Co všechno se dá udělat, aby americké brambory, připravované doma pěkně po česku, byly jejich nejlepší dosažitelnou verzí?

Pod pojmem americké brambory si pro účely tohoto receptu představuju brambory rozkrájené na měsíčky, výrazně ochucené a upečené tak šikovně, až jsou na povrchu křupavé a uvnitř dokonale nadýchané a rozpadavé.

Pokud by někdy někde došlo k nepříjemnému výslechu pod lampou a v něm padla otázka, zda jsem se někdy dopustila takové zjednodušené přípravy pečených brambor, kdy jsem je letmo rozkrájela na čtvrtky, omastila, osolila a prostě jen strčila do horké trouby upéct, odpověděla bych: vinna, ctihodnosti. Vinna v plném rozsahu obvinění. Bylo to ode mě nedbalé a zcela úmyslné, protože jsem si chtěla ušetřit práci a být z kuchyně co nejdřív pryč.

Pro skvostné pečené americké brambory se dá udělat pár věcí navíc, ovšem zavání to zákeřnými záměry v podobě úmyslného odrovnání strávníků. Hotové americké brambory stačí postavit na stůl; hromadné zničení nastane zcela svévolně, dobrovolně a nezadržitelně.

S pečenými bramborami je tedy potíž už od prvního okamžiku. Člověk je s nimi stále jednou nohou v pekle – buď za nedbalé provedení, nebo za úmyslnou past na ta neviňátka u stolu.

Nechci vás tedy nabádat k nekalostem, ale pojďme se podívat, jaké máte možnosti. Jeden nikdy neví, kdy se ozve vhodná oběť, že se rozhodla potěšit vás svou přítomností a je už na cestě na návštěvu, přičemž zpáteční spoj jede nejspíš až pozítří. A to ještě bez záruky.

Jak vylepšit americké brambory

Pokud mi slíbíte, že budete s následujícími doporučeními nakládat odpovědně, můžeme přejít k věci.

Dobré americké brambory si zakládají na těchto vylepšeních:

Typ brambor

Každý, kdo se začne pohybovat v kuchyni, brzy pozná, že existuje několik typů brambor.

Některé vhodné do salátu, jiné na kaši, jiné se dají bezpečně podávat jako přílohové. V obchodech bývají označeny jako varné typy A, B a C, přičemž typ A je nejpevnější, chuťově výrazný, vhodný právě do salátů, až po typ C, který se snadno rozvařuje a rozpadá a tedy mu to parádně sluší v kaši a taky tam, kde se brambory používají na zahuštění.

Co se týká pečených brambor, i v troubě to nejvíc sluší bramborám typu C. Po upečení je jejich vnitřek nadýchanější a lehčí, než vnitřek pevných odrůd. Ty po upečení působí hutně a mají mazlavý vnitřek podobný měkkému vosku.

Pokud je to možné, na americké brambory si pořiďte surovinu varného typu C, s výhradou i B.

Namočení do vody

Brambory varného typu C se snadno rozpadají, čehož se dá využít pro zvýšení křupavosti. Dá se jim snadno narušit povrch, tím se zdrsní a při pečení všechny tyhle mikrovýčnělky přidají na křupavosti.

Vlastně je to podobný princip, jako když se rozhodnete doma připravit ty nejlepší smažené hranolky (viz můj recept zde: domácí bramborové hranolky).

Na rozdíl od hranolků se však brambory před pečením nevaří doměkka a nenechávají vychladnout. Stačí jim jen horká voda a krátký odpočinek v ní.

Za takovou drobnou, avšak významnou přidanou hodnotu můžete považovat fakt, že když vodu osolíte, sůl z části pronikne do brambor a budete je tak mít trochu osolené i zevnitř.

Teplota v troubě

Všechny pečené brambory potřebují vysokou teplotu. Jinak budou spíš vařené až dušené a bude jim to trvat dlouho, než změknou.

