Červená čočka na talíři: návod, jak se jí nebát a jak ji zařadit do jídelníčku

Červená čočka sice patří do šuplíčku s ostatními luštěninami, ale potřebuje samostatné zacházení a trochu jiný přístup k vaření. Luštěninová pravidla pro ni přestávají platit hned za pokladnou supermarketu, kde ji snadno pořídíte.

Jak se červená čočka liší?

Tady je pět hlavních rozdílů.

1. Červená čočka nemá slupku jako jiné luštěniny

Jak asi víte, slupka u luštěnin je problematická a způsobuje nadýmání. Přestože nadýmání má též půvabný název meteorismus, ve skutečnosti na něm nic půvabného není, jak se můžete přesvědčit krátkodobým pobytem s meteorickou osobou v jedné místnosti. Červená čočka už je ale vyloupaná a proto nadýmá podstatně méně.

2. Červenou čočku nemusíte předem namáčet

Kde není slupka, není ani důvod luštěniny předem namáčet ve studené vodě. Namáčení se děje proto, aby slupka změkla a umožnila postupný průchod vody dovnitř, takže luštěniny pak při vaření měknou rovnoměrněji, rychleji a nepopraskají.

3. Červená čočka se rozváří a je to tak správně

Měkká červená čočka nenápadně připomíná kaši. Nezabráníte tomu. Pokud se ji budete snažit vařit šetrně, zvolna, a jen tak akorát, stejně se částečně rozpadne. Nechte tomu raději volný průchod a využijte toho. Rozhodně se nesnažte uvařit ji jako fazole do salátu, ale spíš ji použijte do polévek, do omáček, do příloh s kašovitější konzistencí, po vychladnutí ji můžete propašovat i do pomazánek.

4. Červenou čočku nenaklíčíte

Pochopitelně. Už to není celé semeno. Celý hrášek klíčit můžete, loupaný a půlený nikoli. Tohle je stejná analogie.

5. Když červenou čočku rozmixujete, nemusíte ji pasírovat

Zkoušeli jste někdy udělat hebké pyré ze zeleného hrášku? Nestačí jen uvařit hrášek a rozmixovat ho. Aby pyré bylo skvělé, musí ještě projít přes cedník a zbavit se tak slupek. Je to pracné, spotřebuje se na to dvojnásobné množství hrášku, než by jeden čekal, ale teprve potom to má úroveň. U červené čočky se ničeho takového nemusíte obávat, protože neobsahuje nic tuhého, co by se muselo zachytit na cedníku.

Jak vám určitě neušlo, ze všech luštěnin má červená čočka nejblíž k loupanému a půlenému hrachu. Dokonce i podobně chutná.

A teď tedy konkrétní rady do vaření

Ze všeho nejdřív si uvědomte, že červená čočka funguje na talíři stejně jako maso. Jedná se o bílkovinu, nikoli o zeleninu. Tuhle větu bych klidně zvýraznila červeným písmem, desetkrát podtrhla a umístila do blikajícího rámečku, kdyby mi k tomu dalo souhlas to nepatrné estetické cítění, které snad mám.

Čočkou tedy klidně nahraďte maso. Až někde uvidíte krásný recept na lososa podávaného s kaší z červené čočky, utíkejte, co vám nohy stačí, přestože to zní velmi zdravě a vypadá růžově. Tady někdo udělal chybu a připravil bílkovinu s bílkovinou. Když to přeženu, je to jako byste podávali lososa s masovou kaší.

Jedinou výjimkou vám budiž první leden, kdy tradice velí podávat čočku a něco vepřového (zejména uzené), abyste měli peníze a neuletělo vám štěstí. Tady mají kouzla větší moc než nesprávně sestavený a nevyvážený talíř. Můžete to trochu zachránit kyselou okurkou, ale opravdu jen trochu.

Základní postup na vařenou červenou čočku

Všechno se to děje rychle, za 15 minut máte hotovo. Když se budete chystat červenou čočku uvařit, použijte na 300 g čočky 550 ml vody a necelou lžičku soli. Zhruba to odpovídá jednomu hrnku čočky a dvěma hrnkům vody a bude vám to stačit jako základ jídla pro 4 osoby.

  1. Čočku nejprve důkladně propláchněte na cedníku pod studenou vodou, potom vysypte do hrnce.
  2. Zalijte odměřeným množstvím studené vody, nesolte a přiveďte k varu.
  3. Nechte nezakryté vařit 5 minut.
  4. Potom přidejte sůl, promíchejte, ztlumte žár na minumum nebo dokonce vypněte plotýnku úplně, pokud vaše hrnce dobře drží teplo. Zakryjte pokličkou a dalších 10 minut si čočky nevšímejte.

burgery z červené čočky

Takto uvařená čočka se nemusí slévat, protože by měla tekutinu vsáknout do sebe. Je dostatečně měkká a dostatečně osolená a dostatečně připravená na vaše další úpravy:

  • Můžete ji například smíchat s hromadou nakrájené čerstvé zeleniny, opatřit zálivkou a vydávat za salát jako hlavní jídlo. Přílohou budiž kousek čerstvého pečiva.
  • Namísto čerstvé zeleniny se nemusíte obávat ani zeleniny pečené či vařené, zejména v zimním období.
  • Můžete ji dokonce přidat do těstovinového salátu, opět s přídavkem zeleniny.
  • Můžete ji nechat vychladnout a schovat do pomazánky.
  • Můžete ji nechat vychladnout a připravit z ní nejrůznější placičky pro další opečení na pánvi. V takovém případě se k ní chovejte jako k mletému masu: s trochou vajíčka a strouhanky z ní budou bezva šišky, placky, karbanátky nebo kuličky. Nebo i vegetariánské burgery, ale o tom někdy jindy (případně v únorovém čísle časopisu Zahrádkář).

Pokud se ale snažíte propašovat čočku do polévky nebo do omáčky, je lepší, když čočku nevaříte zvlášť, ale připravujete ji dohromady i s ostatními surovinami. Když třeba do zimní zeleninové polévky zavaříte hrst červené čočky, nic tím nezkazíte. Dokonce se nemusíte bát část polévky rozmixovat a část nechat vcelku. Dodá to polévce nový rozměr a báječnou hustotu.

polévka z červené čočky

Jak červenou čočku ochutit

Červené čočce sluší nejen směs typicky českých chutí jako majoránka, cibule, česnek a kmín, taky jí sedne koření z teplých krajin, tak třeba paprika, římský kmín, pepř, špetka skořice, kurkuma nebo kari koření, závan indických či marockých chutí a hotové směsi koření, které odtud pocházejí. Ale nebojte se, že vás to odkazuje pouze na recepty z exotických kuchyní. Vůbec se toho nelekejte a prostě jen využijte to, co zrovna máte po ruce.

Například žlutě barvící kurkuma dá čočce nejen nádech zajímavosti, navíc jí podstatně zlepší i barvu, která jinak při vaření bledne.

Velkou výhodou je, že se čočku nemusíte bát osolit už poměrně brzo v počátku vaření, protože ona změkne i tak. Ostatní luštěniny jsou na tom hůř právě kvůli slupce, o které jsem psala zpočátku.

Ráda bych tento článek uzavřela názorným příkladem, že červená čočka plně nahradí maso a funguje jako maso. Použila jsem ji do rychlé vegetariánské boloňské omáčky a udělala jsem dobře. Postupovala jsem velmi podobně, jako se vaří tradiční boloňská omáčka. Tím, že čočka má po uvaření podobný pocit na skus jako mleté maso, jsem ji dostala i do žaludků zásadních odpůrců luštěnin. Zpočátku to vypadalo na velkou stávku, ale skončilo to prázdnými talíři. Třeba se vám podobný kousek vydaří taky.

