Tradiční hrachová polévka

Podle mého soukromého odhadu je tradiční hrachová polévka nejčastější volbou štědrovečerního menu všude tam, kde se rybí polévce nehoví. Proto si neumím představit lepší příležitost, kdy o ní napsat, než teď.

Aby nedošlo k mýlce. Hrachová polévka není totéž jako hrášková polévka. Hrachová polévka se vaří ze suchého hrachu, proti tomu hrášková potřebuje zelený, měkký hrášek, ať už čerstvý přímo ze zahrádky, nebo mražený. Nenápadná změna v názvu, ale velký rozdíl na talíři.

Tentokrát tedy píšu o polévce z hrachu suchého.

Tradiční hrachová polévka rozebraná na prvočinitele

Naprosto základní surovinou potřebnou na hrachovou polévku je suchý hrách. I když by nebyl problém ji uvařit z hrachu celého, mnohem snadněji vám to půjde s hrachem půleným, loupaným.

  1. První důvod je ten, že loupaný půlený hrách se nemusí předem namáčet. Není proč. Luštěniny se namáčejí proto, aby ve vodě změkla a nabobtnala jejich slupka a usnadnil se při vaření průchod tepla a horké vody dovnitř. Loupaný hrách slupku nemá, tedy ani nepotřebuje namáčet.
  2. Druhý důvod spočívá ve správné technice přípravy. Pokud je vaším kuchařským cílem opravdu echt tradiční hrachová polévka, krémově hladká, hustá a přitom jemná, s výraznou hrachovou chutí, pak budete muset absolvovat to, čemu se říká pasírování uvařeného hrachu přes síto.

    Pasírování k receptu patří jako Jeníček k Mařence. Do lesa by klidně mohli jít jeden bez druhého, ale pak bychom se nikdy nemohli těšit z jejich společné pohádky. No a tohle pasírování vám půjde mnohem snáz a rychleji, když nebudete muset čelit hrachovým slupkám.

Až budete hrách vařit, nebojte se k němu přihodit kousek mrkve a pár bylinek. Petrželka, majoránka a saturejka jsou parádní, ale pokud máte třeba jen oregáno, použijte aspoň to.

K dokonalosti pak už zbývají jen poslední dvě důležité přísady: jíška a vývar. Dovedu si představit, jak se nad oběma dá kabonit nebo k nim vznášet výtky. Vývar do obyčejné hrachové polívky? A proč jíška, když hrách zahušťuje sám o sobě dost?

Nebudu vám nic nalhávat, dobrá hrachová polévka se dá uvařit i z vody a bez jíšky. Ale ke skvělému výsledku, na který jen tak nezapomenete a který je hoden i svátečního stolu, si s ní opravdu dejte o něco víc práce. Aspoň za jíšku bych se vřele přimlouvala, neboť je mi jasné, že použití masového vývaru může být na Štědrý večer pro někoho postní problém.

K čemu jíška

Když uvařený propasírovaný hrách naředíte vodou nebo vývarem do správné polévkové hustoty, během několika málo minut si začnou částečky hrachu sedat ke dnu. Na povrchu tedy bude hrachová polévka vodnatět.

Není to dílo dlouhého čekání, stane se to opravdu rychle, takže před samotným servírováním bude polévka potřebovat důkladně promíchat. Jíška tomu dovede zabránit, protože sváže mikrokousíčky hrachu s tekutinou.

Obavy o nedietnost zahuštěné hrachové polévky hoďte za hlavu. Jíška z jedné jediné lžíce másla a jedné lžíce mouky na celý hrnec polévky těžké a nestravitelné jídlo neudělá. Dává to asi tak 3,5 g tuku na osobu navíc.

Pokud nemáte předepsanou opravdu přísnou dietu, tak se jíšky nebojte. Pivo možná dělá pěkná těla, ale jíška ne. Museli byste jí jíst velká kvanta. A pokud s jíškou pracujete správně, výsledek je hebký a lehklý, nikoli hutný a klihovatý a těžký do žaludku. Jíška se v kuchyni používá především proto, aby zbavila jídlo vodnatosti, nikoli aby zásadně měnila hustotu z řídké tekutiny na tuhou kejdu. Konec vsuvky o prospěšnosti jíšky pro vaše talíře 🙂

tradiční hrachová polévka

Postup na hrachovku ve zkratce

Detaily najdete v přiloženém receptu, takže jen rychle shrnu základní okamžiky přípravy.

