Vanilkové rohlíčky, které voní láskou

Pokud bych měla o Vánocích péct jediné cukroví, pak by to vyhrály vanilkové rohlíčky. Ne proto, že bych se po nich mohla utlouct, jako spíš kvůli tomu, že tyhle svátky by bez nich byly neúplné.

Když nevíte, jak konverzačně rozproudit nudící se společnost, zeptejte se jich na vanilkové rohlíčky, budete mít o zábavu i o sbírku příslušných receptů postaráno. Každý má ty svoje jediné a bude je argumenty bránit až do časných ranních hodin.

Vanilkové rohlíčky voní nejen vanilkou, ale hlavně láskou. Čím jiným by totiž mohl být záchvat pozdně večerního až nočního pečení, naordinovaný po běžné pracovní době a nezbytném nekonečném čekání u pokladny při návštěvě potravin, než projevem buď čirého šílenství, anebo lásky?

Na domácí, tradiční vanilkové rohlíčky si žádná, ani začínající hospodyňka, žádnou instantní pomoc v sáčku nepořídí. Raději bude druhý den ráno pracně make-upem zakrývat kruhy pod očima a očními kapkami rozkapávat červené bělmo, než aby přetrpěla Vánoce bez vlastnoručně připravených rohlíčků, zkolaudovaných bandou kolegyň.

Pokud už taková žena vůbec podlehne nějakému reklamnímu sdělení, pak nanejvýš co do použitého margarínu, ovšem i toho pouze dočasu. Napřesrok už se vědoucně zasměje a koupí si raději opravdové máslo (mám-li pokračovat v této dějové linii dál, pak jen krátce – o dalších dvanáct měsíců později se bude smát naivkám, které týden před Vánocemi shání v obchodě pravé máslo, zatímco ona má pořádné zásoby od babího léta dobře ukryté v mrazáku).

Tak silné je kouzlo vanilkových rohlíčků, které, obávám se, už se z generace na generaci pár století předává coby dominantně dědičný znak.

mouka
 

Vanilkové rohlíčky a další cukroví trochu historicky

Cukroví v době vánoční se především věšelo na stromeček a rozdávalo dětem.

Jedna z prvních písemných zmínek o vánočním stromečku v našich končinách pochází teprve z poloviny devatenáctého století a je líbezná jako celá povídka od Krištofa Šmída, přeložená Josefem Pečírkou, vydaná v Praze roku 1860 ve sbírce Veškery spisy pro mládež a přátele její, ve které se objevila:

Malého sirotka, který o štědrovečerní noci zabloudí v hustém, tmavém a sněhuplném lese, se ujme rodina hajného. Toníček, jak se toto dítko jmenovalo, doroste v Antonína (podobnost s pražským podnikem zvaným Antonínovo pekařství je čistě náhodná!) a po úspěšném pobytu v cizině se vrací do hájovny i s nápadem společnými silami připravit dětem na Boží hod jako ranní překvapení nazdobený a rozsvícený stromeček, jehož doručení se svedlo na Ježíška.

Možná, že rozšíření stromečku do domácností měla skutečně na svědomí tato povídka, každopádně radost dětí ze stromečku a z dárků, které s sebou přinesl, je jednoznačně tím nejlepším dárkem pro dospělé dodnes.

I dříve se peklo mnoho druhů cukroví a říkalo se, že jde o chloubu každé hospodyňky. Mezi všechny tyhle pochoutky patřily perníčky, hubinky, obloučky, věnečky, preclíčky, sladké napodobeniny šunek a salámů a pochopitelně i vanilkové rohlíčky. Ty si ale svou dnešní nepostradatelnost vydobyly až postupem času. Možná proto, že patří mezi to jednodušší cukroví, možná proto, že už jen pouhé otevření krabičky s vanilkovým cukrem navozuje náladu Vánoc.

Ve staré Vzorné kuchařce od Jarmily Jermářové se na vanilkové rohlíčky berou spařené a oloupané mandle. Na oříšky došlo v některých pozdějších receptech hlavně proto, že jsou levnější a také dostupnější – vždyť skoro v každé větší zahradě nechybí ořešák. Rohlíčky s mletými oříšky jsou rozhodně aromatičtější, ty mandlové zase delikátnější.

Jak nezapomene zdůraznit každý dobrý recept, měly by se péct dorůžova. Jsou hotové, jakmile je můžete vcelku a bez ohnutí nadzvednout z plechu. Nebojte se, že jsou na horní straně úplně světlé.

vanilkové rohlíčky upečené jen dorůžova

Vanilkové jsou proto, že se obalují ve vanilkovém cukru, pokud však chcete být rozmařilí už jen z toho důvodu, že jsou přece Vánoce, pak můžete dát vanilkový cukr i do těsta. Jako výmluva, proč letos nemáte víc než deset druhů cukroví, by to mohlo projít (diskutujte však tohle téma raději až po dvou hrncích dobrého domácího svařáku nebo punče).

Já osobně věřím, že i v předvánočním shonu a na pokraji fyzických i psychických sil dokážete v kuchyni zvládnout úplně všechno.

Vanilkové rohlíčky v otázkách a odpovědích

Napadají mě přinejmenším dvě zásadní otázky, které se mohou mihnout hlavou při pečení rohlíčků:

  1. Jak to udělat, aby se těsto nedrobilo a rohlíčky nelámaly?
  2. Jak rohlíčky obalit, aby na nich nebyly vidět otisky prstů a aby na nich cukr hezky držel?

Vezmu je postupně a ještě něco přidám.

Proč se vanilkové rohlíčky někdy tolik lámou? Dá se to nějak napravit?

Důvodů může být mnoho. Jedním z hlavních je, že v dobré víře těsto hnětete tak dlouho, až ho zahřejete a doslova spaříte teplem ruky. Když ho příliš zahřejete při zpracování, úplně se změní struktura po upečení.

Také mohou být na vině příliš mastné ořechy, vysoký poměr mouky v těstě nebo špatná kvalita mouky, a nakonec když je v troubě spíš usušíte než upečete, tak si taky moc nepomůžete.

Pokud se vám drobí těsto ještě zasyrova, mně osobně se osvědčilo opatrně přidat ještě kousek žloutku. Vždycky zapracuju pár kapek, dávám pozor, aby se těsto nezahřálo, čili ideálně ho promíchám v robotu s třecím nástavcem, a tak pořád dokola, až se těsto při tvarování rohlíčků nerozpadá.

Když vyrábím těsto v robotu, nejprve nechám promíchat máslo a všechny suché přísady na drobenku a pak ji rychle spojím na těsto přidáním žloutků. Hotové těsto pak vypadá takhle:

příprava těsta na vanilkové rohlíčky

Stačí mi vzít ho do ruky sotva na deset vteřin a vytvarovat z něj bochánek připravený k použití.
vanilkové rohlíčky těsto
 

Dá se těsto na vanilkové rohlíčky připravit den nebo dva předem a uchovat v lednici?

Dá, ale mně osobně to nevyhovuje. Jednak se pak musí čekat, až tohle máslové těsto zase trochu povolí, a jednak se mnohem víc díky odpočinku drolí a zlobí.

Jak se dá zabránit otiskům prstů na vanilkových rohlíčcích, které vznikají při obalování zatepla v cukru?

Cukr bude zlobit, pokud ho budete chtít nalepit na příliš horké nebo příliš studené rohlíčky. Když začnete obalovat vanilkové rohlíčky hned po upečení, kdy jsou ještě hodně mastné od rozehřátého tuku, cukr vám bude hodně vlhnout a vzhledově nevytvoříte zrovna dokonalý dojem.

Příliš vychladlé rohlíčky už pro změnu moc cukru na sobě neudrží. Ideální okamžik pro obalování je 2-3 minuty od vytažení z trouby. Pak pracujte rychle, jemně sklepněte rohlíčky do cukru rovnou z papíru na pečení a jako v rukavičkách s nimi prohazujte cukrem, až budou obalené podle vašich představ.

Nesnažte se, aby na rohlíčkách ulpělo co nejvíc cukru, jde spíš o letmé obalení. Díky cukru rohlíčky krásně zvláční, protože cukr přitahuje vlhkost.

vanilkové rohlíčky obalování v cukru

Úplně nejlepší vychytávka je dvojí obalování, první ještě zatepla a druhé po vychladnutí. Klidně si to druhé obalení nechte až na okamžiky před slavnostním servírováním vánoční mísy cukroví.

vanilkové rohlíčky po obalení
 

Jaký je nejlepší postup pro přípravu domácího vanilkového cukru?

Stačí prázdný použitý lusk zapíchnout do cukru. Lusky, ze kterých jste už odstranili semínka pro jiné účely, se ale taky mohou nechat vyschnout při pokojové teplotě a pak s cukrem rozmixovat, ale nesmí se to s nimi přehnat. Tímto způsobem se dá navonět i cukr krupice.

Je nějaký rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem?

Obrovský! Vanilín je chemická látka, vanilka je přírodní aroma. Obojí jsou výrazné vůně a obojí se dá od toho druhého odlišit. Když si k nim budete nějakou dobu přivoňovat (to jsem vymyslela slovo, což?), jako první se vám zprotiví vanilín.

Jak udělat rohlíčky stejně (nebo co nejvíc stejně) velké?

Spíš než se spoléhat, že si pokaždé utrhnete podobně velký kus těsta, je lepší zpracované těsto rozválet na silný váleček a rozkrájet ho na stejné kousky. Pochopitelně až poté, co si na jednom nebo dvou vzorcích vyzkoušíte, jak velké kousky je vhodné krájet.

krájení těsta

Aby rohlíčky neměly ostré špičky, jemně rozválím kousek těsta v dlani jen pomocí prstů, nikoli dlaní druhé ruky. Tím se vytvoří skoro pravidelný váleček, kterému nehrozí, že se na koncích v troubě chytne nebo připálí.

vanilkové rohlíčky tvarování
 

Jak by se měly rohlíčky správně skladovat?

Nejlépe v chladu, protože obsahují tuk. Uzavřete je do krabice a klidně je dejte na balkon do nějaké polystyrenové krabice, která je ochrání před mrazem.

