Asi se shodneme, že vepřové výpečky by měly být řádně vypečené a řádně ochucené. Kdyby se prodávaly někde na rohu, dle mého skromného mínění by se na ně stály fronty, ale zřejmě ještě nikdo s podobným podnikatelským záměrem nepřišel. Vééépřovééé výpečkýýý! Úplně to slyším.
Nehledě na to, že kdyby se mezi státní symboly mohlo počítat i maso, Česko by zcela jistě dostalo přiděleno vepřové.
V zásadě těžko hledat na vepřových výpečcích nějaké kuchařské těžkosti a záludnosti, vždyť jde jen o maso nakrájené na kostičky, ochucené cibulí, česnekem a pepřem a pečené v troubě tak dlouho, až to s okolo přihlížejícími není k vydržení. Proto se s vámi ráda podělím o jednoduchý a spolehlivý recept (pokud byste ho snad hodlali zpeněžit v podobě výše uvedeného námětu, budu první zákazník a pevně věřím, že budete nabízet i věrnostní program).
Varování: Nadměrná konzumace vepřových výpečků vám může způsobit pocit přejedení.
Vepřové výpečky á la hospoda
Na tradiční vepřové výpečky potřebujete řádně prorostlý bůček, protože výpečky musí skoro plavat v tuku. Je to jejich rozpoznávací znamení. V těch lepších podnicích a v lepších rodinách vám vypečený tuk naservírují bokem v omáčníku, ať sobě a svému žlučníku posloužíte, jak je libo.
Jelikož se moje rodina dřevorubectvím živí jen výjimečně, pokud je nárazově potřeba postarat se o dřevo do krbu, dělám ve výpečcích malý úskok a místo tradičního bůčku peču raději krkovici. Ale recept bude v pohodě fungovat i s bůčkem, takže se zařiďte podle sebe a svých energetických potřeb.
Jak se pečou vepřové výpečky
Tučné a prorostlé maso miluje delší pomalé pečení. Klidně bych řekla, že o to přímo škemrá. Vlákna se rozvolní, tuk povolí, takové maso se pak dá skoro krájet lžící.
U pomalého pečení ale nikdy nevznikne vypečená barva s odstíny růžového zlata. Ta se vytváří jen při vyšších teplotách. Takže jak to spojit dohromady?
Možnosti jsou dvě:
- buď zlatavou barvu vytvoříte hned na začátku pečení, třeba opečením masa na pánvi nebo tím, že rozpálíte troubu doběla a následně ztlumíte pro dopečení,
- anebo nejdřív maso pomalu přivedete do měkoučkého stavu a až nakonec mu vytvoříte žádoucí vypečení pootočením termostatu skoro nadoraz.
Existuje i možnost, že zvolíte zlatou střední cestu, nastavíte troubu na konstantních 180 stupňů a při občasném dozoru upečete maso doměkka a dozlatova. Tenhle způsob netrvá tak dlouho, výsledek je bezvadný, lze ho beze ztráty kytičky servírovat hladovým, ale já mám pocit, že kombinace pomalého pečení a vysokého tepla přináší o stupeň vyšší blaho.
Pro větší kusy libového masa ráda volím posloupnost vysoký žár pro opečení + mírné teplo pro dopečení (například zde: roastbeef nebo vepřová pečeně), ale pro větší i menší kusy tučnějšího a prorostlého masa na to jdu obráceně: nejprve líné změknutí, pak teprve zezlátnutí. Čili mi tahle druhá možnost vyhovuje i u výpečků.
Často vídávám v kuchařkách, že se maso na vepřové výpečky na začátku pečení podlévá vodou. Upřímně si myslím, že to je zbytečný úskok, takové maso se pak v troubě v téhle vodě nejprve vaří, dokud se tekutina neodpaří. Když maso dáte do pekáčku nasucho a pečlivě ho zakryjete, při nízké teplotě se nejenže vůbec nepřipálí, ale v klidu si pustí dost vlastní tekutiny, která je na rozdíl od vody plná zajímavé chuti.