Příprava tradiční hrachové polévky má několik fází a zašpiníte u toho odpovídající počet kastrůlků.

  1. Ze všeho nejdřív je potřeba uvařit hrách doměkka. Osvědčil se mi způsob, který se používal už kdysi dávno: na čtvrt litru hrachu (což je zhruba čtvrt kila) vzít půl litru jemně osolené vody nebo vývaru, jednu oloupanou mrkev a snítku bylinek. To vše se potřebuje hodinu zvolna vařit pod pokličkou.
  2. Po hodině varu je hrách poddajný jako návštěvník adventního trhu po třetím svařáku. Taky stačil plně nabobtnat a vstřebat úplně všechnu dostupnou tekutinu (teď už píšu jen o hrachu!), proto je důležité, abyste zejména ke konci vaření jeli na minimální výkon plotýnky. Kdybyste teď tenhle hrách chvíli míchali lžící, snadno z něj vyrobíte hustou kaši. V podstatě se na ni mění sám.
  3. Až se začne blížit okamžik změknutí hrachu, ve vedlejším kastrůlku si z másla a mouky vyrobte světlou jíšku a rozřeďte ji dalším půl litrem vody nebo vývaru. Může ho být i tři čtvrtě litru, pokud si potrpíte na polévky jemnější a méně husté. Chvíli povařte, aby tekutina měla šanci zhoustnout a jíška se s ní stačila spojit a provařit. Ideálně, kdybyste tomu mohli dát aspoň 20 minut, pěkně zvolna a s občasným promícháváním.
  4. Měkký hrách včetně měkké mrkve protlačte přes síto (cedník) obrácenou stranou vařečky do zahuštěného vývaru, promíchejte, dochuťte solí a máte hotovo. Fajnšmekři můžou ještě mimo plamen rozmíchat v polévce kousek studeného másla, až se zcela rozpustí.

Pokud se vám nechce pasírovat hrách do zahuštěného vývaru, nabízím způsob, jak to obejít. Není tak dokonalý, ale nikdo kromě vás (a mně) to nejspíš nepozná. Měkký hrách lžící přendejte do zhoustlého vývaru a vše společně rozmixujte ponorným mixérem. Dejte si záležet, ať je výsledek co nejhladší a nejjemnější.

K tradiční hrachové polévce se samozřejmě podávají kostičky opečeného nebo aspoň vysušeného pečiva coby krutonky. Já ji ještě vylepšuju dozlatova opečenými kostičkami slaniny nebo špeku, ale to už poněkud překračuju pojetí toho, čemu se říká tradiční hrachová polévka.

 

Tradiční hrachová polévka

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 250 g sušeného půleného hrachu
  • 1-1,25 litru vývaru, nejvhodnější je zeleninový nebo drůbeží
  • 1 mrkev
  • snítka bylinek (například petrželka, majoránka, saturejka)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl podle chuti
  • krutony k podávání

Postup

  1. Hrách přeberte, čili ho zbavte případných kamínků a nečistot, propláchněte ho na cedníku pod studenou vodou a nasypte do středně velkého hrnce nebo kastrolu. Zalijte 500 ml studeného vývaru nebo vody, přidejte oloupanou mrkev vcelku nebo pokrájenou na větší kousky a snítku bylinek. Pokud vývar není slaný nebo pokud používáte vodu, osolte velkou špetkou soli.
  2. To vše zvolna přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte pomaličku pobublávat jednu hodinu. Za tu dobu hrách dokonale změkne a tekutina se vstřebá, proto buďte zejména ke konci vaření opatrní a postupně snižujte žár plotýnky, případně ji zcela vypněte, pokud hrnec udrží teplo.
  3. 20 minut před dovařením hrachu rozpusťte v druhém hrnci jednu lžíci másla, až zpění. Vsypte do něj mouku a minutu pečlivě míchejte metličkou, aby se prosmažila v másle a zároveň nespálila. Zalijte zbývajícím vývarem (nebo vodou opět osolenou velkou špetkou soli), znovu pečlivě rozmíchejte metličkou a přiveďte k mírnému varu. Občas promíchejte, aby se zahuštěný vývar nepřipaloval ke dnu. Provářejte 20 minut, tedy do doby, než hrách úplně změkne.
  4. Z měkkého hrachu odstraňte a vyhoďte vyvařené bylinky. Hrách i mrkev protlačte přes větší cedník nebo přes pasírku do zahuštěného vývaru. Promíchejte, dochuťte podle chuti solí, odstavte, přidejte zbývající lžíci másla a míchejte lžící, dokud se máslo zcela nerozpustí a nevstřebá.
  5. Podávejte s vašimi oblíbenými chlebovými krutony nebo aspoň s usušenými kostičkami chleba.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahojky Flo, díky za tuto polévku, už jsem ji dlouho nevařila a dostala jsem velkou chuť, tak jdu koupit hrách, děkuji Zdena V.

