České děti jsou v napjatém očekávání, neboť už za pár dní, v pondělí 2. září, se mohou těšit na nástup do školy. A to pro mnohé z nich znamená obědy ve školní jídelně. Myslím, že to nebude dlouho trvat, než na otázku, co bylo k obědu, padne odpověď – dneska to bylo skvělé, měli jsme dukátové buchtičky.
Takže, milí rodičové, vydrhněte svým ratolestem aktovky a penály, vylovte školní pomůcky, pořiďte náhrady za ty chybějící a rozbité a taky si kromě šampaňského kupte kostičku droždí a karton vajec, protože návrat potomků do školy je třeba náležitě oslavit.
Buchtičky s krémem – kulturní rozbor
Buchtičky s krémem jsou známé duo, které dovede svému publiku udělat obrovskou radost. Kdysi jsem měla tu čest udělat s touhle dvoučlennou sestavou rozhovor, konkrétně to bylo už v roce 2007. Snad ode mne není příliš troufalé znovu tento text oprášit.
Florentýna: Myslím, že všichni v téhle zemi znají buchtičky s krémem. Jste nezaměnitelní a jedineční. Přesto mi připadá, že často vystupujete v různém složení. Proč to?
Buchtička: Máš pravdu. Lidi si často pletou Šodó s Krémem. Přitom jsou oba tak rozdílní (chichotá se).
Krém: Kdysi dávno si mě se Šodó spletla vedoucí školní jídelny ve Velkém Zmatlíkově. Napsala ho na jídelní lístek, přitom jsem ten den měl být na řadě já. Kuchařky ale podaly skvělý výkon, takže všichni strávníci byli spokojení a mluvili o mně jako o naprosto skvělém a úchvatném Šodó. Od té doby si nás hodně lidí plete a vůbec neví, že je mezi námi obrovský rozdíl.
Florentýna: A v čem se tedy tolik lišíte?
Buchtička: Vážně to chceš vědět? Krém dokáže být tak jemný a…
Krém (rychle skočí Buchtičce do řeči): Šodó má úplně jinou povahu a taky jinak vypadá. Podívej se na mě, jsem samá piha, jako kdyby mě někdo posypal vanilkou. Šodó nemá pihu ani jednu, ale zase je nezapomenutelný jinak. A hlavně potřebuje víno, aby se mohl ukázat na veřejnosti. Když v sobě nemá několik deci, tak to prostě není on.
Florentýna: Slyšela jsem, že prý se někdy necháváš zastupovat vanilkovým pudinkem…
Buchtička (zbledne): Kdo to říkal?
Krém: Bohužel o tomto problému vím. Takhle nám pověst kazí někdo, kdo se za nás vydává. Zjistil jsem si jeho jméno, říká si Pudink Řídký. Těžko můžu přesvědčit publikum o svých kvalitách, když mu stačí laciné a snadno dostupné napodobeniny. Přitom naše poznávací znamení jsou nepřehlídnutelná, od Pudinku Řídkého mě odlišuje nejen pravá vanilka, ale i sametová hebkost žloutků. Pudink, aby byl aspoň trochu v kondici, se musí nadopovat škrobem a vanilínem a barvivem. Já bych se takových věcí ani nedotknul.
Florentýna: A jak ty to děláš, buchtičko, že tak krásně vypadáš a jsi v parádní kondici?
Buchtička: Věnuju tomu spoustu času a námahy, ale zároveň taky hodně odpočívám. Relaxuju kdy můžu, hlavně před vystoupením. Dám si pořádnou masáž celého těla, aspoň desetiminutovou. Pak se zavřu někam do klidu a nejmíň hodinu jen tak ležím a medituju. Obrovsky mi u toho naroste sebevědomí. Pak si znovu zajdu na masáž, tentokrát už jen kratší, nechám se připravit na vystoupení, uložím se na plech a znovu odpočívám. Nakonec trocha solárka kvůli barvě a všichni pak říkají, že jsem k sežrání.
