Tyčky k vínu a dobré společnosti

Domácí tyčky k vínu rozlišuji na měkké a křupavé. Tyhle patří k těm měkkým. A taky patří k tmavší polovině roku, která fandí dlouhým večerním sešlostem. Víc tmy, víc tyček.

Zanedlouho se bude všechno točit kolem sladkého pečení, takže než to přijde, nabízím vám recept zcela jednoduchý, přímočarý, snadno pozměnitelný pro jiné příchutě. Jediné, co je na něm opravdu těžké, je vydržet pracovat s docela řídkým těstem a neztratit přitom víru v dobrý výsledek.

I řídká těsta se dají tvarovat a udržet na uzdě, jen vám to může přijít zvláštní, protože se to nestává moc často.

Těsto je řidší úmyslně a není to chyba receptu. Jednak vás to donutí připravit celkem zajímavý a neokoukaný tvar tyček, a hlavně se tekutiny postarají o to, že tyčky budou skvostně měkoučké, vláčné – a nebudou na stole dlouho.

Těsto na tyčky k vínu

V jednoduchosti se skrývá většina krás světa. Tedy ani toto nebude nijak komplikovaná záležitost, byť se svou podstatou jedná o kynuté těsto.

Těsto bez kvásku

Na přípravu těsta na tyčky k vínu nebudete potřebovat kvásek. Droždí prostě rozdrobíte do vody a rozpustíte ho v ní. Voda samozřejmě nesmí mít víc než 40 stupňů, jinak to kvasinky nepřežijí a v těstě nebude mít co (nebo kdo?) kynout.

Příliš teplou vodu poznáte snadno: když do ní ponoříte prst a cítíte, že je teplá – a stačí jen lehounce teplá – je teplá moc. Voda o teplotě lidského těla má zdánlivě neutrální teplotu: nepřijde vám ani teplá, ani studená. Jako kdyby splývala s tělem. No a přesně taková voda je v podstatě hraniční nejen pro lidský organismus, ale i pro tu jednoduchou formu života, která se nalézá v droždí.

Nenechte se tedy nikdy příliš unést slovním spojením vlažná voda, které proplouvá mnoha recepty na kynuté těsto. Vlažná už může pro někoho znamenat pocitově víc, než je teplota těla, což může být konečná pro droždí. Ve výsledku to pak vede k nevykynutému těstu.

Těsto bez dvojího kynutí

Druhou výhodou tohoto jednoduchého kynutého těsta na tyčky k vínu je, že kyne snadno, kyne rychle, a nemusí kynout dvakrát.

Bývá běžné, že se kynuté těsto nechává kynout nejprve po zadělání v míse, a potom ještě podruhé, na plechu, když už bylo vytvarováno do požadovaných tvarů, housek, buchet, bochníků, uzlíků, rohlíků či vánoček.

Tyhle tyčky k vínu kynou jen jednou, a to jako hrouda těsta. Jakmile těsto po vykynutí rozkrájíte a připravíte z něj tyčky, můžou v podstatě rovnou do trouby.

Chuťové proměny a obměny tyček k vínu

Níže v receptu uvádím olivové tyčky k vínu. Přesně takový recept najdete také v mé nové kuchařce Merendy v zástěře, kterou jsem napsala proto, aby v kuchyni nezůstávaly zbytky a nevznikaly ztráty.

Do receptu jsem použila zbytek oliv, které se nestačily sníst k vínu. Ale na olivách recept nestojí a nepadá, mohou se do něj vpracovat i jiné opuštěné kousky surovin. A tak vám ho přidávám i sem na blog v jeho rozšířené podobě. Kniha má vždy omezený prostor, ale tady se můžu víc rozepsat o tom, jak všestranný a proměnlivý recept to je.

Napadá mě (namátkou) vyměnit olivy za:

  • sušená rajčata naložená v oleji
  • čerstvé bylinky
  • strouhaný sýr
  • nasekaný šunkový salám
  • cibulku podušenou na sádle
  • rozetřený česnek
  • sekané mandle
  • sekané ořechy
  • sušené ovoce

Nebo třeba můžete k mouce přidat:

  • pálivou papriku
  • sušené bylinky
  • kari koření
  • špetku rozmixovaných sušených hub

Obyčejnou vodu, která se přilévá do těsta, můžete maličko ochutit (vyměňte lžíci vody za lžíci něčeho jiného):

  • rajčatovým protlakem
  • ljutenicí
  • grilovací omáčkou

Olej lze taky obměnit:

  • vyměnit za ochucený olej
  • přidat pár kapek lanýžového oleje

Věřím, že i když se rozhodnete pro jinou chuťovou verzi, zaděláním níže uvedeného těsta si zaděláte na spoustu zajímavých zážitků. Tak ať vám i vaší lednici přijdou tyhle tyčky k vínu mnohokrát vhod.

