Jako vídeňský bramborový salát se označují bramborové saláty, které nepotřebují majonézu, ale přesto jsou krémové. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej, tedy veskrze tekuté přísady. I tak se dá docílit krémové, husté zálivky.
Horké brambory totiž dokážou dvě zajímavé věci:
pohltit spoustu tekutiny a uvolnit spoustu škrobu.
V tom je tajemství, které skrývá vídeňský bramborový salát. Zalijete ho tak nehorázně velkým množstvím zálivky, aby se vsákla jen část a zbytek se díky škrobu proměnil v hebký zálivkový krém.
Vídeňský bramborový salát potřebuje horké brambory
Pojďme si tyhle dvě věci rozebrat.
Ochucení brambor
Tekutina, kterou do sebe brambory natáhnou, je dovede parádně ochutit. Toho se využívá nejen zde, ale taky při přípravě klasického majonézového bramborového salátu.
Jakmile teplé nakrájené brambory zalijete výraznou zálivkou, zjistíte, že se zálivka rychle vstřebá do brambor. Tím je ochutíte, dodáte salátu šmrnc, a přitom zároveň zajistíte jeho vláčnost a šťavnatost, aniž by odpočinkem v lednici vodnatěl. Víc o tom píšu přímo v článku zde: Jak na bramborový salát.
Na studené brambory tenhle trik vůbec nefunguje. Ty se s žádnou tekutinou nekamarádí a vůbec si jí nevšímají.
Je tedy žádoucí, aby brambory byly co nejteplejší, když je chcete smíchat se zálivkou.
K loupání musíte přistoupit co nejdřív po uvaření; zároveň však ze sebe nedělejte zbytečného hrdinu. Pokud se rozhodnete loupat brambory úplně horké, vaše spálené prsty určitě nikdo nedocení. Přenosu tepla trochu zabrání jednorázové rukavice, případně si můžete na prsty průběžně foukat, jestliže si chcete procvičit kapacitu plic. Ideální je loupat brambory v okamžiku, kdy už je dokážete aspoň na chvíli vzít bezbolestně do ruky.
Tekutinu do sebe nejlíp vstřebávají brambory uvařené na páře. Ty taky mají výraznější bramborovou chuť, takže já, kdykoli můžu, vařím brambory ve slupce raději na pařáčku než přímo ve vodě. Klidně se dá použít knedlíková napařovací vložka do hrnce, žádná nákupní výprava kvůli speciálnímu parnímu nástavci na hrnec se konat nemusí.
Vznik zálivky
Když tekutiny k bramborám přilijete víc, než se do nich zvládne vstřebat, zůstanou brambory plavat ve zbytku. A zde se může využít druhá hezká vlastnost teplých pokrájených brambor: schopnost podělit se o škrob.
Škrob, když má k dipozici tekutinu a teplo, tak zhoustne. Škrob v bramborách proto dovede zahustit tekutinu, která se nevešla do brambor. Stačí k tomu jen málo: chvilka jemného míchání, jen než zálivka zhoustne.
Právě promícháváním se z povrchu brambor uvolní škrob do vodnaté zálivky, rozptýlí se v ní a za kratičkou chvilku uvidíte, jak zálivka každým dalším promícháním houstne. Kdyby brambory v zálivce jen tak stály, sice se do ní trochu škrobu dostane, ale s výsledkem úplně spokojeni nebudete.
Kromě citlivého míchání velkou lžící pomáhá i protřásání miskou, ovšem jen samotným třesením dostatek škrobu z brambor nevyženete.
A na tomhle míchacím triku pravý vídeňský bramborový salát stojí.
Jak vídeňský bramborový salát dochutit
Do zálivky se tradičně používá vývar, ocet a olej. Vývar je nejlepší domácí hovězí, ale zafungují tu i jiné druhy vývarů. Kdybyste se rozhodli pro instantní vývar z kostky, dejte pozor, ať patří k těm jemnějším, přírodnějším druhům, které nepřebijí výsledek svou chutí.
Ocet se používá obyčejný bílý vinný, neboť kvasný lihový by byl příliš agresivní a štiplavý. Olej bývá obvykle slunečnicový nebo řepkový, ale mně moc chutná vídeňský bramborový salát s olejem olivovým.
