Linecké cukroví – pět rad k pečení a jeden návrat k tradici

Linecké cukroví je krásné a dobré, takže patří do každé slušné vánoční sbírky. Tento článek je věnován všem, kdo si na fotogenické cukroví potrpí. Především pak Niki, která fotí krásné fotky do mých kuchařek a která žije v daleké, studené severské cizině, kde je slovo cukroví docela neznámé, takže na jejích bedrech leží břímě povinnosti šířit věhlas českého vánočního pečiva vlastnoručně.

Milá Niki a vy ostatní, ať vám tohle cukroví rozzáří den, i když zrovna venku slunce nesvítí. Aby bylo jasno, ve Finsku už v tuto roční dobu v podstatě nesvítí, i kdyby bylo jasno.

Linecké těsto

Možná se vám vybaví základní poučka pro linecké cukroví, která říká, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Tedy 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka a navrch jeden žloutek na zvláčnění těsta. Držte se jí, protože je skvělá. Líp to nejde.

K tomu všemu můžete přidat trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a vanilku na ovonění, rozhodně vám to nažene plusové body v rámci pochvaly a zlepší to předvánoční kuchyňskou atmosféru.

Nenechte se však zlákat záměnou margarínu za máslo, neboť margarín je na rozdíl od másla z 50 procent voda, a taky si nenechte sáhnout na kvalitu mouky. Kupte si hladkou mouku nějaké rozumné značky.

Když uvedený poměr surovin dodržíte a zpracujete těsto správným způsobem, bude vás poslouchat na slovo a budete mít z výsledku radost. Linecké cukroví bude jemné, voňavé, po upečení křehké a po rozležení vláčné. Tohle je prostě jednou pro vždy zaručené.

Co se týká správného zaškatulkování v rámci pekařských souvislostí, linecké těsto patří do skupiny křehkých těst, takže nepotřebuje žádné kypřidlo, naopak vyžaduje při přípravě chladnější podmínky a prospěje mu odležení v lednici.

vánoční cukroví z lineckého těsta

Zpracování lineckého těsta

Co se myslí správným způsobem zpracování? Je potřeba spojit mouku, máslo a cukr bez usilovného hnětení na tvárné těsto.

Ze všeho nejdřív rozsekejte a zapracujte chladné máslo do směsi mouky a cukru, až vznikne drobenka. Máslo by se nemělo příliš zahřát, protože pak se začne rozpouštět, a to změní vlastnosti upečeného těsta k horšímu, bude se vám drolit a rozpadat. Aby se máslo nezahřálo, buď ho do těsta rozsekejte nožem, rozšťouchejte vidličkou, nebo postupujte jen špičkami prstů. Anebo mouku, cukr a máslo promíchejte v robotu obyčejným míchacím nástavcem.

Nakonec přilijte k drobence žloutek a s jeho pomocí spojte rychlým hnětením drobenku na těsto. Pokud by stále bylo příliš drobivé, můžete buď dodat ještě pár kapek nového žloutku, nebo použijte část zbylého bílku nebo lžičku studené vody. Zásadně ale nehněťte déle, než je nezbytně nutné pro spojení těsta.

Linecké těsto se dá použít v podstatě hned, ale když ho zabalíte do fólie a necháte odpočinout pár hodin v lednici, odvděčí se vám sice počáteční ztuhlostí, ale zároveň se při rozválení nebude tolik trhat. Ano, může za to lepek, kterému odpočinek prospěje.

Pokud vám tohle povídání stačí, abyste linecké cukroví vyzkoušeli, rozehřejte troubu na 160 stupňů a směle hned vyrazte do kuchyňské akce. Ale pokud chcete vědět ještě něco navíc, čtěte dál.

linecké cukroví linecké oči

Linecké cukroví, jak ho možná neznáte

Linecké koláčky, někdy též nazývané linecké oči, původně vznikly jako zmenšená jednohubková verze proslulého lineckého koláče.

Na něm jsou zajímavé hned dvě věci. Jednak je ručně psaný recept na linecký koláč z roku 1653 vůbec nejstarší dochovaný recept na koláč na světě, i když byl v historickém kuchařském zápisníku benátské hraběnky objeven až v roce 2005, a jednak se do těsta tradičně přidávaly mandle nebo lískové ořechy, které novodobá podoba lineckého těsta dost úspěšně ignoruje.

Původní verze koláče vyžadovala loupané sekané mandle, ale postupem doby se mandle zčásti nebo dokonce zcela začaly nahrazovat neloupanými lískovými oříšky. Tím se těsto trochu zbarvilo dohněda, takže nebylo úplně světlé.

V období první světové války, v době nedostatku, se dokonce místo ořechů používaly upečené ovesné vločky. Téhle verzi se říkalo válečný linecký koláč. Ač všechny války patří odsoudit, neboť nepřinášejí nic dobrého, linecký koláč s ovesnými vločkami by v dnešní době zřejmě prošel souhlasem nejednoho výživného poradce.

K ořechům se do těsta začalo přidávat i koření jako skořice, hřebíček, citronová kůra, muškátový oříšek, kardamom, nové koření či vanilka (v horším případě vanilín). Minimálně skořice a hřebíček zůstaly v tradičním ořechovém lineckém pečivu dodnes.

Do lineckého koláče se brala zavařenina z černého rybízu, do koláčků z červeného. Dnešní recepty však rády koketují i s meruňkovou nebo malinovou zavařeninou. Každopádně platí, že navinulá chuť zavařeniny pomáhá vyrovnat sladkost pečiva.

rybízová zavařenina

Přestože jednoduchost a rychlost svádí k tomu, abychom si upekli linecké cukroví bez přidání mandlí nebo ořechů do těsta, pokud chcete letos zkusit něco nového a přitom dostatečně vznešeného, směle se se mnou vydejte zpátky do minulosti a obnovte tradici ořechového lineckého pečiva. Můžu vám slíbit, že už při přípravě těsta bude vonět celá vaše kuchyně.

Mletými mandlemi nebo ořechy se dá nahradit zhruba třetina mouky a těsto bude stále fungovat. Nicméně protože ořechy obsahují hodně tuku, já dávám přednost tomu, že jimi nahradím jak část mouky, tak i malou část másla, abych neměla těsto tučné až příliš a tím pádem i víc citlivé na správné zpracování.

(Pokud vás zajímají konkrétní počty, z původního poměru 300 g mouky a 200 g másla jsem dospěla k poměru 240 g mouky, 170 g másla a 90 g mletých mandlí nebo ořechů. Ořechy tedy nahradily 60 g mouky a 30 g másla.)

I v rakouských receptech postupně mandle i ořechy mizí, dokonce i recept na linecké koláčky podle hotelu Sacher už je neobsahuje. A to je podle mě škoda.

pečivo z lineckého těsta

5 rad pro ještě lepší linecké cukroví

Potrpíte si na dokonalost? Takhle ji u lineckého cukroví dosáhnete lépe a rychleji.

1. Chlad a odpočinek těstu prospěje

Už jsem se o tom zmínila. Pokud necháte těsto po zpracování odpočinout v lednici aspoň hodinu, ale lépe do druhého dne, bude se při rozvalování mnohem lépe chovat a nebude se trhat. Jen mu dopřejte pár minut na povolení ze ztuhlého stavu.

2. Cukrujte před slepením

Dokonalý vzhled lineckého cukroví spolupomáhá vytvořit poprašek cukru. Aby nezakryl zavařeninu, kterou se vždy dva kousky k sobě slepují, cukrujte horní díly lineckého cukroví ještě předtím, než je slepíte.

3. Natírejte spodní díl po spodní straně

Je to nezvyklé, ale funguje to zázračně. Když budete natírat spodní díly lineckého cukroví zavařeninou po té straně, kterou se dotýkaly plechu, zajistíte si dokonalé přilnutí horního a spodního dílu k sobě. Tahle strana je totiž rovná a nemá žádné nezbedné vybouleniny.

natírání cukroví zavařeninou

4. Opečte mandle nebo ořechy pro lepší chuť

Aby byl efekt mandlí nebo ořechů v těstě ještě větší, pomůže, když je nejdřív opražíte nasucho v pánvi, až lehce zezlátnou, pak je necháte vychladnout a nakonec rozsekáte nebo rozemelete na moučku. Je to mnohem lepší, než když použijete kupované mleté mandle.

5. Zavařeninou plňte dvakrát

Pokud máte větší kousky cukroví a tedy i větší otvory uprostřed, po slepení přidejte ještě trochu zavařeniny do lineckého očka.

Už vás přepadla chuť pustit se do pečení? Tady je můj recept na mandlové linecké cukroví.

 
 

Linecké cukroví

Množství: zhurba 50 výstavních slepených kousků

Linecké cukroví

Suroviny

  • 90 g loupaných mandlí
  • 240 g hladké mouky (co nejlepší)
  • 
170 g kvalitního másla, vychlazeného
  • 90 g cukru moučka
  • 10 g domácího vanilkového cukru
  • 1 žloutek, také vychlazený
  • kůra nastrouhaná z jednoho malého citronu
  • malá špetka mletého hřebíčku
  • malá špetka mleté skořice
  • hladká mouka na posypání pracovní plochy
  • 
zavařenina z červeného rybízu na slepování (ta nejlepší je samozřejmě vaše, maminčina nebo babiččina)

