Banánový chlebíček s rozdvojenou osobností

Co jiného je banánový chlebíček než odkladiště přezrálých, nespotřebovaných banánů? Klidně vám to povím. Banánový chlebíček je skvost, zejména pokud byl připraven s úmyslem, že každé sousto má být především banánové.

Takže jak ho připravit, aby byl opravdu banánový? Aby nebylo pochyb, že vaše úmysly byly lepší než dobré a že banány nezměkly a nezhnědly omylem, nýbrž zcela plánovaně jen a pouze kvůli tomuto banánovému dílu?

Těsto na banánový chlebíček

Udělám nejdřív malou odbočku přes Šumperk, kde bydlí moje báječná tetička a skvělá kuchařka v jedné osobě. I kdyby venku trakaře padaly, kopce za humny, káva z Pikoly, rohlíky z pekařství Sázava a jídlo od tetičky dělají ze Šumperka úžasné město v každé roční době.

Jeden z receptů, který od ní mám, je na kakaovou šlehačkovou bábovku (sdílela jsem ho na Instagramu Kuchařky pro dceru tady: šlehačková bábovka). Když vidím postup na bábovku vyžadující prášek do pečiva, obvykle ho ani nedočtu do konce a jdu se dívat jinam. Takže kdybych bábovku od tetičky neochutnala, recept by mě úplně minul.

Přestože tahle šlehačková bábovka obsahuje prášek do pečiva, těsto má paradoxně jen maličké, jemné bublinky a vláčnou a hutnější strukturu, jak to má u bábovek být. Je to proto, že o částečné nakypření těsta se postarají vejce vyšlehaná s cukrem, takže prášek do pečiva se přidává jen v malém množství, aby symbolicky zajistil zbytek nadlehčení. Nekazí tedy ani chuť, ani strukturu těsta.

Pracnost takové bábovky je únosná a výsledek potěší každého. Díky téhle bábovce jsem si víc začala všímat těst, která kombinují dva způsoby nakypření – jeden mechanický, kdy se část surovin musí utřít nebo našlehat, a jeden chemický, kdy reakce prášku do pečiva s ostatními surovinami dá při působení tepla za vznik bublinám v těstě. Začala jsem si je v duchu označovat jako těsta hybridní.

Přesně takové hybridní těsto skvěle padne banánovému chlebíčku. Jedná se o pečivo, které by mělo být chuťově výrazně banánové, vláčné až šťavnaté, s droboučkými bublinkami v těstě, tedy nikoli kypré a suché. Toho všeho se dá dosáhnout utřením másla s cukrem do pěny a nedbalým přidáním ostatních surovin, protože o ty se zase postará soda a prášek do pečiva.

banánový chlebíček recept

Abyste si z tohoto receptu odnesli i něco jiného než chuť zajet si na výlet, na kafe a na rohlík do Šumperka (bábovku na cestu si prosím pěkně upečte sami), obohatím vás ještě o informace, jak se obecně liší použití jedlé sody a prášku do pečiva v těstech.

Jedlá soda v těstě

Možná si pamatujete z hodin chemie, co se stane, když se potká zásada s kyselinou: začnou spolu reagovat a bude to pěkně pěnit a bublat. A bublinky jsou při pečení vítané, protože kypří těsto.

Těsta, ve kterých se objevuje jedlá soda, kterážto je povahou zásaditá, v sobě proto mívají i něco kyselého, co se sodou může reagovat a co umožní vznik bublinek plynu. Třeba citronovou šťávu, ocet nebo kyselý mléčný výrobek. I banány reagují kysele, proto soda v banánovém chlebíčku velmi dobře funguje.

Těsta se sodou logicky nemohou na odchod do trouby čekat, protože soda začne s kyselinou reagovat hned, jak se s ní dostane do kontaktu v dostatečně vlhkém prostředí. V troubě nebo obecně v teple se bublavý efekt sody ještě posílí.

Prášek do pečiva v těstě

Prášek do pečiva je směs jedlé sody a vinného kamene, tedy něčeho zásaditého a něčeho kyselého, co spolu začne v tekutém prostředí reagovat. Aby reakce neproběhla už při skladování ve spíži, přidává se k prášku do pečiva ještě škrob.

Prášek do pečiva je trpký, svírá a pálí na jazyku a je v těstě snadno poznat. Když použijete do těsta něco kyselého jako tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo kysané mléko, trochu jeho pachuť zamaskujete.

Díky složení je 3-4x méně účinnější než soda. Pokud se v receptu za sodu zaměňuje, musí se její množství snížit. Jedlá soda v sobě nenese svíravou příchuť prášku do pečiva, ale má zase jinou pachuť – kovovou. Když to s ní přeženete, poznáte to.

Pokud vás toto téma zajímá, víc o pečení s práškem do pečiva, jedlou sodou, o využití kynutí, tření a šlehání k nakypření těsta podrobněji píšu zde: Sražené těsto a další pekařské katastrofy.