Nakonec už ani tolik nezáleží na tom, co dalšího k bramborám do salátu vmícháte. Třeba se rozhodnete pro červenou cibuli nakrájenou na drobno nebo na tenká kolečka, možná sáhnete po naložené okurce, třeba budete chtít místo ní použít okurku čerstvou a k ní vařené vajíčko. Vídeňský bramborový salát se taky parádně snese s polníčkem nebo baby špenátem.
Tím jeho obměny nekončí. Pokud máte doma sbírku zajímavých octů a olejů, můžete si vyhrát i s tím, že tyhle přísady použijete do zálivky místo tradičního vinného octa a slunečnicového či řepkového oleje. Existuje i celkem zajímavá verze vídeňského bramborového salátu s dýňovým olejem, který mu změní barvu na brčálově zelenou.
Pracnost vídeňského bramborového salátu je mnohem menší, než znáte z majonézového. Není potřeba uvařit a nakrájet tolik surovin. Když nebudu počítat odležení, příprava trvá asi o čtvrt hodiny déle, než zabere uvaření brambor ve slupce.
Suroviny
- 1 kg brambor, varný typ A
- 250 ml vývaru, nejlépe hovězího
- 20 ml jemného bílého vinného octa
- 40 ml rostlinného oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 červená cibule nebo 2 kyselé okurky
Postup
- Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte, a uvařte v osolené horké vodě nebo ještě lépe na páře doměkka. Bude to trvat zhruba 25-30 minut podle jejich velikosti. Zásadně vařte vždy stejně velké brambory, jinak se některé rozvaří dřív, než jiné stačí změknout.
- Uvařené brambory slijte nebo vyndejte z parní lázně a nechte 10 minut odpočinout nezakryté, aby se z nich odpařila zbylá voda a trochu zchladly. Jakmile je můžete vzít do ruky, oloupejte je a vzápětí nakrájejte nožem na plátky silné necelého půl centimetru.
- Vývar zahřejte v malém kastrůlku téměř k varu a přilijte k němu olej a ocet. Osolte ho, měl by být tak slaný, jak by se vám na chuť líbilo, a opepřete, jak máte rádi. Pokud jste vařili brambory v páře, přidejte ještě jednu velkou špetku soli navíc.
- Ještě za tepla zalijte nakrájené brambory horkým ochuceným vývarem a několikrát opatrně promíchejte velkou lžící pěkně odspodu. Zhruba po 10 až 20 pohybech lžící se zálivka částečně vstřebá a zbytek začne houstnout vlivem škrobu z brambor; to je přesně ta konzistence, o kterou jde.
- Cibuli nebo okurky nakrájejte na drobné kousky či na tenké plátky a přidejte k bramborám. Naposledy promíchejte, načež nechte 15-20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Před samotným podáváním salát znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, dosolte. Vyčkávající brambory dokáží absorbovat mnoho soli, která pak může chybět.
Konečně vím jak na vídeňský salát. Díky
Flo, ďakujem za recept. Vždy som tvrdila, že tento šalát fakt neznášam. Ale keď sme vo Viedni navštívili rezňovú reštauráciu Figlmüller a naservírovali mi ho k rezňu spolu s polníčkom, tak celý rezeň mohol ísť do kelu. To bola taká lahôdka, že až !
P.S.
A vidličku (trojzubec) na lúpanie zemiakov nepoznáš ?
https://favi.cz/produkty/p/wusthof-vidlicka-na-loupani-brambor-4250
Přesně, trojzubec, koupila jsem si ho kdysi v Německu.
Ahoj Florentýnko,
úplně nejlepší salát, jak ho znám z Vídně.
Dělám ho jako Ty a je vynikající.
Úplně jsi mě naladila, že ho brzy uvařím. Díky!
Hezký den.
Rodiče mého dědečka byli Vídeňáci, takže babička dělala salát jen tento. Akorát místo vývaru používala více vody a trochu vývaru jen pokud zbyl při vaření polévky. A také nám to chutnalo. No, padesátá léta, peněz moc nebylo…
Dobrý deň prajem. Veľmi ma potešil dnešný recept. Tento šalát môj manžel priam zbožňuje. Moja babička ho robievala veľmi často, ale ona v zálievke nechala prevariť čiastočne aj cibuľu. Tvrdila, že nie je potom taká agresívna. Ja to robím tak isto. Len môjmu manželovi tam musím tej cibule pridať trochu viac. Ono sa tým porušia vzájomné pomery, ale jemu to tak chutí viac. Ale čo by dobrá manželka neurobila pre svojho manžela,však?