Postup

  1. Mandle nasypte do pánve, zapněte plotýnku na silnější výkon a pod bedlivým a nepřetržitým dohledem opečte mandle ze všech stran, až trochu zrůžoví nebo zezlátnou. Po opečení je hned vysypte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
  2. Z odměřeného množství mouky odeberte dvě lžíce, přidejte k mandlím a společně rozsekejte v kuchyňském mixéru na jemnou moučku.
  3. Mouku smíchejte se sekanými mandlemi, cukrem, kůrou a kořením a vysypte na pracovní plochu. Přidejte chladné máslo, nakrájené na kostičky. Nejprve máslo do mouky rozsekejte příborovým nožem. Teprve potom bleskově konečky prstů zapracujte máslo do mouky a utvořte něco jako drobenku – nemusí být vůbec dokonalá. Nakonec přidejte žloutek a všechno rychle spojte v těsto. Pokud žloutek nestačí, můžete opatrně přidat trošku studené vody nebo si v ní jen namočte ruce.
  4. Zpracované těsto zbytečně dlouho nehněťte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici. Jednodenní pobyt tamtéž mu uškodit nemůže.
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a odřízněte polovinu těsta. I tu poprašte a rozválejte ji na plát silný necelého půl centimetru. Pokud to nejde a těsto se lepí, překryjte ho rozstřihnutým igelitovým sáčkem.
  6. Tvořítkem typického tvaru, tedy kulatým, zubatě kulatým nebo hvězdičkou vypíchněte jednotlivé kousky. Z poloviny z nich uprostřed ještě vyrobte asi centimetrový otvor – existují na to speciální tvořítka, nebo použijte třeba čistý náprstek či silné brčko. Na jeden plech rovnejte tvary bez otvoru, na druhý s otvorem. Ty jsou totiž dřív upečené a zbytečně by v troubě hnědly a tvrdly, pokud by kolegiálně čekaly, než se upeče i zbytek. Odřezky těsta krátce prohněťte s druhou polovinou, rozválejte a znovu vykrájejte.
  7. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pečení se začněte věnovat, pokud příliš zkušenostmi v tomto směru neoplýváte, až budete mít vykrajovací část celou za sebou. Ve vyhřáté troubě pečte plechy postupně přibližně deset minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout. Nebojte se na zkoušku jeden kousek vyndat (prostě ho podeberte jídelním nožem), rozlomit a podívat se, zda je propečený i uvnitř. (Pokud máte horkovzdušný oběh a chcete jej využít, nastavte teplotu jen na 150 stupňů. V takovém případě můžete péct víc plechů najednou, o to pečlivěji však musíte cukroví hlídat, protože pravděpodobně nebudete mít všechny tvary stejně velké a plné. Každý plech pak bude potřebovat jiný čas.)
  8. Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na talíř nebo na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem. Dílky pak slepujte zavařeninou – natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou uprostřed. Vzniknou tak krásná červená očka uprostřed zlatavých koleček nebo jiných nádher. Cukroví svědčí několikadenní odležení, nejlépe v papírové krabici na balkoně, v chladné spíži, v chladném sklepě nebo na chladné půdě (všimněte si, že lednice na tomto seznamu chladných míst chybí).

 
Kontrolní otázka na závěr: patří do vaší povinné vánoční výbavy linecké cukroví?
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Klasika, která se asi peče v každé domácnosti. V sobotu jdeme na to.-))

    1. Už je taky nejvyšší čas 🙂

  2. Ivana Kolářová says:

    Výborný průvodce lineckým! Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, mockrát děkuji za inspiraci. 🙂

    1. Rádo se stalo, Ivano, i já děkuju.

  3. Ahoj Flo, linecké a vanilkové rohlíčky musí být. Jen přidávám celozrnnou mouku a letos je linecké zdravější špalda a rýžový sirup.
    Přeji pohodový advent. Iva

    1. Ivo, krásný advent i tobě. Flo.

  4. Marcela flair says:

    Opět úžasný a čtivý článek, díky za něj, Flo. Jsem spíše „konzerva“, co se cukroví týče, ale Tvůj recept s mandlemi určitě vyzkouším!

    1. Tak ať se daří, Marti, a hlavně ať ti je stále lépe.

    2. Katerina says:

      Milá Flo 🙂 prosím si o radu, mám těsto hotové, vynechala jsem mandle, ale nechala gramáž stejnou jako je s mandlemi. Mám už nechat tak nebo ráno přidat mouku a máslo ?

      1. Katko, pokud to půjde rozválet, já bych to nechala. Zapracovávat další mouku a máslo je zbytečné zdržování, pokud to není vyloženě nutné. Asi to nebude nejdokonalejší, protože nesedí poměry, ale linecké by z toho i tak mohlo vzniknout velmi slušné.

  5. Milá Flo, sleduji tě pravidelně, už jsem si koupila i tvé 2 knihy, ale do komentářů jsem ještě nepsala. Zrovna dnes budu péct linecké. Těsto už je v lednici. Jsem padesátnice a na dnešním článku je vidět, že člověk se pořád učí. Musela jsem se usmívat, když jsem ho četla. Třeba bod 2. 3. a 5. mě vyloženě zaujal, bude se mi dnes hodit. Vlastně mám takový dotaz. Někdy se mi zdá, že to linecké je na vánoce takové zgumovatělé. Nevím jak to napsat, prostě když do něho kousnu tak ten prostředek je tuhý. Myslíš, že je to marmeládou? Nebo špatné skladování?
    Marcela

    1. Marcelo, já si myslím, že je to tím, jak se voda ze zavařeniny vsákne do pečiva. Tím pádem zůstane hutnější střed. Možná by pomohlo kratší skladování, případně skladování ve vlhčím prostředí, aby zavařenina tolik nevysychala.

  6. Jana C. says:

    Dneska zadělám a zítra jdeme na to 🙂

  7. U nás se linecké léta nepeklo, ale já ho miluju a na všech návštěvách ho ujídám. Pečeme hlavně cukroví z ořechů a mandlí a bez krémů, takže tento recept na linecké určitě vyzkouším, vypadá dokonale. Navíc mám maminčinu domácí marmeládu ze směsi červeného rybízu a malin, už se těším.
    Ještě bych potřebovala radu – kde nechat rozležet cukroví a perníčky, když mám jen byt bez balkonu? Nikdy nic nenavlhne, všechno je tvrdé a křupavé…

    1. Jiřina says:

      Krabice, ve kterých skladujete cukroví, vyložte alobalem vč. víka. Dejte pozor, aby se alobal nikde neprotrhl. Vyzkoušeno, cukroví se krásně rozleží, nevysychá. Přeji krásné a bezproblémové pečení.

    2. Stačí přidat do krabice na půlku rozkrojené jablko. Cukroví krásně zvláční i v suchém bytě… 🙂

    3. Martina says:

      Dobrý den, my to doma dávali na parapet za okno, stačí tam mít ohrádku na květiny, aby to nespadlo dolů…:-)

    4. Martina says:

      Za oknem na parapetu by to nešlo? Také někdo přidává do krabice rozpůlené jablko (a pravidelně ho mění), ale osobní zkušenost s tím nemám – třeba ještě někdo další poradí, jak na to.

    5. Parapet mě taky napadl, občas tam chladím vývar, ale bojím se, že při silnějším větru by cukroví zmizelo v nenávratnu… Ani chladnější špajz nemám.

    6. Miška says:

      Doporučuji dát krabici za okno do igelitky – buď pověsit na kličku od okna a vystrčit ven nebo jen protáhnout ucha pod okenním křídlem a zavřít. Takto se na parapetu udrží a vítr neodnese 🙂

    7. Rézo, to je výzva. Já bych upevnila krabici za okno a postarala se, aby nemohla navlhnout od deště. Třeba zabalit do velkého igelitu.

    8. Také se přidám k měknutí :), když jsem potřebuju = zapomenu upéct dřív, aby mi perníčky co nejdříve změkly (asi tak za tři dny, místo tří týdnů), přikryla jsem vždy plast. krabičku s perníčkami lehce navlhčenou utěrkou a na to volně víko. Jen je lepší občas zkontrolovat konzistenci. Změkly :). Taky dost záleží na receptu, některé „podrážky“ nezměknou ani za dva měsíce vedle sprchy ;).

    9. Martina says:

      Dobrý den Rézo, mě se osvědčily plechové krabice. Jsou pro uskladnění cukroví bezkonkurenční. Cukroví pak stačí nechat ve špajzu. Výsledek zaručen. Bonusem je také dekorativní zpracování.

  8. Mňam, mňam! U nás ale letos asi skončím kvůli zavařenině.. 🙁 Máme hromadu marmelád ale žádnou rybízovou a bez ní to prostě není ono..

    1. Hanko, nedostala by milost aspoň meruňková nebo malinová?

  9. Mila Flo, linecke cukrovi pecu kazdorocne. Je to klasika bez ktere si svatecni stul neumim prekvapit. Na vanocnim cukrovi se nema setrit, proto take pouzivam vyhradne maslo. Jen jsem se chtela zeptat na to, proc se ma zloutek pridavat az nakonec. Vzdycky jsem ho priborovym nozem“ zasekala“ do mouky, aby se mi nelepil na prsty. Aspon tak to vzdycky delavala moje babicka. Budu moc rada Florentynko, kdyz pridas i dalsi recepty a prakticke rady.

    1. Jani, každé těsto si vezme jiné množství žloutku, tak proto. A taky je to vhodnější postup pro kuchyňské roboty. Ale jde to i tak, jak jsi napsala, zas tak velký rozdíl to není.

  10. maměnka says:

    Vždycky jsem dělala jen klasické linecké, ale váš nápad Flo s mandlemi letos určitě vyzkouším a dám pak vědět. A linecké nám nejvíc chutná s meruňkovou marmeládou, to jen dodávám předešlé diskutující Hance. Vyzkoušejte a snad mi dáte za pravdu, protože od té doby, kdy jsem zkusila tuto změnu, rybízovou marmeládu už nepoužívám. Ať vám chutná stejně jako nám.

    1. Je to s mandlemi trochu jiné, ale věřím, že stejně noblesní, jako verze bez mandlí. A souhlasím s tou meruňkovou zavařeninou, jen je škoda, že není barevně tak kontrastní.

  11. Milá Flo, díky! Jako obvykle mě tvůj článek nejen poučil, ale i pobavil. Tisíckrát dělaná a oblíbená klasika a ejhle, jaké má kořeny. Učím němčinu, takže povídání o původu těsta a cukroví je pro mě opravdu zajímavé. Už se mi rýsuje poslední předvánoční hodina – výklad původu cukroví v němčině vč. naprosto geniálního procvičení trpných rodů, doufám s tvým dovolením recepty a jako bonus připravím ochutnávku obou variant – té naší české i té původní rakouské – to by bylo, aby mí studenti / mé studentky němčinu prostě „nežrali“ …… 🙂
    Irena

    1. Takovou učitelku němčiny bych potřebovala! 🙂

  12. Tak vidim,ze u nas doma se dela neco vylozene „tradicne“. Linecky „mrizkovany“ kolac delame bezne cely rok,ale na vanoce se dela uplne jine svatecni testo. Presne jak pises: s mletymi mandlemi a citronovou kurou 😉

    1. Krása. Díky za potvrzení téhle verze.

  13. rosnička says:

    Flo,
    díky, linecké je tradice….a snad neznám nikoho, kdo by linecké nerad. Velká kolečka (na dvě kousnutí) mají úspěch i na letních dovolených!
    Marmelády mám vlastní – tak kromě červeného rybízu, zkusím i černorybízovou, malinovou…
    I když… když v dubnu 2004 začal vycházet jako zjevení na trhu Apetit, ihned jsem podle jeho receptu a obrázku, a hlavně popisu chutí, upekla „klasický“ linecký koláč (tenkrát s neloupanými mandlemi a ořechy), no, a nikomu moc nechutnal..pro jeho „suchost“. Párkrát jsem následně vyzkoušela v průběhu let si dát linecký koláč v Rakousku (a to i v LINCI;-), ale nestal se nikdy favoritem. Jedině snad za třeskuté zimy v salaši na sjezdovce s pořádným hrnkem kakaa se šlehačkou;-)
    Ale jednu dávku cukroví s ořechy přeci jen znovu zkusím!
    Hezký Advent!