tyčky k vínu recept

 

Tyčky k vínu (olivové)

Celkový čas: 2 hours

Množství: 10-12 tyček

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 5 g soli
  • 8 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažné vody
  • 100 g vypeckovaných konzervovaných oliv, bez nálevu
  • 1 lžíce (15 ml) olivového oleje
  • 1 lžička (5 ml) rostlinného oleje
  • hrst mouky na posypání pracovní plochy

Postup

  1. Droždí rozdrobte do vlažné vody, která nesmí mít víc než 40 stupňů, jinak kvasinky v droždí spaříte a zabijete. Rozmíchejte lžící nebo vidličkou, aby se droždí rozpustilo.
  2. Mouku v míse promíchejte se solí, přilijte vodu s rozmíchaným droždím a začněte od středu zpracovávat na těsto. Jakmile se suroviny zhruba spojí, přilijte i olivový olej a pokračujte dál v hnětení. Pro klid duše doporučuji uskutečnit toto v robotu s hnětacím nástavcem, ale chcete-li se raději chopit vařečky, konejte s ní podobné pohyby, jako byste chystali těsto na kynuté knedlíky – opisujte svislé kružnice, podebírejte těsto a pouštějte ho zpět do mísy, druhou rukou přitom pokaždé pootočte mísou. Těsto hněťte aspoň 5 minut, až se začne odtahovat od stěn nádoby. I potom zůstane stále ještě řídké a lepivé, v ruce by se hníst nedalo.
  3. Olivy (nebo jiné přísady) nasekejte nahrubo a po částech je vmíchejte k připravenému těstu. Rostlinným olejem vymažte mísu, vyškrábněte do ní těsto, zakryjte víkem nebo poklicí a nechte hodinu při pokojové teplotě nakynout. Vykynuté těsto bude i nadále řídké a bude obsahovat velké bubliny.
  4. Ke konci kynutí začněte rozehřívat troubu na 210 stupňů, plech vyložte papírem na pečení. Pokud máte pečicí kámen, zasuňte ho do trouby, aby se nahřál také. V takovém případě ho umístěte zhruba do třetiny výšky trouby.
  5. Pracovní plochu velkoryse poprašte moukou a doprostřed vyklopte vykynuté těsto. Konečky prstů ho rozprostřete zhruba na tvar obdélníku a pak ho přeložte na třetiny. Jestliže jste s moukou nešetřili, nic se vám nepřilepí k pracovní ploše. Těsto znovu roztáhněte na tvar obdélníku, tentokrát přibližně na rozměr 15 x 20 cm. Ve směru kratší strany ho rádýlkem rozkrájejte na 10 tyčinek. Každou na koncích uchopte do rukou, maličko roztáhněte (jde to v podstatě samo, protáhnou se skoro dvojnásob) a položte na připravený plech.
  6. Na druhé kynutí nečekejte, anebo třeba nechte připravené tyčky nakynout jen 5 minut, než si uklidíte místo činu. Pečicí papír s tyčkami sesuňte na nahřátý kámen, anebo prostě jen vložte plech s pečivem do horké trouby. Pečte 18–20 minut, během této doby pečivo krásně zpevní, ale příliš nezezlátne, neřiďte se tedy pouze barvou.
  7. Horké tyčky nechte aspoň chvíli vychladnout na mřížce, než je doprovodíte vínem, sýrem, zbytkem oliv a milými slovy na přivítání večerních hostů.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Tak to neodolám,
    to jsou přesně ty tyčky které si s oblibou kupujeme s dcerami v jednom nejmenovaném obchodě a moc nám chutnají. A nyní když už budu vědět jak na ně…. .
    Tisíceré díky…..

    1. Mdlenka says:

      Taky si je ráda kupuju. V kombinaci s jogurtem nebo zakysankou skvělá večeře 🙂

  2. Milá Flo,
    Tohle je přesně ten recept, na který jsem čekala. Milujeme olivové tyčinky, a tenhle recept je tak jednoduchý, že se u nás jistě stane hitem. Moc díky. Zuzana

    1. Barbora says:

      Mluvíte mi z duše, Zuzano, tohle bude asi tak stokrát lepší, než ty z kupovaného listového těsta, i když i po nich se u nás doma vždycky jen zapráší.
      Před mým vnitřním zrakem už defilují různé varianty, třeba ta s paprikou, nebo se sušenými rajčaty. Až mi z toho vyhládlo 😉

    2. Barbora says:

      P.S. Z minulého týdne mám ještě zásobu husího sádla – děkuju, Flo – když ho nechám při pokojové teplotě roztát a použiju místo části oleje, myslím, že i z toho by mohla být zajímavá „příchuť“ 😉

