Řecký salát a další letní poklady

Ze všech jižních zemí, které jsem kdy viděla, je pro mě řecká přívětivost a pohostinnost na prvním místě. A tak jsem se ani moc nebránila myšlence vydat se s dětmi na maličkatý řecký ostrov jíst řecký salát a jiná letní jídla, zatímco doma probíhá rekonstrukce.

Co se týká surovin; je to tu zajímavé. Místní supermarkety o velikosti menší české večerky nabízejí jen omezený sortiment; žádné extrabuřty, které by sem bylo komplikované dopravit. Čili v nich najdete místní produkci s bohatým podílem bíle zbarvených sýrů a skromným výběrem pečiva, coca colu a nescafé.

Vaříme si každý den večer a nikdy u toho nechybí řecký salát.

Řecký salát; šopský salát

Řecký salát je bratranec šopského salátu, který má pro změnu bulharský původ. Do obou patří rajčata, papriky, okurky, cibule, zálivka, sýr feta (nebo něco na ten způsob). S kouskem pečiva se jedná o kompletní jídlo, kterému nic nechybí. Pouze funící strávníky koulející se od stolu nelze příliš očekávat.

Sýr

Pro dobrý řecký salát je třeba sáhnout po takovém sýru, který není přesolený, protože sýr korunuje dílo a přidává se do salátu jako jeden kus. Uznejte sami, že zakousnout se do některého obzvlášť vydařeného českého balkánského sýra, který byl vyloven z nálevu slanějšího než Mrtvé moře, není žádné terno.

Feta má chráněný původ, to znamená, že pokud sýr nebyl vyroben v Řecku a není z ovčího a kozího mléka, nemůže se jmenovat feta. Feta nemá agresivní slanost a díky použitým mlékům má naopak lehkou pikantnost. Ideální doprovod k šťavnaté nasládlé letní zelenině.

Cibule a olivový olej

Další charakteristikou řeckého salátu je červená cibule, která chutná spíš sladce než pálivě, a marnotratné zakápnutí panenským řeckým olivovým olejem, který je oproti jiným olivovým olejům chuťově méně štiplavý a pálivý. Díky němu pak na dně talíře zůstane šťáva, kterou si lze užít s kouskem bílého pečiva.

Ocet a dokončení

Pokud chcete do salátu použít ocet, tak jen s mírou a jen jemný vinný ocet. Pár kapek úplně stačí. Pomyslnou tečku za jídlem uděláte, když k salátu přihodíte pár nevypeckovaných oliv a sýr posypete sušeným oregánem (u šopského salátu se pro změnu bere koření čubrica).

Řecký salát dáte dohromady velmi snadno: Zeleninu nakrájejte na kousky velikosti jen o málo větší, než je sousto, tím donutíte strávníky používat oba dva příbory 🙂 Nakrájenou zeleninu vložte do hlubokého talíře, posypte cibulí, kterou jste nakrájeli na co nejtenčí půlměsíčky, olivami, a zakápněte vše olivovým olejem – případně i pár kapkami octa. Nahoru položte plátek sýra feta, posypte sušeným oregánem a hned podávejte s kouskem bílého pečiva.

řecký salát recept

Prázdninové dušené klobásky

A protože salát není žádné pořádné vaření, přidávám další svůj prázdninový tip: dušené syrové klobásky, které se dají koupit snad už v každé evropské zemi včetně té české. Vypadají podobně jako italská salsiccia, o které jsem už psala, jen si je každá země vyrábí trochu po svém, používá jiné maso a jiné koření.

Tyhle klobásky jsou syrové, obvykle se proto kupují u pultu s masem nebo v jeho těsné blízkosti. Sluší jim pomalé pečení i dušení, s rychlým teplem si na nich nepochutnáte – stihnou se spálit dřív, než změknou uvnitř.

Pro mě nejsympatičtější postup přípravy spočívá v jemném opečení klobásek na trošce oleje, následném podlití a zhruba dvacetiminutovém dušení pod pokličkou.

Důležité je nejít na klobásky zhurta, pro jistotu je na pár místech propíchnout nožem, aby při opečení nepopraskaly, a pak už nechat na nich, ať ze sebe vydají to nejlepší.

