Když se řekne Sacher dort, každý se chce dostat co nejblíž originálnímu receptu.
I já.
Když jsem ještě bydlela ve Vídni, kavárna hotelu Sacher na rohu u Opery byla mou oblíbenou destinací. Kafe tam stojí tolik, co kdekoli jinde ve Vídni, a můžete si odtud odnést nejen celý dort v půvabné dřevěné krabičce v několika velikostech podle vašich choutek, ale taky si na místě můžete dopřát jednu porci Sacher dortu se šlehačkou, tak jak to má být.
Balený celý dort leze do peněz, za průměrnou velikost dortu zaplatíte v přepočtu kolem 1000 Kč, takže jsem si celkem brzy pořídila i Sachrovu kuchařku plnou zajímavých receptů, včetně receptu na Sacher dort. Ostatně kdo má ty krásné dřevěné krabičky od dortu pořád někde skladovat, protože vyhodit se pro svůj půvab nedají, že.
V knize se píše, že recept, který v ní zveřejňují, je tak blízko originálu, co to jen jde, aby si ještě jedno malé tajemství ponechali pouze pro sebe. Údajně to skryté tajemství spočívá v potírání rozkrojeného upečeného korpusu meruňkovicí nebo jakýmsi sirupem, říkají zasvědcené hlasy, které však v Sachrově velkovýrobně nejspíš nikdy nebyly.
Blíží se vrchol masopustu a taky máme za pár dní na krku svátek svatého Valentýna, patrona všech zamilovaných, milujících, vášni oddaných lidí. Ať už ho slavíte jen jednou za rok nebo máte doma Valentýna každý den, upečení čokoládového dortu je snad tím nejzásadnějším projevem lásky, hned po žehlení spodků a píglování koupelny.
Takže si myslím, že se vám takový čokoládový recept může hodit. Akutně i do zásoby.
Tajemství receptu na Sacher dort
Většina Sacher dortů, které někde můžete ochutnat, bývá poměrně suchých, což naštěstí neplatí o tomto receptu.
Základem je třené těsto. To vzniká zásadně tak, že mícháte tak dlouho máslo z cukrem, až viditelně nabude a zesvětlá. Nestačí jen máslo s cukrem rozmíchat a prohlásit „hotovo“. Další nedílnou součástí je mouka, zde hladká, a sníh z bílků. I sníh se zpevňuje cukrem, aby tak rychle nepozbyl vešlehaného vzduchu.
Díky tomu všemu šlehání a tření nebudete potřebovat ani špetku kypřícího prášku. Jeho čarovné účinky nahradíte prací a nepokazíte si tak chuť těsta jeho drobnou, nepříjemnou pachutí.
Jak zpevnit sníh
Se sněhem se to má tak, že bílky šlehané metličkou nejprve dospějí do polotuhého stavu. Při dalším šlehání však velmi rychle zpevní, jakoby vyschnou a zhrudkovatí. Není to moc pěkný pohled a hlavně se takový sníh špatně zapracovává do těsta, nechává cucky a rychle z něj uniká vzduch.
Co s tím? Buď se musíte spolehnout, že sníh nepřešleháte a necháte ho polotuhý, nebo si můžete vzít na pomoc cukr.
Recepty obvykle říkají, že máte cukr přidat ke sněhu ve chvíli, kdy je polotuhý. Sníh tak viditelně zpevní, nestane se, že byste ho přešlehali dosucha, a líp se zapracuje do těsta. Tenhle postup má smysl, pokud sníh šleháte ručně nebo robotem, který má malý výkon.
Pokud však máte slušného robota a nemusíte se spoléhat na ruční sílu, dejte šlehat bílky s odváženým množstvím cukru hned od začátku. Cukr nesmí být moučkový, ten nezafunguje a sníh s ním nikdy nevytvoříte. Ideál je cukr pískový neboli krupice. Chvilku to trvá, než se zpočátku začnou objevovat jakékoli náznaky sněhu, dokonce si můžete chvíli myslet, že to všechno budete muset vylít, ale pak to jde velmi rychle až do husté, trvanlivé pěny, která drží a zanechává pevné neohýbající se špičky, když z ní vytáhnete metličku.
Takto připravený sníh je velmi odolný. S ním se můžete vykašlat na všechny pokyny typu „opatrně do těsta vložíme sníh“, ale prostě ho ruční metličkou zamícháte se zbývajícími surovinami.
Výběr čokolády
Základem dobrého čokoládového dortu je — pochopitelně! — dobrá čokoláda.
Nejchutnější bývají čokolády s obsahem kakaové hmoty kolem 60-70 %.
Procento čokoládové hmoty je sice důležité, ale není to všechno. Na obalu se taky můžete pokusit zjistit, jestli čokoláda obsahuje kakaové máslo nebo zda ho při výrobě nahradily rostlinné tuky. Pokud se totiž kakaové máslo použije na jiné účely a do čokolády výrobce přidá levnější rostlinný tuk, musí použít emulgátory, aby se to pěkně spojilo dohromady a zůstalo to tak. Oblíbený emulgátor v čokoládě je obvykle sojový lecitin.
Pravděpodobně se vám nepodaří sehnat čokoládu bez rostlinných tuků a lecitinu, anebo podaří, ale pro účely výroby dortu bude zbytečně drahá. Když ji seženete, nechte si ji a snězte ji jen tak.
Dokonce ji můžete odborně degustovat.
Jak degustovat čokoládu
Očichejte ji, pak ji trochu — nepatrně — zahřejte mezi prsty. Dejte do pusy, zavřete oči, a nechte chvíli rozpouštět. Postupně ucítíte, jestli je čokoláda kyselá, hořká nebo sladká.
Úplně nakonec, když se skoro všechna rozpustí, si zacpěte rukou nos, polkněte, nadechněte se pusou, uvolněte nos a vydechněte jím. V nose pak ucítíte i zbývající aroma čokolády — někdy oříškové, jindy ovocné nebo kávové. Trochu to potrénujte, napoprvé se vám to nejspíš nepovede, ale pak vás to začne bavit a detektivka zvaná aroma čokolády může začít.
Postup přípravy Sacher dortu
V receptu už nenajdete celkem nic neobvyklého.
Může vás ještě tak zarazit, že se korpus peče nejprve 15 minut v ne zcela dovřené troubě. Hledala jsem důvody, ale nenašla, každopádně to tak stojí v původním receptu v Sachrově kuchařce.
Taky vás může překvapit způsob přípravy polevy. Nalámaná čokoláda se dle receptu rozpouští v hustém sirupu svařeném z vody a cukru. Taková poleva je velmi trvanlivá, hustá, lehce křupe a přitom zůstává měkká. Nelekněte se, jak to bude vypadat, až přidáte čokoládu do teplého cukrového sirupu. Míchejte, vydržte a ono to dopadne, nakonec se vše spojí na pěknou hladkou polevu.
Recept vypadá dlouhý, ale to proto, že jsem se do něj snažila vpašovat všechny podstatné detaily. Nic tak přehnaně složitého to není. Dvakrát čtěte, jednou pečte a na stotisíckrát si pochutnejte.
Hubnout budeme až (už) příště.
Tento recept je vhodný na středně velkou kulatou dortovou formu o průměru 24-26 cm, ne větší. Pro větší formy je třeba přepočítat suroviny dle navýšení objemu.
Suroviny
- 150 g másla pokojové teploty
- 80 g cukru moučka
- 6 vajec, rozdělených na žloutky a bílky
- 150 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
- 80 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžíce másla
- 1 lžíce hrubé nebo polohrubé mouky
- 150 g jemné, spíše pikantní meruňkové zavařeniny
- 140 g cukru krupice
- 80 ml vody
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů. Rozevírací dortovou formu, byť by byla nepřilnavá, důkladně vytřete máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku vyklepejte pryč.
- Do mísy odvažte máslo a moučkový cukr a třete, ideálně s pomocí robota, do pěny, tedy až máslo zesvětlá a podstatně nabude na objemu. Robotem to trvá 10 minut, ručně asi půl hodiny.
- V mezičase rozpusťte čokoládu, nejlépe ve vodní lázni. Nezahřívejte ji příliš, čím méně teplá bude, tím lépe. Taky prosijte mouku, aby se provzdušnila. A do třetice vyšlehejte bílky na polotuhý sníh a pak do něj postupně zašlehejte krupicový cukr. Pokračujte ve šlehání ještě pár minut, až sníh zpevní natolik, že po vytažení metličky vznikají malé, pevné, neohýbající se špičky. Případně můžete, pokud máte výkonného robota, začít šlehat bílky rovnou s cukrem, jak je psáno v článku k tomuto receptu.
- Do utřeného másla zašlehtejte, jeden po druhém, připravené žloutky. Každý další žloutek přidejte teprve, když se ten předchozí beze stopy vstřebá a spojí s máslem. Pak ještě minutu nebo dvě společně třete.
- K ušlehanému máslu postupně a za stálého míchání přilévejte rozpuštěnou čokoládu. Několikrát setřete stěrkou stěny nádoby, aby se máslo spojilo s čokoládou. Pozor, když budete mít čokoládu příliš horkou, máslo se rozpustí a ztratíte vzduch, který jste do něj pracně vetřeli.
- K máslovo-čokoládové pěně přidejte polovinu bílkového sněhu a polovinu mouky a metličkou promíchejte. Poté stejným způsobem zapracujte i zbytek sněhu a mouky. Vznikne středně husté, čokoládové těsto, které je už teď k sežrání.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a uhlaďte do roviny. Vložte do vyhřáté trouby. Prvních 15 minut pečení nechte troubu pootevřenou na tloušťku jednoho prstu, můžete například mezi dvířka a troubu vstrčit rukojeť vařečky. Poté pokračujte v pečení dalších 40-45 minut, až dort vyběhne, zpevní na omak a provoní vám kuchyň. Pokud je uprostřed divně vyboulený, nebojte se, to se ještě úplně spraví.
