Co vařit, když pečete

Člověk se nemusí jmenovat Einstein, aby rychle přišel na to, že jediná rozumná doba, kdy zaměstnaná žena dokáže ve všední den napéct trochu vánočního cukroví do zásoby a pro okamžitou atmosféru, je v době večeře. Tedy pokud si neplánuje vzít den dovolené.

Jenomže s plechem plným půvabně zakroucených rohlíčků v jedné ruce a kolečkem na vykrajování lineckých slepovaných nádher v ruce druhé se běžná domácí večeře vaří velmi těžko.

A to ještě nemluvím o tom, že při pečení cukroví se pusa sama slepí od neustálého kontrolního uždibování a žaludek zaplácá skládačkou všeho, čím se příval sladkého dá vyvážit. Včetně povinných kyselých okurek a pár skleniček vína.

Přesto se dá na večerní kuchařskou povinnost vyzrát.

Omezující podmínky jsou jasné: večeře by neměla být ani sladká, ani tučná, a už vůbec by se neměla připravovat v troubě, protože tam zrovna teď není žádné volné místo.

Čili to chce něco, co se pokud možno vaří nebo dusí samo na plotýnce a co vytvoří dobrý protipól jak k sladkému, tak k tučnému. Zbývají tedy ostřejší a kyselejší lehká jídla, která se o sebe na sporáku postarají, zatímco pečete.

Dvě základní rady pro začínající kuchařky, jak z toho všeho nepanikařit

Věřím, že mi v komentářích doporučíte další skvělé vychytávky, jak na žonglování v kuchyni v době vánočního pečení vyzrát. Tady jsou za mě ty dvě nejdůležitější:

1. Nejdřív jídlo, potom cukroví

Z hlediska postupu kuchařských prací bych se přimlouvala, abyste se na přípravu jídla vrhli ještě před tím, než zaboříte ruce do mouky. Odpracujte si základ vařeného nebo dušeného jídla, postavte ho na mírnou plotýnku a zapomeňte na něj. Pak teprve se věnujte těstům a pečení.

Žádná kolemjdoucí hladová otázka, co bude dnes k večeři, vás pak nepřivede k nepříčetnosti.

2. Nejdřív těsta, potom pečení

Pokud máte pocit, že se to za jeden večer nedá s večeří stihnout, obejít se to dá dvěma způsoby: Buď si jídlo připravíte den předem – u dušených jídel je to plus, neboť se rozleží – anebo si den předem připravíte těsta do lednice.

Klidně velkou spoustu těst, většina jich vydrží až týden.

Tím, že pečení rozdělíte na přípravu těsta zvlášť a tvarování, vykrajování a pečení zvlášť, si nevytvoříte chaos v kuchyni a snadněji se do ní vejdete i s vařením.

Při přípravách těst se obvykle používá jedno a to samé kuchyňské náčiní stále dokola a při pečení taky, jen je to náčiní jiné. Rozdělením na přípravu zvlášť a pečení zvlášť si tolik nezaneřádíte kuchyň a budete mít věci víc pod kontrolou, včetně případného vaření večeře.

Do zásoby se moc dobře nedají připravit těsta, která jsou nějakým způsobem výrazně kypřená, protože by vám z těsta postupně vyprchal vzduch. Jedná se především o směsi na pusinky a na kokosky, ve kterých jsou bílky šlehané na sníh, a na žloutkové cukroví, kde jsou žloutky třené s cukrem do pěny.

10 nápadů na téma co vařit, když pečete

Z blogu Kuchařky pro dceru jsem vám vybrala deset receptů, které bych se nebála servírovat hned vedle talířku s čerstvě napečeným cukrovím:

Maso

Drůbež

Ryby

Bezmasé

Tak ať vám to peče a vaří zároveň.

 

Zapojte se do diskuze

  1. anebo nějaká dobrá polévka, ale každopáně my tu přeslazenost vyrovnáváme talířem jednohubek s nějakou dobrou pomazánkou ;o),

  2. Zaujalo mne filé v mléčném pórku, díky za tip.
    Pravdou je, že bude nutno si vyhrnout rukávy. Mějte však na paměti, že přijdou VÁNOCE a ne hygiena.