  2. Zdravím Flori a přeji všem krásný adventní čas.
    Já dělám na Štědrý den (abychom vydrželi do večeře) polévku čočkovou.
    Ale hrachovka je dobrá vždycky. Moje tělo si teď říká o hutné pokrmy a svařák na „každém rohu“ je taky moc dobrý. Tak příjemné vánoční přípravy a pamatujte – odpočinek není sprosté slovo.

  3. Ahoj Flori!
    Mám jen dotaz.V mrazáku mám hrášek zekený.Šlo by to vařit i z něho? Díky J.

    1. V zásadě šlo, s dvěma odchylkami. Zelený hrášek stačí vařit jen pár minut, je hned měkký. Taky nebobtná, takže budeš upravovat množství použité tekutiny, já bych vodu z vaření hrášku neslívala a použila dál, to znamená vzít mnohem míň vývaru v té druhé fázi. Taky to pasírování nebude taková hračka a budeš mít dost odpadu ze slupek, skoro tolik, jako samotného propasírovaného hrachu. Osobně mám pro zelený hrášek oblíbenější spíš postup podle tohoto receptu: krémová polévka, ale opět je potřeba pasírovat, aby polívka byla jemná.

  4. Ja myslela, ze lusteniny se nesmi solit, dokud nejsou uvarene, jinak ze nezmeknou?

    1. To platí na luštěniny suché a neloupané. Sůl ve vodě zpevňuje slupku a ta pak nepropouští dost vody dovnitř. Půlený hrách ale slupku nemá, takže není problém.

  5. Hezký adventní čas, milá Florentýno,
    hrachovou polévku se vaří na Štědrý den v rodině mého přítele, já vždy udělám i rybí a každý obvykle ochutná obě. Moje maminka dávala do hrachovky kořenovou zeleninu, kterou měla nastrouhanou a naloženou v soli vč. česneku a natí, a bez ní to nebylo ono. potom už nepotřebovala vůbec nic, jenom pořádně rozmixovat nebo (podle toho, jaký byl hrách) propasírovat. Když bych zkusila s vývarem na rozředění jíšky, jak uvádíš, jaký mám použít a mohu použít i vývar v kostce – jaký máš osvědčený? A ještě prosím, když dělám krutony z chleba, často se mi připálí – máš na to nějaký fígl? Moc děkuji. Iva

    1. Ivo, na krutony mám několik postupů.

      Když si vzpomenu včas, nakrájím pečivo na kostičky a nechám zcela proschnout při pokojové teplotě. Pak je použiju, jak jsou, nebo je třeba promíchám s rozpuštěným máslem a sušenými bylinkami a solí.

      Když si včas nevzpomenu, tak pomůže mikrovlnka, která, jak známo, úspěšně vysuší cokoli. Použiju vhodnou nádobu, plný výkon a po půl minutě promíchávám, dokud nejsou zezlátlé podle mého gusta.

      Případně peču na plechu v troubě, 150 stupňů, trvá to asi 10-15 minut, ke konci je třeba promíchávat a hlídat. S tím máslem a bylinkami platí totéž v tomto případě i u mikrovlnky.