Zdravím Vás a prajem Vám veľa elánu do ďalšej práce a veľa aj takýchto receptov, ktoré
my starší poznáme, ale pre mladšie ročníky už nie sú také známe. Rozárka.
..děkuji, úplně jsi mě navnadila. nikdy sem nejedla, takže večer zkusím… už teď se mi zbýhají sliny.
Jak psala Lucia, tak já také brambory loupu za pomocí vidličky, ale obyčejné, kuchyňskè.
Salát s majonézou dělám jen na Vánoce – brambory ještě trochu vlažné, chutě se lépe propojí, a majonézu napůl s ušlehanou neslazenou šlehačkou podávám zvlášť a každý si nabere podle chuti.
Tenhle salát během roku – je to rychlé a dobré..
Já dávám místo majonézy zakysanou smetanu ochucenou citrónem, solí a pepřem.
Tak tady je vzpomínka na dobu pradávnou. V pětačtyřicátém – to mi bylo 10 let, jsem jako mladý skautík /oddíl vznikl již v červnu toho roku/ dostal, jako ostatní, úkol, připravit oběd k celodennímu výletu. Trápil jsem si dětskou hlavu – nabízel se buřtguláš- ten dělali asi všichni – pomohla milá matinka. Před válkou , ještě před svatbou a mým narozením , pobývala u svých vzdálených příbuzných ve Vídni /byla sirotek/ a kromě rakouské němčiny ovládla i taje rakouské-vídeňské kuchyně.
Shrnu to, můj bramborový vídeňský salát měl tehdy a mívá i nyní vždy úspěch – díky, mami…
A díky i Vám, milá Flo, za připomenutí – Jarda
Nádherně jste to napsal!
Ahoj Florentýno!
Tomuhle salátu jsme doma (před šedesáti lety) říkali „drátenickej”. Mohla za to ta cibule:-)) Mám dojem, že se do horké zálivky dalo přidat i trochu sádla. Místo oleje.
Tenkrát se tolik neolejovalo. Kdo má rád barevnější, snese to i trochu uvařené mrkve…
Milá Flo, tak tenhle salát milujeme, ale na vánoce musí být klasika. Tenhle udělám na sobotu, kdy slavíme snašiny narozeniny. Díky za recept i nápad a přeju hezké podzimní dny. Naďa.
Takyto nejaky salat nam robievali na gympli v skolskej jedalni. Bola to jedno z mala jedal (ak nie jedine), co sa tam dali jest a fakt mi chutili 🙂 Takze urcite vyskusam, aj ked mozno budem jedina, kto ho bude jest (muz zemiakove salaty nemusi, majonezovy vyslovene nema rad a vyhyba sa mu, takze u nas ani na Vianoce 🙂
Zajímavé. Manžel předchází mým vánočním pokusům s bramborovým salátem (ó hrůzo! bez majonézy?) tak, že ho už tradičně vyrábí sám. Ale tenhle se samozřejmě dá udělat i k řízkům a spol. Tak díky.
Ahoj Flo, tento bramborový salát vůbec neznám, dělávám jen na vánoce klasický majonézový, tento recept mne zaujal, proto ho udělám co nejdříve, hned jak bude nějaká příležitost či oslava, díky za tip.
Ahoj Flo , tento salát znám z dětství , protože se u nás doma jiný nedělal. Na vánoce
připravuji dva saláty , jeden s majonézou a zakysanou smetanou a druhý tenhle , akorát cibuli spařuji. Hezký den
Ahoj Flo, zase jedno velké poděkování za recept na salát, dělám ho totiž úplně stejně! Manžel tam chce ještě vajíčko a jednou nám nevím proč došel ocet, tak jsem tam nalila ohřatý nálev z okurek a taky to nebylo špatné. Moc zdravím. Jitka P.
