Zázvorky – cukroví s příchutí zázvoru a tradice

Vykrajovátko na zázvorky, které by svým tvarem nepřipomínalo ohlodanou kost, jsem před dvěma lety objevila v jednom olomouckém bazaru. Udělalo mi obrovskou radost. Zázvorky totiž mají nejen chutnat, ale taky vypadat jako zázvor. Když už, tak už.

Cukroví je to velmi svérázné a ne pro každého. Proti oblibě zázvorek mluví snad všechno. Musí se dlouho odležet, protože měkké zůstanou jen asi tak dvacet vteřin po dopečení.

Mají pikantní chuť po zázvoru, miluje je opravdu jen málokdo a často na talíři s cukrovím zůstávají jako poslední.

Případná náklonnost, nebo dokonce láska k zázvorkám je však velmi intenzivní, nemluvě o vůni, která se při pečení line do všech zákoutí v domě. Pokud se mnou souzníte, pak pokračování tohoto článku jsem psala přesně pro vás.

Staré vykrajovátko mě tehdy nadchlo; byly to nejlépe utracené dvě koruny za celý můj výlet na Hanou. Cestou vlakem domů jsem ho hýčkala, leštila od rzi a vyprávěla mu, jak to spolu při pečení zázvorek roztočíme.

Recept na zázvorky najdete ve Vánoční kuchařce pro dceru mezi ostatními tradičními recepty na cukroví; ale tady vám k němu ještě odpovím na pár otázek, které by vás mohly při pečení napadnout.

Není té mouky v receptu na zázvorky málo, Antone Pavloviči?

Tohle je nejčastější dotaz, který k zázvorkám dostávám.

Při přípravě zázvorek se nejprve utřou vejce s cukrem do velmi husté pěny, načež se k nim postupně vmíchá odměřené množství mouky. Vzniklé těsto by mělo být takové hustoty, že se při trošce dobré vůle (pravda, ta troška musí být více než významná) dá hníst a rozválet.

I když se použije a spotřebuje všechna mouka uvedená v receptu, těsto se často i poté chová řídce, lepivě, tekutě, nezpracovatelně. O nějakém rozválení na plát nemůže být ani řeč.

Jenomže ono je to tak schválně.

Mouka, která bobtá

V mém receptu je uvedená mouka hrubá, za malou chvíli vysvětlím proč. Hrubá mouka docela dost a docela pomalu saje. Hrubá mouka bobtná ještě nějakou dobu poté, co zpracujete těsto.

Kdybyste tedy nevydrželi a dosypávali další a další mouku hned, protože se vám konzistence těsta nějak nezdá, po chvíli odpočinku dost možná zjistíte, že se těsto začíná drolit a je příliš suché. Upečené zázvorky budou kvůli tomu vykazovat přílišnou tvrdost a bude jim o to déle trvat, než změknou.

Doporučuju postupovat takto: Pokud i po zapracování veškeré mouky uvedené v receptu nemá těsto pokornou konzistenci a nelze si ani představit, že by se dalo rozválet, natož se o to pokoušet, nechte ho chvíli odpočívat při pokojové teplotě. Jen ho zakryjte třeba fólií nebo sáčkem, aby na povrchu neosychalo, a půl hodiny až hodinu si ho nevšímejte. To hodně pomůže, ale někdy ne zcela.

Jestliže nemáte na odpočinek těsta čas, zpracujte ho den předem a nechte ho, zakryté nebo zabalené, odležet v chladu lednice do zítřka.

Zázvorky se musí podsypávat

Druhým důvodem, proč je množství mouky v receptu těsně pod hranicí použitelnosti, je potřeba těsto značně podsypávat moukou při rozválení a vykrajování.

Tohle těsto vždycky bude krajně lepivé. A to i když nebude řídké a bude možné ho hníst. Pokud nebudete dost rychlí, než vykrájíte vše, co jste si rozváleli, budou se poslední kousky lepit k pracovní ploše a vy se budete zbytečně vztekat.

Silné podsypání moukou pomůže, a dále taky pomůže zpracovávat těsto po menších dávkách. Konečně do třetice pro poklidné vykrajování udělejte ještě jednu věc: čas od času, jak bude potřeba, si „namáčejte“ ostrou stranu vykrajovátka do mouky. Berte to jako prevenci pěkných, nepotrhaných tvarů, a zachování dobrého duševního rozpoložení.

Díky podsypávání se do zázvorek dostane další, nezanedbatelné množství mouky. Čím víc si tedy práci s těstem budete chtít usnadnit, čím víc mouky nasypete do těsta, abyste jí tolik nemuseli sypat pod těsto, tím tužší zázvorky dostanete a tím déle budete čekat na jejich rozležení. Mějte proto při přípravě těsta skoupou ruku.

Neříkám, abyste do uleželého těsta žádnou další mouku nepřidávali. Klidně přidejte, pokud odležení dost nepomohlo, mouka dostatečně nenabobtnala a těsto nezpevnila. Vyklopte řídké těsto na pracovní plochu, podsypávejte ho moukou a postupně hněťte rukama, až to začne být na dolní hranici únosnosti. Ale rozhodně nepokračujte dál, až začne být těsto vzorně ukázněné a nelepivé. Tím si přivodíte zázvorky opravdu zbytečně tuhé a budete rádi, když se vám rozleží nikoli do Vánoc nebo do Tří králů, ale do Hromnic.