Podlévání vodou je nutné v těch receptech, kdy od začátku pečete na vyšší teplotu – řekněme od 150 stupňů výš – a nechcete se masu moc věnovat. Nemám to ráda a nemyslím si, že tím vznikne ideální chuť a měkkost. Když už podlévat, tak raději až v pozdějších fázích pečení, kdy podlévání a přelévání opravdu brání zbytečnému připékání a vysušování masa. Víc jsem k tomu napsala v samostatném článku o pečení coby tepelné úpravě.
Dvě fáze pečení
Pečení vepřových výpečků má tedy v mém provedení dvě fáze.
1. fáze: pomalejší
Neprve peču maso při 120 stupních a trpělivě dvě hodiny čekám, než změkne a pustí tekutinu a tuk. Osazenstvo vaší domácnosti po první hodině bezpečně pozná, že chystáte něco lahodného, a ke konci druhé hodiny už budou vyžadovat odpověď, kdy že to hodláte konečně dokončit, protože kdo to má s takovou vůní vydržet.
2. fáze: dopékací
Zde pekáček odkyjete, zvýšíte teplotu na 200 stupňů a budete péct ještě tak dlouho, až se všechna tekutina vypaří a maso zezlátne ze všech stran. Tohle teprve bude zkouška trpělivosti, na to vemte jed. Maso je třeba hlídat a promíchávat, zejména v posledních chvílích. Též je třeba dbát na to, aby kousky cibule a česneku zbytečně neulpěly na stranách pekáčku, kde je nic nechrání a kde by se snadno spálily a zhořkly. A konečně čím déle budete maso při vysokém teplu trápit, tím víc hrozí, že se vysuší.
Tady je prostě důležité myslet na to, že cílem je co nejrychlejší zezlátnutí a odpaření a že je podstatné zbytečně to neprotahovat. Proto tak vysoká teplota a zvýšená pozornost.
Pokud by se vám náhodou stalo, že své schopnosti maso uhlídat trochu podceníte a maso poněkud vysušíte, nebojte se do rozpáleného pekáčku přilít asi deci vroucí vody a vše bleskově promíchat. Mírně vysušené maso dokáže tuhle tekutinu nasát zpátky a záchrana je tak snadná. Kdybyste se ale dostali až do fáze počínající kremace, pak se obávám, že cesta zpět už není.
Ochucení
Tradiční ochucení vepřového masa na výpečky čítá jen sůl, čerstvě mletý černý pepř, cibuli a česnek.
Solit se nebojte, já na 650 g masa dávám hned od začátku jednu čajovou lžičku hrubé soli, skoro vrchovatou. U jemné soli to bude méně, řekněme zarovnaná lžička, ale pokud máte rádi vepřové výpečky hodně slané, dá se ještě přidat.
Cibuli krájejte spíš nahrubo, jemné kousky by se vám při vypékací fázi pečení brzy začaly připalovat a vztekat. Česnek přijde do masa na plátky.
Dokončovací úpravy pro vepřové výpečky
Na rozdíl od všech ostatních druhů pečených mas to mají vepřové výpečky dobře vymyšlené. Se šťávou v pekáčku se nemusí dělat vůbec nic, snad jen ji přecedit.
A víte proč? Ono o žádnou šťávu totiž nejde. Když výpečky dobře upečete, všechna tekutina se vypaří a zůstane jen sádlo. Sádlo se nedá zahustit jíškou na šťávu; sádlo je jen čistý tuk.
Z krkovice budete mít sádla poskrovnu, v podstatě jen stopové množství, takže se naprosto netrapte nějakým cezením; není co cedit. Sádlo vypečete jen z tučného bůčku.
Tradičně doprovází vepřové výpečky na talíři buď zelí a brambory, to pokud je podáváte teplé, nebo chléb, hodláte-li je dojídat studené. Bramborový knedlík, který jsem použila jako úskok pro likvidaci svatomartinských zbytků, je sice taky fajn příloha, ale někomu to může připadat suché.
Čtyři osoby v receptu berte s rezervou; na jednoho člověka to sice podle přepočtu vychází přes 150 g masa, což je dostatečně, ale vzhledem k tomu, že skoro všechna tekutina, která se z masa v první fázi vypeče, se následně odpaří, hmotnost výsledku uspokojí spíš tři běžné strávníky. A navíc – proč si to nepřiznat – o tohle jídlo se dost špatně dělí.
