Lesklá zrcadlová poleva na dort (neboli mirror glaze)

Zrcadlová poleva na dort určitě neušla vaší pozornosti, pokud máte svůj účet na některé obrázkové sociální síti, jako je Facebook nebo Instagram. Leskne se a blyští jako právě vypulírované zrcadlo a dá se připravit snad v každé myslitelné barvě. A pokud jste ve zdobení dortů přibližně tak (ne)zruční jako já, je tu velká šance, že i přes vrozenou nešikovnost vyrobíte krásný dort, který jakoby vypadl z cukrářské vitríny.

Zrcadlová poleva (v anglicky mluvícím světě označovaná jako mirror glaze) se dá použít v podstatě na jakýkoli druh dortu. Stačí sáhnout po vašem oblíbeném receptu na korpus, po vašem oblíbeném receptu na krém a všechno to završit přelitím polevy přes hotové dílo.

Asi už nemusím dodávat, že závěrečné nalévání polevy na dort poskytuje ještě větší uspokojení i napětí než zakrojení do hotového dortu. Pokud jste zatím jen sbírali odvahu tuhle polevu vyzkoušet, anebo vás ani nenapadlo, že se vůbec dá něco takového vyrobit doma, pak právě pro vás jsou určeny následující řádky.

Dá se to vyrobit a je to kupodivu až směšně snadné.

zrcadlová poleva na dort

Jak zrcadlová poleva funguje

Zrcadlová poleva se skládá jen z několika málo surovin, běžně dostupných. Stačí koupit kondenzované slazené mléko, bílou čokoládu, trochu cukru a želatiny a můžete jít směle na věc.

Pokud vám přijde, že je v nákupním seznamu příliš mnoho skrytého cukru, mám pro vás špatnou zprávu. Nedá se to ani ošidit, ani obejít. Správná konzistence polevy cukr vyžaduje. Jen tak je zrcadlová poleva dostatečně hladká, lesklá, tahavá, hustá a přilnavá. Jen tak vám udělá na dortu zrcadlo.

Když člověk peče sladkosti, pak počítá s tím, že jsou sladké, že se po nich přibírá a že to bude potřeba vyvážit brzkým pohybem. Dobrá zpráva ovšem je, že poleva, ač sladká, může konejšivě zahalovat dort, který už tak sladký není. Dá se totiž nalít na ledacos. Vnitřek dortu je jen a pouze na vás.

Celý postup na přípravu polevy je rychlý, bez zádrhelů, stačí se jen nebát. V pár krocích to vypadá takto:

  1. V kastrůlku se zahřeje společně voda, cukr a kondenzované mléko až k varu.
  2. Prášková želatina se nechá nabobtnat v trošce vody a pak se přimíchá do horké směsi v kastrůlku.
  3. Po rozpuštění želatiny se v horké směsi rozpustí i čokoláda. Vznikne hladká teplá poleva.
  4. Pokud máte rádi barvičky, teplou polevu lze obarvit potravinářským gelovým barvivem. Nutné to ovšem není.
  5. Polevu je třeba za občasného promíchávání nechat vychladnout na teplotu kolem 30 stupňů, kdy ještě teče, ale už má blízko k zatuhnutí. Tohle na rozdíl od předchozího bodu nutné je.
  6. Polevu nalijete na dort, který odpočíval aspoň 8 hodin v mrazáku. Toto je opět velmi nutný předpoklad, který prodlužuje přípravu celého dortu o jeden den navíc.
  7. Dort musí dalších pár hodin odpočívat v chladu. Tím poleva dozraje a dort zároveň povolí po pobytu v mrazáku.

Protože v každém kroku se nabízí několik otázek proč? jak? kvůli čemu?, vezmu to ještě bod po bodu detailněji, abych vás zbavila zbytečných obav, otazníků i nervozity. Jestliže je vám ale vše jasné, pak můžete rovnou popojet až na konec článku, kde na vás čeká recept.

Krok 1: Zahřátí v kastrůlku

Správné poměry jsou u této polevy klíčové, proto odměřujte přesně. Slazené kondenzované mléko se velmi špatně měří pomocí objemové odměrky, proto ho vždy odvažujte na váze. Stejně ji budete vytahovat kvůli cukru. A když už ji máte venku, odvažte i vodu, to je vzhledem k jejímu převodnímu poměru 1 g = 1 ml velmi snadné provést.

Vodu, cukr i kondenzované mléko společně v kastrůlku zahřejte k varu. Tím se cukr rozpustí a všechny suroviny se spojí dohromady. Promíchat stačí jen občas, aby se neřeklo.