 

Rychlá boloňská omáčka s červenou čočkou

Množství: 4 porce

Rychlá boloňská omáčka s červenou čočkou

Opravdu tu nehledejte maso, čočka ho plnohodnotně zastoupí a nahradí. A tak ji podávejte jako běžnou boloňskou omáčku: ideálně s těstovinami, parmazánem a pár lístky bazalky.

Suroviny

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru nebo 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 400 ml rajčatové passaty (pyré)
  • 200 g červené čočky

Postup

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, česnek nasekejte nahrubo. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte do něj mrkev a celer, osolte větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékejte a míchejte, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a ještě asi minutu míchejte.
  2. Orestovanou zeleninu zalijte rajčatovou passatou, dolijte 600 ml vroucí vody, osolte zbytkem soli a přiveďte k varu. Čočku propláchněte na cedníku a přidejte ji do základu omáčky. Zvolna vařte 5 minut odkryté, poté přiklopte poklicí a nechte ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
  3. Pokud je to třeba, dochuťte omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byla rajčatová passata příliš kyselá. Podávejte s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – pochopitelně nejlépe parmazánem.

 
 

 

Nakonec otázka pro vás: kam nejčastěji dáváte červenou čočku? Zanechte dalším čtenářům svou radu v komentáři. Budu se těšit na vaše nápady.

Zapojte se do diskuze

  1. Renata says:

    Dobrý den Flo,

    vy jste snad jasnovidka! Moje novoroční předsevzetí totiž zní – zařadit do jídelníčku více luštěnin.
    Pro zájemce o klíčení přidávám drobnou poznámku: Červená čočka se dá koupit i celá (tj. nepůlená a se slupkou) a právě celá je vhodná ke klíčení. Stačí na pár hodin namočit, dvakrát denně propláchnout a za tři nebo čtyři dny už můžete konzumovat zelené výhonky. Chutí připomínají hrášek, mohly by je tedy vzít na milost i děti.

    1. Reni, dvakrát díky!
      Kam si chodíte pro neloupanou červenou čočku?

    2. I ja jsem si dala do noveho roku predsevzeti zaradit vice lustenin a vege jidel do sveho jidelnicku, takze i ja dekuji za recept 🙂
      Cervenou neloupanou cocku se mi povedlo uz nekolikrat sehnat v Globusu, maji ji tam od Country life, takze ji urcite budou mit ve vsech CL.

      1. Lucko, děkuju za nákupní tip. Ať se ti s luštěninami daří.

    3. Mautycka says:

      Nechci dělat reklamu, ale kvalitní neloupanou červenou čočku seženete v Pytlíkově na Pytlici.cz. Já už mnohé suroviny jinde nekupuji 🙂

      A taky děkuji za recept, i můj masožravý muž si pochutnal.

  2. Vegetariánská boloňská! Ach, Jani, dík! Tisknu, čočku házím do virtuálního teskošíku a posílám hygienickou virtuální pusu!

    1. Ty jsi vždycky tak dokonale vtipná, Jani! Díky. Díky. Pusa dorazila. Posílám jednu zpět.

  3. Michaela says:

    🙂 včera mi psala kamarádka o recept na mojí polévku a dneska vyjde článek, to je osud a je na čase sáhnout po balíčku čočky a zkusit boloňskou!
    Ja poprvé varila z cervene cocky teprv před cca pul rokem a hned si ji oblíbila, polevku korenim rimskym kminem, koriandrem a kurkumou a na zaver zjemňuji kokosovým mlékem (moje nove objevena oblíbena potravina), varim podle toho, co mam v lednici, někdy pridam mrkev, celer, petržel, jindy drcena rajčata, kdyz chci mit pikantnejsi tak chilli, trochu citronove stavy, vyborna je vzdy, vyvar bud mam masox zeleninovy bez soli (ostuda) nebo schovany masovy, nejcasteji kureci
    Doporučuji vyzkoušet, je to výborná luštěnina a určitě zachutná i těm, kteří jinak čočku nejedí
    Florentýno děkuji za článek!!

    1. Terez says:

      Děkuji za inspiraci na polívku 🙂 kokosové mléko se taky chystám vyzkoušet. Co čtu Florentinin blog tak zjišťuji, že není nutné za každou cenu vařit cizokrajné kuchyně, používat těžko sehnatelné suroviny, ale že i v české kuchyni existuje mnoho pokladů, které při správné úpravě vykouzlí výborné jídlo 🙂

      1. Terez, to je krásně řečeno! Máš velkou pravdu. Kouzlo každé národní kuchyně je v tom, že dovede výborně využít všeho, co je místně dostupné, umí se k tomu chovat s láskou a náležitou péčí a exotické suroviny bere jen jako doplněk a zpestření. Jsem ráda, že tenhle přístup v mých receptech vidíš. Ať se ti v kuchyni daří! Flo.

    2. Míšo, bezva tip na polévku, děkuju moc.

  4. Vladimíra Melíšková says:

    Milá Flo, velmi jsi mě potěšila,protože jsem zrovna včera dělala červenou čočku v mrkvovém základu – dušenou mrkev se zázvorem,chilli papričkou na cibulce,kurkumou a stroužkem česneku- pak rozmixovaném. Jen jsem netušila,že jsem nahradila maso a to
    mě uspokojilo,že jsem vlastně udělala dobře a nijak jsem rodinu neošidila. Moc děkuji za další nápady využití červené čočky, kterou máme rádi.

    1. Prima! Tak ať se ti zadaří i další podoby červené čočky a sklízíš s nimi úspěchy.

  5. Terez says:

    Teda Flo,
    jsem z článku naprosto unešená 🙂 vůbec jsem nevěděla, že se dá čočka takhle využít jako náhrada masa např. do boloňské směsi. Já červenou čočku miluju, protože nenadýmá a je rychle hotová. Dáváme ji jen do polévky. Jednou jsme z ní zkusili udělat čočku na kyselo a nebylo to dobré, byla z toho malta 🙂 teď už vím proč. Už se moc těším, až vyzkouším tvé recepty. Opravdu skvělý článek! Chtěla bych tě poprosit, zda bys do budoucna udělala článek třeba na cizrnu, fazolu nebo adzuki. Je to prý moc zdravé, ale nevím si s tím rady. My jsme teď doma přešli na zelenou čočku místo hnědé, to je taky mňamka. A kolegyně v práci dělá karbenátky z čočky a červené řepy. Ať žijí luštěniny! 🙂 P.S.: Objevila jsem chuť kurkumy a jsem nadšená, chutná víc než kari.

    1. No jo, červená čočka na kyselo opravdu moc nejde, teď už víš proč 🙂 Díky za další náměty, znamenám si.

  6. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko,
    děkuji opět za dobré nápady, červenou čočku vařím a někdy ji používám (stejně jako pohanku) místo jíšky na zahuštění bramborové polévky. Máme to tak rádi a je to zdravější. využiji i tvoje nápady na další úpravy červené čočky v kuchyni. Díky Vlasta

    1. Vlasto, i já děkuju za nápad. Flo.

  7. Danča says:

    Ahoj Flo,
    červená čočka je jediná luštěnina, kterou jí má 3letá dcera, takže ji dělám často. Nejradši máme v rajské polévce, spolu s mrkví, zahuštěná pohankou lámankou nebo vločkami a rozmixovaná na krém. A před dochucením odeberu pro 10měsíčního synka a ten se oblizuje taky – i když on by snědl úplně všechno. A mimochodem – včera dorazil poštou opožděný vánoční dárek – Snídaně u Florentýny. Hned jsem zapekla dva druhy müsli a upekla česnekový chleba. Díky moc, skvělá inspirace. D.