    1. Zuzi, tak na salaši se člověk rozplývá nad ledasčím, to je jasné. Já taky ty větší kousky lineckého pečiva tolik nemusím, ale cukroví, to je jiná.

  14. Vlasta says:

    Linecké cukroví mám ze všeho cukroví nejraději, peču jej každé vánoce a na velikonoce ve tvaru vajíčka. Děkuji za podrobné informace, stále je co se učit. Mandlové linecké urřitě vyzkouším.
    Zdravím a přeji krásný den. Vlasta

    1. Díky a taky přeju krásný den, Vlasto.

  15. Zdenka says:

    Linecké a vanilkové rohlíčky dělám podle receptu od tchýně a vždy se povedou. A je to stejný poměr surovin, jako je uveden v tvém receptu. Opět jsem si s chutí přečetla celé povídání a našla v něm inspiraci. To s tím pocukrováním před slepením je tak jednoduché a přitom mě to nenapadlo. Díky za typ. Horší to bude se skladováním mimo ledničku tady v Jižní Austrálii. Teploty v prosinci bývají i kolem čtyřicítky. Já to řeším tak, že skladuji jen neslepené kousky a slepuji až 24.12. spolu s krémovými náplněni do jiných druhů. Pak už jen najít místo v ledničce .Někdy bývá pěkně horko, když zrovna peču, ale nevzdávám to a každý rok nejméně 6 druhů tradičního českého cukroví vytvořím.

    1. Zdenko, v takových podmínkách je pečení cukroví pěkná výzva! Neumím si představit, že bych pekla v největším létě. Jsi borec.

  16. Ahoj Flo, škoda zrovna dnes jsem upekla svou klasiku. Možná jestli vyjde trochu času a zbytek oblíbeného cukroví bude hotov, vyzkouším i tento recept, když ne bude na Velikonoce????

    1. Katko, každá záminka se hodí, ale věřím, že i bez mandlí je tvé linecké víc než skvělé.

  17. Milá Florentýnko.
    Linecké – klasika! Nevýhoda starších je, že mají zajeté koleje a léta
    jedou pořád stejně. Je to velká chyba, protože experimenty a různá
    vylepšení jsou „motorem“ v kuchyni. Nejsem v klubu dlouho, ale co
    já už se „p ř i u č i l “ a dověděl! Srdečné díky. A jenom takový povzdech – jeden čtvrtek v celém týdnu je STRAŠNĚ málo!
    Vašek Jezárky.

    1. Vašku, obvykle přitakávám, ale tady si dovolím zlehka nesouhlasit. Někdy je jeden čtvrtek v týdnu hodně! Zejména, když mám v plánu dost náročný článek 🙂

  18. Milá Flo cukroví se u nás peče dle chuti mé rodiny. Linecké nesmí chybět, jen ho peču podle receptu mé ruské prababičky s ořechy a je úžasný. Její cukroví bylo vždy dělané z másla a hlavně bylo pečený s láskou. Tvůj recept ,ale určitě vyzkouším.

    1. Aleno, tak na takové cukroví nic na světě nemá. Máš v srdci i ve sbírce receptů opravdové poklady.

  19. Milá Flo ,už se těším až zadělám nové linecké těsto, u nás se dělá to staré bez mandlí, hřebíčku a skořice . Děkuji moc

    1. Ivano, tak ať se daří. Flo.

  20. tornado-lou says:

    Tak zrovna já linecké nijak extra neprožívám. Připadá mi, že je to trochu nuda – máslo, cukr, mouka – proč by to kdo měl chtít jíst? Jednou jsem udělala nějaké špaldové linecké a bylo o cosi zajímavější než normální.
    ale dobře:-) dám mu poslední šanci s těma mandlema. zrovna jsem si říkala co bych asi tak pekla, když plněný perník je upečený, švestky namočený, ořechy nevyloupaný a na nepečený je ještě čas. takže linecké:-)

    1. Ono takové rozležené linecké cukroví má vážně své kouzlo. Když je čerstvě upečené, je to tak trochu nuda, jak popisuješ, ale po pár dnech chutná zázračně.

  21. Martina says:

    Moje mama dava do lineckeho vlasske orechy. A pece horni a spodni cast z ruzneho testa, orechy jsou jen v te spodni casti, snad ze by ty vrsky jinak byly moc krehke… Ja sama cukrovi nepecu, jednak slavime stejne Vanoce u rodicu, jednak v moji genialni kuchyni neni trouba a pect cukrovi v remosce se mi nechce. (Jednou jsem v ni pekla susenky a to mi uplne stacilo.) Takze si udelame nepecene rumove koule a vanocku a bude nam dobre. 🙂
    Hezky advent vsem!

    1. Hezky jsi to vyřešila 🙂 A to dvojité cukroví zní moc zajímavě a inspirativně.

  22. Patří…

    dík a zdravím

  23. Už se těším. Zítra zadělám na linecké a v sobotu peču. Získala jsem v dnešním klubu nové informace, tak je využiju. Díky za ně, i za názory vás všech.

    1. Ivo, díky i tobě a za to, že všichni tak báječně držíme při sobě. Mám z E-mailového klubu, z odpovědí i komentářů vždy velkou radost.

  24. Zdeňka says:

    Bod 3. děláme odjakživa a nikdy mě nenapadlo dělat to jinak:) A občas, když se nám chtělo, tak jsme dělali trochu jinou vychytávku s ořechy, nepřidávali jsme je do těsta, ale namleli, vrchní díly (ty s dírkou) lineckého potírali vajíčkem a namáčeli do těch mletých ořechů.

    1. To musela být krása! Díky za další nápad.

  25. Džana says:

    Hezký článek, letos zkusím s mandlemi. Linecké peču 2x, poprvé ve správný čas, podruhé těsně před štědrým dnem, protože to první záhadně zmizí …

    1. Taky se u vás vypařuje i ze zavřené krabice?

  26. Libuše says:

    Ach… to je taková nádhera.

    Flo, miluji tvé čtvrteční články čím dál víc.Je to nádherné a poučné čtení a moc si to užívám.
    Linecké s mandlemi jsem už párkrát ochutnala a dělala. S ořechy ještě ne a tak mě to láká vyzkoušet. Ořechů se letos na lískách urodilo hodně a jsou nádherně velké. Takže půjdu louskat, pražit a pak připravit těsta.

    Linecké u nás má mnoho podob a mírných odlišností v chuti. Uvedu jen část pro inspiraci…

    Slepované kytičky s šípkovou marmeládou (když nemám, tak s rybízovou)

    Hvězdičky s citronovou polevou a sekanými ořechy (dávám do těsta dost strouhané kůry a do bílkové polevy jen šťávu.Po loňské zkušenosti z adventní výzvy zdobím část pistáciemi a brusinkami podle Martinky Mazalové. Dík Marti, jsou skvělé a moc hezky vypadají )

    Srdíčka slepovaná čokoládovým krémem. zdobená navrchu sekanými mandlovými lupínky ( do těsta přidávám trochu mleté skořice)

    Podkovičky spojované likérovým krémem (skvělý je doma dělaný vaječný likér dle Flo) Loni jsem ho použila do krému i s troškou svařákového sirupu a bylo to dokonalé.

    Oválky s kávovým krémem (do poloviny těsta přidávám mletou kávu
    a z něj pak vypichuji vrchní oválky. Zdobím i nahoře trošičkou krému a do něj posazeným maličkatým kávovým zrnem – ty si dělám jednoduše sama. Rozpuštěním kvalitní čokolády, přidáním jedné vrchovaté lžičky mleté kávy a jedné lžíce likéru nebo rumu. Po částečném vychladnutí dělám na pečící papír či alobal „kapky“ velikosti kávového zrnka a nožem nebo párátkem stačí naznačit rýhu. Jde to rychle a výsledek je skvělý.

    Lineké lze udělat dvoubarevné – tedy v tmavé verzi část mouky nahrazuji kvalitním, hodně tmavým kakaem. Vznikají nádherné kombinace.
    Hezky vypadá třeba šachovnice nebo „šnečí “ roládka, krásné je i mramorování, kdy zbytky obou těst spojím a z vyváleného plátu vypichuji malé tvary . mašličky.

    Tím ale rozhodně nekončím. Tvary pečené tzv. na placato lze vyměnit třeba za :
    Lekníny s malinovou pěnou. Tedy dvě až tři velikosti vypichovaných hvězdiček pečených spolu ve formičce na košíčky. Větší spodní hvězdičku ve středu potřít bílkem, na ni přiložit menší tak aby cípy vytvářely „květ“ a ještě do středu vmáčknout důlek obráceným koncem vařečky. Kytka dostane dokonalý tvar leknínu.Po upečení a vychladnutí dávám do středu pikantní džem a těsně před Vánoci nastříkám ozdobně malinovou pěnu z mascarpone. Pak je nutno uchovávat v lednici. Ostatně mi nikdy nevydrží dlouho. Jsou tak křehké, a mizí skoro rychlostí světla…. vyndáte a jsou hned pryč.

    Trochu déle vydrží košíčky. Mají tu výhodu, že se při plnění a zdobení dá vytvořit obrovská plejáda chutí. Od ořechových, likérových a pudinkových náplní, přes karamelové a ovocné, doplněné různými rosoly a polevami…

    No a to jsem ještě nezmínila netypické (ale vyzkoušené) přísady do těsta, jako je mletý mák, nebo třeba droboučká semínka chia či vojtěšky – tedy alfa alfa.
    Těsto přidáním lžičky kurkumy získá nádherně žlutou barvu a jemně kořeněnou příchuť.
    Vyzkoušela jsem toho v kuchyni opravdu mnoho a stále hledám nové kombinace. Sbírám nápady a jsem vděčná Florentýně za oprašování a znovuobjevování starých pokladů. Tak krásný den nám všem a hodně radosti při pečení. S láskou Libuše
    .

