Naked cake čili nahatý dort, který zvládnete, i když máte obě ruce levé

Naked cake si dovolím přeložit jako nahatý, obnažený či odhalený dort, který se stal velkým hitem poslední doby. Určitě to víte, pokud aspoň jedním očkem sledujete zahraniční fotografie se sladkými domácími výtvory.

A hitem se stal hned ze dvou důvodů. Je opravdu krásný na pohled, plný ladné elegance, ovoce a květů, a pak taky nevyžaduje téměř žádnou praxi v pečení dortů, natož zručnost při zdobení.

Často se mě v e-mailech ptáte, zda bych vám prozradila nějaký svůj poměrně snadný a spolehlivý a základní recept na dort. Tak tohle je přesně on. Nechte se zlákat a oslnit. Třeba proto, že v úterý 26. dubna roku 2014 se v 11:15 hodin narodil a ukázal na světě první pravidelný čtvrteční e-mail v nově založeném E-mailovém klubu Kuchařky pro dceru. Tohle je můj dort pro vás.

Pokud se do něj pustíte, nemusíte se trápit tím, že vám nejde zarovnat krém do roviny, že vám nejdou hladce natřít strany nebo že neumíte dort potáhnout cukrářskou hmotou či marcipánem. A už vůbec si nemusíte zoufat se zdobícími sáčky a trubičkami, které sice vypadají neškodně, ale bez příslušných pokynů a dostatečné praxe se s nimi nedá zas tak rychle kamarádit.

Proč je naked cake tak snadný?

Na naked cake budete potřebovat jen základní dortové těsto, sirup na potření korpusu a nějaký pevnější krém, kterým jednotlivá patra spojíte dohromady. A pochopitelně něco nahoru na ozdobu, i kdyby to měl být jen poprašek moučkového cukru nasypaný třeba přes hvězdičkovou šablonu.

Základní dortový korpus

Prozradím vám své oblíbené těsto, se kterým se snadno spřátelíte. Je totiž poměrně lehké a nadýchané a přesto udrží dost vrstev nad sebou, aniž by se deformovalo. Vyznačuje se totiž poměrně slušnou pevností.

Jak je u mě zvykem, opět se tu snažím vyhýbat prášku do pečiva. Jednak dělá příliš velké a nepravidelné bubliny, které v dortu na řezu vadí, a jednak kazí chuť jemného pečiva na jazyku. Prášek do pečiva je trpký a svíravý; když se nad jedním soustem v ústech důkladněji zamyslíte, tak ho snadno v pečivu odhalíte.

Na jednopatrové rychlé dorty používám piškotové těsto, které je založené na pevně našlehaných bílcích. Ty šlehám s cukrem tak dlouho, až v něm zůstávají pevné špičky, které se neohýbají dolů. Nedá se svítit, když se chci vyhnout chemickému kypřidlu, musím to nahradit důkladnou prací. Nebo spíš zapojením kuchyňské elektrizované mechanizace, pak se o nějaké námaze vlastně nedá ani mluvit.

Do pevného sněhu poté jeden za druhým vešlehám zbylé žloutky, aby nezůstaly ladem, a pak ještě směs polohrubé mouky a kukuřičného škrobu. To je celá věda, pak už jde těsto do dortové formy a posléze do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Tahle teplota platí bez použití horkovzduchu, v opačném případě ji rozehřejte jen na 160 stupňů.

piškotové těsto na dort

Forma na dort

Délka pečení záleží na velikosti formy, do které těsto nalijete. V široké formě o průměru kolem 26-28 cm mu bude stačit 25 minut, v úzké formě mající jen 16-18 cm v průměru klidně i 40 minut. Můj dnešní dort se pekl ve formě s průměrem 17 cm.

Propečení poznáte nejen podle zlatavé barvy na povrchu, ale hlavně jemným dotykem. Prst se nesmí snadno probořit. Navíc když jemně zatřesete formou, neuvidíte žádné chvění á la želatina.

Pokud vám korpus rychle zlátne, ale víte, že se ještě nepropekl uvnitř, hned snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte ho raději pomaleji.

upečený korpus

Pro naked cake se ze všeho nejvíc hodí úzké a vysoké tvary dortových korpusů. Aspoň tak vysoké, jako jsou široké, jinak už nevypadají tak nádherně, jak by mohly. Jestliže máte doma nastavitelnou kruhovou dortovou formu, rozhodně ji využijte, je to výborný a přitom levný pomocník. Stačí ji vymazat máslem, vysypat hrubou moukou, položit na plech vyložený papírem na pečení a je připravená k použití. Pokud máte strach, že by vám z ní těsto vyteklo, protože forma nemá žádné dno, klidně formu pro klid duše papírem na pečení obalte. Nicméně těsto z formy nemá důvod utíkat, rychle se při okraji zapeče a zpevní a stane se nepropustné pro jakékoli pokusy o únik.

Obměny těsta

Klidně si lžíci mouky (nebo dvě) vyměňte za mleté ořechy, mandle, kokos, kakaový prášek, strouhanou čokoládu – jak je libo. Získáte tím jinak zabarvený a jinak ochucený korpus, aniž by se mu nějak podstatně změnily vlastnosti.

Rozkrojení korpusu

Korpus musíte po upečení nechat asi 3 minuty odpočinout, teprve potom vyprostit z formy a pak ještě nechat minimálně dvě hodiny řádně vychladnout. Potom ho teprve můžete krájet.

Jestli si troufnete a jestli máte malý dort, klidně na něj běžte s pilkovým nožem a snažte se udržet řez rovný. Pokud si nevěříte, naznačte si nožem, kde má vést řez, potom dort omotejte nití tak, aby vklouzla do tohoto naznačeného zářezu, a jako když hrajete s malým dítětem hru řežme dříví na polínka, střídavě tahejte za oba konce nitě a postupně smyčku utahujte.

Anebo zainvestujte necelou stovku do dortové pilky, která sama drží stejný odstup od podložky v kterékoli fázi řezu. Naked cake by měl mít ideálně tři patra, takže prokrojte korpus dvakrát.

Cukrový sirup

Jestliže chcete, aby dort někde chvíli stál pro okrasu, musíte počítat s tím, že začne vysychat. Nemá na povrchu žádnou vrstvu krému, která by tomu zabránila. A tak není na škodu trochu napustit jednotlivá patra cukrovým rozvarem nebo šťávou, která mu dodá vlhkost. Neberte to jako další přidávání cukru, když už se peče dort, tak stejně nemůžete čekat, že to bude dietní. Počítat kalorie je tu poněkud bezpředmětné.

Dortový krém

Bude to teď znít asi divně, ale jsem zároveň velký odpůrce i velký zastánce máslových krémů.

Nemám ráda krémy, které jsou po másle hutné, těžké, tuhé, plné máslové chuti. Takový kousek dortu je pak do žaludku jako účinný špunt.

Na druhou stranu máslovým krémům musím přiznat, že se s nimi nejlépe pracuje ze všech možných dortových náplní a že mohou být připraveny dobře, lehce, hebce. Tedy že mohou být pochváleny i tím, kdo máslové krémy z principu odmítá. Jde jen o to dobře zvládnout přípravu a neudělat zbytečnou chybu.

Prvním předpokladem úspěchu je dobře vyšlehat máslo s cukrem. Pak se stane takový malý máslový zázrak, máslo nabude na objemu, zesvětlá a odlehčí se. Našlehané máslo je téměř bílé a lehkost v něm v podstatě vidíte pouhým okem.

máslový krém

Druhým předpokladem úspěchu je našlehané máslo nastavit jakýmkoli krémem, který má pokojovou teplotu, který není vodnatý a který se do másla zašlehá postupně, trpělivě, po lžících. Máslo takto dokáže pojmout až dvakrát tolik krému, co samo váží. Jako krém můžete použít cokoli od neslazeného pudinku, citronového krému, žloutkového krému až po tvaroh, krupičnou kaši či bešamel.

Nepřijde vám to sexy? Mně rozhodně ano.

Sestavení dortu

Celé kouzlo nahatého dortu spočívá v tom, kam a jak nanesete krém. Jak uvidíte, jednodušší to už být nemůže.

Na první patro naneste štětečkem trochu sirupu, přidejte velkou vrchovatou lžíci krému a rozetřete až do stran. Nebojte se nechat krému jeden celý centimetr na výšku. Na to položte druhé patro a postup si zopakujte. Zakryjte horním dílem. Pokud nejste spokojeni s tím, jak vršek korpusu vypadá, klidně rozetřete krém i nahoře. Počítejte s tím dopředu, ať si rozdělíte krém na příslušný počet stejných dílů – buď dva, nebo dva a půl.

potření korpusu krémem

Nyní vezměte stěrku nebo cukrářskou špachtli, přiložte ji z boku k sestavenému dortu a dortem pomalu otáčejte nebo ho stěrkou několikrát obtáhněte. Krém, který z dortu mezi jednotlivými vrstvami trochu přečníval, se tím rozetře po boční straně, ale nebude stačit na to, aby ji celou zakryl. Dortu tak zůstane přiznaná struktura, ale přesto bude vlastně hladký. Nic víc a nic míň se od vás neočekává.