Pečené brambory mají mít křupavá, zlatavá místa, a toho jim pomůže dosáhnout jen pořádně nažhavená trouba. Teplota, při které se to děje, je kolem 220-230 stupňů.

Nezapomeňte taky, že brambory by měly být rozkrájené na podobně velké kousky. Když budete kombinovat malé a velké, silné a tenké, ty menší se začnou připravovat na kremaci dřív, než silnější vůbec změknou.

Jednoduchý způsob rozkrájení brambor na měsíčky spočívá v podélném překrojení na půl a následném rovnoběžném krájení. Podle velikosti brambory takto dostanete 3 nebo 4 kousky z každé její poloviny. U menších brambor stačí rozkrojení na čtvrtky.

americké brambory krájení

Ochucení

K americkým bramborám patří výraznější ochucení. Nejčastěji paprikové či paprikovo-česnekové, ale snadno lze přejít i k jiným chutím.

americké brambory ochucení

Jemná paprika, česnek a bylinky však nejsou příliš slučitelné s půlhodinovým pobytem v útrobách rozžhavené trouby. Ráda proto brambory peču nejdřív jen tak, samotné, pouze se solí a olejem, a teprve před koncem pečení je potřu aromatickou směsí, která zbývající minuty do konce pečení přežije bez úhony, bez spálení a bez zhořknutí.

Podobně funguje i malá trocha parmazánu. Je to sýr s výraznou chutí, který v horku získá mimořádnou křupavost. Ochutí tak brambory a zároveň přispěje k lákavějším požitkům při zakousnutí.

Tímto jsem napsala vše zásadní a dál už je to na vaše riziko.

americké brambory recept
 

Americké brambory

Celkový čas: 1 hour

Množství: 4 porce (jako příloha)

Suroviny

  • 6-8 středně velkých brambor (800 g)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 zarovnaná lžička sladké nebo jemně pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžička strouhaného parmazánu

Postup

  1. Brambory důkladně umyjte, ale neloupejte je. Překrojte je napůl a následně na měsíčky – každou půlku rozdělte na 2-4 kusy, podle toho, jak jsou brambory velké.
  2. Nakrájené brambory vhoďte do hrnce, zalijte je studenou vodou tak, aby byly ponořené, osolte zarovnanou lžičkou soli a dejte vařit. Jakmile přijdou k varu, nechte je vařit pouze 1 minutu, potom odstavte, neslévejte, a nechte odkryté vychládat a odpočívat 30-60 minut , jak vám to zrovna vyjde.
  3. Troubu začněte předehřívat na 220 stupňů. Brambory sceďte, důkladně okapejte a vysušte čistou utěrkou nebo papírovými utěrkami. Olej smíchejte v míse se zbytkem soli, přisypte brambory a dobře promíchejte, aby se brambory ze všech stran obalily olejem. Vyskládejte je s malými rozestupy na plech vyložený papírem na pečení. Pokládejte je tak, aby slupka vždy ležela dole a řezné strany směřovaly nahoru.
  4. Brambory pečte 25 minut, až začnou zlátnout a téměř změknou. Zbytek oleje, který neulpěl na bramborách a zůstal v míse, rozmíchejte s mletou paprikou. Teprve poté přimíchejte i parmazán, měla by vzniknout ani řídká, ani hustá kašička. Pokud je směs příliš hustá, přilijte ještě trochu oleje.
  5. Tuto paprikovo-sýrovou směs natřete na téměř dopečené brambory – pouze z horních stran, slupku vynechte. Brambory tedy na plechu zůstanou celou dobu ležet tak, jak jste je umístili na začátku, žádné otáčení ani převracení není potřeba. Zbytečně potírání neprodlužujte, naopak spěchejte, brambory by měly vychladnout co nejméně. Vraťte do trouby a ještě 5 minut dopečte.
  6. Podávejte s omáčkou k namáčení – nejlépe se k nim hodí ochucená majonéza nebo ochucená zakysaná smetana.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. No teda! To je zásah přímo na komoru! Zrovna jsem si přinesla z krámu brambory typu C. Máte mne na svědomí. 😀 Hezký den! 🙂

