Kakaové rohlíčky – žádaný druh ve sbírce cukroví

Kakaové rohlíčky v mnoha směrech předčí své vanilkové sourozence. Anebo je hezky doplní.

Pro mě to je cukroví doslova terapeutické, protože z těsta se line hebký a poslušný dojem, z trouby čokoládová vůně a z mé duše uspokojení nad dalším snadno zdolaným druhem cukroví, přestože je samozřejmě nepočítám a už vůbec s nikým nesoutěžím.

Vlastně ani netuším, že letos mám zatím napečeno pět druhů a těsto na šestý čeká v lednici.

Pokud mám srovnat těsto na kakaové rohlíčky s těstem na rohlíčky vanilkové, to kakaové je poslušnější, jednodušší na přípravu a méně rozpadavé. Po upečení se totiž rohlíčky tolik nelámou při obalování v cukru. Jsou skvělé pro ty, kdo s vánočními rohlíčky teprve začínají – na těch kakaových se skvěle naučí správnou přípravu těsta pro o něco náročnější vanilkové. A samozřejmě taky ruční tvarování.

Jak se dává dohromady těsto na kakaové rohlíčky

Tohle je ukázkový případ, jak pár kapkami tekutiny doladit těsto do dokonalosti.

U těsta na kakaové rohlíčky to funguje jako takové malé kouzlo a u ostatních těst to začnete brzy dělat podobně, protože to dává kontrolu nad soudržností, zaručuje rychlou přípravu, kdy se křehké těsto zbytečně nezahřeje rukama, a poskytuje dobrý pocit, že vše je na správné cestě.

Všechno to začíná tím, že se suché přísady, tedy zde mouka, cukr a kakao, promnou dohromady s máslem. Vznikne suchá drobenka.

Tuto činnost lze provozovat jak prsty ponořenými do mísy, tak prostřednictvím robotu s nasazeným třecím (neboli míchacím) nástavcem a zapnutým na nejnižší rychlost.

Třecí nástavec je taková placatá metla a často má tvar písmene K. Umí promíchávat suroviny, vyrábět drobenku, a jeho největší přínos je při tření másla do pěny, když se peče bábovka.

třecí nástavec

Aby vznikla drobenka svěží a drobivá, hodí se použít studené máslo z lednice a před přidáním k ostatním surovinám ho letmo pokrájet na pár kostek.

Jakmile je drobenka dostatečně drobná, začněte k ní přidávat tekutinu uvedenou v receptu. Může to být rum, tuzemák, džus, žloutek, bílek, celé vejce, mléko, kondenzované mléko, studená káva, voda, prostě cokoli tohoto typu. Přilévejte po lžičkách a stále přitom těsto stejným způsobem dál zpracovávejte. Další dávku tekutiny přilijte vždy, když se těsto ještě nechystá zhroutit do jedné hroudy.

Ale až se tak stane a přilitím poslední lžičky vytvoří těsto kompaktní tvar, dál nepokračujte ani v přilévání, ani v míchání, ani v hnětení. Těsto je v tuto chvíli v nejlepší kondici: vláčné, hebké, jemné, dost vlhké, připravené se nechat tvarovat do podoby nejroztodivnějších rohlíčků.

Je to velmi podobné, jako když se připravuje křehké těsto na koláč.

Pokud se těsto rozpadá, při pokusu o vyválení silnějšího hada se trhá, při pokusu o ohnutí se láme, přidejte ještě trochu tekutiny uvedené v receptu.

Někdy může trhavost a rozpadavost těsta vzniknout nekvalitním máslem, pozor tedy i na vstupní surovinu. Pokud je máslo opravdu máslo, tak má slovo máslo napsané na obalu a obsahuje aspoň 80 % mléčného tuku. Nepotřebuje mít na sobě nápis máslíčko. Ani máselko. Ani žádný přívlastek „s chutí másla“. A ani by se nemělo jednat o máslo s mléčným zákysem. To všechno může dělat problém s tvárností těsta a jeho konzistencí, protože tyto výrobky často obsahují víc vody a méně pevného mléčného tuku, než se kterými recept počítá, aby fungoval.

