškoty půvabně rozteklé, vzhledem se krajně blížící plátu na piškotovou roládu. Kdo si z matematiky vzpomíná na limity, jistě tento příměr ocení. Nikdy to piškotová roláda nebude, ale skoro ano. Ovšem kdybyste s pečením otáleli do nekonečna, tak ji máte.

Pokud si tedy myslíte, že se při tom pěkně pocvičíte v práci s cukrářským sáčkem a naučíte se stříkat základní tvary na plech, těsně vedle. Nechte si rozvážné cvičení na jindy, zde postupujte rychle, soustředěně a systematicky.

Základní stříkané piškotové tvary jsou tečky a čárky (rozumějte kulaté a podlouhlé piškoty), což připomíná morseovku, takže z upečených piškotů můžete na kuchyňské lince vyskládat nějaký záludný vzkaz.

pečení domácích piškotů

Posypání cukrem

Nastříkané piškoty, než je dáte do trouby, potřebují posypat práškovým (= moučkovým) cukrem.

domácí piškoty před pečením

Tím se jim při pečení vytvoří tenká krusta, díky cukru v troubě maličko zatvrdnou, tolik nenabudou na objemu a jen díky tomu z nich bude něco, o čem můžete směle prohlásit: koukej, upekla jsem ti domácí piškoty.

Hezký den dětí, ať už ho slavíte jen jednou ročně, nebo ho máte každý den.
 

Domácí piškoty

Domácí piškoty

Suroviny

  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g maizeny - kukuřičného škrobu
  • 30 g cukru moučky na posypání

Postup

  1. Bílky smíchejte s krupicovým cukrem a škrobem a dejte společně šlehat. Začněte na nejnižší otáčky robota a postupně zvyšujte rychlost, až se dostanete skoro na nejvyšší obrátky. Pak počítejte ještě zhruba s 5-10 minutami, než z těchto surovin váš mechanický pomocník vyšlehá tuhý sníh, ve kterém mezi prsty neucítíte ani zrnka cukru, ani škrob. Ručně se o tyhle výkony rozhodně nepokoušejte, stejně tak se nepokoušejte vyměnit cukr za jiný druh sladidla.
  2. Vezměte do ruky obyčejnou metličku a k tuhému sněhu jemně vmíchejte žloutky jeden za druhým – další vždy až poté, co se předchozí vstřebá do těsta. Přisypte polovinu mouky a nadzvedáváním sněhové hmoty ode dna ji metličkou jemně vpracujte, potom udělejte totéž s druhou polovinou mouky.
  3. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů bez horkovzduchu nebo na 180 stupňů s horkovzduchem, dva plechy vyložte papírem na pečení. Piškotové těsto nalijte nebo jiným důstojným způsobem dostaňte do cukrářského sáčku (nebudu vám nic nalhávat, stejně bude fungovat i pevnější igelitový sáček), odstřihněte mu roh na otvor o průměru kolem jednoho centimetru a nastříkejte na plech buď kulaté, tří- až čtyřcentimetrové piškoty, anebo podlouhé piškotové prsty. Pracujte rychle, svižně, nikam neodcházejte, jinak těsto zřídne a nezafunguje, jak má.
  4. Nastříkané piškoty jemně poprašte moučkovým cukrem. Vložte do horké trouby a pečte 10-15 minut do jemného zezlátnutí. Každá trouba peče jinak, takže jakmile kdykoli v tomto intervalu získají hezkou zlatavou barvu, cvičně jeden vyjměte a rozlomte, ať vidíte, zda je propečený i uvnitř. Pokud pečete oba plechy najednou bez horkovzdušného oběhu, nezapomeňte po polovině pečení prohodit horní s dolním a navíc i oba plechy otočit přední stranou dozadu.
  5. Upečené piškoty nechte vychladnout na mřížce. Snězte jen tak, nebo je schovejte do tiramisu či jiných nepečených piškotových dezertů.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Chválím nádhernou matematickou vsuvku! 🙂

  2. NÁDHERA. URČITĚ DOBRÁ NÁDHERA. Krásný Den dětí i nás všech.

  3. Monika says:

    Děkuji Florentýno za výborný a jednoduchý recept. Piškoty milujeme, já ke kávě, dcera jen tak k čemukoliv na svačinu a možná se smilujeme a dáme ochutnat i naší fence. Přeju Vám pěkný den.

