Jak na bramborový salát: recept do kuchařských začátků

Základní vánoční zaklínadlo na bramborový salát by se dalo letecky popsat asi takhle: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát. Přidej vařenou zeleninu, vajíčka, sterilované okurky, zálivku (nebo libovolnou kombinaci téhož), možná i šunku, tak akorát promíchej a nech do druhého dne odležet. Odháněj nedočkavé ochutnavače a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se zásadně k míse odpočívajícího salátu nepřibližuj se lžící v ruce.

To však není jediný předvánoční rituál. Touhle roční dobou dělají lidé ještě další zvláštní věci. Tak například si dávají do pokoje uříznutý stromeček, věší na něj hromady ozdob a signalizační světelná zařízení, aby do něj nenarazili, až se budou v noci potmě štrachat vlastním bytem. Pak k němu navíc ještě vzhlížejí s posvátnou úctou a snaží se jeho pomocí přivolat tajnou návštěvu malého dítěte s tak velkou hromadou dárků v náručí, že je nutné věřit v nadpřirozeno, protože i přes pokrok ve fyzikálním výzkumu se zatím nepodařilo vysvětlit, jak je možné, že jezulátko zůstane nerozmáčknuto.

Při čekání si lidé krátí dlouhou chvíli louskáním oříšků, pečením drobného obřadního pečiva nejroztodivnějších tvarů, chutí, velikostí a neuvěřitelných počtů, vzdycháním, jak jsou uběhaní, uštvaní, naštvaní, unavení a přejedení, a neustálým povídáním o vánočním bramborovém salátu.

Kupodivu už i děti mají na Ježíška vysoké požadavky, totiž aby jim přinesl jeden nebo více dárků, které se jinak nevejdou do rodinného rozpočtu nebo by si je ani při trošce dobré vůle vůbec nezasloužily. Rodiče se zase snaží, aby tyhle Vánoce už konečně byly ty perfektní, pohodové, milé a klidné, prostě jak se píše na pohlednicích, hlavně ale ne takové, jako loni, předloni nebo při prvním pokusu.

Každopádně bramborový salát hraje v téhle vizi dokonalých Vánoc jednu z hlavních rolí, tak vám o něm dnes něco povím. Ukážu vám, co je pro něj důležité a jak to zařídit, aby se vám povedl.

Bramborový salát v základní verzi

S bramborovým salátem je to jako s gulášem. Každý přísahá, že jeho recept je ten nejlepší, protože obsahuje tajnou a dokonale promyšlenou ingredienci. Takovou, kterou tam nikdo jiný nepřidává. A tak někdo vpašuje do bramborového salátu hořčici. Jiný zase jablka. Nebo cibuli a další zeleninu z kyselých okurek. Další přísahá na sterilovaný hrášek či mraženou kukuřici. Zastánci zdravé stravy znají ten nejlepší poměr majonézy a jogurtu do zálivky a jsou občas ochotni ho prozradit po několikahodinovém nátlaku a výměnou za velkou krabici domácího cukroví.

krájení brambor na salát

Já si oproti tomu všemu dovolím tvrdit, že bramborový salát dělá salátem dobrý základní postup, který si pak doladíte nebo doupravíte podle rodinných tradic, požadavků drahých poloviček, tchýnina vkusu a obezřetnosti dětí vůči ledasčemu zeleninovému.

Pokud se pak budete divit, proč dávám do svého vánočního salátu šunku, která v něm logicky v tenhle postní den nemá co dělat, bez obav ji vynechte a přičtěte tenhle prohřešek mé oddanosti vůči mému muži, který na šunce trvá, neboť je součástí jeho dětských vzpomínek.

Zatím jsem si všimla, že bramborový salát dosahuje parametru dokonalosti, když:
  1. Obsahuje správné brambory (vysvětlím níže). Ty uvaříte ve slupce, protože to vede k výraznější chuti.
  2. Brambory oloupete a nakrájíte ještě teplé.
  3. Brambory smícháte s trochou láku z okurek ještě teplé.
  4. Přidáte velkorysé množství vajec. Dělají salát hebčí a krémovější a žlutější.
  5. Přidáte něco, co křupe. Zejména kyselé okurky. Jinak je totiž všechno v salátu měkké a chybí kontrast v konzistenci.
  6. Necháte odležet do druhého dne a pak ho znovu jemně dosolíte.

Všechno ostatní jako vařená zelenina, šunka, jablko, značka majonézy a petrželka na ozdobu jsou jen doplňky.

O několika z těchto klíčových momentů se teď zmíním podrobněji.

Ad 1: Jaké brambory do salátu?

Z hrušek jablka neuděláte a z brambor varného typu C čili „pyré“ zase neuděláte salát. A jelikož toto tajemství zná mnoho jiných lidí, stává se ten správný druh brambor nedostatkovým zbožím zhruba v okamžiku, kdy se listopad střídá s prosincem.

„Brambory pečený – byly málo maštěný,“ odpovídá Janek v jedné dětské říkance na otázku, co že to snědl. Dnes už nás ale rozhodně nedostatek másla nebo sádla, kterými bychom si brambory omastili, zdaleka tak netrápí.

Národní odrůdový úřad v současné době registruje kolem 160 odrůd brambor, které se u nás smí pěstovat. K tomu připočtěme i všechny další odrůdy registrované v zemích Evropské unie a dostaneme se k číslu jeden tisíc a výš, takže není divu, že už se v názvech vyzkoušených a osvědčených odrůd začínáme ztrácet a proto musely přijít sjednocující varné typy A, B a C.

V katalogu lahůdkářství Julius Mainl z Prahy z roku 1935 však najdeme třeba máslovky nebo dukáty. Ottova encyklopedie zase hovoří o zelenáči českém, bugru obecném, o rohlíčcích, jakubkách, janovkách nebo saské cibuli. Proč tyto staré oblíbené odrůdy mizí a proč se objevují nové? Není vám to líto?

Před pětadvaceti lety se u nás mohly pěstovat už jen takové odrůdy, které byly odolné proti rakovině bramboru a občas také háďátku bramborovému. A tak některé z nich pro nízkou odolnost a tedy i nižší výnosy opustily jednotná zemědělská pole docela. Důkaz o jejich existenci nalezneme už jen ve vzpomínkách, uvězněných mezi řádky starších knih, a také ve zkumavkách genové banky Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Jednou z mála výjimek jsou ale – k našemu velkému vánočnímu štěstí! – například tolik oblíbené keřkovské rohlíčky. Už od roku 1940, kdy byly vyšlechtěny v keřkovské šlechtitelské stanici, jsou cílem nákupních výprav milovníků bramborových salátů, zejména pak v období Vánoc.

V roce 1984 však světlo prodejních regálů spatřily naposledy. Nebýt pokračujícího zájmu o tuto odrůdu, žily by dál jen svým životem in vitro. Genetický materiál byl však ozdraven, odrůda po úspěšných tříletých zkouškách znovu zapsána do Listiny povolených odrůd a od roku 1995 mohou opět být vánoční bramborové saláty zas o něco chutnější.