Jakmile směs začne bublat a vřít a pokusí se utéct ven z kastrůlku, hned ho odstavte, další vaření je nežádoucí.

Krok 2: Nabobtnání želatiny

Želatina existuje ve dvou podobách: dá se koupit jako plátky nebo jako prášek. V tomto receptu se pracuje s želatinou práškovou, a to kvůli přesnému odměřování.

Každá želatina bez rozdílu se musí nechat nabobtnat, než ji použijete podle receptu. To proto, že kdyby přišla rovnou do teplého prostředí, rychle nabobtná na povrchu, uzavře se a dovnitř zrnek nebo plátků už další tekutinu nepustí. Poleva nebo krém by pak byly zrnité, s pevnými hrudkami nerozpuštěné želatiny.

Plátková želatina se namáčí do většího množství studené vody (více jsem o tom psala v receptu na téma panna cotta), po pár minutách se vyjme a vyždíme.

U práškové želatiny vyjmutí z vody a vyždímání po namáčení jaksi nepřichází v úvahu, takže je třeba správně odměřit vodu, ve které se nechává želatina bobtnat. Tahle voda se pak stane součástí receptu, takže když jí bude moc, naředíte si poměry a něco nemusí zafungovat. Výsledek může být příliš hustý nebo příliš řídký a to je u ztužených věcí vždycky problém a téma k nepříjemné diskuzi u stolu.

K namáčení práškové želatiny vezměte stanovené množství studené vody a želatinu jemně nasypte na hladinu. Nikdy ji nesypte zprudka do misky s vodou, aby napadala na dno. Potřebujete se ujistit, že se ke každému zrnku dostane trocha vody. Proto sypte jemně, jako byste povrch vody želatinou cukrovali.

K nabobtnání dojde hned, v podstatě během 1-2 minut. Nabobtnaná želatina vypadá jako bledá jablečná přesnídávka.

bobtnání želatiny

Některé recepty chtějí, abyste nabobtnanou želatinu nejprve jemně zahřáli, než ji přidáte k ostatním surovinám. Zahřátím se želatina rozpustí a opět se tak pojistíte proti hrudkovitosti. V případě zrcadlové polevy to vyloženě nutné není. Do horké směsi v kastrůlku vyklopte nabobtnanou želatinu a metličkou co nejlépe a nejpečlivěji rozmíchejte.

Když pak lžící naberete směs z kastrůku a necháte ji stéct zpět, neměli byste na lžíci vidět příliš mnoho nerozpuštěných želatinových zrnek. Jedno nebo dvě nevadí, ale pokud jich je moc, nebojte se opatrně směs maličko zahřát tak, aby se ještě nevařila, a usilovně přitom dál míchejte metličkou. Var zhoršuje schopnost želatiny želírovat, proto se mu pokud možno už vyhněte.

Krok 3: Rozpuštění čokolády

Čokoládu odvažte a nalámejte do misky. Můj recept sice volá po bílé čokoládě, ale fungovat to bude i s mléčnou nebo hořkou. Bílá čokoláda se používá na barevné polevy, tmavé druhy čokolády totiž dobarvení pro svůj sytý odstín neumožňují.

Na čokoládu nalijte přes cedník horkou směs z kastrůlku a nechte minutu nebo dvě stát. Cedník zachytí případné žmolky, takže poleva bude hladká.

rozpouštění čokolády

Po chvíli odpočinku opět vezměte metličku a nejprve ohleduplně, poté klidně rychleji rozmíchejte čokoládu ve směsi, až se vše spojí na dokonale vypadající tekutou polevu.

příprava zrcadlové polevy

Krok 4: Obarvení zrcadlové polevy

Poleva z bílé čokolády se dá barvit, ovšem jen gelovým barvivem. Gelové barvivo je natolik intenzivní, že ho stačí malá kapka na půl litru polevy, takže nehrozí, že by se poleva naředila a změnila se jí konzistence. Tím pádem se nemusíte přehnaně bát průmyslové chemie, když se jí používá jen stopové množství.

Gelové barvy už jsem viděla prodávat i v běžném supermarketu v regálu s pečicími potřebami, takže věřím, že se nejedná o nedostatkový artikl.

Gelové barvivo se do polevy obvykle přidává tak, že v barvivu namočíte párátko a to následně smočíte v polevě a promícháte. Jedno namočení párátka stačí na dosažení velmi syté barvy.

