Pečený bůček, na který lze pět ódy

Tenhle pečený bůček je čistý minimalismus. Vždycky mě znovu a znovu přivede k údivu, jaké skvělé věci se můžou v kuchyni zrodit z pouhých dvou surovin – kousku masa a trošky soli.

Jak už to tak bývá, jediné tajemství křupavé kůže, měkkého masa a sytě zlaté barvy se skrývá ve způsobu, jak se maso peče. Peču ho položené na jeho vlastních kostech, které jsem mu předtím uzmula pár tahy ostrým nožem, a peču ho nezakryté.

Nasucho pečený bůček

Když pečete maso suchým žárem, bez přikrytí a bez tekutiny v pekáčku, jsou důležité dvě věci: nenechat maso koupat ve vypečené šťávě a často ho přelévat – nejlépe jenom vypečeným tukem.

Jakmile maso schováte pod poklici a podlijete do poloviny, už ho nepečete, ale dusíte, i kdyby se všechno nadále odehrávalo v troubě. A tak má opravdové pečené maso velmi specifickou chuť, zlatavou barvu, pokud možno vypečenou kůrčičku a náramně voní.

Pro toto pravověrné pečení se hodí pekáč s vnitřním roštem, který zabrání masu plavat ve šťávě. Pokud se rozhodnete upéct bůček, máte velkou výhodu: obvykle se dá pořídit i s kostmi, které, když je z masa vyndáte, dokáží nahradit tenhle rošt. Kosti vám udělají ještě jednu službu: z výpeku v pánvi vznikne o to silnější šťáva.

Podlévat, nebo nepodlévat?

Toť otázka! Naštěstí na ni existuje velmi snadná odpověď. Pokud to není vyloženě nutné, nepodlévat. Jakmile je na dně pekáčku aspoň trochu tekutiny smíchané s tukem, která se dá nabrat a použít na přelévání, tak podlévání není potřeba.

Zpočátku, když je maso ještě syrové, ho nemusíte ani přelévat, ani podlévat. Prostě ho začněte péct nasucho a odkryté a počkejte, co v troubě vymyslí.

Teprve když maso na povrchu zezlátne a začne žádat o občasnou péči, tedy přelití, je potřeba mít ho při nezakrytém pečení čím přelévat. Na dně pekáčku by prostě mělo být něco, co se dá nabrat a nalít na povrch pečeného masa.

Někdy se stane, že maso nepustí dost své vlastní šťávy, jindy se zase stane, že se tekutina vypaří a vypeče a začne hrozit připálení zespoda. Až v tomhle krajním případě je potřeba maso podlít, ale s citem a podle následujících zásad:

  • podlévat nejlépe horkou vodou,
  • podlévat bokem, nikoli lít vodu přímo na maso,
  • podlévat jen maličko, třeba malou skleničku a dost. Vždycky můžete časem maso podlít znovu.

Ještě jedno důležité varování: nikdy nezapínejte na nasucho pečené maso horkovzdušný oběh. Ten docela mění podmínky v troubě – jako byste na maso foukali hodně horkým fénem. Větrák akorát maso vysuší, teplota ani čas pečení nebudou odpovídat šťavnatému výsledku, dostanete něco upečeného dosucha a dotvrda.

Též byste si měli být jisti, že vaše trouba peče správně a když po ní chcete 150 stupňů, tak v ní opravdu je 150 stupňů a ne třeba o dvacet stupňů víc nebo míň. Jinak mě budete proklínat, že moje recepty nefungují, a nahánět mě s účty za nákup vepřového bůčku s kostmi.

Příprava bůčku na pečení

Kromě odříznutí kostí a žeber je fajn před pečením naříznout horní vrstvu tuku.

vykostění bůčku před pečením

Usnadní to vypékání sádla a když budete šikovní a uděláte v kůži rovnoběžné zářezy vzdálené od sebe jen asi půl centimetru, vytvoříte parádní efekt pro oko. Vašemu pečenému bůčku pak už neodolá vůbec nikdo, ani ten, kdo momentálně necítí vůni linoucí se z kuchyně.

Pokud jste v dobrém rozmaru, můžete se pokusit seříznout kůži, aby podkožní tuk zůstal na mase. Já obvykle bůček peču i s ponechanou kůží, ale pokud vám vadí, že je po upečení místy tvrdá, neváhejte a zbavte se jí v téhle přípravné fázi.

Před pečením byste ještě měli maso nasolit, a to tak, aby se sůl dostala mezi zářezy v kůži.

Ukážu vám na to bezvadnou fintu: položte si maso do čistého prázdného dřezu kůží nahoru a přelijte ho vroucí vodou. Kůže se trochu smrskne, nařezané záhyby se rozevřou a dostat do nich sůl je pak otázkou dvou a půl vteřin, možná dokonce o trochu méně.

naříznutá kůže na bůčku

Jak probíhá pečení bůčku

Když peču bůček, dávám ho na prvních 30 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Rychle se zatáhne a začne zlátnout. Zlatavá barva u masa znamená výraznou chuť.

Po této době stáhnu teplotu na 150 stupňů. Pokud už je čím, tak maso přeliju bledou tekutinou ze dna.

Peču další hodinu, aniž bych si masa nějak všímala. Při nižší teplotě začne maso měknout a povolovat, aniž by hrozilo rychlé spálení. Bůček je prorostlý, potřebuje dost času, aby se tuk co nejvíc vypekl a vazivo mezi svalovými vlákny změklo. Když mu čas nedáte, bude sice celkem šťavnatý, ale zároveň tuhý a nerozkousatelný. Kam se na něj hrabe Orbit a takové to domácí žvýkání.

Poslední hodinu pečení se chodím na maso častěji dívat a vždycky ho přitom přeliju tím, co se nachází na dně pekáčku mezi kostmi. Klidně si dám tu práci a navštívím ho co deset minut. S každým dalším přelitím a s každým otevřením trouby začne být vůně doma dost k nevydržení.

hotový pečený bůček

Po upečení vyjmu maso a nechám ho 5-10 minut odpočinout na prkýnku, aby se dalo líp krájet a nevytekla z něj hned všechna šťáva.