Kdo ví, třeba se podobným způsobem na krajích polí objeví i cedulky s dalšími půvabnými názvy, jako jsou višňovské rohlíčky, sázavky, žluté perly, ředitel Figna nebo krajové třebíčské nečasky. Ty by mě potěšily obzvláště, protože v Třebíči jsem se narodila.

Ad 3: Lák z okurek

Nálev z okurek má perfektní chuť na dochucení ledasjakého salátu, včetně toho bramborového. Jenomže kdybyste ho přilili až nakonec, do druhého dne se nálev zase oddělí od ostatních surovin a salát bude vypadat, že tak trochu plave nebo že taje jako sněhulák.

Všechno se to ale změní, když trochu láku (asi tak 1/3 až 1/2 toho, co zbude po okurkách v zavařovací sklenici běžné velikosti 0,7 litru) nalijete na horké, oloupané a nakrájené brambory. Lák se ihned vstřebá a už tak zůstane.

lák z okurek do bramborového salátu

Má to ještě jednu výhodu. Pokud vaříte brambory na páře, aby zůstaly pevnější, pak nejsou vůbec osolené. S lákem snadno dostanete do brambor i poměrně dost soli, stačí, když v něm nějakou další ještě rozpustíte.

vaření brambor na páře

Ad 6: Dosolení a dochucení

Rovnou vám řeknu, že dochutit bramborový salát solí je odpovědný úkol. Brambory totiž soli pojmou dost, a tak si někdy můžete připadat, že sypete sůl do černé díry místo do salátu. Pro začátek se klidně řiďte odhadem, že hranice mdlého jídla končí teprve u 5 g soli na 1 kg surovin a že je třeba cílit nad tuto hranici (více v článku o tom, jak solit).

Pokud vaříte brambory ve vodě, počítejte s tím, že do brambor přejde trocha soli z osolené vody, takže pak musíte sůl přidávat postupně, míchat a ochutnávat. Přinejmenším je to dobrý důvod, proč opakovaně nořit lžíci do salátu a proč to smíte dělat jen vy a nikdo jiný.

Salát se rozleží, některé chutě vyniknou a některé se potlačí, takže ho druhý den znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, ještě lehce dosolte. Už by to ale neměly být tuny soli. Opět můžete průběžně odebírat kontrolní vzorky. Někdy si myslím, že by to mělo být nedílnou součástí správného receptu na vánoční bramborový salát.

 

Bramborový salát

Množství: Pro 4 osoby jako štědrovečerní příloha a malé občerstvení později večer

Bramborový salát

Suroviny

  • 1500 g salátových brambor
  • nejméně 1 vrchovatá lžička soli
  • 4 mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 6 vajec
  • 200 g dobré šunky, vcelku
  • 1 sklenice (700 ml) zavařených nakládaček od maminky (tchýniny jsou taky dobré, nejsou-li ani ty, spěchejte pro ně do obchodu ještě dnes)
  • 200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni! Nechci vám mluvit do výběru, ale pokud si neděláte domácí, tak Hellmans je chuťově nepřekonatelná)

Postup

  1. Brambory umyjte kartáčkem nebo novou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou, tak aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.
  2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženým hráškem. Uzavřete poklicí a na středně silném ohni vařte dvacet pět minut. Brambory musí stále vřít dostatečně na to, aby vytvářely dost páry pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě pět minut.
  3. 
Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně devět minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok vám pak usnadní loupání. Hrášek během dvou minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 10-15 minut na plotýnce doměkka.
  4. Napařovací nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je pět minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým levným kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky; na stejné kousky rozkrájejte také šunku a okurky.
  5. Společně s majonézou a vařenou zeleninou vše přidejte vše k bramborám a promíchejte, pokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň tři hodiny v lednici, před podáváním znovu promíchejte.

 

Nerada bych, abyste si mysleli, že tímhle salátem máte svátky vyřešené. Ve skutečnosti je cesta za klidnými a sladkými Vánocemi mnohem delší a zatočenější, než by se na první pohled zdálo. Všechno se to začne komplikovat, jakmile pátý den za sebou odložíte pečení cukroví, protože jste právem unavení z práce. Do toho se přidá stále hustší tlačenice v obchodech všeho druhu, začnou vás děsit důležité domácí práce, se kterými by zdatná úklidová agentura měla celý týden co do činění, a skutečnost, že už tři dny nestíháte nikde uříznout povinnou barborku do vázy.

S ničím z toho vám nejspíš nepomůžu, ale snad vás tento recept aspoň trochu zbavil stresu a obav.

Ještě než odběhnete, prozraďte mi: co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu? Čím si ho vylepšujete?

Zapojte se do diskuze

  1. To bylo počteníčko. Krásná historie pro mě oblíbených brambor. Zase si můžeme rozšířit znalosti a to je bezva. Díky, Flo!
    Co nesmí chybět v mém bramborovém salátu: jedno nakyslé jablíčko, červená i bílá cibule. „Zkušební“ salát dělám vždy v půlce listopadu, abychom si při oslavě svátku v rodině, mohli naladit chuťové pohárky. Je to úžasně dobré jídlo. A když ho doplní řízek, tak to nemá chybu….Pak zase najedeme na něco zdravého.

    1. Ivo, děkuju za tvé tajné tipy! Zkušební salát se mi jako myšlenka velmi zamlouvá 🙂

  2. Renáta says:

    Ano, ano, ano…. tak takhle dělávala salát má maminka (jen mrkev zastoupila cibule), i já jej tak dlouhé roky dělám. A nedám na něj dopustit. A kdo ochutnal, tak příště si už řeči o tom, že šunka, vejce a hrášek nemají v salátu co dělat, nechal pro sebe a nořil lžíci do misky se salátem hodně hluboko.
    Jsem ráda, že si po letech nepřipadám jak exot či barbar, co si dovolil do vánočního! bramborového salátu dát šunku.

    Díky Flo, i za krásné povídání. Vždycky mi vyloudíš úsměv na rtech.

    1. Renáto, to je na vaření bramborového salátu právě to pěkné. Základní recept umožňuje každému, aby si ho doplnil tím, po čem jeho rodina a srdce touží. Ostatně o tom jsou i celé Vánoce 🙂

    2. Super, jsem ráda, že mají i jiní rádi uzeninu v salátu. Dáváme i hrášek i vejce a je to opravdu super.
      Všem moc chutná 🙂

  3. Zasadne nevarim zeleninu, ale jemne nudlicku mrkve a celeru osmažím na másle a tak přidám do salátu. Ještě nikdo nepoznal, že je zelenina syrová. Cibuli spařím a vymačkám. Snažím se aby salát nenadýmal. Ani vajíčka nedávám. Je lahodný a není tak těžký.

