Na čokoládové vafle jsem si dělala zálusk už dlouho. Úplně jsem jejich chuť cítila na jazyku, hořká vůně kakaa se mi drala do nosu a jejich nadýchaná měkkost spojená s povrchovou křupavostí všech drobných prohlubní mě nenechávala na pochybách, jak jsou neodolatelné. Chybělo mi k tomu jediné: recept.

Žádný recept na čokoládové vafle, který by konejšivě chutnal po čokoládě, hořce voněl po kakau a vedl k vaflím uvnitř měkkým a na povrchu křupavým, jsem jaksi neměla po ruce a nedařilo se mi na něj ani natrefit.

Vzpomínala jsem na své úplně první experimenty s vaflovacími nástavci našeho tehdejšího domácího sendvičovače, dej mu sběrný dvůr věčnou slávu. Moc dobře vím, že vaflovač snese všechno. (Stejně tak skoro všechno snesou i výměnné vaflovací desky v přístroji na zapékání sendvičů.)

Snese těsta kypřená práškem do pečiva, snese těsta kynutá v celé široké škále od těst řídkých až po tuhé, snese těsta piškotová, těsta třená, snese prostě všechno. „A když se vám nevejde těsto do bábovkové formy, nalijte zbytek do vaflovače,“ slyšela jsem se říkat nahlas. Načež následovalo plesknutí dlaní do čela. Nikoli zrovna mírumilovné.

Najednou jsem ten správný recept na čokoládové vafle měla na dosah. A byl neodolatelný: Upeču vafle ze svého oblíbeného těsta na hybridní čokoládovo-šlehačkovou bábovku! (Proč mu říkám hybridní, o tom píšu v kuchařce Merendy v zástěře na straně 464, kde se nachází i recept na tento snadný moučník.)

Samozřejmě jsem ho maličko upravila, aby ve vaflovači fungoval ještě líp a abyste o mně nemohli říkat, že si kradu vlastní recepty.

Nicméně než se do něj pustím, ještě pár slov o vaflích a vaflovačích obecně.

Čokoládové vafle i jiné vafle v domácích podmínkách

Ráda bych vás vybavila několika málo radami, jak docílit toho, aby se vaše vafle, ať už se je rozhodnete udělat z čehokoli, daly považovat za křupavý poklad s měkkými kapsami připravenými na nejrůznější dobroty:

  • Vaflovač předem dobře předehřejte. Obvykle bude mít někde kontrolku, která svým rozsvícením nebo naopak zhasnutím dává signál, že je přístroj připraven.
  • Vaflovací desky vymažte tukem až těsně před nalitím těsta, ať se tuk zbytečně nepřepaluje. Nejlepší je samozřejmě sádlo, případně rostlinný olej. I nepřilnavé desky stojí za to aspoň letmo polechtat štětečkem namočeným do tuku.
  • Jakmile nalijete těsto do vaflovače a uzavřete ho, začne po chvíli z přístroje vycházet pára. Neotvírejte, dokud páry vychází celkem dost, tedy první 2-3 minuty. Jinak hrozí, že při otevření roztrhnete vafli v půli, kde ještě není propečená. Pokud má přístroj příslušnou kontrolku (někdy i dvě), dejte jim šanci a řiďte se pro začátek podle nich. Otevřete přístroj, až když dá kontrolka signál, že je dopečeno. V 99 procentech případů to je opravdu přesně ten vhodný okamžik.
  • Správně upečená vafle je lehce křupavá na povrchu a uvnitř dost propečená – což zjistíte samozřejmě jedině tak, že kousek odtrhnete a kouknete, zda se uvnitř nenachází syrové pozůstatky.
  • Chcete-li opravdu křupavé vafle, nechte je v přístroji opékat o pár okamžiků déle, než potřebují k dohotovení. Ale zase opatrně, hranice mezi křupavým a spáleným je celkem tenká.
  • Po vytažení z vaflovače přendejte teplé vafle na mřížku, aby se nezapařovaly odspodu a zachovaly si co nejvíce křupavosti, a mřížku vložte do mírně vyhřáté trouby s teplotou kolem 60-80 stupňů (a vypnutým horkovzduchem, ať je nemáte zbytečně vysušené). Rozhodně je nenechávejte na talíři, kde kondenzující vlhkost zničí veškerou křupavost. Příliš dlouhý pobyt v troubě jim samozřejmě taky nedělá dobře, vyschnou a ztvrdnou.
  • Cukr v těstě může pokoušet vaši trpělivost, neboť vede ke snadnějšímu a rychlejšímu přichytávání těsta k vaflovacím deskám. Je to stejné jako s palačinkami nebo lívanci – taky si je dosladíte až na talíři, aby se při opékání nepřilepovaly a netrhaly. Vafle samozřejmě trochu cukru v těstě mají, ale obecně si dejte pozor na recepty, kde už by ho mohlo být zbytečně moc.
  • Těsta, která obsahují tekutý tuk, jako například olej nebo rozpuštěné máslo, vedou ke křupavějšímu výsledku.