Co se může pokazit

Těsta využívající prášek do pečiva i jedlou sodu jsou lehce náchylná ke sražení na konci pečení. Pokud jste udělali všechno správně a přesto z trouby vytáhnete vlhký až mokrý moučník, který téměř nevyběhl do výšky, nejspíš jste použili suroviny nestejné teploty.

Když vezmete tvaroh z lednice a mouku ze spíže, rozdíl teploty surovin je kolem dvaceti stupňů a to prášek to pečiva ocení výrazným protestem, nesouhlasem a bojkotem vaší pekařské snahy. Ale dá vám to najevo až ke konci pečení, do té doby se bude tvářit, že je všechno v nejlepším pořádku.

Banánový chlebíček není jen seznam surovin

Při vaření a pečení nejde jen o to, co se vezme za suroviny, ale hodně záleží i na tom, jak se dávají dohromady. Skvěle se o tom dá přesvědčit právě u banánového chlebíčku.

Když všechno vyndáte z lednice a ze spíže, přijdete nejméně na tři způsoby, jak z nich připravit těsto. Ovšem každý bude s jiným chuťovým výsledkem. Můžete:

  1. Zvlášť smíchat vejce, mléko, cukr, rozmačkané banány a rozpuštěné máslo; zvlášť smíchat mouku a kypřidla. Obojí spojit a vymíchat těsto. Bude z toho trochu cítit chemické nakypření a struktura těsta nebude jemná. Šance na sražení při pečení je tu nejvyšší.
  2. Zvlášť smíchat mléko, rozmačkaný banán a rozpuštěné máslo; zvlášť smíchat mouku a kypřidla. Vejce s cukrem našlehat do husté světlé pěny a potom k nim na střídačku přidávat tekutou a suchou směs. Bude to sice krásně banánové, ale příliš nadýchané – na banánový chlebíček až dusivě suché.
  3. Zvlášť smíchat mléko, rozmačkaný banán a vejce; zvlášť smíchat mouku a kypřidla. Máslo s cukrem utřít do pěny a potom k němu na střídačku přidávat tekutou a suchou směs. Bude to přesně ono. Bude to stačit, abyste se zalykali banánovým blahem.

Zkoušet to nemusíte, ověřila jsem to za vás a dál předávám už jen ten nejlepší postup na banánový chlebíček.

banánový chlebíček recept Kuchařka pro dceru
 
 

Banánový chlebíček

Celkový čas: 1 hour

Množství: Na 1 chlebíčkovou formu

Suroviny

  • 4 přezrálé banány
  • 125 g cukru krupice (z jedné třetiny se nebojte použít cukr třtinový)
  • 125 másla
  • 125 ml mléka
  • 3 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 g soli
  • 4 g prášku do pečiva
  • 6 g jedlé sody
  • 60 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • Na přípravu formy:
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, chlebíčkovou formu vymažte máslem a pečlivě vysypte hrubou moukou. Zbytek mouky odstraňte.
  2. V kuchyňském robotu rozetřete máslo s cukrem míchací metlou nejprve na malou rychlost, postupně ji zvyšujte až na střední otáčky. Nechte vyšlehat do světlé, husté pěny, bude to trvat asi 5 minut. Začátek je prostě podobný, jako když třete těsto na pravou třenou bábovku.
  3. Než máslo změní konzistenci a nabude, zatím v misce vidličkou rozmačkejte 3 banány, a to nikoli zcela na kaši, je lepší, když zůstanou hrubší. Smíchejte je s citronovou šťávou, která zabrání rychlému zhnědnutí, potom k nim přilijte mléko a přidejte vejce. V druhé misce metličkou promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Čokoládu velkým ostrým nožem nasekejte na hrubší kousky.
  4. Střídavě k utřenému máslu přidávejte mouku a banánovou směs a stěrkou nebo míchacím nástavcem vždy krátce zapracujte, ale zbytečně nemíchejte déle, než je potřeba. Jakmile se těsto spojí dohromady, stačí to. Nakonec stejně letmo vmíchejte nasekanou čokoládu a hotové husté těsto vlijte do formy.
  5. Zbývající banán oloupejte, rozkrojte ho podél a řeznou stranou nahoru rozložte na těsto ve formě – anebo ho zatlačte a ponořte někam doprostřed těsta. Dejte péct do horké trouby na 30 minut, potom snižte teplotu na 160 stupňů a ještě 20-25 minut dopékejte. Hotový chlebíček by měl být vystouplý, zřetelně zezlátlý a na dotyk pružný, nikoli bortivý.
  6. Upečený banánový skvost nechte 5 minut chladnout ve formě, potom vyklopte a dopřejte mu úplné vychladnutí, než se do něj pustíte.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Kdyz jsem cetla o prasku do peciva, tak jsem byla nejdrive v soku:-))) Moc ocenuji tri ruzne postupy na smichani surovin, hodne me to zaujalo a skoro bych si ten druhy a treti chtela vyzkouset, co to fakt udela! Jinak tvuj clanek o typech test a jak s nimi nalozit, jsem uz rozeslala po cele rodine….zrejme ale nepochopili, co na tom jako resim za vědu, vzdyt je to jen testo:-) Kdyby jen vedeli…

  2. Flo, je možné dělat chlebíček i z přezrálých banánů, které jsem pro nedostatek času či inspirace nechala zmrazit? Pokud ano, jak pak postupovat? Pokud ne, co s nimi? Díky

    1. Určitě ano. Nechala bych je přivést k pokojové teplotě, bude z nich asi větší kaše než obvykle, ale jinak to nemá důvod nefungovat.