    1. Míšo, díky za skvělé rady! Flo.

  4. Pro mě je kromě brambor naprosto nezbytným v dobrém bramborovém salátu celer. Uvařený v okyselené vodě, už ta vůně při vaření mi evokuje Vánoce. Obejdu se bez hrášku, zato cibule určitě ano. Další ingredience můžou být rozmanité, ale musí vytvořit harmonický celek 🙂

    1. Aleno, no vidíš, celer vařený v octové vodě jsem v článku zapoměla jako další možnost zmínit. Díky za připomenutí.

    2. Jojo, cibule je důležitá 🙂

  5. MILÁ FLO,ZASE KRÁSNÝ ÚKOL.BRAMBOROVÝ SALÁT DĚLÁME DOST ČASTO. DĚLÁM KLASIKU,ZELENINA,CIBULE A ŠUNKA.DĚDA JEŠTĚ CHCE KOUSEK KYSELÉ RYBY.A MÍSTO MAJONÉZY DÁVÁM KYSANKU A TROCHU ŠLEHAČKY.TAK VŠEM ZDAR PŘI PŘÍPRAVĚ PŘEJE JITKA A DĚDA

    1. Och, Jitko, děda ví, co je pro něj dobré 🙂

  6. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    dočetl jsem a prostudoval Vašeho „kapra na černo“ v nádražáckém magazinu, zůstane to ale u nás asi u klasického smaženého. Bramborový salát – máte pravdu, co člověk, to jiná chuť. Já – coby osoba zodpovědná za štědrovečerní menu – musím kombinovat.
    Bábina – více majonézy, já naopak, nemá ráda cibuli a hořčici, já se neobejdu, chce tam jablka – takže dělám základ pro oba a dodávám dle výšeuvedených požadavků. Nemám rád hotovou zeleninovou směs, kořenovou zeleninu si vařím sám, i tady je rozdíl, dávám si do „svého“ dílu méně mrkve a více petržele /už mne to nevytrhne/
    Co se brambor týká, máte pravdu – rád si i za „kejřovské“ připlatím, jednou do roka to kapsa unese.
    Přeji klidné předvánoce, obdivuji Vás za Vaši pomoc Klokánkům a držím Vám palce – ať všechno vychází a Kuchařka pro dceru si vyžádá další a další vydávání…
    Do Vános se ještě napřečetnou těší Jaroslav S.

    1. Jaroslave, srdečně děkuju za vaše milá slova. Úplně vás vidím, jak mícháte dvě verze salátu, a je to moc romantická představa. Tak ať se vaše vánoční svátky vydaří po všech stránkách.

  7. Kristýna says:

    Do bramborového salátu daváme zauzený šunkový salám, což zní ještě jako větší barbarství, ale je to opravdu lahoda – doporučuji vyzkoušet 🙂 Jinak super návod i pro začátečníky, děkujeme 🙂

    1. Ha, no vida, další bezva nápad, díky!

    2. Někdy dáváme párek – opravdu kalitní a je to super!!!

    3. My dáváme gothajský salám.

  8. Já nedavam vajíčka ale červenou cibulí a syrové ředkvičky a kys.okurky,to je pak lahoda 😉

  9. já dávám ještě do salátu jablíčka ,hrozínka,majonézu s jogurtem.

    1. Marie, hrozínka myslíš čerstvé hrozny, nebo sušené rozinky?

  10. Já zase nedávám lák z okurek, ale okyselím citronem. Letos to zkusím podle Vás.

    1. Taky nedáváme lák,ale citron

    2. Citron je naprosto bezkonkurenční ochucovadlo všude tam, kde jídlu ještě jaksi něco na závěr chybí. A navíc jde určitě použít i s lákem. Jen rozdílně – lák do teplých brambor, citron opravdu jen na poslední dochucení.

    3. Dáváme lák do vlažných brambor a je to skvělé!

  11. Velmi oceňuji, že do bramborového salátu nedáváte syrovou cibuli – pro mne je syrová cibule v bramborovém salátu téměř noční můra.

    1. Jitko, já ji sice nedávám, ale spousta jiných si na ni zase potrpí. To je na bramborovém salátu tak krásné, že se umí přizpůsobit rodinné tradici.

    2. Jojo, lahůdkovou cibulku miluji, ale zase nemůžu v salátu celer – to je zase moje noční můra 😀

    3. Jana Adriana says:

      Zdravím, když byli děti malé, tak cibuli nechtěli. Že to prý křupe mezi zubama a pálí. Tak jsem ji jednou nasekala v mixéru a ani si nevšimli, že ji jedí.

  12. Ivana Šimicová says:

    Krásné počteníčko jako vždy. Odjíždím za dcerou do hor, ta,k jsem zvědavá, jak na tom bude ona. Ale ona nic neřeší, dělá vše co nejjednodušší a nejrychlejší. Je to smutné. – Přeji krásné prožití svátků vánočních a vše nej do nového roku

    1. Ivano, nebojte, ona to dcera časem uričtě přehodnotí. Vydržte. Třeba neví, z jaké strany se do toho pustit, tak dělá, že ji to nebere. Možná uvítá trochu pošťouchnutí nebo pár nenápadných rad, kdo ví?

  13. U nás nesmí chybět v salátu ještě kousek nastrouhané syrové mrkve, syrového celeru, jablíčka a cibule. A na malé kostičky gothaj od p. Steinhausera – řezníka z Tišňova. Vše se dobře proleží, dělám toho vždy plný velký ušatý „vandlík“ a nikdy nezbyde.

  14. Zdravím Florentynko,
    bramborový salát dělám podobně, přidávám ještě vařený celer a šunku. Již se na něj
    moc těším. Mám moc ráda jak předvánoční přípravy, tak dobré jídlo k štědrovečerní
    večeři, na kterém si všichni pochutnáme. Věřím, že takhle to maji rady všechny
    kuchařky.
    Přejí ti krásné, pohodové a příjemné prožití vánočních svátků.