A tu nejdůležitější otázku jsem si samozřejmě nechala nakonec.

Kolik těsta přijde do vaflovače v jedné dávce?

Vaflovače obvykle počítají s tím, že do nich nalijete tolik těsta, že zaplní spodní díl až téměř po okraj, který mají maličko zvýšený. Navíc do sebe oba protilehlé nástavce dobře zapadají a raději těsto zmáčknou, než aby ho pustily mimo vymezený prostor.

Pokud náhodou vlivem tepelného rozpínání a nabývání objemu při pečení něco přeteče, mělo by to přetéct celkem bezpečně. Dobrý přístroj nedovolí, aby těsto zateklo až k tepelné spirále – samozřejmě pokud jste to s množstvím nepřehnali až příliš.

Pokud vám těsto uteče mimo vymezený prostor pro vafle, je to znamení, že pracujete s tepelně značně expanzivním těstem (nejčastěji bude kypřené pouze práškem do pečiva, ten způsobuje jak velké nabytí na objemu, tak i velké a nepravidelné bubliny). V příští dávce nalijte těsta do spodní desky o něco méně.

A naopak: pokud vaflím bude chybět výška, takže se částečně nevykreslí reliéf na jejich horní straně, musíte do spodního dílu nalít víc těsta. Pokud už víc těsta nalít nejde, dejte si příště při přípravě nového těsta pozor, aby nepřišlo o vzduch. Zřejmě jste ho oproti receptu promíchali v závěrečné fázi víc, než bylo potřeba, takže utekly vzduchové bublinky nebo jste moc dlouho míchali těsto, které je závislé na prášku do pečiva. Taky se mohlo stát, že jste při přípravě naopak suroviny málo nakypřili, například tím, že jste nedotáhli utření másla do pěny, našlehání žloutků či vajec s cukrem do husté pěny, nebo že vám příliš spadnul sníh z bílků vlivem špatného zacházení. A samozřejmě připadá v úvahu i možnost, že jste při přípravě kynutého těsta zabili kvasnice z droždí.

Pokud se těsto nechce snadno roztéct až do okrajů, sice mu můžete trochu pomoci třeba obrácenou stranou lžíce nebo stěrkou, které neublíží případný kontakt s rozpálenou deskou, ale obvykle se tím nemusíte příliš zabývat. Akorát zbytečně rozvrtáváte a narušujete strukturu těsta, které už se začalo zahřívat a usazovat a kterému už tuhnou vzduchové bublinky. Vlivem rozpínání se těsto stejně nakonec nejspíš dostane i do těch záhybů, kam jste ho nenalili. Tuhá těsta, která se do vaflovače dávají v podobě uhnětené placky, se samozřejmě až do rohů nedostanou, ale u nich se s tím počítá a tento záměr je součástí výsledného tvaru.

čokoládové vafle recept

Jaký přístroj používám

Tuším, že by na tento dotaz došlo v komentářích, přidám sem tedy svoji zkušenost rovnou. Není to ani reklamní vsuvka, ani placená spolupráce, ani nabádání, abyste hned běželi do obchodu. Jsou to moje dvacetileté zážitky s přístroji tohoto typu.

Mít doma jednoúčelový vaflovač mi přijde jako zbytečnost. Neděláme vafle každý den, dokonce ani každý víkend, takže se mi líbí myšlenka výměnných desek v přístroji na zapékání sendvičů a jiného pečiva (čili v sendvičovači). Po několika pokusech s různými značkami se jako největší držák a největší oblíbenec stal Tefal Snack Collection. V základní výbavě má čtyři různé typy desek, ale dalších asi dvanáct druhů se jich dá dokoupit samostatně. To je velmi užitečná věc i vzhledem k tomu, že desky jsou opatřené nepřilnavou vrstvou (jako u všech přístrojů tohoto typu) a tedy se mohou časem zničit.