Suroviny
- 650 g vepřového boku nebo krkovice bez kosti
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 zarovnaná lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek taky zbavte slupky a rozkrájejte na tenké plátky. Maso vhoďte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, solí a pepřem.
- Pekáček těsně zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Zapněte ji na 120 stupňů (s předehříváním se trápit nemusíte) a pečte bez jakékoli pozornosti 2 hodiny. Pokud pečete bůček a nikoli krkovici, klidně si ještě 30 minut přidejte, pokud máte pocit, že by se sádla mohlo při prodloužení vypéct ještě trochu víc.
- Pekáček vyjměte z trouby, odstraňte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby, tentokrát už nezakryté, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 40-45 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská opečenou barvu. Důrazně připománám, nezapomínejte v téhle fázi maso aspoň třikrát promíchat, zejména ke konci. Nereptejte a věnujte mu péči, vrátí se vám to v chuti. Tím, že vše pečete zprudka a nezakryté, dáváte vepřovému maximální prostor získat zajímavou, silnou, vypečenou chuť.
- Jezte umírněně, zapíjejte pivem a doplňte dlouhou svižnou procházkou na čerstvém vzduchu, jinak to s vaší dnešní energetickou bilancí dopadne dost bídně.
PS. Vepřové výpečky v ještě dietnější verzi najdete v Hovorech s řezníkem.
Florentýnko!!!
Nedělejte mi to!!!
Ač nejsem zrovna masový nadšenec, tak nad tímhle sliním jak náš pes!
A recept jde v pravou chvíli – zlikviduju zbytky v mrazáku.
Děkuju moc????
Rádo se stalo. Všechno.
Milá Flo,
vepřové výpečky zbožňuji, ale ještě se mi je nepodařilo nikdy udělat tak jak si to představuju. Ale možná teď s Vámi se mi to podaří. Jen nevím jak na opravdu chutné zelí. Dokonce nevím ani jak ho nastrouhat, pokazil se mi mixér a nedaří se a nedaří. Vždycky jsem ho nakrájel na osminky, ale na ručním struhadle to nejde nastrouhat. Rozpadá se to, tak jsem to vzdal. A správně to ochutit je také problém. Co s tím? Poraďte. Předem děkuji. Tady z reakcí vidím, že se jedná už o šest let staré příspěvky, tak nevím jestli ještě na ně reagujete. Ale přesto, předem díky.
S pozdravem Ctibor
Slintám, balím se a jdu si k řezníkovi koupit krkovici. Ať si šéf říká, co chce. Ono se to beze mne taky chvilku nezblázní a doma se zítra všichni budou po obědě olizovat až za ušima.:-D
Moje tchýně byla skvělá kuchařka a ta mě naučila ještě jeden fígl (a věřím, že to tak dělá většina kuchařek). Po odstranění masa z pekáčku se do něj nalije trochu horké /převažené/ vody a nechá se to chvilku povařit. Ona se tam pak z těch přípečků udělá úžasná šťávička. Je přece škoda tuto dobrotu jen tak nechat v pekáčku. Dá se konzumovat jak čerstvé – teplé, tak i studené – namazané na chleba.
Tchýně je mazaná, ta šťáva je vážně úžasná. Výpečky se ale – technicky vzato – s žádnou šťávou nepodávají, pouze s vypečeným sádlem. Ta šťáva je skvělá k použití na něco jiného. Nebo na vytření chlebem beze svědků 🙂
AHoj Flo,
omlouvám se za začátečnický dotaz (klasické vaření zatím vůbec nezvládám) – když se mi všechna tekutina vypeče, čím to pak přeleju na talíři? Nebude to moc suché? Nebo stačí „mokré“ zelí? Díky! 🙂
Hanko, to je úžasný dotaz. Výpečky jsou jedním z mála jídel, které se nepřelévají šťávou na talíři a podávají se jen s tím sádlem, co se vypeče. Proto se k nim raději podávají brambory, ostatní přílohy by opravdu byly dusivé. A to zelí taky pomůže.