Kosti nechám v pekáčku, zaliju je asi do poloviny horkou vodou a klidně ještě další hodinu peču. Občas je přitom otočím, aby se ve šťávě koupaly ze všech stran. K bůčku stačí jen hořčice, okurka a chleba, tuhle šťávu si pak časem scedím, svařím na husto a použiju třeba do omáčky k jinému masu.

Anebo prozradím svůj tajný tip: zbytky nesnězeného pokrájeného bůčku nahážu do čistého pekáčku, zaliju touhle vypečenou šťávou, promíchám a ještě chvíli nechám válet ve vychládající troubě. Maso tak vstřebá šťávu, načež ho druhý den ho použiju lehce ohřáté jako náplň do baget nebo bulek. Jeden recept, dvě různá jídla. 🙂

Jelikož se jedná o zcela základní recept, který už nelze o nic obrat, určitě je vám jasné, že se k němu naopak dá přidat spoustu vylepšení, aniž by utrpěla kuchařská logika. Tak námátkou: klidně můžete maso na samý závěr pečení potírat nějakou sladkokyselou lepkavou omáčkou.

Nechť vám všechny vaše verze chutnají.

 

Pečený bůček

Množství: Na 2 porce (3 pouze bez záruky, pravděpodobně se nebudete chtít dělit)

Pečený bůček

Suroviny

  • 800 g vepřového boku s kostí a s vnějším tukem, případně i s kůží
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Z bůčku odřízněte spodní vrstvu s kostmi, nožem prostupujte tam, kudy vás anatomické části masa přímo navádějí. Nehledejte v tom žádnou složitou vědu ani pokročilý chirurgický úkon.
  2. Kůži, pokud chcete, můžete opatrně seříznout, ale tak, aby tuk zůstal na mase. Pokud se vám to nebude příliš dařit, ponechte ji, jak je.
  3. Velmi ostrým nožem nařízněte mělkými rovnoběžnými zářezy vrchní povrch masa, ať už s kůží, nebo bez. Nejlépe, když tyto zářezy budou vzdálené sotva půl centimetru, přičemž je veďte pouze v jednom směru a nikde je nedělejte přes sebe a napříč.
  4. Maso polijte asi jedním litrem horké vody tam, kde má tuk a kůži. Kůže se tím trochu rozevře, takže se do záhybů lépe dostanete se solí. Maso osušte, a vmasírujte do kůže dvě až tři velké špetky soli.
  5. Kosti, které jste vyřízli, buď nechte, jak jsou, nebo je rozdělte na jednotlivá žebra. Naskládejte do pekáčku jako podložku pod maso. Na ně umístěte nasolený bůček kůží nahoru a vložte do horké trouby.
  6. Pečte nejprve 30 minut při vysoké teplotě kolem uvedených 200 stupňů, až povrch zezlátne.
  7. Snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte další 2 hodiny. Občas, když budete mít zrovna cestu kolem trouby, přelijte maso tukem, který se zatím vypekl na dno pekáčku. Čím častěji to budete dělat s blížícím se koncem pečení, tím líp. Jinou péči bůček nepotřebuje. Odměnou vám i za tak málo práce bude křupavá kůže a měkké maso.
  8. Maso vyjměte z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočinout, než ho příčně nakrájíte na tenké plátky.
  9. Tenhle bůček musíte podávat s hořčicí nebo aspoň s křenem, a tak vlastně ani šťávu z pekáčku nepotřebujete. Pokud jste ale toho názoru, a já s vámi souhlasím, že by byla věčná škoda o tyhle vydařené přípečky přijít, zalijte kosti asi půl litrem horké vody a vraťte je do stále ještě zapnuté trouby. Další hodinu pečte, občas kosti otočte. Nakonec šťávu sceďte a příště ji použijte do jiného jídla, kde by vám výrazná šťáva chyběla.

Poznámky, rady, nápady:

Úplně stejně můžete připravit i vepřové ramínko (čili plec), když vám ho řezník nechá s povrchovým tukem. Řekněte mu, ať vám ramínko rovnou vykostí, tentokrát to totiž není tak jednoduché jako s bůčkem. Naopak si můžete užít naplnění masa rozetřeným česnekem a bylinkami, protože se rádo nechá svázat a vydávat za velkou, krásnou, rolovanou pečeni. Jen pamatujte: kůží či tukem vždy ven a nahoru!

 

Zapojte se do diskuze

  1. Monika says:

    Ahoj Flo,
    tak toto jedlo manžel odomňa nikdy nedostane:)) Našťastie nikto z rodiny nemá rád tučné mäso, takže nemám problém ho nekupovať. Ale na obrázkoch vyzerá pekne:) Pekný deň:))

  2. Ahoj Flo,
    jsem opak předešlého komentu. Jen jsem se chystala udělat něco se svou váhou 🙂 Nu což, dieta se odkládá, potěším manžela a máš pravdu. Na světě je krásně :):):)

  3. Sice nezdravé, ale dobré. Občas snad můžeme zhřešit. Krásný den všem.

    1. Miloš says:

      A co by na tom bylo nezdravé? Nezapomeň, že jsou vitamíny rozpustné pouze v tucích. Větší zlo je bílé pečivo.

  4. VYBORNE FLO, DIKY.
    NASE ZKUSENOST: CIM MENSI POCET INGREDIENCI, TIM LEPE BUCEK BYCH SI HNED DAL, (DRIVE JSME PRIDAVALI JESTE KMIN PRO LEPSI ZAZIVANI), ALE MOJE PANI TO MA NYNI ZAKAZANE A TAK I JA TRPIM ODRIKANIM S NI.
    PREJEME HEZKY DEN.

  5. Robert says:

    Zdravím.To já bych si ho tedy dal okamžitě.Bohužel, doktoři mi v podstatě vše zakázali, tudíž nemám šanci.A ty blafy co můžu mi vůbec nechutnají, takže život na prd.

    1. Doktor říká pacientovi.Zakazuji Vám alkohol,cigarety a kávu.Pacient:tohle všechno nemám rád.Sakra člověče,tak co děláte rád.Zpívám,Tak a to Vám zakazuji.

