Kokosky patří k těm druhům cukroví, na kterých se vytváří celoživotní závislost už od útlého dětsví. Za moji závislost na kokoskách jednoznačně může babička. Její kokosky byly šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Zajímal by vás její recept a jeho tajemství?
Recepty na kokosky si obvykle vystačí s pouhými třemi surovinami: s bílky, cukrem a kokosem. Takže je víc než jasné, že hlavní roli bude hrát způsob, jak se to všechno smíchá a zpracuje dohromady.
Spousta návodů tvrdí, že stačí vyšlehat bílky na sníh, zašlehat cukr a nakonec vmíchat kokos. Z této hmoty se pak lžičkou odkrajují kousky a kladou se na plech.
Můžete si být jisti, že tahle cesta mojí babičce nestačila. Takto připravené kokosky mají tendenci špatně držet tvar, roztékat se, mokvat. Jsou dobré, ale ne dokonalé. Vlastně jsou to takové rychlé sněhové pusinky s velkorysou dávkou kokosu.
Babička si postup komplikovala a sníh s cukrem pečlivě šlehala v páře. Nutno dodat, že jedinou dostupnou mechanizací v babiččině kuchyni byl děda, jehož silné ruce ušlehaly, utřely, uhnětly nebo oškrábaly vše, co bylo potřeba. Vždycky jel na maximální výkon a nikdy se nemusel opravovat, složitě po použití umývat nebo odkládat pod postel.
I přes skromný kuchyňský inventář se kokosky začínaly připravovat tím, že se dala vařit voda, aby byla nachystaná vodní lázeň. A pak už se jen poctivě ručně šlehalo a šlehalo.
3 způsoby, jak našlehat bílky na pevný sníh
Pokud vás zajímá, jak vodní lázeň pomůže lepšímu vyšlehání sněhu, tady je cukrářské vysvětlení.
Existují tři základní způsoby, jak ušlehat sníh a jak ho zpevnit cukrem, aby sněhová hmota zůstala pevná a zbytečně se při dalším zpracování nerozpadala.
Francouzský způsob
Takový postup je vám jistě dobře znám. Je to staré dobré šlehání bílků s cukrem tak dlouho, až jsou špičky po vytažení metličky dost pevné. Pokud se ohýbají dolů, tak jen trochu.
U tohoto způsobu se hodí vědět, že ručně bez robota je to v podstatě neproveditelné a že si budete připadat jako po amputaci ruky. Bílky s cukrem se šlehají při nejvyšší rychlosti robota kolem 5-10 minut, takže si to utrpení asi dokážete představit.
Nejspolehlivější cesta, jak dosáhnout opravdu pevný a stabilní sníh, pokud na něj jdete francouzským způsobem, je nejprve ušlehat měkký sníh jen ze samotných bílků, následně do něj po lžících zašlehat jemný pískový nebo moučkový cukr a pak ještě šlehat v robotu 5-10 minut na plný výkon, až se sníh zpevní tak, jak předepisuje recept.
Pokud byste přidali cukr ještě předtím, než z bílků aspoň částečně vyšleháte sníh, připravte se na to, že vám šlehání bude trvat dvakrát až třikrát déle.
Italský způsob
Spočívá v tom, že se do měkkého sněhu z bílků přilévá horký svařený cukr a následně se šlehá až do vychladnutí celé směsi.
Horký sirup bílky zahřeje a pozmění jejich vlastnosti, takže výsledkem je sněhová hmota, která vás bude poslouchat na slovo a která se hodí pro nejrůznější cukrářské skvosty. Pokud máte rádi křehké, ostře řezané sněhové pusinky, které se při pečení neroztékají a drží tvar, a které jsou křupavé v celém svém objemu, nejen na povrchu, pak italský způsob přípravy sněhu vás posune hodně blízko ideálu.
Švýcarský způsob
Podle něj se skvělého zpevnění sněhu dosáhne při pečlivém a bedlivém šlehání bílků s cukrem ve vodní lázni nad párou.
Jakmile se sníh zahřeje na teplotu 45-50 stupňů, změní se jeho vlastnosti, zpevní, začne se lesknout, nebude se při čekání a dalším zpracování rozpadat. Po zahřátí na teplotu kolem 55 stupňů se vytvoří opravdu hodně pevný sníh a následně už hrozí sražení bílkovin přílišným teplem.
Sníh zahřátý na zhruba 40 stupňů poznáte snadno. Zabořte do něj prst a zkuste si vybavit, zda teplota odpovídá horké vaně, do které byste se bez váhání ponořili. Pokud ano, máte dovařeno. Navíc ještě můžete provést tento test: když necháte sníh stéct z metličky zpět do misky, zůstane ležet na hladině:
Takto připravený sníh vydrží klidně do druhého dne v lednici. To se vám při francouzském způsobu nemůže stát, sníh bude vodnatět, bílek se začne oddělovat a pěna se bude postupně rozpadat.
Po tomto vysvětlení je myslím víc než zřejmé, proč moje babička volila složitější cestu. Sice nevěděla, že se její způsob přípravy vůbec nějak nazývá a že patří do klasické cukrářské škatulky, ale držela se toho. Věděla, že kokosky takto připravené nic nepřekoná.
Rady pro přípravu dobrého sněhu na kokosky
Pokročilým kuchařům budou následující rady zřejmé, ale nesmělým začátečníkům by se mohly hodit:
- 3-4 dny stará vejce jsou na šlehání mnohem lepší, než zcela čerstvá vejce. Pokud máte vejce od domácích slepic, na pár dní je odložte do lednice. Myslím samozřejmě vejce, nikoli slepice. Velmi čerstvá vejce mají hodně hustý bílek a nedostanete se s nimi na tak velký objem sněhu, jako ustarších vajec.
- Mísa, metlička a všechno ostatní, co může přijít do kontaktu s bílky, musí být dokonale umyté a suché, tedy nezamaštěné a dobře utřené. Tuk i voda brání dobrému našlehání. Pozor především na plastové mísy, které se často nedají pořádně umýt a zůstává na nich tenký mastný film, a taky na vaše ruce, na kterých by neměly být například zbytky másla z pečení lineckého cukroví.
- Na jeden bílek je potřeba 50-60 g cukru. Pokud množství snížíte, sníh bude příliš měkký a v troubě nebudou pusinky držet tvar. Čím méně cukru, tím víc se roztečou a povolí.
Jak kokosky ještě víc vylepšit
Máte pocit, že dokonaleji už to nejde? Chyba mostu, jde.
Do kokosek se dá přidat máslo, sádlo, tvaroh, mandlové nebo kokosové aroma. Způsobů vylepšení a obohacení těsta je hodně a je dost možné, že váš rodinný recept přesně něco takového obsahuje.
Ale hlavně a především, čarovat se dá i s kokosem.
Chuti kokosek výrazně pomůže, pokud strouhaný kokos nejprve krátce opečete nasucho v troubě při 150-170 stupních. Hlídejte a občas promíchejte a nechte kokos jen rozvonět.
Anebo si kupte čerstvý kokosový ořech, vydlabejte bílou dužinu a nastrouhejte ji. Takové kokosky jste pravděpodobně ještě nezažili.
Posledních pár rad k pečení kokosek
Jako každé správné pusinky a sněhové pečivo, kokosky se mají péct spíš zvolna. Měly by zrůžovět, ale zase ne tolik. Ideální je teplota 130-140 stupňů. Při ní se budou péct zhruba 20 minut. Plus mínus pět minut, podle toho, jak velké kokosky tvoříte.
Když se vám kokosky povedou, budou uvnitř sněhově bílé, jemné a vláčné, zatímco na povrchu křupavé a lehce zezlátlé.