Jak kakaové rohlíčky obalovat v cukru: horké, teplé, vlažné, anebo studené?

Kdy je nejvhodnější okamžik pro obalování upečených rohlíčků? Záleží jen na vás, co obalováním sledujete.

Žádná možnost není špatná, snad jen s výjimkou úplně horkých rohlíčků, právě vytažených z trouby.

Teplota obalovaného pečiva má vliv na to, jak bude takové obalení vypadat a chutnat:

  • Horké, právě dopečené rohlíčky se lesknou rozpuštěným tukem a mohou být měkké, takže při obalování se mohou zbytečně lámat. Rozpuštěný tuk se spojí s cukrem a vytvoří silnou, na pohled vlhkou vrstvu cukru. Vytváří to podobný dojem, jako když se vám zespodu na boty lepí mokrý sníh. Vždycky se ho tam ještě půl kila vejde.
  • Teplé rohlíčky se obalují o něco lépe. Tolik se nelámou, protože už stihly částečným chladnutím zpevnit, a cukr na jejich povrchu neudělá jednolitou, silnou, vlhkou vrstvu. Bude hezky suchý a bílý, jen s občasnými vlhkými fleky. Ty budou vznikat především tam, kde se obalených rohlíčků dotknete prsty.
  • Vlažné rohlíčky na sebe nenabalí tolik cukru a nevytvářejí se na nich vlhká místa. Dokonce ani tam, kde je bude brát do rukou. Jediná obtíž je, že přechod mezi teplými a vlažnými rohlíčky je docela rychlý, stejně jako přechod k úplnému vychladnutí.
  • Studené rohlíčky se pořád ještě dají v cukru obalit. Dokonce i tehdy, když chladly nikoli několik minut nebo hodin, ale třeba i dní. Ovšem vrstva cukru bude jen symbolická, tenoučká, sotva patrná, tedy v ústech nepocítíte přehnané sladko. Jiné než kakaové rohlíčky jí nedají tolik vyniknout.

Zde na fotce vidíte rozdíl mezi rohlíčkem obalovaným v cukru zastudena (vlevo) a ve vlažném stavu (vpravo). Digitální zobrazení poněkud klame, ve skutečnosti je rozdíl ještě větší.

kakaové rohlíčky po obalení

Co se týká receptu samotného, kakaové rohlíčky jsou po upečení a vychladnutí báječně křehké a křupavé, následujících několik dní taky. Jakmile se rozleží ve vlhkém chladu, něco se v nich změní, rohlíčky změknou, zvláční a stane se z nich ještě vyhledávanější kousek cukroví.

kakaové rohlíčky recept

 

Kakaové rohlíčky

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2 plechy (kolem 70 kousků)

Suroviny

    Na těsto
  • 160 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 zarovnané lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • Na obalování
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce domácího nebo 1 sáček kupovaného vanilkového cukru