    1. Dančo, tak to sis s vařením podle kuchařky pěkně pospíšila, bezva, mám radost!

  8. Ahoj Flo, čočka je ve špajzce, jen čeká na uplatnění, dneska ráno jsem ji měla v ruce. Takže maxi díky za inspiračku. Eva

    1. Samozřejmě se rádo stalo, Evi.

  9. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, rozhodně využiji Vašich rad stran červené čočky /hlavně její „nenadýmavost/, jinak mívám luštěniny obvykle dovážené jednou týdně, právě dnes byla čočka na kyselo, dvě velká vejce , okurek , dobrý chléb, půl porce jsem si nechal “ na potom“
    Kvituji /taky pěkné slovo, asi germanismus/ s povděkem, že jste nadále v“ ČD pro Vás“, povídání o pučálce se velmi dobře čte a vede, jak jinak, k pamětnickému vzpomínání.
    A taky k Pučálkovic Amině a Jindřichu Plachtovi. To jsou asociace, žeáno?
    Už se děsím těch masopustních, nešetrných pokrmů.
    Přeji hezký den – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, nebojte, snad to se mnou nebude tak strašné 🙂
      Masopustní masku si ale raději nevezmu.

  10. ERIKA says:

    Po přečtení článku z toho mám hlad 🙂 a čočka nikde. Manžel luštěniny nesmí kvůli dně a děti ho tak nějak intuitivně následují, aby ji prý taky nechytly…..Ale já si určitě nějakou brzo uvařím!!! Díky

    1. Eriko, tak ať ti chutná! Třeba se ti bude recept hodit na nějaké odpoledne, kdy budeš doma sama.

  11. Červenou čočku mám moc ráda. Často ji využívám při vaření pro děti – nechci jim dávat maso denně, ale bílkoviny potřeba jsou, takže se snažím zařazovat často právě luštěniny. A narozdíl od ostatních luštěnin mi červená čočka dovoluje i rychlé improvizace půl hodiny před obědem, nemusím jídlo vymýšlet už den předem :-). Často ji přihodím třeba do husté zeleninové polévky. Známá z ní dělá výbornou pomazánku s česnekem a sušenými rajčaty.
    Tu boloňskou omáčku určitě vyzkouším, třeba tak dostanu nějaké luštěniny i do manžela, který je jejich zapřisáhlým odpůrcem. On teda tvrdí, že mu nedělají dobře na trávení, ale to by musel omezit i jiné věci, takže je to spíš výmluva 🙂

    1. To je hezké, Jani, jak máš ty svoje miláčky pěkně zmáknuté 🙂

    2. Marcela Bočková says:

      Jani,mě by zajímal recept od vaší kamarádky na tu pomazánku 🙂 nebo jsou to pouze ty 3 ingredience?

      Jinak Flo,děkuji za článek který mě moc inspiroval a dal spoustu informací. Dělám právě takové zdravé čočkové karbanátky s pórkem 🙂 jen jsem nevěděla jak červenou čočku správně uvařit a tak jsem narazila na váš článek 😉

  12. Majka says:

    Ahoj Flo,udělala jsi mi radost s tou čočkou,tu bolońskou vyzkouším,jinak červenou čočku používám do pomazánek a různých salátů.Tu celou neloupanou čočku ,jak píše Renata jsem také už na ni párkrát natrefila,v obchůdkách ze zdravou výživou.Teď jsem také objevila černou čočku beluga,ještě jsem ji nikdy neměla,jen jsem o ní četla,nemáš s ní zkušenosti?Jinak moc zdravím a za vše díky Majka

    1. Majko, černá čočka beluga je výborná, jemná, droboučká, nerozváří se, hodí se třeba na čočkový salát (klikni si na odkaz).

  13. Zdravím všechny čtenáře tohoto blogu v letošním roce. Máme nový čtvrtek a s ním i nové informace. Hurá.
    Mám velkou radost z dnešních receptů na využití červené čočky. Mám ji ráda ve všech podobách, rodinu šálím tím, že ji používám díky jejímu rozvaření se, na zahušťování polévek. Teď svůj repertoár ještě rozšířím. Díky, milá Flo!

    1. Rádo se stalo, milá Ivo!

  14. Veronika says:

    Milá Flo! Skvělý článek, moc mě potěšil. červenou čočku jsem dělala jen jednou a špatně, byla to kejda. Teď to napravím. Včera jsem ale koupila čočku černou. Poučíš mě, jestli je v něčem jiná a jak na ní? Moc děkuju. Veronika

    1. Veroniko, viz o pár řádků výš odpověď pro Majku.

  15. katkabys says:

    Milá Flo, červená čočka je opravdu aktuální. Protože čočka na kyselo se u nás jí jen jako „obyčejné“ jídlo, tedy nikoli vhodné na Nový rok, vyřešila jsem potřebu čočky na Nový rok polévkou z červené čočky- do toho krutonky a kluci mlaskali- a. Jinak nejčastěji z červené čočky dělám „hrachovou“ kaši. Chuť má téměř stejnou jako hrachovka, zato příprava je podstatně rychlejší a snazší. Stačí čočku uvařit, rozmixovat, dochutit solí, majoránkou nebo česnekem, přidat volské oko ( nebo opečený špekáček- pak už se moc o zdravé stravě mluvit nedá, ale zase je to dobré), posypat opečenou cibulkou a dobrota je na stole. Za 15 min. A mlaská i starší syn, kterému jinak luštěniny moc nejedou.

    1. Ale to zní taky výborně! Díky :-*

  16. anna kesnerova says:

    Ahoj Flo,moc děkuji červenou čočku jsem ještě nedělala.Určitě vyzkoušīm. krásný odpoledne.

    1. Určitě vyzkoušej, budu se těšit na ohlasy.

  17. Mirka says:

    Milá Flo, posílám pozdrav a poděkování za nové rady a recepty. Jsem moc ráda za dnešní, protože jsem si koupila červenou čočku již před Vánoci, ale ještě jsem ji nedělala. Přeji nám všem hezký konec týdne.

    1. Mirko, díky za pozdravení, doufám, že už se na čočku dostalo a že ti chutnala.

  18. HankaEK says:

    Milá Flo,
    moje rodina má červenou čočku na talíři často, právě pro tu jednoduchost přípravy 🙂 . Hodně podobný recept, který uvádíš na boloňskou používám na lasagne, kde mi právě směs s čočkou nahrazuje tu masovou a je to pochoutka. Těším se na další čtení.

    1. Hanko, no vidíš, a na lasagne čočku použít by mě teda nenapadlo. Super nápad!

  19. Ilona says:

    Dobrý den všechny kuchařinky a milá Flo.
    Červenou čočku máme moc a moc rádi a proto posílám naše dva opravdu oblíbené recepty:
    1.Červená čočka s kokosovým mlékem
    Nejprve oloupeme česnekové stroužky, které podélně přepůlíme a 1 velkou cibuli nakrájíme na kostičky. Máme-li rádi pikantní, můžeme nakrájet také chilli papričku na proužky /a to my jojo/. V hrnci rozehřejeme řepkový olej a osmahneme na něm přepůlené proužky česneku. Po 1 – 2 minutách k nim přisypeme cibuli (a případně papričku) a smažíme, dokud nejsou česneky i cibule opečené. Pak vsypeme 1 hrnek propláchnuté červené čočky, lžičku kari (možno i tymián, pepř či koriandr), krátce osmahneme a pak zalijeme 1 hrnkem vroucí vody a kokosovým mlékem. Lehce za občasného míchání vaříme. Ochutnáme a pokud je čočka měkká, osolíme menší lžičkou soli a vhodíme přepůlená cherry rajčata (nejsou nutná). Krátce prohřejeme a podáváme s celozrnnou rýží. Jednotlivé porce můžeme ozdobit čerstvým koriandrem.
    2. Čočkový salát za studena i tepla
    Na orestované cibulce s česnekem lehce orestovat červenou čočku, podlít vývarem a vařit pomalinku do téměř měkka. V jiném kastrolu do zlatova cibulku, na ní podusit 10 min pokrájenou hlívu ústřičnou, přidat a ještě 10 min podusit nakrájená sušená rajčata v oleji /na tomto olejíčku již dusím cibulku/, ochutit Umeoctem – pozor je slaný – a vmíchat teplou červenou čočku. Salát pak mizí a mizí z hrnce a ráno po něm není vidu ani slechu, i když všem vysvětluji, že je mnohem lepší zaležený druhý den.
    Mějte se všechny moc a moc hezky. Ilona