Jak ozdobit naked cake

Je to jen na vás, kam až vás pustí váš cit pro krásno. Pro začátek rozhodně stačí, když na dort dáte trochu čerstvého ovoce a trochu květů. Tím spolehlivě zapůsobíte. Malou hrst téhož můžete přidat i na dortový podnos hned vedle dortu.

nahatý dort s ovocem

Pokud si chcete nastříkat pár mušliček, špiček nebo kytiček ze zbytku máslového krému, je to jen na vás. Stejně tak můžete dort ozdobit několika bílkovými pusinkami. Dnešní doba fandí asymetrii a nepravidelnosti, tak se nebojte, že musíte mít každou pusinku nebo každou mušličku stejnou.

 

Naked cake čili nahatý dort

Množství: 8-12 porcí podle velikosti korpusu

Naked cake čili nahatý dort

Na tomto základním dortu se naučíte spoustu důležitých věcí. Nejprve vás čeká obyčejný, leč jemný a křehký, piškotový korpus. Budete muset sebrat odvahu k jeho rozříznutí. Naučíte se korpus provlhčit sirupem, připravit základ univerzálního máslového krému, ale nemusíte se bát, že váš dort tím přibere na těžkosti, odlehčíte ho totiž pudinkem. A všechno to sestavíte do podoby pěkné na pohled. Tak všechno nejlepší!

Suroviny

    Na piškotový korpus:
  • 3 vajíčka
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • Na citronový sirup:
  • šťáva z 1 menšího citronu
  • 50 g cukru krupice
  • Na krém:
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček pudinku
  • 500 ml mléka

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozevírací formu vymažte trochou oleje nebo másla a pokud není nepřilnavá, ještě ji vysypte hrubou moukou. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky.
  2. Pokud možno elektrickou metličkou ušlehejte z bílků a špetky cukru tuhý sníh. Šlehejte dál a přitom přisypávejte postupně po lžících všechen cukr. Poté ještě pár minut šlehejte, až sníh značně zhoustne, začne se lesknout a metlička při vytáhnutí zanechá ve sněhu špičky, které se neohýbají dolů. Celkem od začátku do konce bude šlehání robotem trvat kolem 10 minut, ručně raději neměřit.
  3. Do sněhu jeden po druhém zašlehejte při nejnižší rychlosti žloutky a potom ještě vanilkový extrakt. Mouku smíchejte se škrobem a opět při nejnižší rychlosti ji jemně vpracujte do našlehaného základu. Pokud máte pocit, že váš robot není dost výkonný a bílky budou málo našlehané, můžete pro jistotu obohatit mouku 1/2 lžičkou prášku do pečiva, ale při správném našlehání je to zcela zbytečné a rušivé. Těsto nalijte do formy, zarovnejte a formu přeneste do trouby. Pečte 25 minut, případně pokud je forma menší, tak o 10-15 minut déle.
  4. Vyndejte korpus z trouby a nechte tři minuty odpočinout. Sundejte formu a dort překlopte nebo přeneste na mřížku, aby mohl snadno vychladnout. Nechte dvě hodiny pozvolna vytemperovat. Mezitím svařte scezenou citronovou šťávu, doplněnou vodou na 100 ml celkem, s cukrem – obojí smíchejte a pak postupně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte půl minuty přejít varem, odstavte a ponechte vychladnout.
  5. Dál uvařte podle návodu na obalu pudink z 500 ml mléka, ale neslaďte ho. Uvařený pudink odstavte, vhoďte do něj lžíci másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté povrch pudinku pečlivě překryjte potravinářskou folií, která zabrání tvorbě škraloupu, a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Než vychladne dort, měl by i pudink být dost studený.
  6. Vychladlý korpus v jedné třetině a ve dvou třetinách výšky rozkrojte pilkovým nožem, nití nebo pilkou na dort.
  7. Zbytek másla (lžíci už jste odebrali do pudinku) rozkrájejte na kostky, přidejte cukr a v robotu nechte zpracovat míchacím (čili třecím) nástavcem, až změkne. Vytrvejte v míchání dalších 5-10 minut, dokud máslo zřetelně nenabude na objemu a nezesvětlá. Pak jemně a po lžících přidávejte zchladlý pudink, který musí mít nezbytně pokojovou teplotu, sic si nebude rozumět s máslem. Teplejší pudink vede k rozpouštění másla, studený ke sražení a hrudkovatění a oddělování krému. Nemusíte spotřebovat všechen pudink, zejména pokud máte pocit, že nedovedete předem máslo dostatečně vyšlehat. Krém bude dobrý a lehký už při přidání zhruba 2/3 pudinku. Pokud máte odvahu a trpělivost a budete jemně zapracovávat i zbytek pudinku, vznikne mimořádně nadýchaný a jemný krém.
  8. Všechny díly korpusu poktřete citronovým sirupem. Nebojte se a buďte se sirupem velkorysí, piškotový korpus jinak snadno působí suše. Dávejte pozor pouze na to, ať korpus doslova nerozmočíte. Spodní díl dortu natřete víc než třetinou máslového krému, přiklopte prostřední díl, naneste další víc než třetinu krému, rozetřete a přiklopte poslední částí dortu. Nebojte se, že je krému opravdu hodně, přece chcete, aby byl mezi patry vůbec vidět, že? Na horní část rozetřete zbytek krému. Nyní dort kolem dokola pečlivě obtáhněte stěrkou nebo špachtlí a zarovnejte krém, který vyčnívá mezi patry. Nic víc a nic míň. Odolejte pokušení potřít dort z vnější strany nějakým odloženým zbytkem krému.
  9. Ideální je, když v této fázi necháte dort ztuhnout do druhého dne v lednici. Máslový krém je tak jemný a poddajný, že mu prospěje, když trochu zpevní. Potom povrch dortu ozdobte květinami, ovocem, ořechy, čokoládou, sněhovými pusinkami, makronkami – jak je libo, a bežte hned někomu pogratulovat. Důvod se vždycky najde.

 

oslava balónky

Všechno nejlepší k druhým narozeninám v E-mailovém klubu a ať vám tu stále chutná!

Flo.

Zapojte se do diskuze

  1. Všechno nej a hodně krásných receptů do dalších let.

  2. Prajem vsetko najlepsie k narodeninam a dakujem za celu moju zensku cast rodiny za kazdu jednu stvrtkovu inspiraciu 🙂
    naked cake bola nasa svadobna torta takze sa tesim ze ked dostanem chut, mozem si ju zopakovat 🙂

  3. Dáša says:

    Milá Florentýno,
    musím pochválit krásný dort – s květy a ovocem působí něžně. Občas také peču dort – těsto téměř přesně takové, jak popisuješ. Máslový krém nastavuji moučnou kaší, z pudingu mám strach, že s ním krém „zvodnatí“.Tvůj dort na obrázku má růžovou náplň – to jsi asi do krému použila jahodový puding (?)
    Zdravím a ať se daří
    Dáša

    1. dala bych do pudinku rozhodně méně mléka, jinak se skutečně může srazit – kvalita pudinků není jednotná, každý výrobek nedrží stejně dobře; mám moučnou kaši také raději…
      (doufám Florentýno, že nevadí, že reaguji k příspěvkům, pokud by to bylo nevhod, stačí napsat)

    2. Líbo, děkuju za bezvadné doplnění. Máš naprostou pravdu, kvalitní pudink je základ, a taky si myslím, že pomůže, když ho člověk nechá při chladnutí zcela na pokoji, někdy totiž neustálým mícháním zcela povolí a zřídne a pak se nedá vmíchat do našlehaného másla. Takže pokud si člověk není jist, opatrnost je na místě.

  4. Gratuluji k druhým narozeninám a přeji ti Flo ať se ti i nadále daří. Naked cake jsem poprvé viděla na svatbě svého synovce na Slovensku. Korpus byl red velvet a krém byl mascarpone se šlehačkou. Ozdobený čerstvými jahodami . A byl opravdu úžasný.

  5. Vše nádherné děkuji za 2 roky práce a blahopřeji Ti za Tvé snažení vše je od Tebe je super. Pavel

  6. Miluše says:

    Milá Flo, vše nejlepší k narozeninám 🙂 , přeji hodně úspěchů a děkuji za úžasný blog. Přeji krásný den

  7. Barbora says:

    Mohu do kremu pridat treba kousky jahod nebo lesni plody?

    1. Barboro, určitě můžeš, ale já bych nemíchala ovoce do krému, ale spíš ho vmáčkla do nanesené vrstvy mezi části korpusu. Jinak to totiž s kousky ovoce neuhladíš po obvodu ani na povrchu.

  8. Růžena says:

    Milá Flo,
    moc gratuluji k druhým narozeninám! Recepty a vůbec celkový přístup je pro mě překrásnou inspirací.
    Růženka

  9. Marcela says:

    Blahopřeji ke 2 letému výročí, děkuji za vše, co pro nás všechny tvoříš a předáváš po celu tu dobu. Mnoho zdaru do dalších let!

  10. Josef Vaníček says:

    Blahopřeji k dvouletému výročí a přeji hodně úspěchů v dalším počínání.
    Děkuji za všechny zaslané E-maily.
    Joska

  11. Milá Flo,

    26.4. má narozeniny i můj syn, letos už sedmadvacáté. A já si vždy říkávám, že blahopřát by se mělo nejen oslavenci, ale i maminkám, které před x lety odvedly kus práce 🙂 a samozřejmě nejen v ten první den narození..
    Takže moc blahopřeji celému e-mailovému klubu, ať se všem daří zkoušené recepty a taky hlavně Tobě, ať Tě práce stále tak těší a vychází vše, co si plánuješ.
    Ivana

    1. Ivano, můj syn slaví narozeniny a já každoročně zase „porozeniny“. Měl tehdy přes čtyři kila :-)) Eva

    2. To se nám to tedy pěkně všechno sešlo.

      Ivo, s tím, že by měly i maminky slavit, jsi mě dostala. Asi to zavedu a budu si užívat mnoha narozenin ročně 🙂

  12. Šikulko Flo, přeji vše nejlepší a co na srdíčku máš ať s láskou uděláš.