 

Vanilkové rohlíčky

Množství: 2 plechy rohlíčků (asi 70 kousků)

Vanilkové rohlíčky

Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g loupaných mandlí anebo ořechů
  • 100 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr na obalování

Postup

  1. Mandle nastrouhejte nebo rozmixujte a společně s ostatními surovinami rychle vypracujte na těsto. Mělo by být pružné jako plastelína. Pokud chcete mít rohlíčky voňavější, můžete mandle předem nasucho opražit na pánvi, dokud se nerozvoní, následně nechat důkladně vychladnout a pak teprve rozmixovat.
  2. Z těsta odkrajujte kousky a rukou vytvářejte malé rohlíčky – dejte si přitom pozor, ať nevytváříte špičaté konce, které se rychle spálí. Čím menší rohlíčky, tím lepší, nicméně se zkracujícím se zbývajícím časem do Štědrého dne, případně se zvyšujícím se počtem malých dětských pomocníků přestává na velikosti záležet.
  3. Rohlíčky narovnejte na plech vyložený papírem na pečení do zarovnaných řad a při 180 stupních je krátce upečte pouze dorůžova (7-9 minut podle velikosti, ke konci pečení často kontrolujte). Nechte minutu nebo dvě zchladnout na plechu, pak ale ještě zatepla obalte ve vanilkovém cukru. A po úplném vychladnutí je klidně obalte ještě jednou.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Žanda says:

    Mila Flo- vanilkove rohlicky, ani jine cukrovi se mne jako diabeticky uz bohuzel netykaji, leta uz pecu na svatky jen malo sladky strudl. Dostavam vsak pravidelne krabicku cukrovi od snachy, abych mela neco na stul pro nenadale navstevy, a z te po jednom kousku samozrejme ochutnam. Nicmene jsem si rada pocetla. Žanda

    1. Milá pani Žanda, tiež si môžete pochutnať na sladkom. Je kúpiť pre diabetikov Brezový cukor a niečo si z neho napiecť. Je na nerozoznanie od normálneho cukru. Prajem všetkým krásne a príjemné Vianoce.

  2. Milá Florentýnko, moc děkuji za všechny do detailu propracované a smysluplné recepty. jsou krásně popsané a umí navodit „chuť“ :-). Máš můj obdiv, jak se svému blogu pečlivě a opravdu pravidelně věnuješ.
    Vanilkové rohlíčky jsou klasikou a nikdy nesmí chybět ani u nás, poslední léta ale už peču spíše symbolicky, protože nakonec skoro všechno cukroví u nás sní hádej kdo? Ano…..já! 🙂
    Krásné adventní dny, Míša

  3. Milá Flo, díky za dobré rady. Nevím proč jsem si téměř 50 let myslela, že není nad ruční práci. Letos nastartuji robot a bude po lámání rohlíčků. K vánoční náladě snad jen jedno: Ježíšek není hygyenik a přijde, i když jsem okna umývala před dvěma měsíci.
    Eva

  4. obvykle něco upeču nazdobím byt a snažím se udržovat doma všechny přítomné duše v upřímné veselé náladě, ale letos to bude asi bez té nálady, mám už několik měsíců klid na lůžku a už mi z toho hrabe.. 🙂 ale rohlíčky až mi bude lépe zkusím 🙂

  5. Milá Flo,
    u nás máme vánoce bez stresu. S dvouma trpaslíkama nemá vánoční úklid moc smysl, takže uklízíme jako vždycky. Dárky nakupuji během roku a schovávám do tašky u sebe ve skříni a většinou mám do září už skoro všechny dárky doma a dokupuji nebo vyrábím jen drobnosti jako jedlé dárky či něco ušitého. 🙂 Nemám ráda ten předvánoční shon a překotné nákupy a všude davy a fronty. Upečené linecké už opět nemáme neb bylo po večerech sněděno a nikdo si z toho těžkou hlavu nedělá 🙂

  6. Zdenka OHN. says:

    dobrý den, vanilkové rohlíčky miluju a taky je každoročně pečeme. Mám recept od své křesničky, protože ty její jsou nejlepší. Oproti tady zmiňovanému receptu se do něj nedávají žádná vajíčka, aní žloutky. A taky je neválím v ruce, ale přes malý masový strojek je protlačíme přes takový udělátor (hádek) a tvarujeme pidikroužky. Díky absenci vajíčka, jsou rohlíčky po upečení křehoučké a k „sežrání“ hned. Není třeba je dlouho nechávat odležet. To jsou naše vanilkové rohlíčky :-).

    1. Eva Polzová says:

      Dobrý den, mohla bych poprosit o recept? Vnuk nesmí jíst vajíčka a kuřecí maso a tím pádem ani jeho matka, má dcera, protože ještě kojí (už mu budou 3 roky). Moc děkuji a přeji krásné Vánoce. Eva Polzová, Vrchlabí

    2. Dělám stejně. Eva

  7. Eliška says:

    Díky za pár vychytávek pro moje nejoblíbenější cukroví. U nás doma se tradičně těsto mlelo na masovém mlýnku přes tvořítko přímo na plech a ukrajovalo nožíkem. Pekli jsme obvykle velké množství. Já si masový mlýnek ještě nepořídila, takže využiju rad z článku. Díky.

  8. Milá Flo,

    těším se na pečení, ale letos máme bohužel v rodině i celiaka, takže nás čeká bezlepkové pečení. Máte s tím zkušenosti, nějaký dobrý recept?
    Nejlépe i slaný.

    Děkuji moc Lenka

    1. Na slané bezlepkové krekry doporučuju tento recept: https://www.proalergiky.cz/vareni/recept/rychle-bezlepkove-krekry-z-pomazankoveho-masla. Vyzkoušeno z Jizerky originál (zlaté) a z Mantlerky. Seshora sypu čedarem, dávám čedar i do těsta. Zkoušela jsem i parmazán, ale nebylo to ono. Krekry jsou vynikající. PS: Těsto se bude dlouho drobit, ale nezoufejte, důkladně propracujte, až bude měkké a vláčné.

    2. A ještě recept na brynzové krekry: 150 g brynzy, 75 g změklého másla a 150 g bezlepkové mouky, případně špetka soli dle chuti těsta (vyzkoušeno ze zlaté Jizerky originál). Propracujte těsto, nechte cca hodinu odpočinout v lednici, poté rozválejte, vykrájejte tvary, potřete vejcem a posypte, čím chcete (mák, kmín). Pečte na cca 170 °C.
      Obecná rada pro bezlepek: Těsta většinou potřebují méně másla, příliš tučné bezlepkové těsto se rozpadne. Rozhodně nefungují běžné recepty jen s náhradou lepkové mouky.
      Na cukroví doporučuji přirozeně bezlepkové druhy bez mouky – kokosky, pusinky, ořechové včelí úlky na bezlepkovém piškotu, marcipánové hříbečky, mouřenínky (takové hodně čokoládovo-oříškové pusinky). Časem určitě doladíte i druhy s bezlepkovou moukou, ale na začátek je tohle jednodušší.

    3. Zuzka says:

      Ahoj Lenko, bezlepkove cukrovi jsem pekla poprve lonske Vanoce a manzel prohlasil, ze je snad lepsi nez normalni. Postupovala jsem podle receptu od Flo, pouze jsem mouky zamenila za prirozene bezlepkove (pomer pohankove a ryzove, pripadne kukuricne). Pravda s krehkosti je to jeste o trochu horsi, takze bez robotu nevim, zda by se nerozsypaly, ale byly opravdu vynikajici. Stejne tak jsem delala i linecke 🙂 jen tam jsem vynechala pohankovou mouku. Tak hodne stesti u peceni a hezke bezlepkove Vanoce 😉

    4. Lenko, podívej se na Top recepty:
      https://www.toprecepty.cz/kategorie/40-dietni-recepty/17-bezlepkove/
      hodně bezlepkových receptů tam dává Petram, a má také svoje stránky:
      http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/
      Recepty má dobře vychytané.
      Na Topkách jsou i recepty pro DIA:
      https://www.toprecepty.cz/kategorie/40-dietni-recepty/18-dia/

  9. Vanilkové rohlíčky mám doma spojené s prababičkou – protože ty její rohlíčky jsou jediné a správné, které se u nás doma pečou! 🙂 Zkoušeli jsme experimenty s namletými oříšky, kakaem… Ale vždycky se vrátíme k prababiččině receptu, podle kterého je připravovala babička, mamka a teď i já. Akorát pro mě se pojí ještě trochu s nostalgickou náladou. Po prababiččině smrti jsem jako její nejstarší pravnučka „ukořistila“ její ručně psaný sešitek s recepty. Takže při pečení otevřu sešitek, pokochám se rukopisem, přejedu rukou zažloutlou stránku a jde se péct…

    1. Můžu vás poprosit o recept? 🙂

  10. Dagmar says:

    Milá Flo, postupem let mám většinu cukroví se vzpomínkou. Rohlíčky mám spojené s naší kočkou, která je milovala. Pracny zase dělám podle receptu mojí babičky, i když se formičky musí mastit a vysypávat moukou a existuje spoustu jiných receptů, zázvorky jsou zase manželovou vzpomínkou na jeho babičku. Takže pak nad tím cukrovím vzpomínám a přemýšlím, jestli ty recepty půjdou dál.

  11. Milá Flo,

    abych doma vytvořila vánoční pohodu, musím mít uklizeno. Nemám ráda uklízení, ale miluji čisto a uklizeno. Takže si rozvrhnu úklid, abych všechno v pohodě stíhala, a při samotném uklízení si naliju sklenku vína, pustím si oblíbenou hudbu, zapálím svíčku… Neberu to jako újmu, spíše jako očistnou a sebeočistnou věc. A na uklizený, voňavý a čistý byt se opravdu moc těším /protože se mi ho v tomto stavu nedaří udržet po celý rok/. Taky máme své rituály, například každoroční rituální sledování Tří oříšků pro Popelku s blízkou přítelkyní. U pečení cukroví /kterého neděláme moc, jen tak na navonění bytu/ si pouštíme pohádky a stromeček zdobíme vždy všichni dohromady. A docela brzy, třeba dva týdny před Štědrým dnem, abychom si ho užili. Protože po Silvestru ho hned likvidujeme, máme rádi nové začátky. Každý rok si v předvánočním čase chodíme celá rodina koupit baňku, vždy si vybereme každý jednu, která se nám nejvíc líbí. Pak samozřejmě takové ty krátké schůzky s přáteli na vánočních trzích, kde si dáme něco tekutého alkoholického a popřejeme si hezké Vánoce… Poslední roky se mi daří většinu vánočních věcí nachystat/vyřešit/nakoupit tak, abych už týden i deset dní před Štědrým dnem měla vše hlavní připraveno a mohla se věnovat dlouhému sezení v čajovnách a kavárnách s přáteli/rodinou a pindání o životě. To úplně miluju.
    Krásné Vánoce všem!