    1. Zdenka says:

      Moc inspirativní čtení, Libuš Jsi tvořivý člověk a pár variací vyzkouším. V tvém podání je to jakoby nic, ale vím, že to vše je pěkná piplačka a je třeba mít chuť do práce a ozbrojit se trpělivostí. Mám ráda vše s pířchutí kávy, takže ta kávová zrna na ozdobu jsou v pořadí číslo 1, které vyzkouším hned v pondělí.

    2. Světlana says:

      Libuško, moc děkuji za inspiraci, určitě některé z Vašich nápadů vyzkouším. Krásné Vánoce Světlana

    3. Libuško! Amen. Víc nepíšu, abych nějak vyvážila délku tvého geniálního komentáře.

  27. Děkuji za prima tip. Každoročně peču linecké a nakonec ho jím jenom sama, ale mně chutná. Letos zkusím recept s mandlemi, třeba ho doma vezmou na milost.

    1. Věřím, že to projde! Flo.

  28. Krásný článek i s tím zakončením, že kouzlo lineckého je i v poprašku cukru. Ale cukruji až po slepení. Je to jednodušší na manipulaci a cukr se v místech kde je vidět marmeláda to této nádherně vsákne, takže je cukrovíčko krásně celé pocukrované, jen prosvítá to co má.

    1. Evi, to je pravda, cukr se vsákne, ale marmeláda pak rychleji tvrdne. Pro krátkodobou spotřebu to však vliv nemá skoro žádný.

  29. Věra Gongolová says:

    Milá Flo linecké u nás musí být každé vánoce muj muž je milujeasamozřejmě vanilkové rohlíčky.Tvoje čtvrtky doslova milují a těším se na ně.Letos zkusím linecké podle Tebe s mandlema zase něco novbého pro mě a to už mi je 72 pa Věra

    1. Věro, to je krásný komentář, děkuju a krásný advent přeju.

  30. zdenek says:

    Ahoj Flo a všichni ostatní, kdyby nic jiného, linecké musí být, kdyby čert …atd 🙂 ! Jen na místo citronové kůry, neb ne vždy důvěřuji bezchemičnosti citronů, omytím se postřiku nezbavíme, používám nastrouhaný zázvor. Ten dodá možná ještě krásnější vůni. Můj názor, který nechci vnucovat 🙂 ! Krásné dny Zdeněk.

    1. Úžasný zlepšovák, díky, Zdeňku.

  31. NIkdy mi moc nechutnalo, ale tradice to chce. Ráda zkusím novou verzi.

    1. Třeba nakonec zachutná 🙂

  32. Alžběta says:

    Tvoje rady jsou k nezaplacení.

    1. A vaše komentáře jakbysmet. Děkuju, Alžběto.

  33. Ahoj Flo, zítra se chystám na těsta a v sobotu začnu péct.Moc se těším na tvé linecké-určitě bude skvělé,jako každý recept, který jsem připravila, dle tvého doporučení.S pozdravem, Anička.

    1. Aničko, tak snad se ti všechno zdařilo. Flo.

  34. Alča Svobodová says:

    Milá Flo a vy ostatní. Na pečení se chystám až v úterý. O víkendu máme návštěvu. A na návsi,tedy náměstíčku našeho městysu budou probíhat oslavy ke svatému Mikuláši. Kostel je totiž zasvěcen tomuto patronu a to je vždy veselo. Ale už se těším na liecké cukroví a brabantské dortíčky. Další den budou na řadě vanilkové rohlíčky. A pak se uvidí… Už léta neděláváme víc jak 5 druhů,protože na poslední chvíli máme políčeno na štrůdl, ten musí být. A nepečené cukroví -vosí úlky. Moc mě zlákaly mandle do lineckého,bude inovace.
    Hezké adventní dny Vám všem. Alča

    1. Alčo, prozradila bys mi svůj recept na brabantské dortíčky? Prosím prosím prosím 🙂

  35. Kamila says:

    Milá Flo, jsem ráda, že se konečně našel někdo, kdo doporučil, že se linecké cukruje neslepené aby ve středu vznikl krásný červený střed. Je mi 54 let a nikdy jsme to jinak nedělali. Jsem ještě zastáncem toho, že ho slepuji až v momentě, kdy ho dávám na mísu. Představa předem slepeného cukroví, kdy se marmeláda zasákne do těsta a cukr se setře je pro mě dost hrozná :-). Když se kolečka promazávají před podáváním, je to nejen hezčí, ale i více vynikne chuť džemu. Mám malinkou poznámku k tvé radě – případně přidat lžíci vody. Moc a moc doporučuji zaměnit to za lžíci vody, respektive já dávám šťávu z půlky citronu. Jednak je to chutné a jednak citr. šťáva udělá s těstem zázrak – je takové heboučké a ještě lépe se zpracovává. Děkuji za další krásný článek, těším se na další a přeji tobě i všem tvým příznivcům krásný adventní čas :-).

    1. Kamilo, citronovou šťávou se rozhodně nic nezkazí, naopak, přesně jak píšeš. Díky za tuhle připomínku.

      Co se týká slepování na poslední chvíli, je mi jasné, že takové cukroví je krásnější, ale vůbec se nestihne proležet, takže není tak vláčné, jak by mohlo být. Ale každý má rád něco jiného, takže ti to rozhodně nebudu vymlouvat 🙂

  36. Martina says:

    Jani, děkuji za skvělý recept – jen se zeptám na tu teplotu pečení – pečete na horkovzduch? Děkuji moc, ať se Vám daří.

    1. Martino, nepeču s horkovzduchem, nechávám jen klasický ohřev. Při horkovzdušném oběhu je potřeba snížit teplotu o 15 stupňů a začít hlídat cukroví o pár minut dřív.

  37. Vlasta Krestova says:

    Díky za velmi přínosné, inspirující rady. Stále se od Tebe něco učím. Jsi skvělá. Těším se na další recepty a inspirace. Vlasta

    1. Vlasto, jsem ráda, že tu stále nacházíš něco nového, i když jsi v kuchyni velmi zkušená. Tvoje zprávy mi dělají velkou radost.

  38. Zuzana Koritschanova says:

    Flo
    Na vanocni peceni se tesim a zacnu co nevidet.
    Linecke mam nejradeji a tesi me, 63 je delame stejne a dbame obe na kvalitu surovin. Ja jesteprodavam lzici citronove stavy, testo je vlacnejsi a mene se lepi.
    Piś prosim dal, jsem lina na komentare, ale ctu te a mam tve clanky a rady moc rada.
    Zdravim a preji krasny advent!
    Zuzana

    1. Zuzano, krásný adventní čas i tobě a děkuju!

  39. norika says:

    Milá Flo 🙂 Vďaka za krásne „linecké počteníčko“. Piecť sa chystám už zajtra, takže Tvoje rady prišli akurát včas 🙂 Tento rok potrebujem Vianočné sladkosti v obzvlášť dobrej kvalite, lebo k nám už na budúci týždeň zavíta naša nová anglická nevesta aj so svojimi rodičmi. A čo sa týka mojich skúseností s lineckými koláčikmi, robím to presne ako Ty, časť múky nahradím mletými mandlami. Dávam aj pár kvapiek citrónovej šťavy, dá to viac vône, ako len strúhaná kôra. A s tým mazaním lekváru na opačnú stranu koláčika, s tým si ma dostala. Je to super nápad a teraz sa už aj čudujem, ako to, že ma to doteraz nenapadlo. Ešte raz vďaka a príjemné voňavé pečenie <3

  40. Ahoj Flo,
    díky za super pojednání o lineckem, i u nás musí byt . Ještě mám jeden tip na vykrajovani: vždycky se mi totiž vrchní dily pri přenosu na plech deformovaly, takže teď vykrojim jen spodní dily a až na plechu vykrojim“ocka“. Možná, že na to o vikendu dojde.
    Hezký advent
    Hančí

    1. Hančí, vykrajování středů až na plechu je určitě velká pomoc. Anebo se taky dají vykrájené tvary podebrat velkým ostrým nožem, to je též nepoškodí.

  41. Libuše L. says:

    Milá Flo,
    jsem ráda za každý recept a radu, které poskytuješ, ale tenhle jsem vyloženě postrádala. Jsem velice vděčná, protože zrovna v případě cukroví nemám oporu v rodinné tradici. Babička dělala vše od oka a maminka si recepty – až na výjimky – taky nepsala. A mně to tehdy bylo lhostejné – brala jsem jejich umění jako samozřejmost, jako vzduch, který dýchám. Beznadějná hloupost.
    Mockrát děkuju!

    1. Člověk moudří věkem, s tím se nedá nic dělat, Libuško. Věřím, že se postupně k chutím cukroví, které znáš z mládí, postupně dopracuješ. Držím ti v tom palce.

  42. Julianna says:

    Milá Flo děkuji za podrobný popis lineckého jak víš je mi 61 let nikdy jsem takto linecké nedělala tak jak popisuješ asi byl zázrak,že se vždy povedli po odležení vždy se rozpouští na jazyku i moje děvčata zadělávají jak já a také v pohodě (vše pokojové teplotě)rychle zadělám a hup na noc do lednice je vidět,že máme vedle sebe andělíčky jinak by se asi nepovedly,ale určitě vyzkouším podle tebe jen letos ne peče mimladší dcera a já jen moje nepečené -medovokokosovou roládu,Mozartovy koule,višně v rumu(letos ve vodce nesehnala jsem 40% rum) a ještě asi 2-3 druhy k tomu ještě nevím které.Všem přeji pilné a povedené pečení.

    1. Juliannko, máš to výborně zařízené a naplánované. Flo.

  43. Hmmm, asi si upečiem. Ja totiž linecké rada (narozdiel od muža). Akurát…je vhodné nahradiť hladkú celozrnnou múkou???

    1. Není to vhodné, ale jde to, když přidáš trochu víc tekutin do těsta, aby se nerozpadalo.

  44. Máří says:

    Dakujem za skvělý clanok aj ked linecke pečivo fakt nemusím. Pripada mi hrozne prikre s tym lekarom a ked je to este pocukrovane, tak to sami zuby potia a nedostanem to do seba. Ale skusim tvoju verziu a teda bez toho lekvaru a cukru. len vdaka tebe dostane linecke u nas este jednu sancu. 🙂

    1. Máří, bez zavařeniny a cukru to vůbec nebude ono. To už bych raději udělala nějaké máslové keksy.

  45. Milá Florentýnko jsem ráda, že jsem v Tvém klubu. Vždy se něco důležitého a nového dozvím. S Dle Tvých rad je vaření zajímavé a úspěšné. Na př. vařené kukuřičné těstoviny odkryté mají chuť i vzhled výtečný, proti vaření v zakryté nádobě. Za vše moc děkuji.