    2. Zdeněk says:

      Jen doufám, že vám doktor při zákazu pečeného bůčku nedoporučil ať jíte Ramu nebo Floru. Myslím, že margarín je nejspíš ještě daleko škodlivější 🙂

    3. Mě doktor doporučil jíst bílé maso, tak jsem vytáhl z mrazáku domácí bůček a snad mu tam nebudou vadit ty dva centimetry červeného masa.

  6. dáša says:

    mňam, nevěděla jsem co dnes k večeři, tak už vím a moc se těším!!

  7. Děkuji milá Florentýnko za jednoduchý, ale určitě vynikající recept! Méně je někdy více. Bůček máme rádi, tak si při konzumaci na TĚ vzpomenu! Hezký den :-))

  8. Zdravím a děkuji za recept. Dobře upečený, studený bůček s chlebem přijde čas od času k chuti celé rodině.-)

  9. OLINKA says:

    AHOJ FLO,
    VYPADÁ TO BÁJEČNĚ A URČITĚ TAK I CHUTNÁ!!!
    URČITĚ VYZKOUŠÍM!!!

  10. Ještě že nemusím mluvit.Mám pusu plnou slin.My k tomu ještě jíme hlávkový salát a knedlík politý šťávou z výpeku.

  11. Díky, díky. Tohle jídlo u nás nikdo neodmítne. Konzumujeme ho hlavně studené a s kyselou okurkou. Podotýkám, že naše BMI jsou přitom v pásmu normálu. Když je dost pohybu….

  12. Vzpomínám na slova našeho chemikáře: „Alkohol rozpouští tuky. Ale to neznamená, že si vezmete do jedné ruky kus špeku, do druhé láhev slivovice a budete tvrdit, že vám to doporučil váš chemikář!“
    Ovšem pečený bůček doplněný panákem slivovice či chlazeným pivem, to je lahoda. A souhlasím, že sůl úplně stačí, máme rádi, když maso chutná přírodně.

  13. Kristina says:

    Dobrý den, Flo.
    Když čtu Váš popis pečení, tak snad nějaký libovější bůček koupím a zkusím to. A to tedy tučné maso nemusím (maximálně mírně proroslou vypečenou krkovici). Ale je to tak poeticky popsané, že neodolám. Doma si asi taky šplhnu .. 🙂
    Pěkný den

  14. Blanka says:

    Ach jo Flo. Takové chutě. A zrovna to čtu před obědem. S tímhle pečeným masíčkem bych zahřešila i já coby vyznavač zdravé výživy.Ale ne úplně přísné.

  15. Zdravím všechny a přiznávám,že toto miluju…letos byl již naložení bůček pečený na venkovním grilu …bašta.Všem gurmánům dobrou chuť s recepty od Flo.Věra

  16. Milá Flo, tohle mi nedělej! Budu muset počkat až budou vnučky na prázdninách a pak si udělám bůčkové orgie.
    Eva

  17. Ježííííš….a já musím ještě čtyři hodiny trčet v práci….Florentýno, tohle je paráda, krása, nádhera! Tohle! je ten pravej chlapskej bulgur s kuskusem :-)))))
    Už to vidím, jak nad pekáčkem stoupají horký kroužky tý nádherný vůně, v ošatce leží čerstvě nakrájenej chleba, v oroseným půllitru se třpytí zlatě nahořklý odkaz našich geniálních pivních předků, na talířku jsou jak tanečníci Riverdance v lajně vyrovnaný nakrájený znojemský okurky a v hořčici je zapíchnutá lžička, jenjen si posloužit…

    1. Codo, nechceš tu psát za mě? To je báseň! ❤️

    2. Flo me nahlodala a vy dorazil. Vzhuru pro bůček !!!

    3. Souhlasím s Ivou, dvojitá masáž 😉 bůčku mňam!!

    4. Pokud je náplní Vaší práce studovat recepty na pečený bůček, tak Vám to docela závidím…

  18. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, jste pokušitel, když už budu nucen malounko „podlít“ použiju černé pivo, z toho prostého důvodu, že zbytek dopiju při konzumaci s dobrým, téměř domácím chlebem z pekárny, jejíž jméno musím kvůli nedovolené reklamě utajit…
    Jste jedna z mála blogerů, kterým rád zůstávám věrný i po /pro mne nepochopitelných / změnách.
    Slunečný víkend-bez bouřek přeje Jarda

  19. Flo, tohle mi o pravdu nedělej 🙂
    Minulý víkend jsem něco podobného udělala s prorostlým pleckem a bylo to báječné… jen ty zbytky jsem trochu pokrájela, včetně křupavách kůží a nacpala do sklenice i s výpekem… celý týden měl drahý co mazat na chleba … no nejsem já zlato ? 😀
    Hezký den !

  20. Milá Flo… tak pečený bůček… tak to můžu… (vlastně bych kvůli váze se neměla ani na něj podívat), ale mám v mrazničce koleno a to si přes zákaz své výživové poradkyně o víkendu dám… nejdříve povařit a pak zapéci v troubě… a ta kůžička… tak to „mňamka“- jinak je zlato v “ h…ě“..(puse).. hezký víkend .. bez bouřek a slejvanců
    marie

  21. Milá Flo,tak tohle určitě udělám.Tvoje recepty a rady nemají chybu. Jinak vše nejlepší k svátku,ať tě nápady neopouštějí a máme se pořád na co těšit.
    Krásný víkend Alena

  22. Blaník says:

    Ahoj Flo, tak tu sedim a sbíhají se mi sliny, přemýšlím že zaběhnu k řezníkovi pro bůček a dám se do toho. I když nevím, jestli ten náš řezník bude mít tak hezký vysoký bůček, no risknu to,díky za inspiraci…

  23. Manžel je dost vybíravý – pouze jednou jsem upekla bůčkovou roládu, plát tenký, a rok jsem měla na talíři, že nezdravě vařím – samej bůček!
    Ale z toho poetického popisu (napsal CODO) se mi sbíhají sliny – upeču a pozvu syna. Pošmáknem si!!