Pro 4 osoby
4 větší nebo 8 menších syrových klobásek typu salsiccia
1 lžíce oleje, může být i olivový
1 červená cibule, nakrájená na půlměsíčky
1 červená paprika a 1 žlutá paprika, nakrájené na kousky velikosti sousta
300 g drcených konzervovaných rajčat
špetka soli (někdy nemusí být potřeba)

  1. Klobásky na několika místech propíchněte špičkou ostrého nože, tím zabráníte, aby zbytečně popraskaly v teple.
  2. Rozehřejte olej v kastrůlku, úplně stačí střední žár plotýnky. Do horkého oleje vložte klobásky a nechte je zhruba 3 minuty zezlátnout po obou stranách. Zbytečně s nimi nehýbejte a nemíchejte jimi, jinak začnou uvolňovat tekutinu a přestanou se opékat.
  3. Ke klobáskám přidejte cibuli, zamíchejte, a nechte jednu minutu svému osudu, ať cibule trochu změkne a natáhne chuť masa.
  4. Vše podlijte drcenými rajčaty, přidejte nakrájené papriky, opět zamíchejte, zakryjte pokličkou a na velmi mírné plotýnce nechte jemně pobublávat 20-30 minut. Když na kobásky na hodinu zapomenete, nic se nestane, delším dušením se tento druh masa naopak zjemní. Pokud je to potřeba, nakonec vydušenou šťávu jemně dosolte, obvykle to nezbytné nebývá.
  5. Podávejte s pečivem nebo s dušenou rýží – jak je libo a jak vám dovoluje prázdninová kuchyně.

západ slunce nad mořem

 

Join the Conversation

  1. Flo, přeji ti krásný pobyt a odpočinek, budeš to potřebovat, až se vrátíš domů. Salát si určitě udělám , jen si musím koupit sýr. Děkuji a zdrvím Zdena V..

  2. Děd Jan says:

    Přeji hezké dny a příjemné psaní. Děkuji.

  3. Magdaléna says:

    Milá Flo, klobásky milujeme, Tvůj receptík zkusím
    .A pokud budeš mít někdy cestu přes Nové Město nad Metuj a budeš mít štěstí, zde je seženeš, domácí výroba v luxusním provedení.Stejně jako šunku, vyzrálé hovězí, jiné klobásky.
    Maso Jirman.
    Pěkné léto Magda

  4. Helena says:

    Milá Flo,

    ano – takhle přesně si vzhled řeckého salátu vybavuji z mého pobytu v Řecku. Také jsme tam jedli naprosto báječnou musaku. Vzpomínky na tuto zemi jsou krásné, neznám malebnější scenérie mořského pobřeží a lepší koupání.
    Přeji hezký pobyt. Helena

  5. Dobrý den – klobásky, to si nejsem moc jistá, ale saláty miluju, takže vyrazím za sýrem a pak si už jen budu pochutnávat…

  6. Hanka k says:

    Ahoj Florentýnko,
    díky za další čtvrteční inspiraci i za tvůj milý čtivý pozdrav zase z jiné dálavy….
    Zakoupím fetu, otrhám zelninku ze zahrady a jdu na to…
    Přeji Tobě i dětem požehnané cestování… a to auto bez střechy Ti v dobrém závidím….

  7. Emilie says:

    Milá Janičko….to,že trávíš dovolenou v Řecku ti jen tiše můžeme závidět,odpočívej a těš se na novou kuchyň,no mi se budeme těšit na nové recepty. Zdraví Emilie.

  8. Hezký den Flo…díky za další recept,saláty miluju určitě udělám a ty si užívej Věra

  9. Vylepšení podle uvedeného receptu – „ŠOPÁK“ – úžasně osvěžující pro letní dny. Těším se. Flo, krásnou dovolenou, odpočiň si a pak se s námi poděl o další zážitky.

