Zelňáky, zelníky a zelné placky

Taky patříte mezi tu větší skupinu lidí, kteří milují zelné placky, zelňáky a zelníky ve všech podobách? Ani mé city nebyly této náklonnosti ušetřeny. Co se dá dělat; takovému nutkání je třeba občas podlehnout, stoupnout si do kuchyně a příslušnou vášeň náležitě zkonzumovat.

Možná si říkáte, proč píšu o zelí už teď, když je na krouhání a nakládání ještě čas. Inu, jak se to vezme. Pozdnější odrůdy zelí jsou skutečně lepší na kysání, neboť neobsahují tolik vody, jako odrůdy letní. A proto je lepší si čerstvé zelí na talíři užít už nyní, zatímco pozdější sklizeň přijde naložit do soli, kmínu a kameninového hrnce nebo soudku, aby bylo přes zimu dostatek vitamínů.

zelné placky se slaninou

Recept na rychlé zelné placky se slaninou

Ze všeho nejdřív si vám dovoluji představit recept na zelné placky, do kterých je vměstnáno takové množství zelí, až to zavání zdravým stravováním. Na slaninu nebo škvarky nehledě.

Jsou jednoduché, rychlé a zábavné; poslouží jako ideální svačina do školy nebo do práce, neboť se jimi můžete oblažovat v horké, teplé i zcela vychladlé podobě.

 

Zelné placky

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
  • 80 g slaniny (nebo škvarků)
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 5 g soli

Postup

  1. Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložte papírem na pečení. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom košťálu, který je tuhý a nestihnul by se řádně propéct a změknout. Nudličky ještě pár bleskovými pohyby velkého ostrého nože, ze kterého čiší respekt, překrojte nebo nasekejte na menší kousky, a smeťte do mísy.
  2. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k zelí. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl a mouku a zkuste z toho všeho vypracovat soudržnou směs, byť kostrbatou, ze které trčí kousky zelí. Na stávající dojem zásadně nehleďte.
  3. Lžící naneste tuto rozčepýřenou směs na připravené plechy, tvořte přitom placky velikosti dlaně, silné necelý centimetr.
  4. Oba plechy vložte do trouby a pečte 20-25 minut, až placky zpevní a zezlátnou. Po 10-15 minutách nezapomeňte oba plechy navzájem prohodit a otočit, aby se teplo dostalo k plackám rovnoměrně.
  5. Užívejte si této kombinace zelí a slaniny, jak je libo: horkých, vlažných i studených, v sedě u stolu i za pochodu po bytě. V druhém případě je z výchovných důvodů praktičtější, pokud se to odehraje beze svědků a zbytečných komentářů.

 

Recept na zelňáky alias zelníky

Můj druhý recept dosahuje na poněkud vyšší úroveň (moderněji level) toho předchozího.

Slovo zelník klidně může označovat zelináře, který se zabývá hlavně pěstováním zelí. Také to může být zelný knedlík. Ale ze všeho nejvíc je to zelný koláč či zelím plněná buchta, kterou mohla maminka zabalit jakémukoli českému Honzovi na cestu do světa.

V jazykové podobě se zelňáky rozšířily nejspíš z Valašska. Ty z kysaného zelí ale kupodivu nemají žádnou dlouhou kuchařskou tradici. Ve všech starších zmínkách do nich patří jen čerstvé, podušené zelí.

I pro mě bylo překvapivé zjistit, že kynuté pečivo se zelím nemusí vždy počítat jen s jeho kysanou verzí a že se zelí nemusí omezovat jen na náplň. Objevila jsem zmínku, že ve Slezsku se připravovaly zelníky ze sladkého zelí, jemné a vláčné, které používají zelí jako součást těsta. Když jsem je vyzkoušela, musím konstatovat jediné: jsou opravdu neodolatelné.

Základem úspěchu je začít stavět těsto nikoli od mouky, ale od zelí, a pak taky nepřidat v průběhu zpracování příliš mnoho mouky. Tak zůstanou zelníky přesně takové, jak jsem psala.
 