  24. Ahojky Flo, tak u nás by si měla veliký úspěch a pochvalu, moje mužská většina jsou masožravci a to doslova. U nás vůbec neprší i když všude prší u nás je vyprahlo a trávník má barvu písku v poušti. Zdena

  25. Krásný den Flo,
    nevím jak se to stalo, snad souzněním myslí, ale právě jsem se vrátila od svého řezníka a přinesla si dva krásné málo porostlé bůčky. Přímo na mě volaly, tak jsem je tam nemohla nechat. Přemýšlím co s nima provedu a tu si vzpomenu, že bych měla mít emailík od tebe. A co nevidím, záhada je rozlustěna a večeře vymyšlena. Už se mi sbíhají sliny, jak si večer zahřešíme ????
    Díky moc za bezvadné typy a rady Pája

  26. Jarmilaj says:

    Flo, jsem na dietě obědvám vařený květák a čtu tvůj recept na pečený bůček. Mám dobrou představivost tak mi dnes docela chutnalo. Jarmila????

  27. Helena says:

    Ahoj Flo, teda slintám, jen co to čtu…..Už se těším, jak si ho taky upeču….Helena

  28. Ahojky, tak přesně tenhle chuťový zázrak jsem kouzlila v neděli. A dneska bude bůčková pomazánka :-))

  29. Ahoj Jano Florentýno.
    Jsem rád,že docela dost těch,co zde přispívají,používají zdravý rozum.
    Bůček je jedno z nejlepších jídel a snad jen skromně bych dodal,že by se měl ten bůček marinovat pár hodin v kyselém zelí.Je prý potom lehčeji stravitelný.Nevíte o tom někdo?

    1. O tom jsem teda zatím neslyšela. Flo.

  30. Dlouho jsem bůček neměla, teď jsem na něj dostala , po shlédnutí Tvého receptu, náramnou chuť, takže už vím, co bude k nedělnímu obědu.

    Díky, Flo.

  31. Zdravím všechny masožravce, ten bůček mě tak oslovil, že už ho mám koupený a po práci to u nás bude podobné jako u Flo. Už se moc těším.

  32. Ahoj,
    velmi sympatické jídlo na sympatickém webu. My se bůčku nevyhýbáme a tohle je pro mně inspirující recept. Člověk někdy něco dělá tak či tak, ale neví proč to tak dělá (vaří, peče atd.) Ráda čtu Vaše recepty, kde se poučím, co to vše vlastně s jídlem udělá a proč se to tak dělá. 🙂 Krásný den Jana
    PS: dnes mám bůček i vepř. plec připraveny v lednici, budu dělat segedín 🙂

  33. Ahoj Flo, dnes jsme měly stejný nápad. Měla jsem špatný den a tak jsem upekla do zlatava kus bůčku, udělala kedlubnové zelí a malou brambůrku. A hned je na světě líp. Přeji krásný den Věra

  34. Pokud někdy nastane nepředpokládaná varianta, že něco zbyde, pak nechám pořádně vychladit a ostrým nožem nakrájím bůček na drobno (záměrně to nemelu kvůli výsledný nechutně našedlý lepivý unihmotě, kdy by se tím ztratily poslední kousky viditelné masové struktury pro oko, což by byla blbost), přidám do toho na jemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené nakládané okurky a pěkně promíchám. Práce prakticky žádná, výsledek skvělej! Dám to zpátky do lednice a mám vyřešenou otázku snídaní, svačin či večeří. Nebo jen tak užírám cestou kolem lednice a pak vypadám, jak vypadám 😉 To však není vina toho bůčku.

  35. Ahoj Flo,

    tak takhle bůček miluju, ale peču bez kúže a tu si nechávám do držťkové polévky nebo do huspeniny. Ale co mě nadchlo tak to je práce s výpekem z kostí a následně zbytkem bůčku do bagetky. Jsem už v důchodu, ale ráda se nechám vést k dobrému výsledku. A bůček není až tak velká dietní chyba, jelikož i vitamíny jsou rozpustné v tucích. Raději bůček nežli margarín. Děkuji Flo a přeji hezký den.

  36. Maruška says:

    Tak jsem přemýšlela nad nedělním obědem. A už to mám!!! Díky Flo a hezký svátek přeji!!! Maruška

  37. Ahoj Flo,taky se mi úplně sbíhají sliny.Bohužel,co je nezdravé,je většinou ukrutně dobré!Ale co,jednou za čas si člověk může dopřát i bůček.Vypadá úžasně a už se těším,až ho podle Tebe upeču. Pěkný den Zdena

  38. Ahoj Flo, napřed Ti chci popřát krásný sváteční a pohodový den a poděkovat za inspiraci. Upečený bůček vypadá nádherně, asi ho připravím na sobotní oběd.
    .

  39. Lucia G. says:

    Flo, toto nam rob!!! 🙂 V dnesnej dobe foodblogov plnych zdravych jedal bez muky, cukru, tuku, mlieka a masa si jedna z mala, kto naserviruje svojim citatelom poriadny kus masiska, a pokojne aj tucny a s chlebom. Nic proti zdravym jedlam ale zhresit raz za cas je fajn. Pusu posielam :-*

  40. Hanasuch says:

    Pečený bůček miluju! Odříkám si ho jen proto, že mám dost kil navíc a taky podléhám propagandě. Ale bůček nikdy nevyřadím!

  41. Jiří says:

    Na tuto dobrotu se mi už sbíhají sliny. Miluji škvarky a tučné maso. Dnes to smlsnu i bez chleba. Děkuji, za recept.

  42. Jančo Florentýnko, vše nejlepší k svátku, ať jsi šťastná a spokojená a ať tě pořád práce baví stejně tak, jako baví i nás, tvoje čtenáře a spolupachatele gastronomických hříšků. Codo

  43. Vlasta Krestová says:

    Výborný nápad dát si dobrý bůček s dobrým chlebem a třeba s okurkou. Myslím že nebudu sama kdo si toto jídlo v nejbližší době připraví. Je to sice trochu nezdravé, ale zato výborné a k tomu ještě vychlazené pivo a nemá to chybu. Díky

  44. Ahoj Florentýno, bezva recept.
    Marně si lámu hlavu tím, co je na bůčku nezdravé- proteiny ne, tuk- ne, je minimálně potřeba pro vitamíny,želatina v kůži taky ne ,výpek z kostí- to už vůbec ne. Prasátko prošlo veterinární kontrolou- takže taky nic a je to mladý jedinec . Hm. Takže pokud nespucnu několik kil naráz tak se určitě nic neděje . A ten pocit v bříšku – hm, to je nenahraditelné . AŤ žije nezdravá strava
    ivona

  45. Dík Florentýnko, jste moc šikovná, znovu děkuji,Vaše inspirace se fantasticky čtou
    a bůček udělám příští týden, s pozdravem Pavla Šírková
    mmj. co je zdravé a co ne ? to je otázka ? plátek výborně upečeného bůčku se zeleninou, křenem a hořčicí, udělá s tělem zázrak, slastný pocit výborné pochoutky, no a příští den,zase něco lehčího. Moc fandím.