  10. Simča S. says:

    Milá Flo
    Užívejte si prázninové řecké pohody, salátků, klobásek a vše, co k tomu patří. Děkuji, že na nás nezapomínáš s recepty a vůbec nevadí, že to není – jak ty píšeš – „žádné pořádné vaření“. Vždyť k létu přece patří lehčí kuchyně, já osobně bych na dršťkovou polívku a maso s knedíkem a omajdou ani neměla chuť…
    Mimochodem – víš, že do šopského salátu patří papriky opečené nasucho, stažené z té jemné vrchní šlupičky a NATRHANÉ (nikoli nakrájené)? A v naší rodině jsme nikdy nedávali okurky, jsou příliš vodnaté. Jen tedy papriky, rajčata, cibuli + sýr a čubrica. Vaříme hodně bulharskou kuchyni, protože mám v Bulharsku kořeny…

  11. Marie Džujíková says:

    Přeji hezky den- dík za další recept,saláty mám ráda,jen koupit fetu a jde se na to.
    Hezký pobyt Maruš

  12. To zní skvělě. Všechno. Takovej čundr trošku, krásně šmrncnutej jihem, mořem a četníkem za Saint Tropéz. No a salát a klobásky. Paráda. Musím ocenit, že myslíš i na masožrouty. Spáchat takhle ty syrový klobásky…no jejda…asi navštívím pana Jirmana, jak se zmiňuje Magdaléna. Ta moje pořád lítá po nějakejch památkách, tak aspoň projednou vymyslím cíl cesty já. Bude žbrblat, ale když už, tak v Novým Městě n.Metují si nenecháme ujít i presso na náměstí v Seladonu, kdysi jsem tam měl snad nejlepší Illy, co jsem kdy pil. A až to večer zavoní, bude odpuštěno… 🙂
    Tak se tam mějte parádně a manželovi penvý nervy!
    Zdravím léto
    Codo

  13. Ladislav says:

    Ahoj všichni.To se to někdo má,ale nezávidím a přejí.Určitě semnou budete souhlasit,že si to Flo. zaslouží.

  14. Moc ti Flo děkuji za skvělé recepty. Tento také na naší malé chatičce vyzkouším….nakonec takový salát se hodí i ke grilovanému masu bez pečiva :-), 🙂
    Příjemné cestování a nabírej síly….po rekonstrukci se budou hodit na úklid….měj se krásně. Vendy

  15. Lenča says:

    Milá Flo hezké prázdniny a děkuji za receptíky, už se těším na další …Lenča

  16. Milá Flo,
    díky za další báječnou kuchařskou inspiraci. Musím podotknout, že kromě receptů mě i Tvůj styl psaní neuvěřitelně baví a že ten Tvůj dnešní příspěvek znatelně vylepšil můj dnešní „den blbec“. Díky.
    Krásné dny. Marie

  17. Kocourek Bodík says:

    Promítl jsem si jsem minulý týden video, ve kterém naše paní Florentýnka s nějakou další paní představovala svůj hlavní rozbouraný kuchyňský stan a plány, jak to bude, až to bude.
    Musím říci, že obě dámy na tom videu jsou velmi pohledné až krásné. Zkrátka epesní – kam se na ně hrabe letní řecký salát i s opečenou klobáskou!
    Jako mlsnému kocourovi mi ale asi nic jiného, nežli si tyhle doporučené lahůdky připravit a nechat se konejšit pomyšlením, jako bych je dostal pod čenich přímo z ruky paní Florentýny…
    Mňau …
    🙂

  18. Marie S. says:

    Milá Florentýnko, díky za recept na salát, ať Šopák nebo řecký, miluji stejně. Cítím při tom vůni jihu. Moc se mi líbil výraz “ ztropila jsem si radost „. Úplně s ním souzním a velmi ráda si ho půjčím. Užij si to.

  19. Milá Florentinko,krásný odpočinkový pobyt,řecký salát mohu, připomene mi to pobyt v Řecku Věra

  20. Florentýnko krásnou dovolenou.Obdivuji tebe i manžela.Ty s dětma a ještě píšeš a manžel dělá dohled.Teda to je letos u vás kvalitní čas.At se daří všechno.

  21. Ahoj Flo,díky za receptík na salátek,taky jsem se tam před pár lety cpala salátkama. Koupím nějaký sýr a salátek vyrobím a tobě přeji krásnou dovolenou a odpočinek…Miluš

  22. OLINKA says:

    Samé dobrůtky a lahůdky!!! Hezky si užívej řeckou dovolenou!!!