  20. Marika says:

    Zdravím Florentýnko,
    děkuji za vyčerpávající rady, právě jsem rozmýšlela, co tak si udělat těstoviny – a tak děkuji za inspirací. Já červenou čočku dávám převážně do polívky, nejraději mám indickou, protože je pikantní a zdravá, ale nedělám ji často, protože manžel takové jídla nemůže.
    Pro inspirací posílám recept: jednu cibuli, 5 rozdrcených stroužku česneku a 2 sušené chilli papričky osmahneme na 1 lžíci oleje, přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme asi 1,5 l vody a směs necháme asi 10 min vařit. Pak přisypat 5 nadrobno nakrájených menších brambor a uvaříme doměkka. Poté přimíchat 1 rajčatový protlak nebo rajčatovou šťávu. Mírně osolit a polévku dochutit citronem a cukrem – ten ji dodá specifickou chuť. Kdyby se Vám zdála dost ostrá, tak si ji raději upravte!
    Dobrou chuť milé kuchařinky. Těším se na další čteníčko….

    1. Mariko, i tobě díky za recept!

  21. Majka says:

    Ilonko a Mariko,děkuji za recepty určitě brzy vyzkouším,těším se hlavně na ten salát,já umeocet používám už hezkou řádku let,mohu ho jen všem doporučit,je super,moc zdravím,Majka

  22. Renata says:

    Ahoj Týno, (nevadí to oslovení?)
    Píšu sem poprvé, ale těším se každý čtvrtek na tvůj email. Dnes jsem nadšená z receptu na boloňskou
    omáčku. Červenou čočku jsem už vařila, ale tenhle recept mě opravdu nenapadl. Chtěla bych ze svého jídelníčku trochu maso ubrat a tohle je vynikající
    náhražka. Děkuji a také za milé vedení adventem.
    To bylo moc příjemné.
    Ať se ti v novém roce jen a jen daří. 🙂

    1. Renato, díky za první a hned tak milý komentář! To je prima, že jsi se osmělila a napsala. A jsem ráda, že tě potěšil nejen recept, ale taky adventní výzva. Tak vydařený rok 2016 i tobě. Flo.

  23. Iveta says:

    Milá Flo. S čočkou jsi mně potěšila, vařila jsem ji dětem, když byli ještě malé.
    Chodila jsem ji kupovat do zdravé výživy.
    Vařila jsem jen jako polévku. Díky za inspiraci, protože bolón’skou omáčku jsem
    vařila jen z masa. Díky, Iveta.

    1. Rádo se stalo, Iveto, jsem potěšená, že jsi tu opět našla něco nového.

  24. Renata says:

    Flo,

    neloupanou červenou čočku kupuji od Countrylifu, mají ji v síti Bioobchod. Tedy doufám, že stále mají. Pro jistotu jsem se dívala na internet a v nabídce byla červená čočka sice celá, ale loupaná. Netuším, zda by vyklíčila. V e-shopu Countrylifu je každopádně stále k mání. Určitě ji někde seženete 🙂

    1. Michaela says:

      Jeste jsem si vzpomnrla, ze celou neloupanou cervrnou cocku kupuji v tescu oddeleni bio 🙂

    2. Díky, Renato! Kouknu se po ní.

  25. Markéta says:

    Milá Flo, jak víš, jsem tu nově, a děkuji za milé přivítání, a hned první recept vypadá zajímavě. Určitě vyzkouším brzy, červenou čočku jsem koupila už na podzim a zatím jsem k ní nenašla vhodný recept. Tak už ho mám 🙂

    1. Markéto, já díky za milé ohlasy. Tak ať se ti tu líbí. Flo.

  26. Jana Cecílie says:

    Zdravím Tě v novém roce, milá Flo,
    od mého posledního komentáře tady jsme se s přítelem sestěhovali, takže se snažím vyvářet teplé obědy pro dva večer před (i když ne vždycky to klapne…). Tenhle týden jsme se při pohledu do lednice hecli a sepsali plus mínus jídelníček na pracovní dny, ale včera mi to nějak nevyšlo s namočením cizrny a vymyšlením co k ní – takže to dnes skončilo rychlovařením červené čočky s pár kostičkami uzené plece, kterou mám pro tyhle případy v mrazáku (dodá to tomu trochu chuti, jinak moc koření k čočce nedávám) a zbylými nakladačkami, které byly na „to eat“ listu 😀 Muž se na luštěniny moc netváří, ale jelikož míváme zpravidla studené večeře, ono i na tu pomazánku z čočky jednou dojde 😉

    1. Jani, gratuluju k dalšímu životnímu kroku, jsem ráda, že teď máš o důvod víc chodit si sem pro inspiraci 🙂

  27. Jindřiška says:

    Zdravím Florentýnko a ostatní děvčata v tomto roce! Jako vždy asi píšu poslední!? S červenou čočkou jsem se seznámila asi před rokem,dávám ji taky hlavně do polévek,takže omáčku velmi ráda vyzkouším. Jednu polévku mám ve velké oblibě – je v ní cibule,česnek,porek,a hodně nakrájených barevných paprik.A samozřejmě červená čočka. Našla jsem ji ve Chvilce v kuchyni z roku 2014 č.1. Je výborná.

    1. Jindřiško, kdepak poslední 🙂
      Díky za bezvadný další nápad na to, kam ještě s čočkou.

  28. Dominika says:

    Srdečně zdravím vespolek, zrovna včera jsem dostala chuť na voňavý indický dhál z červené čočky, se zázvorem, když to počasí konečně připomíná zimu. Jinak vařím polévky podobně jako Michaela a podobně jako Jana oceňuju, že jídlo z červené čočky nemusím plánovat dopředu. Nejsem žádná urputná biožena, ale musím bohužel konstatovat, že podstatně dražší bio čočka ze zdravé výživy chutná mnohem lépe než ta ze supermarketu. Chuť jakékoli červené čočky údajně vylepší opravdu důkladné propláchnutí před vařením, má se ve studené vodě promývat tak dlouho, až voda přestane být pěnivá a bělavá. Vynikající je taky drobná zelená čočka, ta se už ale musí před vařením namočit. Šoupnout čočku do boloňské omáčky je zajímavý nápad, určitě vyzkouším, možná bych to ještě posunula směrem k nějakým nerozvařeným rýžovým těstovinám. Kuchařka ze Svatojánu mě inspirovala podusit červenou čočku s rajčaty a různě barevnými paprikami, cuketou, cibulí a stroužkem česneku, je to moc dobré letní jídlo.Recept od Ilony na salát z hlívou vypadá moc pěkně, navzdory pozdní hodině mě začíná honit mlsná z těch vašich receptů, musím se cestou do postele vyhnout ledničce. Luštěniny nabízejí spoustu možností, jak rozšířit jídelníček, jen ty české varianty typu plný talíř čočky s masem nebo smaženým vejcem a ještě chlebem jsou na trávení fakt náročné. Radši menší množství dobře ochucené luštěniny se zeleninou …. taková cizrna na kari…. Florentýno, já už jdu radši spát…

    1. Dominiko, máš pravdu, je tu velká spousta nové inspirace, taky mám na všechno chuť. Děkuju i za tvoje nápady a příspěvky k receptům.

      Jinak těch rýžových těstovin bych se trochu bála, potřebují se podávat s nějakou tekutinou, ideálně v polévce, jinak se děsivě lepí.

