Slanorožec je velmi zvláštní slaná rostlinka. Pokud se občas necháte unést novinkou na talíři a nebojíte se vyzkoušet něco netradičního, tak si na dnešním článku s chutí smlsnete. Slanorožec se právě začíná objevovat na českém trhu a přichází jeho sezóna.
Já jsem tu od toho, aby se vám takové první seznámení povedlo.
Zatímco v přímořských státech Evropy je slanorožec (taky se mu říká salicorne, mořský chřest, mořská fazole či slanomil) vcelku oblíbenou letní rostlinkou, kterou pořídíte na farmářském trhu, u nás se teprve dostává do obchodů, takže je možné, že vám ještě nepřišel do cesty.
Tak tedy zbystřete, protože je o co stát.
Co to je slanorožec
Slanorožec roste ve slaných pobřežních půdách na samém kraji moře, obvykle v deltách řek. Na rozdíl od jiných rostlin mu nevadí, když půdu zaplaví mořská voda, zvykl si na to a je takové zálivce odolný. Díky tomu má pochopitelně slanou chuť.
Možná překvapivou, ale jakmile si na ni jednou zvyknete, jakmile víte, že při ukousnutí křupne jako čerstvý chřest a po ústech se vám zaplaví podobně slaná chuť jako s kaviárem, jste ztraceni.
Pokud stále tápete a nevíte, kam si ho na talíři zařadit, je to vlastně něco mezi suchozemskou rostlinou a řasou. Hlavní je, že má co do činění s mořskou vodou a pro nás, Středoevropany, je velmi zdravý a plný cenných výživných látek. Obsahuje hodně rostlinných olejů, ale i bílkovin, minerálů a vitamínů, a tak dále a tak podobně, jak se od každé nutričně zajímavé suroviny sluší.
Jak slanorožec chutná a s čím ho kombinovat
První věc, kterou bezpodmínečně musíte udělat, až slanorožec potkáte, je ochutnat ho v syrovém stavu. Vezměte si snítku a směle se zakousněte.
Přestože budete připraveni na slanou chuť, i tak vás v něčem překvapí a zaskočí. Možná ucítíte jemné citronové, olejové, česnekové, mořské tóny, z čehož je patrné, s čím se taková surovina bude na talíři snášet nejlíp.
Hodí se k ní nejen jmenované, tedy česnek, citron, mořské ryby a mořské plody, ale taky rajčata, brambory, těstoviny, zakysaná smetana, sezamový olej, zázvor nebo klasická salátová zálivka.
Protože je slanorožec velmi slaný, špatně se kombinuje s jinými surovinami, které taky vykazují velkou míru slanosti. Prostě dva kohouti na jednom smetišti se nesnesou, jak známo.
Co se slanorožcem v kuchyni
Co byste si počali s otýpkou zeleného chřestu nebo svazkem zelených fazolek? Asi byste je nechtěli jíst stále syrové, rádi si je vychutnáte i uvařené (vlastně spíš blanšírované), opečené v pánvi nebo zapečené v nějakém koláči. A totéž platí pro slanorožce. Chová se úplně stejně jako zelený chřest nebo zelené fazolky.
Sluší mu nejen krátké povaření ve vodě a prudké zchlazení, taky se rád prolítne pánví nebo ho můžete směle vpašovat do vaječného quiche.
Při tepelné úpravě se tak trochu zjemní chuť slanorožce a poněkud se zmírní slanost, což je fajn, protože na takhle slané suroviny není našinec zrovna dvakrát připravený. Též změkne a zvýrazní se mu barva.
Jen se tu sluší jedno důležité upozornění. Kdesi jsem zahlídla informaci, že při delším vaření, zhruba po 4 minutách, se stává slanorožec mírně toxickým. Zkoušet to s dovolením nebudu, upozornit vás na to musím a navíc se přimlouvám, abyste ho ani tak v hrnci dlouho netrápili. Nepotřebuje to. Stačí mu 2-3 minuty varu a změkne tak akorát. Opět tu platí podobnost s fazolkami a chřestem: o rozměklé, rozbředlé a našedlé cosi nikdo u stolu nestojí. Ani nesedí.