Takže to berte takhle: připravte si to nejřidší možné těsto, které se dá s trochou trpělivosti a s větší trochou mouky na podsypání rozválet. Vykrajujte po malých dávkách a pracujte co nejrychleji. Jakmile zázvorky nějak dostanete na plech, už se jich nebudete muset dotknout.

Je na zázvorky lepší mouka hladká, anebo hrubá?

S hladkou moukou přece budou zázvorky hladší, vypouklejší a hezčí, tak proč je v mém receptu mouka hrubá?

Abyste se mohli rozhodnout, co je pro vás lepší, udělala jsem srovnávací test obou dvou verzí.

V receptu mám uvedeno, že na zadělání těsta je potřeba 300 g mouky. Hrubé mouky.

Když jsem zázvorky posledně zkoušela, té hrubé mouky jsem nakonec potřebovala celkem 380 g, tedy jsem přisypávala o 80 g víc, abych mohla vyválet těsto a vykrojit z něj cukroví ve tvaru zázvorových oddenků.

Hladké mouky jsem ovšem v tom samém případě potřebovala 440 g, abych dostala těsto aspoň na úroveň lepivé žvýkačky. Tedy ještě o 60 g mouky víc. To není úplně malá hromádka. Jak už jsem uvedla – víc mouky, víc tvrdosti, víc času na odležení.

S hrubou moukou dostanete zázvorky vláčnější, měkčí, a taky pikantnější, protože chuť zázvoru se tolik nenaředí. S hladkou moukou dostanete zázvorky s hladším povrchem, ale jinak po všech stránkách horší. Sušší, méně výrazné, tvrdší. Je to na vás.

Jak zázvorky ke své nožce přijdou?

Když se na upečenou zázvorku podíváte z profilu, uvidíte, že dole má podobnou nožku, jako třeba makronka. Horní strana je oproti ní povyskočená.

zázvorky z hrubé a hladké mouky

Tenhle efekt vzniká tím, že se vykrájené zázvorky nechávají ležet na plechu neupečené tak dlouho, až na povrchu oschnou. Při pokojové teplotě to bývá kolem 3 hodin, ale pokud můžete dát plechy do chladu, třeba někam do sklepa, nechte je tam přes noc.

V některých receptech se ještě píše, že se mají zázvorky otočit horní stranou dolů – buď hned po vykrojení, nebo po zaschnutí. Podle mě to není nutné. Jestli chcete, tak to dělejte, ale to, co vidíte na fotkách, nikdy převraceno nebylo.

Kde je v receptu na zázvorky amonium?

Jako kypřidlo se v těstě na zázvorky dá použít soda, vinný kámen, prášek do pečiva, ale původním kypřidlem ve starých receptech bylo amonium (uhličitan amonný). Ten jistě znáte z filmů pro pamětníky coby přípravek pro vzkříšení omdlelých, anebo jste ho viděli v receptáři po babičce.

Podle Wikipedie je dnešní amonium používané do pečení spíše hydrogenuhličitan amonný, ale zdvihací efekt má na lidi i na těsto téměř stejný. Těsto kypřené amoniem je krásně vzdušné. Sodou, vinným kamenem nebo práškem do pečiva se tak výrazného stupně nakypření dosáhnout nedá. Leda byste těsto náhradním kypřidlem předávkovali, ale pak to poznáte v chuti.

Ještě než ho začnete shánět, vezměte v potaz, že jako éčko s označením E503 má amonium stupeň škodlivosti 3: Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě. V mém receptu je proto jen velká špetka prášku do pečiva.

Myslím, že jsem toho na téma zázvorky už napsala docela dost. Nebudu to tedy dál protahovat, stejně máte nejvyšší čas si je upéct, aby se stihly do Vánoc rozležet.

PS. Recept se dá přepočítat na poloviční dávku, pokud byste měli obavy, že vám dva plechy zázvorek budou doma strašit až do letního slunovratu.

zázvorky recept

 