  4. Renata says:

    Kdysi jsem piškoty zkusila, ale nepodařily se mi. No, je na čase zkusit je znovu, třeba se pak dočkám vnoučat 😉 Díky za rady

  5. Kristina says:

    Vypadá to nádherně. Určitě to vyzkouším 🙂

  6. Ahoj Flo,

    super nápad :-). Domácí piškoty jsem ještě nezkoušela, ale na neděli se mi budou hodit!

    díky moc 🙂

  7. Martina says:

    Chválím závěrečné moudro 😉 Momentálně mi tu jedna žárovka osvětluje dnešní podmračený den, nehledě na původní plán on škola, já práce… A piškotky budou, díky za inspiraci i recept

  8. Maruska says:

    Úžasný recept,žiju v Itálii a piskoty tu nenajdu a dceři moc chutnají 🙂 kolik je z uvedených surovin přibližně piškotů? Díky

    1. V Itálii piškoty jsou pod jménem savoiardi ,zkus je

  9. Ahoj Flo,

    chválím tvůj recept a hned příští týden vyzkouším – bude určitě super a snad se mně podaří jako tobě. Měj se krásně

  10. Milá Flo,
    jednou mi nedali ve špitále 24 hodin najíst a pak mi dali 5 (slovy pět) piškotů. Tehdy jsem je poprvé od dětství dokázal polknout, ale od té doby se při pohledu na piškoty opět osypávám jak při procházce Babišovou řepkou. Věřím však, že recept udělá radost maminkám s dětmi nebo babičkám… Jdu si ale pro sichr hned kousnout do domácí klobásy 🙂 Hezký den C.

  11. Hanka Há says:

    Ahoj Flo, ted me mrzi, ze jsem recept nedocetla cestou do obchodu, ale az doma. Chybi mi skrob ????. Ale je to recept, ktery jsem ted presne potrebovala! Diky!!!

  12. Marie Džujíková says:

    Ahoj Flo,piškoty péct jsem zatím nezkoušela,kupované nic moc,tak se určitě do toho pustím Díky za inspiraci. Maruš

  13. Piškotky upečeny, jsou výborné!!! Už je testuje nejmladší syn a také je moc chválí. Díky

  14. Ahoj – taky moc děkuji za recept – dnes na mě všude „mrká“ citronový krém – myslím, že s piškotama (a domácíma k tomu), by to mohla být krásná tečka za podmračeným dnem…. 🙂 – teda když zvládnu i tuhle matematiku 😀

  15. Už se těším, dobrý nápad a inspirace

  16. Milá Flo, to je bezvadný nápad , nikdy jsem piškoty nepekla , určitě je vyzkouším budou se k čemukoliv hodit . Díky Eva

  17. Milá Flo, můžu použít bramborový škrob? Ten mám doma a nejraději bych se pustila do pečení hned. Děkuji

    1. Pavli, kukuřičný je sice na pečení lepší, ale myslím si, že to bude fungovat i s bramborovým.

  18. rosnicka says:

    ahoooj Flo,

    tyjo, domácí piškoty? Hmm, zkusím. Totiž, od té doby, cca 2 roky,co jedna nejmenovaná značka domácích kulatých piškot(ů) nesoucí své jméno po severomoravském městě přesunula výrobní linku do Polska a tím unifikovala poslední dobré piškoty, na kterých jsme VŠICHNI vyrostli, mi prostě ta chuť mého dětství i dětství mých dětí (no jo, a piškotová dieta při různých střevních potížích;-) chybí..
    Je mi jasné, že domácí budou jiné, ale za vyzkoušení stojí!

    1. Mám to tak stejně 🙂

  19. rosnicka says:

    Jo, a ty husy krávy..to jsem se zamyslela…
    A nebyla jsi náhodou u nás, kdy jsem 11 dceři (která to v dějepise měla před 2 měsíci) položila záludný dotaz, co slavíme 8.5., že je to tak významné, že se nejde do školy a do práce ?! Radši nechtěj vědět odpověď…

  20. A to jsem si mylela, že si o víkendu skusim domácí vafle a ony to zatím byly domácí dětské piškoty 🙂

  21. vlasta šilhánová says:

    Též zkusím.Děkuji

  22. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    recept tentokrát asi nevyužiji /vzpomínka na ty nemocniční, uvedená výše, je u mne obdobná/. Dny dětí mi ovšem říkají mnohé – mé první dítě odchází letos do důchodu, můj první vnuk je již trojnásobným otcem a má první pravnučka u PC vece/hezké staročeské slovo/“ Dědo, ty tomu nerozumíš???“ Ohleduplně opomíjí předponu pra- takže pro pravnoučata zůstávám tím „starším“ dědečkem. Je pro mne slavnostní chvílí každé setkání s kýmkoliv z těch starších, mladších a nejmladších potomků . Díky i Tvým receptům jsem se již nejednou setkal s oceněním svých kuchyňských výtvorů při jejich návštěvách. Přeji vše dobré! Jarda S.