  3. Dáša says:

    Krásný den, používám už dlouho bezfosfátové prášky do pečiva (z prodejen zdravé výživy). Obsahují (aspoň ten, co držím v ruce) také vinný kámen, sodu a kukuřičný škrob, ale pachuť po nich v těstě není.

    1. Dášo, bezfosfátové kypřicí prášky jsou samozřejmě jasná volba, ale pachuť při plném dávkování je bohužel i u nich. I z konzistence těsta jde poznat, že je vyhnané jenom práškem do pečiva. Je to rychlé, je to dostatečně dobré, ale zázraky vznikají jinak. Jsem přesvědčená, že opravdové pečení, stejně jako opravdové vaření, tyhle zkratky používá co nejméně.

  4. Hezký den Flo,
    problém s přezrálými banány řeším neustále. Děti banány milují ke svačině, do mléčných koktejlů, různých pohárů, pečeme i sušenky s ovesných vloček, bábovku……. Ale ty co se dostanou do stavu zhnědnutí už všichni přehlíží…… Mám ten pocit, že náš problém je vyřešen. Zrovna na tři hnědé krasavce koukám a jen co dopiju kávu a dočtu e-maily, běžím rozpálit troubu.
    Těším se na příští týden, čím nás zase překvapíš, děkuji

  5. Ahoj Flo!

    Zrovna dojídáme banánový chlebíček od Kublanky, který byl za mě zatím naprosto top. Miluju tam i chuť muškátového oříšku. Jak dojdou další banány, tak vyzkouším Tvůj a uvidíme, který bude oblíbenější 😉 Těším se.

  6. Blanka says:

    Dobrý den, Flo, má dcerka má alergii na vejce – banán je ve sladkém pečení jejich častá náhrada – nezkoušela jste dělat tento recept také ve veganské verzi? Jakou roli v tomto receptu hrají vejce? Banánový chlebíček dělám často a vejce v něm nepostrádám – je krásně vláčný, jemný i bez nich. PS: Za pár minut mám v plánu vyrazit pro objednanou Kuchařku pro dceru. Už se nemůžu dočkat.

    1. Barbora says:

      Varianta bez vajec/lepku je treba tady: http://www.maskrtnica.cz/bananovy-dort-varianty-vegan-bez-lepku/
      (mě tahle verze moc chutná, mám bezlepkovou dietu, takže u mě je otestována verze s Jizerkou)

  7. Barča says:

    Krásný den Flo,
    my doma banánový chlebíček milujeme od té doby, co jsme jej ochutnali na dovolené. Taky jsme různě experimentovali a můžu potvrdit, že skutečně čím víc je banán přezrálejší, tím je celý banana bread lepší. Dokonce i když je banán už skoro v gelovité podobě, je z něj chlebíček nejlepší (za jiných okolností bych ho v životě nesnědla, protože přezrálé banány, které mají hnědé flíčky nebo jsou už celé hnědé nesnáším, ale obvykle taky nedokážu najít ten správný okamžik, kdy se ze zeleného banánu stane pro ten okamžik poživatelný banán). Přidávám občas i rozinky, nebo kandované ovoce nebo třeba i trochu skořice. Záleží, co se mi zrovna ten den „líbí“. Děkuji za báječné čtvrteční recepty a přeji pohodový den

  8. Milá Flo, tak už vím, proč se mi nepodařil „zdravý“ mrkvový dortík, nestejná teplota surovin. Vypadal krásně, voněl, ale konečný výsledek dopadl jak píšeš, srazil se 🙁 Banánový chlebíček určitě vyzkouším. Děkuji! Hezké dny 🙂

  9. Ahoj Flo,
    piekla som ho asi pred rokom, postup musel byť podobný, ale skúsim tvoj. Bola som z neho už vtedy nadšená a pamätám sa, že kolegyne na mňa pozerali, že no bože, banánový chlebíček. Piekla som ho v sobotu a do pondelka nič nezvýšilo, takže som im nemohla dať ochutnať. Už sa teším, ako upečiem podľa teba a prinesiem do práce, no až po korone. Zaujali ma 3 spôsoby prípravy, ani by ma nenapadlo, že môžu byť rozdielne výsledky, človek sa stále má čo učiť.

  10. Ahoj Flo,
    recept na Banana bread jsem dostala už před dlouhou řadou let od kamarádky, která byla u své americké sestřenice v Londýně jako au pair. Moc jsme si ho oblíbili, celá rodina. Přidáváme do něj ještě vlašské ořechy. Ale příště samozřejmě vyzkouším tvůj vymazlený postup, moc se těším 🙂 Díky

  11. Tak to je bomba! Zrovna dnes jsem dávala k dobru recept na banánový chlebíček – poslala mi ho synova přítelkyně, ale bez mouky, z ovesných vloček. Musím říct, že se jí povedl víc, než mě, těsto má pórovité, já nějak moc hutné. Ale aspoň jsem spotřebovala bio banány, které mi vůbec nechutnaly..