Zázvorky

Množství: 2 plechy

Suroviny

  • 250 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 2 vajíčka
  • 15 g mletého sušeného zázvoru
  • 300 g hrubé mouky + dalších asi 100 g na doladění těsta a podsypávání při vykrajování
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Cukr, žloutky a vajíčka utřete vařečkou nebo metličkou do pěny, která je světlá a hustá. Pokud budete používat robot, nasaďte mu třecí nástavec.
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a zázvorem, prosejte na žloutkovou pěnu a zpracujte na těsto. Pokud máte čas, nechte ho v této podobě, i kdyby byla příliš řídká, půl až jednu hodinu odležet zakryté při pokojové teplotě. Mouka nabobtná a nebude jí potřeba přidávat tolik.
  3. Odležené či neodležené těsto dolaďte hnětením na pracovní ploše další moukou tak, aby vypadalo, že se při troše dobré vůle a troše mouky na podsypání nechá rozválet. Nenuťte se k těstu, které je tak tuhé, že vůbec nelepí, zbytečně byste měli tuhé i hotové zázvorky. Čím řidší těsto zvládnete ukočírovat a rozválet, tím líp.
  4. Zpracované těsto po třetinách nebo dokonce čtvrtinách rozválejte na plát silný o něco víc než půl centimetru a formičkou vykrájejte zázvorkové tvary. Poctivě těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, a vykrajujte co nejrychleji, protože poslední zbytky nevykrájeného těsta se určitě budou chtít přichytávat.
  5. Vykrájené kousky pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a nechte při pokojové teplotě aspoň tři hodiny schnout, anebo v chladnější místnosti klidně i přes noc.
  6. Troubu vyhřejte jen mírně na 140 stupňů a zázvorky pečte asi 20 minut, dokud se odspodu nenafouknou. Nečekejte, až zrůžoví nebo zhnědnou, to byste se pak na oplátku nedočkali jejich změknutí. Hotové jsou, i když zůstanou jen bledé, nanejvýš zespodu zlehka zrůžovělé.

Poznámky, rady, nápady:

V den pečení jsou zázvorky báječně měkké a křupavé, následující dny však postupně tvrdnou. Je to tak v pořádku, delším uležením zase zpátky změknou, potřebují k tomu přirozenou vlhkost a chlad. Pokojová teplota ani lednice jim nesvědčí, raději je uložte na balkon nebo do klasické spíže či do sklepa.


 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Stáňa says:

    Děkuji moc za recept, dělávala je opravdu dávno moje babička a jako dítěti mi vůbec nechutnaly. Takže to beru jako výzvu a zkusím.

  2. Věrka says:

    Jé, závorky, úplně cítím tu konzistenci, tedy jakousi jemnou tuhost tohoto cukroví, která mě jako dítě bavila. Pekla je babička z matčiny strany a taky pamatuji tu formičku. Bohužel o všechno toto dědictví mě matka připravila… no jo, dětství je pryč se vším všudy.
    Ale asi je, Flo, neupeču. Z více než třiceti druhů cukroví, co jsme pekly pro tři rodiny, jsem počet smrskla na pět. Každý má na vánočním talíři svého favorita a šlus. Přesně z toho důvodu, který popisuješ ty. Žádné zbytky se nepřipouští. V tomto ohledu se mi experimenty nevyplácí.

  3. VERONIKA says:

    Asi vyzkouším, dost mě to láká, s manželem milujeme zázvor. Co na to budou říkat děti, uvidime 🙂 Konečně jsem i šťastnou obyvatelkou bytu s lodžií, tam mám kam dávat odležet cukroví. Jen se chci zeptat, má být cukroví uskladněné v papírové krabici, nebo mohu použít plechovou? Předem děkuji za radu zkušenějším.

  4. Barbora says:

    Moc děkuju za recept na zázvorky, Flo! Když jsem byla malá, byly všude, teď aby je člověk pohledal. Asi před 2 lety jsem se rozhodla je upéct, měla jsem to štěstí, že jsem formičku i recept měla ještě po babičce. Co si budeme povídat, byla to práce pro vraha, ale protože zmizely asi do týdne po upečení, odhodlala jsem se ještě pro druhou várku. U té už to nebylo až takové drama, protože jsem zvolila opačný postup a víno jsem si dala už na posilněnou, nikoliv až na uklidněnou 😉 Ani druhá dávka však neměla delší životnost než první, takže nevím, za jak dlouhou by mohly změknout. Každopádně jsem ráda za Tvůj recept, protože mi odpadne každoroční sháňka po amoniu a na hrubou mouku jsem opravdu zvědavá 😉

  5. … zazvorky… 🙂 muj muz rovnez miluje zazvor, delala jsem je 2x, poprve to byl ukrutny zazitek s tvrdym „cimsi“ , prace s testem „peklo na zemi“, vysledek k placi. Muj muz ohleduplny a laskavy – chutnaly mu. Par zbylych kousku jsem nechala v lednici a zapomnela je tam az do Velikonoc. Opravdu. Zazvorky prisly k rozumu a chutnaly vyborne! Druhy rok uz jsem vedela, ze potrebuji vyznamne rozlezet. Byly dobre, ale pravidelnym cukrovim se u nas nestaly. Mozna ze letos jim dam po letech zase sanci… Diky za vsechny uzasne komentovane recepty, hezky se ctou.

  6. Tak do toho já jdu!
    Ne že bych to někdy jedl (nejím vůbec žádné cukroví a vánoční už vůbec ne), ale celé dětství jsem poslouchal, jak to babička na každé Vánoce pekla a moje máma…no, řekněme, že jí nebylo dobře už jenom z té vůně. Což plně chápu, protože stejným způsobem reaguji na čerstvý koriandr. To prostě musím zkusit! 🙂
    Jenom bych si přál to vykrajovátko.