  3. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    přeji úspěšné dokončení přestavby /nezávidím, dostatečně trpím při úpravách našeho činžáku, ve kterém se v přízemí ze stávajících 3+1 dělají potřebné dva byty 1+1-dobrý nápad nových vlastníků bytů OKD//
    K receptům-vybral jsem si tentokrát perkelt a vepřovou v mrkvi- připravím dětem na předvánoční návštěvu, posledně to byly naložené vepřové a kuřecí/pro pravnuky/ plátky, upečené na nakrájených vařených bramborách – byl jsem chválen…
    S cukrovím mám vystaráno-mám moc hodnou snachu-bramborový salát od rovněž hodné dcery, kapra a polévku si už udělám sám, aby mi aspoň něco vonělo v kuchyni – přece jen má to stáří nějaké výhody, i když…třiaosmdesát- nevím???
    Hezký den- Jarda

  4. lenka :-) says:

    Dobrý den Flo,
    přeji všem krásné, voňavé a klidné předvánoční dny bez shonu a nervů. A pan Jaroslav S. má můj obdiv.
    Lenka 🙂

  5. Jarmila says:

    Ahoj, Flo, ačkoli se nezúčastňuji komentářů k jídlům, přesto velmi oceňuji Tvé rady a recepty, už jsem jich spoustu vyzkoušela a je to super. Vařím a peču už nějaký ten pátek a nejsem nejmladší, stejně se ráda přiučím a vyzkouším.
    Takže díky, díky a těším se na každý další mail:))))
    Jarmila

  6. Florentýnko, moc zdravím a díky za nápady na vaření při pečení,já totiž jsem bez nápadu ikdyž nepeču, čím jsem starší, tak se ten můj receptář nějak ztenčuje,takže ta čočku bude zítra moc dobrá. Obdivuji Tě, jak to vše tak dlouho zvládáš a přeji, ať už máš vše tak jak má být. Přeji hezký den z Olomouce.

  7. DášaV says:

    Ahoj Flo, stále Tě obdivuji, jak vše zvládáš! Já mám z nějakého staršího Apetitu recept na zimní minestrone s klobáskami a opakovaně tento pokrm dělám, je moc chutný a vhodný, když chceš nakrmit rodinu a stíhat i další věci, např. budovat skleník, jako my před 14 dny. Na výzvu se juknu a Tobě přeju, ať Ti jde vše od ruky, a přitom se i trochu zastavíš ????. Krásný předvánoční čas přeje DášaV.

  8. Ahoj Flo,
    já už naštěstí nemusím péct, jelikož jsem to naučila své dcery a ty cukroví mi, blízkým příbuzným a přátelům napečou. Ale když jsem ještě pekla tak tu sladkost jsem splachovala pivem i když normálně pivo vůbec nepiju. Ale každopádně díky za inspiraci k vaření protože si už někdy nevím rady co a jak uvařit. Díky a krásný advent přeji.

  9. Mňo, používáme doma ještě jednu variantu, jak to skloubit. Já vařím a moje drahá peče.
    A pokud se čirou náhodou nemůžeme vejít do kychyně ke sporáku, zavzpomínám na čundrácký časy zamlada a stačí mi roh zahrady, ešus, polínka s březovou kůrou a tři sirky…
    :-)))

  10. Dobré rady,dělám to podobně.Nejdříve nadělám těsta většinou se mají stejně odležet a tak počkají v ledničce.Další dny peču v klidu zaplním plechy,mám jich víc,potom je postupně peču a hlídám tak se mi většinou nic nespálí.Jsem sama a tak večeři moc neřeším ale recepty dobré. Sleduji,že oprava postupuje a blíží se kone.Krásný dárek k Vánocům tak přeji hodně štěstí Marie

  11. Já tu čočku, tu miluju, pak udělám guláš , druhý den ze zbytku rizoto a pak ještě hustý bramborový guláš, do kterého přidám nakonec kopeček nadrobno nakrájeného kysaného zelí.
    A když je toho moc, tak bílou kávu a chléb…

  12. Ahoj Flo,Také dělám první těsta,šupnu do lednice.Na večeři v době pečení dělám docela často pomazánky a nebo husté polévky,no někdy jen malé brambory ve slupce s kyškou. Stejně jsi dobrá jak všechno zvládáš,tak krásný adventní víkend. Jana

  13. Ahoj Florentýnko,ty máš ale výdrž. Přestavba kuchyně se pěkně zvrtla do rekonstrukce bytu a hlavně střechy a teď ještě pečení. My jsme „jen“ předělávali topení, všude byl zmatek. Takže jsem si ani o pečení cukroví nedělala iluze.A povedlo se mi dnes začít s perníčky. Jenomže já už nejsem zaměstnaná matka,tak neřeším jestli upeču dopoledne nebo v době večeře. Přesto s čočkou s tebou souhlasím,je to rychlovka a nepotřebuje prostor v troubě. Segedín taky milujeme. Díky za dobré nápady. Právě jsem dokončila vítací věnec na vrátka na adventní čas. Přeji všem pohodové dny. Alča

  14. Ahoj Florentýnko ,děkuji za super nápady co vařit při pečení i když jsem si říkala že letos péct nebudu nedalo mi to a budu dělat asi 10druhů cukroví proto jsem uvítala rady co uvařit .Přeji Ti aby jste už všichni v tvé rodině byli v super opraveném baráčku a ty nám mohla opět fotit tvé výtvory krasný pohodový den Jiřina

  15. Tereza Šafářová says:

    Ahoj Flo 🙂
    jaké každá , která ráda peče i já jsem zabořila ruce do těsta.
    A než abych honila jídlo během pečení tak jsme uvařila vepřové v mrkvi.
    To je mi náhoda 🙂
    Přeji ti krááásný ADVENT.

