Cizrnový salát oceníte hlavně jako záložní vyprošťovák. Což znamená, že na vás ochotně počká třeba i několik dní v lednici, abyste do něj mohli zabořit vidličku, kdykoli vás přepadne hlad, aniž by se zároveň dostavila chuť vařit. A je dokonce připraven posloužit i v časovém presu, stresu a nepohodě.
Teplé salátové zálivky mají podle mne své důležité místo v kuchyni a zároveň i jisté kouzlo. Na křehké salátové listy, které by neměly zavadnout, se samozřejmě nehodí, ale na baby špenát, který trochu tepla nejen snese, ale dokonce uvítá, se přilnou náramně. Druhý takový skvělý případ jsou vařené luštěniny, i když jsou už dávno vychladlé.
Na blogu Kuchařky pro dceru vás můžu přímo odkázat na recepty:
Teplá zálivka na cizrnový salát
Pokud máte vařenou cizrnu ze včerejška, anebo na vás ve spíži čeká konzervovaná, nic vám nebrání pustit se hned do experimentu. V opačném případě si musíte počkat, než suchá cizrna přes noc nabobtná, abyste si ji mohli uvařit doměkka. Trvá jí to pak 2 hodiny, svou tuhost si drží dost tvrdohlavě podobně jako ty nejodolnější fazole.
Zálivka vzniká následovně:
- Na oleji trochu poškádlíte červenou cibuli a necháte ji maličko změknout.
- Následně přisypete koření, protože to se skvěle v oleji a teple rozvoní. Jako minimum bych viděla trochu drceného římského kmínu a aspoň špetku čerstvě mletého černého pepře, ale můžete zvolit i složitější kombinaci koření, jako je garam masala.
- Do třetice přijdou do kastrůlku krájená rajčata, zbavená jádřince. To vše si pobude v teple pár minut, asi tak pět, až rajčata povolí a umožní všem surovinám se spojit.
- Ve čtvrtém kroku přípravy zálivky ji už jen dochutíte olivovým nebo jiným panenským olejem, báječný je třeba slunečnicový olej lisovaný za studena, který chutná jako oříšky, a následně ještě jemně okyselíte. Lze použít jak citronovou šťávu, tak různé druhy kvalitních vinných a ovocných octů, jdoucích barvou spíše do červena. Mně do ruky z kredence skočil ocet z červených pomerančů, ale opravdu na něm netrvám, nebojte.
Abych to shrnula: do podušených rajčat na cibuli přijde spousta oleje a trocha něčeho kyselého, načež to ještě na závěr můžete dochutit nejen solí a pepřem, jak bývá dobrým receptovým zvykem, ale taky čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
Dokončení cizrnového salátu
Jakmile máte teplou zálivku hotovou, stačí ji smíchat s uvařenou cizrnou a něčím zeleným pro oživení, nejlépe hladkolistou petrželkou.
V této podobě můžete podávat hned, anebo uložit do lednice, kde salát počká na svou chvilku na výsluní.
Určitě vás ještě trápí otázka, k čemu je to kromě nočního lovu v lednici dobré.
Ze všeho nejlíp se cizrnový salát dá podávat s nějakou vařenou sypkou přílohou, jako je kuskus, bulgur, těstoviny, rýže, rýže natural, červená rýže a tak podobně. Když přikrojíte trochu čerstvé zeleniny, budete za hvězdu.
Já osobně ho mám nejraději jen tak, třeba s kouskem čerstvého pečiva a pár nasekanými listy čerstvého zeleného salátu.
Tak ať vám chutná kdykoli a jakkoli.
Suroviny
- 450 g vařené cizrny (odpovídá 2 běžným konzervám po scezení nebo zhruba 150 g sušené a následně namočené a uvařené cizrny)
- 1 červená cibule
- 3 rajčata
- 4 lžic olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžičky římského kmínu
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- velká špetka soli
- nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
- zelená petrželová nať
Postup
- Rajčata rozkrojte napůl, vyřízněte tuhé místo, kde vrůstá stopka, a lžící vydlábněte tekutý vnitřek se semínky. Rajčatovou dužinu pak nakrájejte na centimetrové kostičky. Cibuli oloupejte a též nakrájejte nadrobno.
- V malém kastrůlku rozehřejte dvě lžíce oleje a na středním plameni v něm nechte cibuli 2-3 minuty změknout. Osolte velkou špetkou soli, přisypte koření a dopřejte mu minutu v teple, aby se rozvonělo. Nakonec vsypte nakrájená rajčata, zamíchejte, a nechte pět minut lehce změknout a podusit.
- Kastrůlek odstavte, přilijte ocet a zbývající olej, ochuťte citronovou kůrou a směle tuhle směs smíchejte s vařenou cizrnou. Je v pořádku, když budou luštěniny studené, nemusíte je vůbec ohřívat.
- Doplňte nasekanou zelenou petrželkou, dosolte podle potřeby, naposledy promíchejte a buď hned podávejte, nebo uložte ve sklenici do lednice, kde na vás několik dní počká.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Nádherná inspirace. Konzervovaná cizrna na mě kouká ze spíže. Díky, Flo.