    1. Hani, tak to mě těší, že se stále zlepšuješ! Těstoviny se vždy vaří odkryté, aby mohly výrazně bublat a vřít. Zakryté by utíkaly z hrnce.

  46. Milá Flo, už půl roku tvrdím, že letos nepeču. Ale copak to jde,když čtu Tvoje řádky ? Tak hned zítra začínám a to hned Tvým receptem . Těším se na další Tvoje čtvrteční počteníčko a měj krásný a pohodový advent .Olga

    1. Olgo, snad jsem tedy příliš nenarušila plánovanou adventní pohodu 🙂

  47. Martina says:

    Linecké je jediné cukroví (a vlastně jediné sladké pečení), u kterého vysypu poměr surovin a postup z rukávu. Jinak na ta čísla paměť nemám, i kdybych se na hlavu stavěla. Ale linecké se u nás peče, co pamatuju, bez něj by to snad ani nebyly Vánoce. Letos peče pro celou rodinu mamka (a já jí jen uzmu potřebný vzorek), ale když čtu tenhle recept s mandlemi a kořením, asi neodolám a jednu dávku pro srovnání udělám, čistě ze studijních důvodů, žeano… 😉

  48. Danča says:

    Ahoj Flo, letos mám v plánu péct nové, mnou nevyzkoušené cukroví. Toho tradičního dostaneme dost od mami a tchyně. Linecké pečou obě, mami ho má trochu tlustější a je spíš křehčí, tchyně tenčí a měkčí. Podle stejného receptu jako máš ty. Nevím, které mi chutná víc. Já chci zkusit do těsta přidat nemletý mák, zaujalo mě to v novém Apetitu. Ale po přečtení tvého článku jsem dostala chuť na tu variantu s mandlemi. Díky za tip. Jdu zadělat těsto.

    1. Dančo, no vidíš, mě zase zaujala ta varianta s celým mákem. Moc pěkná výměna nápadů 🙂

  49. Alena Horáčková says:

    Milá Fló.
    díky za pěkný článek o pečení mého oblíbeného lineckého cukroví. Člověk by nevěřil, že je se pořád co učit. Hlavně mě zaujala teplota másla, já ho vždy nechám ohřát na pokojovou teplotu, aby se mi s ním lépe pracovalo, a ejhle, je to chyba. Letos vyzkouším Tvůj postup.
    Ještě mám dotaz. Je nutné dávat do těsta žloutek? Já mám totiž recept od babičce a tam žloutek není, jen 300 gr. hl.mouky, 200 gr. másla, 100 gr. cukru, vanilkový cukr a citrónová kůra. Že prý bez žloutku je linecké křehčí. Zajímá mě Tvůj názor.
    Přeji pěkný advent. Alena

    1. Aleno, ona je obvykle nějaká tekutina do těsta nutná, aby se vůbec spojilo. Žloutek, bílek, voda, mléko, smetana, citronová šťáva s vodou… Uvidíš sama.

  50. Flo, ahoj 🙂 Jen jdu poděkovat, zrovna se propracovávám Vánocema s pomocí tvojí kuchařky. Včera jsem dělala kokosky, minulý týden perníčky, dneska jsme s holčičkama žmoulaly vanilkové rohlíčky a teď jsou v troubě žloutkové.
    Je tu teplo a voňavo. Děkuju a posílám pusu.

    1. Jo. Ale vlastně bys mi mohla poradit: jak se ty rohlíčky a to žloutkové (už jsem ho vytáhla z trouby, ale nechtělo a nechtělo se dopéct, nakonec tam tvrdlo 50 minut) dopekly, tak si lámu hlavu, jak to vlastně skladovat. S perníčkama už jsem se vyrovnala, ty jsou v krabičce ve skříni. Ale žloutkové? Rohlíčky? Nezplesniví? Nechytne se toho nějaká brebera nezdravá?

    2. Kdyby se ti tedy chtělo se tomu věnovat 🙂

    3. Hlásím příjem, taky jednu posílám nazpátek všem holkám!

      A cukroví skladuj jako všechno ostatní. Neboj se toho. Sklep, komora, veranda, balkon, znáš to.

  51. linecké na Vánoce musí být, stejně jako vanilkové rohlíčky. Letos jsem neměla ořechy a než jsem je sehnala na trhu, zkusila jsem rohlíčky z opražených slunečnicových semínek a musím říci, že to taky nebylo marné:-) a v posledním týdnu jsem někde četla , že při obalování rohlíčků a vůbec takového obalovaného cukroví se může, v rámci boje proti kilům navíc, cukroví obalovat v sušeném mléku oslazeném stévií. No, nevím, tradice je tradice a snad i ty kila navrch jsou už tradicí každých Vánoc 🙂

    1. Heleno, souhlasím s tebou, tradice je tradice a tloustne se z přejídání, nikoli z ochutnávání. Nikde není psáno, že se by měl člověk jíst cukroví na kila. Tak proč si jeho chuť kazit stévií.

  52. Vašek says:

    Docela by mě zajímalo, jaké jsou poměry surovin, pokud se místo ořechů použijí zmíněné opražené vločky. Moje výživová poradkyně by při takovém mlsání možná o pár decibelů snížila intenzitu svého káravého hlasu.
    V.

    1. Vašku, já bych těch vloček dala méně, třeba 60 g, pořádně je rozmixovala a nahradila jimi jen mouku, nikoli i máslo.

  53. Ahoj Flo.
    Chystala jsem se začít péct perníčky. Popřípadě Perníkovou chaloupku.
    Tak nevím jak to všechno skloubit dohromady.
    Z toho co se mi podaří dám vědět. I.

    1. Budu se těšit na zprávy, Iveto.

  54. Martina Křenková says:

    Florentýnko, jste skvělá! Opět moc zajímavé počteníčko! Je to radost číst Vaše články. A určitě letos vyzkouším linecké i s mandličkami….Děkuji a přeji Vám hodně radosti a úspěchů ve Vaši práci i v životě vůbec…

    1. Och, Martino, moc děkuju! Ať se daří i vám.

  55. Šárka says:

    Linecké je klasika, kterou tvoří moje maminka, já pro změnu tvořím cukroví nové a zdravé.

    1. Šárko, a není pojem „zdravé cukroví“ tak trochu oymoron (čili protimluv)?

  56. Skvělý popis, nevíte, zda by to šlo bez toho žloutku?
    Díky

    1. Šlo, ale bude potřeba doplnit tekutiny jinak, viz článek a komentáře.

  57. Mňamky, mňamky…děkuji za recept..upekla jsem na zkoušku ze 2 dávek a ze stolu jen mizelo……nyní peču opět 2 dávky…… opravdu velice chutné

    1. Tak to mě obrovsky těší, díky, Růženo!

  58. Sandra says:

    Ahojky Florentynko,
    Dekuji za uzasny recept na linecké! Tvou první kuchařku Vánoční kuchařka pro dceru (navod na preziti prvnich samostatnych Vanoc), ktere jsem tedy prezila. Od te doby sbiram i dalsi kucharky a musim rict, ze ve sbirce budu pokracovat! Dekuju za srozumitelne recepty a krasnou grafiku ❤️ Sandra R.

    1. Sandro, z celého ❤️ děkuju!

  59. Světlana says:

    Krásně napsané, Flo, díky. Letos jsem právě skoro s pláčem vyhodila celou várku – mám bezva recept, vždy se povedlo, jen letos se „rozplizlo“, nedrží tvar, drobí se a okraje jsou jakoby roztřepené 🙁 – nevím, zda je to máslem (kupuju „opravdové“), nebo moukou (Babiččina – osvědčená), tak zkusím novou várku, ale fakt jsem z toho byla smutná

    1. Světlano, možná byla mouka moc suchá a těsto chtělo ještě trochu něčím zvlhčit. Jinak těžko soudit takhle na dálku.

  60. Valerie says:

    Dobry vecer, Flo,

    Jako vzdy, perfektne popsana priprava, moc se mi libi styl, jakym pisete.
    Mam dotaz ohledne receptu na linecke – zkousela jste i jinou mouku…spaldovou, celozrnnou, pripadne pohankovou?
    Minuly rok jsem pekla veskere cukrovi ze zdravejsich alternativ mouky a chtela bych zkusit i Vas recept. Dekuji za odpoved, Val

    1. Valerie, já nevěřím na nahrazování mouky zdravější variantou, cukroví je prostě cukroví, které, když se nejí na kila, tak neublíží. Tradiční recepty fungují právě díky vlastnostem tradičních surovin a náhražky tyhle vlastnosti leckdy nemají.

      Se špaldovou moukou to půjde, s celozrnou hůř a bude chtít víc tekutin, s pohankovou to taky půjde, pokud ji smícháte s hladkou pšeničnou.

  61. Veronika says:

    Bez lineckého to nejde, to by nebyly Vánoce. Osobně miluju čerstvé neodleželé a jen tak samotné. Žádná marmeláda, žádné polevy, ale hodně citronové kůry v těstu 🙂

    1. Tak to máme přesně naopak 🙂

  62. Dagmar says:

    Linecké patří ke klasice. Hlavně kvůli němu vždycky v létě vařím rybízovou marmeládu, neboť, jak mě poučil můj synovec, v tom je rozdíl mezi dobrým a výborným. Tak letos bude ještě rozdíl mezi klasickým a mandlovým dle tvého receptu. Myslím, že bude mít chlapec z tetičky radost

  63. U nás vánoce bez lineckého nejsou ty pravé vánoce 🙂 Moje babička ho dělávala vždycky hromady, nikdy se netrhalo, nelepilo, nezlobilo. Dnešní mouky jsou úplné jiné – jiné odrůdy, jiný obsah lepku, více vody… Taky máslo je jiné. Ale zkusila jste některá nahradit máslo sádlem? Když jsem šla kupovat máslo na pečení, nevěřila jsem vlastním očím, jak šly ceny nahoru. Ale přeci se lineckého nevzdám =D Takže sádlo v akci za zlomek ceny másla a výsledek? Tak dobré linecké už jsem hodně dlouho nejedla. Vláčné, křehké, vynikající. A sádlo v tom není vůbec cítit 🙂 Veselé linecké vánoce přeji všem!!! 🙂

    1. Já dávám do lineckého klasický tuk, který mám doma, ale k tomu vždy 1 lžíci našeho domácího sádla. A těsto je perfektní! Cítit tam opravdu není. Používám sádlo do kde čeho, mimochodem i jako prevenci opruzenin u mých kluků 🙂 A funguje to skvěle, nějaký Bepanthen apod. nemají šanci 🙂

    2. Hani, to jsou hned dvě velké pravdy v jednom komentáři. Ceny másla jsou před Vánocemi astronomické a sádlo v těstě opravdu pomáhá. Ale nesmí se to s ním přehnat, nanejvýš míchat půl na půl s máslem.