    1. Alenko, jakou že to baňku si kupujete? S nějakou dobrou tekutinou, místo placatky?

    2. Nadjo, baňka je ozdoba na stromeček, v Čechách se tomu říká koule. Ale placatka zní taky dobře :-).

    3. My Moraváci říkáme baňky skleněným ozdobám na stromek:o)

    4. Katka, Réza – děkuji za vysvětlení, budu si to pamatovat

  12. Gábi K. says:

    Ahoj Flo,
    u nás vánoce začínají už s příchodem podzimu, kdy se začínáme připravovat na školní vánoční trhy. Na trzích děti prodávají své výrobky, takže je třeba začít opravdu brzy. Nejdřív probíhá příprava – co budeme vyrábět, vymyslet něco, co půjde pokud možno rychle a může se toho udělat velké, opravdu velké množství. Následuje nákup materiálu a poté samotná výroba. Takže s dětmi hledáme společné volné chvíle a vyrábíme. Začátkem prosince pak proběhne samotný trh. Tam mají rodiče velmi důležitou úlohu – nakoupit pokud možno co největší množství rukodělných výrobků. Takže si domů odnáším nejen to, co jsem si vyrobila, ale samozřejmě i spoustu dalších krásných věcí, které používám na výzdobu bytu, společné chodby domu, kanceláře a mnohdy ještě zbyde i na kolegyně 🙂 Kromě prodeje a nákupu na trzích, ovšem vstřebáváme i tu vánoční atmosféru, děti zpívají koledy, prodává se i cukroví a teplé nápoje. To, je pro nás začátek vánoc. Doma samozřejmě pečeme, trošku uklízíme a hlavně se těšíme. Na Ježíška, ale také na volné dny – na klid, pohodu a pohádky. Již před časem jsem zrušila rodinné návštěvy na 25.12. To je pro nás totiž ten nejhezčí den vánoc, už je vlastně po všem. Takže klidně zůstáváme celý den v pyžamu, děti se snaží nabažit se dárků, je opravdu čas na ty pohádky, vánoční punč a vanilkové rohlíčky 🙂

  13. Vendula says:

    Milá Florentýno,

    děkuji ti za všechny rady a recepty, které zde na stránkách publikuješ, obvykle se nemůžu dočkat, až některý z nich vyzkouším: naposledy jsem dělala sirup na svařák a musím ti říci, že je to opravdu báječná věc – nejen do svařáku, ale i do čaje, do kafe a někdy na tajňáka i na lžičku cestou z lednice. 🙂 Recept na vanilkové rohlíčky vypadá velmi dobře, ale tentokrát jej nevyzkouším, neboť mám svůj rodinný, na který jsem zvyklá už od dětství. S vanilkovými rohlíčky je to u mne vždy trochu rozpačitá situace, obvykle platím za vděčnou návštěvu, která vše s chutí ochutná a pochválí, jediné, co nikde nikdy nejím, jsou právě vanilkové rohlíčky. A to z jednoho prostého důvodu: do vanilkových rohlíčků ořechy prostě nepatří! 🙂 Už jsem vzdala vysvětlování po babičkách, tetičkách, tchýni atd. a ani sem to tobě ani tvým čtenářům nutit nebudu, jen pro zajímavost prozradím svůj recept, který je až trapně jednoduchý: obyčejné neobyčejné linecké těsto (klasika, kterou uvádíš i ty v článku o lineckém slepovaném) z dobrého másla, nechám ho odležet do druhého dne a pak z povoleného těsta žmoulám pidi rohlíčky, které ještě teplé obaluji v moučkouvém cukru s namletým vanilkovým luskem. Ze začátku jsou sušší a drobivější, po dvou týdnech rozležení jsou ale nejlepší. 🙂 Přesto chápu, že každá rodina má ten svůj nejlepší recept na rohlíčky – někdo tam dává lískové, někdo vlašské, někdo mandle, už jsem viděla i kokosové. Nikde jsem se ale nesetkala s čistými vanilkovými rohlíčky, je to pro mne trochu záhada, protože chuťově jsou opravdu nejjemnější, vanilka tam vynikne mnohem více než když je přebitá nahořklou chutí pečených oříšků. Ale jak se říká, proti gustu… 😉 Jinak ještě víc než ořechy ve vanilkových rohlíčkách mne dokáží naštvat řeči o předvánočním stresu, shonu, šílenství. K tomu asi tohle: jaký si to kdo udělá, takový to má. Já se vůbec nestresuju, peču jen tři druhy cukroví, které vím, že všem chutnají a že se sní, že je nebudu potupně na Tři krále dávat do mrazáku, páč je to škoda vyhodit. Úklid neřeším, uklízím standardně, žádný leštění lustrů, vytírání za lednicí a televizní stěnou, reorganizace šatníku a krabic pod postelí a podobné výkony. Vánoce jsou pro mě hlavně o rodině, klidu, pohodě, dobrém jídle a cukroví a taky svařáku a vaječňáku. Stresu si člověk užije dost a dost po celý zbytek roku, proč se s ním obtěžovat i na Vánoce 😉 Tak klidné a pohodové Vánoce vám všem!

    1. Markéta says:

      Díky Vendulo, ořechy mi nechutnají, co pamatuji, a tak i „klasické“ vanilkové rohlíčky, které max. ochutnám. Zbožňuji však linecké a to tenké. To je pro mě cukroví, které nesmí chybět. Rohlíčky jsem začala dělat jen kvůli chlapečkovi, kterého jsem si vzala do péče, jelikož linecké vykrajoval jedno přes druhé, válet rohlíčky jako modelínu mu však šlo, tak mohl i ve dvou letech péci se mnou. Teď je mu pět a říkala jsem si, že je už dělat nebudu, když je nejím, s receptem dle Vás by mi chutnat mohli a ani se nebudu bát, že by malej snědl víc ořechů a mohla by se objevit alergie. Markéta

    2. Naše vanilkové rohlíčky – recept je z válečných let, kdy oříšky běžně nebyly, a tak se do nich dává jen trochu hrubší strouhané housky.
      100 g tuku – máslo, nebo i Zlatá Haná, Hera, …
      50 g cukru – dávám krupicový
      1 žloutek
      1 balíček pudinku vanilkového
      100 g mouky hladké
      malou hrst hrubší strouhané housky (nebo mletých oříšků či mandlí)
      na obalování moučkový cukr s přídavkem vanilkového
      V míse jen vařečkou smíchat cukr s tukem a žloutkem, přidat pudinkový prášek, mouku a strouhanku (oříšky), vypracovat těsto a hned formovat rohlíčky.
      (Těsto se nenechává odležet !!!)
      Péct v teplé troubě do světle růžova. Upečené obalovat v moučkovém cukru.
      Tyto rohlíčky jsou hned křehké.
      Dělávám je malinké a mívám jich 90-100 a vejdou se mi na 1 velký plech.
      Tyto rohlíčky, linecké různých tvarů a náplní a nepečené vločkové kuličky – bez toho si neumíme vánoce vůbec představit.

  14. rosnička says:

    ahoj Flo,

    tak to je přesné, že vánoce samy nepřijdou..takže v potu tváře, ale s láskou vyrábíme s dětmi perníkové chaloupky, motají se mi u pečení perníku a jejich zdobení (a já bojuji z touhou je odehnat a zrychlit tempo, protože je mi jasné, že za pár let budu bojovat z touhou je přemlouvat, aby se k mému pečení přidaly). A já po nocích peču, nebo taky na společné akci s kamarádkami (každá udělá jedno až dvě cukroví a ejhle ve 2h ráno jsem si nesla domů krabici od bot plnou cukroví!;-), protože, když nasněží o víkendech mizíme na hory (koulovačka, svařáček, běžkování v liduprázdných horách).

    Takže každý rok dělám vánoční výzdobu bytu a doufám, že si ji děti jednou odnesou v srdcích do svých dospělých životů spolu s rodinnými tradicemi.

    P.S. Taky otvírám babiččin sešitek receptů se slzou v oku…

  15. Melanie says:

    Ahoj Flo,
    u nás začíná vánoční těšení, když dám na stůl první vánoční ubrus a vánoční hvězdu. Okna polepíme vločkami a postavíme či pověsíme různé vánoční výtvory našich kluků, co doteď, během školkových a teď školních let, vytvořili. Je to sice každý pes jiná ves, ale nedokážu to vyhodit – vždyť se tak snažili. Když začínáme péct cukroví, tak tou vůní vanilky a ochutnáváním „pokažených“ kousků cukroví těšení sílí. Pro mě je adventní čas do štědrého dne tím nejkrásnějším obdobím v roce. Vánoční úklid nedělám – uklízí se průběžně během roku. Co se nestihne, tak se udělá jindy. Práce neuteče. Do obchodů moc nechodím (dárky objednáváme přes net), ale hrozně ráda chodím kolem obchodů. Ta vánoční výzdoba je boží, jak se to blýská, třpytí, spousta světýlek, prostě paráda. No a punč na náměstí na trzích, bramborák nacucaný olejem, po kterém mi pak bývá špatně, to k tomu taky patří! PS: vanilkové rohlíčky dělám taky a recept mám skoro stejný 🙂

  16. Zdeňka F. says:

    Milá Flo, děkuji za krásný článek a nový recept na rohlíčky.
    Já mám také zděděný receptík, který mám po mamince a ona po své mamince. Jednou jsem zkusila jiný, ale hned jsem se vrátila k tomu svému, tradice se nemají porušovat. Rohlíčky má nejraději moje starší dcera, tak je peču i pro ni, jak přijede s rodinkou.
    Jinak se podepisuji pod komentář paní Evy.
    Hezké a klidné Vánoce všem!

  17. Milá Flo,
    ty vanilkové rohlíčky z Tvého receptu mi tak zavoněly kuchyní, že jsem si řekla, že ve jménu vánoční atmosféry udělám výjimku ze svého zatvrzelého „necukrování“ a zkusím je upéct (a pak je všechny sama nesníst)! 🙂 Akorát nemám robot.. Poradíš nějaké triky, jak těsto zpracovat bez něj, aby se pak rohlicky nedrolily?

  18. Zapalím si františka, na petry nasypu purpuru a a budu se na všechny usmívat ještě více než jindy.. Budu se těšit, že jsme spolu, co je víc…Mohl by napadnout sníh a venku si užívat sněhové radovánky. Miluji rozářená očička dětí u stromečku, miluji tu jejich čistou radost.

    Pečeme společně cukroví, zdobíme, vyprávíme si o Ježíšku a o Betlémě.

    Hlavně žádný stres, důležité je, že jsem spolu.

  19. Renata says:

    Milá Flo, zrovna odpočívám u kafíčka, dodělala jsem právě rohlíčky ořechové, ještě budou
    mandlové. Každý má svůj osvědčený recept, já dostala před lety recept na mandlové, od návštěvy z Vídně, od té doby musím dělat oboje 🙂 : 250g mouky, 100g mletých mandlí, 70g cukru, 210g másla, 1 vanilkový lusk, špetka soli. Lusk vyškrabat, zbytek klasika. Jsou lahůdkové, takto komentuje vnouček.
    Peču více druhů, podělím omladinu, každému jen pár kousků co se sní. Z mrazáku sice také chutná, ale cukroví prostě na Vánoce.
    Tak ať se vám daří.