  6. Ahoj – dobrá plévka.ale možná by se hodil před vanocemi spíš recept na “ rybí “ – nic ve zlém jsi úžasná a přeji Ti krásné a pohodové svátky ad

      1. Jani, jsi rychlejší než já 🙂

  7. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Štědrovečerní polévka je u nás pravidelně již několik let houbová.Hrachovou jsme měli vdobě mého dětství.Určitě ji někdy skusím,ale mimo vánoce.Dík za recept.

  8. Ladislav Mareček says:

    Zapoměl jsem tobě i všem ostatním popřá krásné vánoce a nový rok.

  9. Ahoj Flo. Moc děkuji za recept. U nás se podává tradičně hrachovka(rybí jím jen já, tedy jsem se podřídil většině), ale takto vymazlenou ji neznáme. Už se nemůžu dočkat a těším se na její uvaření. Jen tak mimochodem – do Vánoc jedenáct dnů- a už jsem musel zopakovat išelské dortíčky, protože ty první byly nekompromisně sežr…..
    Pěkný a pohodový předvánoční čas Tobě a všem kuchařům.
    Tonda

    1. Díky a tobě taky! Flo.

  10. Ahoj.Hrachovku u nás milují všichni,rybí pouze já a tak jim jí nevnucuji.Objevila jsem ale malý fígl ,když uplně stejným postupem a kořením uvařím dýni hokajdo bez předešlého opečení je té rybí hodně podobná a to kupodivu nikomu nevadí a když jí ochutím jako tu hrachovku tak také tak chutná .

    1. Bezva tip, díky, Pavli.

  11. Zdravím
    Krásne čítanie
    Ďakujem
    Veĺa zdravia

    1. Děkuju a nápodobně ❤️

  12. jo jo, hrachovka. Báječné jídlo. Já nevím, proč se tolik lidí bojí jíšky. V naší zaostalé vesnici s žebřiňáky to byl základ stravy. Dělali jsme ji ze sádla ( doma vykrmené a zabité prase a z něho vyškvařené sádlo). Už prase doma nemáme, neb není dostatečně velký chlívek ( vlezou se tam jen slepice), tak dělám jíšku z másla. Tu jsme mívali doma o vánocích. Je jemná, voňavá a dává jídlu chuť i sílu. Včera jsem byl ve škole podívat se jak si potomci vedou. Měli tam velké pohoštění pro rodiče. Takové to všechno zdravé a semínkové. Není to špatné, ale stačí tak dvakrát za rok. Díky za tip a hezký zbytek adventní doby.

    1. Díky za milé vzpomínky a taky přeju hezký advent.

  13. Ahoj Flo, hrachovka se u nás na Štědrý den vařila odjakživa, letos se na ni také chystám, to znamená, že použiji tvůj postup ???? K té jíšce, co hraška? Krásné dny přeji ????

    1. Hraška se k hrachové přímo nabízí, ale já jsem prostě jíšková 🙂 Hrašku bych viděla jako alternativu tam, kde je bezlepková dieta nebo podobné důvody.

  14. Dobrý den – co mám svou domácnost, tak na Štědrý den hrachovou, na Nový rok čočkovou (aby se mě držely peníze). Během roku jí vařím taky, ale přiznám se, že ne ve vývaru, přidávám mrkev a kousek celeru, majoránku a do hotové rozetřený stroužek česneku, smažené kostičky chleba a slaniny. Do čočkové polévky dávám při vaření jemně nastrouhanou mrkev a celer. Letos bude samozřejmě zase hrachová..

  15. Ahoj Flo,
    hrachová polévka je u nás v rodině, od mého dětství až po současnost, na Vánoce tradiční, ale vývar do ní používáme rybí, čímž hrachová polévka získá trochu jiný šmrnc a výjimečnost. Přeji krásné svátky.
    Silvie

    1. To budu muset někdy vyzkoušet, zní to jako parádní kompromis mezí rybí a hrachovou 🙂 Díky a krásný advent.

    2. S radostí jsem si přečetl tento recept, protože vloni jsem si z Finska přivezl spoustu různých rybích chuťovek a ingrediencí a mezi nimi také rybí „Masox“, který jsem použil do hrachové polévky a výsledek tohoto hybridu byl úžasný. Už se těším na vánoce, protože část rodiny se do rybí polévky nehrne, tak uvidíme jaký bude mít úspěch. Přeji všem krásné svátky.