Krém: Do toho já jí vůbec nemluvím, připravujeme se každý zvlášť a nezávisle. Já se potřebuju zahřát jenom trošku a nesmím to přehnat. Ale buchta je to pěkná, to jo.
Florentýna: Kdy jste se vlastně dali dohromady?
Oba: Dávno!
Krém: To je tak dávno, že si na to skoro nevzpomínám, vždyť nejsem nejmladší. Ale psala o nás už Magdalena Dobromila, takže to muselo být ještě před tím, než její kniha vyšla. Šodó (titulovala ho Šató) vystupoval tehdy samostatně a přidal se k nám až později. Zaměřuje se spíš na dospělé publikum. Bohužel se mu v minulém režimu příliš nedařilo, protože do sebe lil děsná vína, a tak se potuloval spíš na okraji zájmu. Teď se situace trochu mění a on se začíná znovu vypracovávat na jedinečného šarmantního společníka. Dá se na něj narazit čím dál častěji i v lepších společnostech. Někdy tu dokonce vystupuje jeho italský bratranec Zabaione, ale i oni je spíš sólista a doprovází ho nanejvýš banda piškotů. Sem tam přijede francouzský strýček Sabayon, s tím je to podobné. Je to taková zvláštní rodina, která bez vína vůbec nemůže existovat.
Florentýna: Díky za váš čas, nebudu vás déle zdržovat. Vidím, že se k vám sbíhají davy mladých fanoušků, užijte si jejich přízeň a zase brzy na viděnou v mojí kuchyni.
Krém: Taky děkujeme. Buchtičko? Buchtičko! Kde jsi?!? Děcka, nevrhejte se na mě tak!
Buchtičky s krémem v kuchařských souvislostech
Těsto na buchtičky se v zásadě moc neliší od těsta na klasické kynuté plněné buchty. Protože už jsem o nich psala, všechny detaily a důležité okamžiky k jeho přípravě, hnětení, kynutí a pečení najdete zde: Kynuté buchty pro úplné začátečníky.
Nic nezkazíte, když vyjdete z receptu, na který jsem se právě odkázala, jen množství surovin snížíte na polovinu (pokud zrovna nekrmíte celou armádu). Já vám dnes přidávám recept s trochu jinými poměry surovin. Buchtičky se neplní, takže není na škodu, když je těsto vlhčí a vláčnější.
Dokonce o tolik vlhčí a vláčnější, že se s ním zdánlivě nedá pracovat, protože lepí. Nenechte se tím zaskočit. Pokud budete s těstem manipulovat rychle a trochu si ho při tvarování podsypete moukou, nestihne se lepit. Snadno ho dostanete v podobě rozválených hadů na plech…
… a na plechu ho pak jednoduše rozkrájíte na kousky.
Nejvíc legrace si ovšem užijete při přípravě krému.
Žloutkový krém
Říká se mu žloutkový krém (nebo taky crème anglaise), protože jeho správnou hustotu zajišťují žloutky. Ty se musí ohřát, aby začaly houstnout, ovšem nesmí se přehřát, to už by se srazily a přestaly by plnit svou zahušťující úlohu. Čili nejtěžší na celém receptu je udržet množství tepla na uzdě a zajistit, aby se žloutky zahřály tak akorát – ani málo, ani moc.
Přes tohle omezení se jedná o jednodušší omáčku, než je třeba holandská omáčka k masu. U žloutkového krému nemusíte stavět vodní lázeň, jde to i bez ní a všechno je rychle hotové. Stačí hrnec, vařečka a cedník.
Do žloutkového krému patří pouze mléko (případně mléko a smetana), cukr, vanilka a žloutky.
Mléko se s polovinou cukru a s vanilkou zahřeje k varu, žloutky se rozmíchají se zbytkem cukru.