  13. Luďka says:

    Dort vypadá báječně a určitě tak bude i chutnat:-) Gratulka ke 2. narozeninám a děkuji za úžasné inspirace.

  14. Lidmila says:

    Obdivuji tvoji neunavnou a skvělou práci, kterou věnuješ nám všem a za to ti patří veliké poděkování. Že se máme na co těšit ve svých e-mailových schránkách.Je to úžasné každý čtvrtek otevřít poštu a najít tam nový recept a nejen to, ale i milé povídání. Přeji ti milá Florentýno, aby ti tento elán vydržel ještě hodně dlouho a hodně zdraví a štěstí celé tvé rodině. Lída

  15. Milá Florentyno,
    moc gratuluji, přeji klubu ještě hodně dlouhých let a Tobě děkuji za tu báječnou a potřebnou osvětu.
    Tak hodně sil a úspěchů.
    Věra

  16. Magdaléna says:

    Milá Flo, děkujiza recept, dnes má dcera 18 tiny a přeje si dortík s čerstvým ovocem, tak díky, hned jej dnes upeču, M

  17. MarcelaZ. says:

    Milá Flo, srdečne blahoželám a prajem veľa zdaru do ďalších rokov písania a varenia.

  18. Martina says:

    Vše nejlepší k narozeninám! Děkuji za naprosto úžasný přístup k nám – nejistým kuchařkám – děláte z nás, Florentýno, hvězdy kuchyně. Vaši kuchařku jsem si nadělila pod stromeček a od té doby jinou nepotřebuji. Ještě jednou díky za vše. Martina

  19. Alžběta says:

    Blahopřeji k 2 – výročí, děkuji za krásné recepty, za rady a neustálou inspiraci.

  20. ŚÁRKA says:

    Milá Florentýnko,
    blahopřeji k 2-výročí založení e-mailového klubu a přeji do příštích roků samé úspěchy,ať se ti práce a vařeníčko vždy vydaří. Ś.

  21. Pepík says:

    Jsem moc rád,že jsem členem takového uskupení lidí,které “ vede “ naprosto
    nenásilně velice příjemnou formou takový šikovný “ človíček “ ,jako jsi Ty,
    naše FLO ! Moc děkuji – Pepík

  22. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko,
    dort je překrásný a jakoby připravený k výročí, které společně prožíváme.
    Blahopřání patří především Tobě, která jsi klub založila, neustále s námi udržuješ kontakt a přicházíš s novými, skvělými nápady. Přínosné jsou i rady od čtenářek, ze kterých se dá také čerpat.
    Přeji klubu další krásné roky a úspěšné vaření. Vlasta

  23. Milá Florentýno,
    srdečně blahopřeji k výročí blogu. Děkuji Ti za to, že jsi , co pro náš všechny děláš.Na čtvrtky se těším vždy už dopředu. Přeji Ti hodně zdraví, štěstí a spokojenosti do dalších let. Věra

  24. Dva roky?! zdá se mi, že se známe odjakživa 🙂 Vaření bez Florentýny si neumím představit. A dort určitě brzy vyzkouším!

  25. Flo.
    Tvůj dort je opravdu krásný. Peču podobné dorty,ale neumím
    je tak nazdobit.
    Gratuluji k tvému 2- výročí od založení této nové kuchařky.
    Hodně úspěchů.
    Už vím co v neděli upéct. Iveta

  26. Milá F l o , předně gratuluji k výročí a přeji Ti stále nové a nové nápady, které
    obohacují i ten náš, někdy komplikovaný život. Stálý elán do nových úkolů , super
    zázemí a hlavně to nejpodstatnější, ZDRAVÍ!

  27. Květa says:

    Ahoj Flo, gratuluji k výročí a děkuji, že se s námi, ostatními, dělíš o své recepty a nápady. Hodně sil, zdraví a nápadů přeji.
    Ten dort je bezva, na ten si asi troufnu i já………
    Květa

  28. Flo,
    podobně jako Halina Pawlowská si říkám Díky za každé čtvrteční ráno. Nejenom, že se na stará kolena něco nového přiučím, ale je zde úžasný zdroj inspirace. Kéž ti chuť a energie nevyschne, aby byl stále důvod ke slavení na Tvé, i naší straně.
    BoPi

  29. Moc gratuluju, dort určitě udělám a budu slavit s Vámi! Díky za všechny tipy a recepty a krásné fotky. Je to taková milá čtvrteční tradice na kterou se vždy těším! Hodně štěstí do dalších let!

  30. Láďa says:

    Jako nový člen klubu blahopřeji klubu k 2.narozkám a Tobě přeji hodně zdraví a elánu.
    Tohle bude první recept, který od tebe vyzkouším. Sbíhají se na něj sliny už po přečtení receptu a shlédnutí obrázku. Oceňuji i způsob psaní tvých receptů. Není to jen suchý soupis ingrediencí, ale i krásné počtení a podráždění chuťových pohárků.
    Láďa

  31. Vladimíra says:

    Ahoj Flo.
    Ke druhým narozeninám přeji krásnému webu ještě mnoho pěkných článků a inspirací.
    A autorce velké díky za krásné stránky,přeji ještě mnoho dalších nápadů a všechno nejlepší do dalších úspěšných let. Vlaďka

  32. Martina says:

    Také gratuluji a přeji dlouhá léta…

    Dort vypadá báječně, pokud jde o krém, mám úplně stejný názor, takže děkuji za recept.

    Piškot dělám, ale když dám do sněhu cokoli tučného, spadne mi. Dávám sníh až nakonec.
    Stává se mi to i u jiných těst, našlehám vejce s cukrem, přidám tuk a je to dole, všechno špatně.

    1. Dovolím si odpovědět: napřed je třeba vyšlehat máslo s cukrem, nikoli vejce s cukrem; pak jdou (v robotu) do napěněného másla s cukrem zašlehat i celá vejce, přidat mouku a je to.
      Vejce s cukrem se dají šlehat, pokud se dělá piškot a do piškotu se tuk nedává vůbec, takže se dají vejce, cukr – ušlehat – a mouka. Na netu se často dočtete recepty na „piškot“, ale tuk v nich je; jedná se o zavádějící název a většinou jde o zjednodušenou třenou buchtu.

    2. Martino, já mám tu zkušenost, že když nejprve našlehám bílky s cukrem hodně napevno, pak postupně zašlehám žloutky a přidám mouku, tak těsto snese i pár lžic oleje a nespadne. Ale není to tak, že bych od počátku jen šlehala vejce s cukrem. Používám takové těsto na rolády, které potřebují být vláčnější, aby se daly srolovat.

      Líbo, ale ty jsi mě s doplněním stejně trumfla, děkuju!

  33. Ahoj Flo, veliká gratulace k druhým narozeninám 😀 ať Ti vše vychází jako doposud, hodně spokojených čtenářů/ to ale už máš :D/ Dnešní nahatý dort jdu právě péct pro dceru zítra do práce tak drž palce ať se mi povede 😀 Alena

  34. Ema Kollerová says:

    Flo jsi úžasná!
    Gratuluji nejen tobě ke druhému výročí, ale hlavně nám všem v tvém klubu za to , že jsi jaká jsi! Každý čtvrtek se těším na tvé recepty a rady a k tomu příjemné povídání.
    Obdivuji tě jak to všechno stíháš a že si na nás uděláš každý čtvrtek čas. Přeji tobě i tvé rodině hlavně zdraví a tobě spoustu dalších nápadů a radost z práce. Ema

  35. Máří says:

    Vsetko najlepsie k 2. Narodeninam. Dakujem za recept. Chcela som sa spytat taku hlupu otázku. Ako zjistíme kde mam horko vzdušný oběh. Byvame v podnajme. Ruru sme nekupovali.

    1. Ahoj Máří,jestli máte plynovou troubu tak tam horkovzduch nebude.V elektrické je buď na knoflíku označeno větřáčkem a nebo se koukněte do trouby a vzadu na stěně by na vás měl kouknout větřák.Zkuste to a přeji úspěch!

    2. Máří, je to přesně tak, jak píše Evik. V nastavení trouby na knoflíku musí být symbol větráku a někde vzadu v troubě (nebo nahoře) musí být vidět zhruba patnácticentimetrová vrtule větráku, který se roztočí, když pootočíš knoflík trouby právě na ten symbol větráku. Ale i kdybys ho neměla, nemusíš si zoufat, já horkovzduch mám, ale v podstatě téměř nepoužívám, žít se dá v naprosté pohodě i bez něj.

  36. Všechno nejlepší k výročí !!!!
    Ačkoli jsem zde krátce, je pro mě tvá práce hodně inspirativní.
    Dort určitě vyzkouším, během května nás čekají tři oslavy, tak bude dost místa pro kreativitu.