  64. Valerie says:

    Ach ach ???? Pekny den, Flo ????
    Podnikam s Vami vylety do kulinarske Zeme – nezeme velice casto a vzdy s velkym uspechem.. Avsak tentokrat musim hlasit neuspech, vyroba tohoto lineckeho se mi nezdarila, jako bych slapala po minovem poli, fakt ????????. Nevim, jestli to bylo moukou (zkusila jsem hladkou celozrnnou, jemne mletou), nebo mandlemi (ze bych je nemela az tak na jemno??). Ale vysledek ani dalece nepripominal ty bajecne hladke vecicky, co mate na fotkach. Tolik se trhalo testo, ze jsem nakonec musela udelat susenky . Asi poprve proste nezkouset jine varianty a drzet se predepsanych ingredienci. Moje chyba… Nemate zkusenost s jinymi typy mouky? Dekuju.

    1. Pan Lišák says:

      Já se přiznám, že pokaždé, když jsem se pokoušel nahradit hladkou mouku celozrnnou variantou (ač taky pšeničnou a hladkou), výsledek dopadl katastrofálně. Od té doby dávám jen 50:50. Ale v cukroví jsem ještě celozrnnou nezkoušel, tam si to netroufám. 😀

    2. Valerie, ale já ani v receptu, ani v doprovodném textu o celozrnné mouce nepíšu ani písmenko, takže riziko této záměny jde jen a pouze za Vámi, omlouvám se. Za receptem si stojím.

      Celozrnná mouka se chová trochu jinak, úplně jinak saje a potřebuje podstatně víc tekutiny. Není tedy divu, že se těsto trhalo.

  65. Recept me tak zaujal, ze jsem delala rovnou dvojitou davku a vysledek nezklamal! Absolutne nej linecke! Dekuju dekuju!

  66. Dobrý večer.
    Teď jsem dopekla linecké koláčky podle Vašeho receptu a jsou úžasné. Už roky bojuju s drolícím se těstem. Myslela jsem si, že těsto málo propracovávám, zapojila manžela, ten těstu dal co proto… takže výsledek ještě horší… Vaší radu ohledně toho, že se těsto nemá zbytečně dlouho propracovávat jsem nikdy neslyšela, ale evidentně byla pro mě naprosto klíčová. DĚKUJU.
    Krásné Vánoce

    1. Rádo se stalo 🙂 Pozdravy manželovi. Doufám, že mu najdete jinou vhodnou činnost, když teď nemá co dělat. Flo.

  67. Ahoj Flo.
    Každý rok peču linecké cukroví a rohlíčky. Nemám žádný svůj recept na těsto tak jsem dělávala podle časopisů. Výsledek býval trhané těsto. Snad jsem zvolila špatný potup a nebo poměry v ingrediencích.
    Děkuji za tento článek. Těsto udělám dle tvého receptu a potom dám vědět jak to dopadlo.
    S pozdravem.I.

    1. Iveto, tak ať je to lepší, držím palce!

  68. Pan Lišák says:

    Letos určitě vyzkouším původní verzi s mandlemi. 🙂 A ještě si dovolím přidat svůj tip na válení těsta: já ho válím mezi dvěma „archy“ pečicího papíru, to mi osobně vyhovuje víc než igelit nebo potravinářská folie. 😉

    1. Ano, potvrzuju, papír je na vyválení taky super věc, pokud se těsto začíná trhat a lepit k válečku i k ploše.

  69. Ahoj Flo.
    Perníkovou chaloupku jsem nestihla, ale pekla jsem linecké cukroví dle tvého receptu.
    Snažila jsem se dodržovat postup při přípravě těsta.
    Můžu říct. že tak pěkné těsto jsem ještě neměla. Bylo vláčné, netrhalo se a nemusela jsem vyhazovat zbytky rozdrobeného těsta, které se nedalo spojit.
    Jsi dobrá Flo. Děkuji za recept i užitečné rady. Zdraví I.

    1. Iveto, tak to mám radost, obrovskou! Díky.

  70. Ahoj Flo, tak jsem zkusil svoje linecke prvni v zivote povedlo se 🙂 chutnaji dobre ale jen ten povrch nemam tak hladke jako ty. Cim pak to je? spatne promichane testo?

    1. Jirko, spíš bych řekla, že to byly příliš nahrubo umleté mandle. Každopádně díky za vyzkoušení.

  71. Úžasné, konečeně se mi letos povedlo linecké, poprvé v životě. Vždy jsem se snažila mít těsto řádně propracované, zapojila jsem i manžela a těsto se přesto každý rok trhalo, tvary byly „oškubané“ a já vzteklá. Díky, díky, díky, asi letos nezůstane u jedné dávky.

    1. Jani, tak to je paráda!

  72. Druhá várka, tentokrát už s madlemi, dopadla taky skvěle. A pro potěchu zejména dětí jsem si tentokrát vyhrála i s polevami, takže máme úžasné linecké čtyřlístky (s citronovo polevou obarvenou na zeleno), kytičky (také s citrónovou polevou, ale obarvenou na červeno a s cukrovýma perličkama) a houbičky (hříbky s čokoládovou polevou, muchomůrky opět s citrńovou). Ještě jednou díky, už nikdy u nás nebude jiné linecké než to Tvé.

    1. To musí být krásné! Jsem ráda, že se zadařilo, Jani, a hned z několika dávek.

  73. Patricie says:

    Dobrý večer,

    linecké cukroví jsem nezkoušela, dostávám ho totiž pravidelně od babičky, takže máme zavedený recept v rodině (i když podle chvály v komentářích ho možná příští rok vyzkouším :)), dělala jsem ale podle Vaší vánoční kuchařky vanilkové rohlíčky a musím moc poděkovat za recept, jsou chuťově opravdu výborné. Věřím tomu, že na úspechu se podílel i domácí vanilkový cukr, ve kterém jsem rohlíčky obalovala a který jsem také dělala podle Vás. 🙂 Jen rohlíčky jsem musela po prvním plechu dělat větší, nevím, jestli jsem dělala až moc malé a tenké, ale po upečení a opatrném sundávání z plechu se mi lámaly. 🙁 Když jsem ale udělala větší, bylo po problému, takže se těsta rozhodně nebudu bát ani příští rok.
    Jen se zeptám – vanilkový cukr mi zvlhnul, ač ho mám v dokonce nové nádobě, kterou jsem kupovala v Tescomě, tak jsem myslela, že bude dobře těsnit. Nemůže být tedy zvlhnutí zapříčiněno vanilkovým luskem, který jsem pak zbavený semínek do cukru vložila?

    1. Patricie, jsem ráda, že se pečení daří. Vanilkový cukr vlhne, to je běžná věc, ale stačí ho krátce promíchat lžící nebo protřepat a je opět v kondici pro další použití. Já bych se tím zbytečně netrápila a jen si užívala jeho vůně 🙂

  74. Patricie says:

    To jsem nevěděla, že je to běžné. 🙂 Je mi to jasné. 🙂 Je opravdu moc dobrý. Tak děkuji za odpověď a přeji hezký víkend.

  75. foralka says:

    Sice na začátek května se linecké asi moc nehodí, ale ono to počasí venku taky květnové moc není. Takže jsem o víkendu pekla linecké. Přítel měl narozeniny a já kvůli tomu pořídila vykrajovátko ve tvaru značky jedné jeho oblíbené firmy s telefony. Jediné co mě v rychlosti napadlo bylo linécké. Takže jsem upekla narozeninové apple linecké. Nejradši bych to vdechla všechno sama, ale je to dárek a přeci jen za chvilku je tady plavková sezóna. Ale jsem z té chuti úplně unešená. Každý rok dělá linecké mamča, taky vyborný, ale až když se naleží. Tohle je úplně neskutečně dobrý hned! Moc děkuji, už se těším na Vánoce 🙂

    1. Moc pěkně 🙂 Tak pozor, aby na tebe nepřešla povinnost péct linecké pro celou rodinu 🙂

  76. Helena says:

    Dobrý den 🙂 cukroví jsem moc nepekla , loni jsem se ho snažila udělat bezlepkově , vegansky , bez cukrů ….. Ted jsem se rozhodla zkusit tento receptík v originále na svou svatbu 🙂 🙂 velmi mě totiž zaujal 🙂 . Když se osvědčí, zkusím v zimě podle sebe . Prosím ale o jednu radu … kdy ho dělat aby bylo na 26.10 ?? :O nevím totoiž vůbec jak dlouho má např ležet 🙂 … a odpočívat ..děkuji moc 🙂

    1. Heleno, několik dní k odležení by v chladném a vlhkém prostředí mělo stačit, já osobně bych lineckému dopřála aspoň 3 dny.

  77. Petra S says:

    Super děkuji za typy. Ty základní znám už od své babičky 🙂 např. lepení na té straně, co se těsto peče, cukrování před slepením, odložit do chladu. Určitě vyzkouším ten Váš „šetrnější“ postup. Linecké je u nás top cukroví. Peču v průběhu celého roku, když chuť dostaneme.

  78. Kamila S says:

    Moc hezky popsané linecké, děkuji. Nainspirovala jsem se a jdu na to. Letos se mi tedy vůbec nechce, ale ta tři kila perníkového těsta už dlouho čekají a bez lineckého a ještě něčeho s čokoládou a mužná rumíkem by byl manžel o Vánocích..nekompletní:))

  79. Šárka says:

    Dobrý den, láká mě zkusit udělat cukroví na velikonoce s mákem s citronovým krémem nebo marmeládou. Poradila byste mi prosím, jak upravit recept a kolik přidat máku, aby těsto krásně drželo? Děkuji, Šárka

    1. Šárko, určitě bych mákem nenahrazovala víc než třetinu mouky.