Zelňáky (zelníky)

Suroviny

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí (zrhuba 1/2 menší hlávky)
  • 3 lžíce másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kmínu
  • Špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky

Postup

  1. Zelí očistěte a nakrájejte jako v předchozím případě. V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte zelí, sůl a kmín, a dvě minuty mícejte na středně silném plameni. Zalijte 50 ml studené vody a ještě kolem 5 minut pokračujte v pozvolném dušení. Zelí by mělo zavadnout a změknout, ale rozhodně ne zhnědnout. Tekutinu přitom nechte téměř všechnu vydusit. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
  2. Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou smetany, kterou jste trochu zahřáli, aby byla vlažná – pozor, nesmí být horká, tím byste droždí vyřadili z provozu a sprovodili ze světa, neboť je to v konečném důsledku živý tvor, který nepřežije teploty nad 40 stupňů. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut zpěnit, čili vzejít kvásek.
  3. Do vlažného zelí (opět zdůrazňuji kritickou teplotu 40 stupňů) přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které by mělo mít takovou konzistenci, aby se po vykynutí dalo rozválet. Mělo by tedy zůstat měkké, ale zároveň lepivé jen v únosné míře. Čím méně mouky použijete, tím lépe. Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple, v chladnější místnosti bude potřebovat déle.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými odstupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  5. Rozehřejte zbytek másla a potřete jím zelníky. V troubě rozehřáté na 180 stupňů je pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 
 
Nakrájejte tedy kousek zelí, napečte zelníky, zabalte je do ranečku a vyrazte na zkušenou. Nebo aspoň na procházku, to se taky počítá. Myslím, že se jí v dnešní době říká piknik.

krájení zelí na zelňáky

Zajímavosti o zelí

Snad mi ještě dovolíte, když stran mého oblíbeného zelí nakonec přinesu i pár kuchařsko-zemědělských faktů, aby vám lépe a s větší chutí šmakovalo.

Věděli jste například, že zelí bylo po dlouhou dobu vůbec nejdůležitější a nejvíce pěstovanou zeleninou co do osevní plochy (když nepočítám řepu a brambory, ježto přece jen jsou ze zemědělského hlediska okopaninami)?

Zelí na polích

Se zeleninou to však jde v dnešní době na českých i moravských polích poněkud z kopce. Téměř celé minulé století, až do roku 2000, se pěstovala na čtyřnásobné ploše, co nyní. A stejně tak z kopce to jde i se zelím. Abych dokreslila, jak důležité zelí bylo: v roce 1918 zabíralo dvě třetiny z přibližně 30 tisíc hektarů, které byly určeny zelenině. Po druhé světové válce klesl zájem o zelí s tím, jak se ruku v ruce se sociálním vývojem měnily stravovací zvyklosti, takže mu zůstala plocha kolem necelých 5 tisíc hektarů. Ale i to by dnes bylo v porovnání s pouhým jedním tisícem hektarů v roce 2009 hodně! Prvenství zelí na poli dávno převzala cibule. Otázka je, co mu sebralo prvenství na talíři.

Zelí na zimu

Stalo se to, že na rozdíl od předků už zelí v naší stravě v podstatě nepotřebujeme. Zimu totiž přežijeme i bez něj díky konzervárenskému průmyslu, dovozu, velkokapacitním skladům a dozrávárnám ovoce.

Když tohle všechno dřív nebylo, když nešla zelenina zachladit, sterilovat ani obohatit chemickými vymoženostmi a konzervačními přísadami, dala se uchovat především dvěma způsoby: usušením, anebo mléčným zakvašením. Tam, kde je málo tepla a sluníčka, pak hlavně tím druhým jmenovaným způsobem. Zelí se k tomu zdá ideální potravinou: je levné, dostupné a daří se mu i v drsnějších podmínkách, včetně chudých horských a podhorských oblastí.

Zelí v lidové stravě

V selské kuchyni se o zelí dají dohledat zmínky ze všech regionů naší vlasti, nejpoutavější jsou přitom z drsného Valašska, kde na něm společně s bramborami a mléčnými produkty skutečně záviselo přežití.