  20. Marcela says:

    Ahoj Florentýnko,
    opět jsem si krásně početla.A když je řeč o vanilkových rohlíčkách, musím se přidat.
    Rohlíčky miluju, taky mám recept po své babičce a nedám na něj dopustit. Je s 2 třetinami vlašáků a 1 třetinou lískových oříšků.Žloutek v těstu musí být, pak je krásně tvarovatelné, jako modelína, jak říkáš.Tak jsou nejlepší!!
    Vánoční pohodu si nosím v sobě, pořád je ve mě kousek dítěte.A protože hezky uklizený a nazdobený byt k vánocům patří, tak uklízím-normálně, a zdobím, přiměřeně.
    snažím se nakupovat s předstihem, abych se vyhnula blázinci v obchodech a ono to vždycky dobře dopadne.
    Moc se těším na stromeček a na rozzářené oči mých vnoučátek.
    A ještě jsem chtěla podotknout, že jsi mi udělala radost, děláš stejné tvary vanilkových rohlíčků jako já.

  21. Miluse says:

    Milá Florentynko,
    ja mam uz dlouhy cas vanoce spojene s pohodou.Uklizim uz v listopadu.Prvni advetni nedele je u nas uz vse ozdobene a krasne.Na zacatku prosince upecu cukrovi a mam cely prosinec na malickosti,ktere k vanocum patri.Ale sviti svicky a je uz vse v pohode a klidu.Uzivam si tento cas.Preji tobe a vsem lidickam klid a zdavi.Miluse

  22. Ahoj Flo a všichni 🙂

    u nás se pečou rohlíčky dle prababiččina receptu, který se dědí a jiné jsem nikdy nedělala. Taky mám ráda domácí čokoládu, na kterou pak chodím do lednice 🙂 Letos u mě budou na štědrý den všechny děti, na což se moc těším. Úklid moc neřeším, s kocourem a plným bytem to ani nemá moc cenu. Ještě koupím stromek a ten krásně provoní byt 🙂 Už se nehoním, jen si chci užít klid a nějakou tu návštěvu. Všem přeju pohodu a štěstí 🙂

  23. Já dělám vanilkové rohlíčky přes mlýnek na maso podle svý maminky která to dělala tolik roků a mám také na ten mlýnek to tvořítko ještě po ní a osvědčilo se

  24. Libuše says:

    Zdravím všechny zúčastněné a přeji vám hodně pohody a klidu.
    Ať se vám daří upéct ty nej vanilkové rohlíčky, či cokoli jiného, co provoní váš byt či dům vůní radostného očekávání vánoc.

    Já je miluji… vánoce i rohlíčky.
    Bez nich si svátky vůbec nedovedu představit. Je to mé nejoblíbenější cukroví ze všech. Sbírám léta recepty (nejlépe i s vzorkem na ochtnání) a stejně dělám většinou stále stejné. Ty naše NEJ od mé maminky. Mají v sobě chuť dětství a kouzlo, kdy se rozplynou na jazyku a vykouzlí úsměv na tváři každého, kdo je ochutnal. Jsou očarovaná láskou a péčí o blaho našich bližních.
    Je to tradice a ustála už skoro půl století. Přidávám k ní postupně léty další.
    Například pro mé syny by nebyly vánoce bez vosích hnízd.
    A zavedla jsem novinku – inspirována lonskou výzvou. Popisy na krabičky s novými ozdobami – toho, co nám rok přinesl. (Já vím, to ještě není tradice, až za dva roky bude mít nárok na splnění podmínek, ale jsem si naprosto jistá, že se jí stane.)
    Tak krásný adventní čas. Čas kouzel, lásky a zázraků. Užijte si ho.
    Prosím, podělte se o to kouzlo se svými blízkými i s těmi, kdo tuto možnost nemají.
    Neubude, naopak se rozmnoží a bude se dál šířit tou naší krásnou zemí.
    S láskou Líba

  25. Milá Florentýno,
    právě proto, že mám ráda adventní čas, tak neuklízím.Myslím tím hektický předvánoční úklid, který podle mě/na rozdíl od úklidu jarního/ nemá žádné opodstatnění.Naopak se snažím doma vytvořit pohodu.S příchodem 1.adventní neděle si trochu vyzdobíme byt, svíčky svítí ještě víc než obvykle,do aromalampy přidám olejíček se speciální vánoční vůni, přinesu domů zelené jmelí a obstarám adventní svícínek…A především upeču 1.cukroví, což jsou pracny, aby do svátků pěkně změkly.Při pečení obvykle popíjím víno 🙂 a někdy také poslouchám koledy nebo J.J. Rybu.Je to prostě moc fajn a musím říct, že nechápu hektičnost některých lidí, pro které se předvánoční čas mění v honbu za dokonalostí 🙂
    Zaujal mě recept na vanilkové rohlíčky bez oříšků a zajímalo by mě, odkud tento recept pochází?
    A k tomu Tvému receptu- jsem toho názoru, že do vanilkových rohlíčku vajíčka/ani žloutky/ nepatří.Ztrácejí tím svou křehkost.Notabene v typicky vánočním cukroví by vajíčka být prostě neměla.Tato tradice pochází z doby, kdy se ještě držel předvánoční půst.
    Zdravím všechny ženy a přeji pěkné adventní dny. Jana

  26. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Přiznám se že nepeču,protože já vařím a manželka peče,ale stejně ji chci podsunout několik tvých rad,pokud je příjme.Má už svůj recept,který má vyskoušený tak uvidíme.

  27. Milá Flo, moc děkujeme za podrobný recept, mám se co učit :-).
    Pro mě jsou Vánoce především oslavou narození Ježíše Krista- Božího Syna, který přišel, aby nám ukázal na Boží lásku a daroval nám hluboký pokoj a radost – tím že místo nás zemřel, za naše hříchy.. Byl vzkříšen, žije a touží nám darovat Život.

  28. Katarína says:

    Vždy som tieto sviatky milovala a hoci mi práca nedovoľovala stíhať ich s prehľadom, robila som všetko s veľkou láskou, výzdobu aj pečenie. Takú úžasnú predvianočnú pohodu ako Alenka som síce nemala, ale aj tak to bolo veľmi fajn. Zdobila som celý dom aj stromy v záhrade, a tešila som sa z každej blbosti, ktorá sa mi podarila. Ozdobené vence na dvere a vianočné kytice som rozdávala. A tá vôňa vianočného pečenia! Tej sa nič nevyrovná! No a keď bola celá veľká rodina po kope, krochkala som blahom. Nevadilo, že som niekedy ledva stála na nohách, lebo návštevy sa striedali. Tak som to chcela. Milovala som pižamový deň po sviatkoch, venovaný knihám a gýčovým vianočným filmom. No pred pár rokmi mi tesne pred vianocami, naviac pochybením lekárky, nečakane zomrel môj milovaný ocko. A odvtedy mágia nefunguje. Zdobím a pečiem, ale nie preto, že chcem, ale preto, že treba. Čaro vianočných príprav a radosť z nich je preč. A bude asi dlho trvať, kým u nás zaklope na dvere. Ak vôbec…. aj taký je život. Týmto som si nechcela sťažovať, mnohí ľudia sú na tom oveľa horšie, len som chcela poukázať na to, ako rýchlo sa to môže otočiť. Tak si moje milé kucháročky vážte každý rok, kedy tieto krásne sviatky prežijete v šťastí a tichej radosti bez mráčka na nebi, v kruhu svojich milovaných.

  29. Děkuji vám za přání k svátkům ale i já totéž přeji vám. Ale nejen ám Flori ale všem keří se rádi drží vašich rad. Já jsem již stará bába bude mi 77 let ale ráda si vaše rady přečtu avždyck v nich najdu něco nového. Dnes jsem již bohužel sama manžel mi zemřel před 21 lety . Bydleli jsme na hájence a to víte, sešlo se u nás hodně koledníků a tak cukroví bylo 12 druhů, všechno zmizelo po vánocích jsem musela péct nanovo. Zvlášt u nás šly vánočky na dračku ale to nejen pro návštěvníky ale i pro elou havět která byla na dvoře.Všichni museki dostat kousek vánočky na nikoho se nesmělo zapomenout. Dnes již jen vzpomínám ale nepláču usmívám se za uplynulou dobou, protože i přes problémy se zimní dopravou, odhazováním sněhu a jinými byla to doba krásná a já mám na co vzpomínat. Přeji vám i vašim čtenářům také tak krásné v seniorském věku vzpomínání,krásné svátky plné klidu a pohody. Tu nám nikdo nepřinese, tu si musíme udělat sami. Přeji hodně štěstí a lásky . Hana

  30. Milá Florentýnko,
    u nás vánoce jsou hlavně dny volna, klidu, odpočinku a možnosti uvařit si jídla, na která během celého roku není čas. Napečeme pár druhů cukroví, aby byt voněl vanilkou, skořicí a oříšky. A pak si užíváme, že jsme všichni spolu v teple domova. Nepotřebujeme k tomu ani stromeček, ani speciální výzdobu (tu stejně zlikvidují kočky 🙂 ) Dárky si dáváme vzájemně po celý rok, takže nemáme potřebu zrovna ten jeden jediný den v roce zahltit milované kupou dárků. Pro nás jsou vánoce spíše dobou, kdy se odpočívá po celém roce a rodina je alespoň týden celá pohromadě 🙂

  31. Milá Flo, děkuji za všechny recepty, které nám servíruješ, moc se mi líbí tvůj podrobný popis vychytávek.
    A vánoční pohoda..přiznám se, že občas stres je, většinou v zaměstnání nejvíc práce, ale s dětmi pečeme, zdobíme byt tunami jehličí , vlastnoručně vyrobenými ozdobami a snažíme se užít si tu atmosféru očekávání. Na můj vkus jsou svátky rychle pryč, vlastně kvůli pár hodinám všichni podléhají davovému šílenství a neužijí si to krásné.

  32. Milá Flo, děkuji za krásný článek. Kolik se toho dá napsat o mém nejoblíbenějším cukroví, vlastně jediném, které nikdy nesmí chybět. Můžeme se po něm utlouct???? a patří proste k Vánocům. Žiji v tzv. Patchwork rodině (nevím, zda se to tak říká jen tady v Německu nebo i v Čechách), prostě máme děti z dřívějších vztahů i společné. Už dospělé. A se všemi se sejdeme vždy 23.12. hned dopoledne a zdobíme stromek, pečeme právě ty rohlíčky, zpíváme koledy za hudebního doprovodu těch nadaných. Rozdělíme dárečky, pojíme a večer zakončíme hraním stolních her… druhý den se všichni rozjedou do jejich “rodin” a my si užíváme pohodový Štědrý den plný čerstvých vzpomínek. Katka

  33. Vánoce miluji a využívám všech možností jak si je užít. Ale to asi každý. Od té doby co mám vnoučata, vystřihuji z kartonu obrovské tlapy jako šablonu a vysypávám moukou na chodník stopy. Vnoučátka vyděšená, že už je Ježíšek pozoruje, se snaží být o něco hodnější.
    Hezké vánoce.