Postup

  1. Nejprve smíchejte mouku s cukrem, prosejte k ní kakao a přidejte studené, pokrájené máslo.
  2. Konečky prstů tuto směs rozdrobte na drobenku. Postupně po lžících přilévejte rum a dál stejným způsobem zpracovávejte, až se vše začne spojovat dohromady na těsto. Je možné, že nebudete potřebovat celé uvedené množství rumu, a stejně tak je možné, že ho budete muset přilít o lžíci nebo dvě víc. Pokud si chcete zachovat čisté ruce po celou dobu přípravy, všechny suroviny kromě rumu nejdřív rozdrobte v kuchyňském robotu s míchacím nástavcem, zapnutém na nejnižší otáčky. Následně postupně přilévejte rum, dokud se těsto nespojí do několika málo nelepivých kousků. Pak těsto vyklopte a zformujte do koule. Totéž lze udělat i v robotu s uzavřenou nádobou a sekacím nástavcem (dvojitým nožem).
  3. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Odkrojte polovinu těsta a rozválejte ji na dva centimetry silný váleček. Ten pak nakrájejte na kousky sotva půl centimetru široké, z každého vyválejte malinkatý váleček, na dlani ho stočte do tvaru malého rohlíčku či podkovy a skládejte do řad na připravený plech. Na nedokonalosti nehleďte, pečením se ztratí. Pozor jen, aby rohlíčky neměly konce do špičky, ale spíš oblé a silné.
  4. Troubu vyhřejte na 180 stupňů, při zapnutém horkovzdušném oběhu jen na 160 stupňů. Jakmile je dostatečně teplá, svěřte jí jeden z nachystaných plechů (anebo oba najednou, pokud s pečením většího množství cukroví naráz máte dost zkušeností a víte, jak se o víc plechů postarat během pečení i po něm).
  5. Tyto rohlíčky se pečou 9-10 minut a konec pečení oznámí výrazná čokoládová vůně. Jakmile se testovací rohlíček dá neporušeně zvednout z plechu, máte hotovo.
  6. Po vytažení z trouby nechte rohlíčky aspoň 2 minuty stát na plechu. Vezměte tři papírové ubrousky, rozložte je a položte na sebe. Na ně nasypte oba cukry, promíchejte. Část vlažných upečených rohlíčků sesuňte z plechu do cukru a nadzvedáváním okrajů ubrousků je velmi opatrně ze všech stran obalte v cukru. Vidličkou nebo jen tak rukou rohlíčky přeskládejte na talíř a ještě za tepla obalte i zbývající upečené kousky.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zdravím Florentýnko,
    rohlíčky vypadají báječně. Sice jsem letos nechtěla péci tolik druhů, ale neodolám a vyzkouším 🙂

  2. Markéta says:

    Ahoj,
    Díky za další voňavý recept. Zajímalo by mě čím nejlépe v cukroví nahradit cukr, když je letos v rodině diabetik? Pár pokusů již proběhlo, ale někdy těsto vůbec nedrží pohromadě. Díky moc a pěkný adventní čas.

    1. Markéto, diabetikovi bude vadit i mouka, nejde jen o cukr. Takže místo čokoládových rohlíčků mě napadají třeba lanýže z hořké, málo slazené čokolády.

    2. omlouvám se, že jdu radit, ale je to z vlastní zkušenosti. Taky jsem vyzkoušela kde co,, ale ani to nebylo chutné s tou náhradou. A diabetikovi na přednáškách o tom, jak se má správně stravovat řekli: Raději si dopřejte to opravdové s mírou než kupovat sladkosti pro diabetiky. Ono to opravdu není jen to tom cukru. Zdraví Anna

    3. Zkuste xylitol či erythritol, mají nízký glykemický index. A zkusila bych místo klasické mouky špaldovou 🙂

  3. vera fajfrklikova says:

    Dobry den,prosim,upresnete pocet lzic rumu.kdyz uz mam po „lzicich“ dolevat,jsou 2 lzice v receptu ,myslim,malo.

    Dekuji a peceni zdar!

    P.s.zitra zacinam (letos) jen s 9 druhy pecenymi a 10 druhy jen tvorenymi rukami.

    1. Věro, ty dvě lžíce budou ve většině případů správné množství. Ale každé těsto se může s ohledem na použité suroviny chovat jinak. Někomu to vyjde na 1,5 lžíce, jinému na 2,5, stane se možná, že budou potřeba výjimečně i lžíce tři. To, co je uvedené v receptu, je tedy nejbližší upřesnění, ke kterému se s čistým svědomím a při nejlepší vůli dostanu. Bližší vysvětlení ohledně tekutin je v doprovodném textu před receptem.

    2. Martina says:

      Před chvílí jsem těsto zadělala a i když to tak v první chvíli nevypadá, opravdu úplně stačí 2 lžíce rumu. Jdu válet rohlíčky a péct.

    3. Ja se presne drzela receptu a testicko dopadlo dobre, tak uvidime, dala jsem ho tradicne chladit

  4. S rumem si starosti nedělám? ještě jsemm s ním nikdy nic nepokazila. jedna vàrka cukroví je už za hranicemi, tak teď pro nás. Každý rok jsem pekla ze dvou i tří dávek, nezbývalo nic.. letos budu dělat z dávek polovičních, někdy i třetinových. A tyhle rohlíçky budou dobrých protějškem těch vanilkových. Děkuju!