Zajímavé je i to, že ještě předtím, než se k nám dostala káva a její náhražky, podávaly se ke snídani polévky. Jedna z těch častějších byla polévka z kysaného zelí nebo ze zelnice, vody z kysaného zelí. V období půstu se místo ní leckde jedlo jen syrové kysané zelí. Dál následovalo zelí k obědu a třeba i k večeři, protože z několika málo dostupných surovin se musela sestavit plnohodnotná strava na celý den, týden, měsíc i rok, se všemi jeho svátečními a postními výkyvy.

Zelí v měšťanské kuchyni

Nakolik bylo zelí pro chudou lidovou stravu důležité, o to víc opomíjené až opovrhované bylo v bohatých domácnostech. Panské a měšťanské kuchyně o kyselém zelí taktně mlčí. Skoro jako by neexistovalo.

Pražské kuchařky nanejvýš připustí bílé sladké zelí, tedy čerstvé, nakrájené, spařené a dušené, zahuštěné jíškou, dochucené octem. Červené zelí se považovalo za podřadnější. A kyselé? Ve zmiňovaných knížkách sice občas najdete zmínku o nakládání zelí, takže se tak bezesporu činilo, ale žádný recept z něj už nevychází. Dokonce i Květoslava Jírová ve své pražské předválečné Rodinné kuchařce, kterou věnovala městským domácnostem chudších tříd a obhajovala se přitom zájmem o úspornost, vůbec kyselé zelí nezmiňuje. Zato si nadmíru libuje v polévkových kostkách a bujonech. Tak nevím, nepřipomíná vám to něco? A nechtěli byste s tím něco udělat?

PS. Budu moc ráda, když se se mnou v komentářích podělíte o vaše oblíbené recepty na zelňáky, zelníky a další báječné zelné placky.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Ahoj Flo, tuto formu zpracování zelí neznám, ráda vyzkouším :-). Moc děkuji za rozšíření obzorů :-). Hezký týden! Marcela

  2. Lenka says:

    Ahoj Flo, díky za další báječné počteníčko a zajímavé recepty – určitě vyzkouším (pěknou šťavnatou hlávku mám v lednici). Zelí používám hlavně za syrova do salátů (pomačkané zelí se solí a kmínem vydrží v lednici několik dní a mohu doplnit po každé jinou zeleninou…) a s velkým úspěchem do boršče. Těším se na příští čtvrtek.

  3. Lidka says:

    Dneska obzvláště děkuji za nápad a recepty – zelí mi (kromě přílohy k pečenému masu nebo salátu) nějak „vypadlo“ z kuchyně. Toto už od pohledu na napsaný recept vypadá lákavě – takže dnešní večeře je jasná – zelné placky provoní kuchyni. Zelníky(zelňáky) neznám, tak si na ně nechám více času :-). Případně si počkám i na další tipy – třeba co k nim na stůl … :-).

  4. Chystáme rodinné setkání a já si vymyslela, že přivezu roládu z vepřového masa. Ale co k tomu? Možná nějaký salát, ale ještě by to něco chtělo. A teď to mám! Zelníky!

  5. Soňa Slezáková says:

    Připojuji se k pochvale za nápad a určitě brzy vyzkouším… 🙂
    Hezký víkend Soňa

  6. Michaela says:

    Flo, miluju zelí, rec mam dost, podelim se alespon o jeden. Skoda, ze ti sem k nemu nemohu pridat fotku. Jestli ty muzes, poslu ti ji extra, chces?
    _________________________________________________

    Špičaté zelí nakrájímena silnější plátky.

    Položím do pekáčku (peču ve skleněném nebo v zapékacím), do kterého naleju pod každý plátek 1 PL oleje a 1 PL vody.

    Na to položím plátky zelí, které okořením tymiánem (miluju citronový od hodné kámošky) , opepřím, osolím, pokapu opět chilli olejem s chilli vločkama a olejem citronovým. Není-li citronový olej, vytřepejte citronovou šťávu v trošce oleje a pokropte zelí a dejte do trouby na cca 200 °C a 30 min.
    Pečené zelí s chilli a tymiánem

    Peču nepřikryté, horkovzduchem, nemám tedy odhad na normální pečení.