- Upečený dort nechte 20 minut vychladnout ve formě, tím trochu klesne a případné vybouleniny nebudou vypadat tak hrozivě. Poté odstraňte boční díl, korpus obraťte a sundejte z něj i dno formy. Obrácený korpus nechte ležet na rovné podložce a dopřejte mu čas na kompletní vychladnutí. Tím se zarovnají veškeré nerovnosti, hrbolky a bubliny a prasklinky, které na horní straně vznikly při pečení.
- Vychladlý korpus rozřízněte vodorovně v polovině. Buď na to použijte dortovou strunovou pilku, nebo si po obvodu nožem naznačte rýhu, dort přesně v rýze omotejte nití, niť překřižte v místě, kde se setká, a každý konec niti chyťte do jedné ruky. Střídavými pohyby tahejte za oba konce a postupně utahujte smyčku, až dort zcela proříznete. Získáte tak čistší řez, než kdybyste na to šli dlouhým nožem.
- Zavařeninu trošku nahřejte, aby byla tekutější. Natřete ji na horní části obou dílů. Díly pak spojte k sobě a džemem pak ještě potřete i obvod dortu. Nechte chvíli zaschnout při pokojové teplotě.
- Připravte si čokoládovou polevu. Do kastrůlku odměřte cukr s vodou, přiveďte k varu a bez míchání nechte společně vařit 5 minut. Odstavte a nechte zčásti zchladnout. Do teplého cukrového sirupu vhoďte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a vše se nespojí na hladkou polevu.
- Polevu nechte zchladnout na teplotu lidského těla. Dort položte na mřížku a mřížku postavte na kus papíru na pečení. Polevu naráz vlijte na dort a co nejmenším počtem pohybů ji cukrářskou paletkou nebo stěrkou rozetřete po celém povrchu dortu, tedy nahoře i po stranách. Čím zchladlejší bude poleva, tím méně vám jí steče pryč, přes mřížku na papír.
- Dort nechte nejméně jednu hodinu zatuhnout v lednici nebo v chladu. Nakrájejte na dílky ostrým, suchým, nahřátým nožem (nůž namáčejte do vysoké nádoby s horkou vodou, otřete utěrkou dosucha a hned krájejte). Podávejte se šlehačkou a vídeňskou kávou. Wiener Melange je též zcela v pořádku.
Poznámky, rady, nápady:
Dort má výbornou trvanlivost, jelikož v něm není nic, co by se rychle kazilo. Uchovávejte ho při chladnější pokojové teplotě, v lednici být nutně nemusí.
Chutná vám Sacher dort? Už jste se do něj někdy pustili? Dejte mi vědět v komentáři.
PS. Použijte tlačítka na sdílení, kdybyste chtěli někomu dalšímu udělat radost touhle čokoládovou neřestí.
Dobrý den, Sachr si peču k narozeninám, naposledy jsem pekla podle Klenotů evropské kuchyně, až přijde čas, zkusím to podle tohoto receptu. K svátku si peču můj nejvíc nejoblíbenější a to je Harlekýn. A pak pozvu spoustu lidí, aby mi ho pomohli sníst, přece jenom je to kalorická bomba.
Micko, říkala jsem si, kdo z čtenářů první zmíní Harlekýn, vyhrála jsi to na plné čáře 🙂
Hezký den, Flo, díky za recept, nechám si ho na den, kdy se dostanu pod pětaosmdesát, pokusím se jej pak „vlastnoručně s dopomocí“ připravit pro zbytek rodiny. Nekvaltuju, takže by to mohlo být do léta, spojím to s šedesátým-diamantovým výročím soužití se svou trpělivou ženou. Docela mne pobavilo povídání pana Cibulky o té paní, která rovněž při té šedesátileté vzpomínce na otázku, jak se toho dá dosáhnout, odvětila – cituji:“Díky tomu, že jsem jej/tedy manžela/ dosud nezabila!“
Jinak, pochopitelně Sachr rád, moje maminka, blahé paměti, byla několik let právě v předválečné Vídni, přivezla si nejen kuchyňskou dovednost, ale i znalost „rakouské “ němčiny, někdy vzpomenu příhodu, která by se mohla jmenovat – guláš pro Wehrmacht. To, až tu bude zase nějaký další gulášový recept.
K Valentýnu náramnou pohodu přeje Jaroslav S.
Jaroslave, opět jste mě velkoryse pobavil.
Též jsem manžela doposud nezabila. Takže dostane čokoládový dort, i když pod pětaosmdesát se asi bohdá nedostane. Vám nicméně držím palce, aby se to povedlo co nejdříve (myslím ty kila). Pohodu i Vám, Flo.
Sacher jsem dělala jednou, asi před 20 lety pro svého prvního přítele k narozeninám. Byl to první dort, co jsem v životě dělala. Dala jsem si záležet jak na výběru surovin, tak na preciznosti provedení. Myslím, že se povedl (i když nanesení polevy neodpovídalo úplně nejvyšším estetickým standardům), byla jsem na sebe fakt pyšná. Ale pak otec tehdejšího přítele prohlásil: „no, dobrý, ale příště by to chtělo nějaký krém jako tady na tom.“ a ukázal na kupovaný dort se spoustou krému umělohmotné příchutě. Pomyslela jsem si něco o ignorantech, ale stejně jsem se cítila zneuznaná a veškerá vynaložená práce mi přišla naprosto zbytečná.
Nicméně tenhle článek mě inspiroval ke druhému pokusu, současný partner miluje vše čokoládové, takže by to mohl ocenit.
Petro, chápu, že na takovu příhodu se vzpomíná i po všech těch letech. Pevně věřím, že to tentokrát dopadne zcela jinak. Tak ať se dílo zadaří! Flo.
já vím k čemu je ta vařečka! 🙂 bez ní by dort příliš naběhl uprostřed a byl nahoře šišatý, tím že se nechá přivřeno, nejde na dort takový žár a on pak tak prudce nevyběhne.
Jinak parádní a do detailu popsaný článek jako vždy 🙂 jako bys mi četla myšlenky, Sacher mám v „to do“ listu momentálně také. Ještě jsem docela řešila, jestli se nějak detailněji zabývat cukrovým rozvarem na polevu a řešit kolik přesně má stupňů (to se mi totiž moc nechce, ale vím že by prý měl být „na bublinku“).
Jinak se ale přiznám, že kdyby ho po mě nechtěla kamarádka, asi se na něj nechystám. U nás totiž beznadějně frčí pořád Krtkův dort. Co naplat, že je plný aromat a kypřidel, ta „banánová“ šlehačka je prostě to, co doma milujeme 😀 Občas ještě peču banánový dort s mákem podle Jamie Olivera.
Ale na Valentýna přesně vím, jaký bude dezert – je to většinou tradičně čokoládová pěna se špetkou chilli. Je to spíš z nostalgie, poprvé když jsem příteli dělala výroční nebo valentýnskou večeři (už přesně nevím), tak jsem pěnu šlehala pěkně metličkou v ruce a v duchu si nadávala co mě to zas napadlo. Teď už můžu zaúkolovat stroje a tak si přípravu docela užívám 🙂
Vendulko, díky za doplnění a vysvětlení!
Budeš mít tu pěnu někdy na blogu?
Předpokládám že po víkendu asi ano 🙂
jo a není vůbec zač, já jsem jen měla pocit jak malé dítě ve škole, co se úpěnlivě hlásí a čeká na vyvolání aby mohlo vychrlit odpověď :-))) Minulý týden jsem si právě k sacheru načítala rešerše, tak jsem na to někde natrefila 🙂
uplně tě vidím, jak se hlásíš 🙂
Tak pěna zde 🙂 do Valentýna jsem ji sice nestihla, ale aspoň jsme měli relativně klidný a pěkný večer 🙂
http://konceptdoga.blogspot.cz/2015/02/cokoladova-pena-se-spetkou-chilli.html
Děkuju! <3
Za recepty jsem úplně nadšená. Prvně jsem dělala zrovna
tu krkovici a dopadla přesně jak jsi popsala. Včera jsem
smažila podle Tebe koblížky a byly úžasné. V tom mám jednu
pomoc a to je Termomix. V tomto přístroji hlavně dělám
veškerá těsta a to jsem se ještě za těch 14 let nezklamala.
Ač nemáme zatím žádné výročí, tak bych ráda skusila i ten
čokodort. Jsem taková, že mne to vždy láká natolik, že se
musím pokusit vše udělat. Pokud by se mi to povedlo tak bych jej mohla udělat v létě k 55 výročí našeho spolužití.
Manžel si to určitě zaslouží. A čím je starší tím raději má
sladká jídla. Moc děkuji za recepty a budu se těšit i na ty další. Laďka
Laďko, nejen manžel, jistě i ty si zasloužíš kus dortu. Tak ať se v létě vydaří! Jo a jsem ráda, že ti recepty fungují a že z nich máš radost. Tak to má být 🙂
Flo.
Ach, sacher 🙂 Hned si vzpomenu na svá vídeňská studia (a proradný krámek naproti Opeře 😉 a touhu zkusit ho vytvořit doma. Děkuji za recept, vyzkouším ho hned, jak budu slavit narozeniny. Ať si to čokoládové obžerství vysvětlím i nějak racionálněji a ne jenom tím obžerstvím 😉
Když člověk jí čokoládu, tak to musí nějak vysvětlovat? 🙂
Na Sacher dort se chystám už dlouho, jen se zatím nenašla vhodná příležitost. K Valentýnu se mi to asi nepovede, ale snad se to aspoň povede na roční výročí :-). Děkuji za recept
Renato, rádo se stalo, ať se ti povede, až na to dojde.