    3. Ano. A nebála bych se přidat třeba i trochu škvarků. Nebo slaniny. Nebo drceného kmínu. Nebo od každého trochu 🙂

  3. Michaela says:

    Jeej, to je pecka! Dneska se s myma klukama (manzel a dva synove, nic divoke ?) chystame cele odpoledne hrat Skyrim, k tomu se tyto tycinky naramne hodi! Jdu na ne – akorat myslenka: muzu pouzit susene drozdi misto cerstveho? A kolik? Sacek 7g je asi moc, ze

    1. Míšo, o kousek vedle jsem na to sušené droždí odpovídala.

  4. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    opět výborný recept. Musím ho vyzkoušet. Já je dělám z lístkového těsta. A dnes chci udělat slané šneky se sýrem a salámem. Už se na to těším od včerejška.

  5. Dobrý den Fló,
    patří to do rodiny těst na fokáču/focacciu? Pokud ano, pak si říkám, že by se měly tyčky před vsunutím do trouby potřít olejem. To by ale pak byly mastné a při přikusování k vínu by to nebylo „praktické“, takže se recept lety „upravil“…?
    Převážila zde praktičnost nad chuťovým zážitkem? Nebo to je jiný druh „těsta“?
    Eva

    1. Evi, tak tímhle jsem si hlavu při sestavování receptu nelámala. Chtěla jsem řidší těsto, aby byly tyčky přesně takové, jak píšu. Jestli to patří do skupiny těst na focacciu, to netuším. Konzistencí to sice blízko má, ale to je asi tak všechno.

  6. Teda já si je představila s těmi škvarky.. wau…

  7. Kocourek Bodík says:

    Florentýno, u mne v domácnosti tyčky nikdy nekupované, vždy domácí výroba.
    U tohoto receptu se v e-mailu ptáš: „Odoláš? Nepodlehneš? Ubráníš se?“
    A já odpovídám:
    Neodolám, Podlehnu! Neubráním se!!!
    Posílám poděkování, lehounký polibek na líc a přání pěkných podzimních dnů! 🙂

  8. Hmm, už se těším, ještě večer je zkusím připravit.

  9. jdu zadelat těsto, protože kdo by odolal …

  10. Markéta says:

    Ahoj Flo, děkuji za příspěvek, již jsem tyčky dělala díky Tvé nové kuchařce (Merendy v zástěře) . Byly senzační a návštěva si je moc pochvalovala. Jen teda musím přiznat, že pracovní plochu je opravdu potřeba velkoryse poprášit moukou, protože těsto se dooost lepí. Jinak už jsem je zkoušela i se sušenými rajčaty. Oboje mňamozní 😉 díky :-*
    Markéta

  11. Ihned mě tento recept oslovil, jak píšou ostatní, tyčinky tohoto druhu si ráda kupuji. Už mám napečeno, jen nevím, z předepsaného množství jsem nadělala tyčinek na 2 plechy, více než 20 :-). Těsto se tak nějak samo hodně roztáhnulo, ale špatné to vůbec není. Recept excelentní, provedení budu s radostí ladit. Díky Flo.

  12. Naděžda says:

    Hm už je vidím se škvarky, které jsem zrovna dělala. Děkuji za recept.

  13. Tomu se nedá odolat.Dnes už to nestihnu,ale zítra je určitě udělám a hned z dvojitě dávky.

  14. Milá Flo,
    upečeno, zelené a černé olivy půl na půl, za cca 20 minut skoro snědeno, příště zadělám těsto z dvojnásobné dávky. Děkuji.

  15. Výborný recept,moc se mi zrona hodí.Budu muset udělat aspoň ze dvou dávek.Děkuji
    Snad se mi povede.

  16. Jarmila says:

    Florentýno děkuji za inspirativní recept. Hned zítra vyzkouším a asi taky z dvojté dávky. Tomuto se opravdu nedá odolat.

  17. Ludmila says:

    To se mi líbí, já moc s kynutým těstem nejsem zrovna kamarád, ale tohle určitě vyzkouším

    Moc děkuju za nápad.

  18. Ahoj Flo,
    neODOLÁM jako už mockrát. Jdu do lednice pro husí sádlo od neděle.
    Lenka

  19. Odolen je také lidový název pro kozlík lékařský 🙂

  20. Dobrý den, nezkoušel prosím někdo dělat den dopředu? Nemám čas je dělat těsně před příchodem hostů.. Díky moc za radu.. Linda

  21. Už se těším JITKA a děda

  22. Díky! Já teda zatím odolen covidšílenství tím, že stále odolen bezhlavým nápadům a nařízením. Dnes jsem konkrétně odolen novým „opatřením“ vytvořením báječný hamburský vepřový kýty na smetaně. Tý jsem pro změnu neodolen, i když má být až na víkend… 🙂

  23. Anna H. says:

    Milá Flo, díky za super recept, určitě vyzkouším! A ještě jedno díky za povídání kolem….je to krásné čtení, hlavně v této době pohladí po duši.