  7. Ty miloval můj tatínek, mamka je pekla každý rok a né jenom na vánoce JITKA a děda

  8. Zdeňka Kodejšová says:

    Dobrý den,

    zázvorky jsou moje milované cukroví. Uvedený návod je výstižný, ale mohu prozradit, že se dají upéci i bez amonia či kypřícího prášku. Vycházím z receptu ze Sešitu domácího hospodaření, svazek 83, Kuchyň posvícenská i všední, 1977. Autorkou je Anna Straková. Cituji:

    „Zázvorky (velmi starý předpis)
    2vejce
    2 žloutky,
    280 g cukru
    280 g hladké mouky
    citroná kůra
    lžička zázvoru“

    Cukr dávám krupicový a část hladké mouky nahradím moukou polohrubou a zázvoru dám 2 lžičky. V potaz je třeba vzít velikost vajec a v případě velikosti „L“ zapracovat více mouky, leč s citem. Při pečení na 150 C vyskočí zázvoky v mé troubě i bez kypřidla. Peču nejpozději začátkem adventu a pro změknutí ukládám s kouskem jablka. Pro nedočkavce ještě mohu poradit: namáčet při konzumaci tvrdé zázvorky do čaje.

    zk

  9. Marcela says:

    Ahojky Flo, mohu použít čerstvý zázvor? A pokud ano, tak kolik? Děkuji za odpověď Marcela

    1. Viz kousek vedle komentář od Mariky.

  10. silvia says:

    Milá Flo, dekuji, myslim na ne uz 2 tydny, ze se do nich pustim ale jeste jsem nehledala recept a ne ne ja uz nemusim ja uz ho vidim 🙂 mam je moc rada a tesim se na ne i kdybch je jedla sama

  11. Hana - Marmota says:

    Já jsem z těch, kdo je milují. V posledních letech ovšem zázvor v naší rodině dostal menší utrum… Myslím, že letos si ten jeden plech pro sebe upeču. 🙂

  12. Tak to je pro mě výzva

  13. Florentýnko díky za recept, ještě jsem je nikdy nepekla a tak je třeba to napravit.Přeji krásnéa požehnané svátky.

  14. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept i když mi nechutnaly už jako dítěti. Vždy jsem se jim vyhýbal pro jejich ostrou chuť.

  15. Děkuji Vám za vždy úžasné recepty a přeji od srdíčka pevné zdraví a radost a pohodu.Aja

  16. Milá Flo, zázvorky peču jen pro dceru, nemá rada sladké, ale během Vánoc si dá každý den k odpolední kávě. Tvůj recept mně zaujal, musím přiznat, ze se té hrubé mouky docela bojím, hrubou mouku téměř na nic nepoužívám, asi budu muset koupit, abych je mohla vyzkoušet ?. Přeji krásný advent Draha

  17. Dekuji za recept,delam kazdy rok,milujeme je,ale hruba mouka je vyzva..vyzkousim

  18. A už je to tady. Vánoční sladký… No já před chvílí koupil hovězí kližku a udělám ji o víkendu, křehkou jako to cukroví. To bude mňamka! 😉

  19. Vypadají krásně!! Ale já si pořád pamatuju, jak mi je doma nutili, a já ani za nic! Takže přepošlu (vím, kdo je rád) a zbaběle prchnu třeba pro tu kližku…

    1. Tak jsem Sašo včera vzdal hold Florentýně jejím receptem na guláš z té kližky. Povedl se náramně, takže jsem měl z toho hnedle doma vánoce :-)) Z toho plyne, že zázvorkářům zázvorky, nám třeba tu kližku – je to fuk, vánoční čas už je prostě tady 😉

  20. Milá Flo, připoměla jsem si zázvorkama naši milovanou adoptovanou babičku Olinku Zatloukalovou, ta je pekla na Vánoce pokaždé. Donesla nám 3-4 kousky a protože jsme ji milovali, tak ty 3-4 kousky sme snědli. Babička se na nás dívá z nebíčka a určitě brble, že jsem líná, jenže děti se rozutekli do světa, s manželem něco sníme, ale kdo ví jak to bude zase na Vánoce s návštěvama, takže u nás se bude péct s mírou. Přeji klidné adventní dny

  21. Marika says:

    Milá Flo, tých 15 g mletého sušeného zázvoru by bolo možné nahradiť čerstvým zázvorom? Aké množstvo by si doporučila?

    1. Mariko, nezkoušela jsem, ale hádám, že to bude chuťově odpovídat zhruba 50 g čerstvého zázvoru, možná i víc, a že se to podepíše na struktuře těsta. Určitě bude potřebovat i víc mouky.

  22. Dobrý den, na zázvorky mám jiný recept, je z roku 1883. Moje děti je milujou.
    280g moučkového cukru, 280 g hladké mouky, 2 celá vejce + 2 žloutky, 1 polévková lžíce sušeného zázvoru, kůra z poloviny citrónu. Smíchat, udělat těsto, v lednici nechat odpočinout, pomoučnit vál, vyválet na cca 3 mm, vykrajovat, péct na pečícím papíře v mírně vyhřáté troubě do světle narůžověla. Jsou takové víc křupavé. Tak to jen tak, kdyby se někomu hodilo. Krásný advent. Lu

    1. Podle stejného receptu.. tradovaného i v naší rodině.. mi vyšla loni doba do změknutí tak na dva měsíce. Mezi tím by se s nimi dalo řezat sklo.