Flo.
Ahoj,je fakt že ty krabičky jsou krásný(taky jednu mám)ale úplně mě dostalo degustování čokolády!Vozím si čokoládu z Rakouska(máme to kousek)tak budu zkoušet a jsem zvědavá.Čokoládu jako takovou nemusím,ale čokoládový zákusek miluji.Dort jsem zkoušela ale nic moc,takže teď ho zkusím podle tohoto receptu a uvidí se!Třeba v březnu(budu mít kulatiny).
Jojo, degustování čokolády může být stejně zábavné, jako ochutnávání vína nebo kávy. Dají se objevit nejrůznější vůně a chuti.
bezva recept na sachr, příští měsíc má narozky dcera, tak se budu snažit, ale i jiné recepty jsou moc dobré, vyzkouším, snad se to moc nepodepíše na našich postavách:)
A když se to nepodepíše, vždycky si na kůži můžeš nechat napsat něco jiného… Konec vtípků, když jí člověk s rozmyslem, může si dovolit ochutnat cokoli.
Milá Flo, tortu vyskúšam ked sa ako pán Jaroslav dostanem pod xx hranicu /kedy?/ …
čo ale vyskúšam určite bude degustácia čokolády /mnam/
k šlahaniu bielkov iba tolko že ja pridávam štipku soli na začiatku, rýchlejšie je polotuhý a nerozteká sa
No a už sa teším na chudnúci seriál
Ano Ireno, máš naprostou pravdu, špetka čehokoli, co je trochu krystalické a svou strukturou působí proti soudržnosti bílků, způsobí, že se rychleji našlehají do polotuha. Může to být špetka soli i špetka cukru, je to jedno. Nicméně na trvanlivost sněhu to vliv nemá, je potřeba ho ještě dodatečně zpevnit dostatečným množstvím cukru.
Ahojky Flo,
recept na Sachr bude u nás asi jediný, který nevyužiji. I když jsme ho ochutnávali i ve Vídni, nezaujal nás. Marmeládu moc nemusíme a je na nás dosti hutný. Koblihy musí ještě chvíli počkat, ve zkouškovém období držíme basu s dcerou a jíme spíše lehčí a bezmasá jídla. V noci před zkouškou jsem pekla vánočku, nestihla jsem ji ani vyfotit. Dnes dcera zvládla za 1 poslední zkoušku v zimním semestru, manžel našel po půlroce práci a tak oslavíme tučný čtvrtek v restauraci.
Peču každý týden i 2x. Ještě nemám žádné zkušenosti s krémy na zákusky z jogurtu…Nemáte náhodou někdo recept?
Předchozí komentáře mi připomněly jednu debatu z rozhlasu na téma šťastné manželství a vyhrála jedna osmdesátiletá paní s komentářem
“ Krmte tu bestii!“
Určitě můžeš zkusit tvarohové nebo smetanové krémy ztužené želatinou, asi ti jde o lehčí zákusky. Případně se ještě pečou šifonové koláče, ale ty už jsou taková vyšší dívčí (cukrářská), jejich náplň je sněhovo-ovocná.
Nemůžu neokomentovat – před pár měsíci jsem se seznámila s jedním velice sympatickým mladým mužem, pár týdnů předtím se rozešel po několika letech vztahu, kdy mu slečna nevařila. Takže klíčová otázka večera zněla: „Vaříš?“ 😀 (Bohužel to, že vařím, zatím nemělo dostatečný vliv na to, aby se nechal pozvat na kávu. Možná kdybych přišla s nabídkou kvalitního…. kusu masa!) Takže něco na tom krmení očividně bude.
Haha 🙂 jednoznačně souhlasím.
Dobrý večer Flo,
Vaším členem jsem teprve chvilku, ale Vaši kuchařkou jsem obdaroval dceru už před několika lety. Zaujala mne svojí srozumitelností i pro naprostého laika..:-) Těším se vždy na nový recept. Ale vzhledem k tomu, že mám „podobné“ problémy jako pan Jaroslav, jen s tím rozdílem, že jsem se projedl-velice slušně řečeno-až ke 149kg!!! tak sladké laskominy až někdy později. Doufám, že to nebude jen utopie ( po roce, kdy jím jako člověk a ne jako malý zájezd = 132kg 😀 a rád bych byl i za 100), tak i já si budu pochutnávat na sladkostech – samozřejmě všeho s mírou. Recept jsem dal manželce a ta ho ráda připraví, až přijedou vnoučata. Koblížky jsme zatím nedělali, protože při maškarním průvodu o tučném čtvrtku,jak praví zvyk, máme koblížky od hospodyněk skoro v každé chalupě a musím uznat, že se kuchařky snažily.
Přeji spoustu dalších kuchařských nápadů a těším se na další čtvrtek . . .
Ahojky Honza
Děkuju za tak krásný a milý komentář a přeju, ať jdou kila dolů co nejrychleji a nemusíte jen koukat na obrázky 🙂
Tak jsme si tady doma vypovídali, že táta čokoládová těsta nerad (jenom čokoládu :D), takže do Sachru se budu muset pustit někdy bez něj… Každopádně díky za recept, protože já ho naopak mám velice ráda!
Když ho miluješ, není co řešit, že 🙂
Milá Flo,
díky za recept.Sachr jsem nikdy nepekla a také nejedla,ale Harlekýn máme rádi.Příští týden mám narozky tak ho vyzkouším.Tvůj recept je lákavý doufám,
že se povede.Valentýna neslavíme,za našeho mládí se Valentýn neslavil.Naše
děti ho slaví.Ahojky Jitka.
Jitko, držím palce, ať se podaří; nejkritičtější je pobyt v troubě, jinak na tom vlastně není co zkazit 🙂
Dobrý den, předem děkuji za skvělý web a recepty, které jsou srozumitelně napsané a pěkně polopatě 🙂 Takže něco pro mě. Chtěla bych se zeptat, jak má být asi korpus vysoký? Mám formu 23 cm a přijde mi dost nízký…Právě jsem ho dopekla a čekám až vychladne. Tak nevím, zda jsem někde neudělala chybu. Děkuji předem za radu!
Veroniko, měl by mít aspoň 6 cm, v tak malé formě asi i víc. Těsto má po upečení velmi drobné bublinky. Pokud se srazil a spadnul, nejspíš za to může teplota trouby, každopádně by to ale bylo vidět na řezu.
Draha Flo, dekuji za uzasny recept, uz se tesim, az ho vyzkousim – vzhledem k tomu, ze zatim se mi podle Tvych receptu povedlo naprosto vse, myslim, ze se muzu tesit na excelentni dort. Mam jen takovou asi uplne idiotskou otazku, za kterou se az stydim, ale neda mi to – jake nastavce se daji pouzit na treni masla, abych to nemusela delat pul hodky rucne?
Klárko, každý kuchyňský robot má v základní výbavě tři nástavce: šlehací (na sníh a šlehačku), třecí neboli míchací (tím se spojují dohromady suroviny na litá těsta například) a do třetice hnětací (zásadně na propracování kynutých těst). Na utření másla potřebuješ ten míchací. Prostě mícháš máslo s cukrem tak dlouho, až je z něj světlá pěna, trvá to 5-10 minut.
Můj třecí nástavec vypadá takto: http://kitchenaid.cz/home/120-kitchenaid-plochy-slehac-k5thcbk45b-850940002021.html
Flo , moc dekuji za podrobne vysvetleni, uz vim, „kde soudruzi udelali chybu“ – mam robota jen na slehani a hneteni – michani nejak opomneli; o duvod vic koupit si konecne ten KitchenAid.
Tím rozhodně nic nezkazíš 🙂
Ahoj Flo, tak jsem dnes pekla poprvé sachr (a taky letěla do knihkupectví koupit tvou kuchařku) a mám technickou. Píšeš, že když dortík spadne, je na vině teplota trouby. Trošku se mi sesul ve středu, tak mě zajímá, jestli byla trouba moc vyhřátá nebo naopak málo. Jsme na pronájmu a trouba i sporák jsou tady na nakopnutí do zadele, ale s tvou pomocí se to určitě poddá. 😀 Jinak chuťově je naprosto luxusní.
Veroniko, velmi pravděpodobně byla vyhřátá málo a dort se dost nepropekl. Kdyby byl dost popraskaný, nejdřív v troubě hodně vyběhl a spadnul až při chladnutí, tak by zase byla moc horká.
Ahoj Florentyno,
Když jsem viděl ten recept na Sacher, tak jsem si také řekl, že ho musím vyzkoušet a kdy jindy než na své narozeniny. Takže jak bych popsal chuť Sachru podle Florentyny…
Už se ti někdy stalo, že jsi podle předchozích zkušeností raději nic neočekávala a když přišel onen okamžik, tak jsi si pro jistotu ještě připravila něco na zapití?
Musím popravdě přiznat, že Okamžik kdy jsem poprvé ochutnal „tvůj“ Sacher Dort neměl s očekáváním nic společného. Jediné jak lze tu chvíli popsat je, že v okamžiku kdy se chuťové buňky ujaly dělat svou práci, tak nechápu jak je to možné, ale začaly mi povolovat vazy v kolenou a ke druhému soustu jsem si raději sedl do svého oblíbeného křesla a v něm si taky zbytek dortu (porce) vychutnal.
Moji kamarádi vědí, že jsem velký kritik, ale před tvým dílem, klobouk dolů.
Jen se tedy musím přiznat, že jsem trochu pozměnil recept na polevu, (možná proto, že je u nás stočné drahé 😉 ) vyměnil jsem vodu za brandy. 😉
Už musím jít ochutnat další kousek, jestli jsem nebyl při prvním zaujatý…
Haha, no tak to je parádní! Díky moc. Flo.