Nemusí se měnit celý přístroj, stačí dokoupit chybějící nástavce. U nás doma je tenhle přístroj v provozu doslova každý den, už několik let, a desky jsme zatím neměnili, přičemž je myjeme v myčce. Za mě je to znamení, že přístroj má dobrou tepelnou regulaci a neodpálí plastovou nepřilnavou vrstvu příliš vysokou teplotou. Ani po letech nevidím na deskách téměř žádné známky degradace povrchu, žádné hnědé fleky nebo drsnější místa, která by takové poškození doprovázela a ke kterým by se začínaly přilepovat suroviny.

A ano, přístroj má zelenou kontrolku, podle které se perfektně pozná správné propečení.

Ať vám čokoládové vafle zpříjemní kterýkoli den, jaký si umanete.

PS. Pokud vám vafle zbudou do druhého dne, uložte je v řádně uzavřené dóze do lednice, načež si je druhý den jemně ohřejte. Pro změnu třeba v toustovači.

 

Čokoládové vafle

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 4 láskyplně velkorysé porce

Suroviny

  • 2 vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 balení karamelového pudinku (tj. pudinkový prášek, hmotnost sáčku cca 40 g)
  • 10 g kakaa
  • 6 g prášku do pečiva
  • 80 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíčka sádla na potření vaflovače

Postup

  1. V jedné misce důkladně metličkou prošlehejte mouku, pudinkový prášek, kakao a prášek do pečiva. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, odstavte, přilijte mléko a zatím nechte být.
  2. V robotu ušlehejte celá vejce a cukr do světlé, husté a objemné pěny. Velmi pomůže, když začnete šlehat nejprve pomaleji, aby se vejce s cukrem spojila, a postupně zvyšujete rychlost až téměř na nejvyšší. Během 2-3 minut byste měli mít hotovo.
  3. K vaječné pěně tentokrát už jen ruční metličkou, krátce a co nejjemněji, vmíchejte střídavě a po několika částech suchou směs s moukou a mléko s rozpuštěným máslem. Rozhodně nemíchejte víc, než je nezbytné ke spojení surovin, jinak byste přišli byste o vzduch vzniklý šleháním a trochu byste si pohněvali i kypřicí prášek.
  4. Rozehřejte vaflovač (či sendvičovač s vaflovacími deskami). Jakmile se nahřeje, jemně a letmo přetřete desky rozpuštěným sádlem. Menší naběračkou odeberte těsto – ale pozor, těstem v míse nemíchejte, jen ho odkrojte. Sami uvidíte, že má zřetelnou vnitřní bublinkovou strukturu, o kterou byste zbytečným promícháním přišli. Nalijte do spodního dílu vaflovače, těsta by mělo být zhruba tolik, aby ho téměř celý vyplnilo. S rozléváním až do krajů těstu moc pomáhat nemusíte, stačí jen symbolicky.
  5. Zavřete vaflovač a pečte zhruba 3 minuty, až bude povrch vafle propečený a vnitřek přestane být syrový (to poznáte jedině tak, že kousek vafle odtrhnete). Ideální stav je, pokud se můžete řídit kontrolkou na vašem přístroji, která na správné propečení upozorní rozsvícením nebo zhasnutím.
  6. Stejným způsobem upečte vafle i ze zbývajícího těsta. Čekající těsto o nakypření nepřijde a nespadne na objemu, pokud ho nebudete promíchávat. Vím, že už jsem to zmínila, ale opakuju to ještě jednou pro jistotu.
  7. Upečené hotové vafle můžete zhruba hodinu udržet teplé například v troubě vyhřáté na 60-70 stupňů (bez horkovzduchu). Ukládejte je na mřížku, ať se nezapaří zespodu.
  8. Podávejte především se šlehačkou nebo se zmrzlinou, čerstvým ovocem a sladkými úsměvy.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Mladí vafle milujou, Ježíšek přinesl vaflovač. Tak myslím, že se recept bude docela hodit – takže za něj mnohokrát děkuju!
    A až dorazí vnoučata z druhé strany, tak myslím, že neodmítnou?

