Pečené jarní kuřátko – svůdné a půvabné jako polibek pod třešní

Jarní kuřátko si můžete připravit kdykoli během roku, nejen na jaře. Jarní kuřátko, nebo též baby kuře, je totiž milé označení pro kuře o váze 400 – 500 g.

Dalo by se říci, že je to taková kuřecí jednohubka, neboť jedno jarní kuřátko vystačí nanejvýš pro dvě osoby. Doma počítám půl jarního kuřátka na porci, pokud se zároveň podávají ještě i další chody. Větší jedlíci ani tak nebudou mít problém spořádat celé jarní kuřátko sami.

Jakožto kuřecí specialita se jarní kuřátko nedá koupit kdykoli a kdekoli, ale když už ho náhodou potkáte v mimořádné nabídce svého oblíbeného obchodu, udělejte si radost. Protože tohle maso je radost. Případně k této radosti dopomůže Makro či on-line prodejci potravin s Rohlíkem v čele.

Jakou radost přináší jarní kuřátko?

Jarní kuřátka chutnají trochu jinak, než tradiční kuřata.

Mají máslovější, sladší, a svým způsobem i výraznější chuť.
Mají křehčí a zároveň měkčí maso.
Mají menší a tenčí kosti a lépe se porcují.
Mají menší velikost a tedy se mnohem rychleji pečou.
Mají méně tuku pod kůží, takže to ani tolik v troubě neprská.

Pokud se chcete ukázat, jak pevně a nekompromisně vládnete své kuchyni, není k tomu lepší příležitost, než když velkým šéfkuchařským nožem překrojíte před svým jídelním publikem celé jarní kuře na čtvrtiny. Noži bude skoro jedno, zda zrovna krájí tenoučké kosti nebo maso, a vy uděláte dojem.

Křidýlko, nebo stehýnko?

V kuchyni platí nekompromisní pravidlo, že čím větší zvíře, tím větší rozdíl je mezi jeho minutkovým a prorostlým masem.

U kuřete jsou prsa minutková, zatímco stehna nikoli. Už u malého, ale obyčejného kuřete se tenhle rozdíl mezi prsním a stehenním masem dá snadno rozeznat.

Prsa se hned vysuší, když se to přežene s teplem, zatímco stehna zůstanou tuhá a nejdou od kosti, když se jim naopak nedostane tepla dost po dostatečně dlouhou dobu.

Jarní kuřátko takto velké rozdíly mezi oběma druhy masa nemá. Nedorostlo natolik, aby mu narostly znatelné rozdíly mezi prsíčky a stehýnky. Jakmile se stehýnka propečou, prsíčka ještě nebudou vysušená.

Na talíři se tak můžou sejít šťavnatá a měkká prsa a stehna najednou a je to takový zážitek, že si ho budete chtít čas od času dopřát znovu.

Stojí to za to?

Přestože jarní kuřátka nemají stejnou cenu jako obyčejné kuře, nejsou ani dražší než jiné slavnostní nedělní maso.

Ostatně maso je surovina, se kterou by mělo být nakládáno s úctou a rozhodně nemusí být na talíři každý den. Jiných (a podstatně levnějších) zdrojů bílkovin máme k dispozici dost.

Jarní kuřátka se tedy mohou vejít do běžného rozpočtu i s pocitem, že se nejedná o levné maso. Jen je třeba vnímat jídelníček a nákupní rozpočet v týdenním kontextu, nikoli samostatně jako jedno jídlo.

pečená jerní kuřátka

Jarní kuřátko v doprovodu zeleniny

K jarnímu kuřátku se zelenina perfektně hodí. Lehké k lehkému, šťavnaté ke šťavnatému. Na jaře samozřejmě zelenina jarní, ale v létě jim to bude společně klapat se zeleninou letní a na podzim a v zimě se zeleninou zimní.

Jediné, na co si musíte dávat pozor, je nepéct všechno společně v jednom pekáčku.

Je mnohem lepší soustředit se na správné a rychlé propečení masa a nekomplikovat si to vrstvou zeleniny uloženou pod masem. Další vrstva totiž bude bránit průniku tepla odspodu.

Recept na maso je připraven tak, aby kuře leželo na dně pekáče a teplo se k němu mohlo rychle dostat shora i zdola. Jarní kuřátko chce vyšší teplotu a vyšší rychlost. Cokoli, co to bude zdržovat, může způsobit újmu na šťavnatosti a měkkosti.

(Ne vždycky, ale pak už do hry bude vstupovat velká kuchařská zkušenost.)