Já jsem se co do sytosti polevy poněkud mírnila, nešlo mi o provokativní demonstraci toho, co barvivo dokáže. Takže pokud vám moje poleva připadá zbytečně bledá, nemůže za to nevhodné barvivo, ale můj prvoplánový úmysl a inspirace v jarní červánkové obloze.

Mramorový efekt

Pokud vás zajímá, jak jsem udělala mramorování na dortu, je to snadné. Polevu jsem rozdělila na čtyři stejné díly (to je důležité kvůli rovnoměrnému chladnutí) do čtyř stejných misek. Jeden díl jsem nechala bílý, jeden jsem obarvila červeně, jeden modře a v posledním jsem červenou a modrou smíchala do fialové.

Tyhle čtyři barvy jsem pak postupně nalévala do plastové odměrky s hubičkou, která byla nachystaná k přelití dortu. Vždy jsem nalila trochu barvy, vzala jinou, a tu nalila doprostřed barvy předcházející, takže mi v odměrce postupně vznikaly soustředné barevné kruhy. Nic jsem nepromíchávala, v této podobě se poleva rovnou lije na dort.

mramorování polevy

Neobarvená čtvrtina polevy působila jako další tlumič křiklavosti a ještě víc snižovala sytost, takže pokud chcete polevu výraznější, nabarvěte všechny části polevy, nic nenechávejte bez barvy.

Krok 5: Vychladnutí polevy

Kdybyste ještě poměrně teplou polevu nalili na dort, steče a neudrží se na něm. Pak nemáte jinou možnost než nechat zbytky polevy na dortu ztuhnout, polevu stáhnout (je to jako loupat marcipánový potah, prostě to jde), dort nechat znovu domrazit a poté přelít nanovo, tentokrát už správně vychladlou polevou.

Poleva, která se na dortu bez problému udrží, má teplotu kolem 32-35 stupňů. Takže mějte s chladnutím trpělivost a hlavně nezapomeňte polevou sem tam zamíchat, aby se jí nevytvořil škraloup.

Krok 6: Nalévání polevy na dort

Polevy vždycky budete připravovat víc, než jí pobere dort, protože je třeba počítat s tím, že část steče a odkape. Je to sice jen malá část polevy, která se navíc dá posléze sebrat, zahřát a použít znovu na nějaký jiný výrobek, ale počítat se s tím musí.

nalévání polevy

Množství polevy z receptu níže bezvadně pokryje dort o průměru 20-22 cm. Pokud máte v plánu větší dort, použijte matematický vzoreček pro obsah kruhu, výsledek dejte do poměru s plochou mého dortu a upravte si množství surovin trojčlenkou. Dort větší o 5 cm bude potřebovat 1,5-krát víc surovin na polevu. Dort o průměru 30 cm vyžaduje násobit 2,25-krát.

(Pro labužníky: s průměrem dortu roste množství surovin na polevu kvadraticky, nikoli lineárně.)

Jelikož poleva musí mít kam stékat a odkapávat, položte dort tak, aby následně nestál v louži. Vezměte třeba mřížku na chladnutí pečiva a položte ji přes plech na pečení. Nebo můžete dort postavit na misku obrácenou dnem vzhůru, opět umístěnou v nějaké větší záchytné nádobě.

čerstvě přelitý dort

Polévat jen zmrzlé věci

Každopádně ať už zrcadlovou polevou přeléváte, co přeléváte, pamatujte na to, že to musí být předem dobře zmražené. Krémové a pěnové dorty, které byly od včerejška v mrazáku, jsou značka ideál. Zmražený povrch dortu přiměje polevu rychleji ztuhnout a nedovolí jí stéct.

Polevu nalijte nejprve doprostřed dortu, nechte ji natéct až ke krajům, a pak ještě po obvodu dolévejte, aby v dostatečném množství stekla po stranách. Když vám něco zbude, nalijte to opět doprostřed dortu.

Krok 7: Odpočinek pro zrcadlovou polevu i pro dort

Jakmile leží zrcadlová poleva na dortu, odolejte pokušení hned zjišťovat, jak dobře vám ztuhla. Pokud ulpěla na dortu a odkapala jen v minimálním nezbytném množství, je vše v nejlepším pořádku a nemusíte se strachovat.

Nyní poleva potřebuje půl hodiny zůstat stát tam, kde jse dílo spáchali. S dortem nijak nehýbejte, nemanupulujte, nanejvýš si ho vyfoťte a bežte po sobě třeba uklidit kuchyň. Určitě máte co umývat.

Po půl hodině opatrně zvedněte zatím ještě pevný zmrzlý dort, jemně odřízněte cancoury odkapávající polevy a dort přeneste na servírovací podnos.