  24. Dekuji za dalsi krasny recept. Za chvili se dam na peceni techto tycinek. Budu muset pouzit susene drozdi, asi to nebude uplne ok, ale vyzkousim.
    Jsem v karantene, tak mi nic nezbyva, pokud chci si pomlsat. Florentynko- dekuji

  25. Miroslava says:

    Super, nadchla mě variabilita přísad, vyzkouším. Řídké těsto nemusím, ale přemůžu se kvůli slibované dobrotě.
    Tak na zdraví ??‍♀️

  26. Já také musím vyzdvihnout tvůj psaný projev, Florentýnko. Krásné počtení. Poslední dobou mi nějak nejde číst knihy. Pořád mi utíkají myšlenky někam jinam a tak to nemá smysl, když čtu a nevnímám co. Ale tyhle krátké příjemné inspirující články miluju. Vtipné, příjemné a ještě nápadité recepty, které mě vybízejí – upeč mě nebo uvař mě! A já pak s hlavou ztracenou peču to, co bych vůbec jíst neměla, mlaskám jak bernardýn a popravdě, je nám všem blaze.
    Děkuju.

  27. Ladislav says:

    Ahoj všichni tyčky u nás jsou v oblibě tak dík za recept a jdeme do toho.

  28. Ahoj Flo, určitě neodolám a recept vyzkouším hned ted o víkendu, díky.

  29. Ooo děkuji vám. Po dlouhé době jsem si v kuchyni zatančila radostí už při vaření.
    Udělala jsem česnekovou variantu a jsou dokonalé.

  30. Ahoj Flori,
    to vypadá velmi lákavě. Ač mám z pečení obavy, tento recept určitě vyzkouším. Už se na ně těším. V tomto pošmourném čase se budou jistě výborně hodit ke svařáku.
    Děkuji za Tvé užasné inspirace a těším se na další.
    Pavel

  31. Eliška says:

    Ahojte lidi,
    Mám dotaz ? jak ty tyčinky chutnají druhý den? ? Dneska jsme je zkoušeli upéct, místo oliv jsem dala rozmarýn (děti olivy nerady). Tyčinky byly trošku bleďoučké, ale jinak moc dobré. No a jednu jsem si schovala na další den, že ji ochutnam. No, ale nevydržela :-\ moje tříletá dcera tyčinku sbalila a cpala se s ní ještě ve vaně před spaním… ? Takže Flo, moc díky za výborný recept. Eliška

  32. Zdravím Fló, dlouho jsem se neozvala. Do tyček se co nejdříve pustím. Vypadá to náramně.

  33. Ahoj Flo,

    Mohla by si mi prosím poradiť, keď nemám čerstvé droždie, koľko mám dať sušeného ako ekvivalent 8 g čerstvého?
    Vďaka…

    1. 8 g čerstvého je pětina z 42g kostky droždí.
      Jedna kostka droždí se vztahuje k půl kilogramu mouky.

      Takže koukni na obal, zjisti si, na kolik je určen celý sáček sušeného – zda na 1 kg mouky, nebo na půl kilogramu, nebo na ještě jiné množství. Pokud to není půl kila, tak si to na půl kila trojčlenkou přepočti. A nakonec z toho vypočteného množství vezmi tu zmíněnou pětinu.

  34. Vypadají lákavě, určitě vyzkouším 🙂

  35. Ahoj Florentýnko,
    moc tě zdravím v této zmatené době. Úspěšně leččemu odolávám, ale jak vidím tak tvým tyčkám neodolám. Takže zítra vzhůru na ně.Posílám ti spoustu energie ke zvládnutí všeho, co nám tato doba provádí. Měj se krásně a s tebou celá tvoje rodinka a hlavně hodně zdraví. Jana ?

  36. Vážená Florentýno,
    zvládnul jsem to i já, vyučený automechanik. V tanečních mi to všichni chválili. Mirek

  37. Vzhledem k tomu, že se jedná o klasické kynuté těsto, očekávám, že tyčky jsou určeny k co nejrychlejší spotřebě. Pokud je z časových důvodů chci upéct předem (a ihned se nesnědí ?) – lze odhadnout, jak dlouho je možné je upéct dopředu, aby zůstaly ve vyhovující kvalitě? Den, dva, tři…?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close