  16. Flo, Tvoje recepty, resp. návody čítam ako beletriu – krásnu literatúru, vtipnú, nezáväznú, ktorá pohladí. . .
    Pokračuj!

  17. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, díky za pobídku k hrachové polévce. K ní ještě přibude nepečený Kuba. Na Štědrý den podáváme tradičně k obědu ovar s vejmrdou a večer řízky z krkovičky. Kopy

  18. Kocourek Bodík says:

    Milá Florentýnko, je radost číst tvá dílka, která jsou tak rozkošně a lahodně poetická! Nikdo neumí servírovat informace tak labužnickým způsobem jako ty! Pozbývá pro mě proto jakéhokoliv smyslu doplňovat tvé povídání vlastními poznatky či zkušenostmi, neboť by to bylo zneucťující a svatokrádežné …
    Děkuji.

    1. Kocourek Bodík says:

      Nedá mi, abych nezhřešil nějakou tou malou svatokrádeží: naše maminka, blahé paměti, vždycky před pasírováním odložila jednu, dvě lžíce celého hrachu, který pak ve finále vložila do mísy s polévkou. Bylo potěšující a příjemné tu a tam nějaký ten hrášek překousnout.
      Konec svatokradení!

  19. Ve smyslu citátu z úvodu článku hlásím: hrachovku v průběhu roku, na Vánoce pak rybí polívku a zelňačku. Oboje. A pak smaženou rybu s brsalátem, ale letos spíš šťouchanejma bramborama. Vadnoucí zažívání se hlásí o svoje.
    Hrachovku odzkouším později. Čočkovku, skromně přiznávám, dělám nejlepší na světě, ale s hrachovkou pořád pokulhávám. Tak už se těším! Díky Codo

    1. Jo, mimochodem: K hrachovce ZÁSADNĚ na másle opečené kostičky rohlíku, nikoliv chleba. Ten mi k hrachovce opravdu nepasuje, nicméně záleží pouze na vkusu každého soudruha 😉

  20. U nás doma (jsem z Hané) jsme jedli kaprovou polévku. U manžela ( je ze Slezska) hrachovou, takže jsem vždycky vařila obě dvě. Naše děti jedly taky hrachovou, ale syn si do ní přidával rybí maso a jikry a mlíčí z té mojí. Zkusila jsem to a je to moc dobrá kombinace, taková opravdu vánoční.

  21. Ahoj Flo,u nás na štědrý den jedině hrachová polévka.Vařím přesně jako Ty,jen přidávám nakonec česnek.Už se na ni těším,přes rok nikdy nechutná tak jako o vánocích.Krásný vánoční čas .Zdena

  22. Vlasta Marková says:

    Milá Fló, u nás na Štědrý Večer preferují chlapi rybí polévku a my holky hrachovou. Tak moc díky a přejeme krásné a šťastné vánoce a hlavně hodně lásky a zdraví. Vlasta

  23. Ahoj Flori, hrachovou polévku také dělám a je u nás velice oblíbená. Dělávám i krémovou ze zmraženého hrášku a je také výborná. Přeji Ti krásný advent.

  24. Milá Flo,

    tvoji polívečku určitě vyzkouším 23. kdy dělám novou polévku a letos uvařím tvoji – neboť na štědrý den musí být rybí polévka mé zlaté maminky kterou jíme všichni 3 a pak na nový rok jíme pravidelně čočkovou polívku – my jsme polívkový takže u nás je to na pravém místě.
    Tvoji čokoládu jsem udělala důležitému muži ve svém životě – a je o něm známo že hned tak nějaká mu nechutná ale ta tvoje měla úspěch – moc děkuji udělala jsem mu velkou radost – měj se krásně

  25. Dobrý den, děkuji za celoroční příjemnou inspiraci, plnou fíglů a kuchařských vědomostí.. Přeji krásné Vánoce tobě Florentýno i všem čtenářům.
    Srdečně Pavla

  26. Hana Mušková says:

    Hezké odpoledne Florentýno,
    i já se v souboji Hrachová – Rybí přikláním na stranu té Rybí. Ta pro mne už dlouhé roky znamená Vánoce. Ale hrachovkou nikdy nepohrdnu. Babička ji vařila z vývaru z uzených žebírek.Každý ať vaří podle své chuti.
    Přeji všem krásné svátky, šťastný a spokojený rok 2019 a těším se na další recepty.
    Hana

  27. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko! Hrachová polévka je u nás oblíbena, vařím ji často i během roku a tradičně na štědrý den. Vařím stejně, na závěr akorát dochucuji utřeným česnekem a sušenou majoránkou. Přeji všem krásný advent!