Nyní uložte dort někam do chladu, aspoň částečného, a vydržte ještě 4-6 hodin. Po této době se poleva ukáže v tom nejlepším možném lesku a blesku. Dort navíc potřebuje povolit po pobytu v mrazáku, stejně byste z něj v tuto chvíli nic neukrojili jinak než motorovou pilou.

Po odpočinku se neobávejte dort dozdobit, jak je libo.

jedlé květy na zrcadlové polevě

Skladování

Dort se zrcadlovou polevou můžete uchovat několik dní v lednici. Polevě se nic nestane, pouze lehce zmatní na povrchu a částečně ztratí svůj lesk. Není to chyba přípravy, ale typická vlastnost.

Lesk dortu vrátíte snadno, když ho – velmi velmi opatrně – zahřejete fénem z dostatečné vzdálenosti. Nesmíte přitom polevu rozpustit, jen povrchově zahřát a oživit.

Myslím, že všechna další slova jsou už zbytečná a jen by oddalovala okamžik, kdy nadšeně vkročíte do kuchyně a pokusíte se na něco nalít zrcadlovou polevu. Takže ještě poslední poznámka ke krájení dortu.

Nůž vs. zrcadlová poleva

Zrcadlová poleva se táhne, i když ztuhne, navíc se přichytává ke všemu, co se jí dotkne, takže pokud na ni nepůjdete s ostrým nožem a fištrónem, budete mít dort na řezu upatlaný a polevu potrhanou.

Rozhodně si vezměte velký silný nůž a předem ho namočte do horké vody, aby se prohřál. Pak ho otřete a dort zakrojte. S každým dalším zakrojením namočení do vody a otření opakujte, tentokrát už stačí namočit jen krátce, protože čepel vydrží celkem dlouho teplá. Zrcadlovou polevou projede horký čistý nůž jako máslem a nebudete se s krájením trápit.

krájení dortu se zrcadlovou polevou

Abych vás nepřipravila o recept na korpus a na krém, směle můžete využít nahatý dort (naked cake), který už tu na blogu asi tak rok bydlí. Anebo, pokud se vám nechce vůbec péct, nabízím recept na nepečený korpus z rozdrcených sušenek a jahodové huspeniny.

 

Zrcadlová poleva (a nepečný jahodový dort)

Množství: 1 dort o průměru 20-22 cm (tj. 8 porcí)

Zrcadlová poleva (a nepečný jahodový dort)

Suroviny

    Sušenkový korpus:
  • 230 g čokoládových sušenek (derby, bebe, esíčka nebo Marylandské sušenky)
  • 100 g másla
  • Jahodová huspenina:
  • 400 g jahod
  • 130 g cukru krupice nebo krystal
  • 1 sáček práškové želatiny (19 g)
  • 100 ml vody
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • Zrcadlová poleva:
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 100 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 175 g bílé čokolády
  • 9-10 g práškové želatiny (1/2 sáčku o hmotnosti 19 g) – pokud máte jiné balení želatiny, je třeba z něj vzít tolik prášku, kolik dle návodu na obalu připadá na ztužení 250-300 ml krému
  • 60 ml vody k nabobtnání želatiny