Nevím co jsem udělala špatně, ale korpus mi vůbec nevyběhl… Má na tloušťku jen 3cm a není moc měkký. Nevíte čím by to mohlo být? Dorty dělám běžně a vždy je mám alespoň 6 cm tlusté.
Terko, buď jsi těsto špatně utřela (bez pořádně utřeného másla to nemá co nadnášet), nebo jsi měla v troubě úplně jinou teplotu, než sis myslela, že máš. Jsi si opravdu jistá, že peče na tolik stupňů, na kolik ji nastavíš?
Náš malý prohlásil, že k narozeninám chce Sacher. Jelikož jezdím vlakem a čas od času se mi do ruky dostane drážní časopis ČD pro vás, kde jsou recepty od Vás Florentino, tak jsem zabloudil i na tyto stránky, kde recept byl. Přes veškerou snahu náš korpus, který jsme dali se ženou péct, moc nevyrostl. Finální výška cca 4cm na průměr 24cm nám moc radosti neudělala. Když jsem studoval příspěvky dole pod receptem, tak jsem zjistil, že asi nám nepeče trouba na těch potřebných 170 stupňů. Nebo je problém v tom, že nemáme takový hnětač jako vy. Ale na druhou stranu takový sníh, jako tentokrát, jsem viděl poprvé v životě 🙂 No, nakonec jsme to vyřešili druhým korpusem, který jsme upekli samostatně. Dort byl vynikající i přesto, že nenaběhnul. Třeba příště. Překvapilo mne, že jsme zjistili, že čokolády na vaření běžně k dostání v obchodech mají jen kolem 30% kakaa. Takže jsme museli sáhnout po výkonnějších verzích čokolád. Jakou čokoládu používáte Vy?
Michale, ono to těsto už moc nenaběhne, jen asi o polovinu nebo třetinu, ale stejně mi to připadá, že přece jen u tak malé formy mohlo vyskočit ještě trochu víc. Ze všeho nejdřív bych hledala chybu v přesné teplotě trouby, těsto je citlivé na vyšší i nižší teplotu. U vyšší vyběhne, popraská a spadne, u nižší se v troubě spíš trápí.
Nicméně myslím, že jste to vyřešili báječně 🙂 Pro dobrou čokoládu chodím do Lidlu, kupuju čokoládu s obsahem kolem 60 %, ale na značku si nevzpomenu. Otestujte a uvidíte sám, že je to velmi rozumný kompromis mezi cenou a kvalitou.
Ahoj Florentýnko,
nedávno jsem si ve Vídni dal ten vyhlášený original SACHR a dneska ráno jsem nějak roupama nevěděl co dělat, tak jsem si ho upek. Přesně podle Tvýho receptu. No, a zjistil jsem, ne, že by mně to nějak překvapilo, že vídeňáci jsou proti nám naprostí amatéři.
Možná Tě to potěší.
Vladimír
Vladimíre, potěšilo, mám radost! Jen mi ji trochu kaží pomyšlení, že ten můj recept pochází od těch amatérských vídeňáků 🙂
Dobrý den, uvažuji, že bych Sacher upekla pro přítele k narozeninám. Myslíte, že bych mohla meruňkovou marmeládu nahradit rybízovou? Myslím, že by nám oběma víc chutnal s kyselejší červenou. Šlo by to, nebo je to „zlo“ proti receptu?
Děkuji za odpověď
Petra
Petro, myslím, že by to mohlo vyjít, vlastně to není nic proti ničemu. Rybíz i meruňky jsou nakyslé zhruba stejně, takže proč ne. Žádná kuchařská policie vám kvůli tomu dveře nevyrazí 🙂
Nicméně bych se stejně přimlouvala spíš za meruňkovou zavařeninu. Meruňky totiž mají jednu báječnou vlastnost: chuťově naprosto geniálně pasují ke všemu čokoládovému. To už se o rybízu říct nedá.
Milá Flo… díky za připomenutí Vídně a Sachru. Ve Vídni jsem strávila jeden semestr jako studentka, to ale na kafe a Sachr nebylo… To až později, když jsem do Vídně jezdila služebně. Do zmíněného obchodu jsem sice většinou chodila jen na „čumendu a čuchandu“, ale občas jsem koupila malé balení jako dárek pro druhé. Na kávu a pravý Sachr pěkně v kavárně ale nakonec taky došlo :-).
Ale teď mám dilema. VELKÉ DILEMA. Dala jsem si úkol, že až do velikonoc to zkusím bez čokolády. A zároveň bych moc ráda dort upekla. Můj muž je totiž poklad, čokoládu miluje, a určitě by se takovému dárku k Valentýnovi nebránil. Ale obávám se, že moje vůle není dost pevná na to, abych vydržela neochutnat… Ach jo… jak říkám, dilema :-).
Tak to je opravdu výzva, ale podle fotek jsem usoudila, že jsi se nakonec rozhodla jít cestou upéct a vůli překonat 🙂
Ahoj Marcelko… tak to je opravdu výzva. Postit se je odříkání i obohacování se o nové zkušenosti.
Já pečení miluji. Čokoládu také. Často peču pro rodinu, přátele a známé a mám tu zkušenost, že mi už stačí kochat se s úžasnými surovinami a vůněmi při přípravě dezertu. Ochutnat ho nemusím a často ani nemohu. Za léta jsem si vycvičila smysly tak, že poznám jak bude chutnat už jen z ingrediencí a postupu přípravy. Dnes mě moc těší, že už neochutnávám… těžko bych při své frekvenci pečení pak prošla dveřmi.. Kila se nabírají snadno, dolů v mém věku jdou už mnohem hůř. A stojí to mnohem víc sil, než prostě neochutnat.
Recept od Flo má tu obrovskou výhodu, že je skvostný a neodolatelný pro obdarovaného. Určitě Ti ho dobrovolně nenechá… takže se nebudeš trápit dlouho, zda ochutnat, či ne… nebude čeho.
Mám to doma několikrát odzkoušeno.
Krásný den. S láskou Libuše
Děkuji, Libuško, za podporu. Ale já se fakt moc necítím. S hrůzou jsem za ty dva dny zjistila, že jsem na čokoládě a sladkém asi opravdu závislá, i když tomu tak dříve nebylo. To jsem měla doma čokoládu měsíce, a nic. Nejvyšší čas s tím něco udělat, ale bude to boj. To je jasné :-). Uvidím, jak budu stíhat. A když nebude dort teď, tak později. Radost udělá vždycky.
Libuško, ty máš vždy na všechno tak krásné a půvabné vysvětlení… Děkuju <3
TO JE KRÁSNÉ ČTENÍ.TAKY PEČEME.VŠICHNI ŘÍKAJÍ ŽE JE NĚJAKY DIVNÝ .NIKDY NEVIDRŽÍ.HNED SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ.JITKA
:-)))
Dobrý večer Flo, tuhle dobrůtku jsem zkusila už loni, povedl se, až na tu polevu, ale to byla moje chyba. Neměla jsem doma dost té lepší čoko a tak jsem – trdlo – dala do těsta tu dobrou a na polevu mi zbyla na vaření. Co vzniklo po přidání do cukerného roztoku byl děs, hrnec jsem odmáčela několik dní. Takže příště jen lepší čoko, ale sachr je fakt pochoutka a podle tvého popisu se povedl.
Květa.
Květo, to je zajímavý postřeh, díky za vyzkoušení i za dodatečné rady k receptu. Flo.
Sachr je famooozní záležitost,musím ho upect podle tvého receptu
Přeju spoustu radosti s receptem i u stolu, Flo.
Už jsem vyzkoušela a všem nám chutnal!
Udělala jsem ho dcerce k 5.narozeninám, má ráda čokoládové věci.
Díky za inspiraci!
Markéto, tak to jsem ráda, že jste všichni měli z dortu radost, děkuju za vyzkoušení. Flo.
Ahoj Flo,
teď jsem ho dodělala dceři k narozeninám, půjde do zítřka do chladu. Už teď jsem přeslazená z ochutnávání, a zdá se, že bude super. Díky moc za návod, jako obvykle to podle Tebe šlo dokonale!
Ivet, tak to jsem ráda, že to klaplo – zejména, když šlo o významný dort k narozeninám! Flo.
Zdravím! Zrovna jsem dort dodelala…korpus se krásne upekl,ale pohorela jsem na poleve. Dělala jsem ji dvakrát a dvakrát mi se mi z toho udělala taková čokoládová strouhanka. Prvně jsem myslela,že chyba byla, že jsem čokoládu dala do moc horkého rozvaru a spálila jsem ji,ale podruhé jsem ji dala do vychladlejsiho a udělalo mi to zase…tak nevim a to me štve že všeho nejvíc,že nevim kde jsem udělala chybu…
Lucie, co to prosím bylo za čokoládu?
Hezký Boží hod velikonoční,
potřebovala jsem polevu na jednoho z beránků, tak jsem zkusila tuto, čokoláda byla jen 50%. Přečetla jsem komentáře výše – nevytvořila jsem ani čokostrouhanku, ani jsem nemusela odmáčet hrnec, ale čoko se nerozpustila úplně dohladka a byla hodně hustá, téměř netekla, natož aby stekla z hřbetu dolů. Uplácala jsem ji obrácenou lžičkou, takže jsem vytvořila srst v podobě špiček. (Syn pravil, že takhle vypadají zvířátka vytažená z ropné skvrny.) Myslím si, že se cukr vařil moc prudce a vyvařilo se hodně vody, protože nevěřím, že by to bylo „nekvalitní“ čokoládou.
Druhý pokus.
Cukrový rozvar jsem přiklopila, aby se voda nevyvařovala. Použila jsem lepší čokoládu. Výsledek je tekutý, nehladký, vodnatý, téměř nechutný. Polila jsem tím patro dortu – menší kus, menší problém. Věřím, že dohromady s čokoládovým korpusem, krémem, banány a malinami to bude dobré.