  5. Milá Flo, prosím toto těsto se před pečením nedává přes noc do lednice?
    Děkuji za odpověď. Maru

    1. Není to vůbec potřeba. Nejlíp se s ním pracuje, jak je. Ale pokud ti to časově líp vyhovuje, pobyt v lednici mu neublíží. Někdo je zvyklý udělat si všechna těsta v jeden den, uložit do lednice a pak je postupně zpracovávat, takže i tohle je u těchto rohlíčků možné.

  6. Milá Flo, jak si tady pročítám Vaše pravidelné maily s recepty, čím dál tím víc se těším na Vánoce. Mé dcery (16 a 13 let) letos najdou pod stromečkem kompletní edici Vašich kuchařek. Netuším jak moc to v tomto věku ocení, nicméně já se těším jak blázen, až kuchařkami zalistuji 🙂
    Vařím přes 20 let, ale co jsem Vás objevila, chodím si k Vám na stránky pro inspiraci celkem často a některé typy jsou pro mne přímo objevné. Např. paradoxně jednoduchý recept na špagety Carbonara byl pro mne z oblasti – to nevařím, protože mi to nejde :-), ale díky Vám jsem tuto „metu“ pokořila .
    Mějte se báječně a krásný advent Vám přeji.

    1. Mirko, děkuju za milá slova, fandím Vám i dcerám a přeju spoustu dalších krásných zážitků v kuchyni i u stolu. Flo.

  7. …a to si rikam, ze paletu meho oblibeneho cukrovi nebudu menit,,, Budu!!! Cokorohlicky musim zkusit…..DEKUJI

  8. Nebudu péct hromady cukroví, ale tyhle taky zkusím. Nejvíc mě zaujalo to krásné nádobí, moc by se mi líbilo.

  9. Dobrý den Flo,hurá, to je přesně recept, který jsem potřebovala a chtěla hledat, ještě dnes zadělávám těsto. Vzhledem k tomu, že peču znovu cca po 15 letech, sbírám odvahu k malé radě, resp. sdělení mojí zkušenosti s obalováním. Cukroví přímo neobaluji, cukr dám do hustého sítka a trochu vychladlé lehounce „posněžím“ ještě na plechu. Myslím, není to tak sladké a nemusí se pracně manipulovat s rohlíčky, funguje u vanilkových, zde by mohlo také. Přeji krásné a voňavé dny.

    1. Gábina says:

      Taky rohlíčky jen opráším cukre přes sítko 🙂
      Tyhle vyzkouším

    2. Dělám to taky tak. Cukr, co napadá vedle směru a použijí do vánočky, nějaký ten drobeček se v ní ztratí.

    3. Taky jsem si zvykla pracovat se sitkem, nebavily me ty ulepene prsty…..vypada to hezky a setri se kapka kalorii

  10. Veronika says:

    Dobrý den, chtěla jsem se ujistit, zda tato varianta kakaova je opravdu oproti vanilkovým bez přidání žloutku?
    Děkuji

    1. Ano, zcela jistě je bez žloutku.

  11. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    recept je to dobrý, musím ho vyzkoušet.

  12. Helena says:

    Dobrý den,půjdou udělat i přes strojek?

  13. Milá Flo,
    již mám upečeno, ale myslím, že ještě jeden druh moji drazí ocení a kromě toho, že se mi sbíhají sliny jen když to čtu, tak se nepromazávají … ???

  14. Milá Flo.
    Děkuji za recept, určitě vyzkouším.

  15. Florentýno,
    mám upečeno, ale nic z kakaového těsta. Napravím to a vyzkouším Tvůj recept.
    Děkuji Jarka

  16. Michaela says:

    Florentýno!!! Ty hade! Nikdy, opakuji NIDY jsem nedělala jiné cukroví, než to po prababičce, ale letos, díky Tobě, udělám výjimku… Máš mě na svědomí 🙂

