Vánoční recepty
Jak se plete vánočka
V tyto dny to v kuchyních začne vonět vánočkami. A tak mi dovolte, abych vám jednu naservírovala se vším všudy: tedy dobrý recept, důležité rady a taky video, jak se plete vánočka.
Tento recept jsem připravila nejen pro ty, kdo se cítí trochu nejistě při přípravě těsta na vánočku, kdo tápou při výběru surovin, a kdo potřebují instruktáž při zaplétání z osmi pramenů. Těm zkušenějším a zvědavějším jsem přidala spoustu dalších rad, takže tu máte úplného vánočkového průvodce.
Černá omáčka ze sušeného ovoce
Omáčka ze sušeného ovoce rozhodně patří k tradičním štědrovečerním nebo aspoň vánočním jídlům. Stačí na ni málo: jen hrst sušených švestek a jablek, hrst vlašských ořechů a kousek perníku. Přes její jednochost, nenáročnost a nepopíratelné kouzlo je v některých rodinách neznámá, takže se vše pokusím napravit. Beru si k tomu na pomoc památeční recept po babičce, tak jak se připravoval u ní v kuchyni ve starém domě s pavlačí v třebíčské židovské čtvrti.
Svařák, punč a glögi
Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, může jen lehce zpěnit, načež je hotové. To je ale v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Dá se to vyřešit jen dvěma způsoby. Buď si koupit nějaký zázračný sáček s instantní svařákovou příchutí, nebo koření povařit a vyluhovat zvlášť. Pro vás, čtenáře tohoto webu, připadá samozřejmě v úvahu jen ta druhá možnost.
Rybí polévka pro úplné začátečníky
Pokud se vás zmocňují pochyby, jak se vaří ta správná tradiční vánoční rybí polévka, přemýšlíte, kde vzít recept a jak to všechno stihnete, už nemusíte. Ukážu vám vánoční rybí polévku pro začátečníky, krok za krokem, a ještě k tomu tak, abyste si ji mohli doladit přesně podle svých představ a uvařit z takové ryby, jaká vám chutná.
Jak na bramborový salát
Základní vánoční zaklínadlo na bramborový salát by se dalo letecky popsat asi takhle: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát. Přidej vařenou zeleninu, vajíčka, sterilované okurky, zálivku (nebo libovolnou kombinaci téhož), možná i šunku, tak akorát promíchej a nech do druhého dne odležet. Odháněj nedočkavé ochutnavače a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se zásadně k míse odpočívajícího salátu nepřibližuj se lžící v ruce.
Vinná klobása: spařená, pečená a rychle snězená
Když se řekne vinná klobása, hned mi prolítnou hlavou tři myšlenky:
1. Kde ji letos na Vánoce budu kupovat?
2. Budou mým nebožátkům nenajedeným stačit dvě kila?
3. Popraská při pečení?
Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte dál.
Houbový kuba
Houbový kuba, anebo též černý kuba, je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které si klade nemalý cíl: zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, anebo ke slavnostní večeři.
Pečená kachna
Pečená kachna nebo husa nás na talíři doprovází hlavně ve druhé polovině roku, a v listopadu a prosinci obzvlášť. Zejména na Martina a na Štěpána se dost vykrmených opeřenců ocitne na pekáči a je vydáno na pospas společnému hodování.
Jenomže s čerty a s kachnou nejsou žerty.
Svíčková na smetaně
Hovězí pečeně na smetaně alias svíčková na smetaně představuje obrovskou výzvu, i když na ní skoro nic není. Má statut národního pokrmu a obestírá ji tolik tajemství, že leckoho už jen název odradí od vaření. Nejde tedy ani tak o to, zdolat maso a omáčku, ale hlavně překonat sám sebe a pustit se do toho.
Chlebíčky a jednohubky: 10 rad na krásné zdobení
Po několika pokusech strávit silvestrovský večer ve stylu italském, řeckém a španělském mi konečně došlo, že není nad dobrý, poctivý, český obložený chlebíček. Vlastně raději nad pořádný chlebíčkový talíř, doplněný pár jednohubkami, salámovým a sýrovým talířem a dobrou společností přátel.
Nápady na zdobení v knížkách ani časopisech nevyčtete. Co na tom, že půl století stará, proslulá kuchařka Moderní studená kuchyně od Viléma Vrabce je plná krásných vyobrazení a dokazuje, že i studená kuchyně je dost důstojný obor kuchařské činnosti. Dokud to neuvidíte naživo, je to jako snažit se naučit řídit auto čtením manuálu na jeho údržbu. Přesto věřím, že můj fotonávod vám v tom apoň trochu pomůže.
Novoroční čočka a uzené
Přelom roku je pro mě velmi soukromý a velmi důležitý okamžik. Každý rok si najdu čas na to, abych se ohlídla zpět, podívala se dopředu a řekla si, které věci bych chtěla dělat trochu jinak. Je to jako malý duševní restart, bez kterého neumím začít nový rok.
Nový rok ale taky neumím začít bez čočky a uzeného. Svůj tradiční recept už nejspíš doma máte, takže pokud toužíte po tom, udělat občas jako já něco trochu jinak a přitom vyhovět tradici, přidávám svůj oblíbený recept na čočkový salát s uzeným masem.
Cukroví
Linecké cukroví – 5 rad k pečení
Možná se vám vybaví základní poučka pro linecké cukroví, která říká, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Tedy 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka a navrch jeden žloutek na zvláčnění těsta. Držte se jí, protože je skvělá. Líp to nejde.
Vanilkové rohlíčky
Pokud bych měla o Vánocích péct jediné cukroví, pak by to vyhrály vanilkové rohlíčky. Ne proto, že bych se po nich mohla utlouct, jako spíš kvůli tomu, že tyhle svátky by bez nich byly neúplné.
Vanilkové rohlíčky voní nejen vanilkou, ale hlavně láskou. Čím jiným by totiž mohl být záchvat pozdně večerního až nočního pečení, naordinovaný po běžné pracovní době a nezbytném nekonečném čekání u pokladny při návštěvě potravin, než projevem buď čirého šílenství, anebo lásky?
Kokosky pro radost
Kokosky patří k těm druhům cukroví, na kterých se vytváří celoživotní závislost už od útlého dětsví. Za moji závislost na kokoskách jednoznačně může babička. Její kokosky byly šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Zajímal by vás její recept a jeho tajemství?
Žloutkové cukroví
Žloutkové cukroví je přesně ten druh vánočního pečiva, které po vás bude vyžadovat velmi důvěrný vztah s vaší troubou. Příprava těsta ani obstarání surovin vás nerozhodí z předvánoční pohody, jediné, na čem se můžete zaseknout a vyvztekat, je teplota, čas a způsob pečení.
Kuličky Rafaelo
Domácí kuličky Rafaelo patří k těm druhům cukroví, které se dělají na poslední chvíli, protože jsou nepečené a tedy rychle podléhají zkáze i nájezdům nenechavců.
Jak známo, co je nepečené, to je šťavnaté, oblíbené a skvěle kontrastuje s pečenými druhy křehkého cukroví.