    1. Vlasto, krásná slova, máš samozřejmě velkou pravdu! Je to spousta práce, ale krásné práce.

  15. Milá Flo, nesoutěžím, snad bych i vyfotila, ale další postupy neumím. Při našem věku už stíhámméně věcí, ale dnes jsem poštu stihla. Ale s chutí vše sleduji a často obdivuji mladé ženy co vše stihnou. K salátu sdělím: hrášek u nás ne (tedy do salátu), lák z okurek též ne. Zato mrkev,celer, petržell,šunka, neb výborný tzv. Tyrolák od místního pana řezníka s kusy masa, nebo šunku.Máme rádi salát méně kompaktní. Alemůj muž již před lety vylepšil salát nadrobno nasekanou cibulkou na taktéž nasekaném špeku, nechá vychladnout a poté přidá. Rovněžtrocha hořčice a nepříliš majolky. Každý máme vskutku ten svůj vyzkoušený. Moc zdravím a přeji hezký zbytek adventu a další dny. Naďa

    1. Naďo, to zní tak lákavě, že to budu muset zkusit! Sice ne na Vánoce, ale už se na to těším! Krásný advent přeju, Flo.

  16. My děláme taky základ jako všichni.Pak si osmahnu cibulku jen na kapičce oleje a taky trošku láku z okurek.Zeleninu si vařím svoji a majolky trošku se zakysankou.Všem přeji aby ten jejich salát byl úplně nej,nej…Krásné Vánoce

    1. Lido, moc pěkně řečeno. Ať jsou všechny naše bramborové saláty vydařené a nejlepší na světě. Krásné Vánoce i tobě.

  17. Martina says:

    U nás lák ne, hrášek ne, kukuřice ne. Cibule ano, šunka (nebo gothaj) ano. Hořčice někdy. Ale ten lák asi letos vyzkouším:)

    1. U nás kukuřice taky ne, ale ostatní ano 🙂
      Je to super, jak to má každý jinak 🙂

  18. Dobrý návod na salát,my dáváme už léta celá rodina kvalitní gothaj,připadá nam chutnější,nesmí to ale být jen ty levné nahražky,máme známého řeznika,který dělá vždy pár šišek jen na salát,je dražší,ale to nevadí.Ještě tam u nás musí být celer,a bílá cibule.

    1. Jani, máš samozřejmě pravdu, není salám jako salám, stejně tak není šunka jako šunka. Jednou jsme měli o Vánocích salát bez šunky, protože to, co jsme nějak nedopatřením koupili, se jako šunka vydávalo pouze názvem.

  19. Eva Kohutová says:

    Kyselé okurky, vařená mrkev, sterilovaný hrášek, jablíčko, a TMAVÉ STERILOVANÉ FAZOLE! Cibuli ne, celer někdy. Samozřejmě sůl, pepř. Místo majonézy tatarka tak napůl s bílým jogurtem. S těmi fazolem je to i pastva pro oči.
    Krásný advent, milá Flo, a děkuji!

    1. Fazole? Super! Píšu si 🙂

  20. Dáša says:

    Kromě mrkve ještě trochu petržele (kořen) a celeru, nedávám kukuřici, jinak vše co Vy včetně láku, místo šunky dobrý gothaj od Váhaly a najemno nakrájenou syrovou cibuli. Dále na kostičky červenou papriku, plní roli toho „křupavého“ kromě okurky a nesmí chybět plnotučná hořčice. Po nakrájení všech ingrediencí důkladně rozmíchám v misce majolku se solí, cukrem, pepřem, lákem a hořčicí a naliju na salát, umyju ruce a těmi promíchám, zlehka, abych moc nerozhňácala. Rozležení podmínkou!
    Když čtu radu, že lák do ještě teplých brambor, mám chuť to vyzkoušet. Ale jsem zvyklá večer před spaním brambory uvařit a pokračovat až ráno. Přehodnotím! Milá Florentýno, děkuji za inspiraci a přeji krásný advent a celé svátky.
    P.S. Kuchařku pro dceru jsem koupila před pár dny, pro přítelkyni mého syna, ale rozmýšlím, zda ji darovat nebo si nechat…

    1. Dášo, děkuju, asi tak desetkrát děkuju za všechno, co jsi napsala. Prima rady i podpora. Jsi bezva. Flo.

  21. Marika says:

    Kdysi, když byli děti malé, tak manžel i v kuchyni pomáhal, a tak nám jednou předvedl jak si představuje vánoční bramborový salát. A to byl salátek, hlavně v precizně nadrobno nakrájených surovinách, dokonce i hrášek půlil. No a bez šunkového salámu to taky nešlo. Já jsem se přizpůsobila, u nás na Slovensku totiž řádný salám jsme do bramborového salátu nedávali. Taťkův salát děti vychválovali, a tak se několik roku před Vánocemi snažil ochotně přiložit ruku k dílu. Dnes již salát dělám sama, a i když to není tak jemná konzistence, jsem taky chválena aby snad nemusel se znova vrátit k jeho přípravě. Já občas do salátu taky přidám i jablíčko, ale nakrájené na drobno, a tak aby si to manžel nezjistil – jeho maminka ho přece do salátu nedávala. Ale jinak nám zajistí kapříka, včetně jeho vykuchání a naporcování.

    1. Mariko, tím příběhem jsi mě moc pobavila, hlavně větou, že „jsem taky chválena, aby snad nemusel se znova vrátit k jeho přípravě.“ To je jak z filmu. Děkuju.

  22. Každý dělá salát podle svého.Já jsem se setkala s okurkovým lákem až jsem se vdala na Moravu.Ale budu upřímná-nechutná mi to.Manžel si ho když chce udělá sám.Pamatuji se že mamka dávala ocet,cukr.Brambory?Protože jsme bydleli v paneláku,v obchodě se objednali brambory,pak je rozvezli každý uložil do sklepa a protože sklepem vedlo topení tak stejnak za chvíli byly klíčky,scvrkly se a bylo po bramborách.Přeji hlavně aby všem salát chutnal!

    1. Eviku, na Moravě se často dělá vídeňský braborový salát, tedy se zálivkou jak píšeš, ale bez majonézy. Někdo na takový salát nedá dopustit a i já jsem na něm vyrostla. Je rozhodně bezva.

    2. …a sme pri koreni veci 🙂 už roky zháňam recept na zemiakový šalát – ale taký, ako robia v Nordsee – neviete mi niekto, prosím, poradiť?
      Inak ten Tvoj zemiakový šalát, Flo, je presne podľa môjho gusta, akurát som ešte nepresvedčila manžela, že by som „jeho“ cibuľu (ktorej chuť je v šaláte zbytočne ostrá) vymenila za „moju“ kukuricu (ktorú v šalátoch milujem)… Btw – krásne Vianoce

    3. Evi, recept na salát z Nordsee bohužel neznám, třeba bude vědět někdo jiný. Jinak ostrost cibule se snadno odstraní rychlým povařením a zchlazením, zůstane jí křupavost, ale palčivost zmizí. Třeba je to cesta?

  23. Zuzana says:

    Lák z okurek používám do salátu také. Ovšem ještě s jednou vychytávkou pro nás, co jim syrová cibule nedělá dobře ačkoliv ji zbytek rodiny v salátu miluje. Nakrájenou cibulku krátce ( 15-20 sekund) spařím právě v tom okurkovém láku a šup s tím na brambory. Cibule zůstane křupavá, ale její stravitelnost to podstatně vylepší…
    Krásné a chutné vánoce všem 🙂

    1. Super, děkuju za nápad! Flo.

  24. Vida, zase vím něco nového, třeba že se brambory mají loupat a krájet ještě teplé, já je vždycky nechávala vychladnout. Recept na ten „náš“ salát jsem okoukala u tchýně (abych předešla dohadům a bručení, že tam to či ono chybí nebo přebývá, tak dělám ten, na který je manžel zvyklý, navíc mi taky chutná), tam se zadělává rovnou ve dřezu, aby se vše dobře promísilo, až pak se přendává do velké mísy. Nedáváme žádnou vařenou kořenovou zeleninu (občas je mi „povolena“ malá mrkev), hrášek a kyselou okurku ano. Nesmí chybět šunkový salám. A trochu hořčice. Obvykle děláme salát „nasucho“ den předem večer, přes noc necháme rozležet a majonézu přidáváme až druhý den ráno. No už se na něj těším :-). Nejvíc na chvíli, kdy budeme dávno po večeři, dárky rozbalené, děti spící, my si pustíme nějaký pěkný film a k němu si vezmeme tu mísu salátu a každý jednu lžíci :-).