Jelikož je slanorožec slaný dost, neboť dostává svému jménu, asi nemá moc smysl dodávat, že vodu na blanšírování nemusíte vůbec solit.
Kde se slanorožec kupuje?
Pokud vím, v nabídce ho má Makro, které ho dováží především z Portugalska nebo Holandska. Říká se, že nejlepší pro pěstování rostliny salicorne je anglické pobřeží, konkrétně v oblasti Norfolku. Sezóna začíná už nyní a bude trvat celé dva letní prázdninové měsíce.
Brzy se malá balení slanorožce objeví také v prodejnách Globus, kam je bude dodávat firma Bylinky.cz. Když budete mít cestu přes Suchohrdly u Miroslavi, stavte se tam a slanorožce si pořiďte domů. Pokud byste se o pěstování slanorožce chtěli sami pokusit, dá se vypěstovat ze semínek, jen je třeba mu dopřát slanou zálivku.
Na osobu počítejte se zhruba 30 g slanorožce, pokud se ho chystáte uvařit a přidat do jídla, anebo se 60-80 g, pokud má zafungovat jako základ pro zeleninovou přílohu třeba ke grilované rybě. Zasyrova ho tolik nesníte, odhadem vám bude stačit přimíchat do salátu 10-15 g.
Uchování
Budu se opakovat, ale zelená zelenina je nejlepší, když je opravdu čerstvá. Takže si klidně slanorožce odložte do lednice, ale jen na pár dní. Pokud chcete, aby čekal déle, tak ho zblanšírujte (postup je níže), sceďte a teprve pak zavřete do chladu. Stejně jako s chřestem.
Pět receptů na vyzkoušení
A nyní už navrhuju, že je čas vařit.
Protože se v receptech opakuje úvodní předvaření slanorožce a jeho následné zchlazení, zde je na to podrobný postup. Na jednu osobu počítám se 30 g slanorožce.
Blanšírování slanorožce
- Přiveďte k varu 1 litr vody, případně trochu víc, pokud máte větší zásobu slanorožce.
- Stonky vhoďte do vody, opět vše přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty, až slanorožec trochu změkne, ale stále si zachová jistou míru křupavosti. Nebojte se průběžně ochutnávat.
- Uvařeného slanorožce sceďte, propláchněte na cedníku studenou vodou a ihned ho vložte do mísy, kde už čeká další studená voda. Nechte ho vychladnout, poté sceďte a použijte do receptů.
Teď tedy samotné recepty.
Salát ze slanorožce na asijský způsob
Miluju saláty z mořských řas wakame, které v sobě mají sladkokyselou, sezamovou, jemně pikantní chuť. Nedá se ho sníst moc, ale o to víc si ho dovedu vychutnat.
O totéž jsem se pokusila zde. Zálivka je podobná, asijsky laděná. Pozor si dejte na sojovou omáčku a nepřežeňte to s jejím množstvím, je snad ještě slanější než slanorožec a ve výsledku byste se mohli dobrat k míře slanosti konkurující pohádce Sůl nad zlato.
Podávejte jen jako doplněk či oblohu k asijským jídlům, především rybím.
Pro 2 osoby:
60 g slanorožce
15 ml rýžového octa
10 g cukru moučka
1 lžička (5 ml) sojové omáčky
1 lžička (5 ml) sezamového oleje
15 ml olivového oleje
1 lžička sezamových semínek
- Slanorožce zblanšírujte.
- V misce míchejte lžící ocet a cukr tak dlouho, až se cukr rozpustí. Zlehka ochutnejte a podle svého uvážení upravte sladkost či kyselost tak, aby vám obě dvě chutě připadaly sice silné, ale vyvážené. Vmíchejte sojovou omáčku a oba druhy olejů.
- Pokud chcete, do zálivky můžete ještě přidat kousek jemně nastrouhaného zázvoru, prolisovaný česnek nebo trochu nadrobno nasekané chilli papričky.
- Smíchejte zálivku s okapaným slanorožcem, posypte semínky a podávejte.