    1. ❤️ u vás doma musí být úžasná atmosféra, Jaroslave.

  23. Ahoj FLO a všichni,já ty piškoty pekla a to je už nějaký rok .Ale pamatuji ,že se dřív prodávaly v cukrárnách ,jako cukrářské piškoty.

  24. Kupované piškoty už nejsou, co bývaly, ještě tak ty cukrářské. Ale ty domácí budou určitě nejlepšejší ????

  25. Milá Florinko moc ráda piskoty zkusím bude to pro mne asi menší problém než ti psát mám 6 vnoučata a1 pravnouce také psa který pokládá za samozrejme že piskoty jsou pro něho.Koupila jsem si tvoji knihu a manžel 83 roků nikdy nevaril prohlásil že by podle ní také něco udělal tak jsem na to zvědavá jinak se těším na tvoje další recepty s pozdravem Zdena

    1. To je hezké, pozdravy manželovi a držím mu palce v kuchyni! Flo.

  26. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, piškoty jsem nikdy nezkoušela, ale protože je sama ráda jím, kupuji je.
    Tento recept mě nadchl natolik, že si je sama pro sebe upeču. Doufám, že se povedou!
    Díky Zdena

  27. Ahoj Flo, moc děkuji za inspiraci. Jelikož se blíží den dětí a občerstvení zajišťují maminky a babičky, tak piškoty upeču na dětský den.
    Asi je něčím přizdobím a uvidíme;-). Ale děti většinou nepohrdnou ničím sladkým. Děkuji 🙂

  28. Milá Florentýno, tento recept se mi trefil přesně do termínu, spolu se svátkem dětí budeme slavit i 1.narozeniny vnoučka. Určitě vyzkouším, doufám, že se mi podaří.
    Děkuji moc a přeji pěkné dny a také povedenou oslavu s dětmi. Zdravím Hana

  29. Ahoj, děkuji za recept a zítra přeji krásný sváteční den. Zdraví taky Jana

  30. maměnka says:

    Ahoj Flo,
    tak před pár minutami jsem piškoty vytáhla z trouby a jsou opravdu delikatesní. Už vidím, jak budou chutnat. Jelikož má vnučka bezlepkovou dietu, vyzkouším stejný recept s bezlepkovou moukou. Snad se povedou také a o výsledku pak napíšu. Moc děkuji za recept, protože jsem přesvědčená, že tiramisu z těchto piškotů bude o třídu lepší než z piškotů kupovaných.

  31. Růžena Kozáková says:

    děkuji za krásné počtení i reept, určitě zkusím

  32. Milá Flo, vypadá to báječně.. příští týden je zkusím! zdraví Jo 🙂

  33. Jestli budu péct pioškoty ještě nejsem rozhodnutá,vypadají lákavě,tak se určitě někdy dostanou na pořad dne. Vnoučata jsou dospělejší,na den dětí si už nehrajeme,ale mě lákají ty dlouhé piškoty na „šarlotu“. Jen co budou domácí jahody. Alča

  34. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za bezvadný nápad. Piškoty jsem nikdy nezkoušel, ale recept mě zaujal a tak ho také vyzkouším. Vlastik

  35. Marcela says:

    Florentýnko, moc Ti děkuji za receptík, ani mě nenapadlo, že i piškoty se dají takhle připravit pro vnoučata. Udělám je v sobotu, často dělám pudinkové dorty ze tří barev proložené piškoty a ovocem, nahoru šlehačka a ovoce (piškoty jsou jemně pokapané šťávou z kompotu, nebo kávou s troškou rumu). Je to výborné a dělám i tiramisu italské,ale také to proložím broskvemi. Kupovat už je rozhodně nebudu. Děkuji a měj se hezky a ať se Ti vše daří!!!!!!!!!!!!!

  36. Míša says:

    Ahoj,

    prosím, jak dlouho se dají (a jak ideálně) skladovat? Ráda bych jich upekla víc pro strýčka Příhodu. 🙂 Děkuji

    Míša

    1. Míšo, když jsou dobře upečené, jsou dost suché, takže podle mě se dají skladovat dost dlouho. Normálně bych je zavřela do jakékoli krabičky, myslím, že by přežily i v sáčku. Určitě bych je ale předtím nechala den proschnout při pokojové teplotě.