  29. Aleš Babják says:

    Ahoj Flo,
    na mé poměry dlouhé vánočně-silvestrovské volno způsobilo, že se na začátku roku ‚intelektuálně‘ rozhýbávám jen velmi ztuha. Nepálí mi to a nepálí… I ten jídelníček na příští týden měl příliš mnoho volných okének a já nebyl stavu s ním hnout. A hle – jeden Tvůj email a pár komentářů – a mám jasno! Děkuju Tobě i ostatním!
    P.S. Má nulová kuchařská zkušenost s červenou čočkou Tě asi nepřekvapí. O to víc se těším! 🙂

    1. Aleši, každá nulová zkušenost se dá obrátit v příležitost něco nového vyzkoušet. A to tobě jde na jedničku 🙂

  30. Kristina says:

    Dobrý den.
    Tak jsme se pobavila. Před drahným časem jsem koupila červenou čočku a připravila ji jako „normální“. Divila jsem se, divila, co mi z toho vyšlo a byla zklamaná. Teď vím, že chyba byla na mé straně a já to zkusím znova a lépe :-). Díky za inspiraci.

    1. Díky za druhou šanci červené čočce 🙂

  31. JITKA says:

    ZDRAVÍM VŠECHNY PŘÁTELE NA TOMTO KRÁSNÉM ČTENÍ.AŽ DNESKA JSEM SE DOSTALA K PŘEČTENÍ ČTVRTEČNÍHO ČLÁNKU,JSEM HLÍDACÍ A TO JEŠTĚ DNESKA.ZROVNA TEĎ ALE MALÁ ODPOČÍVÁ A TO MUSÍM HONEM DOHNAT CO JSEM ZAMEŠKALA.ČERVENOU ČOČKU DĚLÁME ČASTO.MRŇATA SI POCHUTNÁVAJÍ.NETRÁPÍ JE BŘÍŠKO.POSÍLÁM VŠEM ZASNĚŽENÝ A PROSLUNĚNÝ POZDRAV.JITKA A DĚDA

    1. Jitko, prosluněný, zasněžený pozdrav i vám všem! Flo.

  32. Helena says:

    ta boloňská omáčka mě nadchla, vyzkouším. Zjišťuji, že v poslední době jím čím dál méně masa, přecházím nenápadně na zeleninová a mezmaá jídla. Takže sepřipojuji k té dobré duši, co tu prosila o recepty ze soji a cizrny. Ať jsme zdraví a silní

    1. Heleno, soju neslibuju, ale s tou cizrnou by se myslím dalo něco dělat.

  33. Martina says:

    S červenou čočkou jsem zatím žádný úspěch neslavila. Jednou jsem zkoušela něco jako karbanátky, ale hrozně se rozpadaly, takže jsem směs nakonec upotřebila jako pomazánku. (Mně chutnala, ale nikoho dalšího v rodině nezaujala.) Dělala jsem i polévku – s tou jsem byla spokojená, ale děti taky nebyly moc nadšené. Tak nevím. Ale budu zkoušet dál, boloňská mě moc láká.

    1. Martino, tak třeba to aspoň s tou boloňskou vyjde. Sama jsem zvědavá.

  34. Veronika Kociánová says:

    Dobrý večer, Flo!
    Červenou čočku máme moc rádi. Vařím hustou krémovou polévku – osmahnu mrkev a celer, přidám lžičku maha koření, čočku, trošku soli, uvařím a rozmixuju. Nebo čočkové burgry, do housky s plátkem sýra, kečupem a kyselou okurkou. Do směsi na burger přidávám mleté vlašské ořechy.

    Mám otázku mimo čočku. Potýkám se stále s křehkým těstem. I když ho udělám přesně dle vašeho receptu a po upečení je opravdu křehoučké, při válená je velmi drobivé, že mi nejde zpracovat tak, aby zůstalo v jednom kuse. Obvykle to končí tak, že do formy dám kusy těsta, které tam teprve spojím do kupy. Nevím, zda dát víc vody. Suroviny mám odvážené. Předem díky za radu, už si připadám nemožně, že každý pokus dopoledne stejně. Naštěstí na výsledku to znát není.

    1. Veroniko, chce to ještě trochu vody. Něco mezi lžičkou a lžící. Bude to dobré!

  35. Michaela says:

    Ještě jednou si zaspamuji, neloupanou čočku kupuji v tescu v oddělení bio 🙂
    Včera jsme uvařili (tedy já ne, přítel), nenápadně jsem mu předložila recept, byl tak nadšený z výsledku, že teď se kromě jeho příšerného „rizota“ můžu těšit i na výbornou boloňskou 🙂

    1. To bylo velmi strategické 🙂

  36. Milá Flo, moc děkuju za tento úžasný recept, určitě se k němu budu vracet. Přidala jsem trochu bazalky a tymiánu a bylo to vynikající!

    1. Prima, díky za vyzkoušení!

  37. Flo , za to muzes Ty, ze je cervena cocka v nekolika prazskych obchodech vyprodana??????

    1. Blázníš? Co bych s tolika čočkou dělala? 🙂

  38. vladimiíra says:

    Moje milá Florentýnko,
    moc Tě zdravím a děkuji za recepty z červené čočky, které mi přišly móóóóóóc vhod, omáčka, polévka, více než vynikající záležitost.
    Florentýnko,mám na Tebe dotaz, přepadl mě nápad, upéci z červené čočky sekanou, myslíš si, že by tento můj nápad byl realizovatelný, samozřejmě bych tam přidala vajíčko, asi bylinky,sůl a pepř, česnek …. Každopádně ale dám na Tvůj názor, za který budu moc ráda.
    Díky a přeji Ti krásné zimní dny!
    Vladimíra

    1. Vladimíro, myslím, že by to mělo jít. Přiznávám se, nezkoušela jsem to, pouze jsem dělala burgery, ale konzistence té směsi byla docela podobná. Trochu se bojím, že sekaná si při pečení neudrží svůj tvar, přece jen tady asi nepomůže obouchání o pracovní desku. Buď bych ji udělala menší, anebo by se třeba dala upéct ve formě na srnčí hřbet nebo na chlebíček. Jsem sama zvědavá, jestli to vyzkoušíš.

  39. Hurá, zase super článek užitečný i pro nejedlíky masa=) Osobně mám čočku nejraději v různých směsích, nebo jako pomazánku třeba s osmaženou cibulkou a trochou koření.

    1. No jo, vegetariánské to tu zrovna není, ale ani jsem to neslibovala 🙂

  40. Hanna says:

    Dobrý vecer,

    Zajimavy clanek, a jeste zajimavejsi recept.
    Urcite vyzkousim. Libido see mi, jak vsechna take chutney present ureter Florentino, jste zajimava
    Osobnost.

    1. Hanno, děkuju za milá slova, přeju úspěšné vyzkoušení.

  41. Sabina says:

    Červenou čočku jsem dělala poprvé a strašně se mi rozvarila, takže místo salatu byla kaše a nikdo mi to nechtěl jist 🙂 už vím proč.
    Bolonska omáčka vypadá skvěle, moc ráda ji vyzkouším 😉
    Pripojuju se také s prosbou o nějaké info s černou čočkou, cizrnou a adzuki 😉

    1. Sabino, i tebe odkážu na mou odpověď pro Majku, najdeš ji o kousek výše.

  42. Hezký den Flo,

    včera jsem konečně uvařila a málem na mě nezbylo ! Manžel se synem sice komentovali něco v tom smyslu, jestli jsem recept nepopletla a skutečně tam nepatří maso, ale nakonec pochválili :-). A mně to chutná moc, děkuji za skvělý recept.
    Ivana

    1. Manžel se synem jsou bezva vtipálci 🙂

  43. Červenou čočku mám moc ráda, ale partner ne. Dnes jsem využila toho, že obědvá s kolegy a udělala si kari z červené čočky. Jako vždy jsem neodhadla mbožství, je toho kotel, budu to mít aspoň na čtyřikrát.