  12. Milá Flo,
    doposud jsem každý čtvrtek pouze čekala na další a další úžasný recept od Vás , ale poprvé, co se zapojuji do diskuze. Proto se sluší nejdříve za všechny ty krásné a inspirující recepty moc a moc poděkovat . Hlavní důvod, který mě přiměl dnes napsat je ohledně pečící formy. Na chlebíček zatím žádnou doma nemám a tak chci poprosit, pokud to není tajemství, zda byste prozradila, kde se tato nádherná forma dá koupit.
    Při hledání jsem našla pouze ty klasické, rovné.
    Moc Vám děkuji a přeji mnoho nápadů na další skvělé recepty pro nás.

    1. Silva says:

      Přímo tuhle formu vám neporadím. Ale zkuste si vygooglit biskupský chlebíček od Nordic Ware. Mají víc tvarů a všechny moc krásné 😉

    2. Jitule says:

      pro Dagmar

      Ne, ne, formy od NORDIC WARE jsou příliš drahé a navíc to nejsou ony … stejná, jakou použila k pečení Florentýna, je tato ?

      Forma ORION MARISSA Srnčí hřbet

      a dá se objednat zde :

      https://www.megaknihy.cz/kuchynske-potreby/633113-forma-orion-marissa-srnci-hrbet.html?utm_ce=ns


      Zde je nejlevnější (za 329 Kč) a dá se i nejlevněji poslat přes Zásilkovnu – za 29 Kč.

    3. Děkuji Vám všem za radu, kde tuto krásnou formu pořídit. Formu jsem zakoupila a dnes zvládla i tento skvělý banánový chlebíček. Povedl se a všem moc chutnal.
      Děkuji Flo za všechny tyto Vaše recepty, je to radost podle nich vařit .

  13. Martina says:

    Ahoj Flo, ráno jsem koukala na přezrálé banány, takže jdeme na to. Moc děkuji.

  14. Flo , velké díky, za recept i vysvětlení ???… Příští víkend, banánujeme ?. Tenhle bude babeta a šatecky z list. těsta.

  15. Evulka says:

    Banánový chlebíček peču již několik let,recept jsem objevila v časopise Albert a dle sveho navíc přidávám co dům dal – ořechy,slunečnice,hrozinky…je fakt dobrý a vysoce vyživný,takže i pár dní vydrží a je fakt,že čím hnědší banany tím lepší,jen bacha ať nejsou plesnivé a mačkám je na talíři šťouchadlem na brambory,míň pracné než vidličkou,zdravím a přeji všem kromě dobré chuti hlavně zdraví

  16. Dáša says:

    Jsem hrozně šťastná, konečně odpověď na všechny problémy, které jsem měla.Moc děkuji.Ještě jedna otázka:jedlá soda je Natron,nebo?

  17. Milá Flo,
    každý čtvrtek se těším na Tvůj recept, který mi přiletí do emailové schránky. Tak precizně a s láskou předané vědomosti,i mě analfabetku v kuchyni povzbudí k činnosti, za kterou slíznu pochvalu bez vlastního přičinění. Srdečně děkuji za Tvoje sdílení kuchařské vědy.

  18. Výborné těsto. Přidávám i oříšky. Peču i jako bábovku.

  19. Super, banánový chlebíček miluju, tak tenhle určitě vyzkouším 🙂

  20. Eliška says:

    Milá Flo,
    jojo, tyhle detaily, co se stane, když…, jsou přesně to, proč kuchařku od vás miluju!
    Přezrálé banány jsou u nás běžná věc, podle toho, jestli děti mají banánové nebo mandarinkové období (při tom druhém zbývají hnědé banány, při tom prvním jsem přejedená mandarinkami nebo je vyhazuju plesnivé). Máma mě naučila z přezrálých banánů takový nákyp s vločkami, rozinkami a tak, taky dobrota. Ale teď se zase u nás jedí spíš mandarinky, takže zkusím pro změnu banánový chlebíček podle Florentýny 🙂
    Jen mi není úplně jasné – když máslo s cukrem vyšlehám a ještě dám sodu a citronovou šťávu, proč teda ještě ten prášek do pečiva?
    Děkuju moc!

  21. Jiří says:

    Rád dělám bábovky, musím potvrdit ,že kazí požitek po snědění jakoby žáhou v krku.Jiné to je s koláči s kvasnicemi…..těsto rozložím po udělání hned na plech pod kterým mám zapnutou elektrickou dečku, to kyne s radostí skoro před očima. Až vykyne následuje ovoce, drobenka atd.. Milá Florentýnko, a milí čtenáři, využijte ku svému prospěchu a času……….