Milá Florentinko, děkuji za nápad jak udělat obnovu a oživení ????cizrny z plechovky. Jsem právě nemocná a po třech dnech totální nechuti k jídlu????, jsem narazila na Tvůj dnešní skvělý recept. Jsi úžasná a moc mě baví Tvé vtipne uvody k dalším a dalším čtvrtečním nápadum co třeba uvařit na víkend. Moc děkuji za inspiraci. J.
určitě vyzkouším… mám cizrnu moc ráda…a konzumuji dost často naklíčenou s bílým jogurtem…ale změnu uvítám
Skvělá inspirace, moc děkujeme!! Luštěniny mám ráda.
Děkuji za další skvělý recept. Jen mám otázku. Čím mohu nahradit rajčata? Nebo je mohu vypustit bez náhrady? Mám na rajčata totiž alergii.
Ájo, částečně by to mohly vynahradit červené papriky.
Souhlasím s Flo, já salát dělám, ale nic nerestuji, a k červené, tence poktájené cibuli místo rajčat přidávám kapii. Ktomě octa a oleje přidávám špetku cukru. Mám to ráda sladkokyselé.
Pro obměnu lze přidat i rukolu a černé olivy.
Ahoj Flo, jste DOKONALÁ! Přimlouvám se za více takových (bezmasých a „východních“ receptů. Jste bezednou inspirací a ještě vše umíte podat s takovou lehkostí. Moc Vám fandím!
Tak na toto presvedcim aj manzela. ???? dakujem
Milá Flo moc děkuji, ještě jsem nezkoušela…moc se těším a jsem zvědavaá na drobotinu zda si také pochutná…
Ahoj Florentýno, moc díky za recept .
S římským hrachem jsem se seznámila asi před 30 lety a byla to láska na první polknutí . Tehdy jsem netušila, co to vlastně jím . Od té doby má své trvalé místo ve špajzu i na talíři . Tvůj recept neznám, takže není pochyb, že vyzkouším . Dík
ivona
Nádhera, vyzkouším :-). Díky za inspiraci!
Děkuju za inspiraci, chtěla jsem se jen zeptat – ty rajčata nejdřív loupeš nebo budou ty slupičky nakonec tak malé, že se to ztratí?
Děkuji za inspiraci! Právě mám před sebou talíř teplého salátu z cizrny. Jak je mým dobrým zvykem, improvizovala jsem, takže jsem místo čerstvých rajčat použila plechovku. A cibuli jsem opékala s pokrájenou cuketou. Dokořenila jsem trochou česneku a chili, zelený mám akorát libeček. A nakonec jsem tam vrazila zbytek mungo klíčků. A je to dobrota 🙂
Děkuji za inspiraci,hned zkusím k večeři.Dám okusit i kamarádkám.:-)
Milá Flo, skvělý recept! Cizrnu vařím dost často a to jak do polévek, karbenátek či pomazánek.Dělám fazolový salát, ten všichni zbožňují, vyzkouším pro změnu cizrnový. Díky za inspiraci, Vlasta!
To je skvělý nápad. Mám cizrnu v konzervě už nějakou dobu, a stále jsem nevěděla, jak ji udělat. Takže dnes bude dobrá večeře a možná i na zítřek něco zůstane.
Ahoj Fló, bezva nápad. Zkusím, dneska jsme měli na pozdní oběd (ještě to cítím) cizrnu s uzeným a chlebem. Ještě mám jednu naloženou, takže inspirazce pro příště.
Mila Flo, cizrnu (slovensky cícer) mam rada na hocijako a tento Tvoj recept ma prinutil zas namocit cicer… dobre uvareny aj sam chuti ako…. ako maslo 😉 k salatom mam najradsej vlastny kvaskovy chlieb
Prajem vsetkym plnu misku a stastny usmev 😀
Milá Flo,
cizrnu mám ráda, určitě vyzkouším.
Přeji krásný další týden.
Cizrna je výborná jako falafel. Koupila jsem ji velmi levnou v prášku a příprava trvala jen několik minut. Přidá se pouze voda a z hmoty, která je již okořeněná je nejlépe udělat malé placičky a na oleji během 3 minut opéci. Pokud nemáte original tahini, úplně postačí jogurtová zálivka.
Flo, výborné, mňam. Pubertálnímu synkovi jsem podsunula k večeři posrouhané sýrem parmazánského typu a dozvěděla jsem se, že je to dobré :o).
Ahoj Fló
Tvůj nápad na teplý cizrnový salát je super, určitě ho o víkendu vyzklouším. Na oplátku ti posílám (i dalším místním kuchařkám a kuchtíkům 🙂 ) cizrnový salát, který jsem poprvé ochutnala v létě v Bulharsku. Dělali ho z předem namočené a uvařené cizrny, ale doma jsem ho zkoušela z nakládané a byl výborný!