  80. Dobrý den, recept vypadá lákavě. Dal by se z tohoto ořechového lineckého těsta udělat mřížkový koláč? Děkuji, Naďa

  81. Marcela says:

    Dobrý den, milá Flo,
    tenhle blog – to je jak prázdniny u hodné tety v provoněném domě v Provence, nebo v Podunají nebo v Toskánsku nebo … 🙂 – lokalita naskočí podle receptu 🙂
    Blog je jistota v době podzimních splínů a rýmových nachlazení, terapeutický účinek je mnohokrát vyzkoušen! Děkuji 🙂

  82. Dobrý den Flo dneska letos dělám poprvé podle vás cukroví. Minulý týden napeceny už je doslova sežrány ,takže dneska nanovo. Musím uznat fakt výborne. Ať se vám daří.hezky den

  83. IlonaK2 says:

    Linecké peču už několik let. Ale od té doby, co znám tento blog, jdu se vždy pro jistotu mrknout, jestli se náhodou nepíše o tom, na co se zrovna chystám. A to se týká i teď lineckého. Vždycky je možnost, jak udělat něco ještě lepší nebo jednodušší. 🙂 Takže díky.

    Jo, a naše rodinná tradice je udělat den předem těsta a druhý den upéct cukroví. Šetří mi to čas i energii.

  84. Linecké každoročně peču s pocitem, že je to vánoční klasika, která být „musí“. Přitom je to jediný druh, který nakonec vždy zbyde – vlastně ho nikdo moc nejíme (jindy by se asi snědlo, ale vedle hromady ořechového, mandlového a čokoládového cukroví prostě končí jako „chudý příbuzný“).
    Takže to vylepšení mandlemi letos rozhodně zkusím!

  85. Flo, jak já ráda čtu ty tvé řádky 🙂 Jinak linecké je jediné co peču (ano, moc toho nepeču, ostatní máme od babiček, ale s příchodem prvního dítka se to asi letos změní). Tak děkuji za tipy jak to linecké ještě více vytunit…a mám dotaz, i když možná trochu banální. Já nikdy linecké necukruji, nějak mi to přijde zbytečné a mám ho ráda tak jak je, pekňe “holé”. Ale je fakt, že pocukrované to vypadá krásně, obzvlášť když se cukruje před slepením. Pak mě ale napadá, jak to cukroví skladovat, aby se ta cukrová nádhera neponičila? To se asi nedá jen tak naskládat do krabice na sebe, nebo máš nějaký figl? 🙂

    1. Lucko, klidně je po vychladnutí na sebe naskládej. Vždycky můžeš cukroví přecukrovat těsně předtím, než jde na talíř. Je to jako se jít přepudrovat, když je potřeba 🙂

  86. Anička says:

    Zdravim, hodi se těsto i na košíčky?

  87. Milá Flo,

    máš, prosím, tip, jak co nejlépe uchovávat linecké cukroví s očky uprostřed? Původně jsem je chtěla dát do krabice vystlané papírovými ubrousky. Jenom bych nerada, aby se to cukroví ušpinilo od ostatních kousků, když už tak krásně vypadá, voní a chutná. 🙂 Dala jsem je na tácy, zabalila a skladuji na chladném místě (pozn. nikoliv lednicče). 🙂 Tímhle tempem ale za chvíli budu mít otácovaný byt. 🙂 Nebo oschne časem zavařenina? Peču poprvé a s tímto nemám příliš praktických zkušeností. Děkuji. Lenka.

    1. Leni, klidně je na sebe štosuj do papírových krabic. Pokud se náhodou nějaký kousíček zavařeniny nalepí na spodek kolečka uloženého výš, stejně to na talíři nebude vidět. A před podáváním je můžeš vždycky na povrchu znovu pocukrovat, aby vypadaly netknutě.

  88. Moc bych si přála mít Vás s sebou v kuchyni. Moje mamka mě nikdy k ničemu nepustila, neučila mě vařit. Nic. Ještěže mám Vás, Jani. Moc se mi líbí, jak všechno vysvětlujete (to je pro mě dost stěžejní – chci prostě vědět proč to dělat tak a ne jinak). Dneska jsem dělala podle Vás 4 várky lineckého. Je výborné. Do jedné várky jsem dala citronovou kůru, do další oříšky, do další vanilku a poslední jsem nechala obyčejnou.
    A Vaše výpečky a pečená pečeně jsou našimi stálými recepty a můj muž mě aspoň jednou za 2 týdny prosí, abych aspoň jedno z toho upekla ???????? Děkuju za to, že jste. Děláte náš jídelníček lepší a chutnější ???? Ivana

    1. Děkuju ❤️❤️❤️

  89. Milá Flo, dělala jsem letos linecké podle vás a super, parádní těsto, krásně se s ním pracovalo a výborné, dala jsem navíc vanilku a citronovou kůru a jsou super, takže děkuji za krásné psaní a výborný recept,…Pro recepty chodím hlavně k vám, je to jistota 😀 Hezký den.

  90. Ládin says:

    Tak nevím, kde jsem udělala chybu….jela jsem přesně podle receptu a horší těsto na linecké jsem ještě neměla. Křehké, rozpadající se, nešlo ani válet, natož přenášet na plech….z deseti vykrojených koleček se mi na plech podařila přenést maximálně dvě. Takže 3/4 těsta letěly do koše.

    1. Tak to je mi líto, za recept ručím, ostatně viz i ohlasy v komentářích výše. Chyba nemusela být v postupu, ale na první dobrou mě napadá příliš suchá mouka. Dá se to spravit přidáním trochy žloutku (určitě ne celého), případně lžičkou studené vody.

  91. Dobrý den, děkuji za skvělý návod. Těsto je nádherné. Potřebuji se zeptat, zda se cukroví rozleží i v plechové dóze, nebo ta je naopak určená na cukroví, kam vlhkost přijít nemá? Odpoví mi, kdo ví? Děkuji.

    1. Jitko, nejlíp se rozleží v papírové krabici uložené v přírodním chladu (tj. ne v lednici, ale třeba v komoře nebo na zaskleném balkoně).

  92. Ahoj Florentýnko
    Čtu si recenze k tomuto receptu. Bohužel jsem dopadla podobně jako „Ládin“. Zoufale drobivé těsto, kterému nepomohlo ani poměrně dlouhé odležení. Přidala jsem i tu vodu ale bohužel. Nakonec jsem to dala do formiček a upekla tak. Jinak jsem dělala podle tvých receptů vanilkové rohlíčky, kokosky, perníky a toto vše ostatní naprosto super. Hlavně perníky jsou báječné.

    1. Teda! Co se to letos s tímhle těstem děje? Vypadá to na stejnou příčinu, hádám nějakou technologickou nebo výrobní nebo kvalitativní změnu s moukou.

  93. U nás v pořádku. S těstem se krásně pracovalo, bylo jako modelína. Žádné drobení, stačil jeden žloutek a hned se spojilo. Dělala jsem přesně podle receptu s oříšky, část byla z opražených lískových a vlašských, ty mám ráda, že jsou mastnější a dobře pojí. Použila jsem meruňkovou marmeládu a aby bylo kontrastní, do prostředka meruňkové marmelády jsem kápla červenou kyselou z rybízu a angreštu.

  94. Dělala jsem obě varianty a ta bez ořechů nám teda chutná víc. I když je taky dobrá!
    Jen asi nezbyde na Vánoce.Jak manžel ,tak i dcera to chodí užírat 😀
    Krásné svátky přeji.R.

  95. Ještě k těstu..přidávám se k výše uvedeným,to ořechové se dost rozpadalo. Takže větší piplačka a nadávek padlo taky dost 🙂
    Já už všude používám špaldovou mouku,tak jestli to třeba není tím .R.

    1. To samozřejmě může být tím, špaldová mouka trochu jinak saje tekutiny.

  96. Ve spěchu jsem udělala dvojitou dávku.. a bez žloutku.. A právě jsem dala do ledničky další várku.. Obyvatelé domácnosti objevili již upečené a skoro vše je už snědeno.. Darebáci 🙂
    To mluví za vše 🙂

  97. Maruška says:

    Milá Florentýno, recept na linecké cukroví je geniální,lepší jsem nejedla a jsem zaň chválena ze všech stran, recept rozdávám do roztrhání! S meruňkovou marmeládou je to lahůdka. Přeji Vám krásné Vánoce. Maru

  98. Markéta says:

    Pekla jsem v zahranici a tak jsem byla na neuspech u receptu pripravena (jina mouka, jine maslo… atd.). Testo fungovalo a cukrovi dopadlo na vybornou. Urcite to neni naposledy, co jsem toto linecke delala. Dekuji za skvely recept.

    1. Paráda, mám radost! Pozdravy do dáli.

  99. Karolína says:

    Milá Flo,
    na začátek bych ráda napsala, že se mi velice líbí Váš blog i kuchařka. Rady zde jsou nedocenitelné, ušetřila jste mi mnoho nervů a naopak díky Vám jsem dostala mnoho pochval. Svíčková podle Vás je excelentní!

    Zkoušela jsem podle tohohle receptu i linecké, chuťově bylo výborné. Ovšem s těstem se mi pracovalo opravdu nedobře. I po odležení se mi stále trhalo, ke konci jsem ho musela použít už jen na košíčky.
    Nevíte, čím by to mohlo být? Náhoda? Špatný výběr mouky (rozhodně jsem neměla nejlevnější no-name), ráda bych se těmto problémům příště vyhnula.

    1. Karolíno, taky to může být máslem. Pokud se těsto drolilo, tak by to mohlo znamenat málo tekutiny, dá se to doladit trochou žloutku. Pokud se ale vyloženě trhalo a rozpadalo, tak si myslím, že buď bylo přehřáté, nebo v něm bylo moc vody právě třeba z nekvalitního másla.

  100. Petra says:

    Mila Flo. Doma mame po babicce, mozna ze po prababicce, recept na linecke cukrovi hodne podobny tomu tvemu (240g mouky, 140g masla, 100g cukru, 20g mandli, 2 zloutky a trochu citronove kury). Mandle jsme tam davali vzdycky a bez nich bych si prave linecke ani nedokazala predstavit (i kdyz ne v tak velkem mnozstvi). Diky za tvuj skvely blog a vybikajici recepty!! Peta

  101. Milá Flo, vím, že jsem kdesi četla, že jste kdysi žila v Rakousku. Chtěla jsem se vás zeptat, nevíte, zda se tu dá sehnat také mouka 00 nebo nějaká výběrová? Já už prolezla takových obchodů a všude nacházím jen hladkou, hrubou a v lepším případě universal. Předem děkuji za zkušenost. V létě jsem si udělala rybízové marmelády, tak se zítra těším na pečení lineckého. Lada

    1. Lado, já jsem používala normální hladkou. Občas se mi podařilo sehnat hladkou na cukroví (nebo na křehké pečivo, už si přesně nevzpomínám, ale měla obrázek lineckého na obalu), hlavně v téhle době před Vánocemi jí bylo v obchodech dost. Nakupovala jsem hlavně v Bille nebo v Merkuru.