Ó díky,jdu vařit brambory
Díky za recept.U nás chtěji všichni jen s majonézou a já si na jiný netroufám. Podle Tvých receptů se mi vždy všechno podaří a tak to zkusím.Snad budu mít úspěch a také je zdravější.Ještě jednou díky Marie
S tímto salátem jsem se setkala před 47 lety u manželovi maminky jiný nedělala.Dávala nálev z okurek,trochu vývaru,atd.Nejím ho dodnes.Takže děláme dva a každý si vezme který chce.Přeji příjemné a hezké podzimní dny všem!!
Díky za recept a za podrobný návod. Budu zkoušet tento salát ještě dříve než na Vánoce a pokud zaboduji bude i na štědrovečerní tabuli. Mám na salát chuť,že ho zkusím i dříve,abych měla nacvičeno. Už jsem o tomto salátu slyšela,jen jsem nevěděla,že je tak rychlý a snad i snadný. Flori,ty máš vždy nějakou vychytávku,díky.Alča
Díky, Flo, myslím, že si ho udělám „jen tak“ někdy k večeři.
Zdravím, viděla jste někdy v životě pravý bramborový salát, který se dělá již mnoho desetiletí v naší zemi? Asi ne, pokud něco tak děsného vydáváte za bramborový salát.
Jedná se asi o bramborovou ochucenou přílohu, ale NE SALÁT!!!!!!!!!!!!!
Zdravim Radomile, nevim proc jste tak najezeny, ale tady nejde o nazvy, ale o dobre jidlo. Klidne si to nazyvejte jak chcete, jen to neni potreba nikomu vnucovat s vykricnikama. Jinak preji hezky den! Stepanka
Pro vídeňáky a okolí je to bramborový salát, s majonézou se normálně nedělá.
Nene. Tohle je opravdu echt rakouský bramborový salát. Na Vánoce taky dělám ten „cholesterolový“ se spoustou majonézy, ale když se někdy dostanu k telecímu – tak pravý vídeňský řízek jedině s tímto salátem.
Salát se, milý Radomile, nepozná podle majonézy. Sám sebe šidíte o nové chutě a často výborné, je mi Vás líto. A dle formy, kterou jste zvolil k vyjádření svého názoru, jste asi nešťastný člověk.
Díky za recept a za hezké povídání . Doma mamka také dělala salát bez majonéza, byl moc dobrý a nikdy nám nepřišlo že by mu něco chybělo. Když jsem se vdala, tak asi stejně jako u tebe, otázka zněla proč v salátu není majonéza a tak od této doby , na rozdíl od tebe, míváme salát s majonézou. Ale nyní mám pokušení udělat vídeňský salát podle tebe.
Zdravím a přeji hezký víkend.????
Také dělám salát bez majonézy a je krásně vláčný, i když to není tento vídeňský, ale „klasický“ s různou zeleninou. Fígl je kromě zálivky (na kterou většinou použiju nálev z kunovjanky, kterou dávám dovnitř, ale dá se udělat i z okurkového nálevu nebo octa) v cibulce hojně okoupané v másle (osmahnuté jen pěkně do sklovata, nesmí se připálit). Ta dodává salátu úžasnou chuť (naopak čerstvá mi v něm vadí, i je nepříjemnější pro zažívání). A kdo chce, může si majonézu potom přidat.
Ahoj Florentýno,
tento salát jsem už nejedl ani nepamatuji. jsem rád, že jsi mi ho připomněla. Hned se do něj o víkendu pustím. Vlastik
Tento salát jsme za mého dětství dělali taky, ale do dneška jsem nevěděla, že je to vídeňský. Dělali jsme dva s majonézou a „ten obyčejný“. Jíme oba dva. Někdy dostaneme chuť na ten „obyčejný“. Jenom nedávám vývar, ale vodu z naložených okurek, naloženou okurku a spařenou cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky, olej slunečnicový nebo řepkový.
V Chorvatsku na dovolené nám paní domácí uvařila jejich vánoční salát a byl to vlastně vídeňský s cibulí, vinným octem a domácím olivovým olejem. Mně chutnal moc. Některým stolovníkům ne. Tisíc lidí- tisíc chutí.
Brambory na oba saláty se snažím mít taky co nejteplejší, úplně jiná chuť!