  34. Taky jsem jedna z vás, která peču podle starého sešitku po mé babičce.Dojmu se, zavzpomínám a peču osvědčené a podle přání členů rodiny voňavé cukroví.Každý rok méně ale provoní celý byt.To mě skoro stačí protože s cukrovkou toho moc nesním ale určitě aspoň ochutnám.Chtěla bych ti ještě Flo moc poděkovat za každý čtvrtek, kdy jsi si pro nás našla čas a poslala nám nejen recepty ale i hezké povídání.Přeji tobě i všem ostatnim krásné pohodové svátky, klid a hodně pevné zdravi a štěstí se svými rodinami.

  35. Mirka Janoušková ( Jaroševská ) says:

    Když byly děti malé,vše bylo připraveno už během listopadu.V prosinci,jsme se chodívali dívat na ryby v kádích, doma se pouštěly koledy,Pečení, to byl rituál :),mám ráda vše čisté a provoněné.
    Štědrý den začínal již ráno pohádkami,poté procházky, návštěvy k babičce a dědovi a večer koupání, slavnostní oblečení a čekání na Ježíška.Je fakt, že jsem bývala hodně ve shonu, pracovala jsem na směny a bylo to náročné.
    A co nyní?
    Pokud to jde, dívám se okolo sebe na vánoční výzdobu,spěchající lidi,návaly všude okolo,spěch…to není o vánocích.Úplně nám stačí klid, pohádky, koledy a to, že se setkáme všichni pospolu a je nám hezky. Všem přeji krásný vánoční čas 🙂

  36. Ahoj Flo,bez vanilkových rohlíčků by nebyly vánoce vánocemi.Už mám upečené podle receptu od tchýně-s oříšky a citronovou šťávou,jsou výborné a nám chutnají nejvíce.Ale ráda vyzkouším i rohlíčky podle Tvého receptu.Peču kolem 10 druhů cukroví,každému podle přání,co rodině chutná.Dárky jsem průběžně nakupovala z tepla domova přes internet už od září,takže běhání po obchodech nehrozí.Byt už mám také uklizený a nazdobený,koupíme stromeček a Ježíšek může přijít .Přeji krásné svátky všem. Zdena

  37. Míša says:

    Milá Flo,
    já peču vanilkové rohlíčky skoro na chlup přesně jako vy. Recept mám od babičky a jsou nejlepší. Dáváme mandle, protože ořechy my moc nemusíme. S tvarováním rohlíčků teď už nemám problém. Protože mám speciální plech, kde těsto vždy vtlačím – jako na pracny. 🙂 Rezignovala jsem poté co jsem měla každý rohlíček jiný a hlavně každý jinak upečený. 🙂

  38. Libuška says:

    Drahá Flo,
    každý rok peču doma klasické cukroví jako jsou výše zmíněné vanilkové rohlíčky, dále linecké – tmavé + světlé,ořechové košíčky, vosí hnízda, ořechy a pracny. Takže jsme si řekli, že letos budeme péct něco neobvyklého, aby mi mohl přítel pomáhat 🙂

  39. Jana Susčíková says:

    Přesně tyto rohlíčky (bez žloutků) mám od svojí maminky (r. 1916) a připravuji je 50 let
    (r. 1942). Peču a obaluji tím způsobem, který jste popsala. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale nakonec jsem se vrátila k tomu původnímu. Přeji pěkné vánoce a hodně štěstí a zdraví do příštího roku celé vaší rodině. Jana Susčíková

  40. Miroslava Gemelová says:

    Ahoj Florentýno. Potěšilo mne, že máme stejný recept na vanilkové rohlíčky. Mám je od maminky, ta od své maminky a stejně je peče i moje dcera.
    Mají pravdu ti,kteří říkají, že si musíme vánoce přichystat sami. Líbí se mi, že moje sestra, která je sama (Štědrý den tráví už 25 let u nás), má byt krásně uklizený, voňavý a nádherně nazdobený na vánoce. A tak přeji všem nám krásné a pohodové svátky vánoční, prožité mezi milými lidmi, ať máme na co vzpomínat. Zdraví vás všechny Mirka

  41. Ahojky,

    recept na vanilkové rohlíčky se u nás dědí..fakt je ten, že ale dáváme napůl máslo a vyškvařené sádlo, jsou mnohem křehčí. Další vychytávkou jsou v troubě upražené lískové oříšky, které se tím pádem dobře zbaví slupky a hlavně se rozvoní…někdy přidávám i na špičku nože kypřící prášek a malou špetku skořice, no a samozřejmě vanilku…..

  42. Ahoj Flo,
    děkuji za další krásný článek.
    U nás vanilkové rohlíčky peče tchyně a má je prostě úžasné – nevím, jak je dělá, ale jsou jednoduše báječné. My to s paní mámou máme tak nějak rozdělené, že ona peče a já koulím nepečené cukroví 🙂 Já nikdy neměla čas péct a na její linecké nebo právě ty rohlíčky beztak nemám, a ona zase nikdy neměla trpělivost „patlat“ se s vosími hnízdy nebo se „nimrat“ s kuličkami. No a pak si prostě vyměníme půlku našeho díla a hned máme od všeho něco 😀
    Letos jsem doma kvůli rizikovému těhotenství, a tak po letech opět peču i já. Povedli se mi skvostně měkoučké perníčky, které teď spinkají v plechovce a čekají na ozdobení a v lednici na mně čeká kakaové těsto na lepené měsíčky. A na ty vosí hnízda se už taky moc těším – umím je – pozor sebechvála – fakt výborné a ani je při dělání nekazím (jen schválně, abych je musela sníst hned).
    Vánoce připravujeme vždy postupně, žádný stres, no a když se něco nestihne, nevadí. Je to o lidech a ne o úklidu nebo zběsilém shánění dárků, ne?
    Přeji Tobě i všem Tvým čtenářům a čtenářkám klidný předvánoční čas a krásné svátky!

  43. Šárka says:

    Vanilkové rohlíčky…….hmmmm….maminčiny vanilkové rohlíčky.Moje maminka peče ty nej vanilkové rohlíčky.Nevím jak to dělá.Jako malá holka,z donucení pomáhající v kuchyni,si nepamatuju ,co do nich dávala.A ted bych sice mohla péct,ale vzhledem k tomu ,že posledních 25 let jsme celá moje rodina u našich,nepeču ani ted.Ano,ano,přijduk hotovému.A když jsem se rozhodla říct si o nějaký ten recept,odpověd maminky je,že nepeču,nic nepotřebuješ.Až umřu ,tak si je vem.Tak asi tak já a vánoční cukroví.Ještě takový malý připomínek k těm rohlíčkům.Maminka je dělá strojkem,mají hezký tvar a jsou vlastně všechny stejné takové vroubkované.Tak vánočnímu cukroví zdar.Hezký den i první advent.

  44. Krásné povídání o vánocích a zajímavé rady na pečení rohlíčků, o kterých jsem vůbec nevěděla. Zkusím Flori podle tvého receptu letos upéct. Vanilkové jsou pro mě symbolem vánoc, bez nich bych by to nebyly vánoce. Přeji krásný pohodový vánoční čas.

  45. Vlasta says:

    Zdravím všechny co zde přispívají svými recepty.

    Každý má ty své, ozkoušené a zajista nej nej. Já jako pár lidí zde,
    mám spoustu receptů od své brababičky. Rovněž mám od ní ručne psaný sešit plný dobrot. Nechala jsem si každou stránku zalaminovat, aby ještě vydržel pro dceru,snachu a má vnoučata.
    U nás jsou tou nej tradicí pracny. Vanilkové rohlíčky peču s vanilkou a již je necukruji.
    On ten rafinovaný cukr není pro naší tělesnou schránku nic moc dobrého. I ostatní cukroví se dá péct s upravenou dávkou cukru.
    Uklizeno a naleštěno máme vcelku po celý rok,po trošce se to dá, cukroví co to snese peču už koncem listopadu, Těch pár kousků jako rohlíčky a vosí hnízda jsou pak během jednoho odpoledne.
    Důležité je se cítit v pohodě, nedělat žádné vlny a mít milý úsměv pro každého. Přeji všem krásné a pohodové svátky Vánoční.

  46. Alena Svobodová says:

    Milá Florentýnko,mám na rohlíčky stejný názor. Nejlépe voní vanilkové,ale pro chuť miluji s mletými ořechy. Takže děláváme obojí. Sice vždy jen z jedné dávky,ale i tak jich je dost pro potěchu oka a chutí. A voní po nich celý domeček. Pak milujeme linecké ,to je pro nás symbol vánoc.Ráda zdobím zádveří chvojím a březovými větvičkami a trochou vánočních přízdob. Až těsně před Štědrým dnem ozdobím pomeranč hřebíčkem,to je také kouzlo mých vzpomínek na Vánoce z dětství.
    Přeji všem krásné a pohodové Vánoční svátky a Tobě Florentýnko hodně skvělých receptů o které se s námi dělíš. Alča

  47. Hana Slavíčková says:

    Ahoj Flo…tak jsem ráda,že jsem našla někoho,kdo dělá rohlíčky bez oříšků…my je tak děláme už léta,peču je já ,pekla je moje mamka i babička a možná že i prababička,to nevím.,.ale jiný nedělám…ano jen mouka,máslo, moučka….jsou nej,nej…kdo je u nás ochutná,tak mu chutnají….nedávno psala jedna paní na fc,aby ji někdo poradil,jak má udělat rohlíčky.když syn je na ně alergický…tak jsem ji napsala recept…a hned psalo plno žen,jak je možné dělat rohlíčky bez oříšků…už jsem kolikrát přemýšlela,kde jsme ten recept vzali,když to nikdo nezná,ale to už se nedozvím….no až dnes čtu příspěvek od Vendula ,která to má jako já…rohlíček s ořechy mě nechutná….no a ten frmol před vánoci už dnes neřeším,jsme sami s manželem,dcery mají svoje domácnosti a samy říkají at to nehrotím jako dřív…a je to fakt…byla jsem vycepovaná od matky,že na vánoce se musí převrátit byt,i kdyby byl super uklizenej….a já to tak taky dřív,když byly děti malé..dělala…já i vyndavala prádlo ze skříně a přepírala a přežehlovala,vyndavala všechny knihy z knihoven atd….na štědrej den jsem byla uhnaná,ale vše se lesklo…dnes už to opravdu nehrotim,uklidím trochu líp než obyčejně a užívám si klidnej advent.,holky mají pravdu ,a jsem ráda,že toto po mě nezdědily.a dokonce bych chtěla vědět,jestli jste to někdo měl taky takhle,nebo jen moje máma byla tak postižená vánočním úklidem…její máma,moje babička to neřešila,takže od ní si to nepřinesla…tak nevím…..a končím s rozjímáním,nějak jsem se rozepsala….přeji krásné vánoce a pochutnejte si na rohlíčkách,každej na těch,které jsou mu svému srdci nelblíž..ono totiž ani tak nezáleží na tom z čeho jsou,ale že je to naše vzpomínka na dětství spojená s našimi nejbližšími….a tak to má být…