  17. Zdravím Fló, vypadá to lákavě, možná jednu várku vyzkouším, abych sama sebe přesvědčila, jestli jsem nezměnila chutě, protože nemám ráda nic kakaového pečeného, ani pracky, ani mramorovou bábovku, tu dělám jen žlutou, ale třeba tvůj recept překvapí a změním názor 🙂
    Měj se hezky Jana

  18. Tenhle recept neznám.Nikdy jsem z kakaa rohlíčky nedělala,ale vyzkouším docela mě to láká,jen kdybych sehnala světlejší kakao,to černé co se nyní prodává mě nevyhovuje a nelíbí se mi ta černá barva,dříve jsem používala na pečení světlejší kakao a to bylo fajn.A děkuji za recept.Přeji pěkný adventní čas.

  19. Kačka says:

    Děkuji za typ, právě jsem si opsala recept, takže určitě vyzkouším. Jen nevím, zda jsem pochopila správně – těsto se nenechává odpočinout v chladu, ale rovnou se s ním pracuje? Předem děkuji za radu a přeji krásné nastávající svátky 🙂

    1. Ano, rovnou se s ním pracuje.

  20. Libuška says:

    Drahá Flo,

    už se těším, že tyto čokoládové rohlíčky upeču. Mám klasické vanilkové a na tyhle, jejich sourozence, se moc těším. Jen dr chci zeptat, jestli se může v tomto receptu vyměnit pšeničná hladká za špaldovou hladkou.

    Děkuji a přeji hezký advent

    1. Zdravím, právě jsem je vytáhla z trouby a poprášila domácím vanilkovym cukrem. Dělala jsem je z hladké ŠPALDOVÉ mouky a poměry sedí stejně jako v receptu. Jsou fantastické, doporučuji. Akurát jsem měla jeden plech, ne dva a to ještě ne celý, ale to bylo nejspíše tím že jsem dělala rohlíčky o něco větší.

    2. Určitě, upekla jsem ze směsi špaldove, pohankové a rýžové. Vše fungovalo a jsou výtečné!

  21. Milá Flo,
    Děkuji za další skvělý recept, jen bych se chtěla zeptat, zda v receptu opravdu nejsou ořechy? To je jediný důvod, proč jím vanilkové. Nedaly by se ořechy do receptu nějak propašovat?
    Díky Magda

    1. Určitě by se část mouky a část másla dala nahradit ořechy, ale vyzkoušené to nemám. Postupovala bych podobně jako u lineckého, kdy 90 g mandlí nahradí 60 g mouky a 30 g másla u těsta, které původně vycházelo z 300 g mouky.

  22. Markéta says:

    No tak já je tedy udělám…ale už fakt končím ?

  23. Děkuji za recept.Určitě zkusím.Peču klasické vanilkové z několika várek a klášterní.Rohlíčků není nikdy dost.

  24. Šárka Richterová says:

    Zdravím Flo, těsto se právě chladi v ledničce, zitra se těším až je budu vyrábět 🙂 a na jejich chuť 🙂 Zároveň jsem se pustila do Rugelach, také se chladi. Zeptám se, to asi není trvanlivé pečivo, že? Tedy kromě toho, ze se asi zbaští hned, jak asi vydrží dlouho nevíte? A ještě se zeptám, da se „na slano“ naplnit ještě něčím jiným? Třeba špenát, zelí? Diky za recept a případnou reakci. Šárka

  25. Děkuji za recept.Určitě zkusím.Peču vanilkové z několika dávek a klášterní.Rohlíčků není nikdy dost.Sní se už před vánocemi.

  26. Tieto sme robili minuly rok, ale nakoniec sme namiesto rohlickov robili gulicky a tie sme rozmackli vidlickou. Boli vyborne, tento rok sa chystam znovu 🙂

  27. Vladislava Tichá says:

    Úplně cítím tu vůni kakaa, miluju všechno čokoládové, že bych je ještě zkusila? Díky za inspiraci ?

  28. Miroslava says:

    Letos nepeču, mám zlomenou nohu. Ale po přečtení receptu neodolám a aspoň o toto se pokusím. S robotem a vsedě to snad půjde. Diky za lákavý recept a všem pohodové svátky.