A pak se to musí šikovně spojit, aby se žloutky teplem nesrazily. Dělá se to tak, že se třetina horkého mléka postupně přilévá ke žloutkům, přičemž se vše stále bedlivě šlehá. Tím se žloutky zahřejí a připraví na ještě víc tepla. Pak se mléčné žloutky zase nalévají zpět ke zbytku horkého mléka.
Nakonec se celá směs ještě opatrně a krátce zahřívá – za stálého dozoru a nepřetržitého míchání – až zhoustne natolik, že pokryje zadní stranu vařečky. To je takový trochu nejasný kuchařský termín, který naznačuje, že když po zadní straně vařečky přejedete prstem, v omáčce zůstane jasná stopa, která se neslije dohromady.
Každopádně v tomto okamžiku je potřeba přestat se zahříváním, protože další teplo už by bylo na žloutky moc. Zhoustlý krém odstavte a ještě ho chvíli míchejte. To proto, že dno kastrůlku je horké, takže kdybyste krém nechali netknutě stát a vychládat, u dna se zahřeje moc, což způsobí sražení žloutků. Míchat byste měli tak dlouho, dokud i dno nevychladne na teplotu krému, čili aspoň minutu. Anebo si pomozte tím, že uvařený krém slijete přes cedník do misky. Ostatně cezení omáčce pomůže, takže to máte dvě mouchy jednou ranou.
Školnímu roku zdar!
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 60 g pískového cukru
- 80 g másla
- 100 ml vlažného mléka
- 2 vajíčka
- špetka soli
- půl lžičky strouhané citronové kůry
- špetka muškátového květu
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 kelímek (200 g) smetany na šlehání
- 8 žloutků z opravdu velkých vajec, případně 9 žloutků z vajec malých či středních
- 80 g cukru
- vnitřek z 1/2 vanilkového lusku, případně 1 sáček s pravým vanilkovým cukrem anebo 1 lžíce domácího vanilkového cukru
Postup
- Droždí posypte jednou lžičkou cukru, vidličkou rozšťouchejte a posléze rozmíchejte na tekutou kašičku. Přidejte lžíci mouky, trochu mléka, znovu rozmíchejte a nechte při normální pokoové teplotě 10 minut zpěnit na kvásek.
- Mouku prosijte do mísy, přidejte k ní zbývající cukr, sůl, kůru, květ, kvásek, vajíčka, tři čtvrtiny rozpuštěného (ale ne horkého) másla a vlažné mléko – ani to nesmí být horké, může mít nejvýše teplotu lidského těla, jinak droždí spaříte. Zadělejte na těsto takové konzistence, aby nebylo ani příliš řídké, ani drolivé. Vůbec nevadí, když se bude trochu lepit k míse a tvářit se, že se nedá v ruce hníst, raději než další moukou si pomozte vařečkou nebo robotem.
- Hněťte, i když je to docela nuda, aspoň deset minut, až bude těsto hebké a sametově jemné, nikoli hrubé. Uložte ho do mísy vytřené trochou oleje, zakryjte víkem nebo utěrkou a a nechte hodinu kynout.
- Pekáček o rozměrech zhruba 20 x 30 cm vymažte částí zbývajícího másla. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce podsypte moukou a krátce prohněťte, abyste z něj vyhnali všechen vzduch. Rozdělte na pět nebo šest dílů a z každého vyválejte váleček dlouhý jako pekáček. Přeneste válečky do pekáčku, potřete ze všech stran zbytkem rozpuštěného másla a potom rozkrájejte na kousky velikosti buchtiček. Nechte znovu 20-30 minut kynout, až se objem těsta skoro zdvojnásobí.
- Troubu vyhřejte na 180 stupňů (bez horkovzdušného oběhu), vložte do ní pekáček a pečte 10 minut. Po této době snižte teplotu na 160 stupňů a dopékejte dalších 15-20 minut, až budou buchtičky na povrchu krásně zezlátlé a na dotyk pružné a pevné.