Niceský salát se slanorožcem
Znáte salát Nicoise, niceský salát s tuňákem, vajíčkem, fazolkami, rajčátky, bramborami a olivami? Slanorožec se hodí jako prima malá obměna. Nahradila jsem jím olivy a udělám to brzy zas.
Název salátu dává tušit, že jeho původ má co do činění s městem Nice, ležícím ve francouzské Provence. Podle tradice originál vyžaduje čerstvě uloveného a grilovaného tuňáka, což se tak trochu neslučuje s nabídkou ryb v tuzemských vodách. Pro snadné a rychlé večeře použijte konzervovaného tuňáka v oleji, jen na něm příliš nešetřete, sic si domů přinesete konzervu nedůstojné drtě ve slaném nálevu.
Pro 2 osoby
100 g salátových listů, nejlépe směsi různých druhů salátů
60 g slanorožce
200 g zelených fazolových lusků (mohou být i mražené)
2 rajčata nebo 6 cherry rajčátek
2 vejce
4 ranné brambory, vařené
1 konzerva tuňáka v oleji, obsah pevného podílu aspoň 120 g
1 lžíce citronové šťávy (15 ml)
1 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce panenského olivového oleje
špetka soli
- Vejce vložte do malého kastrůlku, zalijte studenou vodou, aby byla ponořená, přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte 8 minut vařit. Pak vodu slijte, napusťte na vajíčka studenou vodu z kohoutku a nechte dvě minuty chladit. Znovu vodu slijte a vejce oloupejte.
- Zatímco se vaří vejce, přiveďte k varu asi jeden a půl litru vody. Z čerstvých fazolek odřízněte konce a sloupněte vlákna, s mraženými nemusíte dělat vůbec nic. Jakmile se voda vaří, vhoďte slanorožce a vařte 2 minuty. Poté přidejte fazolky, znovu přiveďte k varu a prudce je nezakryté povařte další 2 minuty. Vše slijte a propláchněte studenou vodou. Nechte důkladně okapat ve větším cedníku.
- Napusťte si dřez plný studené vody. Nasypte do něj natrhané salátové listy a nechte minutu nebo dvě koupat. Poté listy vyndejte a postupně osušte, aby na nich zůstalo co nejméně vody. Každá kapka totiž zbytečně naředí zálivku. Nejlépe se listy suší v salátové odstředivce. Osušené listy vhoďte do větší mísy.
- Rajčata opláchněte, překrojte na čtvrtiny a každou z nich na tři až čtyři kousky. Vejce pokrájejte na osminky. Tuňáka slijte a rozdrobte na větší kousky.
- Na zálivku odměřte do menší uzavíratelné skleničky (výborně se hodí ta od dětské přesnídávky) ocet, citronovou štávu a olivový olej. Pevně skleničku uzavřete a třeste s ní tak dlouho, až se všechny přísady spojí natolik, že už se nerozdělí zpátky na olej a tekutinu. Zálivku nalijte na salátové listy v míse a rychle vše promíchejte velkým salátovým příborem nebo klidně rukou. Snažte se, aby se každičký list pokryl tenkou vrstvou zálivky.
Salát nemůže v zálivce čekat dlouho, jinak zavadne, proto ho hned rozdělte na talíře. Na salátové listy navršte fazolky, slanorožce, rajčata, vejce a tuňáka. Ihned podávejte společně s kouskem bílého pečiva.
Těstoviny s uzenou rybou
Vzpomínáte, jak jsem zmiňovala, že slanorožci sluší úprava s citronem, případně s rybou? Tak tady to máte pěkně pohromadě. Recept je velmi snadný a velmi opakovatelný. Až vás přestane bavit uzená makrela, vyměňte ji za uzeného pstruha. Až i ten omrzí, užijte si tyhle těstoviny s rychle v pánvi opečenými loupanými krevatami.
Pro 2 osoby:
2 porce čerstvých těstovin – špaget nebo linguine
100 g zakysané smetany
40 g blanšírovaného slanorožce
150 g mraženého hrášku
1 malá cuketa, zhruba 200 g
1 lžíce másla
1/2 citronu
100 g uzené makrely
- Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Jakmile přijde k varu, vhoďte těstoviny, uvařte dle návodu a na poslední minutu varu k těstovinám přihoďte mražený hrášek. Odeberte si stranou malý hrnek vody, ve které se těstoviny vařily, pak je slijte.
