Okurkový salát 6x jinak

Pokud začnu okurkový salát hledat ve svých dávných a ještě dávnějších vzpomínkách, najdu jenom jeden stále se opakující recept. Vypadal takto: okurka nastrouhaná na průsvitně tenké plátky, obdařená velkým množstvím zálivky z vody, octa, moučkového cukru a špetky mletého pepře.

Tenhle folklór závodního stravování vůbec nechutná špatně, nebojte se, že bych ho tu chtěla hanit. Octová zálivka se nedala udělat, než naředěním s vodou, neboť v dřívějších dobách se jiný ocet než kvasný lihový těžko sháněl – a tento je sám o sobě příliš silný a čpavý na to, aby rovnou z lahve přišel do salátu.

Teoreticky by se zálivka dala svařit na třetinu svého objemu, aby nebyla tak vodnatá, ale pokud jste někdy doma svařovali ocet bez výkonné digestoře, tak tušíte, že to je jako vypustit slzný plyn. Nicméně svařená zálivka by salát notně vylepšila a vymanila z retro kuchyně, o tom žádná.

Okurka je pro kuchaře jako čisté plátno. Má tak nevtíravou chuť, že snese všechno výrazné ochucení. Proto jí silná octová zálivka nečiní žádný problém. Ale jelikož píšu tenhle článek, tak určitě dobře tušíte, že to jde i jinak a jinudy. Cestovat do zahranicí se v současné době dá hlavně prstem po mapě, a tak tu máte inspiraci z celého světa, kterou však není obtížné připravit, aniž by člověk opustil hranice svého okresu.

Okurkový salát šestkrát jinak

Co se všechno dá udělat v okurkovém salátu jinak? Ukážu vám to na několika exemplárních případech. Klidně je můžete pospojovat dohromady a vzít si z nich to nejlepší, takže si třeba připravíte okurkový salát, jaký zatím svět neviděl.

Nastrouhaná

Okurkám sluší strouhání na tenké plátky i nahrubo. Plátky jsem myslím dostatečně probrala ve vzpomínkovém úvodu, tak teď ještě strouhání nahrubo.

Pokud se k němu uvolíte, nastrouhaná okurka pustí hodně vody. U vodnatých zálivek to nevadí, nikdo to neuvidí, ale u ostatních druhů zálivek – zejména těch, které se zakládají na mléčných výrobcích jako jogurt nebo zakysaná smetana – by vzniklo cosi nehezky řídkého.

Nastrouhanou okurku proto vždy jemně osolte, promíchejte a posaďte na čekačku. Při pokojové teplotě pustí za 15-30 minut dost tekutiny, abyste ji mohli přecedit a ideálně ještě trochu na cedníku vymačkat lžící. Vodu z okurky nevylévejte, nikomu o ní neříkejte a připijte si s ní na krásu.

Z takto připravené okurky stojí za vyzkoušení především tzatziki: hustý řecký okurkový salát, jemuž sluší samostatné podávání jako předkrm k pečivu, anebo jako doplněk ke grilovaným masům.

okurkový salát tzatziki

Tzatziki
Smíchejte 1 nahrubo nastrouhanou, odstátou a scezenou salátovou okurku (o původní váze 250-300 g), 150 g hustého pravého smetanového řeckého jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1/2 lžičky sušeného oregana, 10 nasekaných mátových listů a několik snítek kopru (tolik, kolik zvládnete). Po promíchání začněte jemně dosolovat, až budete s výslednou chutí spokojení.

Tzatziki může klidně počkat několik hodin, nebo i do druhého dne, v lednici, a při dodržení přípravy nijak zvlášť nezvodnatí.

Dlouhé plátky nebo špagety

Ze salátové okurky, která ještě nemá vyvinutá moc velká semínka, můžete škrabkou odkrajovat dlouhé podélné plátky. Anebo spiralizérem vytvořit okurkové špagety. Obojí se hodí do salátu, kterému vetknete asijské chutě. Pokud vám v japonských restauracích chutná salát z čerstvých mořských řas wakame, tak podobnou chuť dokážete přivést na svět i tady.

asijský okurkový salát

Asijský okurkový salát
Na 1 okurku budete potřebovat zálivku z 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžičky rýžového octa (lze nahradit s přivřením oka bílým vinným octem), 1 lžičky medu, 1 lžičky sojové omáčky a špetky sušeného drceného chilli. Vše pečlivě rozmíchejte, až se med rozpustí, a hned nalijte na připravené okurky. Pro dokonalost chutí ještě posypte 1 lžičkou sezamových semínek, ideálně lehce opečených na pánvi.