  48. Milá Florentýnko,
    moc Ti děkuji za krásné, polopaticky vysvětlené recepty a bezkonkurenční komentáře.
    S přibývajícími léty i zdravotními neduhy (nerouhám se, vím. že jsou mnozí na tom daleko hůř než já) zjišťuji, že prostě nestíhám… ALE dostala jsem skvělý nápad: budu vše (přev¨dvánoční úklid,pečení atd.) řešit jako silničáři! Na místa, kde už to do svátků nestihnu, dám krásné ceduličky „musíme to opravit :-)“, „v zimě se neudržuje“ a budu úplně v pohodě! 🙂
    Milá Florentýnko,
    přeji Tobě i celé rodině a všem kteří Tě milujeme krásně prožité svátky vánoční a hlavně hodně zdravíčka do roku 2018! Jseš super, DÍKY. A

  49. Barbora Hrubisova says:

    Mila Florentynko, dekuji za uzasny navod a perfektni vysvetleni postupu. Ja si furt rikala, kxe delam chybu a ono tohp bylo 😀 Jsi skvela a diky Tobe zaciname mit doma tu pohodu a klid. Nervozita z nedobreho cukrovi je pryc. 🙂

  50. Ahoj Flo, pred Vianocami sa posledné roky snažím viac oddychovať, neprehánať to s upratovaním a podobne. Radšej sa teším z atmosféry a vianočných doplnkov. Zistila som, že aj bez umytých okien sú Vianoce krásne. Rada pečiem cukrovinky – tradičné aj nové. Tento rok som objavila kuchársku knihu z roku 1945 a skúšam niektoré recepty z nej ako aj recepty z iných národných kuchýň – ja prosto experimenty v kuchyni milujem. A najradšej mám nepečené maškrty – plné chuti a vône. Ja nie som veľmi koláčiková a väčšinu maškŕt rozdám. Tvoj recept na rohlíčky možno využijem – zvýšili mi žĺtky z iného receptu, tak sa tvoj recept hodí. Prajem krásne sviatky tebe aj celej tvojej rodine. Zuzana.

  51. Martina says:

    Ahoj Flo, všechna milá slova, co tady čtu, vyloženě hladí po duši. Taky přidám svou trošku do mlýna. Vanilkové rohlíčky jsem nikdy nepekla, na to měla a stále má monopol moje tchýně a musím uznat, že je má luxusní. Já se už třetí Vánoce peru s bezlepkovou dietou, ale letos jsem se hecla a v mém bezlepkovém repertoáru dostaly poprvé prostor i vanilkové rohlíčky. A musím se poplácat po rameni, povedly se mi skvěle. Ale na odlehčení jsem se chtěla podělit o historku z doby, kdy moje děti byly na prahu puberty. Vše uklizeno, vyzdobeno, napečeno…. Cukroví v několika krabicích od kuřat venku na terase… A některé z mých dětí pohodilo hadru nasáklou naftou nebo něčím takovým do bezprostřední blízkosti těch krabic s cukrovím….. Zkrátím to: asi jsme byli jediná rodina, která v kamnech topila vanilkovými rohlíčky, protože ani slepicím jsme se neodvážili to dát. Nikdo se dodnes nepřiznal. Přeji všem krásný advent…. Martina

  52. Libuše says:

    Milá Florentýno,

    u nás jsou vanilkové rohlíčky nejoblíbenějším cukrovím po celý rok, nejen o vánocích.
    Stále ještě je peče moje 87 letá maminka.
    Ale ona ještě vytvořené válečky těsta vtlačuje do dřevěné formičky (kterou vyrobil její tatínek) a vyklápí pak na plech. Jsou pak pěkně tvarované a jeden jako druhý.
    Já je mám nejraději hned po upečení, když jsou ještě pěkně křupavé, ne až naležené.
    (ale úplně nejraději mám syrové těsto!)
    Krásný předvánoční čas s vůní vanilky
    přeje Liba

  53. Ahoj Florentynko,dokud nas bylo 5,Vanoce bylo nejkrasnejsi obdobi v roce. Pak postupne odchazeli ti nejstarsi ..a tak jsme zustaly 2,kazda v jine zemi. Vanoce mame pres skype ale v nasich domacnostech to neprestalo vonet vanilkou a skorici.
    Uz nechystame tolik cukrovi..zustavaji vanilkove rohlicky(podobny recept jako tvuj),pracny a nekdy medove rezy(polovicni davky)..
    Zato v praci se realizuju :)) Letos,krome polotovaru a vanocniho pudinku ,budou mit mi stareckove I domaci pernicky I brusinkovy vanocni dort . Ceka mne vanocni party(60-70lidi)..Je to vyzva..tak se na to psychicky pripravuju :)) a sepisuju seznam co nejdriv.
    Preju vsem pozehnane vanocni svatky a jen vse dobre.Mejte se radi.:***

  54. Milá Flo,nemohla bych se zapojit do Vánoční výzvy,protože bych asi nezvládla každý den daný úkol,ale letos jsem začala s přípravami dřív-průběžně zdobím dům a peču cukroví. První várku jsem pekla se čtyřmi vnučkami-perníčky,linecké a rohlíčky!Recept na ně mám od maminky a pečou podle něj i mé děti-jsou výborné:-).Děláme je ručně a nevadí,že nejsou stejné.Dnes mi manžel pomohl s cukrovím do strojku.Manžel vždy říká:uděláme si salát,kapra,stromeček a POHODU! A ta se musí vytvářet,už jsem byla na dvou koncertech,půjdu na Vánoční trhy,sejdeme se se skupinou přátel atp.
    Přeji všem krásné a pohodové Vánoce.

  55. Zapomněla jsem poděkovat za recept na výborný Vánoční sirup (od Flo),který jsem dělala letos poprvé a je moc dobrý a má veliký úspěch.Trochu jsem rozdala na ochutnání, trochu už jsme vypili v čaji a já i v grogu a udělala jsem další a bude dárkem pod stromečkem :-). I.K.

  56. Už jsem vyzkoušela snad patero receptů na v. rohlíčky. Vyzkouším letos tento od tebe, věřím,Flo, že bude výborný. Jako vždy.

  57. Milá Flo ,
    Jak si tady tak čtu, tak tiše závidím . Všichni mají 2. babičky (proto je babiček 2x tolik co lidí). A asi proto se na mne žádná nedostala!☺. Hledala jsem tedy celý život ty nej recepty. Vlasně jsem hledač dodnes. Bohužel rohlíčky už sedí ve své krabici. Takže tento tvůj vymazlený recepis nepoužiju. Musí počkat na příští Vánoce.
    Každý rok vykřikuji že letos tolik píct nebudu… A sama vím že si lžu do kapsy… když se mé šílenství blíží me konci a já jdu spočítat kolik druhů zas mám bývá číslovka kolem 15.
    Po pečení nemám na cukroví ani pomyšlení… chuť se vrátí až na silvestra…a to .Mám smůlu. Koukají na mne jen smutná očíčka mých blízkých a v nich se zračí otázka zda bych toho příště nemohla upéct víc????
    Tak všem pečivkám přeju aby se jim dílo dařilo a ta láska aby voněla celým domem. Vánoce jsou nádherné. I s tím předvánočním šílenstvím. Je fajn dělat druhým radost. Pa Flo a ostatní kuchařinky

  58. Ahoj Florentýno, vanilkové rohlíčky jsou už upečené podle receptu od mojí maminky, který ona dostala od jedné hodné babičky, opravdu lety ověřený. Mám to vše spojené s krásným dětstvím, byla opravdová zima, sníh, každý rok s bratrem vzpomínáme, bylo to takové klidnější. Jinak mám už i ostatní napečené, moc toho není, jenom to co chutná vnoučatům. Pohodu si udělám, byt mám vyzdobený, svíčky zapálím a poklábosím s kamarádkou u vaječňáku. Tvůj sirup na svařák je moc dobrý, jako jedlý dárek super. Dneska vyzkouším černou omáčku.
    Hezký den a těším se na další čtvrkek

  59. Díky za recept a za maily od Vás 🙂 Letos asi poprvé vyzkouším i vanilkové rohlíčky.

  60. Milá Florentýno,
    protože jsem byla dlouho svobodná, jezdila jsem na Vánoce domů na Moravu, kde už bylo všechno připravené a voňavé. Moje maminka pekla výborné vanilkové rohlíčky.
    Pak jsem se vdala a na první společné Vánoce jsem chtěla udělat stejně dobré rohlíčky, jako moje maminka. Těsto jsem udělala dle jejího receptu, rohlíčky jsem taky vypracovala, dle mého názoru hezky. a dala
    je péct.. Když jsem je vytáhla z touby, nestačila jsem se divit, jaké“rohlíky“ byly na plechu. Ale nachuť byly dobré. Jen to nebyly jednohubky.

    Vánoce jsou pro mě a moji rodinu svátky spojené s narozením Krista, takže nesmí chybět návštěva kostela.

    Přeji Ti i celé rodině krásné vánoční svátky.

    Lída,

  61. Ahoj Flo, děkuji za recept. Vanilkové rohlíčky patří mezi mé oblíbené. Tradičně je dělala moje babička mému tatínkovi a teď mu je peču každý rok já. Tvůj recept se zdá být bezvadný, takže jdu hned teď zadělávat. O výsledku budu informovat. 🙂

  62. Zdravím Flo a i vás ostatní. U nás mají rohlíčky nezastupitelné místo stejně jako ostatní druhy cukroví. Předvánočním čase se scházíme s přáteli, které jsme dlouho neviděli. S kluky u pečení posloucháme koledy nebo operu. Jdeme na adventní trhy. Letos to bude ,ale trošku jiné, poklidnější. Jak tvrdívala má ruská prababička i Ježíšek se narodil ve chlévě netřeba mít úplně vygruntovaný a naleštěný byt. A měla pravdu, my pak jsme na štědrý den k.o protože chceme mít vše dokonalé.

  63. Ahoj Florentýno, vanilkové rohlíčky mám hotové povedli se.Nepoužívám roboty na těsto ručně vypracuju,když se těsto lepí podsypu hladkou moukou.Recept mám z hrnkové kuchařky, mně toto vážení vyhovuje. Zkusila jsem do poloviční dávky hladké mouky dát mouku špaldovou chutná to taky dobře.Dnes budu s dcerou ,které je jedenáct let zdobit perníčky, jí to baví a mně ještě víc ,když vidím ,že to dítě má snahu tvořit. Vánoce mám moc ráda není to jenom o jídle o dárcích a načančaném bydlení.A tak přeju příjemně prožitý advent.