Děkuji za všechny recepty a všem za příspěvky, z kterých se hodně učím.
Milá Flo
Tak jsi mi objasnila, jaký že to bramborový salát moje babička dělala a kde k němu přišla… Ona totiž byla ve Vídni „k ruce“ nějaké vzdálené bohatější tetičce. Poslala ji tam její maminka, která měla 9 dětí a bylo to pro rodinu řemeslníka moc… A tak babička někdy v roce 1915 ve svých 12 letech jela do služby. Starala se tam o tři děti, pomáhala vařit (a naučila se vařit výborně – zdravě, sytě, a z běžných surovin), naučila se péct a prostírat – u nás doma se vždycky jedlo na porcelánu, příborem, na látkovém ubruse, žádný igelit a jezení lžicí! Taky péči o děti, šití, hospodaření – prostě všechno, co pak v životě bohatě využila.
No a právě tato babička mně naučila dělat bramborový salát z horkých brambor zalitých horkou zálivkou. Aby jí ty brambory před zalitím nevychladly, měla takovou malou vychytávku: Brambory oloupala, nakrájela na plátky, ale celé je pokládala na pařák (nerozebírala je na plátky), který měla na kastrole s horkou vodou, zakrytý pokličkou. Teprve, až byly všechny brambory oloupané a nakrájené, tak je z pařáku vysypala do mísy a hned je zalívala dopředu připravenou zálivkou…
Dělám tento salát celý život, manželovi do něho přidávám zeleninu, starší dcera si do něho přidává majonézu a všichni si ho obložíme vejci natvrdo, která ale do salátu nezamícháváme, protože se pak salát rychleji kazí.
Tak tento salát znám od babičky a ona mu říkala Salát chudých 🙂 asi , že neměli na tu majonézu. Mám ho moc ráda.
Díky Flo,
u nás si vychutnáváme salát s majonézou, ale ty to tak krásně popíšeš, že ho musím vyzkoušet.
Majonézový salát už dávno nedělám, celá rodina má raději tento vídeňský. Nabízím kombinaci: brambory, červená řepa, cibule, jablko. Stojí za vyzkoušení, je fakt hodně dobrý.
Děkuji za recept, konečně vím, kde jsem dělala chybu. Teplé brambory ne studene ????
Díky za príma recept.
Dobrý den Flo,
je to zajímavý salát,ale já jej neznám.Možná jsem sálat jedla v dětství u babičky
.U nás na vánoce klasika tedy s majonézou a také druhý s jogurtem nebo zakysanou smetanou.Během roku dělávám salát pouze brambory s cibulí a kyselou okurkou s olivovým olejem a dobře okořením.
Ale možná jej někdy jen tak zkusím,moc si na něj netroufám, bojím se zálivky aby salát nebyl moc rozmočený,ale děkuji za recept.
Tenhle salát vařila švagrová němka. Moc mi chutnal a zkoušela jsem to taky ale nikdy to nebylo ono. Už vím proč. Zkusím znovu.
Milá Flo, tento salát neznám, musím ho zkusit. Ale ještě týden počkám až k němu přidáš masíčko.
moc krásně napsané!!! Flo,moc děkuji za recept…určitě vyzkouším
Tento salát dělám již několik let, vždy s kyselou okurkou a lehce osmaženou cibulkou… říkáme mu letní lehký salát, ani jsem nevěděla, že má název vídenšký.. děkuji za připomenutí. Na vánoce děláme s majonézou, letos si říkám, že udělám tento letní, no nevím jestli to doma projde.
Moc děkuji za Vaše úžasné recepty…. mějte se hezky.
Alena
Flo, tak takto ho poznám aj ja a ten s majonézou na neho nemá. A cibuľa v ňom to je báseň.
Ďakujem
Milá Flo,
geniální a jako vždy mám chuť se okamžitě pustit do vaření!
Děkuji moc! Jarka
Milá Flo,
děkuji moc za recept, konečně vím kde jsem celou dobu dělala chybu! Chystám ten salát vždy ke smaženému filé.Okoukala jsem jej kdysi a moc mi chutnal, avšak nevěděla jsem, že zálivka i brambory musí být teplé. Už se těším, až jej zhotovím přesně podle tvého receptu. Díky moc za krásné doprovodné postřehy u tvých receptů. Přistihla jsem se při tom, že se vždy už od pondělka těším na čtvrteční novinku v receptech.