    1. To ale ničemu nevadí, ba naopak, že? 🙂

  44. Jindra says:

    Hezký večer,
    už dlouho se u nás řikalo, že se vyzkouší červená čočka, ale nikdo se k tomu nějak neměl, tak jsem se dnes pustila do boloňské omáčky:-) a byla výborná, celá rodina si pošušňávala a tak mám další recept do sbírky, dík Flo:-)

    1. Bezva, Jindro, tak to mám radost!

  45. Len si tu pridám link na burgery z červenej šošovice z vášho Facebooku pre neskoršie vyhľadávanie.
    https://www.facebook.com/kucharkaprodceru/photos/a.219637924833317.52297.219618628168580/724674054329699/?type=3&theater
    Inak by bolo fajn, kebyže sa linky na recepty z facebooku objavia niekde pri článkoch. Predsa len sa to tu bude vyhľadávať ľahšie.

    1. Janko, je to bezva nápad a bylo by to moc krásné! Ale jelikož další recepty zveřejňuju na facebooku až později, když už je článek dávno venku, dalo by velkou práci to zpětně doplňovat a udržovat vše aktuální. Bohužel, v tomhle opravdu nepomůžu, nezlob se. Mám jen omezené množství času a tohle už do něj nevtlačím.

  46. Skvělý recept! Masožrouti pochválili, vegetarián bude nadšen! Děkuji, děkujeme…

    1. Rádo se stalo, prosím pěkně. Pozdravy masožroutům i vegetariánovi.

  47. Martina says:

    Ahoj,
    díky za skvělý článek, červenou čočku mám ráda a tímhle se mi rozšíří způsoby použití.
    Jen jeden dotaz: proč je prohlašována za bílkovinu, když obsahuje 24 g bílkoviny, ale zároveň 51 g sacharidů na 100 g v suchém stavu (podle STOB)?

    1. Martino, a dívala ses, kolik bílkoviny na 100 g má třeba kuřecí nebo krůtí maso? Nebo vlastně jakékoli maso? Míň než červená čočka. Sacharidy je sice také třeba brát v úvahu, zejména, pokud s nimi člověk z nějakých zdravotních důvodů musí počítat, naštěstí se v tomhle případě jedná hlavně o vlákninu a složitější cukry. Každopádně ten vysoký obsah bílkovin nelze zanedbat a mávnout nad ním rukou.

  48. To jsou perfektní recepty, člověk se pořád učí. Vím, že Indové jedí čočku s rýží jako plnohodnotné jídlo, ale asi se to musí umět ochutit. Díky za nápady!

    1. Milo, rádo se stalo. Ať se daří. Flo.

  49. LŽIČKU SOLI???? To bych mohla rovnou celé hodit do záchodu. Čočka je nepochybně zdravá, ale to množství soli, mimo to, že by pokrm byl nepoživatelný, by mě asi zabilo. Lžička je cca 4-5g, denní dávka 2-3 g.

    1. Ter, lžička soli by mě taky asi zabila. Ale tady jde asi o přehlédnutí, píšu, že lžička soli je třeba na 300 g čočky a že se jedná o 4 porce. Tedy to vychází na 1 g soli na osobu. Jelikož člověk sní za den jedno, nejvýš dvě pořádná jídla, tak to stále sedí do doporučené denní dávky soli.

    2. Luděk says:

      Mě spíše zarazila zarovnaná LŽÍCE soli v receptu, což by mělo být 20 gramů, tedy při 4 porcích 5 gramů na porci. A recept je na 200 gramů čočky, ne na 300 gramů…

    3. Luděk says:

      A nesedí mně ani to množství vody – v článku před receptem je 550 ml na 300 gramů čočky, v receptu pak 600 ml vody (+ 400 gramů passaty) na 200 gramů čočky – nebude výsledek na boloňskou omáčku (tak jak vypadá na Vaší fotografii) moc řídký?

  50. Hančí says:

    Děkuji za vynikající recept,moc chutná omáčka v kombinaci s celozrnnými těstovinami,bezvadný nápad,pro velký úspěch budu opakovat.

    1. Hančí, díky za vyzkoušení, jsem ráda, že má omáčka dalšího příznivce. Flo.

  51. šárka says:

    Děkuji za tento recept, červenou čočku mám vyzkoušenou v salátu, v karbanátcích, ale takto ne. Moc děkuji za inspirativní recepty.

    1. Rádo se stalo, Šárko! Flo.

  52. kateřina says:

    Děkuji za recept, včera jsem dělala a moc nám chutnalo, Určitě uvařím brzy znovu. A je to opravdu za okamžik.

    1. Díky za vyzkoušení, to jsem ráda, že to klaplo a chutnalo. Flo.

  53. Katarína says:

    mňam … zalizujeme sa za ušami a je nám aj so synkom ľúto, že máme len jeden žalúdok … nikdy by som si nepomyslela, že dokážem uvariť „boloňskú omáčku“ ktorá by nám aj chutila 🙂 doteraz bola u nás zo šošovice len polievka-prívarok – podľa toho, ako husté jedlo sa mi podarilo uvariť, ale s takýmito receptami si bez obáv môžem dať predsavzatie – aspoň jeden raz v týždni strukovina 🙂
    ĎAKUJEM Flo

    1. Katarína, tak to je super! Pozdravy synkovi a díky za vyzkoušení. Flo.

  54. Šářka says:

    Děkuji za další výborný recept z červené čočky. Určitě budu dělat brzy znovu. Rychlých, chutných a zdravých receptů není nikdy dost. Červená čočka je u nás doma velmi oblíbená.

    1. Potěšení je na mé straně, díky za vyzkoušení.

  55. Ahoj, Já teda si dovolím nesouhlasit. Zrovna nedávno jsem se snažila zjistit poměr bílkovin a sacharidů v červené čočce a našla jsem, že ve 30 g červené čočky je 52% sacharidů a 23% bílkovin. Takže dle mého názoru, pokud jídlo obsahuje tak velké množství sacharidů, tak ho řadím spíše k sacharidům, nikoliv k bílkovinám, když jich obsahuje o 30% méně než sacharidů. 🙂

    1. Ivano, červená čočka je sice velmi bohatá na sacharidy, takže díky tomu lze snížit množství sacharidové přílohy, ale to množství bílkovin absolutně nelze zanedbat. Má jich srovnatelně jako maso. Někdy dokonce ještě víc.

    2. Ja bych to na vasem miste tak presne nemeril.. Ono to ani nema moc smysl, pokud nejste prave kulturista, ktery musi mit na gram presnou vahu.. Jinak jesli ma 30 nebo 50 % cohokoliv neni v pestre, cerstve, zdrave a stridme strave vubec dulezite. Zalezi spise na puvodu a mnozstvi, ktere snite.. Mrknete, proc dat prednost hlavne cervene cocce — https://www.slimming.cz/cervena-cocka/

  56. Markéta says:

    Děkuji za recept, dnes jsem ho vyzkoušela a chutnal nám, akorát příště mrkev a celer radši rozmixuju, protože jen na to byly stížnosti 😀
    Je to dobré a hlavně rychlé =)

    1. Asi je třeba u vás zeleninu víc schovávat a maskovat, hádám 🙂 Děkuju za vyzkoušení a ohlasy. Flo.

  57. Martina says:

    Ahoj Flo, výborné jídlo, vařila jsem již několikrát, zařadila do našeho pravidelného jídelníčku, s manželem jsme nadšeni. Akorát naše 2,5 letá dcerka odmítá, z čehož jsem nešťastná 🙁 Snad se to časem změní! Díky za Tvé vynikající recepty! Vařila jsem již podle nich hodněkrát a vždy s úspěchem. Pro červenou čočku jsem zatím měla pouze jeden recept, taky vynikající (osmahnout cibulku s česnekem, dát k ní rozvonět římský kmín a tymián, přidat na kostičky nakrájenou cuketu a rajčata, chvíli dusit, pak přidat čočku, zalít vodou a mírně vařit do zhoustnutí) a ráda bych přidala ještě další, třeba polévku, na tom Tvém obrázku vypadá lákavě 🙂 Měj se krásně, Martina.