  23. Naděžda says:

    Milá Flo,
    děkuji za recept a určitě udělám.
    Teď jsem pekla tvé rohlíčky, linecké a kokosky a jsou úplně úžasné.
    Už jsem vyhodila všechny nasbírané recepty na toto cukroví a tvé recepty mají u mě své místo. Hrubou mouku používám na ořechový dortový korpus a je suprovní.
    Letos cestujeme na vánoce do Miami a cukroví beru sebou, snad s toho nebudou jen drobky. No jestli nás pustí covid.
    Přeji klidné adventní dny

  24. Ahoj Flo, škoda, že tento článek nepřišel o dva týdny dříve. Dělala jsem jej podle tvé vánoční kuchařky a ta hrubá mouka mě zarazila již při čtení, ale věřila jsem ti :)) Nicméně jsem se u toho celkem dost nervovala, opravdu jsem tam musela dát asi 100g mouky navíc (to mi přišlo opravdu moc) a nastavila jsem to že zoufalství i hladkou. Myslela jsem, že už to snad vyhodím do koše 😀 Tak už leží v krabici na balkóně a snad budou na Vánoce k jídlu :))

  25. Ahoj Flo, prosím kolik amonia? Mám ho doma, tak bych to chtěla zkusit s ním, píšeš, že jsou pak zázvorky nadýchanější. Moc děkuji za skvělé recepty.

    1. Já bych dala stejně, tedy větší špetku.

  26. Světlana says:

    Milá Flo,konečně to pravé vykrajovátko na zázvorky,Já to svoje mám po babičce, už je dokonceněkolikrát spravené, ale pořád funguje. Zázvorky miluju a dělám je každý rok, V mém receptu po babičce je mouka půl na půl hrubá a hladká a funguje to. Těsto je trochu neposlušné, ale výsledek za tu chvíli vztekání se stojí za to. Recept jsem už rozdala spoustě lidem, snad jim dělá radost a po přečtení Tvého návodu se jim zázvorky podaří. Krásný advent přeju Světlana

  27. Iva Novotná says:

    Já děkuju za recept, ale určitě je nebudu péct…….

  28. Zázvorky, cukroví, které provoní celou chalupu, Jejich vůně je předzvěstí Vánoc a očekávání všeho dobrého.
    Zázvorky a amonium, ano, to k sobě patří, Všechny kuchtičky a pekařky jistě ví, jaký byl, svého času, problém, sehnat amonium. Před dvaceti lety jsem pracovala jako prodavačka v drogerii na malém městě. Jednou přišla do obchodu spolužačka mojí mamky a povídáním se mnou, si tak krátila čas čekání na autobus. Vyptávala se na vše možné a najednou ji zrak utkvěl na drobných balíčcích, uložených vedle pokladny. „To jsou, ty, žejo?“ Ukázala na pánskou ochranu“.Ano, jsou,“ odpovídala jsem s úsměvem. „Holka, kdybys věděla, co jsem vyvedla,“ začala s vyprávěním. „To jsem byla v Praze po doktorech a pak jsem šla po krámech, vždyť víš. No a taky do drogerie a já, blbec jsem si myslela, že to,“ ukázala znovu na pánskou ochranu, “ asi bude amonium. Ta, holka pitomá u kasy, když jsem se jí ptala, přikývla, že jo. Tak jsem nakoupila sobě a všem sousedkám. Každé po pěti kusech extra do sáčku. Ta holka jen valila oči, udělala několik žvýkačkoých bublin a utrousila, „to bude mejdan.“ Nakoupený amonium jsem rozdala sousedkám a svůj balíček jsem dala do kredence. V pátek přijela naše Jitka z internátu a něco hledala v kredenci. Našla pytlík a hned se mě ptá. „Mami, ty to potřebuješ?“ „To víš, že jo, víš, jak to ulehčuje práci, to je ze všeho nejlepší.“ “ Jitka na mě valila oči a ptala se, jestli nemá něco vědět. A, co, jako bys měla vědět?“ „Tak, mami,“ brala pytlík do ruky,“ tohle jsou prezervativy.“ „No, co ti budu povídat, červená jsem byla jako ruská vlajka a hned večer jsem oběhla všechny sousedky, ať mi to vrátí, že ani peníze nechci.“ Smích a slzy jsem jen těžko zadržovala. Píšu vám krátký, leč úsměvný příběh kolem amonia, doufám, že se nezlobíte, vždyť smích je dobré koření.

    1. To je výborné, děkuju za tolik úsměvů najednou ?

  29. Zázvorky byly v dětství (i ranné dospělosti) mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Teď už mnoho let peče vánoční cukroví jen má žena a zázvorky odmítá dělat. Upeču si je tedy letos sám.
    Moje matka měla také ty typické zázvorkové formičky, ale asi se nedochovaly, nenašli jsme je.
    A pokud bych chtěl použít to klasické amonium, kolik ho dát do Tvého receptu místo prášku do pečiva, Flo? Amonium se stále prodává, teď pod názvem „cukrářské droždí“.
    Hezký Advent a požehnané Vánoce.