  2. Fakt jsem chvíli váhala s otevřením :), ale výsledek zas potěšil, jako vždy. Díky, o víkendu vyzkouším. Anna

  3. Luxus, těším se. Nemám parmazán, zkusím ho zítra koupit a zničit svoji omladinu! Jarka

  4. Florentýno, americké brambory občas peču, ale Ty je máš oproti mně vymazlené. Příště se budu řídit Tvým receptem.
    Jarka

  5. Úžasná spousta novinek, díky – slibuju, že budu zodpovědná 🙂 Já je mám ráda posypané tymiánem.

  6. Nikdy jsem je nedělala, ale asi je brzy vyzkouším podle tvého receptu.

  7. dokonalý recept. americké brambory dělám docela často, a až je příště budu zase dělat zkusím ten tvůj recept. klara

  8. Jarmila says:

    Milá Flo, máš mě na svědomí, tomuhle se nedá odolat. Tolikrát jsem se o ně pokoušela, ale neumím dosáhnout právě tu křupavost. A zřejmě k tomu přispělo i to, že jsem používala přílohové brambory. Děkuji moc, jdu na to a zničím celou rodinku…

  9. Ach jo! Taková dobrota, a já pořád ještě nemůžu nic, kromě kaše a omáček…
    Ale děkuju moc, v sobotu se návštěvě předvedu!

  10. Geniální o víkendu zkusím máš pro mě vždy ty nejlepší typy!

  11. Miroslava says:

    Velký dík, je to opět vychytané, těšíme se na dnešní večeři ?

  12. Fajn je před pečením dát lehounce povařené a omaštene brambůrky do pytlíku s ochucenou hrubou moukou, protřepat, nemíchat. Rychleji se upečou do křupava

    1. Zajímavá vychytávka. Zkusím. Díky.

  13. Alžběta says:

    Riskla jsem to, a dobře jsem udělala.

  14. Ahoj Florentynko,sem nevěděla že je musím vařit.Urcite vyzkouším.Nada

  15. Dobrý večer milá Florentýnko, to jsem neměla teď večer vůbec číst, měla jsem se nechat zastrašit a neotvírat, mám velikou chuť na ty tvoje americké brambory, ale už je pozdě, tak až v sobotu 🙂
    Hezký víkend všem Jana

  16. Zkuste solit až na úplný konec, z plechu do mísy, posolit, protřepat, nemíchat, nebudou mít tendenci rychle měknout.

  17. Ta moje milá Flo asi něco zobe!
    Mailík i recept jsou tak vtipné 😀

  18. Florentýnko,pokušitelko mých chutí. Dělala jsem brambory mnohokrát,ale takto jsem je k dokonalosti nikdy nepřivedla. Mírně předvařit? a jestě se sýrem? Tomu aby odolal čert. Všechno doma mám ,až na ten sýr. Koupím,zkusím,už se těším jak zaboduji. Americké brambory budou v neděli. Měj se hezky a příští týden napočtenou. Alča

  19. Dobrý večer, mně se místo oleje víc osvědčilo sádlo. Dám ho s pekáčem rozpustit do trouby, pak na plech vysypu brambory a poválím. Sádlo udělá kůrčičku ještě křupavější a brambory se k teplému plechu už nepřilepí ani bez papíru. DIetnější verze omáčky je jogurt s česnekem a a čerstvou bazalkou.

  20. Milá Florentýnko,
    nedávno jsem podle tebe pekla v troubě zeleninu, hokaido a další! Moc ti dékuji, byla to ňamka! Mékké, neshořelé, ani hořké od bylin, prosté tvoje recepty fungují ! A za dnešní taky moc dékuji a ukládám ho do pořadníku . Nebude to dlouho trvat a bude k večeři . Už se téším ! Díky za tvůj humor i dobroty! Zdraví Eva.