Třetí pokus.
Dbala jsem, aby se cukr vařil velmi mírně. Počkala jsem, až dost zchladne – udržela jsem v něm prst. Použila jsem 70% čokoládu Ecuador z Lidlu. Při rozmícháváni jsem se radovala, že teď je to konečně správně. Jenže opět hodně hodně zhoustla, nalít na dort ještě trochu šla, ale roztírat hůř a po bocích úplně nejhůř. Navíc jsem měla recept na dort, u kterého se forma vysypává hořkým kakaem, takže se poleva držela špachtle a zvedala se z korpusu i s kakaovou vrstvičkou. Ale zvítězila jsem.
To je jak kuchařská detektivka! Myslím, že když dodržíš tenhle třetí způsob vaření cukru a nenecháš ho tolik zchladnout, dostaneš se přesně tam, kam potřebuješ. Zvíře vytažené z ropné skvrny mě pobavilo nesmírně, jsem ráda, že ti to nevzalo chuť zkoušet dál.
Ahoj Flo,
jak nejsem milovnice cokalovych jidel (mimo tabulkove cokolady), tento dort miluji. Jelikoz hodne litam z Vidne letadlem, casto tento dort cestuje se mnou. Pri pohledu na nej se probouzi Pavlovuv reflech. Kdyz jsem videla uzasnou fotku dortu, zaslintala jsem si klavesnici. Az bude chvilka casu, vrhnu se na nej, Sama si jej upecu a sama snim. Pritel nemarad sladke. Diky za uzasne napsany recept.
Šárko, to je pěkné, že se nezanedbáváš. Sachr potěší kdykoli 🙂
Mozna spatne ctu, ale nema se do testa pridavat nejaka marmelada?
Ne, jen se používá na potírání.
Prosím jaké podmínky je nutno splnit, když chcete publikovat recept z nějaké knihy, aniž by jste porušila autorská práva? Musíte žádat autora o svolení?
Barboro, v autorském světě existuje něco jako citace, případně atribuce. Není možné převzít text, jak leží a běží, a ještě ho nepřiřadit zdroji. Stejně tak není možné převzít podstatnou část původního textu, představte si, že by někdo zkopíroval celou knížku nebo celý článek nebo celý recept a zkusil se krýt tím, že to dá do uvozovek a uvede, odkud to je. Citace musí mít svou míru, která končí někde u 10 procent původního textu. Je to něco, co se běžně používá a není k ní třeba souhlas autora (pokud není v tiráži uvedeno jinak). U vyššího podílu převzatého textu je třeba nejen souhlas autora, ale i finanční nebo jiné protiplnění. Jde o využití díla a autor má právo, aby mu za to bylo zaplaceno.
S recepty je to ještě o něco složitější. Nelze autorsky chránit technologický postup a suroviny, za autorské dílo se považuje jen textová podoba, čili slova, do kterých se postup převtělí. Dá se říct, že pokud někdo převezme recept a přepíše si ho vlastními slovy, je z obliga. Přesto je etické v takovém případě uvést zdroj. Za vlastní recept, který není třeba přiřazovat zdroji, se považuje teprve něco, co má jiné poměry surovin, alespoň dvě suroviny jsou pozměněné a samozřejmě i postup je napsán jinými slovy.
Zdravím, dnes jsem vyzkoušela upéct sacher 🙂 musím říct, že těsto se povedlo krásně, jen je podle mě docela nízké, možná příště ten prášek do pečiva dám. Poleva i přesto, že jsem dala 70% čokoládu je na mě velmi sladká :/
Nevadí i tak rozhodně někdy zase upeču podle tohoto receptu
Verčo, důvodem asi bylo málo utřené těsto, je to možné? Pokud jste dodržela postup do puntíku a neměla jste příliš velkou formu, tak by neměl být dort nízký, prášek do pečiva mu jen zkazí chuť. Sladká poleva je zcela v pořádku, když ochutnáte originál, budete mít pocit, že v ní křupe cukr 🙂
Dobrý večer Flo,
dnes jsem dělal manželce sacher podle Tvého receptu, vše jsem dělal ručně, formu mám 24 cm v průměru a dort je 6cm vysoký. Myslím, že podle obrázku se vše povedlo, tak jak mělo. Jen se chci zeptat. Dort je dost hutný, má to tak být? Nejedl jsem totiž nikdy originál. Manželce také moc chutnal. Jen právě říkala, že je to hutnější. Ale možná je to tím, co se tu prodává a jsme zvyklí na různě kypřená těsta. Jinak poleva ze 70% čokolády Lindt se roztekla krásně tak jak měla v jednu souvislou, hladkou vrstvu, ani jí moc nesteklo na papír…A to jsem ji ničím neroztíral…
Díky za odpověď i za recept.
Jindra
Jindro, přesně takový sacher je. Tento domácí i originál. Není nadýchaný, je pevný, odolá tlaku, vážně by se dalo říct, že je hutný. Když se podíváš na moje fotky, je to z nich celkem i poznat. Vždyť je v něm spousta čokolády, tak co by člověk ještě chtěl 🙂 Mám radost, že se ti tak nádherně podařil.
Dobrý den,
dnes jsem dort pekla. Těsto bylo krásně nadýchané a i po vytažení z trouby byl dort docela vysoký. Při chladnutí se ale snižoval a snižoval. Je to tak správně nebo jsem někde udělala chybu?
Eliško, řekla bych, že nebyl dost propečený. Buď neodpovídala velikost formy, nebo teplota v troubě.
Dobrý večer,
chtěla bych Vám poděkovat za recept a podrobný popis celé přípravy – moc dobře se mi dle něho pracovalo a dort byl opravdu moc dobrý, sestře k narozeninám udělal radost a chutnal celé rodině.
Děkuji tedy a přeji, ať se Vám dobře daří a vaří.
Lenko, děkuju za milé ohlasy, potěšily!
Milá Flo, musím se přidat ke Kakajdě, z polevy se mi stala hrudkovitá kaše, která se nedala natřít. Už když jsem ji začínala vařit, tak jsem jí moc nevěřila, ale říkala jsem si, že třeba to bude do budoucna „moje“ čokoládová poleva nejen na sacher…asi mi v receptu chyběly informace…cukr a voda se mají vařit přiklopené? Na mirném nebo silném plameni? Jak poznáme, že je cukrový rozvar hotový? Díky moc.
Dominiko, začínám mít podezření, že za tím bude kvalita některé suroviny, ale musím si teprve ověřit, které. Soudím, že se někde něco ve výrobě potravin změnilo, protože ani tvůj, ani Kakajdy případ není ojedinělý. Nikdy dřív se to nestávalo. Až na to přijdu, doplním to do receptu.
Sacher peču poprvé, přítelovi k výročí, miluje ho 🙂 Tak snad to dobře dopadne, už chladne 🙂 Moc Vám děkuji za super a přesný recept!
Emo, věřím, že jak výročí, tak dort dopadly skvěle.
Dobrý den, moc děkuji za recept! Dort jsem dělala mému milovanému k narozeninám a jen se po něm zaprášilo 🙂 . Jen se mi podařilo hned v druhém kroku zaměnil máslo za žloutky (jak mám naučeno od babičky v receptu na bábovku), ale mám pocit, že to dortu moc neuškodilo :-). Jo a taky se mi nepodařilo udělat tak krásně hladkou polevu, nevím co dělám špatně, ale rozpouštění čokolády se mi stále nějak nedaří. Zdravím a moc děkuji za vaše podrobné recepty, jsem vám vděčná 🙂
Jani, děkuju za důvěru a vyzkoušení, pokud byl recept použit pro narozeninový dort, tak mě to těší dvojnásob.
Dobrý den,
děkuji moc za recept. Péct dle vašich receptů je opravdu radost. Jen jsem měla s polevou stejný problém, jaký zmiňovaly dámy v předchozích komentářích. Jakmile jsem do směsi vody a cukru přidala čokoládu, změnila se poleva v neforemnou hroudu, která nešla ani nalít ani rozetřít. Prosím, neznáte na to nějaký trik nebo netušíte co jsem udělala špatně? Možná bude lepší čokoládu předem rozpustit ve vodní lázni a obě části spojit když jsou horké? Předem děkuji za odpověď…
Reni, jak už jsem psala výš, podezřívám výrobce cukru z nějakých nežádaných příměsí. Hodlám to ověřit, ale zatím jsem se k tomu nedostala, nezlob se.
To se mi stalo také, ale pomohla trocha horké vody a opět se to rozetřelo na krásnou kašičku a pak na polevu
V surovinách na polevu uvádíte meruňkovou zavařeninu, ve vlastním receptu na polevu není uvedena. Kdy ji použít? Patří tam vůbec?
Hani, ten odstavec v seznamu surovin se jmenuje „na polevu a dokončení“, a použití zavařeniny je v receptu v bodě 10.
U nás doma se tento recept stal stálicí, všem nám Sacher hrozně moc chutná! 🙂
Vždy se ale při přípravě trochu trápím s polevou. Rozmíchat i nalít mi jde krásně, ale potom, když chci dort přesunout z mřížky na talíř, vždy popraská. Chci se zeptat, zda je lepší dort přesunout na talíř hned po nalití polevy nebo jestli ho raději nechat nejdřív na mřížce zatuhnout v lednici?
Kláro, popraská proto, že se při manipulaci dort ohne. Zkus ho příště podložit kartonovou podložkou o velikosti dortu, aby poleva mohla stékat, případně ho přesuň, když je poleva zatuhlá jen napůl.