  37. Recept určitě zajímavý, ale zkoušet ho asi nebudu, sladké není moje hobby.

  38. tedy Flo, ty jsi jak Ďábel našeptávač, taková hříšná věc, jako domácí piškoty. Robot šlehá a já se bojím, aby na první pokus jedna dávka stačila

  39. Šárka says:

    Dobrý večer Jano! Úžasný! Domácí piškoty, to je něco. Určitě je jednou upeču pro vnoučátka. Moc děkuji. Šárka????

  40. Hana B. says:

    Krásné a hned mám inspiraci co upéct vnoučatům na oslavu.
    Krásný den přeji Hana

  41. Draha says:

    Moc děkuji za recept. Určitě vyzkouším.

  42. Drahomíra says:

    Děkuji za hezké počtení a hlavně nápad. Upéct domácí piškoty by mě prostě nenapadlo. „A přitom je to taková blbost“ ???? Tak děkuji, milá Florentýno a pěkný den všem.

  43. Milá Flo
    bohužel nevyzkouším,nemám čím ušlehat sníh a píšeš že ručně to nejde.Ale nevadí,piškoty kupuji hlavně ty cukrářské.Zdraví Irena

  44. Šárka says:

    Milá Flo děkuji za inspiraci pokud vyjde čas udělám na neděli jedu za vnuky to se bude hodit…hezký víkend přeji.Šárka

  45. Prima!!! Představa domácích piškotů je tu hned, sliny se sbíhají a chuťová fantazie pokračuje. Stačí odmastit robota a vyšlehat další sníh na miniindiánky. Hurá!

  46. Naděžda says:

    Milá Flo, děkuji za rady, snad se mi povedou.
    Pěkný večer.

  47. Adéla says:

    Tak jsem si precetla recept a nemohla se dockat, az vsechny deti usnou. Kdysi jsem je zkousela, dnes se povedly zas o chlup lip. Krom toho, ze se musim naucit lip strikat, mam trabl s troubou. Ze spoda se prichytavali na papir, to je ok? Pomalu by se pripalily a zeshora byly stale svetle. Po upeceni jsem je ulozila do krabicky a po chvilce si vsimla, jakoby se opotily. To nejspis dela ten cukr? Dekuji predem za rady. Jo a pekla jsem horkovzduchem na 180, 11 minut.

    1. Adélo, příště bych zkusila péct piškoty na vyšší pozici v troubě, tohle vypadá na přepečení zespodu a zároveň na nedopečení uvnitř. To opocení si myslím je důsledek nedostatečného vysušení.

  48. Děkuji za recept, piškoty jsou dobrý nápad. Ale trochu mě tam odrazuje ten cukr a bílá mouka. Chápu, že když se to nahradí, už to nebudou piškoty, ale upřímně, mojí 15 měsíční dceři je to jedno, piškoty jí nekupuji. Ale ráda bych jí upekla zdravější variantu. Poradíte? Děkuji.

    1. Jani, já asi moc neporadím, bílou mouku a cukr do kuchyně pouštím – pod podmínkou, že každý konzumuje s mírou. Raději než si pomocí zdravějších náhrad připravit nedokonalejší výsledek, jdu cestou osvědčenou a omezuju množství na talíři.

  49. Jedna z variací na použití tohoto teceptu. Kterou používám já.
    Nastříkám do tvaru rohlíčků, 2 slepím k sobě kakaovým krémem a konce namočím do čokolády.????
    Tento recept nikdy nezklamal při jakékoli příležitosti.

    1. Och ❤️ Tak to už je vyšší level, ovšem parádní.

  50. Dáša says:

    Milá Florentýno, děkuji za další (pro mne) recept na piškoty – určitě je vyzkouším. Dříve jsem totiž vnučce, když byla menší také pekla piškoty, které jí moc chutnaly – nebyly totiž tak „tvrdé“ jako ty kupované. A recept je velmi jednoduchý. Tak teď nevím, jestli ho tu mohu zveřejnit a plést se ti do řemesla. Zkusím to! Na jeden plech vyložený peč. papírem vystačíme s :
    2 ks vejci, 60 g cukru krupice a 70 g polohrubé mouky. Žloutky třeme se dvěma třetinami cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého vmícháme zbytek cukru. Sníh lehce vmícháme do žloutkové hmoty a jen lehce přendáváme, netřeme. Nakonec poprašujeme moukou a převracíme. Směs naplníme do pytlíku a stříkáme kulaté piškotky, které sítkem posypeme jemným pískovým cukrem a necháme zaschnout (nemusí být). Pečeme v mírně předehřáté troubě.
    Tak a je to! Přeji krásné jarní dny a těším se, čím nás překvapíš ve čtvrtek. Uvítala bych „něco“ snadného a dobrého na gril.