800 g konzevované cizrny, 2 rajčata, 3 – 4 papriky, 1 šalotka, 3 lžíce kvalitního panenského oleje, 3 velké lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce hořčice (nejlépe Dijon), sůl, pepř a citronová šťáva
Papriky opečeme na plotýnce až naskáčou puchýře, a dáme je na 20 minut do sáčku. Než se papriky zapaří, připravíme si zálivku: Šalotku nakrájíme nadrobno, přidáme nasekanou petrželku, hořčicí, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a vše vyšleháme v emulzi.
Rajčata nařízneme do kříže a přelijeme vroucí vodou. Oloupeme slupku, vyřízneme „bubáčka“ v místě, kde visí rajče na stopce. Je-li vnitřní část moc řídká, odstraníme ji.
Z paprik jde nyní snadno tenká slupka sundat. Oloupeme ji a z vnitřku vyhodíme semínka. „Maso“ paprik natrháme na kousky. Propláchneme cizrnu, přidáme kousky paprik a nakrájenou dužinu rajčat.
Promícháme a přelijeme připravenou zálivkou.
V bulharsku se tento salát podával k masu „měšena skara“, což je vše možné na grilu. Bulhaři, kteří jí skutečně ke všemu své „kyselé mléko“, si na misku salátu dali 2 – 3 lžíce tohoto super-hustého mléka (u nás lze trochu nahradit řeckým jogurtem), na talíř naložili přírodní řízečky, šiščeta, kjufteta a jiné doboty z mletého masa a zakusovali chlebem. Sliny se mi sbíhají, jen na to pomyslím :-).
Určitě zkusím, cizrnu mám moc ráda
Zrovna jsem koupila cizrnu, tak ten salát si hned udělám, děkuji za recept Flo, zdraví Zdena
Uvařeno, částnečně snězeno včera večer. Zbytek dnes s sebou do práce. S bulgurem. Moc dobré to je. Cizrnu naprosto miluju, takže toto mi přišlo vhod. Místo římského kmínu jsem dala garam masalu a místo octa citronovou šťávu. Děkuji za inspiraci.
skvělá rychlovka
cizrna není moje oblíbené jídlo, ale schovat jí v rajčátkách je moc dobrý nápad. Určitě by se tam vešlo i trochu anglické pro vůni 🙂
Zahrada 2018 at zrajou rajčata papriky atd
Ahoj Flo,
mám ve spíži zbytek cizrny, ostatní ingredience se taky najdou, tak vyzkouším, mám ráda luštěniny a už se na tento salát těším☺????
No to vypadá dooost dobře.
A pro vegany si dovolím podotknout – pokud použijete konzervovanou cizrnu, tak nálev nevylévat, ale přidat k němu cca 150 gr dobře prosátého moučkového cukru, pilně šlehat a ze vzniklé pěny pak v troubě vyhřáté na 100 stupňů asi tak hodinku sušíme ukrutně dobré sněhové pusinky. Dělat malé, do větších by se musela přidávat xantalová guma, aby držely tvar. 🙂
Áno – presne takéto recepty potrebujem, aby mi vyšiel môj plán som koncom mesiaca bez hanby absolvovať polduatlon! 🙂 Mimochodom – objednali sme si s kolegyňami Tvoju kuchársku knihu. Je super, medzi našimi kuchárskymi knihami je na rovnakej poličke ako Jamie Oliver! 🙂
Děkuju a držím palce se závodem! Flo.
… a něco pro chlapy by tady nebylo?? 😉
Nic ve zlým, ale nějaký bulgury a kuskusy… Zkuste přes den makat s lopatou a pak si dát cizrnu s bulgurem.
Navrhuju zavést dvě sekce receptů: ženskou a mužskou. S tím, že vzájemné návštěvy jsou pochopitelně vítány… 🙂
Bylo to myšleno v žertu. Já jen že sem pod tyhle recepty moc chlapi nepíšou, tak abych to genderově vyvážil. To je prej teď moderní.
Mila Florentyno, již dva tydnu mne neprichazeji čtvrteční maily na které jsem se těšila.
Hledala jsem je i ve nežádoucích meilech ale ani tam nejsouˇ v čem jest problém? Díky za zprávu Blanka
Blanko, zkusila jsi prohledat i složku Hromadné nebo Promo?
Moc díky za super recept, právě jsme vyzkoušeli a moc nám chutnalo.:-)
Jednoznačně dokonalé. Jednoduché, rychlé, žádné hory nádobí a chuťově skvělé.
Zítra běžím dokoupit zásoby cizrny. 🙂
🙂
Dobrý deň Flo,
vďaka za Váš blog a skvele recepty a popisy postupov, robíte to odlišne od veľa kulinárskych blogov , ste výnimočná. Veľmi mám rada tento recept na teplý cizrnový šalát, zachránil ma niekoľko krát keď bolo treba rýchlo a nenáročne urobiť niečo z mála surovín čo zvyčajne sú doma vždy v zásobe. Chutí nám tak, že ešte sme ho neskúsili vo vychladnutej verziii, nevydržal.
Moja obmena: miesto citronu ochucujem umeoctom a miesto petrželky pri dokončení primiešam veľku hrsť špenátu.
Vďaka a pekné dni prajem
Erika