Dobry den, mam dotaz 🙂 dnes je ctvrtek, dort potrebuji v sobotu rano. Zitra ho cely nestihnu. Je lepsi upect si dnes korpus a zitra promazat a udelat polevu nebo ho mam cely udelat dnes? Dekuji a preji krasny den 🙂
Ups, Leni, pardon, tohle mi uteklo, nevšimla jsem si dotazu včas. Korpus vydrží předem upečený několik dní, pokud ho uchováš tak, aby neokoral, tj. zabalený do folie.
Tak mám zrovna těsto v troubě..Je pravda že už jen to těsto je k sežrání. Dělám pro ho skoro tchýni k narozeninám… Tak snad se povede ???? díky za úžasné popsány recept jako pro méně schopné ????
🙂 Snad se vše vydařilo, jak mělo. Flo.
Sachr je jeden z nejoblíbenějších dezertů v naší rodině. Nikdy jsem si ho však netroufla upéct sama. Na Vaši stránku jsem náhodou narazila, když mě honila mlsná, a díky za ni! Dort jsem dělala včera a dnes ke kávě skoro celý padl. Povedl se krásně!
Jsem nadšená z Vašich receptů. Píšete je přesně tak, jak mám ráda (a moc se to nevidí – alespoň v kuchařkách, co máme doma ne). Hezký podrobný postup s příjemným povídáním, radami a fotografiemi. Myslím, že Vaše kuchařka u nás doma nesmí chybět. Takže na závěr moc děkuji za recept a těším se, co dalšího dle Vašich rad vyzkouším.
Lucie 🙂
Lucie, děkuju, tak to se taky budu těšit, co dalšího vyzkoušíte! Ať se vše daří, jak má, a všichni vás řádně chválí.
Tento dort jsem pekla k maminčiným 64 narozeninám, moc se povedl. Dokonce jsem dostala pochvalu, že byl lepší než Sachr dort, co si koupila a jedla ve Vídni.
Šárko, tak to mám velkou radost, díky za ohlasy.
Tak já s polevou dopadla taky špatně – 70 % čokoláda Lindt. Lepidlo. Zjistila jste prosím, čím to může být?
Věrko, vypadá to, že to trocha horké vody nakonec vyřeší, viz dotaz Renaty z 16. ledna 2017 a odpověď od Šárky.
Dort jsem pekla včera a hned byla půlka pryč. Vynikající. Milujeme sacher a žádná návštěva Vidne se bez zakoupeného originálu neobejde, takže máme s čím srovnávat.
Čokoládový poleva mi vyšla přesně jak píšete. Nahoře půl centimetrova vrstva. A to jsem neměla ani žádnou lindtku. Dávala jsem ji do cukrového sirupu až opravdu trochu schladnul, protože když rozpoustim čokoládu moc na prudko, tak se prave zdrcne. Možná proto se kolegynkam výše poleva nepovedla.
Díky, Gábi. Jsem ráda, že se sachr tak báječně vydařil.
Děkuji moc za recept, hlavně za detailní postup pro začátečníky, dort byl výborný. Při návštěvě Vídně se nám originál ochutnat nepodařilo, tak škoda, že nemáme srovnání, ale tento to byl každopádně mnohokrát lepší než z běžných českých cukráren. Jen se mi ho podařilo se mi ho zeshora malinko připálit, i když jsem dodržela dolní limit uvedeného času pečení a kontrolovala v troubě teplotu teploměrem, ale naštěstí to na chuti poznat nebylo. Po pročtení komentářů jsem se obávala polevy, dávala jsem pozor, aby sirup nebyl moc horký a povedla se mi úplně bez problémů (kdyby někdo chtěl srovnávat – měla jsem 68% čokoládu Orion).
Milá Flo, včera jsem se odhodlala vyzkoušet Tvůj recept na dortík a musím napsat, že výsledek byl fantastický 🙂 Kolegové v práci mi nevěřili, že bych byla schopná ho upéct, a hle ono to šlo a dnes ráno si pochutnávali na dortíku, až se jim dělaly boule za ušima.
Mám jen připomínku k polevě, tak jak přede mnou psaly již některé kuchařinky, opravdu se po přidání čokolády do svařeného cukru s vodou stala neforemná hmota.
Abych to zachránila, napadlo mě trochu hmotu přihřát a přidat malé množství vody a míchat a míchat a ono to vyšlo a mohla jsem polevu použít 🙂
Takže všem vřele doporučuji tento recept vyzkoušet.
Zlato, díky za doporučení, jak zachránit polevu, jsi skvělá, že jsi se podělila.
Tve stranky jsou pro me prijemnym prekvapenim. Ziji s rodinou jiz 12 let na Bali a puvodne jsem potreboval recept na buchticky se sodo, abych detem ozivil jidelnicek necim oblibenym z meho detstvi.
Narazil jsem na tento Sachruv dort a nedalo mi to, porovnat Tvuj recept s mym. Musim konstatovat, ze jsou temer shodne, coz mi do jiste miry dalo za pravdu, ze jsme tedy oba velmi blizko originalu. Ja se tady totiz pecenim na stara kolena zivim.
Jeste mam jednu poznamku ke slehani snehu z bilku. Ja tam jeste na zacatku pridavam kapku nebo dve citronove nebo limetkove stavy. Prodlouzi to stabilitu snehu.
Jardo, prima vychytávka, díky. Stabilita sněhu je v tomto receptu určitě důležitá, proto ho zpevňuji přidáním cukru. Takový sníh drží jako čínská zeď 🙂
Dobry vecer,
jen kratky dotazek.
Zkusil uz nekdo z bezlepkove mouky?
Budu delat manzelovi k nazozeninam a chci vedet zda si na nem taky pochutnam nebo budu zas jen mlsne koukat. 🙂
Dekuji
Dobrý den, na jak velkou formu je tento předpis prosím?
Děkuji za recept, dort byl výborný, přidala jsem ještě lžičku kakaa a asi půl lžičky prášku do pečiva, bála jsem se, aby korpus nebyl příliš nízký, ale povedl se skvěle.
Dobrý den, kamarádka mě vyzvala, ať jí tento dort upeču, že ho má nejradši. Tak jsem po všech recenzích zvolila Váš recept a bohužel jsem byla po rozkrojení překvapená. Mám ho plný bublin a tedy kráterů jak Brno :(((. Jak to? Jediné, co jsem udělala jinak, bylo přidání veškerého sněhu až nakonec a to hezky ručně zapracovat stěrkou. Mazlila jsem se ním asi moc :(. Co příště udělat jinak? Děkuji za radu. Hezké pečení všem!
To vypadá, že mouka vyvinula příliš mnoho lepku (což souvisí i s tím, že se sníh přidal až nakonec, díky tomu byla mouka promíchávána déle a lepek se aktivoval). Případně mohlo jít o vysokolepkovou mouku vhodnou třeba na chleba. Je mi líto, že se dort nepodařil podle představ, za recept ručím, konkrétní realizaci a dodržení postupu však ovlivnit prostřednictvím písmenek nedokážu.
Dobrý den, dort byl výborný. Jen s polevou jsem taky bojovala. Jsem přesvědčená, že to byl lidský faktor 🙂 Čokoláda v tom byla tentokrát nevinně – byla 68%. Napadlo mě, že to bylo tím, že jsem nechala cukrový rozvar vařit na nejvyšší stupeň a vyvařilo se moc vody. Nebo jsem byla netrpělivá a přidala čokoládu do moc horkého cukru. Nebýt komentáře s radou od Zlaty (mimochodem je to rada nad zlato :)) byla bych v koncích. Takto po přidání vody a míchání (nakonec jsem to raději ještě přecedila, nepodařilo se mi rozmíchat všechny hrudky) to dopadlo dobře. Chuťově výborná, lesklá a i po vytažení z lednice pružná (nelámala se při krájení).
Prosím Flo, o trošku víc detailů k přípravě cukrového rozvaru (když začne cukr vařit, je lepší to ztlumit?) a chládnutí (jak teplá má zůstat ta cukrová směs před přidáním čokolády?). Děkuji.
Děkuji také za precizní popisy a rady. Tyhle stránky jsou skutečně skvělé (zrcadlovou polevu jsem zvládla na první pokus) a moc se těším na další recepty.
Dobry den Jano,
mohla bych pozadat o radu, na jakou rychlost slehate snih? Slehala jsem (v Kitchen Aid) na nejvyssi rychlost a po minute jsem mela vsechen snih ve slehaci bouli a rozhodne tedy nemel konzistenci, jako mate na fotce. Tvorily se z nej takove „samostante se od sebe oddelujici utvary“, ale nevedela jsem, zda jeste neni radne ulehany, nebo je jiz preslehany.
Je prosim mozne ubrat z testa cukr?
Dekuji moc,
Katerina
Katko, to vypadá na sníh, který je přešlehaný, protože do něj nestihl včas přijít cukr. V KitchenAidu je vyrobení měkkého sněhu otázkou sotva jedné minuty, a to i při rychlosti 4-6. Pak už musí k bílkům postupně přijít cukr, jinak se stane přesně to, co popisujete. Sníh bez cukru je velmi snadné přešlehat, zejména tak výkonnou technikou.
Ubrat cukr možné je, ale bude to mít vliv na nadýchanost výsledku. Cukr má nejen sladící funkci, ale taky kypřicí.
Ahoj Flo,
chystám se zítra péci Sacher synovi k narozeninám. Jen se chci zeptat, zda se opravdu dává do těsta cukr moučka? V receptu na třenou bábovku je pouze cukr krupice. Byla bych ráda, kdyby se mi dort povedl :-).
Dík za odpověď.
Zdenka
Dobrý den,
do Vašeho receptu na Sacher jsme se pustily s mojí třináctiletou švagrovou čistě ze sobotního rozmaru. Občas spolu pečeme a jako mladá krev se bráníme „osvědčeným“ receptům, které naše mamky točí pořád dokola. Občas se nám daří, občas ne, ale nebojíme se to zkoušet. 🙂
Recept jsme dodržovaly přesně, takže korpus dopadl na výbornou, opravdu byl mnohem lepší než ten, co jsme si jednou dali s rodinou na výletě ve Vídni (asi to nebyla ta správná kavárna, ale Sacher měli strašně suchý a snad ani hezky nevoněl).