- Zatímco se buchtičky pečou, nalijte do hrnce mléko a smetanu, přidejte vanilku a polovinu cukru a přiveďte k varu. V misce smíchejte žloutky s druhou polovinou cukru.
- K rozmíchaným žloutkům postupně za stálého šlehání přilijte třetinu horkého mléka. Pak tuto směs zase pomalu a opět za stálého míchání metličkou vraťte do kastrůlku ke zbytku mléka a na mírném teple dál zahřívejte. Pečlivě šlehejte metličkou nebo míchejte vařečkou, dokud vše nezhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Pozor, nečekejte na hutnou konzistenci, ta není cílem. Přestaňte zahřívat ve chvíli, kdy krém začne pěkně ulpívat na zadní straně vařečky, takže na ní zůstane viditelná cestička po přejetí prstem.
- Krém odstavte a sceďte přes cedník, zbavíte se tak případných drobných sraženin a kousků úponů, kterými drží žloutky uprostřed bílku v syrovém vajíčku. Podávejte s upečenými buchtičkami. Až ochutnáte, pochopíte, o co s Pudinkem Řídkým přicházíte. Takhle nějak vypadá labužnický luxus.
Florentýno,
na ten rozhovor si pamatuju!! Kdysi dávno jsem ho někde vygooglila a moc se mi líbil. Říkala jsem si, proč se tu recept ještě neobjevil, když už je připravený… Moc bych si přála, abys mi to uvařil někdo jiný 🙂
Rozhovor je povedený, moc jsem se nasmála! Na buchtičky si velice dobře pamatuji právě ze školní jídelny a býval o ně boj. Doma je bohužel nedělám, musela bych je jíst sama, tak smím jen doufat v nějakou dobrou duši až pojedu do Čech.
Skvělý článek i recept ????????
Milá Florentýno,
škola sice začíná až v pondělí, ale už dnes máš jedničku s hvězdičkou. A kdybys připsala co s těmi bílky, tak ještě jednu hvězdu přidám
U nás se bílky spotřebují do vaječných omelet a jiných vaječných jídel z pánve, je tu příliš mnoho dětí ve vývinu 🙂 Jinak je krásné řešení třeba dort Pavlova, plus se bílky dají v pohodě mrazit – v tom případě ale po 2-3 kusech zvlášť a poznačit si na obal, kolik jich je uvnitř.
Rozhovor mi vykouzlil takovýhle :-))))) úsměv na tváři. Děkuji 🙂 A přeji všem hezký den :-))))
Ahoj, buchtičky s krémem jsem ve školní jídelně vždycky upřímně nenáviděla. Ale je to dáno tím, že nemám ráda puding a oni krém dělali z pudingu. Na tvoje buchtičky se ale chystám – samozřejmě se žloutkovým krémem. Chlapi doma se určitě budou olizovat až za ušima.
Ahoj Florentýnko, slintám si tu na tričko. Na buchtičky jsem si vzpomněla včera a říkala si, že je musím upéct. Kajícně se přiznám, že taky patřím k těm „pudinkovým“, protože jsem prostě nikdy nic jiného nejedla a vůbec mne nenapadlo, že existuje něco lepšího. Každopádně ve sklepě mám mooooóře vajíček, takže se asi o víkendu vrhnu na buchtičky s KRÉMEM.:-D
Dobrý – buchtičky na malý talířek jako dezert, jako sladká tečka za kusem flákoty s pořádnou přílohou – proč ne 🙂
Rozhovor moc príma 🙂
Mám tady vnuka, tak co bude zítra k obědu, je rozhodnuto. Dám si taky!!
Jééé, to jsem nejedla už spoustu let. Asi to budu muset vyzkoušet, jestli to bude chutnat tak báječně, jako když je dělala moje babička…
Moc dobré jídlo. A ten rozhovor mi dnes opravdu spravil náladu ???? Děkuji. M.