Suroviny
- 3 bílky
- 180 g moučkového cukru
- 150-180 g strouhaného kokosu (množství je závislé na kvalitě kokosu a ostatních surovin)
Postup
- Z bílků ušlehejte měkký, řídký sníh. Misku se sněhem postavte do vodní lázně nad páru. Důležité je, aby se voda pohybovala těsně pod bodem varu, ale nijak překotně nevřela a nebublala.
- Postupně do sněhu metličkou zašlehejte cukr. Dál pokračujte ve šlehání nad párou, až hmotu zahřejete tak, že bude příjemně horká, pokud do ní ponoříte prst. Buďte obezřetní, nenechte bílky horkem srazit, stále míchejte, šlehejte a nikam neodcházejte. Bude to trvat 3-5 minut.
- Uvařenou sněhovou hmotu odstavte a nechte postupně zchladnout, občas přitom prošlehejte.
- Do vařeného vychladlého sněhu jemně zašlehejte kokos. Nesmí ho být příliš, to by se hmota začala drolit a byla příliš hrubá a suchá. Přestaňte přidávat kokos ve chvíli, kdy je hmota pěkně rozčepýřená. Obecně platí, že čím kvalitnější kokos, tím víc ho těsto pojme.
- Troubu předehřejte na 140 stupňů a plechy vyložte papírem na pečení. Lžičkou vykrajujte malé hromádky a ty rovnejte v řadách na plech. Ve vyhřáté troubě pak pečte 15-20 minut do jemného zrůžovění na povrchu. Nechte zchladnout na plechu.
- Vychladlým kokoskám dopřejte pár dní na rozležení, cosi se na nich změní k lepšímu.
Poznámky, rady, nápady:
Recept najdete také ve Vánoční kuchařce pro dceru.
Takže zbývá jen dotaz na závěr: jak děláte kokosky vy?
Ach… Ty máš Flo prostě dar. Tedy Ty jich máš víc, ale když mě ty Tvoje články TAK baví :-). Kokosky připisuji na seznam letošního cukroví! Díky.
No uvidíme, jestli nějaký DAR bude i pod stromečkem 🙂 Jsi skvělá, Marci, děkuju.
já nevím, jak jinak dát komentář, než odepsat na jeden stávající…
Upekla jsem ty kokosky a jsou prostě úžasný! Byl to můj celkem třetí pokus o kokosky a už jsem myslela, že to vzdám, ale teď se cejtim jako kokosková královna! 🙂 Jsou dobrý, držet tvar a krásně vypadaj!
Moc děkuju a přeji vše nej a taky hezké Vánoce a ať se vám daří!
p.s. ten fígl se zahříváním v páře se tedy použije taky u dělání pusinek? Chci to vyzkoušet, ty se mi taky nedaří…
ahoj Flo,
ja Tě vážně miluji;-) Skrzevá hrnce, teda…dík, s kokoskami a sněhovým pečivem skutečně bojuji dlouhodobě – většinou tu nádherně našlehanou tuhou lesklou hmotu nepropeču, a to i když je na povrchu takřka spálím. Prostě mi zmokvají v krabici, dám jim šanci podle Tvých rad…
P.S. Po úraze z prvních zimních hor (mno, teda z následného večírku;-) , jsem o berlích, takže se snažím vařit a péci v sedě..jako moje babička, problém však je, že ona měla linku s nízkou deskou (ostatně jiné se tenkrát nedělaly) a troubu dole..zatímco já si připadám jak chobotnice s periskopem. Ale nějak to jde, ještěže už máme domácí vaječňák, který průběžně ochutnávám, zda se třeba nezkazil;-)
Hezký advent!
Ale zase by to byla výborná výmluva, kdyby se ti vůbec péct něchtělo. Což samozřejmě vůbec není tvůj případ, ale znáš to.
Ano, bez mučení přiznávám jsem závislák na kokosky, ať už tyto pusinkové, ty s moukou a čokoládovým podstavečkem nebo vytlačované strojkem na maso na křehké sušenky.
Tečou mi sliny až na klávesnici. A nestydím se! Kokoskám zdar a linii zmar! S tím se prostě nedá nic dělat. Krásný advent všem
Za tohle se člověk opravdu nemůže, nesmí a nemá stydět 🙂
Přesně jako moje babička a já čekala na kastrol, abych mohla ten zbylý sníh s kokosem sníst 🙂 . Babička to šlehala v pískacím hrnci na mléko a ručně a sama. Má můj velký obdiv, protože já bych to neušlehala. Jani, krásné Vánoce a díky za vzpomínku.
I já díky za takovou krásnou vzpomínku. Flo.
Nádhera. Já sliním, hned bych ochutnala. No, musím se snažit. Díky za rady, zkusím opéct kokos v troubě a „svůj“ recept vylepšit. Jú, už se těším. Krásný čtvrtek všem! U nás je 5 nad nulou, svítí sluníčko a vypadá to, že přijdou Velikonoce … ???
Ivo, i Velikonoce doufám jednou přijdou a po pravdě se na ně chvilkami už velmi těším 🙂
Já můžu říct jen jediné. JE BOŽÍ. Flo i recept na kokosky.
Pod to se podepisuji Radko 🙂 Podle Florentýny vařím (a peču a dusím a pošíruji a restuji a a a..) od července tohoto roku,tj. necelý půlrok, a neskutečně mě to baví a řekla bych, že i jde! Kdo by to byl do mě řekl 🙂 Jejím receptům na 1000% důvěřuji,přistihla jsem se,že „cizích“ receptů se normálně bojím 😀 Kdyby Flo vymyslela recept na COKOLl,jakkoli náročné,tak do toho jdu po hlavě,ještě se mi nestalo,že by něco nevyšlo.A že jsem toho za ten půlrok vyzkoušela. Tyto kokosky jakbysmet, chystám se na druhou várku a dle rad ve Vánoční kuchařce je podlepím lineckým kolečkem,máznu marmeládou a přilepím nějakým mňamkovým krémem.
Flo zaslouží poklonu a zlatou medaili. Zkrátka,BOŽÍ.
Danko!!!
Tyhle komentáře jsou boží. Díky 🙂
Kokosky jsem pekla poprvé v životě – minulý týden. Podle Vánoční KPD. A povedly se mi! Stálo mě to ovšem puchýř na prstě, protože sníh v horké vodní lázni jsem poctivě došlehávala ručně metličkou – nemám na kuchyňském ostrůvku el. zásuvku.
Evi, ruční šlehání je jediný rozumný postup, ponorným mixérem s metličkou to není úplně ono, je příliš rychlý. Toho puchýře je mi líto, zejména s vědomím, že jsem ho zapříčinila já.
Milá Flo,
pokud jde o šlehání bílků, pak ručně to jde daleko rychleji než metlami na elektrickém šlehači. Je však nutno použít správný nástroj, tzv. spirálovou metlu
[http://www.zahradahobby.cz/pic_zbozi_thb2/_thb_24017408.jpg]
a rychlý pohyb rukou. Neměřila jsem to, ale tipla bych si, že čtyři bílky zcela do tuha vyšlehám tak do dvou, tří minut. Dýl to ta ruka stejně nevydrží.
Na kokosky se taky těším, zvlášť když si pomyslím, že bílky do nich mi zbývají po výrobě vaječňáku.
Bezva rada, díky, Petro.
Jste opravdu skvělá, moc Vám to jde, děláte svou práci dobře, škoda, že takových lidí jako Vy není víc!
Zdravím a přeji klidné vánoční svátky
Jiřina
Onehdá jsem si říkala,že doufám,že Florentýna bude psát aspoň do sta let :-)))
Jiřinko, já myslím, že takových lidí je opravdu hodně, jen je potřeba chodit s očima otevřenýma a všimnout si jich. Například zde v komentářích co jich je, včetně vás!