Ahoj mila Florentyno, recept neznam, ale moc se mi !ibi, urcite vyzkousim. Diky. Oli
Ahoj Florentýnko,my tomu salátu říkáme salát chudých.
Všichni ho milují.
S pozdravem Naďa
Milá paní Florentýno,
tenhle salát miluju už asi 30 let.. Dlouho jsem se pokoušel ho napodobit podle vídeňského vzoru a pořád to nebylo ono. Teprve před pár lety mi rakouský známý poradil, že do něj používají tzv. Hesperidenessig, což je směs vinného lihu, vinného bílého octa a jablečného koncentrátu. A konečně chutná jako ve Vídni.
Jen bych jeste dodala, ze ve Vidni ho na taliri jemne zakapou dynovym olejem. Skvela tecka ????
Ahoj Flo, dělám podobný, jen s cibulí a vajíčkem na tvrdo vařeným. Jen jsem neměla nikdy teplé brambory. Říkáme že je to salát s omáčkou. Vyzkouším s teplými brambory. Jednou jsem zálivku nepřevarila a nebylo to ono. Jó , vše chce své ????.
Milá Flo,
Děkuju moc za tenhle recept, zrovna dneska jsem na konferenci obědvala famózní vídeňský bramborový salát a říkala si, že si, jak je tahle pochutina zanedbávaná a že si ji musím někdy připravit. A večer kouknu do schránky a co nevidím, srdce mi jen zaplesalo. Takže ještě jednou děkuji i za parádní načasování a snad brzy v nové kuchyni vyzkouším ????
Jo. Jo, jo, jo, jo, JO!!!
Paráda, díky, tohle jsem vždycky hledal!!!!!!!
Díky moc
Codo
Ahojky vsem, ja davam misto octa lak z okurek a vzdy ma uspech. Vsem krasny vecer!
Tomuhle salátu se u nás doma říkalo rakouský salát. A všichni ho milovali ke karbanátkům. Na Vánoce byl majonézový, ale tomu jsem nepřišla na chuť doteď. Jedinou variantu, kterou mám ráda (výborně velikostně i dochucený) dělá manželův dědeček a tomu zas říkají dědovo vlašák ????
Flo, u nás to bylo s tímhle salátem a Vánoci obráceně 🙂 Já i muž jsme tedy z domova zvyklí, a máme rádi vánoční salát majonézový. Pak jsem ale jednou v průběhu roku udělala salát vídeňský, a mužovi tak chutnal, že mě zkoušel přesvědčit, jestli bychom ho nemohli mít jako vánoční 🙂 Na Vánoce mě nepřesvědčil, ale jinak ho děláme moc rádi. Naučila jsem se ho dělat podle kuchařky Hanky Michopulu, recept je hodně podobný, jen jsem doteď protřepávala mísou, teď zařadím podle Tebe ještě promíchávání. Snad z toho nebude kaše 😀 Téměř vždy dávám cibulku, někdy jarní cibulku, někdy přidám kyselou okurku. A někdy třeba pažitku. A výborný je s estragonovým vinným octem
Bezva nápad. Bude o víkendu. Děkuji.
Ahoj Flo, děkuji za úžasně zábavný email:)
Já dělám salát ten klasicý a prakticky jen na vánoce (no možná někdy, jak už se všichni těšíme a máme na něj chuť, tak se dočká zkoušky ještě někdy v průběhu listopadu:d), protože se dvěma prckama a prací z domu je člověk rád za každou ušetřenou minutu. Tohle vypadá jako fajn alternativa, musím vyzkoušet. Alespoň nám zpestřím už trochu ohrané přílohové variace. Děkuji za inspiraci:)
Ahoj Flo,díky za připomenutí,v neděli ho udělám,akorát,že jsem schopna sama sníst porci pro pět lidí,takže zadělávací mísa pro dva 🙂
To je snad jediné jídlo, které v Rakousku opravdu nemusím.
Supeeer, už se těším, až ho vyzkouším, děkuji za další inspiraci ???? Krásný den!
Florentýnko, tušil jsem, že máš v rukávu trumfy, o nichž nevím!