    Krásné jarní dny
    Zuzka

  37. Vlaďka says:

    Připojuji se ke gratulantům. Dort vypadá nádherně, asi si ho upeču k svátku. 🙂

  38. Hodně všeho dobrého a stále více nadšených čtenářek kuchařek přeji a za inspiraci a skvělé chutě děkuji!!!
    Mirka

  39. Velká gratulace!!!
    Po opatrných krůčcích jistý krok! Je nám s Tebou fakt fajn!
    … a děkujeme…
    🙂

  40. JarmilaVodičková says:

    Florenyinko,
    velká gratulace k narozeninám.Hodně dalších bezvadných nápadů.
    Děkujeme.

  41. Řadím se k velkému počtu gratulantů a já přeji všechno nejlepší. Děkuji za mejlíky a řeji i jménem výboru svazu zahrádkářů ve Zdounkách at vás práce baví a my máme mnoho úžasných receptů a rad. Ráda čtu i vaše rady v časopise Zahrádkář. Hana

  42. Gratuluji k druhým narozeninám bezvadnému webu a Tobě, Florentýnko, hodně inspirace a nápadů.
    Dortík vypadá úžasně.

  43. Blahopřeju a přeju hodně dalších nápadů. Mrzí mě, že jsem tvé recepty našla teprve nedávno. Mám ráda tmavé dorty, ale tento určitě zkusím už příště. Vypadá moc dobře, lehce na práci i žaludek!

  44. Jana z Abertam says:

    Milá Flo, také se přidávám k gratulaci k 2 narozeninkám!!! Dort vypadá úžasně a určitě jej co nejdříve zkusím 🙂 Děkuji Ti za Tvé stránky, emailový klub, kuchařky (mám je všechny:-) ), nápady a za Tvou rozmanitou inspiraci a nadšení k vaření, které je opravdu nakažlivé!!!

  45. Bl ahopřeji k druhému výročí,děkuji za recepty,rady,inspiraci.Dort vypadá nádherně,určitě ho upeču.Přeji hezký den.maruš

  46. Vaření s tebou je radost. Všechno nejlepší!

  47. Milá Flo,

    blahopřeji k výročí Tvého klubu. Přeji hlavně mnoho nápadů na nové recepty. Recept na piškotové těsto určitě vyzkouším a už se těším na příště. Jája

  48. Milá Flo gratulujem k výročiu a som rada že viac ako rok som mohla každý štvrtok nájsť novú inšpiráciu a aj na staré kolená sa poučiť a mnoho nového naučiť ….
    teším sa na ďalšie štvrtky
    Irena

  49. Zuzana says:

    Milá Flo,

    blahopřeji k druhému výročí tohoto výjimečného klubu. Jsem velmi ráda, že jsem klub a tedy i tebe potkala na netu a dnes jsem jeho součástí. Přeji tobě a i klubu, mnoho skvělých nápadů a členů. Jen tak dál.
    Zuzka

  50. Gratuluji, tak to jsem se přihlásila akorát včas (tento měsíc):-D
    Jeden velký dotaz, jak udělat korpus bez vajec? Kdybych dala náhradu za vejce ( to je šrob, soj. lecitin a další hnusy) a prášek do pečiva? Začínám být zoufalá, dceři musím zítra upéct dort k 5 narozeninám a mladší brácha vejce nemůže. Přece mu to nemůžu udělat, aby ho nemohl. A co budu dělat, až bude mít Jeníček narozeniny?….

    1. Radko, jak jsem ti psala do e-mailu, opravdu netuším, jak plnohodnotně nahradit vejce jinak než chemicky. Tohle bude chtít úplně jiného odborníka. Nezlob se. Flo.

  51. Mila Flo!
    Bravo! Vsetko najlepsie k vyrociu a mnoho dalsich tvorivzch uspechov!
    Vdaka Tebe sa tesim na stvrtok.
    Prajem Ti vela inspiracie a zivotnej radosti.
    Jana

  52. babi Jana says:

    Milá Florentýnko!
    Moc dík za super recept na dort, v květnu slavíme troje narozeniny v rodině, určitě zkusím Tvé zdobení. Piškot dělám podobný, krém s bešamelem, ostatní podle Tebe! Přeju vše nej.nej. k druhému výročí a velký dík za dobré rady a recepty, vždy se těším na čtvrtek, co bude nového. Zdraví Jana

  53. Velká gratulace k výročí, díky za recepty a hlavně vydržet

  54. Ahoj Jani.
    Gratuluji k výročí! Je super, že máš stále více čtenářů. Přeji Ti také hodně majitelů a majitelek Tvých kuchařek. Irka.

  55. Milá Flo,

    obrovská gratulace k druhonarozeninám a velké díky za vše, co pro nás děláš a snad budeš dělat dál:-) Ať žijí čtvrtky a Tvé bezva rady a recepty. Vše nejlepší na každém kroku každý den! Jana

  56. Gratuluji k výročí.Děkuji za úžasné nápady a inspirací.
    Hana

  57. Anicka says:

    Mila Flor, take se pripojuji s gratulaci a pranim abys mela stale hodne inspirace a sily psat svuj blog, abychom meli odkud cerpat. Patri Ti velke podekovani.Anicka

  58. Milá Flo,
    dnes jsem měla cestovní den,tak jsem spěchala co bude dnes dobrého, a oni druhé narozeniny a dort a zase bez prášku do pečiva. Již jsem zkoušela třenou bábovku bez prdopeče ,je moc prima a funguje. Moc děkuji za tento recept.

    Velkou gratulaci a mnoho dalších skvělých receptů.
    Lidka

  59. Ladislav says:

    Přeji hodně nápadů do dalších dní, hodně trpělivosti a díky že jsi.
    Láďa

  60. Milá Flo,
    připojuji se ke gratulantům a přeji hodně nových a nápaditých receptů.
    Co nejdříve tento nový dort vyzkouším, už se moc těším na výsledek a na pochvalu rodiny. Díky Mirka

  61. všechno nejlepší k pracovnímu jubileu! Tvoje stránky jsou pro mě velmi příjemnou oázou relaxace i inspirace a přeji ti ještě hodně nápadů a zápalu při práci.

  62. Ahoj Flo.
    Blahopřeji k druhému výročí. Už se na čtvrtek těším,príma den!
    Říkáš,bez prášku do pečiva? To zkusím i když na dortíky nejsem expert,ale je to další výzva,jdu do toho. A ta krásná výzdoba dortu je moc lákavá.
    Přeji do dalšího roku hodně zajímavých nápadů! Alča

  63. Halina says:

    TAKE PREJI VSECHNO NEJLEPSI K PRVNIMU JUBILEU…

  64. Milá Flo, vše nejlepší k narozkám a velké díky za inspirace, jsou to často vychytávky, ze kterých mám na “ stará kolena“ velkou radost :-).

  65. Milá Flo,
    blahopřeju k výročí tvého bezvadného blogu. Kéž nikdy nevyschne pramen tvé inspirace :-)! Těším se na další výborné recepty. Dneska se právě chystám vyzkoušet tvůj recept na rybí filé (nerozmrazené). E.

  66. Majka says:

    Blahopřeji k výročí a moc děkuji za vše co pro nás děláš.Majka

  67. Šárka says:

    Moc děkuji za tento recept, maminka má narozeniny příští týden a zrovna jsem vymýšlela, jaký dort ji mám udělat a toto je skvělé.

  68. Majka says:

    Florentýnko, velká gratulace k výročí. Máš vše úžasné a krásné na tom je to, že se dokážeš o svoje kuchařské umění podělit s ostatními.
    Díky Tobě – Majka

  69. Milá Jani Flo, přeji ti stále tolik elánu a chuti do tvé kuchařské vášně a ať vášní zůstane, úspěšně to přenášíš na ostatní. Inkubační doba je cca 15 min (přečtení příspěvku:)
    Byla jsem měsíc v zahraničí bez možnosti vařit. A na co jsem se nejvíc těšila, až se vrátím domů? Až zase začnu s Tebou vařit!!!

  70. Lenka Misíková says:

    Milá Flo, moc blahopřeju a děkuju za „nahatý dort“! Přišel jako na zavolanou…..o víkendu máme rodinnou oslavu, mému synovi je třicet a já jsem si lámala hlavu, co upeču. Teď už mám jasno????! Díky….

  71. PetraH. says:

    Všechno nejlepší k výročí emailového klubu ???? Je to pro mě velká inspirace a jsem ráda za nové tipy a vychytávky. Velké díky.
    Tohle je dort přesně pro mě, potahování a zbodení je pro mě noční můra ☺️ Ale fakt mě zaujala ta čarodejniká Čemeřice, velmi tématické (včera se u nás ve městě pálily).

    1. PetraH. says:

      Pardón, to je tak když píšu a do toho dělám x jiných věcí ☺️
      *zdobení
      **čarodějnická (jedovatá)

  72. Přeji vše nejlepší E-mailovému klubu a děkuji za dort, který určitě zkusím. Mám Solamyl, musí být kukuřičný? Díky za odpověď.

    1. Jani, tyhle dva škroby se chovají trochu jinak, tady to myslím zrovna vadit nebude, ale jinak je lepší je nezaměňovat.