  22. Markéta says:

    Ahoj Flo,
    mám problém s moukou. Nežiji v Česku a nemám dostup k polohrube či hrubé mouce. O vysypání formy se mi teď nejedná, ale o tu polohrubou v teště. Mohla bych ji nahradit hladkou? Prezrale banány máme docela často, jelikož přítel je miluje, ale nahnedle už nechce. Já banány moc nee, ale ty prezrale jsou vždycky nejlepší, jenže je nechci jíst celou dobu. Taky má rád sladké, takže toto by bylo skvělé řešení. Děkuji moc! Recepty a vše okolo nich jsou výborné, jsi úžasná! Markéta

    1. Dáša says:

      Milá Markéto,měla jsem stejný problém a našla jsem náhradu za polohrubou mouku v Německu a ve Švýcarsku.Bydlíme na hranici.Kde bydlíš ty,ráda ti to napíšu.

  23. Ahoj Jani, dík za recept. Banány máme rádi, chlebíček vyzkouším. Dneska jsem upekla bábovku, tak mám alespoň inspiraci na příště. Díky moc a přeji všechno nejlepší.

  24. Ahoj, díky za recept. Přidávám svůj pro ty, kteří mají nějakou zažívací dis: rozmačkané skoro černé banány (u nás v zelenině ve velké slevě), najemno nastrouhaná mrkev, nabobtnalá chia semínka, citronová šťáva, třtinový cukr, kokosové mléko (nebo kozí v sezoně), nepšeničná mouka, špetka soli, trocha sody. Případně voda. Karob, protože čokoláda je taky alergen. Bohužel to nevypadá tak krásně jako všechny recepty od Flo, ale je to za jistých okolností jedlé – když není jiná možnost.
    Jana

  25. Prosím, prosím, nedal by se recept na tetiččinu bábovku uvést i tady nebo na Facebooku? Já s tím Instagramem prostě nekamarádím… 🙁

    1. ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA ?⁠⠀
      Pokud dnes držíte dietu, nechte si tento recept až na zítřek. Tahle rychlá bábovka by vám přinesla pouze výčitky, že jste snědli o tři neplánované kousky víc (ty, které jste zhltli, když se zrovna nikdo nedíval, se do toho nepočítají).⁠⠀
      ⁠⠀
      U receptů na šlehačkové bábovky bývám zdrženlivá, neboť se ve většině případů jedná o hrnkové buchty, jejichž úspěch závisí na dostatečném množství prášku do pečiva. To ovšem není tento případ. Následující bábovka patří do vyšší ligy, ba dokonce pošilhává po extralize bábovek třených. Nutno říci, že marně, ale to jí neubírá na sympatiích.⁠⠀
      ⁠⠀
      Na jednu stranu vyniká malou pracností, protože přece jenom špetku prášku do pečiva obsahuje, ale zároveň se prsí jemnými bublinkami v těstě a hutnější, vláčnější strukturou. Ráda bych ji nazvala HYBRIDNÍ ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA, ale neříkejte to mé tetičce, nebo mi už nikdy žádný recept neprozradí.⁠⠀
      ⁠⠀
      Na 1 bábovku⁠⠀
      3 celá velká vejce⁠⠀
      250 g cukru krupice⁠⠀
      300 g polohrubé mouky⁠⠀
      ½ prášku do pečiva (6 g)⁠⠀
      20 g kakaového prášku⁠⠀
      1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání⁠⠀
      1 lžíce másla a 2 lžíce hrubé mouky na přípravu formy⁠⠀
      ⁠⠀
      1️⃣ Troubu zapněte na 180 stupňů (bez horkovzduchu). Formu pečlivě vytřete kouskem másla, vysypte hrubou moukou a zbytek mouky vytřepte.⁠⠀
      2️⃣ Vejce a cukr společně třete v kuchyňském robotu 5 minut, až směs viditelně nabude na objemu, zhoustne a zesvětlá. Vaječná pěna zůstane řídká, nesnažte se ji šlehat úplně dohusta.⁠⠀
      3️⃣ V misce metličkou promíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Za pomalých otáček robota vmíchejte vždy třetinu této směsi na střídačku s částí šlehačky k vaječné pěně. Nenechte těsto bezdůvodně dlouho míchat. Jakmile se vše spojí, máte hotovo.⁠⠀
      4️⃣ Těsto nalijte do bábovkové formy, stěrkou uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě 30 minut dopékejte, až bude bábovka při dotyku pevná a pružná.⁠⠀
      5️⃣ Upečenou bábovku nechte 5 minut vychladnout. Tím se maličko zmenší její objem, odlepí se od stěn formy a půjde líp vyklopit. Vyklopení proveďte tak, že formu přiklopíte talířem a obojí zároveň převrátíte vzhůru nohama. Pokud jste postupovali správně, bábovka vyklouzne sama.

  26. Vypadá to úžasně. Právě dopijím tvúj skvělí vaječnák a přemýšlím co udělat ke kafi . Spadlo mi to jako z nebe . Díky Flo Tvé recepty jsou pro mne velkou inspirací. Jarda

  27. Zdravím Flo, opět recept o kterém jsem neměla ani tušení.
    Sladké často nepeču, ale tohle prostě musím vyzkoušet.
    Děkuji Jana

  28. Jarmila says:

    Pro mě je soda hrozně výrazná, v těstě ji strašně cítím.