Postup

    Korpus
  1. Den předem si připravte korpus dortu. Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem. Pohodlné hospodyňky mohou sušenky několika rychlými pulsy rozdrtit v kuchyňském robotu s nasazeným dvojitým ostřím a pak přidat máslo rovnou z lednice. Po další sekvenci rychlých pulsů vytvoří sušenková hmota slepence a je tedy v ideální kondici pro přesun do formy.
  2. Rozevírací dortovou formu o průměru 20-22 cm vyložte kruhem vystřiženým z pečicího papíru, abyste korpus snadno vyndali.
  3. Sušenkovou hmotu přesypte do formy, rozhrňte do stejně vysoké vrstvy a pečlivě upěchujte skleničkou s rovným dnem. Zatím uložte do lednice.
  4. Jahodová huspenina čili ztužený krém
  5. Na krém umyjte, očistěte a rozkrájejte jahody. Nasypte je do kastrůlku, zasypte cukrem a zahřejte až k varu. Když občas jahody promícháte, snadno při zahřívání pustí šťávu a nic se nepřipálí. Nechte 3 minuty povařit, poté rozmixujte a odstavte.
  6. Želatinu nechte nabobtnat v uvedeném množství vody tak, že ji zehka nasypete na hladinu vody v misce a necháte 1-2 minuty bez míchání stát. Poté ji opatrně zahřejte, nesmí se však vařit. Skvělá je na to mikrovlnka nastavená na nejnižší výkon. Jakmile se želatina začne rozpouštět, rozmíchejte ji a přidejte čtvrtinu horkého jahodového pyré. Důkladně zamíchejte. Tuto směs pak přilijte ke zbývajícímu pyré a znovu dobře promíchejte.
  7. Jahodové pyré nechte částečně zchladnout, občas přitom promíchejte, aby netuhlo a na povrchu nevznikal škraloup. Je potřeba se dostat na teplotu kolem 40 stupňů.
  8. Šlehačku ušlehejte do ne zcela pevné konzistence, stačí do polotuha, a metličkou ji vmíchejte k vychládající jahodové směsi. Tento krém nalijte do připraveného korpusu na sušenkový základ a nechte aspoň hodinu zpevnit v lednici.
  9. Po hodině až dvou chlazení přesuňte dortový korpus do mrazáku a nechte ho řádně mrazit aspoň 8 hodin.
  10. Zrcadlová poleva
  11. Na polevu odměřte do kastrůlku cukr, kondenzované mléko a vodu. Přiveďte k varu, rozmíchejte, aby se všechen cukr rozpustil, a odstavte.
  12. Do misky odměřte vodu na nabobtnání želatiny, želatinu jemně nasypte na hladinu vody a nechte 1-2 minuty nabobtnat. Pak želatinu vyškrábněte do kastrůlku k horké směsi a velmi důkladně metličkou rozmíchejte dohladka. Na obrácené straně lžíce namočené do této směsi snadno poznáte, zda se želatina rozpustila dobře – na lžíci nebudou patrná téměř žádná želatinová zrnka. Pokud by se vám rozpouštění nedařilo, můžete směs opatrně znovu zahřát, ovšem pokud možno jen tak, aby se už nevařila.
  13. Čokoládu rozlámejte do misky. Horkou směs nalijte přes cedník na čokoládu a nechte 1-2 minuty odpočívat. Poté metličkou rozmíchejte na hladkou kaši. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout na teplotu kolem 30 stupňů, horkou ji na dort nalít nemůžete, protože by stekla a nezatuhla.
  14. Pokud máte v úmyslu obarvit zrcadlovou polevu gelovou barvou, učiňte tak na samý závěr chladnutí, a pak už rovnou přistupte k polévání dortu.
  15. Zatímco poleva chladne na správnou teplotu, vyprostěte zmrzlý dort z formy. Nejlépe to jde tak, že formu zvenku po obvodu zahřejete utěrkou namočenou v horké vodě. Jakmile teplo prostoupí dovnitř, tenká vrstva na povrchu dortu na chvíli povolí. V ten okamžik vnitřek formy zevnitř obtáhnete nožem, formu rozevřete a dort vyprostěte. Postavte ho na mřížku umístěnou přes zachytávací nádobu, jako je například plech na pečení. Případné nerovnosti na povrchu dortu uhlaďte.
  16. Polevu nalijte na dort, začtěne uprostřed a pak postupujte ke kraji, aby stekla i po stranách.
  17. Přelitý dort nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, pak ho zvedněte z mřížky, odřízněte kousky odkapávající polevy a umístěte dort na servírovací talíř nebo podnos.
  18. Nechte ještě aspoň 3 hodiny zatuhnout v lednici, je důležité, aby zmrzlý krém zároveň dostatečně povolil a nechal se krájet. 6 hodin je značka ideál. Před podáváním můžete dort ještě ozdobit jedlými květy, ovocem, marcipánovými dekoracemi nebo cukrovými ozdobami, jak je jen libo.
  19. Krájejte horkým, čistým, suchým nožem a podávejte jen těm, kdo si tuhle krásu zaslouží.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Sára says:

    Mňam! Miluju pečení a dorty mě baví. Brzy budu mít významnější příležitost upéct dort, tak bych mohla tuhle polevu zkusit. Ale Florentýno, dá se to použít i na klasický pečený cheesecake, nebo se to úplně nehodí?

    1. Podle mě to je bezvadný nápad, taky jsem o něm přemýšlela. Jen ho nemám vyzkoušený, nicméně šla bych do toho.

    2. Mrazit cheesecake, vážně? Neveřím, že by to prošlo bez úhony.

  2. Mirka says:

    Vypadá úúúžasně! Děkuji za další receptík do sbírky 🙂
    O víkendu vyzkouším.