- Zatímco se těstoviny vaří, cuketu nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cuketu, jemně osolte maličkou špetkou soli a zprudka opečte. Nechte jen zlehka zezlátnout, zbytečně cuketu netrapte, poté zakápněte pár kapkami citronové šťávy, zastrouhněte kůrou z citronu a vmíchejte zakysanou smetanu.
- Do cuketové omáčky přidejte těstoviny i slanorožce a promíchejte. Postupně přilijte trochu odebrané vody z těstovin, aby omáčka byla hustá tak akorát a těstoviny se v ní mohly obalit. Pokud chcete, můžete znovu dosolit, dokyselit nebo dochutit citronovou kůrou.
- Rozdělte na talíře, ozdobte kousky makrely a okamžitě podávejte.
Slanorožec na turecký způsob
Zde je podrobný recept zbytečný. Vezměte blanšírovaného slanorožce, promíchejte se lžící olivového oleje a dochuťte pár kapkami citronové šťávy, aby vám chuť byla ve výsledku příjemná. Nakonec přidejte prolisovaný nebo nadrobno nasekaný česnek opět v množství podle chuti. Podávejte jako oblohu k rybám, opět vám bude stačit spíš jen malé množství.
Brambory s opečenými rajčaty a slanorožem
Milujete ranné brambory? Uvařte si je ve slupce a nechte se zlákat touto vylepšenou verzí teplého bramborového salátu ke grilování.
Půl kila brambor vydá na 3-4 malé porce, jestliže máte plný stůl dalších dobrot, nebo na 2 pořádné porce, pokud to má být samostatná večeře. Než se brambory uvaří, rozkrájejte 10 cherry rajčátek a řeznou stranou dolů je zprudka opečte v nepřilnavé pánvi na trošce olivového oleje. Nechte je jemně zezlátnout, nic víc.
Uvařené a scezené brambory přidejte k rajčatům a stejně tak přihoďte i 1-2 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno. Minutu společně opečte a na závěr vmíchejte i předvařeného slanorožce.
Tak to by pro dnešek myslím docela stačilo. Závan moře, sluníčka, odlehčené kuchyně, novinka jménem slanorožec… Takže si užívejte si léta se zase o něco větší chutí. A klidně mi dejte vědět, kam se o prázdninách chystáte a co tam budete chtít ochutnat.
Jé, tak už vím, co jsme si vloni trhali při odlivu u Severního moře. Vypadal jako malý kaktus rostoucí z vody. 🙂
Jo, tak to je přesně on 🙂
Ahoj Flo,
přeji Ti krásný, zasloužený odpočinek!!!
Slanorožce jsem ještě neměla tu čest potkat. Tvé recepty vypadají nádherně. Budu se po něm pídit, snad budu mít štěstí.
Pěkné prázdninové dny
Zuzka
P.S. Tvoji novou knihu netrpělivě vyhlížim:-)))
Zuzko, tak třeba ho potkáš právě v Globusu. Užij si vaření s ním, Flo.
O Slanorožci slyším poprvé,mořské řasy jsem chroupala a moc mi chutnaly,až bude v Globusu tak ho určitě ochutnám a hlavně jsem moc zvědavá na chuť.
Marie, chuť je taková… mořská 🙂 Tak ať ti chutná. Flo.
Milá Flo,na Tvou novou knížku se táááák moc těším,už dlouho.Přeji prima odpočinek pod Tratrama.Jitka.
Jitko, díky! Pěkné chvíle odpočinku i tobě.
Zdravím Florentýnko,
opravdu jsem tuto zeleninu nikdy neviděla a v obchodě jsem si ji asi nevšimla. Vypadá zajímavě, asi bych ji zkusila do nějakého salátu přidat, jen jsem k novým, neznámým potravinám nedůvěřivá. Vlasta
Vlasto, ona je nedůvěra k novým surovinám vždycky namístě, člověk jim musí věnovat dost pozornosti a nezanedbat nic podstatného při jejich přípravě. Snad ti tenhle článek pomohl trochu ty počáteční obavy překonat.