    1. Tak to je vážně zajímavé, díky moc za recept! Flo.

  7. Saša says:

    Dobrý den,
    tak z hlávkového zelí to neznám…ale to je důvod k vyzkoušení. Z kysaného zelí jsou výborné, tak z hlávkového by mohly být taky dobré, ne-li lepší.
    Děkuji, a těším se na příští čtvrtek…

  8. Adéla says:

    Milá Flo, děkuju za recepty. Přiznám se, že zelí je u nás doma taky opomíjené (když nepočítám pekingské do salátů). Kysané se mi nějak nedaří dochutit a používat čerstvé mě do teď vážně nenapadlo. =) Takže díky, tohle určitě zkusím!

    1. Vážená kolegyně. Pokud mohu poradit, kysané zelí děláme následovně: na 1 kg zelí 2 dkg soli, cibuli podle toho jak má kdo rád – může se přidat jablko. Krásně namačkat do hrnce a za 3 týdny je hotovo. Kmín nedáváme – zelí tmavne, přidávám ho až při vaření. Tímto způsobem nakládáme zelí pro rodinu i přátele a všichni jsou spokojeni. Ať se i Vám podaří.

  9. Eva Becherova says:

    Super recepty Flo,
    Zelí mám moc ráda,tak se do toho pustím.Oba dva recepty jsou skvělou inspirací na víkend.Velké díky

  10. Zelné placky podle tvého receptu jsem objevila už dříve v časopise ČD, takže od té doby je doma pravidelně pečeme. Jsou vždy skvělé.

  11. Laďka says:

    Ahoj, moc ráda vyzkouším nové recepty ze zelí, u nás se na něm docela ujíždí…Já dělávám z kysaného zelí „bramboráky“, kterým doma říkáme zelňáky. Prostě brambory nahradím kysaným zelím, které ještě nožem překrájím, aby se sním lépe pracovalo. Mohou se přidat na 1/2 kg kysaného zelí 2-3 najemno nastrouhané brambory. Ochutím jako bramborák (i s česnekem), smažím jako bramborák a mizí to jako bramborák.

  12. Svetlana says:

    Ahoj Flo :-)ďakujem za inšpiráciu na sobotňajši obedík Keďže u nás varíme bezlepkovo , tak je to super receptík kde miesto klasickej múky použijem bezproblémov bezlepkovú a výsledok bude určite výborný a kapustu / zelí milujeme na akýkoľvek sposob, takže este raz vďaka a teším sa na ďalšie tvoje výborné a inšpirujúce recepty a krásne popisy z histórie 🙂 krásny deň Flo

  13. Silkwe says:

    To je zvláštní – u nás se zelňáky dělají nekynuté, z kysaného zelí přímo do těsta (pak už jen mouka, máslo, popřípadě sádlo a dochucení -> následně putují ve formě placiček či koleček do trouby). Ale až budu mít příležitost vyzkouším i tyhle.

  14. Milá Flo, děkuji za recept na zelné placky – velmi mě potěšil a určitě ho brzy vyzkouším.

  15. Alena says:

    Milá Florentýnko,zelné placky jak se u nás říkávalo jsem asi půl roku nedělala. To je správná připomínka,právě včas. Mám na zahrádce ještě dvě hlávky letního zelí,tak už vím co bude o víkendu na večeři. A zkusím i ten tvůj druhý recep – zelníky .
    Díky za tip a pěkné podzimní dny . Alča

  16. Renata says:

    Milá Flo, zelí můžu, ve všech podobách. Recepty určitě vyzkouším, v této podobě neznám. Moc díky.

  17. Jiřina says:

    Ahoj Fló, zelí není nikdy dost. Když nevím co honem udělat, tak podusím zelí/ hlávkové nebo i kysané/ nezadělané. Uvařím flíčky a smíchám. Dochutím pepřem, slaninou a omastím/každý dle chuti. Je to , jak říkala moje babička velmi žrotné.

  18. Barbara says:

    Milá Flo, Zelňákama jsi mi připomněla moji maminku. Pekla kynuté koláčkye s drobením a plněné dušeným hlávkovým zelím. Bylo to boží a kupodivu sladké….Recept bohužel nemám, ale těsto na koláčky a drobení to je klasika a náplň: prostě nakrájené čerstvé sladké zelí podusila doměka na másle…..no mňamka. Zelné placky určitě vyzkouším a zelňáky taky.