Tento salát by neměl na podávání příliš dlouho čekat.

Kostky a kostičky

Okurka miluje, i když ji jenom nakrájíte na kostičky. V tomto případě se ovšem rozhodněte, zda ji budete nejprve loupat – pokud je slupka silná a tužší, třeba jako v případě polní okurky, přimlouvala bych se za to. U tohto způsobu krájení už by slupka mohla při jídle vadit.

okurkový salát se slaninou

Okurkový salát se slaninou
Pokud milujete stejně jako my doma sendviče BLT (s opečenou slaninou, rajčaty, salátem a majonézou), tak tady můžete ve své vášni pokračovat.

100 g plátků slaniny zvolna opečte nasucho v pánvi po obou stranách, až se vypeče sádlo a slanina krásně zezlátne. Nespěchejte, nevyplácí se to. Slaninu nechte okapat a vychladnout na papírové utěrce, potom ji rozdrobte na větší kousky. 1 okurku rozkrojte podélně na čtvrtky a ty pak ještě na kostky velikosti sousta. 200 g vyzrálých cherry rajčátek přepůlte. 3 lžíce majonézy smíchejte s 1 stroužkem česneku a se všemi ostatními připravenými surovinami. Pokud je to potřeba, jemně osolte.

Salát vydrží počkat pár hodin v lednici.

izraelský okurkový salát

Izraelský okurkový salát
Chutná vám tabbouleh? (Pozn. když na slovo tabbouleh kliknete, dostanete se na recept.) Tento okurkový salát jde podobným směrem. Zelenina je nakrájená velmi drobně, dochucená především citronem a olivovým olejem a doprovozená velkou hromadou bylinek. Díky tomu je i v tom nejteplejším letním dni tento salát výrazně osvěžující.

Okurku nakrájejte na drobné kostičky kolem půl centimetru velké. Stejným způsobem taky rozkrájejte jednu barevnou papriku (nejlépe žlutou nebo oranžovou), 1 malou červenou cibuli a 2 vyzrálá, masitá rajčata, zbavená dužiny se semínky. Ochuťte šťávou z 1/2 citronu, 4 lžícemi panenského olivového oleje a přidejte 15 g hladkolisté petrželky (bez stopek), nasekané nahrubo, a zhruba 5 g čerstvých mátových lístků, taky nasekaných nahrubo. Opět dosolte jenom opatrně, a postupně po malých špetkách.

Rozdrcená

Máte-li na někoho vztek, připravte si tenhle salát z rozdrcených okurek, tím trochu pustíte páru. Nejlépe se na něj hodí malé nakládačky, ale klidně můžete použít salátovou okurku, podélně rozčtvrcenou.

drcení okurek do salátu

Rozdrcená okurka krásně voní, plně se v ní rozvine celé její aroma, takže ho můžete ještě víc povzbudit voňavým kořením.

okurkový salát s arašídy

Salát s kořeněnými arašídy
Paličkou na maso postupně naklepejte 6 nakládaček nebo 1 salátovou okurku tak, aby se rozmáčky, ale aby z nich ještě nebyla kaše. Naklepané okurky roztrhejte na kousky velikosti sousta a v misce je zakápněte šťávou ze 1/4 limetky nebo citronu a posypte špetkou soli. Promíchejte a nechte zatím stranou.

V pánvi rozehřejte 2 lžíce kokosového oleje (pokud nemáte, půjde to i s rostlinným), a zvolna na něm opečte 50 g nesolených arašídů. Jakmile se po 2-3 minutách rozvoní, přisypte 1/2 lžičky kari koření a 1 lžíci strouhaného kokosu. Ještě minutu míchejte, pak odstavte stranou.

Z okurek slijte volnou tekutinu a naopak k nim přidejte opečenou arašídovou směs. Promíchejte, zvolna a jemně dosolte a hned podávejte.