Óóóóó, kokosky… Já bych na ně málem zapomněla. 🙂
Na ty se v žádném případě zapomenout nesmí! 🙂
Milá Florentýnko. V naší celé „rozsochaté“ rodině mají kokosky tradici od nepaměti a z cukroví prioritu. I nejmladšími členy rodiny jsou vyloženě žádány a to skoro hned od „kolíbky“. Jako z udělání mám v lednici 4 bílky skoro totožných vlastností tebou popisovaných.
A je rozhodnuto o programu na odpoledne. Matka manželky přišlehávala do sněhu cukrový rozvar o 114 °C slabým praminkem jako do makronek. Ještě jeden poznatek, přidávala s kokosem jemnou prosátou bílou strouhanku (z nastrouhaného bílého okrájeného toustového chleba). Množství 1/2 polévkové lžíce na 1 bílek.
Bude se odpoledne šlehat nad párou. Méně pracné a možná lepší i když máme starý, ale funkční vhodný teploměr.
Děkuji moc. Vašek z Jezárek.
Vašku, co k tomu dodat? Přiženil jsi se do skvělé rodiny.
v lednici mám čtyři bílky (z vaječného koňaku). tak budou kokosky. co taky jiného:-) já sice MÁM výkonný robot, ale ten trik s vodní párou zkusím. jen tak pro radost.
To není jen pro radost, to je i pro podstatně lepší výsledek. Člověk pak snadno zapomene na tu dřinu.
Kokosky miluji a Tvé recepty ještě víc. Seš prostě dobrá.
Co já, já to uvařím, napíšu, vyfotím, ale vy pak máte hromadu práce v kuchyni 🙂
Flo, zaujal mě ten čerstvý kokos…. Může se použít neusušený nebo nastrouhat, usušit a až pak použít? V případě použití čerstvého – jakou gramáž? Stejně jako sušeného? Moc děkuju, krásný advent! Lenka
Lenko, v případě čerstvého je lepší, když má člověk vyzkoušený recept se sušeným a pak se drží stejné konzistence hmoty. Mělo by to v obou případech vypadat stejně.
Čerstvý kokos jen nastrouhat, nesušit, možná jen trochu vymačkat, a pak hned přidat do uvařeného sněhu.
Milá Flo,
prostě mi čteš myšlenky! Po tom, co mi v mailu přistál recept na linecke jsem hned říkala, že bych potřebovala na kokosky.. No a těsto na linecke, čeka od večera v lednici a už tu mám ten recept na kokosky. Moc děkuji a určitě vyzkouším ????
Tak to tě, Hanko, hádám, čeká docela slušná brigáda v kuchyni. Doufám, že jsi mi nezatajila ještě nějaké další těsto, co máš též v lednici 🙂
Já do sněhu kokos nedávám. Bílky šlehám nad parou a pak jednotlivé kousky obaluji v kokosu- někdy v mletých oříšcích…
Sašo a jak ti tam ten kokos drží? Obaluješ až hotové pusinky?
Na vál vysypu kokos, lžičkou nabíràm sněhovou hmotu a v kokosu ji vyválím..
Nebo taky v drcených oříšcích…dělám buď kuličky, nebo šißky….spíš suším, než peču.
Zkusit můžete pár kousků, když Vám to nebude vyhovovat, dáte kokos dovnitř. Mě se to osvědčilo, je to křehké.
Sašo, to je moc prima obměna, díky.
Stalo by se neco, kdybych takto pripravenou hmotu dala do sacku s rovnou zdobickou nebo do takoveho toho lisu s pakou a tvorila bochanky takto?
Ze sáčku se zdobičkou budou vypadat trochu jinak, ale nic se nestane. U lisu už bych se trochu bála, že těsto přijde o zbytek vzduchu, který obsahuje.
Milá Flo, díky za recept, já bych asi potřebovala víc „polopatě“ 🙂 Ty bílky dám do mísy a rovnou je šlehám ve vodní lázni, nebo je předem trochu vyšlehám a pak dám nad páru? A ještě „nad párou“ znamená, že se ta vroucí voda vůbec nedotýká té šlehací mísy? Omlouvám se za příliš konkrétní dotazy, ale učím se…. 🙂 Krásný Advent, Jana
nad tímhle jsem taky přemýšlela s tou párou a vodní lázní. Znám jen vodní lázeň, že se strčí miska do hrnce s vodou a tam se rozpouští třeba poleva, ale tady se píše o vodní lázni nad párou, takže jako že voda, na to třeba pařáček, a na něj miska se šleháním?
Markéto, nene, vodní lázeň je vodní lázeň. Přídavek nad párou jen dokresluje, že by se miska neměla dotýkat hladiny jemně vroucí vody.
Jani, perfektní dotaz, omlouvám se, že jsem dostatečně nevysvětlila. Bílky předem vyšleháš na měkký sníh, postupně zašleháš cukr, ale jen letmo, pak posadíš do vodní lázně a došleháš dotuha v páře. OK?
Ahoj Flo, teď jsem chvíli byla mimo síť internetu, díky moooooc, určitě zkusím 🙂
Tak vítej zpět, Jani!
Flo, jsou skvělé,právě jsem je vytáhla z trouby, díky za recept a trpělivost!!!
Jani, tak to mám velikánskou radost, že se nakonec povedly a že máš báječnou sklizeň kokosek 🙂
Zase moje oblíbené,ale až od učňáku dřív jsem vše s kokosu nesnášela,ale jednou jsem šla ze školy a stavila se v mléčňáku v Ostravě na rohu a když jsem tam vešla něco tam moc krásně vonělo tak jsem se zeptala prodavačky co to tak nádherně voní a ona řekla,že přivezli čerstvé kokosky a mě to nedalo a koupila si 20 dkg za 5.20 byly ještě teplé venku jsem si dodala odvahy a vzala si jeden kousek no prostě božské a ve chvíli bylo pryč.Žádné mýdlo nebo něco podobného jsem necítila a od té doby kokos můj nejoblíbenější.Já dělám kokosky takto 250g kokosu,200g cukru,3 vejce vše smíchám dělám hromádky na plech s pečícím papírem a peču asi na 150 stupňů až mi odpadávají od papíru,když do nich cvrnknu jsou vynikající jen musí tři týdny uležet.
Krásný příběh!
Můžu použít zmražené bílky?
Určitě, dělám z nich sníh běžně.
Ano, bez problému, ale rozmrazit předem v lednici. Ačkoli to je asi víc než zřejmé, že jo.
Milá Flo,
ty jsi to tak krásně popsala, že mi nezbývá, než ty kokosky upéct. Jako malá jsem je milovala – nechat je postupně rozplynout na jazyku, až tam zbyl jen kokos…
Na přípravu sněhu by se hodil právě ten „pískací hrnec“ (jak ho tu někdo v komentáři zmiňoval) co mívala i moje maminka a kterého jsem se bohužel zbavila.
Přeji Tobě i všem kuchařinkám krásný předvánoční čas
I já si ho pamatuju, akorát že kokosky se v něm nepřipravovaly, jen sloužil ke svařování mléka.
Děkuji Florentýnko, na kokosky podle Tvého receptu se již těším, protože doposud se mi moc nevedly. Skvěle popsaný postup včetně doporučení teploty trouby a doby pečení.
Vlasto, tak ať se od teď už pokaždé zadaří. Držím palce. Flo.
Ahoj Florentýnko a ostatní pekařky, moje teta do těsta na kokosky strouhne trošku kůry z mandarinky. Ta vůně! A je to moc dobré, vždy se na ně těším, vyzkoušejte 🙂
Paráda!
Ahoj Flo,
už se těším na kokosky, věřím, že budou tak vynikající jako tvé linecké!