  30. Milá Flo,
    ne zázvorky už nikdy.Dělala jsem vloni a nezměkly vůbec a jaká s tím byla práce.Raději je oželím,nikdo je totiž nechtěl aby si nevylomil zuby.Přeji pěkný advent.

  31. Kocourek Bodík says:

    Zázvorky MILUJI❗
    Běda tomu, kdo se pokusí mi je zošklivit.
    A sláva a poděkování Florentýně, že se jejich přípravou zaobírá tak podrobně a s evidentním pochopením pro všechny zavilé milovníky zázvorek, jako jsem já …
    ?

  32. Evžen says:

    Děkuji, netančím… Momentálně ochutnávám vinné pečivo,neb ostatní vánoční se buď ještě neupeklo nebo je třeba se rozležet.

  33. Milena Šosová says:

    Mám dotaz vyšla také kuchařka s vánočním pečením, případně kde koupit za informaci děkuji

    1. Ano, vyšla, jmenuje se Vánoční kuchařka pro dceru a od podzimu ji mají ve většině knihkupectví. Jakmile se doprodá, dotisk bude zase až příští září. Případně se dá objednat i u mě v e-shopu: https://eshop.kucharkaprodceru.cz

  34. Ahoj Flo, vrátila jsi mě do dětství, ty v této době vždy pekl děda a mně jako dítěti nikdy nechutnaly ?
    Tak možná z poloviční dávky …??
    Krásný advent
    Gita

  35. Markéta says:

    Milá Flo, neodpustím si poznámku, že ty správné a nejlepší zázvorky jsou kypřeny pouze ruční prací. Recept po mé babiččce začíná slovy: cukr, vejce a žloutky třeme půl hodiny. Moje maminka tak postupuje dosud a to peče zázvorky minimálně ze 4 dávek pro široké okolí, já už využívám hrubou sílu robota. Jinak děkuji za užitečné poznámky o množství a hrubosti mouky. Já peču z hladké, ale možná je čas na změnu.

    1. Máš úplnou pravdu, i v tom mém receptu je nejprve tření vajec s cukrem do pěny a pod deset minut v robotu to určitě nejde 🙂

  36. Drahomíra says:

    Nikdy jsem je nedělala, tak je čas je vyzkoušet. Děkuji milá Flo za opět skvěle napsaný článek a za recept.

  37. Milá Flo, to je tedy výzva! Vždycky s nimi byla práce a pak byly tvrdé “navždy” ! A teď ještě z řídkého tésta? Ale jdu do toho, protože já je miluji a ostatní zobou, tak ať je zména! Díky za novoty , zména je život! Zdraví Eva.

  38. Simča says:

    Zázvorky jsem poprvé zkusila vloni, každý rok k našim tradičním druhúm vyzkouším pár „nových“… Některé připojíme k těm, co budeme péci opakovaně, zázvorky se ale do této skupiny nenominovaly 🙂 .
    Letošní pečení jsem už zahájila, uvidím, ke kolika druhům se prohrabu (vloni jich bylo 26).

  39. Milá Flo. Moc děkuji za recept. Manžel miluje a i pekl. Dám mu přečíst tvůj recept a uvidíme.
    Krásný advent.

  40. Dobrý den, mám otázku, co je to třetí nástavec? Zázvorky milujeme skoro všichni. Obvykle je peče dcera, ale protože musí před vánocemi odevzdat bakalářku, budu po dlouhé době zase péct sama. Děkuji za recept. Na hrubou mouku jsem opravdu zvědavá.

    1. O třecím nástavci shodou okolností píšu v následujícím receptu – u kakaových rohlíčků. Je tam i vyfocený.

  41. Milá Fló, krásně popsaný postup, dokonce mám po babičce i formičku, ale péct je nebudu. Nemáme je moc v oblibě a ze 14 druhů, co jsem pekávala, jsme udělali s manželem „výběrové řízení“ a shodli jsme se na 5, stejně je jich tak 7 – ze zbytků kuličky apod.
    Přeji všem pohodovou přípravu na Vánoce. Hlavně v klidu 🙂

  42. Ano, jsou výborné…. každý rok se trápím s těstem se slovy „letos naposled“… Jen místo zázvoru používám anýz a vyrábím hvězdičky.

  43. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, krásné počteníčko! Zázvorky jsem ještě nepekla, pekla je moje babička, ale mamka je neměla ráda, tak vypadly z našeho sortimentu cukroví. Vyzkouším poloviční dávku a uvidím, jaký budou mít úspěch.