    1. Dášo, děkuju, zní to skvěle!

      K tomu grilu: pár receptů už tu na blogu je, namátkou: grilování.

  51. Kristýna says:

    Jé, domácí piškoty jsem neměla ani nepamatuji. Jen budu muset dělat z jeden a půl dávky, protože dost těsta sežeru ještě před upečením 😀

  52. Úžasný recept, krásné obrázky až se mi sliny sbíhají. Bohužel si je doma neuděláme, jsme diabetici a jak Flo píšeš s jiným sladidlem to nejde 🙁
    Tak snad příště.

  53. julianna says:

    velmi dobře popsaný postup ukládám a určitě jednou vyzkouším teď dělám chleba a rohlíky z kvásku a moc mě to chytlo už si něco Flo zkoušela

  54. Alena Z. says:

    Ahoj Florentýnko,
    tak tyhle piškoty taky zkusím – moje vnučka má piškoty velmi ráda a připravuje z nich různé „dezertíky“. A piškoty z tohoto receptu, ty určitě budou nej.. Myslím, že radost bude oboustranná.

  55. Dobrý den, mám prosím dotaz. Už delší dobu sháním podobný recept, jeden bych měla, ale tento se mi líbí mnohem víc. Potřebovala bych piškoty veliké. Největší, které doma mohu upéct. Jeden piškot přes celý plech, 20 kusů. Myslíte, že to s tímto receptem bude možné? Jestli ano, těsto si mám připravovat asi po jednom, že? Děkuji

    1. Jani, já si teda vůbec nejsem jistá, že se tak velký piškot nerozláme a že to vůbec je proveditelné. Ale pokud bych to měla zkoušet, tak přesně tak, jak píšete, těsto připravovat po jednom. 20 kusů tímto způsobem si nedovedu představit, ale aspoň držím palce! Flo.

  56. Denisa says:

    Milá Flo,

    velice pekne dekuji za tve recepty. S takovou se mi budou za chvilku deti kutalet jako tyhle vykutalene piskoty, jsou vynikajici, snadne a rychle…az moc…. jsou tak rychle pryc, ze uz jsem je dneska pekla dvakrat (druhou varku jsem synovi osidila na cukru, ale nastesti nic nepoznal????) a nevim jestli nebude vecer pozadovan pridavek ???? kazdopadne dekuji za ctvrtecni inspirace a moc se tesim na dalsi!

  57. Veronika says:

    Pekny recept. Nemela jsem doma klasickou hladkou, proto jsem pekla se spaldovou. A s polovinou cukru, protoze dobre neznamena preslazene. Byly vyborne. Jestli by ztvrdly do klasickych piskotu, to nevim. Ctyri deti je z rozmichanym tvarohem sluply na svacu vsechny :-). Diky.

  58. Zdravím Flo, moc mě láká piškoty zkusit, ale mám malou troubu a jen jeden plech. Mám pak ještě nízké pekáčky ale do trouby pekáček a ještě plech nenarvu, je fakt mrňavá. Než bych upekla první plech, tak by mi asi těsto zřídlo, viď?

  59. Barbora says:

    Myslíte, že by bylo možné zaměnit část mouky za např. mandlovou mouku? Láká mě udělat si domácí piškoty pod „vosí hnizda“ a mandlová chuť by se mi tam hodila…

  60. Alena Langerová says:

    Děkuji za skvělý recept ,povedlo se hned napoprvé s vašimi pokyny .Asi jsem si na sebe opět upekla bič, budu je muset péct hodně často.děkuji ?❤️

  61. Evjanka says:

    Dobrý den určitě bych zřidlo viz komentář od Jana a odpověď od Florentýna

  62. Dobrý den , chtěla bych se zeptat zda jde mouka obyčejná nahradit bezlepkovou variantou , moukou sójovou ? Moc bych chtěla vyzkoušet piškoty domácí, ale v bezlepkové variantě. Vaše recepty jsou úžasné a ráda podle nich peču. Děkuji za odpověď a hezký den Petra

  63. Simona says:

    Mojim detom som raz povedala, ze im spisem najlepsie recepty, aby vedeli dobre varit aj ony.A tento recept od vas im budem urcite odporucat.Aj napriek tomu ze som pouzila 100 gramov celozrnej spaldovej muky, namiesto psenicnej, piskoty boli uzasne, nadychane, krasne narastli, a aj chrumkali.Najlepsi recept na piskoty.Dakujem vam ❤️

  64. Barbora says:

    Dobrý den, postup je tak krásně popsán, že se povedly hned napoprvé. Jsou báječné. Děkuji, budu dělat častěji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close