  64. Blanka says:

    Zdravím Vas všechny na blogu,
    Pridam i já něco vánočního. Dnes jsem dostala krabici cukroví, které napekla moje 86leta maminka. Jsem nemocná, bylo v plánu péct o víkendu, ale maminka me předběhla. Ma můj velký obdiv. Ani to neumím slovy vyjádřit. Derou se mi slzy do oči. Úplné se před ni stydim. To co ona vydrží, je neuvěřitelné.
    Protože jsme věřící, máme každou neděli adventní strávenou v našem kostele, ve farnosti, ve společenství modliteb matek. A pak večer na Štědrý den krásna mše určena hlavně dětem,pak první svátek vánoční ..
    Netvrdim, ze vše je bez stresu, ale snažím se. Tak přeji všem milosti plné Vánoce.
    Blanka

  65. Milá Flo, děkuji jako mnoho přede mnou za další tvůj recept. Než jsem došla dolu k možnosti vložit svůj komentář, zastavila jsem se u předešlých. Ráda čtu příspěvky,které ti zde ostatní zanechávají. Je v nich vždy mnoho pozitivního a nejde jen o pochvaly. I když ty si opravdu zasloužíš za to co pro nás zde děláš. Mám na mysli spíš ty jednotlivé příběhy, které se tu objevují. Ať už jde o vzpomínání na recepty od prapra předků nebo jen lehké naťuknutí vlastních zkušeností. Já a moje rodina, manžel, dcery, zeť, vnoučata a 4 psi trávíme vánoce spolu. Spolu doslova. Máme už svoje tradice. Procházka Prahou na Štědrý den. Všichni k nám přijedou a užíváme si všeho co k vánocům patří. Cukroví pečeme s mladší dcerou od jejích cca 10 let (je jí 32) a to si ona nedá vzít. Vanilkové rohlíčky jsou naše stálice, pěkně ručně vyválené. Recepty si zapisuji od mého mládí, tak jak bylo u nás zvykem. Začala jsem s tím někdy na střední, jak jsem ochutnávala u kamarádek, tak jsem si říkala o recepty. A samozřejmě rodinné recepty. PŘEJI TOBĚ I VŠEM OSTATNÍM KLIDNÉ PROŽITÍ TĚCH NEJKRÁSNĚJŠÍCH SVÁTKŮ V ROCE.

  66. Milá Florentýno,

    vzhledem k tomu, že nechci,aby Vánoce byly něco,co by mě mělo stresovat, výhýbám se především těm,co je jako stresové období berou. Takže se snažím co nejméně chodit do obchodů a dárky nakupuju převážně po internetu,k tomu si můžu udělat třeba svařák. Další z mých tradic je neuklízet (myšleno skříně apod.),tedy kromě vysávání a utírání prachu,ale to je potřeba i bez Vánoc. A co je nejzásadnější,i kdybych měla péct po nocích,chci domácí cukroví,u nás kromě klasiky linecké a vanilkové rohlíčky kraluje kakaové a čokoládové. Asi nejoblíbenější je vykrajované cukroví kakaového těsta, plněné pařížským krémem,polité čokoládou a zdobené mandlí. To prostě musím mít,i když výroba se nikdy neobejde bez nadávek.. Takže takhle nějak si já dělám Vánoce.. To vše samozřejmě v té nejmilejší společnosti. 🙂

  67. Renata says:

    Milá Flo,
    letos jsme se s manželem dohodli, že nepečem (tedy nepeču :)), uprosil mne jen na vanilkové rohlíčky, ty prý nikdo tak neumí. Tak je asi budu muset udělat 2x, protože ty tvoje určitě vyzkouším.
    Přeji hezké Vánoce,
    Renata

  68. Milá Flo, vanilkové rohlíčky už mám pečené, ale ještě nikdy jsem je nedělala s mandlemi. Tak to ještě zkusím a s mandlovými budu mít už 3 druhy. Ale peču pro celou rodinu, takže většinu rozdám. Jsou skvělé, bez nich nejsou vánoce. Krásný advent!!! Jitka

  69. Milá paní Florentýno,
    tak jsem se tu královsky pobavila. Ano, s počtem dětí u kuchyňské linky se přestává hrát hra „chci rohlíčky všechny stejně velké“.
    Letos mi budou pomáhat čtyři ručky a jedna pusinka to bude ze šátku komentovat…
    Děkuji za Vaše recepty, bývá to rychlovaření a skvělé pochutnání.
    Katka

  70. Milá Flo, na vanilkové rohlíčky se chystám, zkusím tvůj recept, dělám je přes tvořítko v masovém strojku. Vánoce pro mě znamenají klid, pohodu, televizní pohádky, procházky zasněženou přírodou, pokud je sníh a hlavně sdílený čas s rodinou a dobrými přáteli.
    Hezké vánoce, přeje všem
    Květa

  71. Milá Florentýno,
    já sem moc nepíšu, ale ráda čtu tvoje recepty a ráda se taky ještě přiučím.Především chci popřát tobě a tvojí rodině a všem tady krásné a požehnané vánoční svátky. Já mám taky svůj rodinný recept na vanilkové rohlíčky, ale linecké už několik let peču podle tvého receptu, který jsem vyzkoušela a už u něj zůstala. Protože se tady řešilo také bezlepkové pečení, tak já jeden výborný recept mám. Je přímo od tebe. Recept na laskonky jsem před lety vystřihla snad z časopisu Gurmet. Jsou výborné, dávám je i jako dárek, takový mají úspěch. Ještě jednou všechny moc zdravím a těším se na recepty v příštím roce. Jarka

  72. Byl jsem vyzván, tak se přiznávám: svátky nemám rád. Jen výjimečně, a to s malými dětmi. Ta rada hospodyňkám, že vánoce nepřijdou a musí je vytvořit, se mi jeví silně machistická. Vánoce by se mi líbily tak, jak o nich výše píše paní Hana (77 let). Samozřejmě bez vanilkových rohlíčků. Přesto všem přeji krásné a pohodové vánoce!

  73. Jájina says:

    Teda děvčata, jak já Vám zavidím, vy už máte vše připravené a já teprve dnes nedá se říct, že poklidila, spíš jen lehce to tady poliskala 🙂 ale dnes už jsem vylouskala 500g ořechů, tak se teprve pustím do vanilkových rohlíčků, udělám rovnou dvojitou dávku a to ještě nemám pro všechny dárky. Letos se mi nedaří nic stihnout, asi proto, že jsem toho dost upletla. Během 2 měsíců, dvoje šaty, vestu – pánskou a svetřík pánský, tak už se těším na pečení 🙂 a pohodu, bude nás letos o novou osobu – holčinu, ze zahraničí víc, tak bych měla předvést pravé české vánoce 🙂 Vaše komentáře člověka krásně nabíjí, že má hned chuť jít něco udělat 🙂
    děkuji Florince, že to umožňuje a dodává svou přítomností rodinnou pohodu. 🙂

  74. Zdeňka says:

    Ahoj Flo, jako vždy dokonalé a také to jediné, co mám upečené :-). Nádherný předvánoční čas! Z.

  75. Vážená Florentýnko,
    děkuji za všechny rady a recepty, některé jsem využil a vždy měly úspěch.
    Ptáš se mě, jak a čím vytvářím předvánoční pohodu. První úspěch je, když při pečení cukroví nepřekážím. Pečení je vyloženě záležitost manželky. Podílím se ale jinými pracemi. Louskám ořechy do cukroví, loupu spařené mandle a stále se ptám jestli má všeho dost po ruce, že bych donesl nebo pomohl jinak.
    Mimo to připravuji jídlo, po celé dny tak, abych opravdu byl v kuchyni minimálně.
    Celý Advent a předvánoční čas je pro nás jedno z nejlepších období roku. Toto těšení mi zůstalo od dětství, jen s tím rozdílem, že se musím na prožití klidných a pohodových Vánoc také svou prací podílet. Začíná se adventním věncem, přes sehnání stromku, který musí být vysoký až ke stropu.
    Samozřejmostí jsou společné nákupy všech potřebných surovin pro pečení cukroví, vánoček atd. Adventní věnec dostáváme každý rok od kamarádky, asi bych takový hezký jako dělá ona nesvedl. Zapalujeme každou neděli a při tom koukáme na adventní koncerty v televizi.
    Také nákup stromku, jezdíme k našemu plantážníkovi, má vždy velký výběr a krásné stromky. Stromek zdobíme už během Adventu, těšíme z něho jako když jsme byli malí.
    K tomu všemu se snažím ženě pomoci ve co souvisí s úklidem, nechci aby bylo vše jen na ní, aspoň nám pak zbývá víc času na nás, abychom měli radost, že za krátký čas jsou Vánoce.
    Pro mě nastává hlavní doba prací těsně před samotnými vánocemi, nákupem kaprů, ingrediencí do bramborového salátu. Pro kapry jezdím do nedaleké Horní Sytové, jsou tam malé, ale krásné přírodní sádky. Pak kapry zabiji a vykuchám, vždy den před štědrým dnem. Rybí polévka v našem jídelničku nesmí chybět.
    V té době dochází ke střídání obsazení kuchyně. Po celou dobu vánoc vařím jen já a nemám také moc rád, když mi někdo kouká pod pokličky.
    Tradičně na štědrý den máme k snídani tvarohovou vánočku a čaj, k obědu „couračku“ a houbovec. K večeři rybí polévku, bramborový salát, smaženého kapra a vinné klobásy. Nesmí chybět ani štrúdl.
    Na Boží hod máme většinou krůtu, někdy husu, knedlík a zelí. To máme své, jezdíme si pro krouhanku do Dobré Vody u Hořic. Na Štěpána už žádné tradiční jídlo nemáme, ale vždy se shodneme na nějakém dobrém svátečním jídle.
    Opravdu se do cukroví nepletu od té doby, co se mi podařilo upéct briketky. Špatně jsem hlídal troubu a pro klid v rodině bylo rozhodnuto, že se do pečení nesmím plést.
    Nevím zda je moje vyjádření k něčemu.
    Florentýnko, přeji hezké, pohodové a klidné prožití vánoc, do nového roku pevné zdraví, štěstí a životní pohody.
    Pepík.

  76. Krásný adventní podvečer, Flo,

    zrovna jsem dopekla Vaše vanilkové rohlíčky – mé první v životě! A jsou výborné, exkluzivní, úžasné (teda pominu-li tvary…). Jen mám obavu, že se nedožijí Vánoc 😀

    Děkuji za kus vánoční pohody a přeji Vám krásné Vánoce a šťastný nový rok!
    Lucie

  77. Milá Florentýno,
    právě jsme s dcerou dopekly a ocukrovaly tvé skvělé rohlíčky.
    Děkujeme za recept a přejeme krásné svátky 🙂

  78. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, rohlíčky se podařily, s těstem se moc dobře pracovalo. Linecké podle tvého receptu jsem letos pro veliký úspěch napekla 2 dávky. Už se těším jak se o svátcích sejde celá rodina. Krásné svátky všem přeje všem!!!