Opečená

Ano, okurka na salát se může opéct v pánvi. Pár minut pobytu v horkém oleji jí neublíží, nerozměkne, naopak získáte zajímavou změnu. Ale to už jsme v kategorii pro fajnšmekry.

salát z kořeněných okurek

Kořeněný salát z opečených okurek
V pánvi nasucho a na středním plameni opečte 1/4 lžičky celého římského kmínu a 1/4 lžičky kuliček koriandru. Jakmile se rozvoní, což bude trvat jen minutu nebo dvě, vysypte koření do hmoždíře. Do uvolněné pánve nalijte lžíci olivového oleje a položte do něj okurku podlélně rozkrojenou na čtvrkty – tak, aby v pánvi ležela na řezné straně. Opékejte 3 minuty do jemného zezlátnutí, podom položte na druhou řeznou stranu a opečte úplně stejně.

Mezitím rozdrťte v hmoždíři opečené koření se špetkou soli. Přimíchejte 1/2 lžičky sezamových semínek, trochu drceného chilli a celou tuto voňavou směs nasypte na opečené okurky. Jíst můžete teplé, ale skvělé chutná i vychladlé. nebojte se doprovodit lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

A jak máte rádi okurkový salát vy? Těším se na vaše skvělé a osvědčené nápady.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, díky za super nápady a přeji pohodovou dovolenou – prázdniny. Jana

  2. Kateřina says:

    Milá Flo, všechny vypadají tak lákavě až se sbíhají sliny, ale rozdrcené okurky jdu vyzkoušet (ano, nemám je doma, ale tržnice je za rohem)… akorát jsem dala péct chleba, tak to bude luxusní oběd :-).
    Děkuji za všechny inspirativní recepty a udělat si elektronický detox 🙂 je skvělé. A je to i výzva pro ostatní k zamyšlení. A o tom, jak se budeme těšit na další recepty, ani nemluvím! Krásné putování po krásném Česku,
    Kateřina

  3. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, máš velkou zásobu na přípravu salátu. Já přidám jednoduchý, oproti Tvým opulentním receptům. Nastrouhám okurku na hrubém struhadle, osolím, opepřím, trochu oleje, nastrouhaný česnek, obyč jogurt a zamíchám. Možno přidat i kari nebo jiné.
    Je to výborný, rychlý a jedlý.

  4. Libuše L. says:

    Milá Florentýno, děkuju za okurkové recepty, i za ty ostatni. Jsou vesměs použitelné a jídla podle nich se vždycky povedou, hlásí mi mé neteřinky – stinové vnučky. Dávám jim za pravdu.
    Okurky už zrají, máme se na co těšit.
    Přeju dobrodružné prázdniny se šťastným koncem,
    Libuše

  5. Super nápady. Já mám moc ráda tsatziki a jedna velká výhoda je, že mám kousek řeckou prodejnu, kde mají pravý hustý řecký jogurt, žádná napodobenina české výroby
    Sice je dražší, ale to se vyplatí.

  6. Ano okurky to je vůně léta ,jsem ráda ,že jsem se dozvěděla o té opečené, každopádně zkusím,letos jak vidím na zahradě ,bude jich hodně a tak se může experimentovat. Já dělám okurkový salát se smetanou,kyselou nebo normální trochu nastrouhaného sýra ,a někdy i kopr ochutim naším olivovým olejem , trošku soli a kapku bílého vína,ale všechny recepty jsou vynikající díky Flo a užij si prázdniny. Ráda bych se podívala domů ,ale bohužel Itálie je stále zakázána, takže budu vařit naše česká jídla tady,na švestkově klasické knedlíky mám už návštěv až moc . Posílám mnoho pozdravů z Toskánska .

  7. Jarmila says:

    Krásnou dovolenou a užij si prázdniny.

  8. Oloupaná salátová okurka na kostičky + 1 až 2 lžíce zakysané smetany a Tvoje bylinková sůl; dát vychladit = DOKONALÉ… 
    Hezké prázdniny a šťastný návrat odkudkoliv… 🙂

  9. Marie says:

    Milá Flo, děkuji za inspiraci na téma – okurka. Pečenou jsem ještě neměla, určitě zkusím. Přeji krásné prázdniny….

  10. Věra says:

    Milá Flo,
    děkuji za super nápady s okurkou už se těším až je vyzkouším – a ty si hlavně užij léto a každý tvůj pozdrav mně vždycky potěší i když budou delší rozestupy – hlavně se měj krásně – tvoje věrná kuchařka Věrka

  11. Věra says:

    Hezký den všem kuchařinkám a tobě zvlášť Flo..díky za recepty,Miluji okurkové saláty takže se těším vyzkoušet co neznám.Věra

  12. Marcela says:

    Milá Flo, výborné tipy. Přeji hezké léto všem. M.