Svízel ale nastal s polevou – a proto píšu. Svařila jsem cukrový sirup, vypadal krásně, byl čirý a příjemně hustý, když jsem do něj po schladnutí strčila namátkově prst, jestli pálí ještě strašně, nebo už jen trochu a můžu tam dát čokoládu. Tu jsem tam dala, míchala, a najednou se v kastrůlku vytvořila naprosto zajímavá hmota, připomínající modelínu pro děti. Bylo to měkké, husté a mělo to takovou těstovitou strukturu. Dost mě to zděsilo, ale pak jsem hmotu dala ještě na chviličku na plotnu a přidala jsem trochu mléka (bereme od mlékařů, je čerstvé a dost tučné). Poleva se naštěstí rozpustila a spojila v lesklou polotekutou hmotu, která už šla nalít na dort. Takže jsme to „jakžtakž“ zachránily, ale zajímalo by nás, co se to stalo v momentě, kdy jsme daly čokoládu do teplého sirupu.
Bohužel jsme zrovna neměly digitální váhu ani přesný odměrný válec, takže suroviny mohly být odměřeny s drobnou nepřesností, odchylka maximálně 10%. Nebo byl sirup moc teplý/studený, nebo byla nevhodná čokoláda? Daly jsme to půl napůl 70% a 55%. Děkuji za možné vysvětlení, jinak už tuhle polevu asi nikdy nezkusím. (Zlatá rozpuštěná čokoláda se smetanou, sice úplně neztuhne, ale dá se hezky krájet)
Za recepty děkuje a zdraví
Petra Mačková
Petro, tahle poleva je velmi citlivá na poměr surovin, takže pokud to bylo od oka, může to vysvětlovat jinou konzistenci polevy. I v jiných komentářích se píše o zdrcnuté polevě, která se dá zachránit přilitím další tekutiny, takže jste to vyřešily se sestrou na jedničku. Ganache ze smetany a čokolády je mému srdci též bližší, jen mi nesedí k sachru. Držím palce s dalšími pokusy! Flo.
Nasla jsem si tento recept. Libily se mi ingredience a jejich pomery. Nicmene pri dodrzovani tohoto receptu. By byla kuchyn plna nadobi. A bohuzel se mi vase recepty hrozne spatne ctou. Az moc informaci. Cemuz ale odpovida nazev blogu.
PS v receptu jsem nenasla kyprici prasek.
Zuzi, je mi jasné, že moje recepty jsou dlouhé na učtení a náročné na vstřebání. Pokud jste zkušená kuchařka, tak takhle podrobný popis rozhodně nepotřebujete a určitě vám vystačí stručnější popis na jiných webových stránkách. Já jsem se tu rozhodla vysvětlit vše do detailů a oslovit méně zkušené kuchařky, proto k tomu potřebuju víc slov a víc odstavců.
PS. Používat kypřicí prášek je jako dávat masox do polívky – zbytečná chemie, zbytečně potupná chuť, je to jen a pouze zkratka kazící strukturu těsta i jeho vyznění v ústech. Dobrá kuchařka zvládne bábovku i bez prášku do pečiva, pokud těsto nakypří utřením másla s cukrem. Přesně to jsem v tom dlouhatánském textu vysvětlovala. A je to i důvod, proč je k téhle bábovce potřeba víc nádobí. Pokud máte pocit, že je po vaření vaše kuchyň jeden velký chaos, můžu vám nabídnout článek, kde píšu, jak se ho zbavit: Jak udržet pořádek při vaření.
Dobrý den, mám už delší dobu zálusk na Sacher dort, a dneska jsem přemýšlela nad dortem, který si mám vybrat a upéct pro maminku. Vždycky jsem dělala pařížský dort, a teď bych to trochu změnila. A tento rok jsem chtěla udělat prostě klasiku, piškot, krém a nějaká poléva a zdobení krému.. ale bojím se, že to nedám. A tak jsem si říkala, že zkusím ten Sacher, jen bych to chtěla nějak ozdobit, napadlo mě třeba jméno..nebo nějaký text, takže by to chtělo nějaký krém.. nebo krémovou šlehačku? Mohla by jste mi nějak poradit, že by na tom dortu byly nějaké.. “ pusinky či kvítka“ z toho krému.
Zachránila by jste mě, bojím se vybrat si nějaký z netu, když ho nemám osvědčený.
Jinak.. máte skvělé recepty.. a ten Sacher dort? Sbíhají se mi na něm slzy 🙂
Hezký den přeji, Karolína
Karolíno, to se obávám, že je spíš dotaz na nějaké cukrářské fórum než na mě, já se tu veřejně a často přiznávám k tomu, že zdobení dortů je něco, do čeho se rozhodně pouštět nebudu, proto i mé recepty na dorty nejsou nijak vychytané 🙂
Pokud bych stála před tímto úkolem, asi bych si coby cukrář – nehorázný amatér udělala hustou bílkovou polevu jako na perníčky, na pergamenový papír bych si nastříkala požadovaný text, klidně jen po písmenkách, nechala zaschnout a pak opatrně přenesla na dort. Přece jenom na tom papíru se dá nacvičit pěkný tvar líp než rovnou na ostro na dortu a bílková poleva v podstatě nic nestojí.
Pokud byste se rozhodla pro šlehačku, je potřeba ji ztužit ztužovačem, než se s ní pokusíte nastříkat nějaké ornamenty – to v případě, že ozdobený dort bude před konzumací čekat. Neztužená šlehačka by taky šla, ale muselo by se s ní pak rychle na talíř.
Dobrý den přeji.
Náhodou jsem narazila na Váš recept, určitě vyzkouším. Děkuji za něj.
Nyní mám ale otázku. To ředění čokošky cukrovým rozvarem……dá se použít i na bílou čoko, případně barvenou čokoládu?
Děkuji za odpověď a přeji hodně zdaru a pěkný den 🙂
Iff
Nemám vyzkoušeno, ale myslím, že by to obecně mělo fungovat taky, jediný problém může dělat větší množství cukru obsažené v těchto čokoládách. Poleva pak nemusí být po vychladnutí hladká a mohla by začít krystalizovat.
Zdravíčko, dnes jsem prvně zkoušela dort. Jsem ráda, že jsem začala časně ráno a v den kdy mám volno 😀 jelikož nemám robota, tak byla improvizovaná příprava máslového „krému“ velmi zábavná. Nevím zda to tu někdo zná, ale v jeden okamžik jsem byla skoro rozhodnutá. že to celé vyhodím. Jsem ráda, že jsem vydržela, výsledek stojí za to 🙂 Byt voní jak Karlíkova čokoládovna 🙂
Tak mám nakoupeno a odpoledne jdu na pečení. Sachr jsem chtěla upéct už dávno, ale žádný recept mne tak nějak neoslovil. Ten Váš na mě ale přímo volal a tlačil do kuchyně ????
Budu teď o víkendu slavit narozeniny a nechala jsem si jako dárek koupit Vaši kuchařku a musím se přiznat, že si do ni chodím tajně číst, když není přítel doma ???? nedá se to prostě vydržet…tolik úžasných receptů, ale i to povídání kolem…no už se těším až nebudu muset svuj vřelý vztah k této knížce tajit ????
Mějte se krásně a velký opravdu obrovský dík za Vaši krásnou kuchařku!!!
Dnes prvně pečeno a také zakrojeno 🙂 Příprava, díky krasně popsanému receptu, šla jednoduše a výsledek opravdu stojí za to!
Krapet mě ale zklamala trouba, resp. pekla jsem prvních 15min s mírně pootevřenou troubou, poté jsem pekla pouze 30 min a už mi přijde, ze je to na dort dost.. Krapet sušší, ale to je rozhodně i typem trouby, takže příště budu lépe hlídat a vyndam o trošku dříve.
Každopádně všem doporučuji a rozhodně i dávat pozor na použité suroviny. Vyplatí se šáhnout po kvalitní čokoladě 🙂
❤️
Ahoj Flo.
Hledala jsem recept na čokopolevu a našla celý sacher. Poleva je skvělá a dort je v plánu příště 😉
Ještě se trošku pochlubím pro zasmání. V Kuchařce pro dceru jsem našla recept na zvolna pečené jehněčí. Bylo 8 večer a nebylo tolik času. Potřebovala jsem se zbavit kýty a na předchozí straně byl recept na bylinkách. Tak jsem to nakrájela, opekla, přidala provensálské bylinky a uvařila do měkka. Pak si kontroluji recept, jestli to mám správně. Ajtakrata hovězí na bylinkách. Ale všichni se druhý den oblizovali a syn si to objednal i k večeři 🙂 PS mít 4 děti, tak se na vaření musím naklonovat:D
Ahoj Flo, tak jsem zkusila sacher A rovnou do dvou dortových forem. Protože sešlost bude veliká. Všechno pečlivě nastudováno, vše šlo jako nadrátku a když jsem strčila dorty do trouby tak jsem zjistila , že mi na lince zbyla mouka. Honem z trouby ven a přidala jsem mouku, znovu umyla a vysypala formy. Chvála Bohu testo vyskočilo. Zbytek už šel bez větších komplikací.
Jeden dort už je snezeny. A byl velmi dobrý. Jenom já vím, že mohl být daleko lepší…..
Musím si udělat u sebe organizační opatření, abych si ingredience odškrtávala.
Díky za recept a ať se ti daří
Marie
🙂 Hezky jsi to zachránila!
Milá, Flo, v době karantény hodně čerpáme z Vašeho blogu inspirace na obědy.