No mňam! Já jsem teda masožrout a výpečky, to je moje! Ani nevím, jestli na ně někoho zavolám :-). Děkuju za bezva tip.♥
Milá Florentýnko,zdravím Tě a Vás ostatní také. Zatím se zelím nemám problém. Totiž,husa se u nás nepekla,máme zpoždění o týden. Já vím,už nebude Martinská,ale nesešlo by se dost strávníků. Já si jindy husičku schválně nechávám až na Štěpána,ale letos to bude jinak, bude taky sváteční. Budeme jí říkat Alžbětínská. Zelí bude dvojí a bramborový knedlík to jistí.
Výpečky přijdou na řadu asi za týden ,ty jdou u nás taky na odbyt. A máš pravdu,Florentýnko,jsme jedlíci vepřového,to je známá věc. Ahoj Alča
Klasika je bůček a plecko. V koření dle mého názoru chybí KMÍN. Bez kmínu vepřové nelze :).
Vypadá to úžasně. Díky za recept. Příští víkend jdu na to :))
Mám ještě jeden recept na to, jak zpracovat zbylé zelí. Je to ZELÍ ZAPEČENÉ S NUDLEMA. Když mi to kdysi nabízela snacha – měla v té době období zdravé výživy – říkala jsem si, že to pro blaho rodiny vydržím. Ale teď zelí zbylé od oběda nestačí.
Dušené zelí, nejraději červené, se zamíchá s těstovinama, osmaženou cibulkou a uzeninou (mohly by to být i zbylé výpečky) a zapeče se v troubě do zlatova. Je to neskutečná dobrota.
Potvrzuji, také to tak dělávám. Doma tomu říkáme falešné halušky a nezapékávám, jen to smíchám v obrovské kameninové míse (a opepřím). Tak jestli myslíte, Zuzano, já to teda příště zkusím zapéct.
Jo, a ještě k výpečkům. Když k nim plánuji červené zelé, k masu přidám pár sušených švestek, nebo nakrájené maso smíchám se dvěma třemi lžícemi povidel. V takovém případě kmín nahrazuji tymiánem.
Dnes koupím bůček a v sobotu se do toho dám. Už se těším, takže díky za recept.
Kmín nedávám. Když peču bůček klasicky, tak ano, ale na výpečky ne. Když vyškvařuji sádlo, taky tam kmín nedáváte a toto je dost o vypečení. Ale jednou to s tím kmínem zkusím, možná se mílím.
Ahoj všichni.To co Florentina doporučuje je bomba a po huse,která byla mimochodem vyníkající(pečena 12h.na 80 st. zakrytá a 2hod.dopečená) je tenhle recept další kal. bomba.Zítra je svátek,tak to musím vyskoušet.
Moc děkuji za recept. S pečením masa nemám moc dobré zkušenosti, ale podle tohoto receptu to zase s chutí vyzkouším. Prostě jednou se to povést musí 🙂
Zase nás, milá Flo, svádíš. Ale když to vidím, kdo by se nedal. Dobré chutnání všem, kdo se do výpečků pustíme. Užijte si prodloužené volno.
Milá Flo,vaše výpečky mám strašne moc rada,a zistila som,že ich robím úplne ináč 🙂 takže ďakujem velmi pekne za inšpiráciu a cez víkend idem na to 🙂
Milá Flo, toto mi nedělej. Musím něco dělat s váhou 🙂
Nevadí, budou o víkendu. Ale moje rodinka hodně šťávy a br. knedle.
Peču také pomalu, pak přendám maso opatrně na plech,
šup pod roztopený gril, šťávu dodělám klasicky.
Milá Florentyno,
Díky za recept. Výpečky sice dělám docela casto, a myslím že docela dobře..
Ale dnes jsem se zase poučila (jako už mnohokrát), jak je to s tou teplotou při pečení!!!
Takže zase mockrát díky.
LIBA
Milá Flo,hned bych si dala .Vypadá to skvěle.
Budu dělat o víkendu nemohu odolat.
Díky za tip.Hezký prodloužený víkend. J
Flo, děkuji, každý čtvrtek se těším na Tvůj blog, kde se dovídám něco nového, inspirujícího. Co nejdříve vepřové výpečky připravím. Zdravím J.