Tvé recepty jsou prostě boží, Anna.
Ale kdepak, recepty jsou boží, až když se dokonale povedou i v jiné kuchyni než v té mojí 🙂
navod krasny, jako vzdy…presto….snih na parou jsem slehala poprve a asi jsem ho uvarila-zhrudkovatel????ten uz asi nemohu pouzit. ze? jinak moc dekuji. s dceruskou dle tebe flo moc casto varime a diky kucharce pro dceru se v 11ti letech kuchyne vubec neboji????????
Pokud není příliš hrudkovatý, tak se ještě použít dá. Ale jinak máš pravdu, převařila jsi ho. Opravdu stačí jen teplota horké vany a ta vodní lázeň potřebuje být mírná, prudký var je na závadu, to pak člověk neuhlídá a neušlehá.
Právě jsem je dopekla. Jsou dokonalé !!!!! Když je viděl můj muž, tak říkal, že ještě lepší jsem opravdu nikdy neupekla, a to je peču přes 20 let. Moc děkuji za perfektní recept a postup
Gratulace veliká a na mojí straně též radost veliká! Flo.
Uz jsou v troube. Moc se tesim na vysledek. A dekuji za tak uzasny web. Snad dostanu od jeziska alespon jednu z kucharek.
To záleží jen na tom, zda jsi mu napsala dopis. Znáš to 🙂
Nikdy jsem kokosky nedělala,ani nikdo u nás. Nepatří mezi naše oblíbené,znaly jsme je jen koupené z obchodu či cukrárny,nenadchly nás. Ale tvůj recept někdy /zatím momentálně ještě musím počkat/ určitě vyzkouším, dobré pusinky mám ráda a proti kokosu taky nic nemám. Doufám,že se povedou až se do nich pustím.
Jidřiško, taky doufám a snad se pak přijdeš pochlubit, jak to nakonec dopadlo.
Vzpomínka na kokosky mojí babičky jsou totožné. Vláčné, šťavnaté, měkké, křehké. Taky si pamatuju, že postup nebyl nijak snadný, rychlý. A navíc babička neměla ani uvedenou pomocnou mechanizaci. Děda byl spíš ten článek konečný, tedy ochutnávací :-). Ale přesně podle Vašeho popisu, kokosky se dělaly ručně v páře. Žádný odbytý postup. Výsledek byl adekvátní pracnosti. Děkuju moc za zprostředkovanou vzpomínku.
Potěšení je na mé straně, Jani, věřím, že se k těmto kokoskám ještě někdy vrátíte.
Milá Flo, pusinky už mám hotové , letos se povedly. Kokosky jsem nikdy nedělala , ale podle Tvého receptu je určitě vyzkouším.
Díky, Evi, věřím, že se ti podaří a budeš mít radost z nového cukroví.
Mila Flo, prave jsem dokoncila kokosky podle Tveho receptu. Jsou to ty nejlepsi kokosky, ktery jsem kdy mela – a ze je od mala miluju! Dekuju!
Tak to je báječné, Marie, mám velikánskou radost z tvé radosti.
Milá Flo,
Kokosky jsem nikdy nedělala. Kupuji si je v naší domácí pekárně. Ale letos do toho jdu, moc ráda bych se je naučila. Mám vždy strach, že sníh přešlehám, převařím…
Děkuji za podrobný návod a dobré rady. Vlasta
Vlasto, když nebudeš mít zběsile vroucí vodu ve vodní lázni, tak se riziko přešlehání docela zmírní a uhlídáš to, takže se toho opravdu neboj. Kokosky za to stojí.
Já bych se ráda zeptala, kam ukládáte po upečení kokosky (a zda je nějaký rozdíl mezi cukrovími v uskladnění). Bude dobrá plechová krabice? Děkuji za všechny báječné rady.
Do papírové krabice a v ní na verandu, kde je chlad a přirozená vlhkost. Takové podmínky jim opradu svědčí.
Upečeno. Nevypadají sice jako na obrázku, ale… mají vláčný střed a jsou hříšně dobré!
A počkej, až se za pár dní rozleží, to je pak teprve zážitek. Teda aspoň doufám, že takovou šanci dostanou 🙂
Jani Flo, kokosky jsou fakt boží! Už jsem je dělala minulý rok, ale nepamatuji se, jestli se mi stalo to samé, co letos. Sníh nádhermě vyšlehaný ve vodní lázni a po zašlehávání kokosu dovnitř mi sníh „spadl“. Ale na výsledek to, myslím, nemá vliv. Kokosky jsou vláčné a i odpurci kokosu mi je chodí ujídat:)
Jani, když do uvařeného sněhu vmícháš kokos, hmota určitě pozbyde části objemu, ale to je v pořádku. To samé se děje, když se například vyrábějí makronky, mandlová mouka taky způsobí spadnutí sněhu. Může za to tuk, který kokos obsahuje.
mila Flortentynko,
ja jsem si po minulorocne zkusenosti, kdyz u nas cukrovi nikdo moc neji, tento rok rekla ze pict nebudu ale priznavam, ze tvoje e-maily mi byli prijemnou vyzvou 🙂 a nedalo mi preci jen neco neupict spolocne s moji 20 mesicni dcerkou – na linecke jsem jeste tak dobre testo nikdy nemela jako ted, to bude asi tim vyvazenym a jednoducho zapametatelnym pomerem 3:2:1 (mimochodem skvela pomucka) a jelikoz mi bylo lito bilky vyhodit, tak jsem poprve v zivote zkusila kokosky (mam je strasne rada ale nikdy jsem nemela odvahu je zkusit) – snad se povedly, jemne doruzova/nebo dozlatova (jak se tomu spravne rika?), chutnaji dobre, tak snad jsou dostatecne propecene a vydrzi az do vanoc 🙂 Tvoje srdcem psana kucharka a adresne emaily mi dodavaji chut zkouset neco noveho i kdyz se mi kolikrat do toho nechce, za to jeste jednou moc moc dekuji 🙂
Miriam, moc a moc děkuju, taková zpráva mě opravdu potěšila. Krásný advent s malou dceruškou ti přeju a spoustu dalších milých společných zážitků.
Ahoj, kokosky jsem vyzkoušela a jsou úplně perfektní. Díky za recept a všechny informace kolem. To je poprvé, co se mi kokosky povedly! Paráda!
Paráda!
Kokosky miluje můj manžel, ale já je letos nechtěla dělat. Nicméně se přihlásila dcera, zda dostane pod stromeček ode mne domácí vaječný koňak a bylo rozhodnuto. Co s těmi bílky? Vyzkouším Tvůj recept na kokosky. A tak jsem uspokojila dva členy rodiny naráz. Dcera má svůj vaječňák a manžel vytrvale chodí zobat kokosky na balkón do krabice. Díky za skvělý recept.
Aspoň se trochu projde na čerstvém vzduchu, že 🙂
tiež mám bielky v chladničke a plánujem upiecť kokosky….zaujalo ma hore v článku, že sa dajú vylepšiť maslom….poviete mi konkrétne ako?
Kedy ho tam treba dať? A aké množstvo?
Zuzi, máslem i tvarohem, obvykle se přimíchává až do hotové směsi na kokosky. Máslo rozpuštěné. Někdy se dokonce ani sněhová hmota na tyto kokosky nevaří v páře (což je škoda). Já osobně takovou obměnu nedělám, mám raději kokosky nadýchanější a bez tuku, takže vás musím odkázat na jiné zdroje v kuchařkách nebo na internetu.