    1. Jani, ono na vychladnutí brambor není nic špatného, jsou pak kompaktnější a výraznější v chuti, ale za studena už nepojmou tolik chuti ani tekutiny. Teď jsem si ale představila tu vaši večerní štědrovečerní pohodu a úplně jsem se začala těšit na to samé! 🙂

  25. Zdravím milá Flo. Jako vždycky,perfektní návod na salát. U nás doma,myslím v dětsví a pak,když jsem se vdala,tak se salát dělal z vařených brambor den předem. Ty tady radíš oloupat horké brambory,do nich lák z okurek a zbytek ingrediencí. Opravdu to všechno do teplých brambor? I majonézu? Ne že bych ti nevěřila,ale přeci jenom červíček nevěřícnej hloubá? Myslela bych dát brambory,lák z okurek,zamíchat,nechat zchladnout a pak přidat ostatní. Ale podle tvého receptu smíchat vše zatepla,pochopila jsem to dobře? Promiň,že se ptám jako trdlo,ale tohle potřebuju vědět. Děkuju za odpověď. Jana

    1. Jani, ono než oloupeš horké brambory, než je nakrájíš, a než se do nich vsákne lák, tak už jsou jen teplé. Pak přidáš další suroviny a opět jsi o pár stupňů s teplotou níž. Takže já dávám klidně majonézu do teplo-vlažného salátu a nic se neděje. Respektive ona se asi trochu víc vsákne, i když už brambory nasály lák. Koukni se na fotku, takhle to vypadá, když je to podle mého postupu.

  26. Milá Flo děkují za krásný návod na salátDělám podobně ale jak mě maminkka naučila vařím brambory den přědem.Jsem už babičkovském věku tak si práci ulehčují a dávam do salátu směs pod svíčkovou jenom lehce převařím a jje to.Jinak vajíička cibuli okurek trochu z něj laku no a nakonec majolku a všem chutná jak dětem tak i jejím manželum a vnočatum .Přejí hezké vánoce a těším se na další recepty. Jsou suprové díky.Věra

    1. Věrko, máš pravdu, spousta lidí dělá brambory den předem a má to svůj smysl. Jsou pevnější a výraznější, jak už jsem tu psala. Ale hůř pojmou chutě, takže salát dělaný za tepla je pak výraznější a asi i „propojenější“. Každému vyhovuje něco jiného a tak to má být, jinak by byla s recepty děsná nuda 🙂

  27. Mnoho let dělám salát z první republiky, který se dělával u pana Čapka. Doporučuji. Žádná kukuřice, ani vajíčka a na cibuli je tam pěkný fígl.
    http://universalvmoste.blogspot.cz/2009/01/bramborovy-salat.html

    1. Honzo, hezky a vtipně napsáno, díky!

  28. Bramborový salát dělám podobným způsobem. Akorát místo vařené zeleniny,
    přidám směs zavařené bez láku.

    1. Iveto, taky výborný nápad, děkuji pěkně! Flo.

  29. My salát děláváme z brambor, nadrobno nakrájené vařené mrkvičky, vajíčka, okurky a k tomu majonéza Hellmans namíchaná se zakys.smetanou, trochu láku, trochu hořčice, soli, špetku cukru. Hrášek vyjímečně, šunku ještě vyjímečněji, cibuli nikdy. Pojiva dávám střídměji. Možná zkusím letos celer ☺ a výše uvedené rady s použitím našich ingrediencí.

  30. Ano, skvělý recept.
    Ale, milá Jano, zapomněla jste do ingrediancí zařadit celer,
    který máme mi muži tak rádi. 🙂

    1. Mirku, každému podle jeho gusta a potřeb 🙂
      (PS. Letos jsem trochu celeru nakonec zařadila.)

  31. Patricie says:

    Pěkné počtení. 🙂
    Já do bramborového salátu přidávám ještě na drobno nakrájenou malou cibuli, kromě mrkve pak ještě uvařený celer a petržel.
    Hrášek a kukuřici do salátu nedávám. 🙂 Ale jinak ho dělám hodně podobně.
    Nevím proč, ale loni na Vánoce se mi stalo, že mi salát do druhého dne jakoby zřídnul a byla v něm taková mastná oka. Když jsem ho promíchala, dalo se to, ale jinak to vypadalo dosti nevzhledně, půl mísy jsem kvůli tomu vyhazovala. 🙁 A to máme salát tak rádi. Nevím, čím to bylo, nikdy se mi to nestalo, přitom jsem do salátu nedávala nic jiného, než co dávám obvykle. Napadly mě špatné brambory. Je to možné?
    Také se chci zeptat, jak často bramborový salát děláte? Jenom na Vánoce?
    U nás je tradice dělat ho i na Velikonoce. 🙂

    1. Patricie, to se oddělila tekutá část zálivky od zbytku salátu. Chce to zálivku vmíchat do co nejteplejších brambor.

  32. Šárka says:

    Dobrý den Flo,
    jej to jsem si zas početla! Tajná ingredience do našeho domácího salátu? Není tajná, ale pro mne nevyrobitelná…umí ji totiž namíchat jen můj manžel (tedy u nás doma).
    On totiž vytváří ten nejúžasnější bramborový salát (já mám jen „dobrý“, a tvořím jej mimo Vánoce). Ten kouzelník totiž nejprve smíchá majonézu s hořčicí, solí a pepřem, tím vytvoří dost ošklivou a přechucenou hmotu, a do této se následně vmíchávají brambory, a pak i další suroviny (dost vajec, kys. okurčičky, mrkvička, cibule a dost….hrášek je jen pro mne a goth. salámek jen na velikonoce, nebo při použití na chlebíčky). Takže tak…
    Přeji hezký slunečný den, Š.

    1. Manžel to má skvěle vychytané. Řekla bych, že se všichni vespolek na jeho salát vždycky těšíte 🙂

  33. Zatímco my sestrou děláme salát superjednoduchý, do kterého nepřijde majonéza žádná, nýbrž jen jogurt rozmíchaný s hořčicí a olivovým olejem. Není to náš tradiční rodinný salát, ale vznikl samovolně, když jsme se poprvé pokoušely dělat salát samy. A ve výsledku ho – po řádném rozležení – máme nakonec nejradši, protože jeho lehkost dobře vyvažuje to neskutečné množství klobásy, co se u nás k němu o Vánocích spořádá!