Milá Flo, opět krásné počteníčko, i když dneska jsem ho protrpěla, protože začly pracovat moje chuťové buňky! Vepřové výpečky se zelím patří mezi moje oblíbená jídla. Kořením stejně jak je uvedeno v receptu, akorát vyzkouším pomalejší pečení. Zdraví Vlasta!!!
Styl Tvého psaní mě hodně baví. Si jednoduše hóóódně dobrá.Výpečky – tak asi si je zakážu i když , no uvidí se.
Dobrý večer, Flo,
díky za dobrý námět – mám i zelí i krkovičku – mohu se tudíž „vytáhnout“ při nedělním kuchtění. Má milá snacha dorazila na Martina s kompletním menu /husí, správně do zlatova upečená stehna, trojí knedlíky a zelí dvojí barvy./ Porce byly přenáramné, takže
zůstalo v mrazáku na zítřejší sváteční oběd tolik, že budu pouze ohřívat. K zapití místo vína -nezbylo- bude pouze plechovkové pivo. To konečně i k těm „výpečkům“ za jejichž připomenutí děkuji…
Dobrou noc – Jarda
ahojky Flo,napřed tvoje Beleše,ted zmínka o Lepenici a jsem zase o hooodně let u své babičky. Ale výpečky z krkovičky o víkendu budou určitě. Děkuji za připomenutí velké mnamky.
Všeem přeji dobrou chut při likvudaci výpečků
Milá Flo zdravím tě, na huse jsme byli letos v restauraci a dobrý (sotva jsme se odvalili) ale výpečky už byly také a právě se dojídají s chlebem k večeři 🙂 .
Ahoj Flo i vsichni ostatni ! S politovanim musim konstatovat, ze martinskou husu i popisovane vypecky si musim ve svem veku (75 let) odpustit – uz mi to nedela dobre. Pripojuji se ale k nazoru, ze kmin k veprovemu patri. Rada si o tom vsem aspon poctu, a trochu zavidim tem, kteri se do toho hned pusti. Tak tedy – dobrou chut!
Milá Flo !
Nejsem vůbec psavec , ale teď musím. Kdo to má vydržet !
1. Jsem těžká váha
2. Těžký diabetik
3. Mlsoun a kdo má potom číst Tvé recepty ?
Vařím ráda , ještě raději jím, miluju myčku nádobí, takže mi nic nebrání, abych se do toho dala. Ale kdo se má potom podívat do zrcadla?
Používám velmi často pomalý hrnec, udělám to tam a to zelíčko tam udělám taky. Br. knedlík udělám maličkejm abych tolikk nehřešila.
Díky za inspirace Irean
vepřové výpečky dělávám milujeme je se zelím a knedlíkem a dělám je s krkovice pěkně prorostlé
Ahoj Flo.
Výpečky určitě nevyzkouším jsem na dietě.
Iveta.
Milá Flo,
Jelikož už málokdy vařím víc jak pro dva lidi, tak se nad recepty vetšinou jen zasním. Ale letos jsem si řekla, no co, tak tu kachnu budeme mít natřikrát a pekla jsem. Poprvé, ale povedla se! Mana nebeská. Ale výpečky jsem dělávala často v různých variantách a s různým kořením, a nikdy jsem nezapomněla podlít. Teď už vím (po zkušenosti s kačenkou), že se nemusím bát nepodlívat. A když není zelí tak špenát z kadeřávku nebo mangoldu.
Přeji nám všem hodně takových dobrých receptů.
Ahoj Forentyno,
dovolil jsem si jeste, ciste intuitivne, pridat asi tri spetky kminu. A byla to bashta!!!
Diky
Vepřové výpečky! Vynikající! Už nějakou dobu vařím, ale takhle krásný postup jsem dceři nedokázala sama popsat. Florentynko, děkuji ????
Mila Florentynko,urcite v nejblizsi dobe recept vyzkousim a o vysledek se podelim.Mam rada takove zdlouhavejsi vareni. Ahoj Milca.
Ještě nikdy se mi tak nepovedly! Díky moc! A hezké dny… 🙂
Jé, mňam, to bylo dobré…
Ahoj Flo 🙂
musím ti poděkovat za tento recept.
