Souvlaki vypadá jako maso na špejli a je to maso na špejli. Zejména vepřové, jehněčí, kuřecí, a dokonce i rybí. Doprovází ho nejčastěji zelenina, tzatziki a pita chleba, ale sem tam se k němu nachomýtnou i hranolky.
Souvlaki je v Řecku totéž jako v Česku párek v rohlíku. Tohle oblíbené jídlo do ruky se dá potkat na každém rohu při každém kroku a ještě ke všemu v mnoha podobách.
Pokud by vás zajímalo, kde maso na špejli přišlo ke krásně znějícímu pojmenování souvlaki, odpověď nabízí například Wikipedie: slovo suvlaki je zdrobnělinou slova suvla a suvla (σούβλα) znamená špejle.
Kuřecí souvlaki pro gril i pánev
Protože právě nastává doba prvního nesmělého jarního grilování, vymetání pavučin, oškrabávání roštů a vypalování zimního nečasu, mám tu pro vás recept na kuřecí souvlaki, který budete chtít opakovat znovu a znovu, od jara do podzimu a nevzdáte se ho ani v zimě, kdy si budete souvlaki opékat v teple domova na pánvi.
Proč? Protože vás nadchne hned v několika směrech:
- Použijete na něj kuřecí prsa, kterým díky marinádě vdechnete velmi intenzivní, velmi svěží a velmi řeckou chuť.
- Kuřecí prsa jsou minutková, takže špízy budou opečené a měkké nanejvýš za deset minut, ale spíš méně.
- Díky marinádě z jogurtu, citronu a bylinek zůstane maso parádně křehké a šťavnaté, protože odležení v kyselém prostředí všechno tohle zařídí.
- Jako doprovod k masu není potřeba vymýšlet nic složitého. Stačí řecký salát jako příloha, trocha tzatziki jako studená omáčka a třeba i kousek pečiva, nejlépe pita chleba.
Postup na kuřecí souvlaki
Z jednoduchosti budete nadšení.
Všechno to začíná tím, že si připravíte marinádu z jogurtu – a ať vás ani nenapadne použít jiný jogurt než řecký. Dále pak použijete citronovou kůru, citronovou šťávu, česnek, sušené oregano (též nejlépe řecké), sůl a cukr.
Maso potřebuje nakrájet na kostky či kvádry o velikosti zhruba 2 x 2 x 3 cm. K pravítku se neobracejte, vezměte to odhadem a snažte se hlavně o to, aby všechny kousky masa byly co nejvíc podobně velké a tedy i posléze rovnoměrně propečené.
Maso smíchejte s marinádou a nechte odležet v lednici. Nejméně na hodinu, nejlépe na dvě, nejvýše však na čtyři hodiny. Poté už bude maso zkřehlé a změklé příliš, neboť marináda je dost kyselá a maso by se začalo tvářit trochu blátivě.
Po odležení nasoukejte kousky masa na špejle, a to tak, aby na špejli ležely spíš naplacato než naširoko. Pokud je to potřeba, klidně kousky masa propíchněte nadvakrát, jako byste je špejlí prošívali.
Následuje poslední krok přípravy, totiž opečení.
Když je venku nehezky, můžete špízy opékat na středně rozehřáté pánvi. Budou potřebovat trochu tuku a bude jim to víc svědčit na nepřilnavé pánvi než na nerezu. Jakmile zezlátnou, otočte je na druhou stranu a dopečte. Když pak do kousku masa šťouchnete prstem, musí pružit a vyvolávat odpor jako pryž na gumování, to je známka, že se maso prohřálo naskrz. Na dotyk měkké a poddajné maso ještě není zcela hotové.
Na grilu je opékejte celkem zprudka, ale zase je nevkládejte na maximální horko, jinak marinádu i maso na povrchu sežehnete, až zčernají, aniž by se souvlaki stihly prohřát skrz naskrz.
Přeji vám se souvlaki přinejmenším tak hezké zážitky, jako byste se procházeli po antických místech v Řecku, cítili vítr ve vlasech, sluneční paprsky na kůži a slaný mořský vánek pod nosem.
PS. Související recepty najdete zde: řecký salát, tzatziki.
Kuřecí souvlaki
Suroviny
- 600-700 g kuřecí prsa
- 120 g řecký jogurt
- 1 citron – středně velký
- 1 lžička sůl
- 3 stroužky česnek
- 1 lžička cukr
- 1 lžička sušené oregáno
Postup
- Z kuřecího masa okrájejte vše, co nemá minutkovou povahu, tedy zbytky tuku na povrchu, blány a blanky, kousky chrupavek. Maso opláchněte a nakrájejte na kostky velikosti 2-3 cm. Nesejde na tom, jak přesně budou velké, ale záleží, aby si byly co nejvíce velikostí podobné.
- V míse smíchejte jogurt, prolisovaný česnek, sůl, cukr a oregano. Citron velmi dobře umyjte pod teplou vodou a kůru ostrouhejte k ostatním surovinám. Rozkrojte ho napůl a z jedné poloviny vymačkejte šťávu. Tu přeceďte nebo zbavte pecek a přilijte k jogurtu. Důkladně promíchejte, přidejte maso a znovu velmi důkladně promíchejte, aby se každý kousek masa mohl obalit marinádou. Zakryjte a uložte do lednice na 1-4 hodiny, ne méně a ne více.