  19. Milá Flo, báječný recept, určitě vyzkouším zelné placky. Zelí máme rádi v celé rodině, tak bude změna.

  20. Milá Florentýnko ,už si běžím pro hlávku zelí/tolik si vzpomínám na ty od tatˇky/a zítřek mám vystaraný,díííky.Oli zdraví

  21. Tamara says:

    U nás se z kysaného zelí pečou slané záviny. Zelí se mírně podusí na cibuli a slanině a pikantně okoření,zavine se do rozváleného listového těsta, povrch se také okoření a potře vejcem a peče se do zlatova. Další varianty vzniknou přidáním např. kapie, zbytků masa, klobásky… atd.
    Milá Flo, nejsem žádný gurmán a vařím jen proto, abychom neumřeli hlady, ale každý čtvrtek mně nadchne , s jakou jiskrou a vtipem o jídle píšeš. Děkuji Ti za to. Pokračuj ještě hodně dlouho !

  22. Alena says:

    Milá Flo dík za skvělé připomenutí co se dá dělat ze zelí. Zelné placky nám jako dětem dělávala má ruská prababička a my si vždy pochvalovali jaké je to nebíčko v papuli. Takže už vím co si v nejbližší době udělám. Jinak zelí máme rádi v jakékoliv podobě. Kluci jej milují smíchané s nudlemi a slaninou. Dík Ája

  23. Josef says:

    Děkuji za recept rozhodně ho vyzkouším je to pro mě neznáme a tudíž je to výzva

  24. mirka dvořáková says:

    Milá Flo, jako každý čtvrtek jsem přečetla tvé recepty. Placky mě potěšily, v sobotu je zkusím vyrobit. Moc děkuji za inspiraci.

  25. Milá Flo trochu si mne zmátla 500g 1/4 větší a v dalším receptu 400g 1/2 větší hlávky. No hlavně přiměřeně 😀
    Recepty super, ale to krájení :_( nějak mi to nejde, hledala jsem videa s ukázkou krájení zelí, ale nic moc jsem nenašla… žeby si chtěla nějaké natočit?! ať se to konečně naučím, protože je škoda se vyhýbat zelí kvůli krájení…

    1. Chybka, samozřejmě menší je v druhém případě správně 🙂 Dík, opravím.

  26. Lída says:

    Ahoj Flo, naše rodina miluje zelí ve všech podobách. Díky za recept na zelňáky, které jsem ještě nedělala.

  27. Marta says:

    Ahoj Vám všem! Se zelím kamarádím ve všech formách. Napíšu Vám ještě jeden nápad, okolím ověřený. Udělám palačinkové těsto a nakrájím nadrobno tolik syrového zelí, kolik se tam vejde. Trochu jemnější chuť, zřejmě po mléku. Přidám sůl, nepovinně pepř.

  28. Dík za recept-zeli milujeme.Zelné placky neznám,ale vyzkouším.

  29. Jaruška says:

    Milá Flo.
    Já nedělám zelné placky, ale těsto vyliju na plech, který vždy vyložím pečícím papírem. A aby bylo těsto jak má, přidávám do něj hrníček vlahého mléka a také trošku mleté sladké papriky(může se přidat i pálivá). Místo škvarků někdy dávám nakrájenou šunku a nebo, co lednička dá 🙂
    Ovšem ten druhý recept neznám a ráda ho vyzkouším.
    Děkuji a krásné dny.

  30. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko díky za recepty, zelí máme rádi a určitě tyto vyzkouším. Vlasta

  31. Věra says:

    Milá Flo, také ráda vyzkouším… Já i moje maminka jsme dělali zelníky vždy z kysaného zelí bez droždí. Všichni je milujeme a zelí léta nakládáme do kameninového soudku. Kysané domácí zelí jíme celou zimu i samotné a když na nás takzvaně něco leze…pijeme z kysaného zelí vodu. Je to vitamínová bomba!!! Dík za nové nápady 🙂 Věra

  32. prokle says:

    Díky za prima recepty. Jsem také fanoušek zelí. Byly doby, kdy jsme každoročně šlapali 120kg bílého a 80 kg červeného zelí. Celá široká rodina i přátelé měli na zimu vystaráno. Dnes soudky zahálí a já také. Zelí kvasím ve sklenicích a těch udělám asi 50, to stačí mně i mým otlačeným kloubům . Zbytek zelí steriluji. Nyní na zahradě dorůstá pozdní kruhárenské zelí a toho je tam hafo, takže, jen jak se dotvoří, tak se do něj pustím a pak příjde čas i na tvé recepty. Už se těším, jaký bude ohlas.Zdravím tebe i všechny kuchařinky.