  44. Tenhle recept se v naší rodině dědí „od nepaměti“ – kde nepaměť je asi 150 let – opisovaný z papírku na papírek. Jeho základ je v Rettigové, která se v rodině dochovala ve zlomcích původních vydání z roku 1834 a 1841.
    Snad proto ten recept pietně opsaný na papírku začíná slovy „Všechny přípravy musí býti prováděny v dobře vytopené místnosti: Třeme celá vejce s cukrem a cytronovou kůrou do pěny, na vál připravíme prosátou mouku a tlučený zázvor…“
    (v citrónu není překlep, v době, ze které pochází recept, se to tak psalo). Nicméně Rettigová má recept na zázvorky technologicky trochu jiný, nenechává je zaschnout, ale „krustu“ supluje potřením bílkem
    Žádné kypřidlo můj recept neobsahuje. Zato pečlivý pokyn že těsto je třeba nechat odležet a následně vykrájené tvary odpočinout přes noc.
    Zkoušel jsem s tím různě experimentovat. Mockrát. Skutečně klíčem k tomu, aby to „vyběhlo“ je ta povrchová krusta způsobená moučením při rozvalování a následným oschnutím. Pokud se tvary dají jen odpočinout, ale neoschnou (zakryjí se čímkoli méně prodyšným, než je ubrousek, i jen pečicím papírem) krusta se nevytvoří a tvary nevyběhnou.
    Rettigová zázvorky ještě polévá citronovou polevou a dává mandli.

    1. Kocourek Bodík says:

      Citronová poleva? To bude zřejmě suprový upgrade!!! ? ? ? ?
      Vyzkouším – na citronovou polevu není nikdy pozdě …
      Dík za tiú! ? ?

  45. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Zázvorky nevyzkouším, pro dietu nemůžu a u nás zázvor nejede ,ale i tak děkuji za další recept. Iveta.

  46. Jarmila says:

    Krásný den, Flo. Děkuju za recept… Hledala jsem ho u Tebe tady v receptech už minulý tyden, kdy jsem se pustila do zázvorků, cukroví mého dětství. Delavala babička i pak mamka.
    Když jsem tady nenašla, tak jsem hledala jinde na webu a našla. První várka se povedla, druhá ne. Druhou jsem totiž experimentovala, dala jsem pohankovou mouku se špaldovou a část cukru nahradila čekankovym sirupem. No, asi z toho budou zázvorkové sušenky do čaje ?.
    Ale i tak moc děkuju za rady, tipy a recept, vyzkouším příště! J.

  47. Ahoj Jani, děkuji za recept. Zázvorky dělávám pravidelně na vánoce, ale mám trošku jiný recept. Ten Tvůj se mi líbí, letos ho zkusím. Přeji pěkný advent. Zdravím.

  48. milá Flo, díky za recept, sama jsem ho podědila od tety Máři, cukrářky, která svého času pekla pro celý Olomoucký kraj, recept je stejný, pouze dávám moučk. cukr (zázvorky mě přijdou ve finále hladší a jemnější), o lžičku více zázvoru a o jedno vajíčko méně. Tvůj popis postupu při vykrajování mě fascinuje, sama jsem to nikdy nedokázala při předávání receptu vysvětlit. Souhlasím se všemi, že zázvorky buď někdo miluje, nebo nejí vůbec. U nás je navíc milovali ještě všichni jezevčíci, které jsme měli.
    Přeji krásný vánoční čas Tobě i všem kuchařinkám zde

  49. JOZEFíNA says:

    Milá Florentýnka, ďakujem za Tvoj recept na zázvorníky,práve dnes som vykrájala zázvorníky, podľa iného receptu.Milujem zázvorníky pre ich pikantnú chuť. Hľadám už dlho ten správny recept, ktorý by mi vyhovoval. (Mám nazbieraných asi 13 receptov) Dnes som robila z polohrubej múky a so salajkou(amonium). Zajtra budem piecť, uvidím ako sa zdvihnú. Niekde som čítala, že zázvorníky sa “ pijú“ – namáčajú sa do čaju, alebo kávy. Tvoj recept som otvorila až teraz, musím ho odskúšať. Mám radosť, že som našla tvoju stránku, ktorej venuješ veľa času a fantázie. Veľká vďaka.
    Prejem pekné tvorenie, pečenie a krásne vianočné sviatky.

  50. Libuše Nagyová says:

    Zázvorky miluji. Vykrajovatko i v drobné verzi se dalo před covidem koupit na vánočních trzích. Vždycky jsem zapasila s tím řídkym těstem, letos vyzkouším přidat hrubou mouku. Pomohlo mi po kouscích vyvalet těsto mezi 2 většími kusy plastových sáčků.

  51. Zdenka says:

    Flo, díky za recept. Mám je ráda, tak jsem je vyzkoušela. Mamka je má vždycky nafouknuté a já podle jejího i dalších testovaných receptů vypadají jako kousky překližky. Že jsem dobrá v práci s lupénkovou pilkou mi před mnoha lety řekl kamarád, když jsem mu přinesla ochutnat perníčky ?. Ty jsem už vychytala. Zázvorky ne. Včera jsem zkusila Tvůj recept a mají trochu “nožičku” a jsou vláčné, výborné, ale nafouknuté nejsou. A to jsem dala amonium. Mňam.