  29. Barbora says:

    Milá Flo i ostatní kuchařští přátelé,
    už asi dvacet let mám na Vánoce stálý repertoár. Pět druhů zaručeného cukroví, od kterého dělám po třech až pěti dávkách.
    Brabaňáky, (čili brabantské věnečky)
    linecké, vanilkové rohlíčky, hříbečky a bombičky.
    Rok co rok pak podlehnu různým lákavým receptům na další druh, tu levandulové košíčky, tu čokoládové kuličky… abych je pak už nikdy nezopakovala, protože to nemělo kýžený wow efekt. Recepty po prababiččiných sestrách – panských kuchařkách, jsou prostě jediné, naší zmlsanou famílií poživatelné.
    Takže když přišel mail, okamžitě jsem si řekla – cukroví? tak to nic, to ani nebudu číst…
    No, asi si to přečtu…
    No a co myslíte. Těsto už je v ledničce :D:D
    Jsem sama zvědavá, jak to dopadne. Uvidíme, jestli se do naší sbírky přidá šestý druh 😉 Vypadá to docela nadějně.

  30. Milá Flo,
    peču poprvé, vždycky se v rodině nebo blízkém okolí našel někdo, kdo to uměl líp a byl šikovnější. A vlastně za to můžou vaše chia sušenky (které už mají v mé kuchyni spoustu variant), které se mi hned napoprvé povedly a tím narušily můj celoživotní mindrák z cukroví. Pak jsem zkusila vaše vanilkové rohlíčky a mindrák zemřel nadobro. Osmělila jsem se a řekla si, že tedy letos bude cukroví ode mne – vanilkové rohlíčky, linecké a úlečky (či vosí hnízda, jak to zvou jiné kraje). No, co myslíte? Už mám napečeno sedm druhů, další čtyři naplánované (protože je na ně čas až před svátky a jsou s krémem). A do toho najednou vy a prý čokoládové rohlíčky. To je neodolatelná provokace a samozřejmě, že je musíme mít, to dá rozum. 😀 Máte mne na svědomí. 🙂
    Hezký advent! 🙂

  31. Dobrý den,
    my máme podobné, když se jednou ne a ne vyklápět pracny (díky paní Flo již víme), tak jsme s mamkou začaly dělat z pracnového těsta kakaové rohlíčky, byly to Vánoce roku 2008 v tento rok byl zvolen americkým prezidentem Barack Obama, takže jsme je pojmenovaly „Obamovy rohlíčky“, od té doby já dělám pracny a mamka už jen „Obamáče“. Podle mého rohlíčky tvar jsou nejlepší druh vánočního cukroví vůbec. Dobré jsou jen mandlové, makové, karobové.

  32. Dobroslava says:

    Jsem poměrně nezručná, vanilkové rohlíčky se mi lámaly nebo byly různě šišaté, takže už roky těsto vyválím a vykrajuji. Když ale to kakaové těsto je snadnější na zpracování, přece jenom to zkusím a po letech budeme mít rohlíčky opravdu ve tvaru rohlíčků(doufám). Vážně jsem zvědavá. Držte mi palce.

  33. Dámy a možná i pane,
    právě jsem dopekla a obalila rohlíčky. Jsou luxusní. Do těsta stačila 1 polévková a 1 čajová lžička rumu. Florentýno, děkuji Ti za radu s obalováním pomocí ubrousku, je to snadné a nic jsem nezlomila. Recept přiložím k oblíbeným.
    Jarka ?

  34. Ladislav says:

    Ahoj všichni cukroví peče výhradně moje žena tak ji recept předám dík za něj.

  35. Jaroslava says:

    Zdravím už peču první plech moc se těším. Každý rok peču jede nový druh letos nemusím hledat děkuji.