Flo si úžasná, každý štvrtok sa teším na tvoj mail. Toto nemá chybu u nás sa tvoje buchtičky volajú „Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom“
Super ďakujem za príjemný štvrtok.
Jarmila ????????????????????????
Rozhovor príma relax. Odreagovala jsem se a zasmála. Buchtičkám taky říkáme dukátové a ten krém je zlatistý. Jen co budu hlídat pravnoučka udělám mu buchtičky. On chce občas vzít ze školky po obědě a to neví,že bude mít jako svačinku u prababičky a pradědy takovou vymazlenou dobrotu. Doufám,že se mi povede. Flori,ty máš bezva nápady. Díky. Ala
Toto tady opravdu chybělo! Vřelé díky! A jak je to s tím šodó?
Šodó zase někdy příště, to chce samostatný článek 🙂
Ahoj Flo, rozhovor je fajn, ale toto jídlo jsem jedla naposledy snad ve škole, moje děti ani vnoučata o to nejeví zájem, takže nevařím.
Povedený rozhovor, príma recept – co víc dodat?
Ten rozhovor je moc vtipný. Já dávám přednost krému před šodó, i když mám víno ráda, tady mi trochu vadí.
Ten recept je super.
Zdravím Róza
Když jsem pracovala ve školce tak výborná paní kuchařka dělala buchtičky na plech 2x1m malé jako nehet na palci u ruky, vždy říkala že to jsou pravé dukátové buchtičky. Děkuji za článek a přeji všem pěkný víkend!!
Šodó je žloutkový krém s bílým vínem, nebo je ti složitější…? 🙂
Jinak krém lze místo cezení rozšlehat ručním šlehačem, pokud není zcela hladký. V naší školní jídelně se buchtičky příliš nedělaly a pokud ano, byly nic moc. Zato krupičná kaše „letěla“. Milá Florentýnko, tvůj recept zcela jiště co nejdřív zkusím. Vaření a plným (nejen) dětským bříškům zdar!
Ahoj Flo, buchtičky s krémem, vskutku dobré jídlo, které většina dětí miluje. Návod na buchtičky, které se dají tvarovat ze šišek – pro mě bezva nápad.Vždy jsem je motala jednu po druhé a ještě jsem si dávala záležet, aby byly stejné.Krém znám jen pudinkový, toto je pro mě novum. Uvidíme, co uvařím! Děkuji a zdravím Zdena
Dcera je miluje, jen se mi nikdy nedařilo udělat malé a nadýchané buchticky, takže zkusím podle tvého receptu a to už by bylo aby to nevyšlo ????
Zdravím Florentýnko, udělala jsi mi radost, buchtičky miluji, budu se řídit i tvými vychytávkami, to je každou buchtičku koulet zvlášť už nebudu a krém podle tebe také určitě bude lepší. Asi se zeptám svých buchtiček????????????. Moc hezky jsi to popsala, jsi nejen dobrá kuchařka, ale jsi i velice vtipná.????
Je to jiz 51 let co jsem opustil skolni skamna, ale staci videt foto buchticek se sodo, ci kremem, mojim uhlavnim nepritelem ve skolni jidelne ( teda predcila je jeste koprovka )
a muj zaludek se zacne ozyvat.Bohuzel ani sebelepsi recept stim uz nic neudela.:-)
Ahoj Flo.
Za tento recept moc děkuji.
I když mám dospělé děti, vařím jim Buchtičky s krémem z obchodu.
Tvá domácí kuchyně je kouzelná.
Přeji hezký nastávající den.Iveta.
Ahoj,
píšu Ti dnes poprvé, díky za dodávané recepty, velmi mě inspirují a ráda se – i ve svém věku – přiučím. Na to dnešním mě úplně nadchlo, jak jednoduše lze udělat krásné úhledné buchtičky, Já je dělala vždycky lžíčkou, jak mě naučila paní tchýně. Tohle „kouzlo“ mi ještě nikdo neprozradil A to se o vychytávky zajímám….Díky moc!!!