  46. Kocourek Bodík says:

    Velmi jednoduché, velmi dobré. Potěšilo mne, že je zde popsáno pečení bůčku tak, jak jej nejraději a nejčastěji peču i já.
    Bonus (a palec navrch) za závěrečnou poznámku o práci s kostí!
    🙂

    1. Kocourek Bodík says:

      Malé doplnění – rád přidávám pod pečené maso do zlatova vysmaženou cibulku a velmi opatrně je okořením kmínem.

  47. Jj, GDPR – dle mého názoru zbytečný nesmysl – nikomu náladu nezvedne, ale takový úžasný pečený bůček stopro ano. Dopoledne jsem ho koupila a
    chtěla ho umlít, ale ne ne, měním plán, bude pečený a já si ho dám s křenem.

  48. Nemám sice vytopený sklep, ale bouřka s lijákem a následným vypnutím elektřiny!! Co teďˇ? NEMŮŽU k počítači, chtěla jsem posílat pozvánky na verni., chtěla jsem udělat objednávku zmrzliny!! Nic. Takže: postel, čelovka, kniha. A já jsem v klidu skoro půl jedenácté (22.30) jenom si tak četla. Sem tam koukla jak burácí, zvířata doma takže bezva večer. A bůček je excelentní jídlo, mám ráda i se zelím a knedlíkem, ale to už trošku rozežranost. Jo, a dnes jsem si vyzvedla syrové sádlo a bude dělat škvarky a sádlo na tu vernisáž.

  49. Tolik nadšenců,to ten bůček ani nemůže být nezdravý.A čtu něco o svátku.TAK HODNĚ ŠTĚSTÍ,LÁSKY A DOBRÝCH PŘÁTEL.

  50. Jitkakytka says:

    Milá Flo, – nejprve pěkné přání k dnešním jmeninám***
    recept na bůček je úžasný, ráda jsem se poučila a brzy to tak udělám. Přestože už mám dost navařeno = jsem starší ročník, tak třeba s tím horkovzduchem jsem to nevěděla—-
    Díky za rady a přeji hezké dny!***Jitka

  51. Ahoj Flo.Držím se zásady všeho s mírou,tudíž tak krásně upečení bůček občas není na závadu. Určitě ho nesním kvanta ,tak proč bych si nespestřila občas jídelníček . něčím dobrým jako byl tuhle Tvůj recept kedlubny se slaninou. Byla to moc dobré a měla jsem jen 2ks a taky to stačilo. Krásný den u nás v Písku hřmí o sto šest a prší a ,je to také třeba. Věra

  52. Milá Flo,
    to pečení bůčku je úplný obřad,to já nikdy moc nezvládám,v kuchyni nezářím,ale možná mě na ten bůček někdy zase někdo pozve,měj se fajn,zdravím Irena

  53. Milá Flo,
    dovoluji si tvůj „docela obyčejný bůček“ vylepšit na zcela neobyčejný. Bůček ještě
    ve fázi, před prosolováním „prošpikuji“ dílky oloupaného česneku. Čím víc, tím líp.
    Jde to celkem dobře, dá se „špikovat“ shora i ze stran. Po prosolení, posypu maso
    ještě kmínem. Tyto dvě ingredience vylepší bůček ještě o jeden stupínek směrem nahoru.
    Pokud se vypeče z bůčku sádelko, které se nechá vychladnout s tím, že se později namaže na chleba, má po těchto dvou dodaných ingrediencích neopakovatelnou chuť.
    Zdraví tě
    Mirka.

  54. Naděžda says:

    Milá Flo,
    bůček to milujeme, ale taky ho podlévám hned ze začátku.
    Těším se na pečínku podle tvého receptu.
    Pěkný den, zdravím Naďa

  55. Luďka says:

    Luxusni…hmmm, diky za jednoduchou krasu 🙂

  56. Bůček můžu v různých úpravách.Tento recept na pečení bez podlití je super ! Moc Vám fandím, moc hezky se recepty od Vás čtou.
    Hezký víkend

  57. Ahoj Florynko mě si udělala radost já bůček miluji a velmi rád si užívám pečení tohoto masíčka, děkuji za rady vypadá to nádherně a voní to až sem….a pokud se někomu zdá, že to není zdravé hm tak ať nedýchá protože vzduch je taky nezdravý (samozřejmě v uvozovkách) s bůčkem se musí umět pracovat a vědět k čemu ho přidat mňam a jak ho ošetřit….řízek umí každý, ale Flo péct to na kostech to je super nápad děkuji, jen si asi moc nepomlsám, tady ho dřív nechtěli a byl jen můj a teď jim bohužel zachutnal a jestli to udělám na kostech zůstane mi chleba a trošku sosu……………..jo a možná kousek knedlíčku se zelíčkem…..

  58. Standa says:

    Milá Flo, tak tenhle recept je ŠPIČKA ! A nechápu, co je na něm nezdravého. Tělo si samo řekne, co potřebuje. Prostě na to má chuť 🙂
    A připojuji se ke gratulantům, přeji vše nejlepší k svátku.
    Standa

  59. Jak jsem včera psala,při čtení jasně popsaných receptů a obrázkových
    přílohách většinou mám okamžitě chuť.Dnes doslova slintám.
    Tučné bych neměla ,ale asi neodolám.Také jsem se přiučila o suchém
    pečení a o těch kostech.
    Děkuji za recept a srdečně zdravím.