  28. Ahoj Flo, Na štědrý den se u nás vaří houbová polévka, ale hrachovou máme taky rádi. Přidávám do ní na závěr propasírovaný česnek a můj muž miluje noky v této polévce. To
    je vajíčko rozmíchané s moukou, trochu soli a vidličkou dávám po kouskách do polévky. Děkuji za tvé celoroční krásné povídání a skvělé recepty, moc ráda je čtu, umíš to moc hezky napsat a je to jak červená knihovna jak říkám já (miťulije)Přeji Tobě a všem čtenářům hezké svátky a příští rok zase nashledanou s novými recepty. Alča

  29. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, a jsem ráda že jsi zmínila hrachovou polévku. Máš pravdu že kde se nejí rybí polévka, nahrazuje se většinou nějakou jinou. U nás je to opravdu hrachová, kterou vařím, nejen na Štědrý den, již přes padesát let. Je to doba, kdy jsme se vzali a tato polévka se o vánocích vařila v manželově rodině. Je to tradice, která přešla i do rodin mých dětí a jsme za ni rádi.
    Přeji ti hezkou třetí adventní neděli a k Ježíšku dokončenou rekonstrukci domu..

  30. Marta Chvátalová says:

    Milá Florentýnko,obdivuji jak krásně to umíš vysvětlit,jak si hraješ se slovíčky,patří Ti za to vše poklona a poděkování.Velice ráda se vrcím k Tvým receptům i když tak často neodepisuji,ale vážím si toho,že se mohu takto přidat do Tvé velké rodin.Dnes bych chtěla z celého srdce popřát krásné,požehnané v klidu prožité svátky a do roku 2019 hlavně zdraví,zdravíčko všem.Děkuji za vše.

  31. Dobrý den,díky za všechny recepty,aspoň se zdokonaluji,polévku hrachovou dělávám jen nezahušťuji ale zkusím to s tou jíškou,na štědrý den máme už tradičně polévku čočkovou.Přeji pěkné svátky a hodně zdraví, štěstí v Novém roce.Irena

  32. Ahoj Flo,u nás na štědrý den polévka hřibová a děti to také tak dodržují ve svých rodinách, dokonce i dcera v Německu.Přeji hezký advent. jana

  33. Ahoj Florentýno, dneska jsem upekla poslední cukroví, teď odpočívám, piju kávu a čtu si tvůj článek, nedávno jsem koupila hrách a ty jsi mi to hezky připomněla, tak co nejdříve bude polévka, už se na ni těším.
    Hezké předvánoční dny. Nina

  34. Ahoj Florentýno,

    to je víc než recept, to je hotový algoritmus. Už chybí jen chemické rovnice!

    Zdeněk

    1. V tom případě jsem naprosto spokojená :-)))

  35. Hezký podvečer. V poslední době vařím luštěniny dost často. Úspěch mají fazole, bílé, tečkované, červené – střídám, aby byla „změna“. Teď zařadím hrách, už se těším. Čočkovou polévku máme každého 1. ledna. Krásný adventní čas.

  36. U nás se k obědu vaří čočolova a večer rybí.Hrachovou děláme několikrát do roka.Polévka je u nás každý den.

  37. Milá Flo,
    já tuhle poctivou hrachovku musím vařit manželovi, který ji miluje. No a protože mně víc chutná hrášková, kterou on nemusí, donutila jsem ho ke kompromisu. Chvíli před tím, než jí dovařím, vrhnu do ní hrst mraženého hrášku.
    Jak praví klasik – vlk se nažere a koza zůstane celá.
    Na Vánoce ale máme oba rádi rybí polévku.
    Tak krásné a pohodové Vánoce a šťastný Nový rok Tobě i všem Tvým blízkým a všem Tvým příznivcům.