No to jsem se opravdu pobavila při rozhovoru buchtičky s krémem.Musím podotknout že
jsem vděčná za recept na buchtičky ,koukám že nejsem sama kdo se piplal s těstem a jednu kouličku po druhé je pracně ukládal po pekáče. Ještě dávno jsem se jako mladší holka snažila o tyto nadýchané upiplat na plech. Dovedeš si představit jak plánované ,,buchtičky „dopadly…placaté bochánky. Děkuji za jednodušší návod a a tip jak uvařit opravdový krém,protože i já jsem vařila pudingový.Přeji krásný víkend.Šárka
Super! Netušila jsem, že řídký pudink, krém a šodó jsou tři různé věci. 🙂
A líbí se mi trik s krájením na pekáči, doteď jsem vždycky pracně válela každou buchtičku zvlášť. A těším se na článek o šodó…
Zdravím, ráda bych krém udělala, ale bojím se neuvařených vajec pro malé dítě. Takže zůstaneme u pudinku. Snad až budou děti starší
Aničko, u vajec z obchodu je nákaza v podstatě vyloučena. Chovy jsou dokonale kontrolované. Obavy bych měla u nekontrolovaných domácích a polodomácích chovů.
Milá Anno, troufám si odpovědět za Flo. Jaká neuvařená vajíčka (žloutky) vždyť projdou tepelnou úpravou okolo 95° a dělala jsem to už nesčíslněkrát i dětem a je to výborné.
Marika
Manžel je lékař a říkal, že pokud neprojdou varem, tak v žádném případě.
Ahoj Flo,
právě jsem se vrátila z dovolené a tvůj mail a hlavně rozhovor mě upřimně pobavil.
Na buchtičky se moc těším, jen musím chvíli vydržet než přijde vnuk a spolu si je uděláme. Nevím jak to vydržím.
Ahoj Flo,krájení buchtiček na pekáčku je geniální,já vždycky koulela každou buchtičku zvlášť,to byla otravná práce.Mám chuť se do nich pustit,už jsem je dlouho nedělala.Ráda vyzkouším i žloutkový krém,určitě bude výborný.Děkuji za krásné počteníčko.
Děkuji za vtipné vysvětlení rozdílu mezi šodó a krémem. Vyzkoušela jsem na návštěvu a po prvotních rozpačitých pohledech nastalo opakované přidávání na talíř 🙂 Jasná volba pro příště.
Moc pěkně napsané, až jsem z toho dostala chuť.. Já dělám jen verzi s pudinkem s troškou rumu, jsem na to zvyklá z dětství, protože nám to ak dělala mamka. Ale docela bych vyzkoušela i verzi s krémem. Třeba časem. Rozhovor je vtipný, pobavil mě. Přeji krásný začátek školního týdne!
Ahoj Flo, krájení na pekáčku mě nikdy nenapadlo, takže půjdu vyzkoušet. Buchtičky budou mít určitě velký úspěch. Děkuji za inspiraci.
Ahoj Flo! Ten rozhovor nemá chybu :-))), rozesmála jsi i kolegy v práci. Nicméně jinak se k všeobecnému jásotu tentokrát nepřipojím, což rozhodně není Tvoje vina! Buchtičky ať už se šodó, pudinkem či žloutkovým krémem patří k trojici jídel, která prostě nedokážu pozřít (hned v závěsu jsou škubánky s mákem a polévka z chlebového kvásku, ze které mám trauma ještě po 20 letech). Žloutkovému krému jsem nikdy nepřišla na chuť, pořád tam prostě cítím ty polosyrové žloutky. Naštěstí doma o buchtičky nikdo nestojí, neboť manžel i kluci si je dokonale znechutili ze školní jídelny a z teplých sladkých jídel jsou ochotni konzumovat tak maximálně ovocné knedlíky – ty podle Tvého receptu měly velký úspěch ;-).