  21. Děkuji Flo. Nikdy jsem to s parmazánem nedělala, Už se těším. Soňa

  22. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    americké brambory já rád, jen neřeším typ brambor. Jinak opět vymazlený recept.

  23. Ahoj Florentýno, ty máš nový nůž?
    Mirek

  24. Haha, tak nevím, co je pro mě výživnější a zábavnější. Literární čtvrtky nebo následující gurmánské víkendy? Díky za obojí. Lucie

  25. Ladislav says:

    Ahoj všichni dnes budou a k tomu smažené žampiony.

  26. Zdravím Flo,
    krásný vtipný úvod. Na Tvých receptech je poznat s jakou láskou vytváříš všechna jídla. I takové Americké brambory se musí dělat s náležitou péčí. Díky za správný postup.

  27. Milá Flo,
    brambory miluju a děkuju za další recept, který vypadá velmi návykově:-)!!!
    Hned o víkendu vyzkouším a i přecpaná na tebe budu s láskou vzpomínat!!!

  28. Na omaštění brambor používám fintu – mikrotenový sáček, do něj brambory a minimum oleje. Nafouknu, a důkladně protřepu. Je potřeba daleko míň oleje a brambůrky se rovnoměrně omastí.

  29. Milá Flori,
    to je opravdová bomba. Kdyby nebylo tak pozdě večer, tak bych se do nich pustil. Takže hned zítra. Už se na to těším. Úplně ty krásné zlatavé brambůrky cítím na jazyku.
    Jsi nebezpečná.
    Krásný podzim. Pavel

  30. úžasný recept, úžasné vychytávky, děkuji!

  31. Višnja says:

    Zdravím Florentýno. Odjakživa naše máma pekla brambory ve šlupce, nekrájely se. Tenkrát sice nebyly banány, ale v bramborách byl docela výběr. Vždy to byly buď rohlíčky nebo prostě malé brambůrky, které by na škrábání byly opruz. Je pravda, že většinou to byly ranné bramory, ale starší nebyly o nic horší. Brambůrky se jen pomašlovaly olejem, osolily a šup s nimi do trouby. Když se opekly pěkně z jedné strany, tak se promíchaly. Byla to úžasná dobrota a byl to hlavní chod. Když se domákla tchýně a milé švagrové, že neškrábu ani neloupu, ihned se postaraly aby všichni věděli, že jsem líná oškrábat brambory a ten jejich chudinka musí žrát šlupky, doslovná interpretace, Milá vzpomínka. Dnes hrdě hlásí, že dělaly americké brambory a jsou in, slepice.

  32. Prosím, ještě bych měla dotaz, jak ochucujete majonézu / zakysanou smetanu k těmto bramborám? Děkuji.

  33. V neděli jsem zkusila, jen tak samotný a k tomu jsem udělala jednoduchý dip a fakt výborný ❤️. Ukládám si. Díky moc!

  34. Flo, ty mi dáváš zabrat…
    Před čtvrthodinou jsem je šoupla do trouby, nešlo to odložit na zítřek. Už podruhé tento týden. Ať žije zdravá večeře…

    Jo – zkouším různé verze koření – už jsem zkusila směsky z „Koření od Davídka“ a to francouzskou směs Žanet (, chce to trošku zjemnit v hmoždíři – ta si dobře rozumí se jogurtem), pak miluju od nich směs Vege-rajčátka – tahle úprava je super se zakysankou a nějakými bylinkami nebo pažitkou.
    Můj objev měsíce – verze mírně česneko-pepřo-sýrová je naprosto super s kvalitním AJVAREM 🙂
    Tak jdu jíst, snad už to bude hotové…

  35. Pavlína says:

    Dnes jsem udělala na oběd, opravdu mohu jen doporučit! Brambory domácí, takže varný typ fakt nevím, ale jsou to brambory s červenou slupkou. Dopadlo to skvěle, krásně křupavé! Ale pekla jsem je déle, což ničemu nevadilo, vyšlo to tak akorát, než jsme dojedli polévku 😉 V troubě byly celkem cca 3/4 hodinu.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close