Dnes jsi vytáhla jeden z nich. S velkým zájmem vídeňský salát podle tvých rad a doporučení připravím o víkendu a nepochybuji, že díky tobě opět sklidím blažené pomlaskávání, obdivné vzdechy a slova chvály.
Samozřejmě svým strávníkům budu během jejich velebení přidávat poznámku, že jsem vařil dle Florentýnky.
O tom nebudiž pochyb! 🙂
Milá Flo, hned ho jdu vařit. Znala jsem ho také z Chorvatska, kde nám ho domácí podávali k rybám. Už jsem ho nedělala spoustu let. Dík za připomenutí. Jdu na to. Je výborný.
Děkuji Florentýnko, před 30ti lety jsem jedla vídeňský salát u kamarádky. Moc mi chutnal. Pak jsem ho vypustila z hlavy. Během posledních let jsem ho zkoušela 2x, čemuž předcházel nadšený výklad rodině, jak moc je dobrý. Nikdy mi tak nechutnal,(ani rodině) tak jsem ho vyškrtla z jídelníčku, Dnes chápu, proč se mi nepovedl. Ta teplota je zásadní pro chuť. Musím ho opět vyzkoušet dle tebe, moc se na něj těším.
Milá Flo, děkuji za tento recept , konečně vím jak se dělá, už jsem na něj četla hodně receptů ale nevěděla jsem že musí být všechno teplé. Určitě ho vyzkouším . Eva
Tento salát dělal manželovo maminka ,moc mi nechutnal.Ale kdysi vycházely stolní kalendáře kde různé recepty uváděly bývalé televizní hlasatelky a tam byla ta finta s tou teplotou a moc mi chutnal.Ale na vánoce musí být ten majonézový.Jenom nevím proč je majonéza takový strašák,dělám si ji doma. Jedno vajíčko 200ml oleje lžička hořčice a citronová šťáva sůl, pepř a její na celý lavor salátu.Akdyž jí chci jenom trchu použiji variantu mléko a olej v poměru 1:2 ochucení stejné no a ponorný mixer a úzka vysoká nádoba
Upřímně řečeno..hned jak jsem zmerčila „bez majonézy“ chtěla jsem mejlík poprvé nenápadně šoupnout do koše místo klasického archivu a ještě mu zamávat :-))..ale pak jsem se začetla a to prostě MUSÍM ZKUSIT!!! PS: musím přiznat, že má nedůvěra pramení z děsivé zkušenosti s ochutnávkou vodnatého bramborového salátu, kde se místo majonézy nalila voda z okurek aby byl dietnější..brrrrrrrrrrrrr
Ahoj Flo, recept na tento bramborový salát neznám.Připomněla jsi mi dětství, kdy jsem tento salát jedla. Otec byl z německého pohraničí a salát tohoto typu vyžadoval i na Vánoce. Jiný salát jsme doma nedělaly. Až jsem se vdala, tak se přistoupilo ke klasice, salát s majonézou. Salát udělám možná už zítra, chutě jsou neodolatelné. Díky- Přeji hezký víkend! Zdena
Milá Flo tento salát neznám je na čase jej vyzkoušet.Děkuji za recept
Ahoj Flo.
Tento recept mi připomněl moje prarodiče o vánocích.
Babička vždy připravovala bramborový salát, kde základ pokrmu tvořila octová zálivka.
Dědeček neměl rád majonézu.
Díky za vzpomínku. Iveta.
Ahoj Flo, tak ten znám, moje babička byla za války i po ní ve Vídni a tatínek se tam narodil. Dělala podobný salát. Je možné, že i tam ho dělá každý trochu jinak. Taťka také nechtěl s majonézou.
Díky také za vzpomínku.
Milá Flo. Tak jsem salát udělala a přiznávám,vůbec mi to nechutnalo. Radši asi s majonézou. Ale tím nemyslím,že je špatnej. Tak a já se jdu teď rozloučit s Karlem Gottem. BUdu se dívat na jeho zádušní mši a budu brečet i přesto že Karel zrovna moje krevní skupina není. Čest jeho památce.
Tak něco podobného rád jedl můj táta a tím pádem i my. Jen jsem netušil nic o Vídni. Nemuseli jsme řešit dilema cibule nebo okurka, máti dávala obé.
