Opilé švestky, které se nemusí dočkat Vánoc

Opilé švestky vám možná připomenou jiné oblíbené spojení čokolády, ovoce a alkoholu. Totiž višně v čokoládě.

Miluju je. Jak opilé švestky, tak i druhá jmenovaná čokoládová zrada mi dovolí na chvíli zapomenout na cokoliv.

Dokud se nerozplyne hořká čokoláda, neodezní sladké alkoholické pošťouchnutí a neprokoušu se naloženým ovocem, přestanou všechny problémy světa existovat – nebo jen někde potichu a s pochopením čekají, až se na ně zase dostane.

Podobné pocity možná taky znáte, a pak vás můj recept okouzlí a poznamená na dlouhé roky dopředu.

Svůj výtvor budete hrdě rozdávat a s nadšením přijímat chválu. Podstatné však je, že čím dřív se vám povede sušené švestky naložit do slivovice, tím lepší bude výsledek. Chci tím říct, že je nejvyšší čas.

Opilé švestky v procesu nakládání

Postup na opilé švestky má dvě jednoduché fáze.

V té první se sušené švestky naplní mandlí, nasypou do zavařovací sklenice a zalijí slivovicí, aby se uležely.

V té druhé se vyloví, namočí do čokolády a nechají ztuhnout, čímž přijde na svět další druh nepečeného cukroví.

Stejně jako u ostatních druhů nepečených drobností platí, že je třeba nechat si jeho přípravu na konec. V tomto případě nejde ani tak o to, že by se snad něco rychle kazilo. Ze švestek se však postupně odpaří alkohol a ztratí tak část své chuti. Proto je důležité, aby vydržely ve sklenici až do poslední chvíle.

Na namáčení do rozpuštěné čokolády toho moc zajímavého není, proto bych se ráda ještě pozastavila u první fáze přípravy opilých švestek. Tam se to totiž může pěkně zvrtnout a proto je dobře, že o tom píšu s dostatečným předstihem před vánočními svátky.

Bez patřičného upozornění by se totiž snadno mohlo stát, že skončíte bez cukroví.

Co se může v první fázi taky přihodit

Když se sušené švestky nasypou do sklenice a zalijí slivovicí, začne se v nich odehrávat několikadenní přeměna.

Jestliže jsem naznačila, že se to může zvrtnout (či dokonce zvrhnout), měla jsem tím na mysli přesně toto období, kdy se den za dnem mění měkkost i chuť budoucích opilých švestek.

Ono je totiž lákavé tuto proměnu prožívat společně se švestkami.

Když každý den ochutnáte, abyste posoudili změnu, budete pozorovat následující:

Zpočátku jsou švestky tužší, mají svou vlastní chuť, a alkohol se chová neukázněně, je příliš ostrý, příliš vyčnívá.

Avšak s každým dalším dnem se tato ostrost a pálivost snižuje, švestky měknou, švestková pálenka se proměňuje na švestkový likér, až jednoho dne poznáte, že přeměna je dokončena. Že všechno splynulo do hříšné svůdnosti.

Nebezpečí receptu tu tedy spatřuji hned několik. Všechna mají za následek, že vám zbude čokoláda, neboť do ní nebude co namáčet:

  • Průběžnou degustací se necháte unést natolik, že ze sklenice už žádné další švestky nevylovíte.
  • Degustaci budete považovat za mnohem větší zážitek než opilé švestky obalené v čokoládě, a tak druhou fázi rovnou vyškrtnete z receptu. Sklenici se švestkami zatajíte a vymyslíte náhradní druh nepečeného cukroví, kam se upotřebí celkem dost čokolády.
  • Napadne vás, že sklenice s naloženými opilými švestkami je sama o sobě parádní dárek, a tak budete tento zážitek rozdávat všude, kam o Vánocích přijdete. Navíc se dá výroba nechat poměrně dost na poslední chvíli, švestkám stačí zhruba týden, než se odehraje příslušná alkoholická proměna.

Jedno z dobrých rozhodnutí, které tu můžete učinit, je naložit rovnou dvě sklenice opilých švestek, abyste z jedné mohli průběžně ochutnávat a druhou si nechali do čokolády. Pak tu jistá šance, že na čokoládu dojde, přece jenom je.

Ještě o švestkách

Co se týká výběru švestek, zde mám jedno důležité upozornění: čím sušší sušené švestky, tím víc alkoholu dokáží vstřebat a tím je proměna lepší.

Naopak ty druhy sušených švestek, které jsou velmi měkké a šťavnaté, už toho moc vstřebat nedovedou a na tento recept tedy vhodné nejsou.