V sobotu jsem se rozhodla rodině uvařit podle tebe. Maso mi děti chválili a knedle také. A když chválí děti tak je to nejvíc 🙂
Videorecpt ke knedlíkům byl pro mě super návod, děkuji. Knedlíky se mi poprvé povedly jako bych je dělala pravidelně. Hurááá
Jsi nejlepší.
Děkuji a těším se na další obědy a večeře “ s tebou“.
Téra
Mé oblíbené vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem jsem si dával k obědu v jídelně nádraží Praha-Střed, když jsem služebně jezdíval na ÚV ČSZS. Od té doby jsem už je nikde nespatřil. Nyní – opět Tvou zásluhou – si je budu moci udělat kdykoliv. Díky! Tvá příprava členů Tvého e-mailového klubu na zimu je promyšlená, skvělá a včasná.
Ad „Florentýna v Médiích“: Tvoje činorodá účast na všem důležitém a účelném veřejném dění zpochybňuje, že nejsi mimozemšťan.
Takže.. co říct.. výpečky jsem dělala o víkendu… A? … Prostě blahoooooo!!!!! Všichni se olizovali až za ušima a příště to chce rozhodně mnohem, mnohem více masa! :o)))
Díky za recept!
Koupil jsem si krásnou krkovičku a jdu na to podle tohoto receptu.Jen jsem to četl a měl jsem plná ústa slin.Výsledek bude určitě stát za to.
Ahoj Flo,
tak jsem se konečně dokopala k výpečkům podle tvého receptu.
Dělala jsem z krkovice.
Do zelí jsem přidala podle pana Ference sušené švestky a taky nemělo chybu.
Jako příloha gnochi, teda z obchodu, ty už se
Miluju výpečky 🙂 Nejlepší dělají v okolí Vysokého Mýta. Nechápu jak je to možné, ale chutnají tam jinak než ve zbytku České republiky 🙂
Milá Flo, děkuji za krásně popsaný koncert vůní a chutí. Hodí se k výpečkům špenát a bramborové knedlíky?
Veroniko, já bych neváhala 🙂 Jen bych asi použila tučnější vepřové, aby bylo čím přelévat bramborové knedlíky.
Dobrý den Flo,
děkuji za recept a určitě se do něho co nejdříve pustím, neboť jsem se nedávno vepřové výpečky snažila udělat a nebylo to ono. Doufám, že podle tvého podrobného návodu se mi konečně povedou tak, jak si manžel představuje. Za 44 let manželství jsem je totiž dělala poprvé.
Květa
Dobrý den,
tak jsem se dnes rozhodla upéct tyto výpečky,byla to moje premiéra a musím říct,že jsou velice dobré.
Dělala jsem h vepřového ramínka, krkovičku jsem v obchodě bohužel nenašla. Děkuji za recept.
Pomalé pečení super… každý má trošku jiný postup. My jako maso bereme 1/3 bůčku + 1/3 plecka + 1/3 krkovice …koření a zeleninu stejně jako vy, ale 1,5 kila masa zaliju půl litem vývaru a nechám naloženo v ledničce 1 až 2 dny ….pak teprve pomaličku pečeme.
Už jsou v troubě 🙂 omnomnom
Dnes se mi na skok přiletěla dcera z ciziny – USA a nemluví o ničem jiném než o tom jak se těšila na vypečky se zelím… Prostě je to dobrota… A zítra bude svíčková. Ach ty kalorie
U nás se už výpečky nedělaly 100 let.. Je třeba to napravit ????
Jako malá holka jsem je měla každou chvilku u prababičky. Ona u nich ale vynechala česnek a před dopečením přihodila pokrájená játra. Vždy k nim byl chleba s křenem ???? Jooo.. chutě dětství ????
Výborné dělala jsem pomalou variantu.
Maruško, jsem moc ráda, že chutnalo. Flo.
Zdravím, když už to zkusím s tím bůčkem, počítám, že tam přijde komplet, tedy i s kůží.. Nebo se mýlím? Jak je to lepší? Díky. Už teď mám chuť.
V tomhle případě bych kůži z bůčku nepoužívala. Na pečený bůček včetně kůže tu mám jinou hříšně dobrou záležitost: pečený bůček.