  16. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, díky za výběr receptů. Já i řada dalších, kteří pečou i připravují něco k jídlu, máme vše naplánováno tak, abychom vše v pohodě stíhali, to je zaručeno dlouholetou praxí. Ale samozřejmě každá rada je dobrá a tak i nápověda, co je možné rychle a bez použití trouby uvařit, pomůže. Přeji hezký adventní víkend a hodně skvělých nápadů v novém bydlení.

  17. Milá Flo,

    děkuji za výborné nápady na večeře. Já sice peču vánoční cukroví, ale už ne tolik, co dříve.
    I když nevím, přestože není pečení cukroví moje vášeň, občas mě přepadne potřeba něco vyzkoušet. A to mně připomnělo, že mi ještě chybí Tvoje „Vánoční kuchařka“.
    Takže ji jdu hned objednat.

    Tobě i celé Tvé rodině přeju požehnaný adventní čas.

    Lída

  18. jako každý týden děkuji za inspiraci, na cukroví mám už pár let moc šikovnou a poctivě pečící paní, sama to nejím, ale rozhodně vyzkouším všechny recepty – jen do čočky šoupnu hrašku místo jíšky, kvůli kloubům se snažím vyvarovat pšenice…

  19. Bože! Ještě že už peču jen když se mi chce;-)
    Ale toto téma mi připomnělo doby, kdy jsme pekly tak třicet druhů cukroví ve třech pro tři rodiny. Uf! V pátek jsme začaly těsty, v sobotu vykrajovaly a pekly a v neděli promazávaly, polévaly, dokončovaly a rozdělovaly do krabic. A největší bonus? Tatínek, co už tu není, kouzlil v letní kuchyni. Bramboráky a zelí ze zeláku! Tlačenka s octem a cibulí! Bramboračku, guláš s chlebem, topinky s česnekem… Skoro pláču.
    Tak všem přeji příjemné pečení a krásný čas předvánoční.

  20. julianna says:

    ano i já ti děkuji za nápady určitě něco využiji

  21. Milá Florentýnko,
    obdivuji, jak při rekonstrukci všechno zvládáš. Dodnes s hrůzou vzpomínám, jak jsme bivakovali v obýváku s mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí při rekonstrukci kuchyně ( hotovo bylo 20.prosince, tak jsem ještě i upekla cukroví v nové kuchyni). Ovšem vaření při pečení cukroví nebo jakémkoliv jiném zaneprázdnění mám ošéfované skvěle. Mám vždy ve skle zavařených několik jídel, kterým zaležení jenom prospěje – guláš, kuře na víně, vepřový vrabec apod. Začala jsem to chystat manželovi do práce, když jim o víkendech a o svátcích nejede kantýna. Když je potřeba, můžu nabídnout aspoň dvě tři jídla na výběr.

  22. Milá Florentýno, mám jednu tradici, po zdárném pečení si dělám topinku se spoustou česneku a skleničkou piva, ale tvoje nápady jsou skvělé, včera jsem si uvařila polévku z červené čočky se zeleninou a je to moc dobré.
    Hezký první adventní víkend

  23. Ahoj Florentýnko,
    děkuji za další rady a přeji zdárné dokončení rekonstrukce domečku a přeji krásný a pohodový vánoční čas.

  24. Ahoj Flo,během pečení nevařím,k večeři je to,co si kdo vylosuje v lednici.Po tom sladkém vždy přijde k chuti tlačenka,na kterou si během roku ani nevzpomenu.Pečení zdar.

  25. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.U nás je situace taková,že já se starám o jídlo a maželka peče cukroví.Dělba práce.To co nabízí Flora je inspirace pro další dny a musím říct,že je co vybírat.Dík za dobré nápady.

  26. Renata Charouskova says:

    Díky za tipy,krasny advent????

  27. Pavla Řípová says:

    Diky Flo ????. Jsi skvělá …

  28. Ahoj Flo, díky za parádní recepty .V předvánočním shonu budou velkou pomukou.Moc zdravím a těším se na další příspěvky. Dana

  29. Šárka Šichorová says:

    Ahoj Flo ocením snahu o nápady při předvánočním shonu,ještě,když doma není vše
    jak by si člověk představoval .Letos budu péci málo a tak mi nedělá potíže něco
    uvařit.Přeji ať se podaří alespoň jeden plech trochu připéct…přeci to patří k vánoční
    náladě…Taky přeji krásný čas předvánoční.

    1. Šárko, tak takového přání se mi ještě nedostalo, je super! Krásný advent přeju. A s tím plechem nápodobně 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close