  36. zdravím.
    Vánoce mi moc neříkají, jedním z důvodů je že je pro mě pečení těch titěrností noční můra (jinak peču chleba rohlíky a hlavně maso)ale protože vím že můj muž to má rád(zbytek rodiny preferuje zdravou výživu)tak vždy něco spáchám.Hlavně vanilkové rohlíčky takže skromný repertoár rozšířím i otyto lákavé kakaové a protože jsem cukrářský analfabet přemýšlím co by kapka rumu udělala s vanilkovými a jestli není chyba že do nich nedávám žloutek.ale vžádném receptu jsem ho neviděla

  37. Vyzkouším

  38. Upekla jsem dneska. S těstem se dobře pracuje. Jsou dobré, zařadím do pravidelného repertoáru.
    A nebude nějaký další recept. Jednoduchý a chutný.

  39. Ahoj Flo, ahoj všichni,
    Šlo by tohle těsto i do strojku?

  40. Ahoj Flo, tento tvůj recept opravdu neznám, již mám hotové rohlíčky vanilkové, mandlové, kokosové, no a k tomu určitě přidám tvé čokoládové, hned zítra na to jdu, ale mohu
    do těsta dát karob místo kakaa?

  41. Šárka says:

    Nekecám tyhle rohlíčky jsem nikdy neokusila děkuji za tento recept milá Flo. Přeji krásný víkend.

  42. Ahoj Flo a všichni, jdu s pochvalou. Upekla jsem poloviční dávku a zítra pečeme další, jsou výborné! S těstem se krásně pracuje (dle všech rad) a je to hned hotové. Pekla jsem tedy ze směsi špaldove, pohankové a rýžové mouky a sladila třtinovým, protože bílého cukru bylo stěží na posypání 😀 ale vše vyšlo. Rumu stačily dvě lžičky. Na tu polovinu dávky.
    Ten karob by mě také zajímal, asi tomu změní chuť. No ale to i ta pohanka 😉

  43. Mila Flo, čím nahradit rum? Mléko ? Voda? Poměr stejný? Děkuji za radu pro 100% nealkoholiky 😉

    1. Myslím, že etanol během pečení vyprchá a i abstinent je jíst může.

    2. Ja pouzivam caj rooibos (aj na namacanie hroznienok funguje) alebo stavu z kompotu, ani nie kvoli alkoholu, ale rum neznasam 🙂

  44. Veronika says:

    Ahoj Flo,
    tento rok nás čekají jen 4 druhy cukroví (afrotrubičky, marcipán, vanilkové rohlíčky a perníčky) no a po přečtení tohoto receptu přidávám ještě tento jako pátý, Chci se zeptat, jak jsi to pečení zvládala, když byly děti malé? Máme taky 4 – kluci 8let, 4,5 roku a 2,5 roku a roční holčičku. Pečeme vždy až po babiččiných narozeninách (12.12.), aby bylo cukroví čerstvé a nejedli jsme o Štědrém dnu něco, co je měsíc ve spíži. Na pečení s dětmi se těším, jen nemám moc představu, jaký bude výsledek a kolik kousků cukroví se nám nakonec povede udělat, gr, když už má do všeho tendenci zasahovat i nejmladší člen rodiny… Přejeme krásný advent, Veronika a spol.

  45. Podobné cukroví dělávám přes tvořítko přes mlýnek, hladké kolečko. Ukrojím kousek a dotvaruju. Rychlé a pěkné.

  46. Baruschka says:

    Milá Flo, jsou luxusní. A já jsem lenoch. Dohromady to paradoxně funguje. Těsto je jak hedvábí a pracuje se s ním tak dobře, že jsem ho dokonce i vyválela (to já fakt nerada) a vykrájela na pár sušenek. Už vařím Salko, na slepení. Recept jdu přepsat do svého sešitu a směle je zařazuji k vánoční tradici.

  47. Jiřina says:

    Tak tyhle rohlíčky jsou naprosto luxusní. Nedělala jsem tedy ve tvaru rohlíčků, nacpala jsem těsto do formiček na pracny. A vypadá to moc dobře. Myslím, že do vánoc rozhodně nevydrží.

  48. Milá Florentýnko, upečeno, jsou chuťově opravdu lahodné! S těstem se krásně pracovalo. Ale – rohlíčky se mi při pečení poněkud roztekly 🙁 Takže mám lahodná placatá srdíčka, no spíše srdce 🙂 Čím to může být?