Na stejný způsob vytvářím fazolový salát (lepší je z uvařených fazolí, ale jde to i z konzervy – pak nepřidávat vývar). Cibulku a kyselou okurku doplňuji ještě na kostičky nakrájeným tvrdým sýrem.
Obé je dobré, rychlé a zdravější než majonézák i když na vánoce …
Tento salat delam leta a ani jsem nevedela. ze je to vidensky salat. Ten muj vlastne asi neni ten pravy vidensky, protoze pridavam, nasekanou petrzelku, casto olivy protoze je mam rada anebo kapary. Cibuli pouzivam zasadne jemnou bilou, salatovou. Je vyborny v lete ke grilovanemu masu.
Ahoj Flo,salát jsem už zkoušela,ale moc nám nechutnal.Teď, když mám recept od Tebe,dám mu ještě šanci a vyzkouším ho.Díky Z.
Ahoj Flo, dělám vždycky z horkých brambor i když jsem nevěděla proč. A trojzubec mám léta a kupovala jsem nedávno v Teskomě vnučkám. Moc děkuji nejen za čtvrtky.Zdravím a těším se na další počteníčko. Olga
Ahoj Flo, dnes jsem ho dělala a je výborný. Díky za recept.
Vídeňských salát připravují od té doby, kdy jse ho objevila v Rakousku. Velice nám chutná.Použivám i speciální ocet na salát koupený v Rakousku. Přidávám pažitka. S majonezou již vůbec nedělám. Přeji všem dobrou chuť buď salátem s majonezou nebo tak zvaným rakouským. Jitka
Děkiji za recept. hezký den.
Ahoj Florentýnko,děkuji za Tvůj zveřejněný recept,mám z něj velkou radost jelikož já ten bramborový salát takhle vařím snad od té doby,co jsem vdaná,což je 44 roků,jen nedávám vývar,tak zkusím a dávám okurkový nálev z deka,co jsi zavařuji okurky a ještě chci dodat,sousedka se mi směje,když přijde řeč na salát,prosímtě to není salát ale brambory s octem.Takže jsi mě velice potěšila.Ahoj a další pěkné receptíky se těším Olina
Milá Flo, takový salát jsem ještě nejedla, ale vypadá velice lákavě, určitě vyzkouším, hlavně když má tak kladné recenze, moc se těším až ho ochutnám, děkuji za typ.
Hezké babí léto, Jana
Mám rád Vídeň, ne nadarmo patří mezi nejlepší města pro život, a vždy salát dělám jako přílohu k následnému prohlížení (gotických) fotek. Variantu s lístky jsem neznal, hned mám tip na víkendový oběd pro synka. Co ale oceňuji, je ten „vykopaný pes“ ve tvých receptech, v daném případě horké brambory. Tak, prosím, kopej dál. Těším se.
děkuji za recept určitě vyzkouším vypadá zajímavě
Je to můj nejoblíbenější salát. V jednoduchosti je krása. Luxusní.
tento salát používám dost často, je výborný, mám ho z receptu z knihy „Klenoty klasické evropské kuchyně“ od Romana Vaňka
Tento typ salátu jsem poznal až jako dospělý. Připravovala ho tak moje tchyně, která pocházela od Znojma, kde rakouské vlivy byly velmi silné.
Druhů bramborových salátů je mnoho, co země, to jiný bramborový salát: výborný je třeba japonský, ten miluji.
Tak v úterý jsem tento salát udělal. Kromě okurečků jsem přidal i trochu nakrájené sterilované kapie. Zálivky jsem udělal trochu víc, než je uvedeno v receptu, ale brambory nasákly všechnu. K tomu jsem na pánvi opražil pár plátků bavorské sekané. Oběd všem chutnal.
Dobrý den Flo , sleduji Vaše recepty a rady , které i praktikuji , ale víd. salát je taková šlichtička . Možno jsem někde udělal chybu … Zkusím ještě jednou … ať se daří Michal
Tož počůvajtě, ďakujem velmi pekně. Taký dobrý šalátik som dľho nemal. Aj moja tľstá Nikoleta ho zožrala ein zwei. Čo naplat my slováci zme majstrí.
xx