    1. Martino, tak to jsem ráda, že se z čočky stala stálice. Zkus ji v té polévce, třeba to dcercce nakonec zachutná.

  58. Ahoj,

    červená čočka je rozhodně výborná potravina. Nicméně jsem našel v tomto článku nepřesnosti. 1. Psát, že se jedná o bílkovinu a ne o zeleninu je zavádějící. Čočka totiž zeleninou je a jak to u luštěnin bývá, má i zvýšenou hodnotu bílkovin. Ale to má i cizrna. Zároveň má také vysoký obsah sacharidů. Sice zdravých, ale pozor na kombinace s dalšími sacharidovými potravinami 2. To mě přivádí k druhému faktu. Jakožto zástupce rostlinných bílkovin nemá zastoupené plnohodnotné aminokyselinové spektrum, tudíž není plnohodnotnou bílkovinou jako maso a neměla by se (v případě nevegetariánů) podávat za účelem náhrady masa. V tomto případě s jinou zeleninou, která doplní chybějící aminokyseliny.
    Takže pokrmy, kdy se podává maso s červenou čočkou nejsou špatné, protože čočka obsahuje také značné množství sacharidů, ale zároveň se musí spočítat kolik bílkovin v pokrmu je , aby jich nebylo příliš mnoho.

    Červenou čočku do jídelníčku zařazuji, ale nahrazovat maso by měla jen výjimečně.

    PS co se týče vegetariánů, je to výborný zdroj bílkovin i sacharidů, ale měla by se kombinovat s jiným druhem luštěnin, aby se doplnily chybějící (a tělu potřebné) aminokyseliny.

    Jinak super článek a představení výborné potraviny, která by měla být zařazována u všech lidí.

    1. Petře, naprostý souhlas a díky za doplnění. Tento článek není určen pro vegetariány, kteří musí o stravě přemýšlet trochu jinak, je pro běžné kuchaře, kteří nechtějí každý den vařit maso. Tím pádem nemusí řešit zastoupení esenciálních aminokyselin a jejich doplnění z jiných zdrojů.

      Luštěniny jsou často v obsahu bílkovin bohatší, než maso, takže je snazší nesažit se to na talíři kombinovat, ale dopřát si každý den něco jiného, jinak se to snadno s bílkovinami přežene, přesně jak píšeš. Stejně tak jsou bohaté na sacharidy, proto se často mylně zaměňují s přílohou. Jsou od každého něco a proto by se měly ideálně kombinovat především se zeleninou.

  59. Miriama says:

    Florentynko, bola som zvedava na tuto specialitku a presne ako ty pises, super pre tych co nechcu kazdy den maso. Podarilo sa mi to podla predstav a to som pritom mala nulove skusenosti s cervenou sosovicou/cockou 😉 Dochutila som to este troskou tymianu, oregana a vazalky a bolo to super 😉 dakujem

    1. Jsi borec! Opět děkuju za důvěru ve mě a v recept vloženou 🙂

  60. Adéla says:

    Milá Flo, díky za výborný recept na červenou čočku. Včera k večeři jsem se nechala inspirovat a uvařila jsem červenou čočku podle Tebe. Přidala jsem trochu koření ve stylu chilli con carne, zabalila jsem směs do tortil a podávala se zakysanou smetanou a avokádem. Přítel si to chválil a říkal, že sice si k tomu dovede představit ještě trhané hovězí ale i takto je to super.:-)
    Já dělám z červené čočky ještě polévku podle Romana Vaňka a také dýňovo-čočkové pyré se skořicí a římským kmínem a servíruju s kouskem smaženého tofu nebo halloumi sýrem nebo jen posypané orestovanými dýňovými semínky. To nám také moc chutná. Díky za rozšíření kuchařských obzorů.

    1. Adélo, to mě moc těší, že ses tu nechala inspirovat. Tak ať ti to v kuchyni stále jde tak skvěle.

  61. Dobrý den,
    „vlezla“ jsem na tuto stránku v podstatě náhodou, ale zaujalo mě, že by se červená čočka neměla podávat s masem. Já totiž jednou v restauraci ochutnala vepřovou panenku a červená čočka byla jako příloha. Bylo to vynikající, tak jsem chtěla něco takového zkusit i doma.. Po přečtení článku a komentářů teď dost váhám. Opravdu by se to nemělo, nebo to jednou za čas nevadí? 🙂
    Děkuji a přeji hezký den,
    Dita

    1. Dito, souhlasím, chuťově to může být naprosto vynikající. Ale stále trvám na tom, že to je nevyvážené jídlo a že je v něm příliš mnoho bílkovin a žádná zelenina. Pochopitelně, že to jednou za čas nevadí. Já bych to přirovnala jako dát si dvě porce masa na jeden talíř a k tomu jednu bramboru. Tělo to zvládne, když mu to pak vynahradíte lehkým salátem k večeři.

  62. Martina says:

    Milá Flo, chtěla jsem poděkovat za výborný recept. Moc jsme si s mým 13měsíčním synem pochutnali. ????

    1. To je milé, děkuju a synkovi pusu na čelíčko (abych se vyhnula případnému upatlání od čočky, i když věřím, že jako stolovník už má perfektní manýry). :-*

  63. Martina says:

    Dobrý den. Zkusila jsem vaši boloňskou omáčku, chuťově je výborná, ale nerozumím tomu, proč se mi červená čočka nechce dovařit. S čočkou nevařím poprvé, ale tohle se mi ještě nestalo. A to už mám načnutý balíček, ze kterého jsem už vařila předtím a čočka se udělala. Prostě tomu nerozumím. Jela jsem podle receptu, ale čočka byla pořád tvrdá, nechala jsem ji tedy ještě vařit. Po dalších 30 minutách jsem to vzdala, protože se to ani nikam neposunulo. Asi mám kouzelné ruce. Děkuji za odpověď.

    1. Martino, k tomu mě napadá jediné, jestli nebylo v základu omáčky příliš mnoho soli, která částečně umí zabránit měknutí, nebo zda nebylo rajčatové pyré příliš nekvalitní a tedy velmi kyselé – to pak má stejný efekt.

  64. Petra says:

    Právě jsme s dcerou dojedly vaší boloňskou omáčku a takhle jsem si už dlouho nepochutnala.???? A i dcera ,1 rok a 3/4, která v posledni době jídlu moc neda , si mlaskala. Jen jsem tam ještě přidala cuketu, která mi zbyla od minulé. Díky moc!!!

  65. Děkuji moc za tento recept! Nakonec jsem takto čočku nechala bez těstovin a jen s vajíčkem a vynikající oběd! Mám kombinaci červené čočky, rajčat a mrkve moc ráda, ale nikdy se mi ji nepodařilo uvařit tak dobře – až podle tohoto receptu! Náhodou jsem narazila na Vaše stránky a kromě čočky mám za sebou i koprovku a lečo a poprvé mám pocit, že chutnají, jak mají! Díky moc za krásné a srozumitelné recepty, těším se na další nové zkoušení 🙂

    1. Paráda, Petro, mám radost. Flo.

  66. S těma bílkovinami to není vůbec jednoznačné a není třeba to tak hrotit.
    Losos: 20%
    Krůtí prsa: 20%
    >>Červená čočka: 9%<<
    Celozrné těstoviny: 8%
    Hrách: 8%
    Chleba žitný: 8%
    Bílá rýže: 3%
    Zdroj: kaloricketabulky.cz

    Čili ta čočka je skoro stejně "masová" jako třeba žitný chleba.
    Navíc u bílkovin je důležitý poměr jejich aminokyselin. Proto je (zvláště u bílkovin rostlinného původu) jejich kombinace vhodná.