  2. Dobrý den,dostala jsem chuť na tento recept. Mám ale pouze starší sendvičovač a tak jsem si říkala že to zkusím upéct v něm.Když to nepůjde tak zbytek těsta nějak upotřebím jinak.Děkuji za recept,většinou si vždycky něco vyberu a chutná mi to.Marie

  3. Ladislav says:

    Ahoj všichni jak mám hubnout ,když jsou tu takové dobroty ,které musím vyzkoušet..

  4. Jako na zavolanou, synek se uz tyden ptá, jestli udeláme vafle…když mi tedy přistál recept přimo pod nos, už se do nich musím pustit!:-D PS: Přesně stejný vaflovač máme taky a můžu potvrdit, že denní provoz zvládá stále už několik let. Jenom těch destiček jsme v prvotním nadšení pořídili zbytečně mnoho:-))

  5. Flo, troufáš si odhadnout, jak se ve waflovači bude chovat kváskové chlebové těsto? Sama o sobě vím, že statečně zkonzumuji i ty méně povedené kousky, tak to zkusím.
    Tvůj recept uplatním před chlebovou variantou, pro jistotu.

  6. Renáta says:

    Milá Flo, moc Ti děkuju za tento recept. Určitě vyzkouším. ???

  7. Chystám se kkoupitt nový sendvičová a díky vašemu článku mám jasno. A k tomu ještě recept pro začátek.
    Děkuji za hezké čtení i recept.

  8. Jaroslava says:

    Milá Florentýnko, mám úplně stejný přístroj, tak o víkendu jdu do toho! Díky moc a měj se krásně a milovaně!❤️

  9. Ahoj Flo, děkuji za recept. Vnučky si určitě rády dají v neděli k snídani. Sama zkusím zaexperimentovat s kváskovým těstem.
    Jana

  10. Libuše says:

    VALENTÝNSKÁ

    Vafle srdečních záležitostí
    ty nemohou být růžové
    vždyť čokoláda se na patře rozvolní
    ty musí být své

    Hořce voní po kakau
    na povrchu jsou křupavé
    když povedou se krásně voní
    vše nemusí být růžové

  11. Ahoj Flo, máte zkušenost s vynecháním mléka v těstě? Nebo nahrazením nějakou rostlinnou tekutinou? Dceři čerstvě diagnostikovali alergii na mléko, tak se s tím učím zacházet. Jinak vafle vypadají nádherně, díky za inspiraci! Jana

    1. Snad nevadí,když odpovím já.
      Mám zkušenost, že v těstě se dá mléko nahradit vodou (bez toho,aniž by to šlo poznat).

    2. Vůbec to nevadí, děkuji za zkušenost 😀

  12. Ahoj Flo,sice na sladké moc nejsme,ale tento recept určitě vyzkouším,už se mi sbíhají sliny.Díky za tip na kvalitní sendvičovač.

  13. Martina says:

    Ahoj Flo, už jsme vafle nedělali docela dlouho, takže už se těším.

  14. Milá Flo,moc děkuji za tento ale i všechny ostatní super recepty.
    Jana

  15. Kocourek Bodík says:

    „Kradu si vlastní recepty …“ ?
    Florentýno, jste neodolatelná!!! ???

  16. Milá Flo,
    děkuji za tento krásný a do detailu propracovaný recept, ostatně tak jako vždy. Je to úžasně osvěžující a radostná činnost, číst a pak vyrábět dobroty podle tvých receptů, děkuji!

  17. Prosím, co je to za překrásnou vidličku na úvodním obrázku? Napište mi, prosím, značku. Vybírám slavnostní příbory a hledám inspiraci. Předem děkuji!

  18. Vafle?? To je probůh co…? Tahle sladká kuchyně, to je jedna velká záhada 🙂

  19. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    inspirace dobrá, vaflovač mají mladí a tak jim dám i tvůj recept.

  20. Já si přípravu vaflí komplikuju tím, že je peču v silikonové formě v troubě. Jsou tedy reliéfní jen z jedné strany. Ale pokud si někdy pořídím sendvičovač, tak jedině s výměnnými deskami!

  21. Jarmila says:

    Milá Florentýno, děkuji za další super popsaný recept. Jako vždy se mi sbíhají sliny při čtení. Jarka

  22. Marie says:

    Milá Flo , moc děkuji za recept .Měla jsem jeden ještě z dob dávno minulých i vaflovač z roku 85 z Německa.Teď mám nový a recept se mě moc hodí vafle miluji.Jdu dělat a tobě děkuji za skvělé recepty.