  29. Ahoj Flo,
    jsi skvělá, ale na sladké mě neužije ani s banány. Naposled byl výjimkou smaženej banán na pánvi nad ohněm se zkaramelizovaným cukrem, zalitý rumem. Je to už moc let a moc si to už nepamatuju, ale bylo to výborný. Dnes jsem na tvou počest vzdal hold alespoň tvýmu guláši 🙂 Starýho psa novým kouskům nenaučíš, ale i tak díky za pořád nový a nový nápady. Při mý skromnosti a jistým monotématismu mi sice stačí z tvýho repertoáru pár procent, jen nikdy nevím, v čem ty správný procenta budou schovaný… 😉 Díky a budu se těšit na další pokračování. C.

  30. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    banánový chlebíček dělám už léta, recept jsem našel na internetu od jednoho našeho režiséra v Americe. Základem jsou opravdu zralé až přezrálé banány, které to celé povznesou na jinou úroveň.

  31. Jitka says:

    Banánový chlebíček peču již mnoho let a patří mezi můj oblíbený „chleba“. Jenom proti Vašemu receptu dávám do těsta místo čokolády pokrájené datle a místo másla olivový olej. I s těmito obměnami je velmi dobrý a jeho výhodou je i to, že se dá zmrazit na „horší časy“.

  32. Milá Flo,
    když jsem před časem vyzkoušela třenou bábovku podle tvého receptu, byla jsem z ní tak nadšená, že jsem se rozhodla vyhýbat se kypřicímu prášku už navždy obloukem. Bohužel jsem pak ale narazila na problém, kterým byl nedostatek takových receptů. Proto mě tvoje dva dnešní tipy (i když hybridní 🙂 ) velmi potěšily. Kdyby časem vyšla třeba kuchařka s recepty tohoto typu, určitě bych po ní skočila. 🙂
    Velké díky!

  33. Šárka says:

    Milá Flo banánový chlebíček neznám je třeba vyzkoušet tento zajímavý recept. Děkuji

  34. Libuše says:

    Díky za srovnání sody a kypřícího prášku. Používám obojí, ale dávám si pozor, abych to nepřehnala.
    Mám ještě jeden dotaz: “ Kupuji krájené droždí. Často dělám kvasnicové noky či drožďovou pomazánku. Jenže, u nás v prodejně Hruška krájí pláty droždí tak v ceně 6 až 8 Kč. Můj muž sice tvrdí , že je dojí. Ale neděje se tak. Já syrové droždí jíst nemohu, nedělá mi dobře. Takže ten kousek co zbude, poněvadž pokaždé nepečete buchty, dávám na kompost. Bojím se, že po týdnu v droždí už vznikají plísně. “
    Mohli by jste se k tomu vyjádřit?“
    P. S.: Jak dlouho se může uchovávat droždí.
    Děkuji. Libuše

  35. Ahoj Flo, recept na banánový chlebíček neznám, nikdy jsem nedělala ale to jen proto, že u nás banány jsou jako první snědené, prostě nestačí dozrát nebo přezrát.
    Recept je zajímavý a určitě i výborný. Přeji krásný víkend.

  36. překvapení,neznám ,zkusím

  37. Věřím, že zítra u nás v obchodě budou jak na potvoru samé krásné žluté nebo zelenožluté banány. Snad nějaké škaredší najdu.

  38. Milá Flo. Děkuji, vyzkouším.

  39. Ahoj Flo,
    Banánový chlebíček dělám již několik let. Dle mého receptu je kořeněný a mírně hutnějši. Tento je takový obláčkový a musím říct, že je velice jedlý. Lehounce jsem si upravila recept. Cukru jsem dala 105g a přidala k čokoládě nasekané vlašské ořechy..mam ráda když občas něco v soustu křupne.? Určitě jsem ho nepekla naposledy.

  40. Milá Florentýnko,jelikož píšeš o nedozrálých,neb přezrálých banánech,tak nikdo se tu o tom nezmiňoval,ale mně poradil kdysi zeť,který pracoval v zelenině ve skladu.Mají se dát ty nezralé do mikrotenového sáčku zavázané a oni krásně za 2-3 dny dozrají.Jinak samozřejmě děkuji za Tvůj recept na ban.chlebíček,vyzkouším,nikdy jsem jej nepekla a banány milujeme.Hodně zdraví přeje Olga

  41. Flo, můžu potvrdit, že rohlíky z pekařství Sázava promění jakékoli místo v úžasné. Ptala jsem se, jaktože jsou tak dobré i druhý den, a bylo mi řečeno, že do nich přidávají kvas. Naštěstí jsou i u nás v Pardubicích, jinam pro pečivo nechodím.
    PS: Díky za lákavý recept s důkladnou rozborkou postupu! Réza

  42. To rozdělení přípravy těsta na 3 různé postupy je úžasné.Nikdy jsem nemyslela že
    vaření je skutečná věda,pokorně se kaji.