Milá Flo, u nás kokosky nesmí chybět, manžel je totiž KOKOSMAN. Kokosky jsem dělávala s tvarohem a tento rok jsem zkusila ty Tvoje. Co dodat. už jiné nechci dělat. Včera jsem jich 60 ks upekla a zbylo mi jich na talíři 6. Takže jdu péct znovu a ráda. Díky
Máte doma 90% míru sublimace hotových kokosek? Tak to jsi na tom podobně, jako já. Ani dvě dávky obvykle nestačí.
Moc děkuji! Skvělé! Pevná hmota, která krásně drží! Fakt jako od babičky! Přeji Vám krásné Vánoce! Jste inspirativní, vynikající postupy, srozumitelné!
S úctou Jana
Janinko, srdečně děkuju. I já zůstavám s úctou. Flo.
Mňam!
Včera som robila tieto kokosky, ale boli take fantasticke, ze som polovicu zjedla 😀
Najprv som sice nevedela, ake su to „rozcepyrene“, ale po prvej roztecenej kokoske na ploche som to zistila a zvysok plecha bol uz super 🙂
Tak sa mi zapacili, ze vecer som ich robila zas, 3-rocnemu synovi skolkarovi na vianocne posedenie pri stromceku.
A veru, ubudalo z nich, z coho som pochopila, ze vsetkym chutili.
No a kedze na Vianoce nezostalo, zajtra robim zasa 🙂
Dakujem moc za dokonaly recept!
Nádhera 🙂
Dobry den,
Kazdy rok bojuji s kokoskami, ale co s bilky schovanymi v lednici z ostatnich cukrovi?
Dopekla jsem dle Vaseho postupu a jsou nejvic nejlepsi! Asi budu muset priste (mozna i letos? ) zdvojnasobit mnozstvi 😉
Dekuji
Krasne Vanoce a stastny NR17
Veroniko, díky za takovou skvělou zprávu, nyní už žádné zbylé bílky 🙂 Krásné Vánoce i vám. Flo.
Hledala jsem recept na kokosky. Přelouskala jsem jich desítky. Nakonec jsem si vybrala tyto… a už u nich zůstanu. Bezproblémová práce a vynikající výsledek – tak si představuji vaření a pečení. Děkuji za recept a přeji pohodové Vánoce. Milada
Potěšení je na mé straně, Milado, krásné svátky i vám. Flo.
U „kokosek“ bych ráda za vše, co pro nás, milá Flo, chystáš a připravuješ, poděkovala… ale především bych Ti chtěla popřát klidné svátky vánoční, pohodu u slavnostního stolu, zdraví… Těším/e se na další setkání s Tebou… 🙂
Tobě taky vydařené svátky a opět brzy na viděnou tady někde všude 🙂
Ja přidávám jedte trochu marmlady – kvůli barvě a samozřejmě kvůli chuti. Přidávám o něco mene cukru (marmeláda ho ma dost) a kyselejší chuť potom trochu vyváží tu sladkou bombu. Ale da se pridat trocha citronu rovnou při slehani bílků.
Dobrý den, Flo,
na Vaši stránku jsem dnes narazila náhodou, když jsem hledala recept na kokosky. Jsem už starší ročník, tak si pamatuji a znám všechny 3 postupy šlehání sněhu, jak od maminky, tak i z praxe. Ale Vaše vysvětlení k nim je pro mne velmi zajímavé a poučné. Kokosky dělám každý rok a šlehám v páře i když tento postup nemám moc ráda a vždy hledám něco jednoduššího. Po Vašem vysvětlení se budu držet osvědčené klasiky – páry.
Taky jsem si poctivě přečetla všechny komentáře a určitě se podívám na váš recept na linecké. Takže jste dnes získala další čtenářku a obdivovatelku (po tolika krásných slovech od čtenářů to ani nejde jinak).
Mám k Vám dotaz. Někde jsem četla, že se bílky odváží a ostatní suroviny jsou v poměru k množství bílků. Já si totiž nikdy přesně nepamatuji, kolik jich v lednici ve skleničce mám.
Hezký den, Mirka
Mirko, je to v podstatě tak, na jeden bílek z velkého vejce přijde 60 g cukru a 60 g (dobrého) kokosu.
Děkuji za úžasný recept. Dcera (4 roky) mě požádala, abychom upekly bezlepkové cukroví pro babičku, která má celiakii. Byla to pro mě výzva, protože kokosky mám moc ráda, ale nikdy jsem si na ně netroufala. Zapojily jsme i naší mladší pomocnici (1,5 roku), která statečně šlehala bílky. Výsledek předčil očekávání a půlka plechu už je snědená. díky!
Wow…zbyly mi dva bílky, tak jsem si šla po roce zase najít nějaký ten recept na kokosky, ovšem na těchto stránkách jsem poprvé…a světe, div se, jsou fakt úúúúúžasné! Asi moc dlouho nevydrží a zbaštíme je 🙂 děkuji za skvělý recept se všemi radami!
Děkuji, za tak krásný článek, recept a postup jak na krásné kokosky, budu je letos delat poprvé, tak se musí podařit 🙂 Babičce se letos moc nepovedly, ma z nich placky, tak doufam, ze se letos predvedu 🙂 U nas se jeste slepuji krémem, trochou marmelády a kolečkem z lineckeho.
Uz se mi i dle vašeho receptu chladí těsto na linecke.
Dekuji Andrea
Milá Flo, jdu na to, s tímto popisem mi to půjde určitě lehce od ruky 🙂 Nicméně si matně vzpomínám, ze moje maminka dávala do kokosek ocet. Je to možný? Byly také krásné vlacne. Bohužel, recept už nemám 🙁
Milá Flo, recept je prima, kokosky úúúžasné, jen mi, nevím proč, popraskaly, což jim vůbec neubralo na chuti, jen ty Vaše na obrázku jsou zkrátka krásnější. Zdravím a děkuji za recepty, jsou vždy výborné. Lenka
Děkuji mám je úplně luxusní
Takže jestli chápu správně, když ve všech receptech snižuju množství cukru tak na 1/3 max 1/2, protože mi přeslazené nechutná a razím heslo čím méně cukru, tím lépe, tak mám asi na kokosky zapomenout, protože by recept nefungoval?
Lenko, snížit cukr o třetinu by asi ještě nemusela být taková katastrofa, ale tvary se s ubírajícím cukrem budou víc a víc roztékat a méně držet v podobě hromádek.
Díky za recept, povedly se.
Tie kokosky som práve dopiekla a sú najfamóznejšie aké som v živote jedla a to mám po 40-siatke…
Kokosky jsem již dlouho nedělala, proto jsem přivítala recept. Povedly se jsou krásné i výborné. Jsem ráda pod tvými ochrannými křídly, Florentýnko.
Kokosky jsou pro mne hlavně způsob,jak využít zbylě bílky od vánoček a cukroví, Střídavě je vyuźivám na ořechové kouličky a kokosky.Letos jsem pŕed pečením pro inspiraci omrkla I Pad a došla až k receptu zde. A musím souhlasit – postupovala jsem svědomitě přesně dle postupu zahŕívala v parní lázni dost dlouho a kokosky jsou jako malované.Jedna jako druhá, nerozpláclé kupičky.Děkuji za výborně vysvětlený postup ,????????
Eva????