  23. Zuzana says:

    Ahojky Flo,
    Přistál mi v e-mailu super recept na vafle. Tak jsem neodolala a byli dneska ke snídani. No děti i přítel si je chválili. Hlavně jsou rychlé. A příště zkusíme bez kakaa ?

  24. Jiří Berger (Jirka) says:

    Taxem včera udělal (mírně modifikovaný recept) masové kuličky. Vynikající!!! Flo, psal jsemTi na mail, zda Jsi dostala Fuxovy a asijské recepty, ale neodepsala Jsi mi.

    1. Ahoj Jiří, mám radost, že se kuličky podařily. Fuxovy recepty od tebe bohužel nemám. Dohledala jsem pouze recepty od tvého amerického přítele. Teď jsem napjatá, o co že jsem to vlastně přišla 🙂 Flo.

  25. Máme stejný sendvičovač a je uplně skvělý. Jen ty vafle mi nikdy nešly, vlastně jsem se našla ve všech výše popsaných chybách, takže se těším až to zkusím podle tebe. Také kvituji, že nejsou kynuté…na to totiž po ránu nemám sílu 🙂

  26. Zuzana says:

    Děkuji za recept, upečeno už dvakrát, poprvé jen z poloviční dávky, zázračně však mělo těsto pokaždé úplně jinou konzistenci ? nicméně v obou případech to byla lahoda a recept jsem už stihla poslat dál. Místo karamelového pudingu, který doma moc nemíváme, jsem přidala kakaový.

  27. Pavlína says:

    Ahoj! Tak vafle vyzkoušeny, i když s čokoládovým pudinkem. Karamelový nebyl po ruce. Ani ve skříňce. Ani jinde. 😀 K tomu domácí pribiňák. U téhle kombinace manžel prohlásil, že je luxusní. Mě teda jako neodolatelná přišla až kombinace pribiňáku a marmelády :). Díky moc za recept, děti už se ptají, kdy budou zase vafle :).

  28. Vyšly famozně. Moc děkuji, že nás učíte vařit. Má polovička si mě (Vás) nemůže vynachválit.. a mně to vždy potěší, když slyším chválu.
    Jste úžasná!

  29. Já tenhle recept nechápu. Když jsem to dělala poprvé z polovičního množství povedly se mi úplně parádně. Už třikrát jsem je však dělala z celého množství a pokaždé to dopadlo velice zle. Nevím jestli to je mixerem, šlehám poctivě víc jak 3 minuty, nebo surovinami, nebo postavením hvězd, ale už na to asi nemám. Dnešní pečení jsem vše odvážila na gram přesně, dodržela postup na 100 % a přesto jsou vafle blemcavé, trhají se, mají díry a přesto vytékají z vaflovače, no celkově nic moc. Problém není ani v délce pečení, mám dvě kontrolky a stopky v ruce. Tímto na recept zanevřu a příště si raději najdu něco spolehlivého a rychlého na netu, protože místo sladkého pohlazení mám na večer jen nepořádek v kuchyni a pocuchané nervy. 🙁

    1. Zuzi, tak to je záhada. Napadá mě jedině přílišné překypření, když těsto vytéká ven a má díry, tak je v něm zbytečně moc vzduchu.

  30. Tereza says:

    Vafle jsou úplně skvělý (mimochodem funguje i čoko puding a trocha skořice), ale Flo, 4 láskyplně velkorysé porce? Tohle by manžel sežral sám, kdybych před ním neubránila porci pro dcerku ??

    1. Tereza says:

      Jo a peču 9-10 minut, ale mám obyčejný toustovač+vaflovač z Lidlu, takže to může být tím. A nevymazávám, má to super povrch.

  31. Gabriela F. says:

    Dobrý den, vafle výborné?. Recept fungoval i se špaldovou moukou, kokosovým cukrem a ovesným mlékem (syn je alergický na kravskou bílkovinu).
    Těsto jsem udělala večer a ráno jen vytáhla z lednice a nebyl problém.
    Výborná snídaně, děkuji!

  32. Milá Flo,
    sbíhají se mi sliny asi je udělám o svátku nebo víkendu ?.. Nikdy jsem je nedělala a nemám ráda kakaová ani čokoládová těsta. Mám gramáž nějak nahradit moukou nebo jen vynechat? Díky moc

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close