  13. Flo, děkuji za zajímavé recepty a přeji pěkné prázdniny a dovolenou.

  14. Lidka says:

    Zdravím Flo. Super nápady. Já , když začnou nové brambory a okurky ( obojí mám z vlastní zahrádky), tak okurkový salát dělám s kyškou a k tomu brambory. Je to skvělá večeře i oběd. Okurkový salát s kyškou: okurku nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme, okyselíme vinným octem a vlejeme kyšku. Je to rychlé a dobré. Pohodové prázdniny všem.

    1. Tonda says:

      Lidko, přesně takový salát znám z dětství a miluji ho a dělám ho stále tak.

    2. Přesně takový okurkový salát děláme a mám ho tak nejraděj – s kyškou.

  15. Milá Flo, díky za recepty, okurky nás v horkých dnech krásně osvěží. Přeji pěkné prázdniny, dovolenou a těším se zase na psanou …

  16. BabiE says:

    Já si nejraděi okurku nastrouhám a místo citronu do ní zamíchám šťávu z grapefruitu. Protože mám dia dietu, tak už to ani nesladím. Ještě tak špetičku soli. Naprosto jednoduché a osvěžující.
    Prázdniny si, milá Flo, zasloužíš. A my se přidáme a budeme se těšit na každý další recept.

  17. Ahoj milá Flo, okurkové recepty jsou bezva, určitě vyzkouším nějaké nové, které neznám, přeji krásnou dovolenou a úspěšný návrat.

  18. Zdena says:

    Milá Flo, chtěla jsem napsat ve směs, to co už ostatní kuchařinky napsaly, tak jen překrásnou dovolenou s velkým odpočinkem a sluníčkem a brzy ahoj Zdena V.

  19. Mdlenka says:

    Milá Florentýnko a všichni,

    přidám ještě jeden velejednoduchý, který jsem si pojmenovala „americký“, protože je inspirovaný kuchařkou, kterou jsem před lety dostala z USA.
    Okurku škrabkou nakrouhám na dlouhé plátky (myslela jsem si, že jsem to vynalezla, a ono ne 🙂 ). Vnitřní část se semínky se většinou rozpadne, ale to nevadí, když se nerozpadne, nakrájím ji natenko napříč.
    Nakrájím cibuli na velice tenká půlkolečka, zaliji citronovou šťávou a olivovým olejem, podle chuti osolím a opepřím. Promíchám a nechám do druhého dne v lednici odpočinout. Chutě se spojí a cibule ztratí ostrost.

    Krásné léto všem!
    Mdl

  20. Libuše says:

    Milá Florentýnko, přeji krásnou dovolenou plnou pohody, ve zdraví a radosti prožitou. ?
    Já ledasco nemůžu, tak si okurku na hrubo nastrouhám přidám zakysanou smetanu, kopr a trochu osolím. Pro manžela dělám klasickou octovou zálivku s přidáním česneku.

    1. Super tipy, určitě vyzkouším i jiný salát než klasiku (nastrouhat okurku, namíchat nálev – ocet, cukr, voda, sůl, pepř), já si přidávám zakysanou smetanu a někdy česnek podle nálady. 🙂

  21. Nadja says:

    Ahoj Flo i všichni kuchaříčci a kuchařinky.
    U nás je v oblibě „klasika“ na sladkokyselo, jen místo octa dávám citronovou šťávu.
    Okurku nastrouhám na velké slzičce, zasypu trochou soli, přiměřeně cukrem, přidám citron. šťávu, celý nebo drcený kmín, mletý pepř, promíchám a chvíli nechám odležet. Pak jen doliji hóóóódně studené vody a podle potřeby dochutím.
    Nejraději máme právě tu vodu, okurka by ani být nemusela….

    Občas místo strouhání okurku rozšmelcuju v mixeru či Nutribuletu, další ingredience jsou stejné.

  22. Fantazie!!!
    Hezké prázdniny, Flo 🙂
    C.

  23. Drahomíra says:

    Super, budu postupně zkoušet. Děkuji a hezké léto všem☀️

  24. Saša says:

    U nás doma byl vżdycky s kyškou. Teď se zakysanou smetanou, štipkou soli a trochu rozetřeného česneku.
    Jinak hezkou dovolenou, a už ted se těším na další recepísky.