  79. Tento recept na vanilkové rohlíčky absolutně nedoporučuji! Postupovala jsem přesně podle návodu, ale těsto se drolí a nejde tvarovat. Nejhorší zkušenost s vanilkovými rohlíčky vůbec!!!

    1. Lucie, tak to mě mrzí, že se těsto drolilo, za receptem si stojím. Četla jste prosím i rady kolem receptu, které vysvětlují, proč se těsto může drolit?

  80. veronika says:

    Dobrý večer, Jani,
    rohlíčky děláme obvykle z vlašských ořechů z těsta bez vajec a těsto meleme na masovém mlýnku. Tento rok jsem se rozhodla vyzkoušet Váš recept. S těstem se hezy pracovalo až do chvíle, kdy jsem ho šupla do mlýnku – prvních pár kousků šlo hezky, další se začaly příšerně drolit a lámat. – že by teplem při mletí? Nevím. Těsto jsem ze strojku vyjmula a zkoušela válet ručně – opět se drolilo,bylo mastné, při ohnutí do rohlíčků praskalo – takže jsem dělala jen tyčinky… S těstem, které nestihlo doputovat do strojku se pracovalo dobře. Měla jsem strach, jak to dopadne po upečení – část se při obalování rozlámala, zbytek se dal obalit v cukru vcelku dobře. Chuťově mě hned po upečení moc nenadchly – ty naše jsou ba naopak hned po upečení nejlepší. Schovala jsem do krabičky a vyndala pár ob den na talířek – a chutnaly, chtěly jen zaležet, dle manžela jsou lepší než ty naše, dle dědy vítězí s vlašskými ořechy, mně a dětem chutnají obě varianty. Příští rok asi udělám půl dávky našich a půl dávky těchto mandlových a na své si přijdou všeci.Jen tedy do strojku půjdou jen ty naše původní…
    Pěkné svátky všem, Veronika

  81. Letos jsem se předvánoční náladou nechala pohltit a možná trošku semlít tak, že jsem si v e-mailu nalezený článek přečetla až dnes, pečení cukroví miluji a bez toho pro mě vánoce prostě nejdou, obvykle peču 6 nejoblíbenějších, základních druhů a letos jsem pekla i nepekla druhů 19 ale převážně z polovičních dávek, což je tak trochu paradox, protože letos jsem poprvé neměla k dispozici troubu a pekla jsem to v remosce 🙂 Vanilkové rohlíčky z nostalgie nesmí chybět, můj dědeček je miloval. V posledních letech některé vánoční dárky vyrábím, takže je to další, ale příjemný „žrout času“, letos to byla paštika podle tvého receptu, rillettes, makronky, pralinky a vaječný likér. Loni jsem dělala pečený čaj, pralinky, karamelový likér, jerky a z nejedlých dárků to byla domácí kosmetika (balzámy na rty, krém na zimu, hydratační krémy, mýdélka, šumivky do koupele, koupelová sůl) a šály pletené na hrábích 🙂 Předvánoční úklid také dělám, ale asi to nějak flákám, protože se z toho nějak nehroutím a nepřijde mi to jako něco co by se muselo tak řešit (před pár lety jsem až do čekárny slyšela jak se jedna paní u lékaře velmi hlasitě domáhala antidepresiv, že se hroutí z toho, že nestíhá předvánoční úklid), výroba výzdoby je pro mě dokonalý relax, prostě Vánoce a veškeré ty časově náročné přípravy zbožňuji a vždy je mi líto, když už je po všem 🙁 no nic, ať už je léto, teplo a zavařovací a zahrádkářská sezona 🙂

  82. Eva Polzová says:

    Já vím, že už je pozdě na vanilkové rohlíčky, ale osvědčil se mi více tento recept (je bez vajec, protože dcera s vnukem nesmí jíst vejce):
    Vanilkové rohlíčky: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g cukru, 100 g nastrouhaných vlašských ořechů. Zpracovat těsto, nechat odpočinout a pak podle návodu Florentýny jsem dělala rohlíčky. Po upečení jsou hned jedlé, křehké a úplně se rozplývají na jazyku. První dávku mi hned po upečení asi 3 neděle před Vánocemi snědla návštěva. Další jsem dělala týden před štědrým dnem. Dělala jsem ještě vanilkové rohlíčky s mandlemi, byly také dobré, ale nebylo to ono.

  83. Koudelka says:

    Milá Flo, děkuji za recept. Dneska jsem dostala náladu na pečení rohlíčků. Nikdy jsem je nepekla, vždycky je „fasujeme“. 🙂 Na internetu je receptů nepřeberné množství, já recept nezdědila, tak jsem musela nějaký vybrat – kupodivu Tvůj recept má nejvyšší poměr ořechů z receptů, co jsem potkala, což mi bylo sympatické. Vyšly na výbornou. Děkuji moc.

  84. Milá Flo. Ještě když moje maminka žila, tak mi říkala, abych až ona zemře a já konečně přestanu řešit karieru a začnu péct, že si mám koupit Vaši kuchařku. Před třemi lety k tomu došlo a maminka mi zemřela. Maminčiny recepty jsou pro můj začínající neum nečitelné, zato ty Vaše až neobvykle skvěle vypracované, step by step a ještě vychytávky. Včera jsem dělala sice korpusy na košíčky ale z Vašeho lineckého, zítra se vrhnu na vanilkové rohlíčky. A věřím, že konečně budou jak od mé milované maminky Děkuji

    1. Alice, já nemám slov. Vážím si toho a přeju hodně krásných okamžiků v kuchyni, provoněných vzpomínkami na skvělou maminku. ❤️

  85. mockrat dekuji ze recept ! delala jsem rohlicky s triletakem a musim rict, ze vazne super ! testo nelepi ani se extra nedroli, a i kdyz je syn nevyvalel tak “hezky”, tak se pri peceni pekne zaobli, ze i ty jeho vypadaji suprove

  86. Milá Florentýno,

    zkuste někdy množství ořechů ve vanilkových rohlíčcích zdvojnásobit při zachování stejného množství ostaních surovin. Já to jednou udělala omylem a od té doby je jinak nepeču. Jsou nepřekonatelné! Pravda, že to už asi nejsou vanilkové rohlíčky – říkejme jim třeba ořechové rohlíčky s vanilkou, chuťově jsou ale bezkonkurenční.

    Hezký den!

    1. Martina says:

      Dobrý den, zkusila jsem, chuťově to bylo po upečení výborné, ale skoro všechny se mi polámaly, i ty vychladlé. Vám se prosím nelámou? Děkuji

  87. Gabriela Kopáčiková says:

    Moje milá kuchařská guru,

    prosím o radu s vanilkovým rohlíčky. Chtěla bych využít místo mandlí mandlovou mouku. Jak vyřešit poměr? Přidat cca 40g mandlové mouky a 20g másla?

    (Jen místo těch 60g mandlí.)

    Moc děkuji a díky za to, že jsi!

    1. Gábi, já bych to vyměnila normálně v poměru 1:1.

  88. Dobry den Jano, my mame teda trosku jiny rodinny recept ale zkusim i davku techto a srovname. nicmene – ty 2 lzice cukru, to maji byt jako a)polevkove lzice predpokladam?, a b) rovne nebo trochu vrchovate nebo uplne vrchovate nebo jak to? Mohla byste rict v g? Diky moc, Lenka

    1. Lžíce jsou opravdu nevhodná míra množství, snažím se je už pokud možno nepoužívat, tady ještě zůstaly. Lžící se myslí odměrná lžíce o objemu 15 ml, zarovnaná, nikoli navršená. U moučkového cukru je to zhruba 10 g.

  89. Dominika says:

    Děkuji za skvělý recept (jako vždy:)), vanilkové rohlíčky jsem dělala vždy s vlašáky, jak by taky ne, když jich máme mraky z našeho ořešáku, ale loni se nám z nich dcera osypala, tak jsem letos, kvůli její alergii, zkusila ty tvé a je to lahoda! Jsou krásně jemné, delikátní a malé pomocnici už není líto, že je nemůže:). S těstem jsem neměla nejmenší problém, krásně se s ním pracovalo a rohlíček se zlomil při obalování jen jeden (což je trochu škoda, protože likvidovat nepodařené je samozřejmě na tom pečení to nej:D).
    Krásné vánoce a šťastné vykročení do nového roku!

  90. Zuzana says:

    Na stránku vánočního cukroví jsem se podívala poprvé, protože jsem si potřebovala prověřit stupně teploty při pečení. Před dvěma roky jsem si konečně koupila elektrickou troubu a začala nastavovat teplotu podle stupňů. Musím se přiznat, že jsem nebyla spokojená s cukrovím o loňských vánocích a myslím,že to je právě tou teplotou. Ale tenhle příspěvek píši kvůli obalování vanilkových rohlíčků. Mám na to fígl okoukaný od maminky(je mi 75 let). Spočívá v tom,že cukr nasypu na papírový ubrousek, potom do něj dám pár rohlíčků z plechu a zdviháním okrajů přesypávám rohlíčky v cukru. Obalené odebírám nožem, nebo vidličkou. A jde to velice dobře a rychle.

  91. Milá Flo,

    měla bych dotaz ohledně mražení těsta. Je možné těsto na cukroví zamrazit? Popřípadě které se mrazit nesmí? Nebo je lepší cukroví upéct, a poté zamrazit? Je to poznat na chuti?

    Předem moc dekuju za odpověď.

    S pozdravem

    Johana

    1. Johanko, já úplně nejsem fanda mražení, ale kdybych se měla rozhodnout, raději bych mrazila až hotové cukroví. Ale třeba někdo poradí lépe než já.

  92. Kristýna says:

    Minulý rok jsem já bláhová upekla naše klasické rohlíčky i tyto nové od Vás. Plánovala jsem to jako takový test/soutěž o to, které rohlíčky jsou lepší a zařadí se do mého každoročního repertoáru. No soutěž dopadla nerozhodně, oboje jsou skvělé a chutnají každé trošku jinak…. a já teď musím péct dva druhy rohlíčků :))

  93. Kateřina says:

    Dobrý den, chystám se na letošní Vánoce zkusit vaše vanilkove rohlicky a chci se zeptat jestli by sli použit neloupané mandle. Jestli nebude ta chut o trochu lepší. Děkuji za odpověď ?

  94. Dobrý den, bude fungovat i náhrada za máslo, například rostliný tuk nebo kokosový olej? Co myslíte, že bude nejlépe fungovat?
    Přítelkyně je bohužel bezlaktózová.
    Moc děkuji za radu.
    Pod stromeček jsem si přála vaše kuchařky tak se jich nemůžu dočkat♥️?♥️

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close