  43. Jani, je to skvost! Když jsem dětem oznámila, že jdu péct banánový chlebíček, tvářily se skepticky do okamžiku, kdy jsem ten poklad vytáhla z trouby. Taková dobrota!
    A dnes dělám Tvoje chilli, zítra k němu přidám i Tvoje tortilly. Ty jsi můj osobní poklad, vážně.

  44. Květoslava says:

    Banánový chlebíček je opravdu dobrota. Upekla jsem, a jelikož během 3 dnů nepřišli děti, tak jsme ho s manželem snědli, jen se po něm zaprášilo. A to se mne manžel hned ptal, kdy upeču další.
    Takže moc děkuji za tvé recepty.

  45. Patricie says:

    Ahoj Flo,
    pohrávám si s myšlenkou nahradit cukr medem. Myslíš že by i přes tuto změnu fungovaly ingredience správně? Případně kolik medu použít?
    Moc děkuji za ukojení mé zvědavosti

  46. Ahoj Flo, teda banánový chlebíček je perfektní! Výborná chuť banánů, není to suché a není to moc sladké. Ke kafíčku dokonalé 🙂

  47. Milá Flo, moc děkuji za recept!!! Udělala jsem poloviční dávku a vyšla tak akorát na 12 muffinů. Přítel i já se olizujeme až za ušima a je jasné, co zařadím na repertoár občerstvení pro návštěvy!

  48. Veronika says:

    U nás byl banánový chlebíček přijat jen velmi, velmi vlažně a opakování nebylo doporučeno.

  49. Zuzka says:

    Ahoj Flo, neteře se tu posledních pár týdnů předváděly, která udělá lepší banáňák…. No, zkusila jsem ten tvůj a soutěž byla u konce 😀 Je naprosto skvělý a ochutnavači ocenili především to, že je skutečně banánový.

  50. Martina says:

    Úplně skvostný chlebíček. Opravdové nebe v hubě. Lepší jsem nejedla! Děkuji za recept Flo. Už bude dělat jen a jen tento 🙂

  51. Dobrý večer,
    Děkuji za vaše skvělé stránky, které jsou inspirací mou oblíbenou.
    Potřebuji poradit, můžu použít Biolu s příchutí do banán bread?
    Včera jsem zkoušela podle jednoho receptu a zarazil se mi. Nádherně v troubě vyběhne a spadne jak ho vyndám. Použila jsem natron 3 lžičky na 1.2l mouky.
    Je to moc? Musí být vejce? Mám v práci spousta banánů, Potřebuji je zpracovat, myslela jsem na banán bread, který se dá i zmrazit.
    Děkuji za pomoc
    Alena Abrahamsen Stavanger Norway

  52. Vendula says:

    Moc děkuji za skvělý recept. Po té co jsem upekla manželovi Banánový chlebíček podle vašeho receptu tak šel a okamžitě mi koupil pořádného robota do kuchyně. Mělo to pouze jednu podmínku, že budu péct každý týden tento chlebíček 🙂

    1. To je hezká výměna 🙂

  53. Roman says:

    Doporučuji se vykašlat na ten čtvrtý banán navíc. Kdybych ho vynechal, nebylo by to bývalo nakonec na vyhození. Ta verze s tím „zatlačením/ponořením někam doprostřed“ nefunguje. Střed se neupekl ani po 25 minutách navíc, zůstalo to tekuté a vše se rozpadlo.

  54. Vyzkoušeno dvakrát a výborný, lepší jsem nikdy nejedla. Těsto, které liju na plech sice vypadá maličko sraženě, ale finální výsledek je úžasný, jiný péct již nebudu. Děkuji za racept.

  55. Zdravím, tenhle recept prošel testem „bez zraku“, ale to by nebylo ale, kdyby se občas něco nepokazilo. Těsto super,, peklo se to déle, asi 70 minut. Nechala jsem vychladnout, ale nešlo mi to vyklopit. celé se mi to rozpadlo a část se přilepila na formu. Jediná odbočka byla, že jsem vymazala olejem a posypala kokosem. Nikdy se mi nic nepřilepilo, jenže všechno je jednou poprvé, takže chlebíček luxusní, ale mám z toho salátové vydání. Opravdu je nevyhnutné vymazat máslem a posypat hrubou moukou?

  56. Chtěla jsem se zeptat, když dělám z poloviční dávky, mám malou formu, jak se změní časy pečení?

    Děkuji?

  57. Kačka says:

    Výborný recept!

    Pekla jsem banánový chleba už jednou předtím, ale vůbec nebyl dobrý, takže jsem na to tak trochu zanevřela, jenže pak se doma objevily přezrálé banány, které samozřejmě nikdo nechce a mně bylo líto je vyhodit… Proto jsem si řekla, že vyzkouším Váš recept, když už taková spousta receptů byla k mému potěšení.

    Musím říct, že jste mě zase nezklamala, chlebíček je výborný! Jsem opravdu ráda, že jsem Vaše recepty objevila. Děkuji ❤️

  58. Anka F. says:

    Díky za vymazlený recept 🙂 všechno fungovalo jak mělo, i když jsem použila dortovou formu, navíc přidala 1 zmražený banán a k čokoládě přidala pár ořechů. Půlku formy jsem pokladla ovocem a drobenkou, sice jsem měla strach, jestli se těsto nezdrcne a po upečení neklesne, ale vydrželo a obě varianty měly úspěch 🙂

  59. Hanka Bartusch says:

    Opravdu skvělý recept 🙂 Dala jsem bezfosfátový prášek do pečiva, namísto mléka pomáslí, přidala namísto čokolády vlašské ořechy jak do těsta, tak i na ozdobu nahoru a výsledek naprosto úžasný!