  38. Ráda čtu T Vé recepty někdy podle nich vařím. Přeji Tobě i všem Tvým fanouškům krásné a pohodové Vánoce a šťastný nový rok Saša

  39. Ahoj Florentýnko,
    u nás to je takový zvláštní kompromis a ani to není záměrné. Dělám rybí polévku a do ní dávám na ozdobení hrstku zeleného hrášku a na drobounko pokrájenou vařenou kořenovou zeleninu. Hrachovku vaříváme během roku,tak asi 4x. Raději máme fazolovku,tu jsme měli minulý týden. A jako polední Vánoční jídlo máme kubu. Letos bylo u nás málo hub ,tak si schraňuji jednu porci právě na svátky.
    Přeji Ti Flo,hezké a pohodové Vánoce a ať už vánoční menu zvládneš ve své kuchyni. Totéž přeji všem kdo mají rádi tuhle stránku a těší se na čtvrtek tak jako já. Alča

  40. Kynčlová Ilona says:

    Dřív jsem vařila místo rybí polévky taky hrachovou ale jinak: kořenovou zeleninu osmahnout na másle,zalít vývarem-kuřecí,zeleninový-zahustit máslovou jíškou a nakonec naložený hrášek a zelenou petrželku. Teď už vařím rybí a podobným způsobem.
    Flo přeji ti přes to vše krásné Vánoce plné lásky a pohody. Máš můj obdiv a celá tvá rodina. Ilona

  41. Dobrý den, Flo,
    díky za článek :-), vrátil mne do dob dávno minulých, kdy manžel ještě nerybařil a na štědrý den jsem také dělala hrachovku, protože kapr, kterého jsme koupili, neměl ani mlíčí ani jikry 🙂 Dnes už pilně schraňuji rybí vnitřnosti a vařím rybí polévku pro nás i pro moje, dnes již dospělé děti, ale to by již byl jiný recept …

  42. Václav Souček says:

    Ahoj Flo Děkuji za recept. Hrachovku dělám skoro stejně.Na štědry den dělám rybý polevku né z kapra , ale z amura.Bramboroví salát a řízek z amura.Kdyš přijde vnouček taky vepřovej řízek. Ahoj Vašek S.

  43. Ahoj Flo, hrachová polévka je na talířích od dětství a vařím ji stále. Jen teď jsem přešla k hráškové. Neumím si představit štědrovečerní večeři bez hrachové nebo hráškové polévky.

  44. Ta vypadá úžasně, hrachovou polévku jsem neměla hodně dlouho. Až bude čas, tak ji vyzkouším podle tohoto receptu.

  45. Zdenka Kauerova says:

    Ahoj Flo, diky za recept. Rybi polevku nejim, tudiz sedam ke stolu k prazdnemu taliri.S velkou chuti si uvarim hrachovou polevku dle Tveho receptu.Krasny adventni cas a hezke Vanoce. Preje Zdena

    1. Není třeba sedat k prázdnému talíři – pro vnučku, která ryby nejí, dělám polévku vzhledově stejnou jako rybí z kapra – můžeš se na ni podívat zde:
      toprecepty.cz/recept/37480-rybi-polevka-bez-ryby-pro-moji-vnucku/
      a rybí je zde:
      toprecepty.cz/recept/24508-mamincina-vanocni-rybi-polevka/

  46. Dobrý den, nezkoušela jste z hrachu pučálku? určitě by Vám vyšle lépe než mě. Některá zrnka byla tvrdá a některá zase úplně bez křupnutí….prostě nic moc, a přitom by to byla relativně zdravá pochoutka třeba místo chipsů, nikdy nevím, jestli je lepší to dělat na horkovzduch, či konvenci a jestli při vysoké teplotě, či nízké …?? poradíte ?

  47. ahoj, tak tuhle hrachovku teda zkusim.

    ja ji delam neklasickou.
    recept:
    1 velikanska cibule
    1 plechovka velka 800g uduseneho mladeho hrasku
    200 g anglicke slaniny uzene rozmixovanou na malinke kousicky
    a JISKU !!

    uvarit vse dohromady ve vode, rozmixovat a pak eventuelne dosolit a pridat trochu pepre podle chuti. je nepatrne nasladla.