  60. Dobrý večer Jani,Florentýnko. Přeji vše nejlepší k svátku.
    Za pečený bůček děkuji. I když recept znám,zapomínám na něj,tohle je dobrá připomínka. Tak už vím co zítra koupím a v neděli bude bůček. Zdraví Alena

  61. Dobrý večer milá Flo, uuf, po odpolední šichtě pečení 4 frgalů Ti ještě stihnu popřát k dnešnímu svátku, který sama také slavím:-)) Všechno nejlepší!!! A jelikož mám za dva dny i narozeniny , tak už vím , co mým hostům k takovému večernímu zobani nabidnu- s pečivem to též přehánět nebudu, to je mnohem větší hřích, než ten živočišný tuk 🙂
    Hezký zbytek večera a krásnou dobrou noc …

    1. Díky a tobě zpětně taky všechno nejlepší!

  62. Vašek says:

    Ahoj Florentýno, na zítřejší večer mám pozvaných pár hostů a díky tobě už vím, čím je pohostím. Díky za super tip. Vašek

  63. buryzon says:

    No nevím jak vypadá bůček a už to slovo …no ale chápu boj s GDPR. Ovšem povídka skvělá jako vždy.

    1. bůček = vepřový bok 🙂

  64. Rozárka says:

    Dobrý večer prajem,
    priznám sa, že bôčik som už dávno nerobila, ale momentálne som naň dostala obrovskú chuť. My ho doma jeme s knedľou a dusenou kapustou, t. j. „zelí“. A keď vystane, tak na studeno s chlebom.Ja ho však pečiem v rímskom pekáči a tam sa nepodlieva, lebo pekáč je pred pečením namočený celý vo vode a tá sa počas pečenia akosi vyparuje.
    Najprv ho pečiem prikrytý, kým zmäkne, a potom odokrytý. Je výborný, vôbec nie tuhý.
    Fantasticky sa v tom upečie aj kačka alebo kurča. Asi to poznáte.
    Ale ten nápad s tými kosťami je výborný.
    Každý týždeň sa veľmi teším na Vaše recepty, milujem Váš humor, je mi veľmi blízky. S pozdravom, Rozárka.

  65. Míša says:

    Milá Florentýnko, super nápad, dík, zítra jdu na to! Je to sice asi 14 dní, co jsem naložený bůček grilovala, ale to nevadí! Jak už píšou jiní tví fanoušci, vitamíny je potřeba rozpouštět 🙂 Jen dotaz k té troubě – používáš spodní ohřev nebo spodní a horní dohromady? Děkuji za doplnění a přeji pěkný zbytek večera!

    1. Dobrý den. také bych potřebovala vědět 😉 u jste zkoušela ?

  66. Děkuji za recept, určitě zkusím

  67. Julianna says:

    Právě dneska jsme koupili tři velké kusy bůčku tak určitě vyzkouším,ale bude to boj neboť přítel vše podlévá aby se to nepřipálilo no uvidím ,když bude mít něco na práci a nebude zavázet v kuchyni

  68. Ahoj Flo.
    Vypadá to nádherně a ač jsem na dietě snad mi kousek neuškodí.
    Jsem prostě masojídek
    Udělám to hned zítra.
    Legrační je že ač mám dietu tak mám doporučená masa, hmmm ale libová.
    Dík za motivaci, naservíruji to se zeleninou a ono se to navzájem vyruší Že?
    „P“

  69. Ahoj Flo, bůček vypadá božsky. Díky za něj a měj se pěkně

  70. Milá Florentýnko, moc děkuji za krásný recept. Jen ta představa člověka uklidní. Dobrou noc, to budou prima sny. Maco

  71. Jana Š. says:

    Ahoj Flo!

    Krásná inspirace, díky.
    Hledám teď na netu obrázky pekáče s vnitřním roštem a nacházím jen takové, u kterých si neumím představit, že ze dna nabírám cokoli na podlévání. Jaké je v tom kouzlo?

    1. Kouzla jsou v tom dvě 🙂

      To první spočívá v mřížce, která je v jednom rohu vykousnutá nebo odklápěcí, takže se můžeš lžící dostat pod ni.

      Na to druhé kouzlo se dá použít taková zvláštní kuchařská násoska, nevím, jak se přesně jmenuje, je to dlouhý kužel na konci s gumovým skorobalonkem, ten se zmáčkne, vyžene se z něj vzduch, násoska se ponoří do tekutiny a uvolněním balonku se tekutina z pekáčku nasaje. Skvěle se tím přelévá. Dovezla jsem si ji ze zahraničí, ještě jsem nepátrala po tom, kde ji sehnat u nás. Ale třeba někdo bude vědět.

    2. https://eshop.tescoma.cz/polevaci-pipeta-delicia-podlij-polej-potirej-

      Jmenuje se to pipeta, mam to od Tescomy a je to bezvadny pomocnik.

  72. Halina says:

    MIla Florentynko,
    dovol, aby jsem se podelila mou zkusenosti “jak odbourat nechut k bucku”. Ja bucek nikdy nejedla, protoze proste nemam rada tucne maso. Ale pak jsem “objevila” bucek po asijskem zpusobu. Ach ty chute! Muj nejoblibenejsi je peceny bucek s jablkovym slaw (salatem?) a chilli karamelem. Jeho priprava je pravym opakem Tveho “cisteho minimalismu”, ale vysledek stoji za veskerou namahu vlozenou do jeho pripravy.
    Nicmene, moje pristi peceni bucku bude po Tvem zpusobu. Urcite mne to navodi vzpominky na mamincin bucek. Dekuji a tesim se na dalsi Tve recepty.