    1. Tak tomu naprosto rozumím, klobása jede i u nás 🙂

  34. Julianna says:

    Milá Flo do bramborového salátu u nás musí být vařená zelenina mrkev,petržel,celer,ster.hrášek ,cibule nastrouhaná,vajíčka aspoň 5 kusů a samozřejmě ster.okurky,ale lák nepřidávám nemám moc ráda kyselé věci a samozřejmě dobrou majonézu tu vždy kupuji na váhu u nás v mléčňáku.Velice mě zarazilo,že se dává majonéza do teplých brambor ,maminka mne učila,že se nesmí dávat,aby se prý nezkazil salát a tady vidím,že to jde to jsem ráda,že to tak není a nebudu muset čekat až vše vychladne.

    1. Juliannko, majonéza do horkých brambor by mohla neplechu nadělat, ale pokud se postupuje podle mého receptu, vše se krájí zatepla a zalévá lákem (mimochodem kyselosti se bát nemusíš, i majonéza je pěkně kyselá a ta ti nevadí), tak suroviny zchladnou dost na to, aby to majonéza ustála.

    2. petržel do salátu nepatří

  35. Pokusim se udelat poprve toto jidlo me cinske spolubydlici 🙂

    1. Tak tomu se říká výzva 🙂

  36. Děkuji za recept. Dělám ho téměř totožně. Jen- nechci působit jak hnidopich, ale není přeci jen škoda dávat mraženou zeleninu, ještě k tomu připravenou v mikrovlnné troubě? Jsem názoru, že mražená zelenina není nic moc dobrého a jen v nejvyšší nouzi, spíš nikdy. Bramborový salát je slavnostní jídlo, tak mi přijde mražená zelenina jako dekadence. Myslím si, že je lepší přidat konzervovaný hrášek…

    Jinak děkuji za recepty a za vysvětlení- co a proč. Je to strašně fajn a moc doufám, že mě Ježíšek obdaruje knihou. 🙂

    Přeji spousty pěkného vaření a dobrých nápadů a méně takových pisálků jako jsem já. 🙂

    1. Májo, mražená zelenina, rozmražená v mikrovlnce, je obrovská dekadence. S tím naprosto souhlasím. Ovšem s výjimkou mraženého zeleného mladého hrášku. V jeho případě je sterilovaná varianta podstatně větší prohřešek, neboť mražený hrášek je jedna z nejlepších věcí, které nám mrazírny dopřávají. Má často mnohem vyšší kvalitu, než hrášek čerstvý, pokud je zrovna v sezóně. A zda se pak rozmrazí v mikrovlnce nebo spařením horkou vodou, to už celkem vyjde na stejno.

  37. Ahoj Flo, u nás se tradičně dávaly do salátu vařené drobné bílé fazole. Ale přítel to nerad, tak máme salát bez fazolí anebo je uvařím zvlášť a přidám si je do své porce.
    A jinak keřkovské brambory, hodně vařené zeleniny (mrkev, petržel, celer, mražený hrášek), vejce, nastrouhané okurky a hodně láku, trochu hořčice a hellmanska jen v množství, aby se salát spojil, ale neplaval. A případně strouhané jablíčko. A sůl, pepř a citron na doladění chuti. Bez cibule a bez salámu.
    A přiznávám se, že nemám ráda saláty na chlebíčcích, takže ho dělám přiměřené množství akorát ke kaprovi.

    1. Opravdu fazole? Tak o tom jsem nikdy neslyšela, ale určitě to mělo svoje kouzlo.

    2. Jojo, drobné bílé fazole, namočené a uvařené. Samozřejmě to je nejlepší vánoční bramborový salát na světě:o)

  38. Letos budu dělat salát poprvé a tak googlim recept. Hodně jsem se dočetla brambory vařit 22. 12., 23 domíchat suroviny a do 24.12 odležet. Tak teď mám dilema s tím, že ještě teplé brambory hned oloupat a udělat salát. Spíš přemýšlím, že bych postupovala dle Vašeho receptu, ale majonézu bych vmíchala až na Štědrý den. V čem je lepší mražený hrášek před konzervou?

    1. Aneto, nemůžu vám mluvit do toho, kdy vařit brambory a kdy vmíchat majonézu, to si musíte rozhodnout sama. Ale co se týká mraženého hrášku, ten vede před konzervovaným na plné čáře: má podstatně lepší chuť, podstatně lepší barvu (ta šedivo-zelená z konzervy je skoro odstrašující) a navíc i podstatně lepší konzistenci. Konzervovaný hrášek je jako suchá kaše, zatímco mražený si zachovává šťavnatost a křupavost. Nejsem žádný fanda mražené zeleniny, v kuchyni se dá v pohodě obejít bez ní, ale v případě hrášku se jedná o surovinu, která je mražená lepší než čerstvá.

  39. Ahoj tak já letos dělám salát poprvé tak doufám že se mi povede vaše tipy určitě využiji jsem rád ,že na internetu je hodně rad

    1. Jirko, určitě se podaří, viz předchozí komentáře těch, kdo už ho uvařili. Internet je sice plný rad, ale je třeba vždy brát ohled i na důvěryhodnost zdroje, ze kterého čerpáte, a na míru podrobnosti poskytnutých informací. Každému vyhovuje něco jiného a to je na internetu krásné: vždycky je z čeho vybírat. Držím palce, ať se salát povede.

  40. Dovolím si taky přidat svojí trošku do „mlýna“. Když jsem ještě dělal ve výrobně studené kuchyně, tak jsme připravovali salát jak popisuje naše milá Flo, k bramborům se přidala uvařená zelenina, hořčice, pepř, vařené vejce, majonéza, cibule a worcester.
    Moje milá tchýně mě naučila jednodušší salát a také mi více chutná, takže už dělám jen ten její. V čem je to kouzlo?
    Brambory uvařené ve slupce, přidám vařené vejce, tatarskou omáčku /není tak mdlá jako majonéza/, sterilovanou Moravanku i lák z ní /okurku, cibulku a feferonku nakrájím/, pepř, hořčice a cibule, která dá salátu říz. Cibuli si dávám i k tlačence, aby měla tu správnou chuť ☺.
    Takovýhle salát je jednoduchý na přípravu, lahodný a mírně pálivý. Přeji dobrou chuť!

    1. Díky za další možnou obměnu, Tondo.

  41. Tak ja jsem letos totalne vybouchla 😀 brambory varny typ C, zapomnela jsem koupit zeleninu a i ten hrasek, o kterem jsem si myslela ze je v mrazaku, zmizel. Kazdopadne salat z ceckovych brambor s okurkami od tchyne, s vajickem a majonezou vubec neni tak marny….mozna ho priste udelam zas …. hodne udelal ten lak z okurek…

    1. 🙂 I to se stává, za rok to bude lepší, uvidíš! Zůstane jen milá historka pro pobavení. Flo.