  23. Hana - Marmota says:

    Řecký salát s fetou (a olivami) si dávám v práci a měla jsem ho naposled včera. 😀 Servírují nám ho v menších kusech, za což jsem v polední pauze vděčná, jelikož už i tak všechno důkladně a tudíž pomalu koušu…
    Chutě dělat si ho doma mě tím pádem až tak nehoní, ale pro tu případnost, že bych přestala do téhle práce chodit, se rozhodně budou tvoje tipy hodit, díky! Od dětství mám ráda šopský, tenhle je právě díky té fetě a olivám a červené cibuli (a s tou mi to právě bez tebe nedošlo) ještě lepšejší. 🙂

  24. Milá Florentynko,
    užijte si s dětmi léto, načerpej sílu, protože ji po návratu domů budeš potřebovat. A velké poděkování za každočtvrteční bezva počteníčko a hlavně inspiraci.
    Anička

  25. Blazena says:

    Ahoj Florentynko, užívej si krásnou dovolenou a odpočívejte všichni!
    Nedávno jsem si tento salát dala v restauraci a strašne jsem si pochutnala. Jsem moc rada, ze Jsi na nas myslela s tímto receptem!
    Koupim sýr a salát udělám! Recept na klobasky je take zajímavý!
    Musím Ti napsat, ze kdyz čtu vecer Tvoje recepty, obyčejné mam chuť
    to zkusit, nemám vždy vsechny ingredience a tak se tesim na následující den! Preji Ti jeste jednou vse dobre!

  26. Ahoj Flo,díky,že na nás i o dovolené myslíš s dalšími recepty.Zítra koupím fetu a už se na salátek těším.

  27. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, výborný nápad na lehké letní jídlo, saláty jsou vždy vynikajícím občerstvením a klobásou také nepohrdnu. Díky a přeji další příjemné pobyty při vašem cestování.

  28. Dudkova Skopova Ladislava says:

    Krásné a slunné prázdniny …. a hlavně spoustu zážitků, papa Laďka

  29. Marta Chvátalová says:

    Milá Florentýnko,děkuji za recept už teď se mi zvedají sliny.Přeji krásný odpočinek.Marta.

  30. Renata Charouskova says:

    Ahoj Flo,krasny pobyt na ostrově,krasne sluníčko ve dny????Zdraví Tě Renata

  31. Zuzka says:

    Milá Florentýnko,
    díky za připomenutí skvělého letního osvěžení 🙂 Krásné dny pod řeckým sluncem a koupele nejen v moři, ale i v olivovém oleji!
    Zdraví Zuzka

  32. Grécky šalát v tvojom podaní, bude úžasný, lebo nám ho podali v Neume BIH úplne nedochutený. My teraz fičíme na šaláte s bielymi tekvičkami, uhorkou, cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
    Páčilo sa mi tvoje ponímanie života bez strechy. Prajem ti krásny pobyt a skvelé zážitky.

  33. Ahoj Flo,

    Řecko je také moji oblíbenou destinací. Nejraději mám Krétu, kvůli pohostinnosti a vlídnosti místních obyvatel, kuchyni a vůbec. Na ostrov Zakynthos vzpomínám kvůli fajn úpravě králíka v červené omáčce z rajčat… rozmanitosti vůní moře a všeho, co tato lokalita nabízí.

    Tak užívej zbytky relativního klidu před návratem do reality všedních dnů
    Ivana

    PS: Frčím pro fetu do krámu, řecký salát to dneska jistí 🙂

  34. Nějak zbytečně moc dnes večer o všem přemýšlím, asi že je pátek třináctého. S tím je ale pro dnešek konec, jdu udělat řecký salát. Ještě že máme zásobu suchého bílého vína. Díky. DanaK

  35. šárka says:

    Milá Florentýnko,děkuji za tip na salát v tomto podání a je to jako vzpomínka na Krétu na které jsem byla před několika roky,bylo tam úžasně.Přeji vám taktéž prima zážitky
    a odpočinek na řeckém ostrově.Šárka

  36. Milá Flo,
    krásné prázdniny s dětmi a také mnoho gastronomických zážitků.

  37. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, teďkom v létě při dostatku čerstvé zeleniny dělám zeleninové saláty často, většinou s balkánským sýrem, nikomu totiž nevadí a s fetou jsem u několika strávníků narazila, nechutnal jim. Po klobáskám se poohlédnu, prozatím jsem na ně u nás nenarazila.Přeji pohodovou dovolenou!