  73. Všechno nejlepší a jen tak dál! Děláte to skvěle a moc nám pomáháte. Děkuji za recept. Piškotový dort jsem pekla synkovi k narozeninám zrovna minulý týden podle časopisu Fresh a korpus nevyšel úplně podle mých představ. Pro druhého syna vyzkouším Váš recept. Máslové krémy také nemusím. Hledali jsme náhradu a v poslední době jsme si oblíbili krém z vyšlehaného mascarpone a lučiny. Poprvé citronový k mrkvovému dortu, ale pak jsme zkusili i vanilkový a čokoládový k piškotu a pokaždé neměl chybu.

  74. Vlasta says:

    Milá Flo, dva roky- to už je kus práce a dobré práce. Moc gratuluji a děkuji za inspiraci a výborné recepty. Vlasta

  75. Milá Florentýnko, obrovské blahopřání k 2 letému výročí. Čtvrtky jsou pohlazením po srdíčku díky Tobě. Byť jsem kuchařkou již alespoň 35 let, vždy objevím u Tebe něco nového, inspirujícího a velmi dobrého.
    Tvůj špargl s holandskou omáčkou, vepřová pečeně, roastbeef, boloňská omáčka s červené čočky….. prostě dobrůtky. Mužské osazenstvo se vždy jen zeptá: to je od Té z internetu ? Hm, Ta je dobrá.
    Tak jen tak dál, je to opravdu super. Ilona

  76. Ireenka says:

    Krása je prý v jednoduchosti. Děkuju za báječný recept a vůbec za to, že jsi! V neděli má tatínek narozeniny a tohle bych mohla zvládnout i s mimčem za zády 😀 Všechno nejlepší nejen e-mailovému klubu.

  77. Petra K. says:

    Gratuluji k výročí. Závidím a zároveň vám přeji nakonečnou fantazii ! Všechny emailové zprávy si čtu a představuji si sebe u ,,plotny“ jak to kuchtím. 🙂 Děkuji za vysvědčení s jedničkami. Pekla jsem zeleninu a byla výborná. U článku o zadělávání jsem se konečně dozvěděla, co to je! Děkuji za recepty a těším se na nové. PS: a častěji prohrabávám ledničku 🙂

  78. andulka says:

    Ahoj,
    tak gratuluju a obdivuju Tvoji vytrvalost a elán a jen mě mrzí, že jsem na e-mailový klub nepřišla dřív. Začíná mě to vaření fakt bavit, skoro bych řekla, že to bude vztah na celý život;)
    Dort vypadá jako světlo na konci tunelu; moje pokusy totiž buď dobře chutnají, nebo dobře vypadají. Tady to vypadá, že by mohlo vyjít oboje. Teď ještě najít záminku k pečení;)

  79. Olga Zelenková says:

    Ať žije Florentýnka a její klub,na zdravíí.Oli

  80. Milena Lngová says:

    Ahoj Flo,
    přeji vše krásné k narozeninám a k obrovskému úspěchu, kterého se Ti dostalo za Tvou ochotu, nadhled, profesionalitu a vůbec za krásnou práci, kterou pro nás děláš, myslím si, že s lásku, kterou my Ti oplácíme, alespoň virtuálně. Do budoucna mnoho zdraví a spokojenosti.
    Díky, s úctou Milena

  81. Čtvrteční e-mailový klub
    (2. narozeniny čtvrtek 26. dubna 2016 v 11:15)

    Florentýnčin e-mailový klub
    mezi těmi, co je jich jak hub,
    naprosto nemá tady obdoby,
    nejen co do grafické podoby,
    ale právě pro ni samu,
    rozhodla se dělat nám všem mámu,
    podrobně vysvětlí a laskavě vede,
    i ňouma největší uvařit svede
    podle jejích skvělých rad,
    každý ji má za to rád,
    ale já ji miluji nejvíce za to,
    že její srdce je ryzí jak zlato!!!!

    © Hanka Ščigelová, 30.4.2016

    1. Teda Hani, chtěla jsem ti odpovědět taky ve verších, ale na tebe nemám! Jsi báječná. Díky.

  82. JITKA says:

    TAKY PŘEJU VŠECHNO NEJLEPŠÍ KE KRÁSNÉMU DRUHÉMU VÝROČÍ.TROCHU JSEM SE ZADRHLA ALE UŽ JE VŠECHNO V POŘÁDKU.RECEPTŮ OD TEBE HODNĚ POUŽÍVÁM.JSOU BEZVA.KAŽDÝ ČTVRTEK SE NA NĚ MOC TĚŠÍM.PŘEJU VŠEM KRÁSNÉ POČTENÍ A TOBĚ HODNĚ DOBRÝCH NÁPADŮ JITKA

  83. Florentýnko, všechno nejlepší. Obdivuji tě za tvou: vytrvalost, fantazii, obětavost, vynalézavost, schopnost vcítit se a hlavně smysl pro humor. Díky za všechno.

  84. Věra says:

    Milá Flo,
    opožděná gratulace k druhému výročí. Konečně někdo píše naprosto polopaticky a srozumitelně. Číst Tvé recepty mne fakt baví. Sama tenhle dort peču z pěti vajec už hóóódně dlouho, ale ráda se poučím ve spoustě maličkostí. Místo citronového sirupu dávám rybízovou marmeládu 🙂
    Pokud použiju místo pudingu do krému tvaroh ( a jaký? polotučný, tučný, z vaničky nebo ze staniolu?), nesrazí se máslo, i když je vyšlehané?

    1. Věrko, nesrazí, pokud nebude příliš studený z lednice. Je to skoro jako kdybys šlehala máslo s tvarohem na budapešťskou pomazánku, taky to jde. Vezmi tučný z vaničky a slij z něj uvolněnou tekutinu.

  85. Jaroslav S. says:

    Dobrý pozdní, prvomájový večer, milá Flo,
    připojuji se /poněkud opožděně/ ke gratulantům, přeji mnoho spokojených čtenářek a čtenářů Vašich nápadů, byť sám jich příliš k realizaci užívám jen občas. Ale, jak jsem již několikrát sdělil, šířím je po celém mladším příbuzenstvu.
    Co si ale zkusím, bude závin či placka s uzeným masem – ta od Krakonoše, vyčetl jsem si to v posledním ČD pro vás, doporučuji ostatním PT čtenářkám.
    Brounoc – jak pravil Jan Werich – film „Až přijde kocour“ – račte znát, žeáno?
    Vše dobré, ba nejlepší a hodně májové lásky – Jaroslav S.

    1. Kdybych u té rozkvetlé třešně nedupla na brzdu a nezastavila, tak by si v autě přítomní pánové vůbec nevzpomněli, že je první máj, ale naštěstí je vše zachráněno a následující rok myslím ještě neuschnu, takže pokud bude mít jídelna výpadek, jsem k vždy k službám!

  86. Ahoj Flo, doufám, že ještě přijmeš moji opožděnou gratulaci :O) Ať jsi stále v pohodě a máš spoustu úžasných nápadů.

    Dortík vypadá krásně, přímo umělecké dílo. Díky za receptík.

  87. Ahoj všichni. Čas nám utíká všem, stejně tak uběhly 2 roky našemu společnému E-mailovému klubu. Díky za všechny nápady, rady, úžasné recepty. Dort se hodí i k této oslavě. Flo, přeju ti hodně elánu, nápadů a vděčných žáčků!

  88. kateřina says:

    Nahé dorty se mi moc líbí, kromě toho, že nejsou zbytečně sladké potahem či polevou, že vypadají báječně, tak jsou hlavně jednoduché na přípravu. Takže jsem se nechala inspirovat tvým „naháčem“, ale místo piškotového těsta vyzkoušela red velvet a krém jsem udělala ze šlehačky a mascarpone. Doplnila jsem čerstvým hroznovým vínem a jahodami a vůbec netušila, že během chvíle je možné stvořit něco tak dobrého. A rychlého a na pohled pěkného.

  89. Martina says:

    Děkuji, děkuji….je to super! Přeji Vám jen vše dobré a spoustu nových a skvělých inspirací!

  90. Všechno nejlepší k narozeninám, spoustu skvělých receptů a nápadů 🙂

  91. Julianna says:

    Jsem ráda,že existuje takový klub teprve nedávno jsem ho našla a přihlásila se je mi 61 let a člověk se pořád učí.S počítačem to ještě moc neumím,ale snažím se.Dort vyzkouším opačně jsem ho ještě nedělala.Mám odzkoušený od tchyně na jedno vajíčko 3 dkg krup.cukru a 3 dkg poloh.mouky do šlehaných žloutků se přidá 3 lžíce horké vody pak se pokračuje jako u piškotu.Nejlepší pudink je Zlatý klas dnes se dá už koupit také u nás,Mám s ním ty nejlepší zkušenosti už asponˇ30 let.Já dávám jeden pudink 250 ml mléka.Nevím jestli jsem toho nenapsala moc,Připojuji se také ke gratulaci vše nej do dalších let.

    1. Díky za bezvadné rady, Julianno! Flo.

  92. Markéta says:

    Ráda bych se připojila k řadě gratulantů.
    Tvoje stránky jsem objevila před nedávnou dobou, ale přijdou mi velmi inspirativní a hodně obohacující. Je úžasné, jak vše do podrobna popíšeš a vysvětlíš, takže má člověk velkou šanci vyhnout se mnoha problémům.
    Za to vše díky!
    A zároveň vše nejlepší k druhým narozeninám ???? a mnoho inspirace pro další články a recepty ????