  102. Kateřina says:

    Milá Flo, jsem tady nová a předem bych ti velmi chtěla poděkovat za skvělé stránky. Inspirativní a velmi čtivé. Každý den objevuji nové a zajímavé věci do kuchyně i do života. V kuchyni si poradím opravdu s ledasčím, díky tomu, že jsem ve svém životě poznala na vlastní kůži různé kuchyně, přiveďte na provaze muflona a druhý den je guláš i se stažením.
    Ale ze sladkého, věřte nebo ne, jsem spálila i krupicovou kaši. Letos před létem se něco zlomilo a koláče, domácí pečivo, dorty najednou „obrátily“ a také díky tobě jsem ve svých 43ti letech dnes nandala do krabice svoje vůbec první cukroví. Ne z donucení, ale z radosti z výtvoru a radosti mého synka samozřejmě. Dokonalé nejsou, ale jsou!!! Jen s pozn. recept je s mandlemi. Mám ho schovaný po své babičce, která minulý rok v krásných 95ti zemřela. Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný advent. Kačka

  103. Markéta says:

    Dobrý večer,

    myslíte, že jde místo mletých mandlí použít mandlová mouka? Vyjde to nastejno?

    Děkuju!

    Krásný večer, M.

  104. Milá Florentýno. Do teď jsem pekla výhradně s maminkou. Včera jsem pekla poprvé sama a přizvala i kamarádku. Kromě staré kuchařské bible, kterou tu mám, jsem byla vděčná za Tebou sespaný recept. Díky, že se mám kam opakovaně obracet:)

  105. Dobrý den, jsem v pečení věčná začátečnice a linecké se mi při válení vždycky trhalo a při pečení nafukovalo, a ve výsledku jsem místo pěkných placatých koleček měla kopečky s kráterem zespodu. Zkusila jsem letos tento recept (ten základní bez mandlí), dělala jsem rychle, aby se máslo moc nezahřálo (to jsem dřív nevěděla) a s těstem se potom opravdu pěkně pracovalo a při válení se netrhalo, ale při pečení se stejně nafouklo a mám zase kopečky s kráterem (i na těch s otvorem, jen to na nich není tak vidět). Nevíte, kde bych mohla dělat chybu? Děkuji. Lenka

    1. Leni, nepečete v plynové troubě? To vypadá jako příliš mnoho tepla odspodu.

  106. Veronika says:

    Ahoj Jani!

    Velmi Vam dekuji za tipy i za recept. Nedala jsem hladkou, dala jsem cast celozrnne spaldove a hladke spaldove, misto cukru med, dodrzela jsem pomery a vyslo krasne! Lezelo pul dne v lednici, zpracovavala po castech, aby testo neteplalo. Hodne jsem podsypavala moukou, ale netrhalo se a nelepilo! Myslim, ze finta byla ve studenem masle (viz vas clanek). Diky moc! Delala jsem s pomletymi vlasskymi orechy a dala spetku skorice. Krasne svatky a vse nejlepsi do NR 2020. Veronika

  107. Peču již podruhé a musím uznat, že tohle je to nejlepší linecké sukroví, co existuje :-). Díky za recept!

  108. Mila Flo,
    Tvuj recept je naprosto uzasny. Pecu podle nej uz nekolikaty rok. Rada bych se Te zeptala, zda je recept vhodny i na linecke kosicky plnene kremem.
    Diky moc, zdravim Te z konce Evropy z Gibraltaru.

    1. Dano, ano, já myslím, že by to mohlo vyjít. Když tak zkus příště na zkoušku pár kousků a uvidíš.

  109. Proč se cukroví nemá nechat odležet v lednici?
    Ve sklepě je hrozně vlhko a venku mi to sežere pes! 🙂 A teď babo raď!

    1. Protože lednice vysušuje.

  110. Dobrý den,
    můj první komentář – mám starý recept na linecké po babičce a v něm je spolu s máslem i sádlo – je velmi křehké a kdybychom ho nesnědli, tak by vydrželo hodně dlouho. Používám i jako podklad pod brtníky nebo nugátové hrudky. Kdyby někdo chtěl vyzkoušet, přikládám recept. 14 dkg másla,14 dkg sádla,14 dkg práškového cukru,3 žloutky,42 dkg hladké mouky – používám špaldu. Jinak zpracování,jak zde bylo již psáno.hezký večer Hanka

  111. Kačka says:

    Krásný den, Flo,
    Potřebovala bych se poradit – bohužel se mi podařilo trochu více „upéct“ jeden plech s lineckým ( mám klasické / bez oříšků). Chutnala jsem ho a jediná vada je opravdu jen ta tmavá barva – půjde to napravit např. polevou? Dělala jsem z jedné várky – mám tedy „jen“ dva plechy a další už dělat nebudu.

    děkuji moc

    Kačka

    1. Já bych se možná nebála tohle cukroví pocukrovat směsí cukru a kakaového prášku a udělat z té tmavé barvy úmysl 🙂

  112. Už několikrát jsem narazila na to, že v receptu říkáš „musíte mít kvalitní mouku“. A já se jako úplný neznalec ptám: Jak se pozná / vybírá kvalitní mouka? A bonusově: Máš nějakou oblíbenou, na kterou nedáš dopustit? Děkuju!

  113. Marie F says:

    Chystáme se péct Tvé linecké cukroví, Florentýnko, už třetí rok a patří mezi nejoblíbenější. Minule jsem použila lískové ořechy, letos dám mandle, sice jsou „mleté“, ale dost hrubé, zkusím je trochu opéct a pak ještě pomlet.
    Letos jsem poprvé udělala těsto na perníčky podle našich babiček: 1:1 žitná chlebová mouka a med a koření. Nic víc, nic míň, nechat minimálně ležet týden, ne v lednici (asi), ale mám je v chladnější skříni. Za 10 dní je upeču a uvidím.
    Přeji všem požehnané svátky Vánoční a nic nespáleného.

  114. Volám jako Zpěvanka: „Florentýno, pomoz, pomoz, pomoz!“
    Mám v lednici trojnásobnou várku, den odleželou, dělanou přesně dle vylepšeného receptu s důkladně pomletými mandlemi. Těsto jsem nepřehnětla; jen do něj dal asi 1/3 celozrnné mouky 🙁
    Trhá se a trhá.
    Florentýno, prosím, pomoz.

  115. Diky za recepty. To jako fakt někdo potírán linecké po horní straně? To by me nikdy nenapadlo.

  116. Lenka Dubová says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho hotové těsto může být nejdéle v lednici? Dělám si těsta najednou a pak postupně peču takže jsou tam některá déle než 1 den. Nemá to pak vliv na kvalitu při vyvalování? Už jsem vyzkoušela různé poměry dle různých receptů, ale vždy se mi těsto lepí nebo trhá.Jediné linecké. Možná je to tím, že ho opravdu zpracovávám příliš dlouho, jak jsem si přečetla ve Vašem článku chce to rychle.Používám na vše výhradně máslo I jakosti.Děkuji Lenka

  117. Barbora says:

    Mila Flo,
    Letos poprve zkousim sama pect a vybrala jsem si Vas recept ?nemam vahu, pouzila jsem tedy odmerku a testo se mi hrozne droli, neda se skoro ani vyvalet. Mohla byste poradit, co by mohlo byt spatne?
    Diky moc

  118. Kateřina Aulíková says:

    Dobrý den,
    prosím o radu. Upekla jsem linecké, jako každý rok. Ale co se mi nestalo…. kolečka se mi po upečení slepila k sobě. Skoro půlku upečeného lineckého jsem zničila, protože jsem to prostě od sebe neodlepila. Čím to může být? Nedávat hned po upečení na sebe? Nebo byly nedopečené?
    Děkuji.

  119. Jaroslava says:

    Chtěla jsem se zeptat, zda stačí vajíčko M nebo spíš L? Pokud dávám vanilku, kolik cca z toho lusku? Bylo by možné místo lusku ubrat kousek moučkového cukru a dát vanilkový nebo to spíš nedoporučujete? Děkuji.

  120. Kristina says:

    Popis výsledku shrnu jedním slovem: Dobrota.

    Skutečně s velkým “D”. Vyzkoušela jsem všechny vylepšení s výsledkem jsem nekonečně spokojená. Skvělý recept!

    A opravdu se vyplatí těstu nechat den odpočinku. O mnoho lépe se s ním pak pracuje.

  121. Martina says:

    Děkuji za recept. Jelikož je to cukroví, které máme rádi, tak ho peču i o Velikonocích. Vykrajovátko používám ve tvaru vajíčka, dírku dělám s kulatým malým vykrajovátkem a plním meruňkovým džemem. Takže mám napečeno a zítra bude slepování.

  122. Lucie says:

    Dobrý den,
    Mohla byste mi poradit na jaký program péct Linecké ? Horkovzduch nebo klasika vrch a spodek? A na kolik stupňů?
    Předem děkuji

    1. Lucie, peče se klasicky, horkovzduch bych doslovně zmínila, kdyby se zapínal. A teplota je uvedená v receptu.

  123. Zdravím, pred nekolika lety mi zemřela babicka která měla skvělé linecké cukroví! Na jazyku se okamžitě rozpadalo. Bohužel i když od ni mam recept nedokážu tu křehkost napodobit. I když jsem se vyptávala v čem je to kouzlo, nikdy mi to neprozradila. Jestli je to odložením těsta v lednici nebo naopak pak před vánocemi nechat někde v chladu zkřehnout netuším. Zkusím letos recept od Vás a doufám že se aspoň trochu přiblížím tomu jejimu? (v loni jsme to zkoušeli s dědou podle toho jak si to pamatuje, že to dělávala ale také se nám nezadarilo)

  124. Daniela says:

    Linecké podle Vás dělám už druhým rokem a je výborné ale tentokrát jsem to nějak přehnala s hřebíčkem, je tam docela cítit – linecké má takový ocásek jako by v něm byla rajčata. Nespravila to ani marmeláda ani cukr. Nemáte nějaký nápad co s tím? Děkuji.

  125. Dobrý den, potřebovala bych tmavé linecké těsto (ideálně z černého kakaa) co mám a nahradit a kolik? děkuji

    1. Evi, já osobně bych nahradila lžíci mouky za lžíci kakaa.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close