  38. julianna says:

    Flo přeji tobě a dětem příjemný pobyt a určitě vyzkouším

  39. Macedónci tvrdia, že šopský šalát je pôvodne ich a paprika tam nepatrí. To len tak pre zaujímavosť. V Macedónsku som ho jedol denno denne s čevapčiči a musím povedať, že bez papriky mi to vyhovuje viac…

  40. Dlouho jsem ladila řecký salát, aby z něj nebyl obvyklý šopák. Ideálně se inspirovat přímo v místě. 🙂 Takže jsem ráda, že zde máš uvedeny úplně ten čistokrevný, nic víc, nic míň.
    Měním dnes plány a jdu nakupovat. Dostala jsem na něj obrovskou chuť. Asi k tomu přispívá i počasí. 🙂

  41. Pekný deň Florentinka
    Superrrrrrr recepty podľa môjho gusta, určite skúsim
    Prajem príjemný pobyt,
    Zdravím, Edita

  42. Přeji krásnou dovolenou a moc děkuji za recept

  43. Vlastimil says:

    Jako vždy krásné povídání a podrobný recept. Jsem rád, že se pořád věnuješ vaření.

  44. Salát v lètě – jakýkoli – me pro mne top!
    Děkuju👍

  45. Ladislav says:

    Ahoj všichni mám stejný názor jako Saša.

  46. Kocourek Bodík 🐱 says:

    Čerstvý sýr navrch zakrývá rajčata,
    paprikám to pálí.
    Čerstvý sýr k tomu zálivka – rostlinný olej.
    Florentýna v řecké kuchyni zas válí,
    čerstvý salát, báječný olej.
    Neváhej a do sklenic další víno dolej!!!
    💗👍😎

  47. Věra Doskočilová says:

    Jsem loni v Řecku na Krétě nejedla nic jiného 😉

  48. Marika says:

    Děkují za receptík a přejí překrásnou dovolenou.

  49. Blanka C. says:

    Hezkou dovolenou, Florentynko, uzij si tu slunecnou pohodu. Zitra kupuju fetu a o veceri je postarano. Diky za recept.

  50. Vladimír says:

    Dík za recept, mám tam správně marinovanou krkovičku a včera jsem koupil uhlí na gril, šopák se bude hodit.
    Přeji pěkné léto a posílám jednu vodáckou:

    Loď, pádlo,chlast a žrádlo
    Text a hudba
    Miloš Sušek
    Loď, pádlo,chlast a žrádlo
    Ref:
    G
    Loď pádlo chlast a žrádlo
    stačí člověku
    C
    Loď pádlo chlast a žrádlo,
    když vyjel na řeku.
    D
    Loď pádlo chlast a žrádlo
    D7
    V tom svý štěstí má,
    C
    loď pádlo chlast a žrádlo
    D G
    nic víc už nevnímá
    G
    Polonahá krasavice chodí po jezu
    C
    Zajedem k ní s lodí a já vylezu.
    D D7
    Její oči říkaj: „ jen to na mě zkus“
    C D
    A já se jen zeptám kde tu točej
    G
    Gambrinus
    Ref:
    Šenkýřka jak panna v krčmě U Pstruha
    Byla na to sama vázla obsluha
    „Pomozte mi kluci a celou noc jsem vaše“
    A pak do rána nám nosí piva a guláše
    Ref:
    Zříceniny hradů zámky kláštery
    u hučících splavů tichý večery
    s tímhle na nás nechoď to ti nežerem
    pádlo chlast a žrádlo to si vyberem.

  51. Hanab says:

    Přeji krásné letní dny hodně odpočinku a načerpání inspirací.Salat určitě udělám Hana

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close