  93. Milá Flo,omlouvám se,tet budu 10týdnů články jen číst,vaření nebude,vařit bude manžel,možná že ti taky odepíše.Mam zlomené nohy v patách obě,tak budu prý 10týdnů na kriplkáře,ACH JO.Jsem zvědavá,jak to zvládne,většinou ty tvé recepty musím zkoušet,většinou chválí,no dohlídnu,a uvidíme Zdravím Jana

    1. Jani, co jsi prosím tě vyváděla? Tak pevné nervy a brzy opět pevné zdraví přeju! Flo.

  94. Iveta says:

    Flo.
    Dort se mi podařil. Akorát jsem jej neuměla tak hezky nazdobit.
    Iveta.

    1. Jsi skvělá, Iveto, díky za důvěru a za vyzkoušení. Flo.

  95. Neplecha says:

    Nahaté dorty teď hrozně letí, v poslední době nedělám vůbec nic jiného!

    Ten váš je krásný a gratuluju !

    NEPLECHA NA PLECHU

  96. Ahoj Flo, měla bych zvídavý dotaz. Dort jsem sic zvládla, ale ta potvora jaksi odmítla vypadat tak krásně nadýchaně a prostorně. Místo toho zůstala líně ležet na dně formy a rozřezat ho potom na díly byl poměrně očistec. Kde se stala chyba :)? Děkuji!

    1. Aničko, buď jsi neměla dost našlehanou hmotu, nebo málo vyhřátou troubu, nebo jsi měla velmi širokou formu. Je něco z toho pravděpodobného?

  97. Hanka says:

    Flo, i ode mne gratulace – díky tvému klubu se mně i mé rodině změnil kulinářský život. Původní pohled na vaření – nutnost, se mění na úžasné dobrodružství – s pochopením základních kamenů vaření už nic není nemožné 🙂 Děkuji za tu velkou práci, kterou tu pro nás odvádíš.

  98. Všem vám z celého srdce děkuju za nádherná přání. Moc jste mě svými slovy potěšili a já vám slibuju, že vám zase za rok upeču dort 🙂 Kdybych vám všem odpovídala jednotlivě, tak se budu stále jen opakovat, doufám, že mi tuto hromadnou odpověď jednorázově prominete.

    Jste skvělí, moc si vážím toho, že si web i členství v E-mailovém klubu užíváte.

    S láskou,

    Flo.

  99. Martina says:

    Tak jsem neodolala a zkusila upéct dort podle tohoto receptu. Nebyl to můj první dort, ale rozhodně to byl první, u kterého jsem věděla, co proč dělám. A za to posílám, Flo, moc velký dík! Dopadl dobře až na jeden detail – nakonec to nebyl naked cake, protože se mi můj výtvor ze stran moc nelíbil, tak jsem strany potřela krémem:))))
    Ale jinak byl úžasný, hlavně chuťově. Ani nebyl příliš sladký, za což jsem byla moc ráda, prostě tak akorát. Takže recept rozhodně doporučuju, ať už děláte naháče nebo ne:))

    1. Martino, to je báječné, díky za vyzkoušení! Flo.

  100. Dominikaicaika says:

    Milá Flo,

    opožděně Ti také přeji vše nejlepší. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné tohle těsto použít i na patrový dort. Jestli není příliš měkké, aby udrželo i druhé a třetí patro? Je nějaké obecné pravidlo, která těsta mohou být používána na patrové dorty a která ne?

    Díky moc a pěkný den,

    Dominika

    1. Dominiko, na patrový dort bych raději vzala třené těsto, které je pevnější a unese toho víc. Tohle piškotové můžeš třeba použít na horní patro. Taky budeš potřebovat tužší krém, protože tenhle jemný a našlehaný pod tíhou vyšších pater vyteče. Někdy se tíha dortu řeší tak, že se vkládají neviditelné držáky pater, ale to už je spíš speciální pomůcka.

  101. Vlaďka says:

    Milá Flo, dnes jsem zkusila tvůj dort, mám větší formu, tak jsem to prořízla jen jednou.Nechtělo se mi dělat sirup,tak jsem ho promazala marmeládou. Je výborný, až na to, že se mi po vytažení z trouby propadl střed, ale to není chyba receptu.

    1. Vlaďko, hádám, že to asi chtělo ještě trochu propéct. Ale stejně děkuju za vyzkoušení, jsem ráda, že ti chutná.

  102. Lenka says:

    Dobrý den,
    budu zkoušet neteři k narozkám a rovnou dva…dotaz,možná hloupý-žloutky přidáváme syrové,či rozšlehané?
    děkuji a hodně sil do další práce

    1. Lenko, já si nejsem přesně jistá, co mám rozumět pod pojmem rozšlehané žloutky, každopádně do mísy přijdou žloutky tak jak jsou, vyklepnuté z vajíčka a zbavené bílku. Není třeba je nijak upravovat, vařit ani rozšlehávat.

    2. lenka says:

      Omlouvám se-napsala jsem nejasně-byla jsem zvyklá šlehat bílky a zvlášt šlehat žloutky -.a ty ušlehané přidat do bílků,ted už vím,děkuji za srozumitelnou odpověď

  103. Martina says:

    Este by som pomohla radou, ktoru ma naucili na kurze zdobenia tort. Hlavne ked je prilis velka forma, casto sa stava, ze cesto sa pecie nerovnomerne (na kraji je suche a nizke, v strede vybehne „kopec“). Pomoze trochu schladit kraj – staci nejaku staru utierku nastrihat na pasy, tie pred pecenim poriadne namocit do vody a omotat okolo formy. Forma je tym aspon trochu chladena a kolac sa pecie rovnomernejsie – nepripecie sa tak rychlo k okraju. Fakt to funguje (oni na to predavaju take specialne pasy, ale naozaj staci ta utierka). Ked je forma naozaj velmi velmi velka, tak na to uz pouzivaju taku specialny kovovy „stred“ ktory sa vlozi do cesta v strede, aby trochu vyrovnal to zahrievanie…ale to asi plati skor pri velkych tortach a doma bez toho prezijete.

    1. Martino, to jsou cenné rady, díky za doplnění.

  104. Renata says:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by místo čerstvého ovoce šlo dort potřít dovnitř trochou marmelády pod krém?

  105. Renáta says:

    Když mám formu o průměru 20 cm, bude stačit navýšení surovin o třetinu nebo více? Děkuji

    1. Já bych to navýšila maximálně o 20 procent. Anebo bych nechala být, jak je.

  106. Eliška says:

    Dobrý den,

    potřebuji upéct 2 patrový nahý dort.Použila byste tento korpus i na něj? a jednotlivá patra asi raději vyztužit že? Děkuji Eliška

    1. Eliško, nepoužila. Je poměrně měkký a lehký, patrový dort bude myslím potřebovat něco hutnějšího ve stylu třeného těsta. Leda by byl dort sestavený pomocí etažéru, tj.každé patro by leželo na svém vlastním podnosu.

  107. Milá Flo,

    fantastické těsto, krásně nabyl, není co dodat :-).
    Těším se až ho naplním a nazdobím a oslavím taky své narozeniny.

    Krásné jarní dny přeji
    Iva

    1. Ivo, tak gratuluju, k narozkám i k dortu.

  108. Lída says:

    Blahopřeji k výročí a díky za všechny skvělé recepty. Těším se vždy na čtvrtek, jaké překvapení v podobě super receptu pro nás máš.

    1. Lído, tak to se můžeš spolehnout, že i já se pokaždé těším 🙂 Díky a krásný den.

  109. Lidka says:

    Taky se přidávám ke gratulantům, děkuji za inspiraci a přeji hodně nápadů a spokojených „uživatelů“ :-). L.
    Dort vyzkouším na narozeniny dětí – pak dám vědět, jaký měl ohlas :-).

    1. Lidko, tak to výhledově přeju velmi vydařené narozeniny! Flo.

  110. janatka.krinice says:

    Zase jeden z lehčích dortů na zdobení, není tolik práce s vymýšlením co a jak ozdobit a poslední dobou jsou velice populární. Mám vyzkoušené a také se povedl, chutnal.

    1. Máš naprostou pravdu, je to snadné na zdobení a to se vždycky počítá 🙂

  111. Petra says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za inspiraci. Taky redukuji prášek do pečiva v piškotovém těstě, ale zbaběle jsem tam vzdy alespoň špetku propašovala. Ale Tobě věřím, příště to bude bez prášku. Myslíš, že to bude fungovat i na rolady? Když si chci splhnout u manžela, tak je nejlepší piskotova rolada jen s marmeladou. Ale dorty u nás také letí.
    Jinak také moc gratuluji k výročí. Sice se neznáme celé 2 roky, ale přibrala jsem Tě do rodiny velice rychle. Když hledám nový nápad na oběd, tak prvne hledam u Tebe. Teprve když neuspeju, teprve pak koukam jinde. Je obdivuhodné týden co týden vymýšlet něco nového. Já občas zoufale vymýšlím, co uvařit a Ty sypes super nápady z rukavu na pohled tak lehce. Tak nám všem přeju, at máš stále spoustu inspirace a nápadů.
    Petra

    1. Petro, na rolády mám trochu jiné piškotové těsto, poněkud vláčnější, aby šlo srolovat bez popraskání. Myslím, že je v Kuchařce pro dceru, ale jednou ho přidám i sem, až přijde ten správný okamžik.

      A děkuju za přízeň! Flo.