Kokosky super, ale až po tom, čo som jeden sneh s cukrom vyhodila, prečítala diskusiu, pochopila, že sa mý vyšľahať riedky sneh, zašľahať cukor a až potom to dať nad paru a nie ako je to v recepte, že vyšľahať riedky sneh, postaviť nad paru a pridávať cukor. Asi nejaka slabšia chvíľka, že mi to nedošlo pri čítani receptu 🙂
Milá Flo, tak já dnes upekla výborné,leč tvarově ne zrovna pěkné kokosky.Recept se mi moc líbil,ale bohužel jsem asi dala málo kokosu ,protože jsem nevěděla přesný počet bílků. Jsou trochu placaté,ale výborné. Měla jsem tak 5 možná 4 bílky a kokosu 250g,což se mi nejprve zdálo,že bude stačit,že kdybych přidala už by bylo moc suché,ale nakonec jsem měla dát. No chybama se člověk učí. Přeji krásné svátky a mnoho zdraví a úspěšný Nový rok.MARCELA
Ráda bych se zastala kokosek, kde se jenom vyšlehají bílky s cukrem a přidá kokos. Dělám je už asi deset let v podstatě pokaždé, když mi někde zbydou bílky a nikdy se mi nestalo (a ani neznám nikoho, komu by se stalo), že by špatně držely tvar, mokvaly nebo se drobily. Naopak je to recept, na který nedám dopustit, neboť jsem ještě nenašla jiný, podle kterého by se kokosky vždycky spolehlivě podařily. Vyzkouším i tenhle, ale měla jsem potřebu bránit ten svůj osvědčený 🙂
Nejlepsi kokosky jake jsem kdy ochutnala! Trochu jsem se bala slehani na pare, ale nakonec to bylo snadne a naprosto uspokojujici! Udelala jsem jich hned nekolik varek (myslim, ze kokosek bylo neco pres 100) a odnesla na jednu akci, kde se po nich hned zaprasilo 🙂 Dekuju!
Díky za skvělý recept, diky kterému konečně na stará kolena umím kokosky. Jen jsem oblafla vodní lázeň. Chvíli šlehání, pak dám do mikrovlny, počítám do osmi až deseti, zase prosleham a tak dokola, až je teplota jako příjemná vana , test prstem????. Funguje!
Dobrý nápad! Díky 🙂
Kokosky dělám již pár desítek let ve vodní lázni. Když jsem je dělala poprvé, dostala jsem nápad, jak si práci ulehčit: dvě nádoby a horká voda?…to je přece mlékovar!.. no a jak dlouho?.. asi čím déle, tím lépe! Asi tušíte, jak to dopadlo. Kokosky z té „kokosové drti“ sice nebyly, ale tak chutné rumové kuličky se mi pak už nikdy nepovedly 🙂
Krásné Vánoce v novém milá Florentynko.
:-)))
Flo, zase krásný recept! Jen já fakt dokážu pokazit i jednoduché kokosky….uf…moc kokosu a to jsem ho nepoužila ani 150g…přisypávala jsem postupně a najednou z toho byla drolivá ulepená hmota 🙁 A to jsem měla tak krásný sníh. Moje poprvé…příště snad budou lepší. Ale zeptám se, dá se s tím ještě něco dělat, dá se to zachránit? Mám už upečeno, no jsou suchý, asi nic, čím bych se mohla chlubit, takže do dnešní mikulášské nadílky nepůjdou…ale zajímá mě, jestli je nějaký trik, jak to buď ještě před pečením nebo po upečení napravit. Dodělat ještě sníh? Hmmm…třeba poradíš. A možná taky ne a prostě co si člověk upeče, to si taky sní 🙂 Ale nevzdávám to…
Luci, určitě zkus příště kokos přisypávat pomaleji a včas přestat. Mám takové své soukromé podezření, že jak se lepší výrobní technologie v potravinářském průmyslu, dokáží výrobci z kokosu vyždímat víc a víc tuku, takže je pak sušší než býval dřív. Proto je potřeba u starších receptů (tenhle je po babičce) postupně měnit poměry, neboť se mění povaha surovin.
Když už se stane a hmota je před pečením drolivá a suchá, já osobně bych nad párou vyšlehala jeden bílek s odpovídajícím množstvím cukru (tj. třetinou z dávky v receptu) a přimíchala to pak k té suchotině, to by mělo se záchranou pomoct.
Děkuji, děkuji, děkuji.
Tchán mi dal letos jasný úkol – upeč kokosky, lepší jak z obchodu. Udělala jsem tyhle, sníh hezky nad párou. A jsou luxusní. Až je necháme odležet, tak se po nich jenom zápráší. A svou kuchařskou zkoušku před tchanem jsem splnila na výbornou. Díky Vám. Krásné svátky.
Veroniko, pozdravy tchánovi i šikovné pekařce 🙂 ❤️
Zdravim a hned strasne moc dekuji za recept! 🙂 O kokosky se pokousim kazde vanoce, ale az letos s vasim receptem to konecne vyslo. Testovaci varka ze tri bilku, slehala jsem (ne)poctive s elektrickym slehacem a vysledek vynikajici, uz jsem pul plechu zbouchala 😀 Pristi varku zkusim pekne rucne a hned dvojitou 🙂 Moc dekuji za inspiraci a rady, miluji tyhle poctive a neosizene recepty a postupy, ktere maji proste dokonaly vysledek. Jeste jednou vam moc dekuji, jste uzasna! 🙂
Deniso, díky a mám velkou radost! Flo.
Milá Flo, děkuju moc za (další fantastický) recept! Přesně tyhle dělávala babička a pak i táta, kteří bohužel nejsou mezi námi. Kokosky jsou fantastické a povedly se napoprvé, což považuju za úspěch – babička dělávala asi 20 druhů, ale vždycky sama, nechtěla, aby se jí někdo u toho motal. Jediné co, varuj příště, že nabydou! dělala jsem je čajovou lžičkou a jsou to svačinové kokosy 🙂
Asi jsi dobře šlehala :-)))
Lehký sníh hnětacím robotem /šlehací metlou/, pak přesun do nerezové misky pasující do hrnce s horkou vodou a postupně jsem ručně zašlehala cukr. Když mi to přišlo moc teplé, tak jsem to sundala a šlehala mimo teplo. Moc mi pomohl ten tvůj obrázek, jak to má vypadat 🙂 Tvé recepty i postupy jsou skvěle psané, opravdu pro začátečníky. Ještě jednou díky!
Děláš i Ischlerské cukroví? Zrovna na něj sháním osvědčený recept 🙂 nebo je v tvé kuchařce? V ČR ale bohužel budu až v létě…
Madam Florentyno … děkuji. 🙂
Právě jsem dopekl první várku se sněhem dle švýcarského postupu a funguje to bezvadně. Matně si vybavuji, že babička to tak asi dělala, ale nebýt Vás tak bych na to za boha nevzpoměl.
Potvrzuji že s tím kokosem opravdu velice pomalu a přiměřeně – já musel první várku spojit pak s druhou abych to zředil a nakonec jsem tam vlastně dal sotva 3/4 doporučené dávky.
Ještě jednou Ď a pěkné svátky všem :).
Moc děkuji za recept, kokosky od mala miluji. Jen se zeptám (nikdy jsem je nedělala) miska má být přímo v té vodě nebo jakoby na pařáčku jako když se ohřívají knedlíky?
Omlouvám se za začátečnickou otázku a přeji Vám krásné prožití svátků vánočních 🙂
Miska se dává přímo na hrnec, tak aby do něj částečně zapadla. Žádný pařáček, žádná poklice. Důležité je, aby se dno misky nedotýkalo vody, která je dole v hrnci.
Milá Flo, kokosky jsem podle tvého receptu dělala již několikrát a vždy sklidily úspěch. Nyní odjíždíme s partou známých do Itálie, tak jdu na ně opět, abychom měli nějakou mňamku do začátku pobytu než dojde na italské dobroty. Jsem ráda, že jsem narazila na tvé stránky, vařím a peču podle tebe dost často a vždy se dílo podaří. Recepty jsou podrobné, jasné a všem u nás chutná. Díky za vše.