  25. Vojta says:

    Já mám ještě jeden recept, kdysi nalezený v čínské obrázkové kuchařce.
    Okurku hadovku (neoloupanou) je třeba nakrájet na tenká „trojitá“ kolečka – vždy dva řezy nedoříznout úplně, třetí ano (vznikne něco jako okurková knížka o třech listech). V míse osolit a nechat chvíli stát, až pustí vodu. Tu slít a přímo na okurky přidat 2-3 lžíce pískového cukru, 3 lžíce nějakého dobrého octa, 3 lžíce oleje a lžičku drceného kmínu. Pořádně promíchat a nechat uležet v ledničce. Sladkokyselý nálev krásně obalí i vnitřek trojkoleček.

  26. Nadja says:

    Hned jsem musela vyzkoušet opečenou okurku. Některé koření na chatě nemaje, dala jsem si ji jen trochu osolenou a zakápnutou citronem. Je zajímavé, jak se opečením chuť okurky úplně změní. Spíše bych to typovala na cuketu – a tento rcp také ponechám cuketě.

  27. Hana Mušková says:

    Milá Florentýno,
    recepty jsou senzační, díky. Krásné léto všem a dobrou chuť při ochutnávání krajových specialit! Ráda bych některou po prázdninách vyzkoušela…….
    Hana

  28. Ahoj Flo, díky za super nápady. Celé rodině přeju pohodové prázdniny. Užijte si je. Hana

  29. kauerová says:

    Ahoj Flo,
    díky za bezva recepty, které stojí všechny za vyzkoušení. Pro léto výborný nápad.
    Přeji hezké léto Tobě i všem dalším zúčastněným. Zdena

  30. Jarmila Vodičková says:

    Děkuji za krásnou inpiraci.
    Hezké prázdniny.Jarmila

  31. Alena says:

    Ahoj Florentýnko,ahoj prázdniny.
    Okurky jsou dobrá svačinka a taky příloha k obědu. U nás bodují dva recepty,první -klasika- okurkový salát s octovou zálivkou a pak s kysankou. Někdy ochutíme lisovaným česnekem a pár snítek kopru,dlouho jsme ani netušili,že to je řecká úprava na tzatziki.
    Užívej si dovolenou a děti ať prožijí hezké prázdniny! Zdraví Alča

  32. JITKA says:

    Hezké prázdniny všem JITKA

  33. Jarča says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za príma recepty. Určitě vyzkouším. Zvlášť mě láká opečená. Díky a preji krásné léto. Jarča

  34. Naděžda says:

    Okurky mám moc ráda, tak budu zkoušet.
    Milá Flo, přeji krásnou pohodovou dovolenou.

  35. Pavla says:

    Také přeji všem krásné léto dovolenou a nebo prázdniny a tobě Florentino zvlášť.Okurky miluji v jakékoliv podobě a když dělám takový ten zeleninový restovaný mišmaš k masu klidně ji tam na kostičky nakrájenou dám a v hodně horkých dnech je hrozně osvěžující rozmixovaná s podmáslím osolená a opepřená a hlavně pořádně vychlazená.

  36. Miluše Dvořáková says:

    Milá Flo, díky za recepty, zkusím… jen tu papriku budu muset vynechat, mé tělo ji nesnáší.
    Přeji krásné prázdniny?MD

  37. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    NEJLEPŠÍ OKURKY JSOU Z NAŠÍ MIKULOVSKÉ ZAHRÁDKY!!! UŽ KVETOU A TĚŠÍM SE AŽ DOROSTOU!!! MÁM RÁDA ŠOPSKÝ SALÁT Z OKUREK A DOMÁCÍCH RAJČAT S ČERSTVÝM SÝREM A SATUREJKOU (RODIČE VOZILI SMĚS KOŘENÍ Z BULHARSKA NA ŠOPÁK)!!!
    TAKÉ TZATZIKI JE SUPER TŘEBA KE KOSMATICÍM NEBO CUKETÁM V PIVNÍM TĚSTÍČKU!!! OKURKY MILUJU!!!
    PŘEJU TI MOOOOOC KRÁSNÉ LÉTO PLNÉ ZÁŽITKŮ, DOBRŮTEK A HLAVNĚ LÁSKY!!!