Ahoj Flo,
díky za rozšíření obzorů. Z obrázků slanorožec znám, ale dosud jsem nevěděla, co to je. Stejně jako Jitka se už moc těším na večeřovou kuchařku.
Radko, díky! Flo.
Ahoj Flo,
o dnešní zelenině jsem nikdy neslyšela, ani jsem jí nechutnala. Člověk se pořád učí – děkuji za informace. Na novou kuchařku se moc těším, gratuluji a přeji krásné léto.
Vlasto, je to přesně podle hesla – čím víc toho vím, tím víc zjišťuju, že nic nevím 🙂 A tak to má být. Vaření je díky tomu stále ta krásná, kreativní, napínavá činnost.
Ahoj Flo,
o slanorožci slyším poprvé, opětovně děkuji za rozšíření obzorů. Ty si své zasloužené tatranské užij, blahopřeju k dokončení nové knihy. Mně „se dokončila“ konečně kuchyň 😀 včetně poličky na knížky, tak se těším, že si o tu na večeře někomu řeknu k narozeninám!
Hurá, gratuluju k nové kuchyni, užij si ji. Určitě to bude stát za to.
Milá Florentynko,
v životě jsem slovo slanorožec neslyšela,/ spíše mi to připadá jako slovo z pohádky/, natož abych měla potuchy, že je to k snědku. Nafocené recepty vypadají výborně, škoda že nefunguje zaklínadlo obrazovko – prostři se. Na novou knížku se už moc těším, dám ji dceři k narozeninám. Přeji krásné počasí v Tatrách a hezké léto.
Anička
Aničko, je to zvukomalebné slovo, že? Taky se mi moc líbí. A děkuju.
MOC TI GRATULUJI K TVÉ KNÍŽCE,UŽ SE TĚŠÍM AŽ JÍ BUDU DRŽET V RUCE.TAKY DĚKUJI ZA RECEPTY KTERÉ JSOU ZAJÍMAVÉ.PŘEJEME TI KRÁSNĚ PROŽITÉ DNY VOLNA V TATRÁCH A VŠEM OSTATNÍM KRÁSNÝ ZAČÁTEK LÉTA.JITKA A DĚDA
Díky, Jitko! Pozdravy legendárnímu dědovi 🙂
Ahoj Flo.
Dnešní kuchařské novinky mě překvapily. Slanorožec od moře znám, ale jen od pohledu. Nikdy jsem ho neochutnala a upřímně – ani by mě to nenapadlo . To díky Tobě poznávám a objevuji stále nové a nové… (chutě, recepty, informace) Díky Ti za to. Recepty vypadají zajímavě, ale zatím mi chybí základní surovina. Během prázdnin na ni jistě někde narazím a budu mít šanci ochutnat. Doufám.
O knize – kuchařce – vím od Pardubického víkendu a moc Ti gratuluji. Málokdo z nás si dovede představit, kolik hodin práce je za tím ukryto. Měla jsem možnost sledovat finiš posledních hodin úprav těsně před předáním do tiskárny a obdivuji Tě, jak moc věcí najednou zvládáš. Teď už můžeš spokojeně odpočívat, užít si hory a přírodu.
Moc děkuji za tvou práci, úsilí, moudra, trpělivost, důslednost, vtip a hlavně za tvé zkušenosti, které do svých knih vkládáš.
Už se moc těším na setkání na BOSCH FRESH FESTIVALU v Praze – pojedu tentokrát i se synem. Tak na viděnou v sobotu. S láskou Libuše
Libuško, ráda jsem tě viděla. Máš báječného syna a je vidět, kolik lásky jsi do něj vložila.
Těším se na novou knížku, zvědavost mnou cloumá 🙂 O slanorožci slyším/čtu poprvé… Počkám si, až bude k dostání u nás v Globusu a zkusím ho připravit. Uvidíme, jestli se stane stálicí jídelníčku.
Lenko, v tuzemsku ze slanorožce asi stálici na jídelníčku neuděláme, je příliš mořský v chuti, ale zpestření je to rozhodně zajímavé.