- Odležené maso napíchejte po 3-4 kusech na špejle. Rozehřejte gril na vyšší střední výkon, rošt potřete olejem, a špízy na něm po obou stranách opékejte, až zezlátnou. Dostatečně prohřáté a dodělané maso poznáte tak, že při dotyku prstem pruží a je pevné, čili ztratilo svou původní měkkost a poddajnost. Kuřecí prsa by se neměla opékat déle, než je nutné, jinak ztrácejí šťavnatost, měkkost i křehkost, takže je v teple rozhodně moc dlouho netrapte. Na středním teple budou souvlaki hotové nanejvýš za 10 minut.
- Podávejte s řeckým salátem, omáčkou tzatziki, pokrájeným zbytkem citronu a kousky pita chleba. Kalí óreksi!
Super recept, děkuji, určitě vyzkouším,
Úplně se mi ta chuť a vůně, kterou jsem před 25 lety zažila, vybavila. Děkuji za tu vzpomínku.
Bezva recept, díky!
Dobrý den, Flo,
právě jsi mi vyřešila problém, co nabídnout očekávané, milé , víkendové návštěvě, aby to bylo dobré, trochu netradiční, nevyžadující mnoho času
/připravené v předstihu/ a nebylo třeba příliš mnoho nádobí…
Přeji hezké jarní dny-Jarda S.
Díky za recept, určitě brzy přijde vhod. Chtěla jsem se zeptat na tu dobu naložení – “ne méně” je jasné, ale s “ne více” si dovolím nesouhlasit, do jogurtové nebo kefírové marinách nakládám maso běžně a není problém ho tam mít do pozítří.
Ano, kdyby to byl pouze jogurt nebo acidofilní mléko, tak klidně naložit na dva dny, ale tady je to ještě posílené citronovou šťávou, které není na to množství jogurtu a masa vůbec málo. Po půl dni v takové marinádě ztratí maso pevnost.
Děkuji :).
Jo jo jo. Přesně to jsem potřebovala. Rychlý jarní recept. Díky, Eva.
Milá Florentýnko,
co mi to děláte?!!! Však mi tečou sliny jako boxerovi…
Ke grilovačce jsem se letos teda ještě nedostala, ale tu vůni cítím až sem 🙂
Jéé, milá Flo,
to určitě zkusím. Děkuju:-)
Jen vyberu kuře z nějakého biochovu, bez nějakých ženských hormonů….
Mila Flo vypadá ten recept jako ražniči ale ražniči to není jogurtová marinada, zkusíme. Děkuji za recept milá Flo
Jo, léto letos klepe na dveře dřív než jindy… A taková příprava je skvělá. Díky ?
Zdravím Florentýnko,
za tento recept moc děkuji. Souvlaki jsme ochutnali v Řecku. Ráda vyzkouším recept od Tebe
Milá Flo, to je moc šikovné, určitě vyzkouším a v květnu na mé výročí připravím pro přátele. Díky
Milá Flo! Vrátila jsem se při čtení do zimní dovolené v Aténách, kde se nám úplně krásně zastavil čas. Souvlaki jsme si dávali každý den a jednou jsme byli překvapení, protože jsme je nedostali v pita chlebu, ale právě na špejli. Tak jsem si uvědomila, že jsme si tam pletli pojmy 🙂 Každopádně to chutnalo úžasně, děkuju za recept, brzy se do něj pustím!
Těším se na realizaci, recept se zdá být podle mého gusta, díky ?
Mila Flo, bezva recept, dekuji
Ach Florentýnko! Ještě jsem neuklidila krb po velikonočním grilování vepřové panenky, zeleniny a sýrů a ejhle, je tu tenhle parádní recept. Víkend bude prý letní, souvlaky v krbu a tzatziky se k němu budou náramně hodit. Díky!
Milá Flo,
tak na víkend máme vymyšleno,
děkuji to bude dobrota.
Tak zitra jdu koupit kureci prsicka a v sobotu uz z nich budou souvlaki, bohuzel jen na panvi. Dnes nam tu napadlo 15 centimetru snehu a to neni cas na grilovani venku. Diky za recept a preji hezky, skoro letni, vikend.
Kde dnes.napadl.snih?
PERFEKTNÍ RECEPT. DÍKY ?
Vyzkoušeno! K chatě na gril je to daleko, na pánvi by to asi nezafungovalo, takže jsem vymyslel vychytávku: Malý pekáček jsem vyložil alobalem a špízy zavěsil na okraje za přečuhující části špejlí, takže špízy krásně levitovaly a horkovzdušná trouba (na200C) to krásně vyfoukala. V poločase jsem akorát pootočil. Jen jsem musel maso nakrájet na 2x2x2cm kvůli těžišti aby se pootočení povedlo a bylo to rovnoměrné. Fungovalo to krásně, a bez oleje, ta troška přidaného cukru se postarala o barvičku. Přidávám tip, když není čerstvá máta, poslouží i sušená z čajového sáčku. Díky za super recept, který mě vrátil do Řecka!!