Dnes jsem na oslavu narozenin udělala i tento Sacher. Těsto bylo vynikající i syrové. Ochutnávka hotového výtvoru bude až zítra.
Ale co se vůbec nepovedlo, tak poleva. Hodně zhoustla a když jsem ji nanesla na dort, vznikla z toho podivná hmota, která vůbec nebyla hladká. Spíš taková kaše. Nakonec jsem to ještě polila hotovou polévku ze sáčku. No, vizuálně nic moc. Ale na chuť bude určitě vynikající.
Pavli, myslím a mám takové podezření, že se cukr začal vyrábět novou technologií krystalizace. To pak vede k těmto problémům. Musím se na to někdy podívat a polevu zkusit předělat, aby fungovala.
Těšila jsem se, dala jsem si záležet, ale výsledek, hrůza!!!
Vše podle potupu a není dobrý.
Petro, tak to je mi líto, bohužel z Vašeho komentáře nedovedu poznat, co se nepovedlo. Za postup ručím.
Drahá Flo, děkuji za tento recept 🙂 Pekla jsem sacher dceři k narozeninám. Poprvé a povedl se na jedničku. Nezbyl ani jeden kousek 😀
Přeji hezké podzimní dny
Lenka
Vanilka ne-e?
Sacher jsem zkusil a musím říct že lepší recept jsem nenašel je i výborně popsán postup.
Milá Flo,
tak jsem se pustila do mého oblíbeného sacheru dle Tvého receptu. Do trouby šlo parádní těsto, ven už to bylo horší, ale na vině byla trouba, která nedovírá, takže předpokládám, že se těsto bohužel trápilo při nízké teplotě. Každopádně výsledek je i tak chuťově vynikající a velmi pozitivní vliv to mělo na mou troubu, konečně mi ji manžel spravil:-)
Díky za recept, korpus je opravdu výborný!
Přidám pár vlastních postřehů
– nedovření trouby (ze kterého jsem měla strach) funguje, dort nemá ve středu bouli, případně ji nemá tak velkou;
– pokud by se Vám stalo (jako mně), že nemáte dost cukru moučky, dá se v těstě nahradit cukrem krupice (pískem)
– nakynutí dortu jsem si pojistila 4 g kypřícího prášku s vinným kamenem (nemám tak výkonný robot ani svou paži, jak doporučuje recept :-), na chuť to podle mne nemá vliv, korpus je výborný a přiměřeně nakypřený
Dobrý den, milá Flo!
Chystám se na tento báječný recept už nějakou dobu. Jen prosím o upřesnění. V bodě 11 píšete, že cukrový sirup se má nechat zčásti vychladnout. Co to znamená? Pět, deset minut? Vím, že po uvaření je sirup ukrutně horký, tak mám obavu, aby se mi čokoláda nesrazila nebo jiným způsobem nebyla odejita do věčných lovišť. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Markéta
Dobrý den, mockrát děkuji za podrobný recept. Pomohlo mi, že je vše dokonale vysvětleno. Výsledek je moc dobrý, chutný dort. Jediné, co mě překvapilo, že dort je vcelku nízký, čekala jsem, že více těsto vyběhne. Přikládala jsem to tomu, že jsem 15 minut pekla s troubou otevřenou na varecku, ale to je asi mylné vysvětlení. Zřejmě jsem těsto málo utřela. Nicméně je chutný, i když je malinko menší než jsem čekala. S polevou žádný problém nebyl, v rozvaru jsem povarila vanilkový lusk a přidala malinko smetany ačkoli v receptu nebyla uvedena, ovšem jsem tak u polevy zvyklá.
Moc děkuji za skvělý recept!
Dobrý den,
děkuji za prima recept i postup. Dort se povedl, ale bohužel se přidávám k těm, kterým se vůbec nepovedla poleva. Nicméně, mně se stalo něco jiného – hustota byla v pořádku, ale fáze se ani po dloooouhém míchání, ani po zahřátí nespojily. Vypadalo to jako malé nitky čokolády v mastném nálevu (ale nic mastného tam není, tak to musel být ten cukerný roztok). Mohla se čokoláda nějak srazit? Čokoláda měla 83 %, mohlo to být až moc?
Děkuji za případnou reakci či radu.
Dobrý den,
moje babička miluje čokoládové dorty a tak jsem se rozhodla jí upéct k 93. narozeninám Sacher.
Recept krásně jasný a všechno vyšlo skvěle. Jen poleva byla katastrofa. Po dokonání veledíla jsem si přečetla komentáře a nebyla jsem jediná, kdo s tím zápasil. 🙂
Přesně dodržený postup i množství ingrediencí, ale po zamíchání čokolády to hrozně rychle zhoustlo. Trocha paniky, ale protože je to pro babičku a dort vypadal dost šíleně, tak jsem zkusila polevu znovu. Zase katastrofa – sjely obě vrstvy polevy. Takže jsem tuto polotuhou polevu dala do rendlíku, přilila trochu smetany a naředila. Konečně to trochu teklo. Polila jsem dort a po cca hodině trápení konečně dort vypadá jako dort. 🙂
Jsem si naprosto jistá, že dort bude vynikající a už se těším až ho zítra na oslavě ochutnáme. Abych mohla srovnat s originálem, tak asi budu muset do Vídně 🙂
Děkuji za recept a praktické věci.
Dodržovala jsem recept krok za krokem, mám formu 26cm a je tedy ultra nízký, vůbec nevybehl… Vypadá jak když ten váš rozkrojite, tak jen ta jedna půlka. Velmi mě to mrzí, je to pro muže k narozeninám. Nevíte kde nastala chyba?
Recept na dort jsemdnes našla , upekla a je dokonalý!!! Asi jsme.mohla poučit menší formu enz 24 cm , jelikož byl trochu nižší , ale na chuť to nema vliv! Celá domácnost je nadšena ! Poleva je skvělá ! Miluji Vaše recepty . Děkuji
Hezký den
Tak včera Sacher.. z několika které jsem podle různých receptů zkoušel tenhle splňoval moje představy nejlépe.
Trochu nervy s polevou.. teplotu lidského těla beru kolem 36°C a já poléval skoro při 40°.. I tak jsem musel roztírat nožem a bylo znát pár tahů na vrchní straně. Tak jsem jich pár ještě přidal a udělal je jako „ozdobu“. Bonus je větší vrstva polevy.. a neláme se, byl jsem mile překvapený při porcování.
Po rozležení v chladničce přes noc korpus krásně zvláčněl…. zdál se mi po rozříznutí trochu sušší.. Ale dva řezy potřené vrstvou meruňkové zavařeniny tomu také myslím pomohly.
.. Ještě k tomu kopečku uprostřed korpusu.. já se naučil namočit a vyždímat utěrku, složit ji do pásu látky který omotám kolem formy dokola. Při pečení se obvod, který je nejdříve vystaven teplu tak rychle neprohřeje a těsto se propéká rovnoměrněji.. ale to už záleží na každém co si vyzkouší.
Hezký den a děkuji
Dobrý den,
Vašeho receptu si moc cením. Manžel miluje sachr dort a loni jsem mu jej dokonce objednávala že zmíněného hotelu sachr. Byl luxusní. Letos jsem potřebovala levnější variantu a tak jsem šla péct
V podstatě moc nepeču ani nevařím, protože jsem byla líná se to dřív učit a teď s miminkem je to trochu těžší, ale snažím se.
Nebýt Vašeho receptu asi bych si na to ani netroufla. Je to můj druhý dort v životě, přičemž ten první jsem pekla ani ne před měsícem.
Pro mě jako opravdu laika, tam bylo pár těžších momentů. Asi bych potřebovala více fotografií, abych si byla jistější. Zasekla jsem se už u toho tření máslového krému a nejsem si jistá, jestli se mi povedl byť disponuji dobrým robotem. Nakonec jsem ho šlehala asi o 10 minut déle, protože mi tak chybělo to navýšení objemu a i tak opravdu nevím, jestli to dopadlo dobře.
Taky nevím, jestli se korpus dobře upekl. Přišel mi celkově celkem nízký, nevyboulil se, ale po vychladnutí trochu splaskl. Možná jsem do něj měla píchnout špejlí, jestli je, ale bála jsem se, že něco pokazím,když se to v receptu nepíše… Ten rozvar jsem nějak udělala, i když tou hladkostí jsem si nebyla jistá. Rozetření moc hezké není, ale věřím, že to vyváží chuť.
Omlouvám se za dlouhý komentář. Když už něco dělám, chci vědět, jestli jsem to udělala tak nejlépe, jak jsem mohla?. Děkuji
Lucko, k tomu utřenému máslu do pěny tu jsou fotky u jiných receptů, například u bábovky: https://www.kucharkaprodceru.cz/mramorova-babovka/
Korpus musí být hutnější, není stejně nadýchaný ani protkaný většími bublinami, jako by tomu bylo při použití prášku do pečiva. Dorty obecně mají mít jen drobné bublinky v korpusu a Sachr v tom jde do ještě většího extrému. Co se týká splasknutí po dopečení, to nastane v malé míře vždycky, ale pokud to bylo výraznější, pak je něco špatně, například to může znamenat nedopečení. Zde ale záleží, jak dobře se lze spolehnout na vaši troubu. O tom zase píšu jinde: https://www.kucharkaprodceru.cz/peceni-v-troube/
Dobrý večer, dort mi dal dost práce, protože se nedařilo ušlehat máslo s cukrem- dort byl po upečení nízký, vůbec nevyběhl. Za tu námahu to fakt nestálo. Poleva se také jaksi nepovedla, byla samý žmolek 🙂 Nu což, ověřila jsem si, že příště budu investovat čas do něčeho jiného než je pečení a přenechám to povolanějším. Určitě byl recept dobrý, jen ty moje ruce 🙂