Takže pokud je vám víc než 18 let, pojďme na to. Opilé švestky čekají. Neupíjet, nakládat!

opilé švestky recept

 

Opilé švestky

Množství: Zhruba 40 kousků

Suroviny

  • 200 g sušených švestek
  • asi 200 ml slivovice
  • asi 40 loupaných mandlí
  • 200 g hořké čokolády

Postup

  1. Ideálně měsíc předem švestky přeberte, spařte v cedníku horkou vodou a do otvoru po pecce zasuňte mandli. Naplněné švestky naskládejte do zavařovací uzavíratelné sklenice. Zalijte slivovicí, aby byly všechny ponořené, uzavřete a klepnutím o stůl vyžeňte zpod švestek uvíznuté vzduchové bublinky. Nechte na tmavém místě macerovat.
  2. Pokud se od druhého dne rozhodnete provádět průběžnou a pravidelnou degustaci, zda už se švestky odležely, minimálně zdvojnásobte všechna množství a čokoládu zatím nekupujte, nejspíš nebude potřeba.
  3. Švestky slijte a nechte okapat (slivovici klidně použijte do čaje nebo vypijte jako likér). Čokoládu rozlámejte a rozpusťte opatrně ve vodní lázni, případně za stálého míchání v malém rendlíku při zcela minimálním výkonu plotýnky, pokud máte indukční nebo sklokeramickou desku.
  4. Odstavte a pomocí dvou vidliček každou naplněnou švestku v čokoládě namočte, otřete o okraj misky či rendlíku a položte na papír na pečení – odtud půjdou snadno odloupnout, až čokoláda ztuhne.
  5. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě, anebo odneste švestky do chladu. Ochutnávání neodkládejte příliš dlouho, alkohol během následujícího týdne povážlivě vyprchá.

 


[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“6830″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]

Vánoční kuchařka pro dceru

Tento recept najdete i v mé tištěné kuchařce nazvané Vánoční kuchařka pro dceru. Jsou v ní ty nejlepší zlepšováky, osvědčené návody a postupy, harmonogram předvánočního pečení i užitečné rady pro sváteční stolování pro všechny, kdo s vařením teprve začínají. Není proč se děsit, s touto kuchařkou zvládnete Vánoce na jedničku.

Více o knize: Vánoční kuchařka pro dceru [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


 

Join the Conversation

  1. Stáňa Malcová says:

    Milá Flo,
    krásný recept a ještě krásnější text 😀 každý čtvrtek se snad víc těším na to tvoje povídání než na recept 😀
    krásný předadventní čas přeji
    Stáňa

  2. Ahoj Flo,
    Dnes jsem dostala Tvůj první čtvrteční článek. Recept bude zdá se skvostný, vyzkouším.
    A děkuji za pohlazení na duši, takový mám krásný pocit že Tvého psaní.
    ❤️Radka

  3. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    Ano, velmi lákavě napsaný recept. Jdu shánět sušší švestky ?. A taky lákavý název nové kuchařky…už se moc těším. Krásný předvánoční čas všem! Marcela

  4. Přesně jak to napsala Stáňa, vtipný text s bonusem receptu. Navíc jsem na toto cukroví dostala hroznou chuť. ?

  5. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    to je pecka nejen na vánoce.

  6. Mirka Klausová says:

    Milá Florentýno,
    musím poděkovat za recept i za komentář k němu. Velmi mě pobavil a živě vidím tu prázdnou sklenici a nerozbalenou čokoládu….Děkuji a zdravím.

    Mirka

  7. Ahoj Flo,
    super název pro knihu 🙂 a super recept, který ocení hlavně muži 🙂

  8. Děkuji za recept a krásné povídání

  9. Nadezda says:

    Milá Flo
    Krásné povídání, ráda ho čtu. Ingredience jsou doma tak se jde na to. Bude to mňamka.
    Děkuji

  10. Ahoj FLo,
    Určitě tento recept vyzkouším,dělala jsem švestky obalené ve slanině,taky výborné.
    Přeji krásné Vánoční svátky,těším se na další recepty a nápady, Maruš

  11. Markéta says:

    Milá Florentýno,

    sušené švestky připisuji na zítřejší nákupní seznam ? a chtěla bych se zeptat, jestli by se slivovice dala nahradit rumem, který je podle mě voňavějši a s cukrovím ho mám spojený více, než slivovici.
    Krásný předadventní čas.
    Markét

    1. Určitě to nahradit půjde, ale zrovna s tou slivovicí se tam děje taková zvláštní chuťová proměna, řekla bych skoro až prolnutí.