  60. Petra says:

    Moc bych chtěla poděkovat za úžasný, totálně blbuvzdorny recept. Já četla a připravovala a dala maslo a vajíčka a milovala a divila se kde je ta zluta pěna – 10 minut a nic ???? No pak si přečetla recept. Každopádně jsem teda vse smichala a výsledkem je opravdu nejlepší bananovy chlebicek, který jsme kdy měli?

  61. Eliška says:

    Moje poupravená verze, také výborná. Díky za poměry ingrediencí. Snažím se minimalizovat počet zašpíněných nádob, i když u tohoto receptu to moc nejde :-).
    Máslo jsem třela s cukrem a žloutky, pak jsem přidala všechny banány na kostičky, mléko (mandlové), k této směsi jsem přidala směs sypkých surovin, použila jsem v poměru asi 1:1:1 mouku špaldovou celozrnnou, pohankovou a rýžovou, pak trošku lněných semínek (hodily by se i oříšky na hrubo, slun.semínka, chia – nepřehnat. Nakonec sníh z bílků. Cukru jsem dala jen 100g a sneslo by to i méně.
    Pekla jsem dle návodu, možná v závěru cca o 10 min déle. Formu jsem vyložila pečící fólií, protože jsem si ji dopředu nevymazala ;-).

  62. Banánový chlebíček jsem se naučila dělat v době covidové karantény. Všichni příbuzní měli dojem, že jedině banány nás postaví na nohy, takže se jen vršily a nestíhaly se konzumovat. Našla jsem si recept od Romana Vaňka. Nyní jsem chtěla vyzkoušet i tento recept, když zaručoval tak odlišný zážitek. No bohužel, čekalo mě zklamání. Buchta by chutnala úplně stejně jako ta Vaňkova, až na to, že je prostě slaná. 2g soli je prostě moc.

  63. Děkuji moc za recept,který opravdu funguje a místo banánového chlebíčku nevznikne chlebíček zákalec.
    Mnohokrát jsem podle vašeho receptu pekla třenou bábovku,a ta je bezchybná a celá rodina ji zbaští co by dup.Děkuji za Vaše bezva rady a recepty.

  64. Renáta says:

    Tento chlebíček prostě zbožňujeme a na to jaký jsem pekařský antitalent, tak mi vždy nádherně vyjde 😉 Děkuji moc za recept

  65. První banánový chlebíček, co doma všem chutnal….a že už jsem jich vyzkoušela.

  66. Milá Flo,
    souhlasím, že pečení jak má být používá zkratek v kypřícím prášku co nejméně, ale co když už do těsta nechci přidávat cukr? Zrovna banánový chlebíček (ale i jiné recepty) mi přijdou sladké až až. Jde nějak nahradit mechanická provzdušňovací schopnost cukru při jeho tření, nebo vyšlehávání s vejci?

  67. Dnes jsem dělala chlebík podle Vás a vše ok, ale bohužel až po tom, co jsem začala.krájet jsem zjistila, že pod banánem,.který je nahoře na ozdobu je těsto úplně syrové, přitom chlebík byl jinde už dopečený a krásně zlatý. A už se to moc nedalo napravit. Takže recept ano, ale příště už bez banánu nahoře.

  68. Baru K says:

    Tento recept je SUPER GENIALNI !!!! Funguje skvele i v bezlepkové verzi, akorát jsem bezlepkovou mouku nestrašila sodou, ale použila plnou palbu (15g) kypřícího prášku s vinným kamenem. Chlebíček zmizel za 22 minut 😉

  69. Eliška says:

    Dobrý den, chlebíček je opravdu výtečný podle vašeho receptu a lepší jsem snad nejedla, jen bych potřebovala radu. Mám silikonovou formu a zatím jsem chlebíček pekla 2x a pokaždé se mi vprostřed pod položenými banány neupekl, zároveň je v tomto místě i více těsta, protože je zde forma pružnější a vyklene se do šířky, poradila byste jak na to vyzrát? Děkuji moc

    1. Zahodit silikonovou formu, Eliško. Špatně se s ní manipuluje, nedrží tvar a pečivo nemá vypečený povrch.

  70. Martina says:

    Dobry vecer,
    poobede som ho upiekla, akurat som normalnu muku nahradila bezlepkovou + trocha mandlovej muky a je krasny a vynikajuci! Dakujem za uzasny recept, ukladam!

  71. Výborné, nejlepší banánový chlebíček! Přidala jsem skořici, vanilku, fazoli tonka a vlašské ořechy a výsledek byl luxusní.

  72. Vymazlený recept, děkuji!!! Výborně funguje i v případě použití bezlepkové mouky a rostlinného mlíka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close