    1. Potěšení je na mé straně. Tak ať máš co slavit. Flo.

  3. Vašek K says:

    Ahoj Flo, moc jsem se těšil na Tvůj dnešní recept. Vypadá to nádherně. Musím sebrat odvahu a pokusit se trochu přiblížit k Tvému nádhernému dortu. Děkuju za recept.

    1. Vašku, tobě odvaha nechybí, o tuhle část receptu tedy u tebe nemám obavy 🙂

  4. Martina says:

    Flo, vypada to uzasne, mam sto chuti to zkusit. Bez mrazaku to ale asi nepujde, co? Vychladit v lednicce je nejspis malo? A druhy dotaz, pujde nahradit zelatina nejakou vegetarianskou variantou? Tipovala bych, ze ano, ale pro jistotu.
    A klubu vse nejlepsi k narozeninam! 🙂

    1. Martino, vegetarianská varianta je asi jen agar, a ten nemám u téhle polevy vyzkoušený. Ani jsem nedohledala, že by někdo měl recept na zrcadlovou polevu s agarem, takže v tomhle jsem co do odpovědi krátká.

      Za ten mrazák bych se opravdu moc přimlouvala. Podle mě je ten 50stupňový rozdíl teplot mezi polevou a dortem potřeba, aby došlo k rychlému zatuhnutí.

    2. Bebitka says:

      Martina: hledejte na netu „Vegetarian Mirror Glaze Recipes“. tedy pokud nejdu s křížem po fundusu… :o)

  5. Helena says:

    Jsem nadšená milá Flo 🙂
    Naservírovala jsi takhle krásně podrobný popis. Chystala jsem se na polevu už dlouho, ale neměla jsem pořádný recept, ani odvahu. Velké díky. Jdu do toho 🙂

    1. Pokud jsi nadšená, tak i já jsem nadšená a budu se těšit na ohlasy 🙂

  6. Martina says:

    Taky mám brzy narozeniny, zkusím polevu. Jen nevím, co udělá náš oblíbený tvarohový nepečený dort v mrazáku?

    1. Já myslím, že to v pohodě přežije. Určitě je něčím ztužený, že?

  7. Věra says:

    Milá Jano Florentyno,
    jsem hrozně ráda za lidi jako jste Vy – dokážete naprosto JEDNODUŠE a hlavně srozumitelně popsat i to nejsložitější. Dnes je hrozně moderní věnovat se jídlu, být „food-specialistou“, natáčet videa. Vy prostě píšete, fotíte, rozesíláte e-mailem. A dáváte naději všem zoufalkám které si nevěří, případně radíte i zkušeným jak na to (protože člověk se učí celý život, nikdy nemůže říct že už zná a umí vše).
    Držím palce a ještě jednou děkuji minimálně za sebe že jste

    PS: naposledy jsem použila Váš recept na nekynuté lívanečky a na naprosto dokonalou rychlou bublaninu 🙂

    1. Věro, děkuju <3 Taky jsem si touhle fází kuchařského ztracení a zatracení prošla a ještě ji mám v živé paměti, takže to se pak píše snadno 🙂

  8. Petra says:

    No tak jo:) Flo,…jdu do toho..za pár dní mám narozeniny a dort musí být(!!!) a polevu tedy zkusím, jsem zvědavá na ty ohlasy:)….Díky za báječný recept a přeji pěkné květnové dny.
    PS

    1. Tak preventivně všechno nejlepší k narozkám! Flo.

  9. Jirka says:

    Blahopřeji k úspěšnému jubileu a obdivuji Tvé vynaložené úsilí. Když uvážím Tvou ostatní veleúspěšnou publikační činnost, mám pocit, že nejsi z této planety, ale nějaký dar z Vesmíru. Přeji Ti další tvůrčí úspěchy a doufám, že nám neulétneš „domů“. Děkuji za dnešní nabídku, kterou při nejbližší příležitosti určitě využiju navzdory mojí snaze s Tvou kuchyní zhubnout.

    1. O hubnutí nikde neříkám ani slovo 🙂
      A děkuju!

  10. Saša says:

    Začátkem června má prcek narozeniny, snad budu do té doby zdravá, ať se mohu „blejsknout“. Polevy se vždycky bojím, tak jsem to doposud řešila krémem a posypat ořechy.
    Děkuju moc!

    1. Sašo, slovo blejsknout je v tomto případě zcela na místě. To bude dobrý, hlavní je se předem zbytečně nebát.

  11. Envelope generator says:

    Neublíží pobyt v mrazáku třeba cheese cake? Nevyloučí se mražením tekutina ze tvaroho-sýrové náplně? Asi bych měl strach, že si ho tím pokazím.