  48. Tak na tu polévku se chystám, už teď na ni mám chuť, nevím proč, ale strašlivě dlouho jsem si na ni ani nevzpomněla. Přitom čočkové a fazolové polévky vařím běžně. Přiznám se, že hrachovou jsem kdysi vařívala z pytlíku, protože ji mám moc ráda a bylo to rychlé, ale už velmi dávno jsem odbourala všechny pytlíkovky, ono už takhle máme v potravinách spoustu „přidaných hodnot“.

  49. eva vosecka says:

    Díky Flo, připomněla jsi mě hrachovku, ani nevím proč už jsem ji dlouho nevařila. Tak bude zítra protože na štědrý den bude tradiční rybí. krásné Vánoce přeje Eva.

  50. Milá Florentýnko, díky za připomenutí tohoto pokladu.Už jsem namošila hrách.Krásný předvánoční čas přeji.Hanka

  51. Ahoj, Florentýnko, díky za recept na hrachovou polévku, která v tvém podání je opravdu hodna štědrovečerního hodování. Celá léta ji dělávám prakticky stejně /doufám, že i tak chutná/. Ne-
    vzdali jsme se jí ani tady u protinožců, i když máme
    kolem 30st. a slunko peče na plné obrátky i večer.
    Přeji Tobě, Tvé rodině i Tobě oddaným „kuchtíkům
    amatérům“ krásné vánoce, klid a zdraví po celý rok 2019. Ať si s radostí užíváš svého nového království
    – kuchyně. Přeje Olga

  52. Šárka Šichorová says:

    Díky Flo před nějakým časem jsem vařila polévku rybí nějak té mé cházce
    přestala chutnat vařím tudíž hrachovku moc dobrá…Protože v této době
    není času nazbyt a taky na PC přeji již dnes krásné pohodové Vánoce…s láskyplným pozdravem Šárka

  53. Emilie Zemková says:

    Ahoj, Flo, hrachovou polévku jsem nevařila, ani nepamatuji. Zato teď jsem neprovoněla jen byt, ale celý dům. A ti, co ji kdysi odmítali, se teď slétli jako vosy na med – a já byla za tu , co byla v té chvíli nejlepší. Takže díky tobě jsme se – po dlouhé době – vrátili k hrachu. Ještě bych Ti chtěla popřát do dalšího roku zdraví,štěstí a a splnění všeho,co si sama přeješ. Ema

    1. Emo, jsi skvělá, že sis stála za svým a byla za hvězdu 🙂 Stejné přání do roku 2019 posílám i já tobě.

  54. Petra Hyklová says:

    Zdravím, mrkev v rodině moc nebudila důvěru, takže jsem ji vytáhla, zalila tekutinou z polévky, rozmixovala a tím zahustila. Polévka měla úspěch 🙂

  55. Kateřina says:

    Milá Flo, úplně jsi mi udělala chutě. Už dlouho jsem hrachovku nevařila. Už se vaří a voní celý dům. Půlený hrách, přidala jsem mrkev a suš. majoránku, suš. oregano, suš. tymián, špetku od každého. Takhle to neznám. Ale jelikož důvěřuji každému tvému slovu, nepochybuji, že to bude mňamózní:-). Já bych mohla mít strukturu i bez jakéhokoliv cedění, můj malej taky, ale kvůli drahé polovičce mixuji. Krutonky z chleba opečeného na másle a dosušené v troubě na 100st. s pootevřenými dvířky.
    Abych se přidala do diskuze: na Vánoce vždy rybí. Můj čtyřletý synek sní všechno (a tím myslím opravdu všechno – dršťková, klepající se ovar, saláty, luštěniny, ryby, vařenou zeleninu, výrazné sýry – jediné čemu ještě nepřišel na chuť je čerstvé rajče a olivy) a můj muž je spokojený se slavnostním vývarem, hlavně když nebude muset tu naší:-)))
    Krásný advent všem
    PS: dnes mi přišel recept na ty Popraskané sušenky, mám na ně všechno a pokusím se je při svém neumění nepokazit…Kačka

  56. Dobrý den,
    opět jdu na tuto skvělou polévku.
    Děkuji ta recept.

    Diky tomuto jsem naprosto propadla Vaší kuchařce. ?

  57. Povedla se a je famózní! Už pár týdnů vařím ve své první kuchyni jen podle vás, Florentýnko!? Děkuju!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close