  67. Veronika says:

    Dobrý den,
    decentně bych upravila informaci o čočce. Červená čočka není bílkovina, nýbrž sacharidová potravina….Maso nikdy zcela nenahradí, obsahuje však většinu esenciálních aminokyselin, takže je vhodná pro nejedlíky masa, když to nejedlíci doplní živočisnou bílkovinou (např.tvaroh,vejce). Ale opravdu to bílkovinná potravina není 🙂

  68. Jana Š says:

    Z červené čočky děláme doma kromě polévky i sekanou, jen místo mletého masa dáme uvařenou červenou čočku. Manžel si ji tak oblíbil, že jeho ani moje mamka nemají se svojí sekanou šanci 🙂 Kvůli synovi používám jen červenou čočku, ale před lety jsem měla možnost ochutnat sekanou z klasické čočky a byla k nerozeznání od masové – strukturou i chutí. Nejprve jsem kuchařku podezřívala, že nás jen vodí za nos, když říká, že je bezmasá. Ale jakmile jsem druhý den ochutnala její zelné řízky, musela jsem uznat, že to je Paní Kuchařka. Uvařila celou zelnou hlávku ve velkém hrnci, pak nakrájela na tlusté plátky (cca 1-1,5cm), ty ještě rozpůlila, aby tvarem připomínaly řízek. Obalila, usmažila a dobrota byla na světě. Ještě po letech se mi sbíhají sliny 😀

  69. Martina says:

    Je to prostě strašně dobrý!! Děti ani nezaregistrovaly celer. Děkuji za úžasný recept.

  70. Michaela says:

    Dobrý den,super recepty,a jste moc hezká paní na pohled,super vlasy .-))

    1. Míšo, děkuju a červenám se 🙂

  71. Moc dobré, Flo, děkuju za inspiraci. Ještě jsem přidala oregáno.

  72. Markéta says:

    Flo, utvařeno z dvojté dávky a přes počáteční nedůvěru ze strany mého muže, jsme si nakonec všichni moooc pochutnali. Děkuji za inspiraci. Přidávám do oblíbených 😉
    Červená čočka je naše oblíbená luštěnina. Jsem ráda, že jsi mi opět rozšířila obzory. 🙂

  73. Monika Olesovska says:

    A????co takhle puriny.???cocku ci mam moc rada se s puriny nekamaradi..

    1. Moniko, asi nechápu dotaz. Pokud jde o to, zda je červená čočka vhodná při dně, tak to záleží na vaší snášenlivosti a citlivosti. Každopádně hrách a fazole mají purinů víc než čočka.

  74. Ahoj, je nějaký důvod, proč se čočka má na začátku zalít studenou vodou a přivést k varu až v hrnci? Obvykle si to u většiny receptů usnadňuju tím, že zalívám věci horkou vodou z konvice. To asi zas dělám někde chybu, co? 🙂 Díky.

    1. Liso, studená voda umožňuje rovnoměrnější změknutí luštěnin. U červené půlené čočky to není až tak znatelné, ale u celých neloupaných luštěnin je to zásadní.

  75. :-O Tak to žasnu. Díky!

  76. Martina says:

    Miluju Vaše články, protože jsou nabité zkušenostmi, informacemi a jako bonus Vaším svěžím humorem! Zrovna jsem hledala, co s červenou čočkou; nakonec jsem nepoužila žádný ze zdejších námětů, protože jsem si vzpomněla, že musím spotřebovat pečenou řepu. Takže jsme měli červenou čočku vařenou v hovězím vývaru, se zeleným hráškem, přelitou výpekem z morku, ve kterém jsem orestovala cibulku, a k tomu pár kousků pečené červené řepy s římským kmínem. Vše ozdobené lístky rukoly. Překvapivě dobré, na to, že jsem jen chtěla spotřebovat zbytky.

  77. Zdravim Flo a vsechny 🙂
    Pri vareni mi cocka zustava porad tvrda..tech 10minut necaht zhoustnout dojit-znm.uz nevarit nebo porad udrzovat varene..:)Naposledy i tech 10min bylo pak malo..Chut jinak skvela.Hezky den.

  78. Milá Flo,
    tato zpráva je spíš pro pobavení. 😀
    Dnes je 1.1. 2020 a tak jsem chtěla připravit tradiční čočku na kyselo. Přítel už mírně šilhal hlady a já ještě ani nezačala.
    Velmi pečlivě jsem si přečetla váš článek o vaření čočky na kyselo, ano všech 17 tipů jak ji udělat jsem si prostudovala. Pak jsem došla do kuchyně že tedy začnu. Tam však přišlo nemilé překvapení. K mému údivu se v pytlíku nacházela sotva čtvrtinka hrnečku čočky.
    Díky bohu máme dole v baráku krámek který má i dnes otevřeno. A tak jsem tam doběhla a koukám že mají čočku pouze červenou, a tak si říkám nevadí ta je taková malinká jako psala o té francouzské to bude dobré. To že je tam zmínka o čočce červené a odkaz na další článek už jsem trochu zazdila.
    No začala jsem ji tedy připravovat podle návodu na čočku na kyselo, do té doby než mi došlo že ještě nemá být hotová a už je rozvařená 😀 😀 no co už dodělala jsem to dle návodu přilila všechen vývar z čočky a ještě trochu vody navíc, vytunila jsem to zeleninovým Sonnentor kořením. A máme chutnou čočkovou, téměř krémovou polévku 😀
    Tento článek jsem našla těsně před dokončením.
    No nevadí, příště budu prostě chytřejší 😀
    Hlady nebudeme 😀

  79. Lubomír says:

    O cervenej sosovici som samozrejme pocul?a pouzivam ju…nie casto,spis sporadicky. Tvoj recept na rychlu bolonsku omacku ma nadchol???
    Cital som ho az teraz vdaka Tvojmu clanku…co varit ked nevarite…co nie je moj pripad, pretoze varim denne?. Sme doma ako väcsina naroda a tak sa mozem realizovat. Este raz vdaka za super napad, ako vyuzit cervenu sosovicu. L.

  80. Martina says:

    Dobrý den, můj recept je naprosto jednoduchý. Když zapomenu vyndat maso, nakrájím brambory,mrkev a přidám červenou čočku.Povařím, okořením, a přidám petrželku a oběd je na světě. A jedí to i naše děti?.
    Děkuji Flo za vaše recepty, hodně od vás čerpám!

  81. Ahoj Flo, až dnes jsem se doklikal na zajímavý recept s červenou čočkou. Tak že je jasné, co bude zítra k obědu. Často dělám červenou čočku po Bulharsku a ještě častěji krémovou polévku s řapíkatým celerem a kokosovým mlékem.

    Ale jen tak pro zajímavost, to množství soli (zarovnaná lžíce) v receptu je správně? Pokud dělám něco s použitím rajčatové passsaty, tak už moc nesolím. Jednak sůl obsahuje samotná passata a pak mám rád spíše chuť zeleniny a rajčat. Ale je to jen můj názor ….

    Hlavně klídek a nepodléhat pandemii strachu, co nám naši vůdci denně servírují.

  82. Dobrý den, hodila by se prosím tato „boloňská“ omáčka z červené čočky do lasagní místo klasické masové boloňské? Děkuji za odpověď.

  83. Marie says:

    Dobrý den, dělala jsem tento recept přesně podle návodu, ze zeleniny jsem dostala chuťově maximum. Výsledek je podle mě – mírně řečeno – uspokojivý. Nedosahuje kvalit ostatních receptů na tomto webu, který se od roku, kdy byl napsán tento recept, určitě vypracoval k lepšímu <3.

    1. Hmm, to je zvláštní, Marie, chuti je v tomto jídle opravdu dost. Nebylo v jídle třeba málo soli? Nebo moc vody?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close