Já se tak těším na novou kuchařku! Hezké letní dny, všem… 🙂
Děkuji se sluncem v duši 🙂
Ahoj Florentýnko!
Těším se na Tvoji novou kuchařku a blahopřeji k ukončení všech příprav těsně před začátkem prázdnin.
V Německu se této rostlině říká Queller, ale podle mne vůbec nebobtná, jak by se podle toho jména zdálo. Mně se líbí název fazole námořníků, ale slanorožec je originální!
Dělala jsem ho už jako zelené fazole, chvíli povařit, na másle opéci, i trochu smetany přidat. Viděla jsem ho dokonce naloženého jako kyselé okurky.
Dávám ho občas tam, co má být slané místo soli, protože muž nesmí tolik solit, ale on tak rád a to se mi zdá zdravější varianta.
Jinak zdravím z dovolené ve Švédsku, kde dnes slaví midsommar. Lidé se schází a hodují. I já jsem uvařila dnes podle nich: nové malinké brambůrky i se šlupkou, k tomu naložený sleď s omáčkou z kyselé smetany, okurky, jablka a hodně kopru. Poté domácí jahody se šlehačkou. Lehké, dobré, letní!
Mějte se krásně!
Katka
Katko, děkuju za perfekní doplnění informací ke slanorožci. Též se mějte krásně! Flo.
Přiznávám, že o slanorožci jsem dosud neslyšela.
Kdy vyjde nová kuchařka? Už se nemůžu dočkat, do snídaňové jsem se zamilovala…
Martino, ani já jsem o něm nedávno ještě nic nevěděla. Člověk se učí celý život.
Ahoj Flo,děkuji za užasné recepty až bude možnost tak je vyzkouším Už se těším na novou kuchařku Přeji ti krásnou dovolenou Zdenka
Zdenko, děkuju ti. Flo.
Zdravím Tě Flo.
Doufám, že zasloužený odpočinek Ti přinesl nové síly k Tvé náročné práci. Gratuluji k nové knize. Ke Tvému dnešnímu článku o Slanorožci musím dodat, že je pro mne novinkou, Doufám, že se s ním setkám, pro mne je vše zelené přitažlivé.
Přeji Ti krásné dny, hodně sil k další tvorbě. Eva
Evi, to je milé slyšet, když je zelená barva na talíři vítaná. Tak ať tě potěší i chuťově. A děkuju. Flo.
Moc gratuluji k nové kuchařce a mooooc se na ni těším.Přeji krásné v klídku prožité prázdniny.Jitka M.
Děkuju, Jitko <3
Milá Flo, připojuji se ke gratulacím k nové knize, rovněž se na ni těším! Slanorožec mne zaujal, nejen povídání o něm…hlavně ty překrásné obrázky, při pohledu na ně se mi sbíhají sliny
Přeji hezké prázdniny a pořádný aktivní odpočinek. Milena B.
Děkuju, Mileno. Tak hodně zábavy se slanorožcem.
Ahoj Flo,
v prvé řadě děkuji, žes mi osvětlila, jak se má oblíbená ¨zelenina¨ jmenuje česky :).
Chtěla jsem se zeptat, v jaké podobě se dá u nás sehnat. Prodávají se jen ty nejkřehčí konce? Ty se skutečně dají jíst i syrové. Ale my to tady u Egejského moře sbíráme jako celou rostlinu a ta má potom takový dřevnatý stonek, ze kterého se musí sloupnout. Na to, aby to šlo, se určitě vaří déle než 3 minuty (přidala bych i foto, ale nevím, jak se sem dá vložit). Zatím jsem na sobě žádné příznaky otravy nepozorovala a to ho jím poměrně často ;).
Ještě jiný rychlý turecký recept – smíchat jednorožec s bílým jogurtem s česnekem a kapkou olivového oleje. Podávat vychlazené, do horkých letních dnů ideální osvěžující pokrm.
Bára
Báro, ano, v ČR se prodává v malých balíčkách, které obsahují jen ty nejkřehčí konce, takže není třeba zbavovat stonku.
Díky za ten další nápad, zní to fantasticky. Dáváš tam slanorožec syrový? Nakrájený?