  33. Lidka says:

    Tak jsem tu znovu a hlásím, že zelné placky sklidily velký úspěch a pochvalu :-). Manželovi jsem pro jistotu říkala, ať si koupí něco na večeři, že bude „hokus-pokus“ a on si pak zasedl ještě k teplým plackám a odešel až byl talíř prázdný :-). Flo, moc děkuji. I když přiznávám, že když jsem míchala nakrájené těsto, vajíčka, slaninu… no prostě ta hmota se mi nezdála, že z ní něco bude. A ono bylo a super.

  34. Ladislav says:

    Ahoj.Zrovna včera jsem vařil duš. hlavkové zelí a mám jej na 3 dny,ale musím vyzkoušet ty tvoje placičky.Doufám, že budou chutnát.

  35. Flo, miluju zelí, jdu na to! Víkend sice strávím na vinobraní, tam Ti věnuju u stánku se bramborovými střapačkami se zelím tichou vzpomínku a jakmile se vrátím, vařím, vařím, vařím 🙂

  36. Zdena says:

    Ahoj Flo,zelné placky byly moc dobré,všichni se olizovali až za ušima,určitě jsem nedělala naposledy a vyzkouším i další zelné recepty.Dokonce jsem získala recept na koláč se zelnou náplní s rozinkami- na sladko a drobenkou.Myslím,že se o koláčcích, plněných dušeným zelím na sladko tady v diskuzi zmiňovala Barbara.Ten ještě vyzkoušený nemám,ale láká mě.Až odzkouším,napíšu. Díky za recepty.Zdena

  37. Milá Flo,
    opět jsi zabodovala! Před pár minutami jsem vytáhla
    zelné placky z trouby????????????
    A musím říct, že jsou prostě skvělé!!!
    Anna

  38. Irena says:

    Milá Flo, vrátila si ma do detstva, ked babička piekla chleba v peci vždy z chlebového cesta museli byť aj kapustové placky /zelné/ to bola nepopísateľná chuť ..mňam
    v jeseni sa nakladá do kameninového súdka a celú zimu vyberáme ako prevenciu aj liečbu nachladenia …no a kmín dávam rovno s cibuľou, soľou, jablčkom a bobkovým listom a ešte nikdy nám nezčernalo
    zdravím Irena

  39. Děd Jan says:

    Zdravím a hlásím.
    Včerejší Email mi připomněl zelí. Ne ledajaké. Špičaté.
    Dnes na trhu jsem tedy opět zakoupil tu zelenou hlavičku a
    jako obvykle už byla a ještě bude čerstvá pochoutka. Na ten
    současný recept samozřejmě také dojde ale přes léto preferuji
    čerstvost a relativní pohodlí při vaření. Tedy víc nevaření.
    Než cestou z trhu rozhodnu jak naložím s ovocem, zobu,
    koštuji a nakonec s tím zbytkem se mi vařit nechce a prostě
    nakoupené dojím. Takže článek byl jako vždy pěkný ale
    tentokrát inspirativní. Na sporák dojde až s ochlazením.
    Zdraví Jan

    1. Jane, díky za zmínku o špičatém zelí. Též ho miluju, dokonce jsem tu o něm už psala: špičaté zelí.

  40. Moje sumavska babička matylda (narozena v roce 1897) vždy říkala: když máš žejdlík sádla, pytel brambor, žejdlík povidel a soudek zelí, žádný zle, přežiješ zimu! A je to přesná pravda!!! A do zelňaku přidávala naštouchane vařené brambory, česnek a majoranku. Když je sundala z plechu, dávala na ne lžíci povidel. Když jsem si to jako mladá paní na zelňaky placala já, manžel jen kroutil hlavou. Tuhle jsem je dělala v sobotu k večeři a v neděli ráno jsem nachytala manžela, jak se cpe studenyma zelnakama a rovnou ze zavarovacky k tomu dlabe povidla. Měl boule až za ušima. Ještě dodávám, že tomu odolával 40 let…