  12. Ahoj Florentýnko,
    díky za inspiraci. Tohle cukroví miluju, i když ne se slivovicí, ale spíš s rumem a tento rok mě napadá i brandy. Mé tři děti už mu taky přišly na chuť, u nás, částečně na Ostravsku a částečně na Valašsku se ten minimální obsah alkoholu po odležení až tak moc neřeší :-D. Hezké dny všem.

  13. Děkuji za krásné povídání a recept. ???

  14. Marta, usa says:

    Díky za recept, už mnoho let dělám speciálně pro mého manžela švestky v rumu, tak jestli se podělí o jeho drahocennou slivovici, zkusim. Moc ráda čtu jak recepty tak povídání. Máš velký dar, a nejen v kuchyni. Krásný adventní čas všem.

  15. NÁÁÁDHERA!!!! DÍKY FLO!!!

  16. Markéta says:

    Milá Flo, tento recept doma dělám už od té doby, co jsem dostala Tvojí vánoční kuchařku darem, takže cca 10 let. Milujeme ho. Někdy nakládám do rumu, někdy do slivky. Někdy plním mandlí, jindy ne. Občas zmizí už před Vánoci právě tou metodou, o ktere píšeš. Zkrátka ochutnáváme až nic nezbyde. Loni jsem pro jistotu naložila 2 balení. Marně. Vánoc se nedožily. Prostě je to žravá bomba! Děkuji za připomenutí. Jdu je naložit.

  17. Já děkuji hlavně za to povídání…slivovici nepiju, tak nehrozí, že bych ochutnávala. Švestky a višně nakládám do oslazeného rumu – když se zabalí do čokolády, nehrozí, že by rum vyprchal. Vypaří se to úplně všecko – i to ovoce .

  18. DášaV. says:

    Ahoj Flo, zatím jsem namáčela jen do rumu, letos zkusím slivovici. Sušší švestky mám své, ale bohužel sušené jako půlené, takže do nich mandli nedám. Do kupovaných švestek mandli dám, ale přijdou mi už tak moc „rozblemcané“, tak kdo ví, jestli něco natáhnou? Rum natáhly… Každopádně díky za připomenutí skvělého receptu a těším se na novou kuchařku! DášaV.

  19. Miroslava says:

    Běžím koupit potřebné a jiné cukroví nebude mít šanci ? ?‍♀️

  20. Jaroslav says:

    Milá Florentýno,
    výborný recept, my vynecháváme z úsporných důvodů mandle (dají se spotřebovat jinak), ale zcela jednoznačně používáme domácí slivovici. Jistota je, že se nám ještě nikdy nestačily zkazit. Jedna sklenice sešla z mysli a přišli jsme na ni až po více jak roce. Švestky zcela bezkonkurenční a nálev božská mana. Jsem přesvědčen, že i zarytý odpůrce slivovice by ocenil.
    Méně často děláme i variantu se sušenými meruňkami v bílém víně, výsledek je jemnější.
    A nakonec, pokud Vám přece jen něco zbyde, můžete po jednom kousku dát do kuřecích závitků. Když to bude meruňka, bude to pohlazení, švestka pak překvapivý chuťový „kopanec“.
    Hezké přípravy svátků přeji všem.

  21. Letos jsem nestihla švestky usušit, tak asi nebudou. ? Jinak je máčím v rumu, se slivovici nekamarádím. Ale je mi jasné, že k sobě ty dvě věci patří.

  22. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět parádní počteníčko! Opilé švestky u nás bohužel letos nebudou, švestky se neurodily. A kupované jsou za mě moc měkké.Toto cukroví dělala teta a hned jako první zmizelo ze stolu, není divu.

  23. Jak by to asi dopadlo s rumem??

    1. Taky velmi dobře, mám vyzkoušeno.?

  24. Milá Florentýnko,
    moc Tě zdravím. Loni jsem dělala moje velmi usušené až vysušené, půlené švestky, v rumu a čokoládě. Opravdu nasály hóoodně rumu a byly opilé. Zjistila jsem, že je to nejrychlejší, nejlepší a přitom docela zdravé ? cukroví. Přece ovoce a zelenina / kakaové boby/. ?? Takže jako stvořené pro líné kuchařky. Děkuji za nápad se slivovicí.
    Krásné a pokojné Vánoce!❤️??
    Marie

  25. Zatím jsem dělala jen opilé višně v čokoládě – v létě zalila, v prosinci obalila. Někdo asi vypil nálev.

  26. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,

    děkuji za připomenutí úžasné dobroty. Švestky jsem vždy nakládala do rumu, ale do slivovice je to logické. Mám kupované měkké švestky, naplním je mandlí a dám doschnout, ať se pořádně napijí. Všem přeji krásný advent.