  112. Ahoj, uz dlhsie hladam recept na nahu tortu a tento mi prisiel vhod. Chcem sa ale spytat, na aku velku formu je to mnozstvo cesta? dakujem Jana

    1. Jani, píšu to přímo v článku v bodě nazvaném FORMA NA DORT.

  113. Dorty obecně nepeču, protože mne to nebaví. Maminka však slaví 70. narozeniny a jako milovnice krémových dortů si zaslouží něco víc, než nejistý výsledek z cukrárny. Váš nápad se mi velmi hodí a důkladně popsaný postup určitě pomůže k famóznímu výsledku a velké radosti:-). Děkuji.

    1. Mamince všechno nejlepší! Flo.

  114. Dobrý den. Dort vypadá nádherne ???? určíte ho udělám na nedělní oslavu. Jen jsem se chtěla zeptat jestli je možné do základu masloveho kremu přimíchat třeba tvaroh? Nebude to moc těžké? A jak na to nejlépe a jaky tvaroh?
    Mockrát děkuji za odpověď.

    1. Katko, do máslového základu se dá přimíchat ledacos, nejen pudink. Stačí, aby to mělo pokojovu teplotu, jinak se to nespojí s máslem a krém bude sražený. Takže jde i tvaroh. Těžké to nebude, když to není těžké ani s pudinkem. Tvaroh by měl být měkký, odkapaný, bez zbytečné volné tekutiny, a začala bych s 250 g. Pak uvidíte, zda chcete přimíchat ještě víc.

  115. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, v jakém poměru by byl pudinkový krém s tvarohem? Také klasicky puding z půllitru a zamíchat tvaroh? Někde jsem se dočetla,že dát dva sáčky pudingu do půllitru mléka…?? Nejspíš nebudu mít tolik času míchat máslový krém 🙁 Moc děkuji a přeji hodně úspěchů.

    1. Pudinkový krém s tvarohem? To asi neznám. Je možné udělat máslový krém s pudinkem nebo máslový krém s tvarohem. Nebo máslový krém s obojím. Poměry másla a toho ostatního musí zůstat.

  116. Romana says:

    Krásný den, dort je výborný! Právě jsem ho dopekla 🙂 měla bych jen otázku na profesionála 🙂 jak je možné ze se mi propadl? Je hrozně křehounký, az budu promazavat bojím se, že se mi rozpadne, sotva jsem ho prokrajela. Čím je to možné? 😉
    Děkuji a přeji hodně úspěchů 🙂
    R.

    1. Romano, třeba bude odpověď tady: sražené těsto. Asi bych musela přípravu vidět, abych dokázala odpovědět přesněji.

  117. Kateřina says:

    Dobrý den paní Flo,
    prosím, jak mám udělat extra hnědý korpus? Podle Vašeho návodu jsem dvě lžíce mouky nahradila dvěma lžícemi kakaa, ale těsto je hodně světle hnědé. Když bych přidala více kakaa, tak by se mohl korpus vysušit, nebo kdybych přidala hodně nastrouhané čokolády, tak by už bylo těsto moc těžké?Co myslíte? Děkuji!

    1. Kateřino, dvě lžíce kakaa jsou dost. Určitě jste měla kakao, které je světlé a tedy nebarví. Doporučuju koupit tmavší kakao, pak bude korpus hnědý jedna radost. Čokoládou by to opravdu ztěžklo.

  118. Kateřina says:

    Děkuji za odpověď, ale troufnu si říct, že kakao jsem měla opravdu kvalitní. Kupuji Van Houten nebo bio z DM drogerie. Je tedy nějaké jiné, které byste mi doporučila?

  119. Dobrý den,
    už několikrát jsem pekla světlý korpus a vždy se povedl. Ale tmavý ještě nikdy. Jakmile přidám kakao nebo trochu rozpuštěné čokolády, těsto začne hned klesat. Korpus je pak dobrý, ale dost hutný, na výšku asi poloviční oproti světlému. Kde může být chyba?

    1. Jani, kakao je potřeba vyměnit za část mouky, nikoli přidat navíc.

      Čokoláda obsahuje tuk, takže udělá těsto podstatně těžší, tu bych do piškotového těsta vážně nepřilévala.

  120. Markéta says:

    Hned jak jsem recept objevila šla jsem ho zkusit.
    Je velmi podobný tomu co dělá máma, a tak jsem si ho podle toho trochu poupravit. Nemusí se šlehat sníh a pak přidávat žloutky. Můžou se prostě vyšlehat vejce z cukrem. Ale jinak děkuji dort byl výborný.

  121. Hanka says:

    Dobrý den,
    zkoušela jsem Váš recept na piškotový korpus vč. postupu přípravy – vyšlehat bílky s cukrem, do toho přidat žloutky (pochopila jsem, že nerozšlehané) a pak mouku. S výsledkem jsem byla spokojená, dort nám všem chutnal. Slyšela jsem ale ještě o trochu jiném postupu přípravy piškotového těsta. Že se cca 15 minut šlehají žloutky s cukrem a to se pak přidá do vyšlehaného sněhu a pak mouka. Máte toto odzkoušeno? Jaký je rozdíl mezi takto různě připravenými piškoty? A případně pokud můžete ještě doplnit, jaký je rozdíl mezi vaším receptem na piškotové těsto a recepty, kde je i tuk. Například na co se to které těsto hodí. Díky.

  122. Flo, děkuji, naprostá pecka. Korpus udrží navlhčení šťávou a tři patra….zde https://www.labuznik.cz/recept/bezovo-citronovy-nahy-dortik/ dííííky moc.

    Tím asi odpovídám i Hance – viz poslední příspěvek. Tento postup – šlehání bílků pak + cukr a pak na velmi pomalou rychlost žloutky a sypké části mi na dortový korpus přijde ideální. Nepochybuji o tom, že Flo zná i postup šlehání bílků a žloutků zvlášť, možná lepší volba když lijeme na plech a neprokrajujeme a zdobíme jen navrchu…..S tukem už to podle mne není piškot….

  123. Luisa says:

    Lze z tohoto typu dortu upéct i dvoupatrový? Děkuji 🙂

    1. Luiso, byla bych s tím opatrná, tohle těsto je poměrně lehké, čili ne moc hutné, a nemuselo by dvě patra unést. Možná by se to dalo vyřešit nějakým prokladem pevnější podložkou.

  124. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda je možné z tohoto těsta udělat cupcaky, případně, na jaké množství by to asi tak vystačilo? Dort jsem v životě nepekla a navíc nemám formu a odvahu zkoušet hned narozeninový dort. Děkuji za odpověď.

    1. Katko, na cupcaky bych asi spíš zvolila hutnější těsto, konkrétně třené, jako třeba na bábovku.

  125. Dobrý den, prosím – jakým sirupem potíráte korpus ? Cukr a voda ? Děkuji moc, vaše recepty a rady jsou úžasné 🙂

    1. Ilono, recept na citronový sirup je přímo v receptu na konci článku, další obměny podle něj vymyslíte snadno 🙂 A děkuju! Flo.

  126. Dobrý den,
    dort byl výborný. Chci se zeptat, proč se přidává ten škrob, jakou to má výhodu proti obyčejné mouce?
    Děkuju za odpověď – a za recepty, jsou skvělé!

  127. Muzu se prosim zeptat jaky druh pudinku? Mate takovy naruzovely,tak me napadl jahodovy nebo cim to je? A jakou znacku pouzivate a jeste posledni dotaz,cetla jsem v komentarich,ze dat radeji mene mleka,ze se muze krem srazit..kolik tedy dat mleka? 🙂 dekuji za odpoved,rada bych udelala dort dceram k 1. a 3. narozeninam,maji ve stejny den,tak to vezmu naráz 🙂

    1. Dano, určitě to byl jahodový nebo malinový, nejraději mám značku Dr. Oetker, je spolehlivá. Když dáte mléko podle mého receptu, když bude pudink vychlazený na pokojovou teplotu a když ho budete do utřeného másla zašlehávat postupně, tak se krém nesrazí.

  128. Lucie says:

    Mila Florentyno, nevite, jestli je tento korpus vhodny pro potazeni marcipanem? Predem dekuji za odpoved.
    Pekny den,
    Lucie 🙂

    1. Ano, ale bylo by fajn dát pod marcipán vrstvu krému.

  129. Verča Tichá says:

    Recept vypadá skvěle, chystám se dort udělat dceři k druhým narozeninám :-). Jen se chci zeptat – udrží piškotový korpus víc pater? Planujeme velkou oslavu a tak chci udělat třípatrový dort :-).

    1. Tři patra už jsou docela dost, asi by nebylo od věci zvážit spíš třený korpus, který je pevnější a hutnější a tedy má i větší nosnost. Možná by se hodilo zeptat na specializovaných fórech zkušených dortařek a pekařek, já se držím maximálně dvou pater, na větší výkony si netroufám 🙂

  130. arucidu lena says:

    je dekuji mooooooc a ja myslela ze lepsi vice mouky taky davam nekdy kuk.moucku asi je ten problem v bilcich ja nedavam cukr ten sleham az se zloutky takze mam vynechat vodu pristi tyden zkusim az budeme mit nase velikonoce jeste jednou diiiik jses super

  131. Rozálie says:

    Dobrý den. Pokud bych chtěla péct dorty dva, tak je lepší zadělávat těsto zvlášť, než aby stálo a čekalo na volnou troubu, že?

    Děkuji

  132. Kristýna says:

    Může se tento recept použít i pro třípatrový dort?