  41. Ahojky Jani Florentýno, o víkendu jsem vyzkoušela zelné placky. Naprosto skvělé! Rychlé a moc chutné. Dělala jsem dvojitou dávku a kdybych schválně neschovala pár placek na druhý den (chtěla jsem vyzkoušet, jak budou chutnat i druhý den), tak by nezbyla ani jedna! Mimochodem druhý den chutnaly taky výborně, takže vím, že je můžu připravit i na nějakou akci dopředu.. Příští víkend se chystám vyzkoušet kynuté zelňáky, tak jsem zvědavá, co bude tento čtvrtek, aby mě nezlákalo něco jiného. 🙂 Jinak děkuji za větrání skladu, díky tomu mám doma nové tři kuchařky a kdyby jsi nás viděla večer u těch placek – všichni si četli tvoje knížky! Syn dokonce připravil sám citronádu, je mu dvanáct a ještě se do vaření nikdy nehrnul a to bylo poprvé, kdy si otevřel kuchařku a postupoval samostatně k lahodnému výsledku! Jen toho rozvaru bylo moc, málem to tam vylil celé a tak jsme pak ředili a ředili, ale chuť byla stejně osvěžující a o důvod víc udělat si citronádu znovu a zachovat intenzivnější citrónovou chuť s menším podílem cukrového rozvaru. :))

    1. Tolik úspěchů v jednom komentáři, díky!

  42. Další mé díky a zároveň omluva: budu Tě odebírat nepravidelně, neboť můj stroj havaroval a já musím chodit do veřejné knihovny. Stále však na Tebe myslím, těším se na Tvé zprávy a přeji Ti a celé Tvé rodině příjemné zahájení školního roku.

  43. Milá Flo,

    už se vidím, jak svačím v kanceláři zelné placky a všechny kolegyně mi hrozně závidí a jen se jim sbíhají sliny! 🙂 Sice pracuju ve financích, ale téměř všechny mé kolegyně i já jsme nadšené kuchařky a v pauzách probíráme, co budeme vařit a recepty :)))
    Doufám, že budou mít v obchodě zelí, už se těším 🙂

    Ještě rovnou prosím o radu. Co dělat s hořkým zelím? Je staré? Dá se to nějak zachránit? Ještě lépe, poznám ho už v zelenině? Udělala jsem si vynikající dušené zelí a pak jsem na něj navnadila sestru, v dobré víře jsem jí toho chtěla udělat hodně, a nakonec bylo nahořklé… nějak jsme to dochutily cukrem, ale nebylo to ono. Přitom jsem to dělala podle stejného receptu a schválně jsem hledala v obchodě pěknou hlávku, aby nebyla otlučená a aby nebyly horní listy oloupané.

    1. Naďo, nemám tušení, s hořkým zelím jsem se ještě nesetkala. Třeba to byla jen nahořklá odrůda a příště se to nestane.

    2. Vladimir says:

      Zelí je nahorkle, kdyz se krouha i se stredovym košťálem.

  44. tornado-lou says:

    Byly dneska, byly bezva, povedly se, chutnaly. jenom si nejsem úúúúúplně jistá, jestli obstojí jen tak samojediný. asi by to chtělo něco k nim…. myslím, že třeba ke guláši by byly fantastický.

    1. Gulášem coby přílohou nikdy nic nezkazíš, že jo.

  45. Zkusím, ještě jsem zelné placky nedělala, vypadají na obrázku moc pěkně.
    Flo,díky za recept.

  46. Milá chytračko,
    co to máte prosím na hlavě? To je fialový strašný šílenství!!!

    1. Báro, mrzí mě, že vás moje barva vlasů tolik dráždí, ale já si ji zatím ještě nechám. Má svůj příběh, je pro mě důležitá, prostě ji mám ráda a kupodivu nemá žádný vliv na to, jak a co vařím. Pokud to byl dotaz na značku kadeřnické barvy, dejte vědět, dodám.

  47. Silvie says:

    Zelné placky – jedním slovem – dobrota! U nás doma zmizely velmi rychle, dnes budu připravovat další.