Kůži z bůčku stáhnu – a přece ji nevyhodím – přidám ji k masu vcelku. Hotovou ji sníme, jen nesmí být moc vypečená, aby se nechala ukousnout.
Flo, byly naprosto uzasne!!! Po dvou hodinach peceni a sundani alobalu jsem tomu moc neverila, ale pak opravdu krasne zezlatly a pri tom zustaly krasne mekke. Dekuju za vase recepty.
❤️
Super recept. Výpečky miluju,ale nikdy se mi nepovedly. Po přečtení rad jak to nedělat jsem zjistila, že vše jsem dělala špatně. Na dnešním obědě si pochutnaly i děti, které maso jí velmi zřídka a dokonce si i přidaly.
Paráda ❤️
Děkuji za recept. Přečteno, upečeno a byl úžasný úspěch. Partner byl nadšený. ????
❤️
Flo, dnes kombinace zbytku bramborových knedlíků a zelí dle receptů z vaší kuchařky a výpečky z krkovice, která zůstala od Vánoc v mrazáku. Bomba! Díky, vařit dle vašich receptů a nápadů nás baví…. Teď by to ale fakt chtělo nějakou výživnou procházku 🙂
Děkuju! Věřím, že i ta procházka byla vydařená 🙂
Tak jsem to našla a chci to udělat jako masový „dezert“ na studeno s chlebem, na zobání, pro návštěvu jako lahodu na stůl. Bude to vhodné ?
Maruško, výpek ztuhne, takže studený výsledek bude vypadat jako máslo v sádle. Pokud to takto chcete, tak není problém podávat výpečky na studeno.
Tak už mi došla trpělivost 🙂 Vždycky když hledám na webu recepty kvůli inspiraci nebo i konkrétní recept, projedu přes vyhledávač dvě stránky a nakonec pokaždé skončím tady. Takže už žádný vyhledávač, i dneska budou výpečky přesně podle Vašeho receptu. Už jsou v troubě 🙂
Super ❤️
Zajtra idem na to. Pol kila bocika a pol kila krkovice. Dúfam že sa vydarí. Ďakujem za super recepty.
Jasně že Kmín tam být musí. Kdybych někdy na vojně uvařil mužstvu ( dávno tomu, cca 45 let ) výpečky s bramborem, to by hoši asi koukali a řekli náčelník kuchyně se zbláznil !
Jedině bramborový knedle, nebo po našem – pravý jihočeský bosák.
Alespoň pro mne neexistuje jakékoliv vepřové pečené maso bez kmínu. Jinak skvělé.
vždycky jsem maso pekl jen bez cibule. Těď jsem to zkusil s cibulí a česnekem a paráda. Peču ho ve starém sporáku na dřevo, večer je již třeba zavlažit. Teplotu jakou mám nevím, když přiložím vyšší, když zapomenu nižší. Peču cca 3 hodiny. Občas maso otočím opečeným dolů. až přestane mít vodu, tak je hotové. Pod pekáček na dno trouby podsypu trochou bukových a švestkových pilin, které pak doutnají a mojí částečně děravou troubou kouř odejde do komína. Předtím však přidají masu lehce další chuť. Není to uzené jen ovoněné. To v elektrické troubě nejde.
Och 🙂
Tak jsem to vyzkoušela (bez toho podlévání) i bez předehřívání trouby (poprvé) a výsledek je opět vynikající, jen jsem trochu přetáhla čas, tak je krkovice trochu víc upečená, ale na chuti to neubralo. Ostatní recepty na výpečky v záložkách asi smažu. 🙂
Dobrý deň.
Chcem sa vás opýtať na váš názor, či by sa, na jednom pekáči dala upiecť aj krkovička aj bôčik naraz….
Ďakujem za odpoveď….
Zdravím, včera jsem dělala muži výpečky podle vás a byl nadšený ? Zkoušel je několikrát sám na několik způsobů a poprosil mne, zda s tím něco nevymyslim sama, že to doposud nebylo ono. Já je také nikdy nedělala, ale sazela jsem na jistotu a nakonec je skutečně u vás našla. Byl nadšený ? Děkujeme.
Ježíš,to bylo tak dobré. Díky díky