    1. Neublíží. V pohodě. Ale čím kratší dobu bude v mrazáku, tím pochopitelně líp.

  12. Tereza says:

    Milá Flo,

    předně chci Tvému e-mailovému klubu pogratulovat k třem letům na světě (to už může do školky :-)) a moc Ti za něj poděkovat! Jen tak dál, díky, že tu jsi pro nás (napsala bych kuchyňské zoufalce, ale to bych urazila určitě převážnou část zdejších čtenářů) 🙂

    No a dort s polevou jsou nádherné, děti mají v květnu všechny svátek, tak příležitost bude, jupí. Jen nevím, jestli už v té době budou „naše“ jahody, nebo jak huspenina dopadne s tou pěkně vypadající, ale nijak nechutnající napodobeninou jahod, co je v obchodech teď…

  13. Milá Jani,
    velká gratulace k narozeninám blogu 🙂 a velké díky za recept, který jsem vůbec neznala a ač jsem stále na youtube a sleduji kulinářská videa, tak zrcadlová poleva mě minula obloukem 🙂 .

    1. Jak vidíš, nelze se jí obloukem vyhýbat věčně, stejně si tě našla 🙂

  14. Míša B. says:

    Mila Flo,
    vypada to bajecne, jako kazdy tyden.Moc dekuji za Tve stranky, za napady a mnoho inspirace. Je videt, ze to delas moc rada a s laskou. Gratuluju k narozeninam a preju at se ti nadale vse dari:-) Misa

    1. Míšo, moc děkuju. Flo.

  15. Adéla says:

    Milá Flo,

    dort vypadá nádherně. Narozeniny nás v nejbližší době nečekají, ale dort s jahodovou huspeninou mě natolik zaujal, že bych ho zkusila bez polevy jen tak v neděli. Chci se zeptat, jestli můžu udělat huspeninu z posledních mražených loňských jahod, když je nechám před varem povolit a jestli huspenina moc neosychá, resp. když tam nebude poleva, jestli mi dort několik dní vydrží jen tak. Děkuji a připojuji se ke gratulantům.

    PS: Začala chřestová sezóna. Pro mě už čtvrtým rokem. 🙂 Letos jsem na první chřest šla podle Tvých rad a všechen jsem nejdříve zblanšírovala. Museli jsme se udržet, abychom ho nesnědli jen tak zblanšírovaný a zbylo něco do rizota a k holandské omáčce. Recept na Tvoji holandskou omáčku je úžasný. Dělala jsem ji třikrát podle kuchařky pana Vaňka, ale opravdu se mi povedla až nyní od Tebe. Akorát chřestová polévka mi stále nejde. Asi jsem měla moc vody na zblanšírování a výsledná polévka byla bez chuti.

    1. Adélo, zmražené jahody úplně v pohodě půjdou použít též, stejně se musí uvařit. Takže bez obav.

      PS. Super!

  16. Od včerejší návnady na Facebooku jsem vyhlížela receptu. V nejbližší době vyzkouším, chystám se na tuto polevu už dlouho. Díky za další skvělý recept, Flo 🙂

    1. Rádo se stalo, jsem ráda, že návnada zafungovala.

  17. Zdena says:

    Ahoj Flo, děkuji za recept na ,,domácí,, zrcadlovou polevu. Peču hodně a již jsem vyzkoušela kupovanou,která je strašně sladká.Těším se,až vyzkouším tu Tvoji.Myslíš,že by se dalo ubrat cukru? Gratuluji k výročí a přeji ještě mnoho sil do další práce.

    1. Nemám sice zkušenost s touto konkrétní polevou, ale vařím a peču už hodně let, proto si dovolím dopustit se názoru 😉
      Cukr bych neubírala, tvoří v podstatě hmotu polevy, její hustotu. Jedná se vlastně o variantu „ledové polevy“, na kterou se tře cukr s bílkem nebo citronovou šťávou a zdobí se jí perníčky. Kdyby se dalo méně cukru, MOŽNÁ by se hustota polevy dala docílit větším množstvím želatiny, ale poznalo by se to určitě jednak na chuti, ale hlavně na konzistenci, která by podle mého názoru připomínala gumové medvídky.
      Kdybych nechtěla, aby dort byl přeslazený, spíš bych se pokusila o co nejslabší vrstvu polevy,

      Jinak musím pochválit zdejší recepty. Líbí se mi, že Flo vysvětluje podrobně nejen jak co dělat, ale proč to dělat právě uvedeným způsobem, a upozorňuje na možná úskalí. Ráda si tu čtu, i kuchta stará věkem i zkušenostmi (a kiksy – :-;) ) tu nachází poučení a inspiraci.