  73. P@vl@ says:

    Tak u nás bych vůbec neuspěla … syn nejí ani kuži na kuřeti a ani stehna jen prsa vepřové jen panenku vařím hodně zdravě …

  74. Helena says:

    Milá Florentýno. Úplně se mi sbíhají sliny. Po přečtení tohoto receptu na pečený bůček, jsem se rozhodla vzít ho zase jednou na milost a tuhle ňamku si upéct. Úplně vidím, jak můj muž nasává vůně pečeného masa a doráží na mě, kdy už to bude. A tak vyrážím do masný pro bůček. Sice jsem původně chtěla vařit kopřivku ( dělám ji stejně jako ty), ale přesunu ji na pondělí ,to hlídáme vnučku a ta jí ocení. Tak ten kopr na zahrádce ještě chvilku počkáme. Ještě bych Ti ráda poděkovala za krásné chvilky s Tvými články a recepty. Ozvu se málokdy, ale čtu s potěšením vše. Hela

  75. Už jsem brala nohy na ramena a utíkala k řezníkovi… Ale máme smůlu, mám jen horkovzdušnou troubu, chjoooo. ;-(.

  76. katka says:

    Ahoj Flo, měly jsme včera stejné myšlenky – taky jsem upekla bůček, ovšem byla jsem hodně velkorysá a upekla takovou flákotu, že my polovina zbyla. Takže jsem ho dnes ráno hezky vykrájela, nasekala najemno a je z něj ještě maso k namazání na chleba. Takže doufám, že se mi dnes povede ulovit v obchodě ten báječný, křupavý, sušický. O kváskovém si nechávám jen zdát, ten prostě odpoledne už není. Asi budu muset zase někdy nějaký upéct.

  77. Ahoj Flo.
    Dnes čtu tenhla receptík a už mi tečou sliny.Bůček jsem dělala naposled před 6lety.
    Je na čase si ho upéct znova.Vyzkouším ten tvůj způsob.Děkuji za inspiraci a dodatečně přeji vše nej k včerejšímu svátku 😉 .

  78. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, určitě vyzkouším tento způsob upečení bůčku. Často dělám z pečeného bůčku pomazánku.

  79. Věra says:

    Milá Flo, moc děkuji za báječný recept. Včera jsem pekla, večer přišel synek s rodinou a dobrůtka je pryč. Prkénko, pečený bůček, čerstvý chleba, hořčice a křen. A pivko……jak jinak. Co nesnědli, tak mi odnesli……směju se. Mám Ti vyřídit vřelé díky za tuto pochoutku. Já si dělám i masové konzervičky z libovějšího bůčku. Zavařím to do skleniček a když přijde nečekaná návštěva nebo mi chytne mlsná, tak je to po ruce a ještě se nestalo, že by to kdokoliv odmítl.
    Moc krásnou sobotu přeji všem
    Věra

  80. Ladislav says:

    Zdravím všechny.Flo tohle mi nedělej.

  81. Ahojky Flo,
    Díky za recept. Maso peču ráda, minulou neděli jsem pekla kachničku a musím si ji pochválit☺ I bůček občas peču a tenhle mi připadá velice chutný, tak už vím, co bude příští neděli k obědu.

  82. Dáša says:

    Milá Florentýno,
    konala jsem okamžitě – a bůček dle tvého krásně popsaného receptu jsme si dali k večeři.
    Po sýrech, tvarohách, ředkvičkách konečně něco „pořádného“. Manžel pracoval venku na zahradě a říkal, že se to tam nedá vydržet, jak to vonělo. Bůček se jen se rozsýpal – jedli jsme ho teplý s chlebem a okurkou, zapíjeli pivem – prostě podvečerní pohoda s pohledem na zapadající slunce, co si přát víc. Příště ho musím udělat víc – nějak se při tom pečení „smrsknul“.
    Zdravím všechny kuchařinky a kuchaře a těším se na další dobroty.
    Dáša

  83. Florentýnko jsi ÚŽASNÁ!!!! Jsem už pokročilá seniorka a dle mého okolí i docela dobrá kuchařka. Přesto, nebo právě proto, si s chutí čtu Tvé recepty. Vždy najdu novou inspiraci a velmi mě potěší Tvůj smysl pro humor. Jsem Ti vděčná za každý mejlík a vždy se na ně těším. Přeji hodně spokojených komentářů a hlavně osobního štěstí. Obdivuji také Tvou odvahu pustit se do rekonstrukce domečku V Židech v Tř. Mám vlastní zkušenost a držím palce.

  84. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Jako by tě slyšel můj manžel, v pátek si přinesl bůček, abych mu ho upekla.
    Tak jsem se zachovala dle tvého receptu, a byla to dobrota.
    Přeji pěknou neděli. Iveta.

  85. Dáša says:

    Milá Flo, zdravím v novém týdnu a zvěstuji, že bůček je už v troubě.Tak jsem zvědavá. Díky a krásné dny????

  86. Adéla says:

    Florentýnko, děkuju za perfektní recept. =) Já jsem na vepřovém bůčku vyrostla, děda jiné maso neuznává. Bohužel přítel prorostlé maso nerad a sebemenší kousek špíčku pitvá, že by ho člověk praštil. Ale když jsem viděla tenhle tvůj recept, tak bylo jasné, co bude v neděli k obědu. Ten bůček při pečení tak strašně voněl, že přítel slintal jak bernardýn. Když jsem to před něj předložila – tenké plátky masa s křenem a kyselou okurkou, tak znejistěl. Ale nechal se přesvědčit, aby zavřel oči a prostě to zkusil bez pitvání. A ono to vyšlo! Slupl svou porci a nikde nezůstal ani kousek čehokoliv odkrojeného. Díky, díky, díky! =D

  87. Mirka Nečová says:

    „Tak tohle mi DĚLEJ – častěji!“, rozplýval se můj Zlatoušek… (A to před tím remcal, že jsem nepoužila ani cibuli, ani, a to hlavně, česnek, který může snad do všeho – kromě buchet :).

  88. Michaela says:

    Dneska upečeno, výborné, mám moc ráda Vaše recepty, je to pro mě sázka na jistotu. Ještě jednou velké dík:)

  89. Martin Sedláček says:

    Pravda: Ahoj, jsem táta čtyř dětí…
    Maso, a vlastně většinou vařím já a baví mě to, pže vždycky to dělám jinak a chutná to jinak.

    Děkuji za super recept! Je 21:51, neděle, přijeli jsme z dovolené a od 20,30 voní bůček podle Tvého receptu.
    Jsem unavený jak hrom, ale to čekání stojí za to.

    Přeji Ti hezký večer a děkuji.