    1. Nezahřálo se ti těsto příliš v ruce, Maruško?

  49. Ahoj Flo,
    děkuji za milé počteníčko, umíš to tak krásně popsat , že se recept musí vyzkoušet.
    Mám ráda tvé cukroví. letos jsem pekla podle tvých receptů a všechno vynikající.
    V pátek letíme na Miami a beru cukroví sebou, snad mi ho nezabaví, no uvidíme.
    Krásné a pohodové svátky přeji.

  50. Magdaléna Jacková says:

    Ve vztahu ke všem typům křehkého těsta jsem evidentně prokletá a toto kouzlo nezlomí ani báječné recepty od Flo. Pár rohlíčků jsem sice z té rozpadající se hmoty uhňácala, ale do vanilkových se tedy radši nebudu pouštět nikdy :-). Holt není každý den posvícení, ale na Kuchařky pro dceru rozhodně nezanevřu :-)!

    1. Magdo, pokud se těsto rozpadalo a dalo by se vyloučit, že se máslo nebylo špatné kvality a ani se příliš nezahřálo hnětením, tak staří přidat víc tekutiny (žloutky u vanilkových rohlíčků, rumu nebo vody u těchto kakaových). Držím palce do dalších pokusů.

  51. Milá Flo, vařím a peču už cca dobrých 20 let. Spoustu věcí mě naučila moje babička a maminka. Ale musím uznat, že recepty od vás miluju a díky vašim radám jsem některé recepty a výsledky ještě víc vytunila. Když jsem podle vašich rad po letech znovu zkusila kynuté těsto, na které byla odborník právě moje babička, tak mě upřímně zamrzelo, že babička už nemohla můj výtvor ochutnat a ohodnotit. Jen si pokaždé na ni vzpomenu a říkám si, že by byla pyšná. A to díky Vám.
    Přeji krásný advent a Vánoce. Dcera taky najde kuchařku od vás letos pod stromečkem. Jako puberťačka možná teď úplně nedocení, ale věřím, že časem ano:)

  52. Dobry den, myslite ze by se dala do testa i nastrouhat kura z bio pomerance, aby dostaly pomerancovy nadech? Nebavim se o chuti, ta je jasna a je to osobni preference, mam na mysli jestli se to testo nebude nejak rozpadat nebo ho to jinak negativne neovlivni. Dekuji, Lenka

    1. Leni, ten jeden gram pomerančové kůry určitě neovlivní konzistenci těsta. Víc než z poloviny pomeranče bych ji tam pro začátek nedávala. Přidejte kůru hned na začátku k mouce.

  53. Blanka says:

    Zkusila jsem místo vaniklových. chuťově skvělé, měli jsm doma republiku espresso. Ale mám je takové nafouklé, což mi nevadí, přesto mi to vrtá hlavou.

  54. Dobroslava says:

    Tak jsem přece jenom zkusila. S těstem se pracovalo skvěle, rychle, ani jeden nepodarek. Rohlíčky se nelámaly ani při obalování. Prostě úspěch! A to takový, že už jsou snězené a zítra peču další. Díky. A znovu musím potvrdit: Florentýna fakt nekecá.

  55. Zdravím Vas Florentyno,kakaove vanocni rohlicky byly naprosto skvělé.Byly pisu proto,ze uz jsme je vsechny stihli sníst. Ale udelame zase.!

  56. Skvely recept, diky! Pridala jsem pomerancovou kuru a na klasicke vanilkove uz ani nemam chut 😀

  57. Velmi děkuji za recept… letos jsem vůbec péct nechtěla, ale tento recept mi přišel tak jednoduchý, že jsem neodolala. Rohlíčky jsou luxusní, můj muž byl v sedmém nebi. A za druhé děkuji za uvedení teploty a času pečení, které fungují dokonale ( oproti pečení ve středně vyhřáté troubě do růžova… ) Loni jsem pár plechů vyhodila, letos jsem opravdu nadšená a spokojená. Přeji vám klidné Vánoce a hlavně hodně zdraví v novém roce.

  58. Klára says:

    Zdravím!
    Pochopila jsem správně že můžu místo rumu jako tekutinu použít vodu? Děkuji, Klára

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close