    Jarka

  27. Daniela says:

    Milá Flo, zase jsi mě moc potěšila nejen receptem, který určitě vyzkouším, ale hlavně svým povídáním, které se kolem receptu „točí“. Také se vždy na Tvé čtvrteční maily těším, člověk při jejich čtení hned pookřeje. Tak už aby byl další čtvrtek, já zatím naložím švestky.

  28. Blanka says:

    Ahoj Florentynko,
    Hned zitra se do tech svestek pustim, letos to asi bude brandy nebo rum. Krasne povidani, taky se na to kazdy ctvrtek tesim. A Cekani na jaro, parada. Nejenom ze varis, ale jeste umis kouzlit se slovy.

  29. Franta says:

    Milá Florentýnko, díky za krásné „povídání“ a za zajímavý recept. Ač mám doma dost litrů poctivé slivovice, tak jsem jej neznal. O víkendu vyzkouším. Možná udělám, pro porovnání, jednu dávku s rumem.
    S těmi slovy to umíš moc dobře. Pokud máš čas, tak bys ho mohla využít i mimo vaření a napsat nějakou knihu. Třeba i nějaké povídky kolem vaření. Jistě jsi toho zažila hodně a bylo by škoda ten talent nevyužít…..

  30. Jupiii, jdu na to! Tedy myslela jsem si, že mám vše na cukroví už nakoupeno, ale budu muset začít znovu 😉 Pokud se švestky povedou, snad něco zbyde na Vánoce 😉 Děkuji, Florentýno!

  31. Žiju v Italii a přátelé mi vozí pouze Becherovku. Takže zkusím naložit švestky do grappy!

  32. Přeji klidné a pohodové svátky vánoční…..
    Kdo by to, do těch švestek řekl, švestky mám velice rád a slivovici také,tak oboje skamarádím ku prospěchu a slávě receptu.

  33. zdenka kauerová says:

    Milá Flo,
    tento recept se slivovicí neznám, jen s rumem, ale logicky by tam měla být spíše ta slivovice. Tak letos zařazuji do receptur. Švestky sušené jsem náhodou koupila dle svého vánočního seznamu.Recept přišel právě včas. Děkuji.Zdenka

  34. Šárka says:

    Děkuji za recept vyzkouším s alkoholem jsou švestky spíše pro dospělé..

  35. Milá Janičko Florentýno, dělám podobné mlsoty a aby byly pro děti. Takže koupím datle, vytáhnu pecku, dám místo ní spařenou mandli bez šupky, samozřejmě vychladlou a pak máčím v čokoládě. Sice bez slivovice a alkoholu vůbec, ale o to lešpší pro děti i řidiče :)))

  36. Krásný advent. Nikdy jsem tento recept nezkoušela ale letos to zkusím. Díky za nápad, Eva.

  37. Martin Prokop says:

    Adventní trnková zavařovačka..

    Tak tohle bude monumentální 🙂

  38. Draha Flo,
    myslis, ze bych mohla vyměnit sušené svestky za sušené meruňky? Nebydlim v CR a ty svestky se tu těžce shánějí, ale meruňky mam a slivovici take:)

    1. Evi, zkoušela jsem to a není to ono. Dokonce jsem je nakládala do meruňkovice. Není to špatný, ale švestkám to nesahá ani po kotníky.

  39. V ostravské čajovně, tuším že u Sykorova mostu měli jako zákusek „Jednorožce“. Ovoce namočené v čokoládě, a roh bylo párátko za které se ovoce drželo při namáčení. Podle něho ten název. Výhoda že si ani při konzumaci člověk neumaže ruce.
    A protože se vánoce.. a i silvestr blíží, doufám že budu mít „Jednorožce“ podle Vašeho receptu. Jen množstvím si nejsem zcela jistý, mám docela špatnou zkušenost s rozinkami v rumu…..
    Karel

  40. Martin Prokop says:

    Opravdu je to vynikající
    Trošička „degustace“ mi ještě zbývá..
    Jenom taková malá otázečka: „K čemu jsou tam dobré OLOUPANÉ mandle a zda by to nebylo ještě líbeznějším kdyby to bylo okořeněné NEOLOUPANÝMI mandlemi?“

    Díky za recept 🙂

    1. To je tak skvělá otázka, že jsme to vyzkoušeli a je to taky parádní 🙂 Líp se do nich necucne ta skvělá, zrádná šťávička, co kolem švestek vznikne.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close