  38. Jarka says:

    Milá Flo,
    opět moc díky za recepty, vyzkouším! Přistihla jsem se, že mám už při čtení Tvých receptů pocity rozkoše! Přeji Ti krásné léto a těším se na další čtení od Tebe,
    Jarka

  39. Ladislav says:

    Ahoj všichni prázdniny jsou tady a nám nezbývá než popřát aby se vyvedly popřejme také Florentýnce odpočinek a trochu klidu k nabrání sil do další práce budeme se těšit na další skvělé recepty.

  40. Marie says:

    Díky za recepty a hezké prázdniny přeje Marie

  41. Ilona says:

    Milá Flo, díky za parádní okurkové recepty, bezva inspirace. Už se těším až je vyzkouším.
    Přeju pohodové prázdniny a hezké zážitky z putování po naší krásné zemi.
    Hezké léto všem přeje Ilona

  42. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a děkuji za nápady na okurkové saláty, které velmi ráda vyzkouším.
    Přeji hezké a pohodové prázdninové dny.

  43. Pavla says:

    Zdravím Flo a všechny tady:)
    Okurkový salát miluju klasický se sladkokyselou zálivkou a trochou česneku. Ale zítra určitě vyzkouším špagetovou se sezamem, mňam už se těším.
    Krásné prázdniny všem a hezkou dovolenou.

  44. Maruška says:

    okurkový salát buď nastrouhanou okurku nahrubo, zakysanou smetanu, sůl, pepř a drcený kmín

    nebo.

    okurku nahrubo+bilou ředkev nahrubo, zakysanou smetanu sůl pepř

  45. Pavel says:

    Ahoj Florentýnko,
    to byl výborný nápad, napsat recepty na okurkové saláty. Teď v létě se moc hodí. Já mám rád jídla s okurkami a jistě většinu vyzkouším.
    Přeji krásně prožité léto a těším se na další inspirace.
    Pavel

  46. Jaroslav S. says:

    Jako vždy, díky za nové podněty, jak jsem starý, tak jsem…je neznal. Opět jsi rozšířila mé obzory -rozhodně postupně vyzkouším. Přeji hezké léto – Jarda

  47. irena says:

    Milá Flo, s okurkami se dají děat zázraky, různých úprav je velmi mnoho.
    Držím se ovšem těch tradičních na které jsme zvyklí.Přejeme Ti celá rodina pěknou dovolenou,taky nevíme,kde ještě skončíme,letos vzhledem k různých prognózám a stálým změnám to bude úplně jiné.Zdravím.

  48. Jarka says:

    K létu, zvláště k horkému, patří saláty. Děkuji za inspiraci a přeji krásné prázdniny. Jarka

  49. Tonda says:

    Milá Flo, přeji Ti pěkné prázdninové léto. A můj nejoblíbenější okurkový salát? Okurku nastrouháme na slzičkovém struhadle nahrubo, kápneme malinko octa, trochu pepře a vlejeme vychlazenou kyšku, promícháme. Tak znám okurkový salát z dětství a pořád ho takový miluji. A protože mám rád kari, zkusil jsem ho přidat – a bylo to taky dobré.

  50. Petra says:

    Ahoj Florentýnko, děkuji za náměty, zrovna máme ve skleníku požehnanou úrodu okurek. A cukety už se taky pěkně rýsují, taky budu hledat, jak s nimi naložit, aby to nebylo pořád stejné.
    Petra

  51. Tomáš says:

    Dovolím si přidat jednoduchý recept , oblíbený dětský pamlsek v horkém letním dni:
    Salátovou okurku vychladit, oloupat, nakrájet na čtvrtiny a polít čerstvým medem
    Jde to i s rajčetem, ale musí být domácí – zralé.
    Tomáš

  52. Anna H. says:

    Milá Flo, děkuji za inspirativní recepty, krásné počtení a přeju hezké prázdniny.

  53. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    díky za nápady a přeji hezkou dovolenou.

  54. Vlasta says:

    Hezké pohodové prázdniny přeji.

  55. Lenka says:

    Milá Flo, kdyby se mi po tobě stýskalo, najedu na tvoje stránky, nebo se vrátím ke starým emailům, inspiraci najdu vždycky, za to velký dík, takže no stress a krásné léto ???