  42. My dáváme (krom brambor- odrůdu fakt netuším, je to něco, co vyroste na zahradě a mají červenou slupku) hooodně okurek (domácích, jak jinak), zavařený hrášek (dřív domácí, teď spíš kupovaný z jednoho konkrétního řetězce, kde mají extrémně malé kuličky společně s malou mrkvičkou v jedné láhvi), mrkev (buď vařenou společně v hrnci s bramborami a nebo tu zavařenou z hráškové láhve), cibuli nakrájenou na velejemno lehce povařenou v láku z okurek nebo ve vodě s octem (stačí i v mikrovlnce), já osobně cibuli nemusím, ale takhle mi nevadí, a pak už jen sůl, pepř a pak následují 2 verze – domácí majonéza (domácí majonéza je nejlepší, co se dá do salátu podle mě přidat) a druhá verze je pro dědu, který majonézu nechce – tomu se salát nechá jen tak a přimastí se rozpuštěným sádlem, navíc se ten salát ještě ohřívá, děda nemá rád studený salát.
    Ten recept není ničím zvláštní, spíš si myslím, že teplý bramborový salát asi nikdo nedělá. A jasně, že si myslím, že náš salát je úplně nejlepší 😀

  43. Vera Himlova says:

    Dobry den, Flo!
    Opravdu si uzivam cteni vasich receptu.
    Vase psani je uzasne zabavne a pritom velice poucne a tema vzdy maximalne vycerpate. Navic se vzdy dozvim neco noveho.
    Dekuji vam za to.
    Bramborovy salat delam velice podobne, jako vy, ovsem bez kukurice a na nakrajene brambory pridam zpejchnutou cibulku,(aby nas nenadymala) jak to delavala moje maminka, ktere by letos bylo uz 102 let, takze ani ja nejsem zadna mladice.
    Jeste jednou dekuji za vse, co pro nas delate.

    1. Věro, moc díky za takový milý komentář. Velmi mne potěšil.

  44. Carpaccio says:

    Dobrý recept. Jen mi tam ještě schází kapary a sekané ančovičky. Ty dodají salátu příjemnou pikantnost což používala už paní Sandtnerová…

    1. Carpaccio, jak jsem psala v článku, co si kdo do salátu přidá nebo ubere, to záleží jen na individuálních chutích. Základní recepty snadno fungují i s chuťovými variacemi.

  45. Kristýna says:

    Úžasný článek miluju Vaše stránky je to vzdy první místo, kde hledám inspiraci i recepty.
    Moje spesl ingredience (podle meho tatinka -otčíma) je smažená cibulka ( nesnáším syrovou cibuli). Nikdy nezapomenu, když jsem mu psala zprávu: Tati, co dáváš do salátu? A odpověď byla: brambory. ????
    Jinak jsou mi teď tyto stránky ještě milejší (jestli to vůbec jde), já pocházím z Moravských Budějovic.

    1. Pozdravy do Moravských Budějovic, tam jsem se něco najezdila na tobogánu jako malá 🙂

  46. Tomáš says:

    Prosím pěkně, je možné místo louskání oříšků popíjet víno?

    1. Já bych to jako zásadní problém neviděla, Tomáši 🙂

  47. Tak tohle je zajímavá kombinace 🙂
    brambory vaříme den předem, teplé oloupeme a necháme uležet do druhého dne. Je to možná pak pracnější je krájet, ale sítkou to vždy šlo dobře.
    Kukuřici a šunku nedáváme, to mi příjde, že patří leda tak na chlebíčky do bistra. Nepoužíváme ani mraženou zeleninu, ale nakládanou. Pokud není nakládaná mrkev, petržel a celer (moravanka), tak povaříme v octové vodě, případně okurkovém láku. Jinak okurek kyselých tam musí být kotel, bez nich by to nebylo vůbec dobré.
    Když máme dietní rok, nedáváme pouze majonezu (kupovaná je díky konzervantům lepší, protože salátu je většinou tolik, že domácí majoneza by nevydržela asi), ale mixneme to s jogurtem. V každém případě přidávám trochu dijonské hořčice kvůli chuti (ta domácí majoneza je prostě chutnější a výraznější).

    Na Nový rok pak děláme variantu s kuřecím masem, ruský salát Olivier.

  48. RenataČ. says:

    Flo, moc Vás zdravím, Vaše stránky navštěvuji teprve asi 1/4 roku, ale jste fakt úžasná

    Br. salát dělám obdobně, brambory – jedno jaký typ, za sebe mám radši pastovitou konzistenci, mrkev, celer, petržel, sterilovaný hrášek, nastrouhané okurky, hořčici, trochu cibule, majonézu, bílý jogurt, pár vajíček. Výborné je rozvařit kostku masoxu v trošce vody nebo okurkovém láku a do brambor ho přidat. Také trochu přislazuji.

    Přidávám recept na velice osvěživý salát: syrová mrkev, stejný díl celeru a jablko- toho cca 1/3 mrkve , vše na jemno nastrouhat, smíchat s majonézou a jogurtem, osolit, přisladit, připepřit, trošku okyselit citronem. Jako možná varianta je přidat trošku utřeného česneku.
    Zdravím
    Renata

  49. Mamka dělala salát z běžných brambor, které jsme měli uskladněné od podzima ve sklepě. Dávala sterilovanou zeleninu, celer, karotku s hráškem, kousek šunkového salámu a zavařené okurky. Hodně vajíček. Dělám ho prakticky stejně, nedávám uzeninu, dávám cibuli spařenou, aby co nejméně nadýmala, zavařený hrášek v mírně slaném nálevu a mrkev, celer a petržel vařím. Nemaje sklep, brambory kupuji po 2 kilech i jindy, takže na salát kupuji „áčka“. Syn salát nejí, takže ho vyrábí dcera jen pro nás dvě. Letos nějak nestíhala, takže jsem ho musela udělat sama. Děláváme ho 23. večer, aby se do štědrovečerní večeře proležel. Do majonézy vmícháváme i bílý jogurt, lžičku plnotučné hořčice a trochu láku z okurek – a nedávám jí moc. A vařím cca 5 vajec, to, které se při loupání nejméně poškodí nechávám na ozdobu na míse, zbytek krájím do salátu a dávám je až úplně naposled, aby se úplně nerozmlátila.