Děkuju a krásný výlet, Zuzi! ❤️
Dobrý den,
Mohu se zeptat zda je mohu dělat měsíc dopředu a jak je skladovat ?? Děkuji Jan .. jinak podle vás hodně peču 😉
Měsíc předem bych se je dělat nebála, skladovat nejlépe v přirozeném chladu (studený sklep, zasklený balkon) a v papírové krabici, tak krásně zvláční.
Flo,jsi nejlepší recept máme skoro každý ale ten postup ten je na tom nejdůležitější.máš to vždy polopate takže to jde krásné pochopit.jsem starší ročník ale stále se s tvých receptů učím.kokosky napoprvé dokonale.dekuji alena
Dobrý den,
Kokosky jsem letos dělala poprvé v životě. Týden jsem z www vybírala recept, až jsem narazila na ten Váš.
A musím říct že to je naprostý top a bomba ! Musím se hlídat abych tu krabici „nesežrala“ na posezení ????. Jsou křehké a vláčné zároveň. O vznikající chuti nemluvě. Velice děkuji za úžasný recept. Hezké svátky všem !
Dobrý den, taky bych se ráda zeptala, jak dlouho vydrží tyhle kokosky vláčné? Mám pocit, že čím déle je dělám ( mám stejný recept od kolegyně z práce), tím horší výsledek se dostavuje. Dříve dlouho vydržely krásně měkké a vláčné, ale poslední 2 roky se mi zdá, že hrozně rychle vyschnou a není to ta kokosová měkoučká slast, kterou máte zažít, když se do nich zakousnete třeba po týdnu. Vůbec netuším, kde je chyba, jestli je třeba nějak špatně skladuji, nebo co …
Petro, klidně to může být stále sušším a sušším kokosem, já bych pro začátek zkusila snížit jeho množství v receptu. Zatím třeba o 10 g na jeden bílek, ale možná bude potřeba ubrat ještě víc, musí se to zkusit. Skladování je nejlepší v přirozeném chladu (tedy ne v lednici) v papírové prodyšné krabici.
Milá Flo, zase jsem po roce hledala recepty a speciálně na kokosky. Protože už s Tvými popisy a recepty mám zkušenosti z dřívějška, neměly ostatní recepty šanci. Kokosky jsou výborné. Ale od maminky jsem si pamatovala, že do bílků se má před šleháním přidat špetka soli. A taky jsem zaměnila moučku za cukr krupice, protože při šlehání v páře se rozpustí a práškového mám vždycky málo. Přesto vyšly kokosky na jedničku.
Díky moc.
D. Kovaříková
Pamatuju si na bile kosky a pusinky co tvorila moje babicka. misto do trouby je proste dala na plech na rozzhavene topeni. maji podobnou podstatu. navrchu krupave, uvnitr vlastne napln z kremrole. 😉 Ale hlavne byly efektni, bile nemel nikdo ????
Teda Florentýno – kromě úžasného jména máte nejlepší recept na kokosky 🙂
Jak jsem tu někde četla, taky jsem zkoušela všechno možné a málem nad sebou zlomila hůl, ale ty Vaše jsem dala na první dobrou – a to jsem tedy vybrala ten nejsložitější způsob podle Vaší babičky 🙂
Děkuji za inspiraci a přestože to zásadně nedělám, začnu číst Váš blog :-)))
Milá Flo,přidavam se k pochvalnym komentářů m. Letos je budu dělat už podruhé a chtěla bych je zkusit z čerstvého kokosu. Bude to mit nějaký vliv na trvanlivost? Děkuji
Nemyslím si 🙂
Dobrý večer. Mohu se zeptat s tím čerstvým nastrouhaným kokosem. Taky na chvíli do trouby ? Díky za odpověď.
Nene, klidně použít čerstvý, tak jak je. Kokosky potom do trouby samouzřejmě musí.
Ahoj Flo.
Pusinky se sice nepovedly, ale klukům chutnají i tak:) ale kokosky to je jiná, ty se zdařily na výbornou:) díky!
Hezký večer přeji. Kokosky jsem sice přesušila (což je ovšem moje chyba, protože jsem čekala hnědší barvu a tak je v troubě nechala déle), chuťově jsou ale dobré, takže můj první střet se sněhovým pečivem nedopadl až tak katastrofálně, jak jsem původně myslela. Hlavní je, že pro příště vím, čeho se vyvarovat. Díky za recept!
Tak snih se povedl, testo vypada krasne, tak jsem to nakladl na pecici papir a za dvacet minut uvidime, jak to dopadne. Kazdopadne jsme to zkusili dat do pytliku se zdobitkem a to byla spatna cesta. Lzickami to slo podstatne lepe. Moc se tesim 🙂
Milane, kokos tím zdobítkem neproleze moc důstojně, opravdu to není dobrý nápad, díky za ověření 🙂
Milá Flo,
děkuji za krásný blog a jeho zpracování, moc mě baví ho pročítat, získávat nové recepty a rady na vylepšení kuchařských postupů a pak zkoušet a zkoušet. 🙂
Recept na kokosky jsem hledala dlouho a tento mě nejvíce zaujal a rozhodla jsem se ho vyzkoušet, ale někde se stala chyba resp. já jsem někde udělala chybu a chtěla bych poprosit o radu. Kokosky byly uvnitř měkké, ale drobivé… Čím to mohlo být? Neodhadla jsem správně „načepýřenost“ a dala moc kokosu nebo byly bílky malé – kolik by přibližně měl jeden „bílek na kokosky“ vážit? Máme vajíčka od domácích slepic a přijdou mi spíš menší…
Moc děkuji
Přeji mnoho dalších úspěchů a těším se na nové články.
L
Leni, ze všeho nejdřív bych hledala chybu ve velkém množství kokosu na malé množství bílků.
Kokosky jsem tentokrát pekla spíše sama. Musím přiznat, že má trpělivost začínala doznávat trhlin, když děti začaly zjišťovat, jak skvělá hračka je opečený kokos na plechu… vedle plechu… všude na lince… pod linkou… Při kontrole v troubě se mi kokosky na dotek jevily uvnitř ještě dost měkké, tak jsem je (navzdory receptu) nechala v troubě déle. To se sice neukázalo jako moc dobrý nápad, protože pak byly samozřejmě poměrně tvrdé, ale i tak byly výborné! Odležení kokosek neproběhlo. Snězeny do druhého dne. Děkuji za skvělý recept, který příště budu dodržovat svědomitěji.
Dobrý den, podle vašeho receptu se mi konečně podařilo upéct kokosky, které drží tvar 🙂 Ale popraskaly mi. Může to být pečením? Pekla jsem je na 140 stupňů 20 minut. Tak nevím 🙁
Ano, to vypadá, že v troubě bylo ve skutečnosti víc než 140 stupňů, nebo byl dokonce zapnutý horkovzuduch, který funguje stejně, jako kdyby trouba měla o 15-20 stupňů víc.
Milá Flo,
ač nejsem fanynka komentářů a hodnocení výrobků, toto si nemůžu nechat pro sebe :).
Často mi u pečení zbyde bílek, který nevím, jak dále zužitkovat. Chtěla jsem se podívat, zda nemáte nějaký originální recept a narazila jsem na tyto kokosky. Kokos miluju, nejen, že krásně voní, ale i chutná, je to úžasná surovina. A tak jsem se rozhodla, že kokosky zkusím, i když na Vánoce ještě nepeču, ale chtěla jsem je nechat jen tak na zobání.
Myslím, že už nikdy nebudu dělat jiné :D. Jsou naprosto famózní, jinak se to nedá nazvat! Pořád uždibuju a brzy žádné nebudou :). Už jsem zkusila několik Vašich receptů a vždy to bylo naprosto výborné. Moc se mi líbí, že se vedle klasického receptu věnujete také historii, úskalím a jednotlivým surovinám. Hodně to pomáhá, aby byl výsledek 100%.