  56. Martin says:

    Díky za recepty, zkouším každý den jeden a je to paráda. Neuvěřitelná kombinace opečené slaniny s okurkami, například… Asijská orkurka je výborná, i když jsem tam přidával ještě trochu ústřicové omáčky. A další budou v dalších horkých dnech…

  57. Ahoj Florentýnko,
    díky za okurkové recepty ,které jsou úžasné.Přeji ti veselé, odpočinkové a sluníčkem prohřáté prázdniny.

  58. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Děkuji za další nápad do kuchyně. Z vybraných receptů ráda vyzkouším , Tzatziky.
    Jinak připravuji klasiku -s octovou zálivkou.
    Přeji vydařenou dovolenou.Iveta.

  59. Marika says:

    Díky za recepty. Přeji Ti krásnou dovolenou s rodinou. Marika

  60. Okurkový salát, ten se neomrzí. Já dělám klasiku s octovou zálivkou, nebo se zakysanou smetanou, nebo něco jako šopák. Ale opečená okurka, to zní zajímavě, jsem zvědavá, tak vyzkouším. Se slaninou mě to neláká, slaninu v zelenině nerada, ani v hlávkovém salátu. Slaninku s vajíčkem, to je dobrota 🙂
    Krásné léto Florentýnko

  61. Šárka Šichorová says:

    Okurka je naše oblíbená zelenina a tak vítám mezi své recepty taky těchto několik ,které neznám.Třeba drcenou nebo opékanou tak zkusím začlenit do svého plánu na letní salát.
    Jednu radu bych mohla taky přidat.Pokud se odstraní lžičkou semínka nebude okurka mít tolik vody,to se hodí na tsatsiky odkoukala jsem od řeckého kuchaře…Přeji milá Flo krásné letní dny a všem přeji krásnou dovolenou..

  62. Monika says:

    Dekuji za skvele tipy. Okurky milujeme cela rodina. Dovoluji si prispet s jednim mym oblibenym rychlym receptem:
    Okurku nakrajim na drobno, jedno zrale avokado rovnez na kosticky, zamicham do toho bazalkove pesto (nejlepsi je cerstve z Lidlu s piniovymi orisky) – pak lze dochutit soli, peprem, limetkou, chilli paprickou dle chuti. Podavam s vychladlou varenou quinoou, kterou lze do toho taky zamichat.

  63. Pozdě, ale přece reaguji na okurky. Všechno (kromě slaniny) si udělám s velkou radostí. A jogurt s okurkou, česnekem a koprem vyžadují i vnoučata často.
    Děkuji za inspiraci a přeji krásné léto.
    Jana

  64. Milá drahá Flo, děkuji za nádherné tipy co s námi oblíbenými okurkami! Zaujala mne hlavně podélně krájená a s arašídy! Zase něco nového! Musím vyzkoušet! Děkuji a přeji krásné léto! ❤️??

  65. Karolína says:

    Milá Florentýno,
    přidávám jeden malý tip na přípravu tzatiky. Vše smíchám, dám do plátýnka a přes noc krásně vykape voda z okurek a syrovátka z jogurtu, takže jsou pak nádherně husté jako z Řecka:-)

  66. Adéla says:

    Nejsem velkým fanouškem okurek, vlastně ani nevím proč. Asi mi moc nesedí jejich vůně… Ale tyhle recepty vypadají tak lákavě, že si na té okurce snad ještě pochutnám! 🙂 Těším se, až je všechny vyzkouším. Hezké prázdniny a děkuji za hromadu inspirace, jako vždy 🙂

  67. Bimbající zvoneček says:

    Chybí mi tu slavný ŘECKÝ SALÁT, který nesmí chybět v jakékoliv restauraci nebo bistru v Budapešti… Je velmi jednoduchý: Nakrájená okurka na kostky, balkánský sýr na kostky, rajčata na kostky, černé olivy a kapka olivovýho oleje – dochutit jde hladkolistou petrželkou nebo libečkem

  68. Marina says:

    Ahoj, zajímavé recepty na okurkový salát,ani některé neznám. Zaujala mě pečená okurka. Také jsem jej vyzkoušela. Chutnala skvělé. Abych použila kvalitní suroviny, tak třeba olivový olej jsem si objednala na internetu. Přeji pěkný den.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close