    1. Kristýno, pro třípatrový dort bych spíš volila korpusy z třeného těsta, ty jsou tužší a pevnější. Mám trochu strach, aby tohle piškotové těsto uneslo váhu dvou pater nad ním.

  133. Dobry den,slo by upect piškotové testo bez cukru? Hledam inspiraci na dort k 1. narozeninam. Dekuji

  134. Dobrý den, chci se zeptat, jestli mi poradíte 🙂 vždy, když peču tento korpus, udělá se mi nahoře krusta, ktera praská a musím ji seříznout. Kde dělám chybu? Péct na min? Díky 🙂

  135. Michaela says:

    Mohla bych vás poprosit o radu, jak přepočítavat suroviny, pro jiný průměr dortu? Vaše schopnost vaření a především schopnost laického, sympatického podání je neuvěřitelná. Děkuji

  136. Hezký večer přeji, chtěla bych se zeptat, jakou funkci plní v těstě ten kukuřičný škob? 🙂

  137. Dobrý večer,

    dotaz na potažení marcipánem už tu byl ale ráda bych se ještě zeptala, jestli můžu přímo tento krém dát pod marcipán – aby marcipán nezačal téct? Chci dortík upéct k prvním narozeninám syna.
    Děkuji

    1. Ano, jde to dát pod marcipán, ale je lepší krém namazat na korpus jen hodně natenko, v podstatě jako vrstvičku lepidla, aby měl marcipán k čemu přilnout a neprosvítaly drobky, a tloušťku marcipánu mít kolem 3 mm.

  138. Blanka says:

    Během pečení otevíráte troubu a zkoušíte jestli je už upečený?

    Blanka

    1. Blanko, vždycky až ke konci pečení.

  139. Dobrý den,
    jakou výšku má prosím Váš dort (resp. jaká je výška při jakém průměru formy)? Dostala jsem za úkol upéct 4 patrový dort, ale po přečtení komentářů bych spíš udělala 4 takovéto menší dortíky. Snad se to bude dělat tak dobře jako se to čte :-))
    Děkuji a peji hezký den.

  140. Petra says:

    Dobry den, ráda bych tento dort upekla mamce k narozeninám. Jen nemám malou formu na dort. Můžu upéct korpus na plechu a pak vykrojit 3-4 malé kruhy? Nebo by mi někdo poradil jiný fígl? Děkuju.

  141. Dobrý večer,Flo,
    zaujal mne tento dort,chci péci pro 7letou vnučku k narozeninám,přijedou na návštěvu.Mohu použít špaldovou mouku,ne celozrnnou, hodí se na piškotové těsto?
    Dík za odpověď Jarka

  142. Dort vypadá překrásně. Ale jestli se nepletu tak ten narůžovělý květ je Helleborus. A ten je celý jedovatý. Květy jedovatých rostlin asi nejsou coby dekorace nejlepší, i když vypadají krásně 🙂

  143. Ahoj Flo,

    recept vypada uzasne, rada ho vyzkousim, ale tady v Nizozemi nemaji polohrubou mouku a v polskem obchode si nikdy neumim vybrat tu spravnou, co by odpovidala nasi. Povede se i z hladke mouky anebo nevis, co s ni smichat, aby byla polohruba? S detskou krupickou?

    Dekuju za odpoved a za uzasne recepty 🙂

    1. Povede se i z hladké, neboj. Držím palce 🙂

  144. Krásný den Flo,

    po delší době jsem si řekla, že opět zkusím tenhle dort, ale stejně jako minule mám na vrchu hodně křehkou a křupavou krustu, poradíte mi, prosím, co dělám špatně? 🙂

    Zároveň bych ráda udělala krém s lesním ovocem – připravila jsem si základ krému od vás a ráda bych do něj přidala ovocný rozvar (přeci jen není sezóna čerstvého ovoce). Jen si nejsem jistá v jakém poměru a zda ovoce rozvařit nebo i do něj přidat cukr.

    Budu moc ráda za odpověď, chystám ho přítelovi na narozky, tak se modlím, aby se povedl 😀

    Krásný den
    Týna

  145. Tak dnes jsem pekla tento dort, celkem teda 3x. To že nevyteče, není pravda. Mně teda vytekl a to úplně. Nakonec manžel připevnil pečící papír drátem a povedlo se 😀

  146. Dortík se povedl, mockrát děkuji za tento recept, je úžasný. Hledala jsem dlouho něco takového a konečně taky našla ?. Můžu se akorát zeptat kde bych mohla koupit jedlé květiny, nemohu najít?.

  147. Michaela says:

    Dobré odpoledne,

    jsem si vědoma, že tento dort tady na webu máte už dlouho, ale já jsem vaše fanynka krátce (lockdown :D) a od té doby hledám každý recept, který mě napadne zde.

    Chtěla bych tu jen zanechat krátký komentář, že recept je krásně sepsaný, pochopitelný a dort se povedl skvěle 🙂

    Moc děkuji a těším se na další vaření či pečení podle vás 🙂

    Krásný den Michaela

  148. Náhodou jsem narazila na Váš dortík a máte ho moc krásný.

  149. Mam stejnou zkusenost s kakaem jako slecna vyse. Dala jsem velkorysou 1 lzici kakaa misto mouky aby byla gramaz zachovana, ale opravdu je testo polovicni, pujde rozkrojit jen jednim rezem. Opravdu mate tento recept vyzkouseny i pro tmavy korpus? Presne jsem dodrzela postup i jsem pridala trochu kypriciho prasku pro jistotu

  150. Lucie says:

    Tak u mě to bohužel nedopadlo dobře ani s krémem, zapomněla jsem dát lžíci másla do pudinku a i když jsem jinak vše dodržela (teplota apod.), po ztuhnutí je krém samé máslo, těžký, přeslazený, téměř se to nedá jíst :-/ taky mi v receptu chybí informace jestli se má máslo šlehat z ledničky nebo jej nechat chvíli v pokojové teplotě.
    Příště tento krém asi už pokoušet nebudu, škoda surovin.

  151. Blanka Oborská says:

    Ahoj! Zajímalo by mě proč se pro tento dort kombinuje mouka se škrobem? Asi to má důvod, ale nenašla jsem.. děkuji! B.

  152. Dobrý den,
    dort vypadá skvěle. Myslíte, že by recept fungoval i bez laktózy (tzn. beźaktózové mléko a máslo, jinak vše jako popsané)?
    Děkuji moc a hezký den 🙂
    Nela

  153. Milada says:

    Prosím co dělám špatně? Našlehám do husta bílky, je toho plná mísa. Pak ja řidám vejce a mouh´ku tak to spadne. V troubě to zase trochu naběhne a pak zase spadne. Čím to je? Děkuji

  154. Milena says:

    Pomoc prosím kdokoliv odpovězte! ?

    Dělala jsem už korpus 2x a pokaždé byl doslova suchý jako cesta.

    V čem jsem mohla udělat chybu? Gramáž vždy dodržuji.

    Napadá mě snad dát o vejce navíc.

    Jsem jediná? 😀 Kdo ma vždy korpus suchý jsem zoufalá.

    Jinak děkuji za recept ?

  155. Magdalena says:

    Tak jsem konecne nasla odvahu vyzkouset tvuj recept, trosku jsem se bala toho skrobu, nevim proc, asi kvuli chuti? Korpus se povedl vyborne, cast mouky jsem nahradila cernym kakaem, ale použila jsem i prasek do peciva, pro jistotu. Musela jsem, ale delat dvojitou davku:-) aby na mne zbylo. Take si myslim, ze dort ma byt sladky a ta lzice cukru uz na kalorie nema moc velky vliv. Takze jsem byla rada za typ na cukrovy syrup, ktery sem doplnila o marmeladu. „Maslove kremy“ take nemam rada, ale hlavni problem je v tom, ze nejsou z masla, ale vetsinou z rostlineho tuku, na chuti je to velmi znat a navic se dort pro mne stava jaksi neztravitelny a boli me z nej bricho, podle mne za to muze ten ztuzeny tuk. Krem delam z mascarpone a slehacky pomer jak mi vyjde vetsinou 1:1, sleham soucasne, dosladim. Drzi perfektně, nemusim pouzivat zadny ztuzovac a podobne, vetsinou ho doplnim ovocem. Dort delam vysoky, takový ten vyssi nez sirsi. Nekdy zkusim i tvuj pudinkovy. Take mam rada krem ze zerve nebo tvarohu napr k mrkvovemu dortu nebo jen slehacku, ale bez ztuzovace. Dekuji za recept a podrobny popis

  156. Karolína says:

    Dobrý den chci se zeptat jestli bych si mohla krém připravit den předem, jestli se s ním náhodu nic nestane když bych ho dala do lednice a následně další den vytahla

  157. Klaudie says:

    Dort se povedl asi jak měl, ale chuťově dobrý není. Znovu už bych ho nedělala.. škoda.

  158. Tereza says:

    Dobry den,
    Dort je bajecny a povedl se i mne-antipekarce…potrebovala bych jen poradit, pokud si korpus upecu dva dny dopredu, vydrzi zabaleny do folie az do promazavani, cili cca den a pul, aniz by vyschl?
    Dekuji, Crhova

  159. Michaela says:

    Dobry den, pojme prosim jedno maslo i vetsi mnozstvi pudingu nez je uvedeno? Nebo pri vetsi potrebe kremu je nutne zvysit i maslo? Dekuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close