    1. To je krásný, děkuju a moc fandím! ❤️

  90. Dobry den, kdyz dam pod mrizku a na maso nakrajenou cibuli a cesnek, bude se to stalw pect? Nedojde k duseni? Pripadne jak tam tyto ingredience pridat?
    Dekuji

  91. Rose Svoboda says:

    Tady vidím velký špatný… Kde asi paní udělala chybu… V ukecanosti receptu , nepolévání? Děkuji podle Vás už nic! Ještě , že mám syny… Rose

    1. Milá Rose, pokud se jídlo nepovedlo, tak máte pravdu, udělala jsem chybu, recept nebyl dost podrobný. Za postup ručím, nepodlévání problém není, ale asi jsem něco nevysvětlila dost podrobně. Dokázala byste mi prosím napsat, co přesně se nepovedlo a jak to nepovedené maso vypadalo?

  92. Dnes jsem dělal poprvé. Bohužel maso jsem koupil už včera, bez kostí … Tak jsem přemýšlel, jak to udělat.
    Kosti jsem při pečení nahradil svázanými špejlemi (2×10 ks přepůlených a svázaných provázkem).
    Povedlo se, paráda 🙂

  93. Peťula says:

    Milá Flo, problém není v receptu, ale v Rose! Včera jsem si dodala odvahy a pekla Tvůj odkrytý a nepodlévaný bůček na kostech, když manžel nebyl doma – jemu musí vždycky v zavřeném pekáči plavat ve vodě. A výsledek? Famozní! Jen nevím, kdy přiznám postup ?

  94. Kdo nemá rád bůček, neví, co je dobré jídlo. Je to nejchutnější část z prasete. Dá se také uvařit ve vakuu, vaří se pomalinku a dlouho, a jednotlivé porce pak opéci na pánvi. je to lahoda!!!!

  95. Tonda says:

    Milá Florentýno, děkuji za Vaše recepty! Zatím jsem již 2x zkusil pečené karé a dnes bůček pouze se solí. Oba recepty úžasné. Děkuji

  96. Františka says:

    Milá Florentýnko, bude mi 80, ale dnes jsem poprvé pekla dle Tvých rad bůček. Doba vzhledem k troubě se mi zkrátila na 2 hod. celkem, ale včera jsem již měla maso na kůži nakrojené a nasolené. Mohu jen poděkovat za recept. Po dvou hodinách upečeno, silný vývar pro zelí a maso lahodně měkké a svůdně voňavé. Jinak už bůček dělat nebudu.Díky a hodně kladných recenzí.

  97. Joe Havelange says:

    Dobrý den. Když ne horký vzduch v troubě, tak klasické pečení? Spodní i horní ohřev nebo jenom některý z nich?

  98. Roman Gerža says:

    Jsem taky zastáncem jednoduchých receptů. Překvapilo mě, že recept o mase a soli může být tak obsáhlý. Ale po přelouskání jsem pochopil. Dozvěděl jsem se, co se s masem děje při různých teplotách a mnoho dalších ( důležitých ) informací s trochou humoru ( Orbit….. ). Tento recept u mně vyhrává na celé čáře. Dovolil jsem si ho lehce vytunit o kmín…..a sakra, musím končit, trouba je nahřátá.

  99. Zdeněk says:

    zkusil jsem ten bůček o víkendu, ale protože jsem měl maso již vykoštěné, tak jsem jako podložku místo kostí použil obyčejný hliníkový napařovák na knedlíky, který jsem rozprostřel do skleněné pečící mísy, dobrý fígl na ty zářezy s horkou vodou, krásně se dostala sůl a pepř mezi zářezy, vynikající je zmínka „nepoužívat horkovzdušnou troubu“ hned jsem zapnul pouze spodní ohřev, nic víc, no a nestačil jsem se divit, syn včetně manželky, kteří se bůčku vyhýbají obloukem se pustili do oběda s takovou vervou, že jsem nechápal co se děje, s trochou zelí a bramborovým knedlíkem a na závěr 12ka Plzeň, rázem bylo cca 2 hodiny ticho, každý spal po dobrém obědě kde momentálně padnul, díky za jednoduchý a moc dobrý recept na bůček

  100. Děkuji, konečně to dopadlo skvěle 🙂

  101. Kristýna says:

    Včera jsem drahému slíbila pečený bůček. Tak jsem se dala do hledání co nejjednoduššího receptu kde je minimum ingrediencí a našla ten Váš. Bůček jsem takto přípravovala poprvé, jinou zkušenost s ním mám jen pro přípravě výpečků a i tentokrát se povedl na jedničku. Křupavá kůrka, šťavnaté maso, relativně snadná příprava. I když musím podotknout, že mi maso nepustilo žádnou šťávu, takže jsem čas od času mírně podlévala.. přesto výborné. 🙂
    Mnohokrát děkuji 🙂

  102. Markéta says:

    Tak sem včera pekla. No vypadal krásně, ale chuťově sem čekala víc. Tak sem ho dala do výpeku a do druhého dne uležet a nejvíc nejlepší bůček 😀 😀 sme se ho dnes mohli doslova užrat 🙂 prostě ten náš chtěl víc uležet (což může být masem nebo troubou-mám novou a zatím si na sebe zvykáme :D)

  103. Světlana says:

    Zvládla to i moje prastará plynová trouba za pomoci šamotových cihel a vkládacího teploměru. Nebyla jsem líná dojít pro točené do džbánku. Bůček si to zasloužil :-D.

  104. Prave ho pečiem v rúre, ma za sebou prvých 30 minut, skutočne zozlátla kôročka, teraz este vydrzat tie dve hodiny a neomdliet od vône ktora sa mi tu šíri.

  105. Prave ho pečiem v rúre, ma za sebou prvých 30 minut, skutočne zozlátla kôročka, teraz este vydrzat tie dve hodiny a neomdliet od vône ktora sa mi tu šíri.
    Hotovo. Je to úžasné. Chrumkava kôročka, šťavnaté makke masicko, dala som soli presne ako si pisala ledysi, ze na 1 kg maska 10 g soli, tak solim uz dlho a nikdy som nemala lepsie osolene masko. Krasny recept.

  106. Dobrý den Flo, prosím šlo by napsat zda péct v troubě na program spodní+horní pečení, nebo jen na horní?
    Děkuji Lůca

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close