Buchtičky podle tohoto receptu jsem dělala poprvé a byly skutečně famózní! Jemné a hebké, daly se jíst „jen tak“. Jen krému bylo málo, takže jsem si ke zbylým buchtičkám, ó hrůzo, vypomohla krabičkovým vanilkovým krémem z IKEA. Jinak ten můj se krapánek srazil (přesto byl výborný), takže příště zkusím šlehat ve vodní lázni.
Milá Florentýno,
děkuji moc za tvé stránky, po 32 letech v kuchyni plus ty v dětství a za svobodna se konečně asi učím vařit. Minulý týden jsem poprvé v životě opustila vývar z tlakáče a tááááhla – úžasný! Kynuté šneky a loupáky za studena – nádherná sobotní rána s teplým pečivem! A dnes buchtičky – geniálně nakrájené v pekáčku! Jsem moc ráda, že tvé recepty sleduje i moje dcera, takže název naplněn 🙂 Konečně, já jsem taky pořád dcera 🙂
Naprosto dokonalý recept, jak na buchtičky, tak na krém…ten je tak skvělý, dokonce se povedl tak, že nebylo potřeba jej prepasirovat. Hladký, voňavý, geniální…Moc děkuji za skvělé recepty???
Milá Florentýno,
přestože mám děti již v pubertě, tak zatím jsem toto jídlo vždy odbyla nákupem buchtiček a pudinku. Tentokrát jsem si řekla, že vyzkouším Váš recept a opět jste nezklamala:-) Dcera mi dnes po obědě řekla, že lepší nikdy nejedla (ani u babičky). Buchtičky jdou rozkrajovat lžící a šódo je naprosto luxusní.
Recept si píši do svého sešitu a jdu hledat co vyzkouším příště.
Moc děkuji za Vaše skvělé recepty a postupy!
Dobry den, krem se mi srazil, ac jsem postup dodrzela,jen jsem delala z polovicni davky. Nevite cim to muze byt? Dekuji
Sražení vždycky znamená přemíru tepla. Poloviční dávka se rychleji prohřeje, takže potřebuje méně času v teple, plus je potřeba důsledně dbát na zbytkové teplo u dna, když se krém odstaví. Je potřeba ho ještě aspoň minutu preventivně míchat.
Zkuste příště přelít z hrnce do misky která bude „posazená“ v jiné misce s ledem. A stále míchat. Tip Thomase Kellera.
Zdravím Florentýnu, mám moc ráda vaše recepty,jen u buchtiček s krémem chybí pro ještě větší nebe v “ hubě “ přidat do krému 2 lžíce rumu ! ?
Dnes jsem si podle vaší předlohy udělala sladký oběd. Ještě teď se olizuji. Vždy po delším časem zapomenu jak jsem dělala krém,tak děkuji hlavně za recept na něj.
Dobrý den, mám dotaz, jestli je možné krém uchovat a opět ohřát.Dekuji moc za odpověď
Flo, dvakrát jsem zakládala čerstvé droždí tímto způsobem a dvakrát to nešlo, tak jsem se naštvala a udělala to tak jak umím bez nějakého hňácání vidličkou no a šlo to… Kvůli tomuto kroku jsem měla půl hodiny zpoždění. Pff
A taky jsem v receptu pěkně dlouho hledala co se stane s tou třetinou másla a odkud se vzal olej do mísy když v receptu žádný není..
Krém mě osobně přišel dobrý ale dost sladký, nicméně jsem zjistila že v originálu se dává 200 g cukru na 10 vajec (žloutků) a ty máš 80 g cukru na 9 vajec, takže asi je chyba ve mne.
Hezký den
Buchtičky občas dělám, krém maličko jinak.. ale co mne zaujalo, krájet válečky těsta v pekáčku! Válel jsem dosud každou zvlášť. Nejen že to trvalo , ale občas první nakynuly víc, nežli ty poslední. Už se těším jak si je zopáknu s novým postupem.
Karel