Přeji Vám spoustu skvělých dobrých nápadů a určitě jsem s Vámi nepekla a nevařila naposledy :). Krásný předvánoční čas. Jana
Ahoj, dneska jsem dělala kokosky, chuťově jsou výborné, jen jsem první plech víc upekla, je mi líto, že nemohu ručně v páře šlehat, mám ruku po zánětu šlach a toto mi nejde, použila jsem ruční mixér ikdyz to není doporučené.
Děkuji, za super recept i s návodem, který je super napsaný.
Mila Florentyno, jsi prvni zena ktera me dokazala zmenit a obratit na viru. Tve recepty ctu skoro kazdy den misto Bible. Na Kokosky jsem se chystal uz davno. Netusil jsem ze jsou tak jednoduche. Zaujala me metoda slehat biky v pare, ale otroctvi tveho dedy me desilo. Pokousel jsem se tedy premluvit meho robota, ze para je zdrava a bude mu v ni dobre, ale bez uspechu. Pak me napadlo pouzit male 750W topeni s ventilatorem. Postavil jsem je vedle robota a nechal je behem slehani foukat na misu. Topeni jsem obcas nasmeroval z jine strany, aby se misa ohrivala rovnomerne. Zda se ze to funguje a myslim ze by poslouzil i jednoduchy vysousec na vlasy. Slehani sice vzalo skoro pul hodiny, nez snih dosahl primerene teploty, ale ruce me z toho nebolely. Jen mimochodem; podle tve rady jsem dal kokos na plech a strcil to do male trouby. Jenze jak mi zmizel z oci, hned jsem na nej zapomel. Vyburcovalo me az kokosove aroma. To uz kokos na povrchu zezlatnul a tak jsem ho zbesile michal, abych to nemusel vyhodit. Vsechno dobre dopadlo a ten zezlatly kokos byl dalsi plus k tvemu receptu. Kokosky jsou stale jeste teple, ale uz jsou vynikajici. Dam je ted odlezet na 3 dny do sejfu, aby je nekdo neslohl. Zname sve lidi. Dik za tve napady a rady.
Joseph
To je krásný komentář! Děkuju. A přeju spoustu dalších vydařených receptů a nápadů a neustále plný sejf.
Tak pridam, mohu.li, i svou obmenu: pridavam do testa tvaroh!!! Ne moc, podle mnozstvi. Vysledkem jsou mekke, vlacne a hodne jedle pusinky!!!
Milá Flo! Prosím o radu. Kokosky jsem dělala přesně podle tvého postupu. Jenže… z trouby jsem vytáhla placky, které byly sice chuťově výborné, ale lepkavé, že nešly smýt ze zubů , spláclé, přilepené k plechu. Nechci to vzdát, protože je máme všichni rádi, ale už nevím co bych udělala pro úspěšnější verzi.
Ahoj Flo,
mám otázečku. Když udělám kokosky dnes, vydrží až do Vánoc (myslím, jestli se nemůžou nějak zkazit, otázka samozřejmě je, jestli se na ně nekontrolovatelně nevrhnu ? )??
Myslím, že vydrží, ale raději bych je skladovala v pořádném chladu bez výkyvu teplot.
Dobrý den Florentýno,
předně Vám převelice děkuji za všechny recepty a hlavně návody k nim, díky nim mám titul rodinné kulinářky, přitom vždycky jedu pouze vaše recepty.
Mám dotaz ke kokoskám a to přesně, jak dlouho dopředu je můžu upéct, aby byly dobré. Dnes je 17. listopadu a už začínám s pusinkami a perníčky. Popřípadě, jaké druhy cukroví se můžou začít dělat již před adventem ?
Ahoj Flo, mám v plánu vyzkoušet tento recept na kokosky. Zajímalo by mě, zda máš nějaký přibližny odhad na gramáž 3 bílků, když používám dvoužloutkova vajíčka? A případne, kolik lze přidat do směsi másla/tvarohu pro ‚vylepseni‘? 🙂 Děkuji, už se na ně moc těším! Přeji hezký Advent
Milá Flo, děkuji moc za recept! Kokosky peču už počtvrté a jsou prostě úžasné! Je to zatím jediný druh cukroví, do kterého jsem se pustila, vzhledem k nedostatku času i ke konkurenci od mámy, tchýně, sestry a dvou babiček. Ale kokosky mám díky vám suverénně nejlepší! 🙂 Už jsem strhla i kamarády a kolegy. Moc mě baví, jak kokosky vždy leží v závalu doneseného cukroví nepovšimnuty, než je někdo ochutná. To pak se strhne vlna ochutnávání a všichni hned chtějí vědět, jak je možné, že jsou tak vlhké a konzistenčně dokonalé. Tak doufám, že vám dělám dobrou reklamu. 🙂
PS: Ještě bych potřebovala nějaký kompenzační recept na žloutky, pořád nevím, co s nimi.
Dobrý den,
vyzkoušela jsem váš recept, protože manžel kokos miluje. Byly naprosto super. Udělala jsem i várku s ořechy a konečně pochopila proč pusinky mojí maminky jsou vždy rozjeté a lepivé. Sestra je umí dobré, ale na otázku jak je dělá se dozvím že normálně ? Nakonec jsem dělala várky dvě. Jen ta druhá nebyla hned tak pěkně vláčná, ale po snědení té první už byla pěkně rozleželá a taky se po ní zaprášilo. Dala jsem i nějaké kolegyni a taky jim vydržely jen chvilku u telky. Ale chtěla bych se zeptat proč se mi nepovedl ten rozcuchaný kokoskový vzhled. Měla jsem je takové pěkně hladké a kulaté.
Taky se chystám pořídit vaši kuchařku pro dceru k Vánocům. Teda opravdu pro mojí dceru ? ať ji stále nemusím posílá recepty.
Milá Flo,
těšila jsem se na kokosky, protože všechny recepty od Vás jsou skvostné. Už při zahřívání bílků jsem si všimla, že jsou tam miniaturní kousíčky vysrážené. Bílky jsem stáhla a vše se zdálo v pohodě. Jen jsem si při chladnutí všimla že se trochu odděluje tekutina. No ještě při pečení vypadaly luxusně a po vyndání z trouby se vyfoukly jako balónky a zbyly z nich divné placičky. Zlatý hřeb přišel, když jsem je chtěla sundat z papíru. Nic tak strašně lepivého a trhavého jsem snad v ruce v životě neměla. :)) Myslela nsem, že vyhodím všechny pekáče z okna, ale byla půlnoc a asi by to udělalo hluk. 🙂 Nakonec jsem se uklidnila a hmotu dala do misky, oni to tu nějací místní ptáčci cestou po kuchyni sezobou. Jen nechápu, kde se stala chyba, cukroví ani kokosky nedělám poprvé. Asi mě zmátlo to vaření…
Pavlíno, to vypadá na moc tepla odspodu při vaření sněhu, ty bílé kousíčky a oddělená tekutina jsou jasná známka sražených bílků. Je to bohužel nevratný proces.
Dobrý den Flo, mám radost, že se mi kokosky vydařily! Byť jsem si nebyla vůbec jistá hlavně v konečné fázi, kolik dosypat kokosu… Každopádně asi jedu pro další, protože dvojitá dávka u nás vydrží nejspíš jen pár hodin ???
Děkuji!
Jsou super, jen se mi uprostřed otevřely ke konci pečení. Pekla jsem je dlouho?
Moc děkuji za skvělý recept.
Každý rok kokosky zkouším, ale ještě nikdy se mi nepovedly tak dobré a nevysušené jako letos. Už se celá rodina těší na večer.
Přeji klidné Vánoce a hodně štěstí v novém roce 🙂