  50. Markéta says:

    Hm.. Bramborový salát. Tolik vzpomínek a historek, co se mi vybavilo.. No, ale doma dělám obyčejný z brambor, okurek, vajíček a z cibulky, kterou spařím ve sladkokyselém nálevu. Vše nechám vychladit a do cibulky s nálevem zamíchám lžíci hořčice. Pak ještě majonézu (občas ji tam nedám) když je to suché, tak přileju lák z okurek. Příště to zkusím umýchat ještě teplé a třeba nebude potřeba 🙂 A nechám do druhého dne. Moje mamka tam dává i šunku, ale manžel ji tam nechce a mě to bez ní také chutná víc. A sestra ho zas kvůli manželovi dělá bez uležení a jedí ho ještě vlažnej.
    A co se týče předvánočního shonu, tak to neznám. Sice si vždy naplánuji spoustu věcí (cukroví, výzdoba..) a pak nestíhám, ale nevadí mi to, jen si řeknu „tak tohle letos nebude, třeba příště“ 😉 Akorát 23. nevíme co dřív, to se chystá salát, klepe kapřík i polívku vaříme a večer až děti spí, tak zdobím stromek. A na Štědrý den pouze obalujeme a smažíme kapra (vlastně to dělá manžel) takže máme čas na pohádky a pěknou procházku 🙂
    No a dneska jsem už sklidila výzdobu (kromě kuchyně, tam je celej rok 😀 ) a už plánuju co bude (nebude) příště, protože vánoční období miluju!

  51. Do salátu dáváme rádi ještě i sýr, třeba goudu ve stejném poměru jako točený salám, a také trochu hořčice a majonéru si děláme sami, než kupovanou.

  52. Alena D. says:

    Babička dává do salátu kromě láku z okurek i nálev z Moravanky a trochu zeleniny z ní,je pak úžasně pikantní.. ????

  53. Veronika says:

    Dělám ho stejně, ještě do něho přidávám trochu hořčice a jablko – dodává salátu trochu svěžesti ???? přeji krásné a klidné Vánoce. A ať se vše na večeři v kuchyni povede.

  54. Jiri Kracmar says:

    Proboha, kdo vam kdy podaval ke stredovecerni vecer vajickovy salat?! Opravdu udelate nejlepe, kdyz recepty nekde s nekym porovnate. Opravdu smutne bludy prezentujete

    1. Jiří, opravdu si myslíte, že tenhle bramborový salát je spíš vajíčkový salát? Proč?

      Podle původní ČSN normy je ve vajíčkovém salátu poměr vajec a ostatních surovin těsně kolem 1:2. V mém bramborovém salátu je to 1:10. Takže já ten smutný blud nikde nevidím. Poradíte?

  55. Do salátu hlavně rodinou pohodu. U nás je to známka, že Vánoce jsou opravdu blízko. Nejdříve vyrazíme na živý Betlém a když se vrátíme druhá známka Vánoc čtyři hrnce brambor, hrnec kořenové zeleniny, okurky od strejdy a dětská vanička na řádné zamíchání to jistí, prostě se u nás musí ve velkém. Každý přidá ruku k dílu. Dokonce i můj velký bratr, který jediné co umí uvařit jsou těstoviny s tuňákem se zapojí jako hlavní kuchtík a má ten nejvychytanější salát.

    1. Jitko, tak to je ta nejlepší přísada ❤️

  56. Hezky recept, ja mel vzdy za to ze horcice v salatu je zaklad 🙂 moje tajna surovina je prave horcice. Presneji, dyjonska hořčice. Jeji vyhoda je v tom ze vam usetri spoustu „prace“ se solenim salatu, nebot jak jiste vite tak dyjon je slany jako mrtve more 🙂 a od maminky mam nauceny junior/gothaj, ne sunku. Byli jsme chudi no 🙂

  57. Pavel says:

    Hodně staré kuchařky praví, že i trocha anchovicek (nebo sardelová pasta), a taktéž capari.
    Určitě ne kukuřice, určitě ano kořenová zelenina, jablíčko a trocha hořčice (pozor bere chuť).
    Líbí se mi ta vychytávka s lákem na brambory.
    Bohužel, nebo snad bohudík, mně nejlépe chutná klasika z obchodu, od dodavatele „PALMOVKA“ .

  58. Terezie says:

    A mě asi nejvíc potěšilo a překvapilo, že jsi, Flo, z Třebíče! Asi proto mě ty tvoje kuchařky a recepty tak baví. Zdravím z Třebíče!
    Terezie

  59. Mdlenka says:

    – brambory
    – mrkev, petržel, celer uvařené v osolené a citronem okyselené vodě
    – syrová cibule velmi najemno
    – několik kyselých okurek (maminka dávala vlastní kvašáky, já jsem je ještě nezkoušela vyrobit, takže obyčejné kupované)
    – zakysaná smetana ochucená solí, pepřem a citronovou šťávou, případně s trochou olivového oleje
    – úplně nakonec mražený hrášek rovnou z pytlíku (maminka dávala sterilovaný, ale ten je na můj vkus příliš bahnitý; mražený po roztátí přímo v salátu zůstává hezky tuhý)

    Posledních několik let dělám salát jen pro jednu osobu, suroviny nevážím, beru to odhadem, vzniknou mi asi tak 4 kg, což mi na ty 2-3 vánoční dny vystačí 😉

  60. Dáša says:

    Tak to jsem si početla, za t

    a.léta.komentářů.Mně by saláty chutnaly snad všechny, jsem milovnice bramborového salátu.Můj muž naopak.Sní ho, ale pochvaly se nedočkám.Už jsem kvůli němu začala dávat uzeninu,majolku nebo tatarku, dříve jsem dělávala se zakysankou.Ale stejně ho….. prostě jen sní.Já v dobrém závidím těm, kteří si společně pochutnávají a pak si jídlo pochválí.Problém je v asi tom, že mne vaření baví a jím ráda a manžel, protože musí.Milá Flo, přeji ty nejkrásnější a nejúžasnější Vánoce a hodně lásky okolo Vás.A děkuji za příspěvky, které hladí o dušičce??

  61. Děkuji za recept 🙂 a fígle s brambory
    u nás trojice ve stejném poměru: mrkev+celer+petržel vařit vcelku v octové vodě.
    hrášek mražený syrový
    vařené fazole
    šunka na kostičky, …
    a navrch kadeřavou petrželku

    krásné Vánoce

  62. ahoj lidi my si teda na bramborovém salátu zakládáme a vždy ho dělám podle receptu zde jsemkokot.cz/bramborovy-salat-nejlepsi-recept/

  63. Linda says:

    Moje maminka mi to dnes udělala je super?

  64. Já přidávám celer a místo láku z okurek přikryju salát kolečkami citronu. Do druhéhi dne se kyselost krásně natáhne do salátu. Nikdo mi to nevěří, ale fakt to funguje.

  65. Pavel Endršt says:

    Ahojka Flo,

    často sem skočím na kukačku, když hledám inspiraci, píšeš k receptu vždy zajímavé počtení a to mne baví ?

    Salát dělám podle Tebe a vždy je výborný.
    Dnes jsem si recept oživil, protože už vařím brambory a nedalo mi to, abych mamce vánoční kuchařku neobjednal.

    Určitě bude mít radost a bude vařit podle Tvých osvědčených receptů.

    Díky moc a jen tak dál, ať se daří nejen v kuchyni ?

    Pavel

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close