    1. Já jsem dala těsto odpočinout ven a potom po kouscích vyvalovala. Nepotřebovali přidávat tolik mouky. Krásně naskočily

  52. Tak zázvorky vůbec neznám, ty bych ráda zkusila. Zázvor máme rádi. Jen jsem myslela, že bude v receptu čerstvý 😀 Ten doma máme. Bohužel bych je potřebovala bezlepkové, tak to mám asi smůlu. Všechny mouky mám hladké, jen rýžovou krupici. Ta by se asi nechovala správně.

  53. Barbora says:

    Když jsem si řekla, že letos zkusím zázvorky cácorky, tak jsem vůbec netušila, že je to taková věda. Nejdřív jsem je chtěla dělat podle jednoho receptu, který byl stručný a vůbec nevypichnul důležité poznatky, které jsou zde. To by byla asi cesta do pekel. Vykrajovatko na zázvorky mají moji rodiče, a tak jsem si musela vystačit s hvězdičkami. V troubě jim narostly krásné nožky. Mám z nich radost, i když mi to řídké těsto dalo tedy zabrat. Přítele jsem musela odhánět jinak by se nedožily Vánoc. Tak snad budou potom měkké. 🙂

  54. Milá Florentýnko,přečetla jsem si Tvůj recept na zázvorky,hlavné postup,který uvádíš,ale po pravdě řečeno,v životě jsem je nepekla,pouze moje babička,co si matně pamatuji,ani maminka nevím,že by je pekla,ale opravdu si netroufám.Zřejmě to vzdám.Ne,že bychom je v rodině milovali,ale jako dech vánoc.Měj se pěkně a krásný advent Ti přeji

  55. Milá Flo, výzva přijata, včera jsem závorky upekla. Teda vzhledem k tomu, že nemám správnou formičku, nemám závorky, ale „kocourky“. Mám z nich radost a vůbec mi nevadí, že je budu asi pojídat sama. Při rodinném průzkumu mi všichni oznámili, že jim nikdy nechutnaly. Proto jsem raději udělala jen poloviční dávku, ale nemám strach, že by se nesnědly, jsou výborné i čerstvě upečené. Děkuji za recept.

  56. Děkuji, vyzkouším i tento recept… Jinak zázvorky=moje vánoční jednička. Na Slovensku se pekly (piekli) i v lete a nosili sme ich spolu s meltou koscom na lúky a do polí.

  57. Pavla says:

    Tak jsem pekla dle receptu…a vůbec se nevedlo, nasypala jsem tam odhadem kilo hrubé mouky,aby se daly vůbec zpracovat a ted jsou jak beton…a to jsem jtěsto nechala odležet a vůbec jsem se řídila tvými radami. Prostě něco mezi nebem a zemí způsobilo tuhle patálii.. A to mi jinak vždycky tvé recepty vychází tak jak mají. Ale nevadí, snědí se i tak..

  58. Milá Flo, já jsem zázvorky nikdy nepekla ( jsem nepečivý typ:-)) a nikdy jsem nechápala, co to je za vykrajovátko v mých zásobách po babičce.
    Až dnes:-))

    Děkuji:-)))
    Třeba ho jedno použiji:-)´

    A za Tvé kuchařky děkuji:-) Už jich pár mám a vařím podle nich… i při pouhém listování :-))a všichni mě- TEBE- doma chválí!
    Děkuji Ti za Tvou upřímnost v receptech a krásný doprovod slov:-)

  59. Kateřina says:

    Ahoj Flo,
    před chvílí jsem vyndala zázvorky z trouby. Postupovala jsem podle Tvého receptu, těsto zadělala včera v 16:30, asi do půlnoci bobtnalo zakryté při pokojové teplotě, o půlnoci jsem rychle vykrajela mouku jsem přidala myslím dost málo, vlastně jen na podsypani, lepilo se teda až hrůza, ale rychle jsem to zvládla. Pak v chladném spajzu odpocivaly na plechu a teď dopoledne jsem je upekla. Chuťově jsou super, ale vůbec mi nevyskocily ? Tak nevím, kde se stala chyba. Dlouho bobtnaly?

  60. Mne teda vyslo tezce rozpadava hmota, tak uvidim, co zitra upecu.

    1. Tak tedy doporucuji pect z hladke, loni mi krasne vysly a letosni z hrube jsou fakt prapodivne. Zaludek si to asi prebere, ale hezke ani nafoukle nejsou.

  61. Martina says:

    Hezký den všem, zkoušela jsem zázvorky poprvé v životě, těsto tedy bylo opravdu hodně řídké (nemožné válet) a nechtěla jsem prisypavat další mouku a tak jsem to dala do igelitaku a nastříkala jsem takové tyčky (to drželo tvar), pri pečení nic moc vůně toho zázvoru :), zatím jsem ochutnala jedno a prijde mi to trochu jako rakvička, ten zázvor chutná dobře, štiplavě. Ale je to dost sladké. Tak kdo nesladi moc, jako já, tak raději uberte trošku z cukru. (Otázka je, zda to neudělá něco s konzistenci).Zřejmě jsem tedy.recept technologicky nezvládla…i když jsem vše pochopila. Přeji mnoho zdaru!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close