  48. Vlasta 3 says:

    Milá Flo,
    zelňáky vyzkoušeny, jsou výborný aji druhý den! Chválí Vlasta!

  49. Krásný večer přeji Jano, děkuji za tento recept. Velice mi dnes usnadnil přemýšlení co s darovanou hlávkou zelí. Hlávku jsem rozdělil na čtyři kusy a zelné placky byly výborné. Sice jsem s nimi chvilku bojoval, ale povedlo se. Příští víkend budou na řadě zelňáky. Jen doufám, že droždí udělá to co má. Ještě jednou díky
    Petr

  50. Zelí už si několik let nakládám sama a mám ho ráda ve všech možný a někdy snad i nemožných variantách. Například moc ráda mám kysané zelí do kterého jen přidám pár kapek olej, cibuli na kostičky a trochu cukru. A takhle za studena ho jíme například k pečenému prejtu s brambory.

  51. Milá Florentýno,

    máte moc hezký blog, jste sympatická a už jsem u Vás párkrát našla recept pro inspiraci / odebírám zeleninové bedýnky z místní farmy a tak dle momentálního stavu zeleniny v lednici hledám zajímavé recepty. Těším se, že vyzkouším jednoduché zelné placky, protože Coleslaw, který dělám výborný (mačkám a mačkám pro ještě lepší výsledek), se mi nechtělo vyrábět z celé hlávky.

    Držím palce, díky a těším se na další inspiraci! Míša K.

    1. Míšo, děkuju a taky držím palce, ať všechny kuchařské pokusy vyjdou nad očekávání dobře. Flo.

  52. Marie says:

    Výborný recept, který jsem neznala. Placky se povedly, jsou vynikající!

  53. Hedvika says:

    Zelné placky jsou výborné, dlouho jsem nenarazila na tak super a přitom jednoduchý recept. Díky moc!

  54. Pavlína Konečná says:

    Než jsem narazila na tento článek, znala jsem zelňáky pouze jako jídlo, které se připravuje v jižních Čechách. Dozlatova opečené a asi jako dlaň velké placky, ze kterých tu a tam trčel cancourek kysaného zelí, si vozívala na kolej moje spolubydlící z Českých Budějovic. Babička jí vždycky zelňáky napekla, aby se v tom Brně měla dobře. Bohužel my jsme jí je vždycky skoro všechny sežrali – pardon za ten výraz, ale jedině tento dokáže vyjádřit tu vervu, se kterou jsme se na ně vrhali.

    Jihočeské zelňáky

    250 g sádla
    500 g hladké mouky
    500 g kysaného zelí
    sůl
    pepř
    kmín
    Do mísy dáme mouku, vymačkané pokrájené zelí, sádlo, koření a vypracujeme těsto. Nemělo by se lepit.
    Vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrajujeme kolečka a pečeme v troubě na sádlem vymazaném plechu 200°C dozlatova.

  55. Irena says:

    Ahoj Flo,
    náhodou jsem objevila tvůj blog, potřebovala jsem ten úplně nejvíc nejlepší recept na svíčkovou omáčku. Ani nemusím psát, jak jsem dopadla?. Přítele jsem naprosto tvým receptem okouzlila.
    A nejenom svíčkovou, vyzkoušela jsem játrovou paštiku, skvělé zeleninové polévky i nápad s pečením kostí na vývar. A teď jsem objevila recept na kynuté buchty se zelím. Popravdě vyrazilo mi to dech. Toto nám dělávala babička, říkala jim pargáše. Ale recept nám nedokázala dát. Bylo to vždycky:“a zelí tam dejte tak akorát“. Párkrát jsem je zkoušela, ale nikdy to nebylo ono. Tak teď je musím vyzkoušet znova! Babička je vždycky dělala s fazolovou polévkou. Tak už se těším na výsledek. Hlavně taky proto, že přítel je „polívkový“. A je radost ho sledovat, jak si pochutnává na jídlech podle Tvých receptů.
    Takže moc a moc děkuji za Tvé skvělé recepty a přeji hezký den
    Irena Foltýnová

  56. Doporučuji přidat do zelných placek ještě lahůdkovou papriku, krásně to spolu funguje 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close