Stačí pár surovin na ochucení výpeku, ale nic víc.

jarní kuřátka před pečením

A pak je tu další věc. Když budete péct zeleninu pod masem, nebude perfektní ani ona. Bude mít na změknutí pouze omezenou dobu a nedostane se jí teplo ze všech stran. Některé druhy zeleniny by zůstaly tužší, hrozilo by to například dýni, mrkvi a jiné kořenové zelenině. Taky bramborám.

Pokud bych se mohla za zeleninu přimluvit, určitě bych doporučila ji tepelně upravit zvlášť. A pak, až se maso dopeče a v pekáčku pod ním se vytvoří lákavá šťáva, navrhuji tuto zeleninu se šťávou smíchat, kuře na ni vrátit a takto podávat s milým úsměvem a sebevědomým vědomím, že maso je perfektní a stejně tak i zelenina pod ním.

V dnešním receptu najdete vařenou jarní zeleninu, ale neváhejte místo ní v létě hodit do pánve a na kousku másla opéct zeleninu letní, třeba nakrájené papriky a cukety a mladou cibuli. V zimě si zase kupříkladu v kastrůlku poduste mrkev nebo dejte vedle kuřete do samostatného pekáčku upéct dýni nakrájenou na centimetrové kostičky nebo špalíčky, aby stihla změknout.

Jarním kuřátkům zdar nejen na jaře!

jarní kuřátka recept

 

Jarní kuřátko s jarní zeleninou

Celkový čas: 1 hour

Množství: 4 středně velké porce

Suroviny

  • 2 jarní kuřátka o váze 400 - 500 g každé (mražená nechte přes noc povolit v lednici)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 4 stroužky česneku
  • ½ malého citronu
  • špetka sušeného tymiánu
  • 100 ml bílého vína (nebo vývaru)
  • 1 menší cuketa (300 g)
  • 300 g čerstvého chřestu
  • 300 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla
  • 5 lístků máty

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů (péct je třeba zásadně bez horkovzduchu). Kuřátka vyjměte z obalu, odstraňte z nich provázek, kterým jsou svázaná, a velkým ostrým nožem je rozkrojte napůl skrz hrudní kost a následně podél jedné strany páteře. Polovina každého kuřátka tedy bude bez páteře, druhá polovina s ní.
  2. Maso jemně opláchněte, osušte, naskládejte do pekáče. Zakápněte olivovým olejem a maso v něm ze všech stran obalte. Nakonec kůži i spodní stranu masa osolte dohromady půl lžičkou soli, posypte tymiánem a nechte každou polovinu ležet kůží nahoru.
  3. Česnek oloupejte a každý stroužek trochu rozmáčkněte, citron rozkrojte na 3-4 segmenty. Česnek i citron vložte do mezer mezi maso. Podlijte vínem či vývarem a takto připravené vložte do horké trouby.
  4. Pečte 40 minut. Maso se celou dobu peče odkryté, ničím pekáček nezakrývejte. Pokud je v troubě skutečně 200 stupňů a nemáte zapnutý horkovzdušný oběh, nestihne se spálit ani vysušit. Po 20 a 30 minutách pečení maso přelijte rodícím se výpekem, udělá mu to dobře. Pokud by se z pekáčku tekutina ztrácela, dolijte ji vodou na množství, které tam bylo před pečením. Po 40 minutách by měla být kůže zezlátlá a maso měkké.
  5. Než se maso upeče, důkladně oškrábejte chřest a spodní 3-4 cm stonků odkrojte. Očištěné výhonky nakrájejte na šikmé plátky silné sotva jako malíček. Cuketu omyjte, odkrojte jí oba konce a prostředek podélně rozčtvrťte. Každou čtvrtku nakrájejte na podobně silné plátky jako chřest. Těsně před dopečením masa přiveďte k varu 2 litry vody a osolte je zbývající lžičkou soli.
  6. Jakmile se maso dopeče, vyjměte pekáček z trouby. Citron odstraňte, kuře odeberte do mísy, na talíř nebo do jiného pekáčku a vraťte do horké, avšak vypnuté trouby. Tam si odpočine, ale nevychladne. Šťávu z pekáčku, pokud je vodnatá, slijte do kastrůlku a dejte ji svařovat, aby byla trochu hustší. Je-li už hustá dost, nechte ji v pekáčku tak, jak je.
  7. Do připravené vroucí vody vhoďte naráz chřest i cuketu a vařte 1,5 minuty. Vypněte plotýnku, přisypte mražený hrášek a nechte ho půl minuty prohřát. Pak vše slijte přes cedník, scezenou horkou zeleninu nasypte do použitého a ještě teplého pekáčku a promíchejte se šťávou, s máslem nakrájeným na kostičky a s mátou nasekanou nahrubo. Pokud je to potřeba, ještě vše dosolte. Máte-li pocit, že je vše o něco kyselejší, než byste si přáli, přimíchejte malou lžičku medu pro vyvážení (a případně opakujte, ale opatrně).
  8. Na zeleninu rozložte upečené maso a takto podávejte. Jako sytící příloha se hodí nejen čerstvé pečivo, ale i vařené brambory nebo bramborové noky.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Jiří says:

    Teda Flo, ty se tak krásně čteš, ten dnešní mail je úžasnej, udělalas mi hezký den a ani to kuřátko dělat nemusím?

  2. Ladislav says:

    Ahoj všichni pečené kuřátko je to o čem sní moje manželka , jako na zavolanou je tady recept od FLO a já se budu snažit to malé kuře sehnat (není běžně k dostáni) dík za recept.

  3. Opět skvostný recept a spousta dobrých rad 🙂

  4. Alena Svobodová says:

    Udělala jsi mi radost,tohle kuře dostane u nás zelenou. Už vím co bude na víkend. Zdraví Alča

  5. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, to je prostě nádhera. Vyzkouším o víkendu, dnes vařím cikánskou z hovězího krku. Až budeš nas cestách po Jihočeskéh kraji, doporučuji navštívit Bělčice ( Stehlík-Země zaslíbená) kde místní kravín otevřel v roce 2019 svoji prodejnu. Vepřové a hovězí z vlastního chovu a všemožné produkty. Nemá to chybu. Otevřeno mají od středy do neděle. Hezký víkend. Kopy

  6. Marcela says:

    Milá Flo, kuřátko vypadá úžasně, určitě vyzkouším. Děkuji za recept ? M.

  7. Souhlasím s Jiřím – to čtení je lepší, než to kuřàtko, které jsem neviděla, ani nepamatuju.
    Ale jestli k nám někdy zabloudí, bude mít smůlu ,- zakoupím, upeču, rodina se poměje a já si budu číst ve Tvých receptech..?

  8. Kocourek Bodík says:

    Jo, tohle ujde.
    No – nebudu nic doporučovat, kam se stavit, či co kde koupit, protože každý má své oblíbené obchody či dodavatele.
    Budu se řídit radami nanejvýš paní Florentýny.
    Zdař bůh! 🙂

  9. Už se těším, děkuji za recept

  10. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    KUŘÁTKO VYPADÁ BÁJEČNĚ A URČITĚ TAK I CHUTNÁ!!! DÍKY ZA INSPIRACI!!! PŘEJU TI KRÁSNÉ JARNÍ DNY PLNÉ POHODY A SLUNÍČKA!!!

  11. Ahoj Florentínko, nádherný jarní recept, už se mi sbíhají sliny. Přeji tobě i všem tvým příznivcům krásné jarní dny nejen v kuchyni při kouzlení výborných pokrmů. Ráda recept vyzkouším. Jana

  12. Nadezda says:

    Dobrá výzva, krásné čtení.

  13. Ahoj Flo, úžasné povídání až se mi sbíhají sliny, jak na ně natrefím v obchodě, hned budu vařit. Přeji všem krásné jaro, už aby to sluníčko začalo pro nás pracovat.

  14. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, tyhle malé kuřátka jsou velmi dobré, já je nadívám.

  15. Vlasta Krestová says:

    Skvělý recept, až seženu jarní kuřátka ( v našem městečku bohužel nejsou), tak ráda vyzkouším, vypadají báječně. Zajímalo by mne jestli by se dala takto upravit i holoubata, která manžel chová a dá se z nich připravit také mnoho jídel.
    Děkuji za odpověď a přeji krásné jarní dny.

  16. Ahojte všechny kuchařky!
    Já tedy nevím, co je v podstatě jarní kuřátko, ale bohužel si moc dobře pamatuju radu mé maminky, která se značnou část života nacházela blízko výroby kuřat a ta mi radila: Vždy kupuj spíš větší kuře, protože malé kuře znamená, že z nějakého důvodu pořádně nežralo a bylo tedy trochu chcípák.“ No snad jarní kuřátka jsou pouze vyskladněna z výroby v dřívější fázi života, než standardní kuřata……………

  17. Dobrý den,

    zahráváte si s lidským zdravím… Dopepékali jsme nedodělané kuře. Omlouvám se za sarkazmus ale tisíceré díky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close