    2. Zdeni, cukru by se bohužel ubrat opravdu nedalo, píšu to v článku a navíc to Marie vysvětlila naprosto dokonale. Můžeš udělat méně sladší korpus a krém.

  18. Radka says:

    JUPÍ juchů jupijou, indiánský taneček před PC
    Konečně mám recept na dort pro syna bez vajec.
    Zkoušela jsem hodně a vždy to dopadlo stejně, náhražková surovina nikdy neudělá výsledek lepší:-D A tudíž jsem přešla na pečení sušenek z kterých udělám základ na tento dort …

    1. Přidávám se k radostnému křepčení 🙂

  19. Zdenka says:

    Moc děkuji za recept. Mám jen otázku – šlo by to udělat i s tmavou čokoládou a mít dort s tmavou lesklou polevou?

    1. Samozřejmě, zmiňuju to v textu. Tmavá poleva se nedá obarvit, ale jinak funguje úplně stejně.

  20. Vladimíra says:

    Mila Florentýnko,
    moc Tě zdravím a též se připojuji ke všem gratulantům. OBROVSKÁ poklona ode mě za vše, co nám na svých stránkách přinášíš v podobě neskutečně vynikajících receptů a za Tvůj nekončící vtip, který vkládáš do každého textu………
    Dort vypadá úchvatně, ale bez mučení se přiznám, že polev se tedy dost „bojím“ :-), ale každopádně dort vyzkouším, a na místo polevy bych dala nižší vrstvu šlehačky!!?? Co říkáš Flo na můj, možná z Tvého pohledu, netradiční nápad ?????
    Měj se famfárově
    Vladimíra

    1. Vladi, téhle polevy se opravdu bát nemusíš. Ale jinak nápad se šlehačkou je taky prima, ani kvůli němu nemusíš mrazit dort.

  21. Eliška says:

    Dnešní příspěvek mi padl do noty, protože pečení dortů je můj koníček. Už jsem uvažovala nad tím že bych si „zrcadlovku“ koupila. Tak aspoň můžu vyzkoušet něco jiného.
    Myslíš Flo, že můžu dát do mrazáku i dort naplněný šlehačkou?

    1. Pokud bude šlehačka dost ztužená, tak ano.

  22. Katka says:

    Ahoj Flo,

    vypadá to opravdu úžasně. Jen mám malý dotaz – šel by místo želatiny dát agar? Už od dětství jsem vegetarián a právě želatina byla tím impulsem, abych přestala jíst veškeré maso.

    Jinak super recepty, další členové rodiny maso jedí, takže zkouším na nich a musím říct, že úspěšně. Akorát tedy při dochucování se vždy musí někdo obětovat 🙂

    Neuvažuješ o dalších receptech na luštěniny apod?

    1. Lucie says:

      Florentyna vyse pise, ze s agarem nema v tomto pripade zkusenosti. Ja osobne si myslim, ze by to slo, ale upravit na davkovani jake je na obalu pro agar.Osobne jsem s agarem varila jen jednou, me vadi ten chutovy ocasek, co ma po tech rasach. Mozna by to slo s citrusovym pektinem, je to zelirovaci latka, ale bude se s tim zachazet jinak nez s tou praskovou zelatinou v receptu.

    2. Katko, jak píše Lucie, odpovídala jsem na tento problém výše.

      Jinak s tebou souhlasím, luštěnin není nikdy dost a určitě časem další recepty na ně přidám. Ale spoustu jich už najdeš tady v archivu.

  23. Nynka says:

    To je boží! Nejlepší dárek k narozeninám! Děkuji!

    1. Tak všechno nejlepší!

  24. Věra says:

    Milá Flo, vše nejlepší k 3.výročí a moc díky za nádherný dort. Určitě vyzkouším, Těším se na další čtvrteční e-maily od Tebe.

    1. Díky a budu se těšit na ohlasy.

  25. Réza says:

    Milá Flo, gratuluju k narozeninám! Doufám, že spousta dalších bude následovat!
    Já se v polevách nevyžívám, ale ta jahodová huspenina vypadá dokonale a navíc v kombinaci s bezlepkovými sušenkami je recept vhodný pro celiaky (což často řeším, protože mám bezlepkovou sestru), takže huspenina bude brzy vyzkoušena. Díky!

    1. Je skvělá i samotná do mističek, uvidíš 🙂

  26. Ahoj Flo tak ten je nádherný.
    Gratuluji k narozeninám a přeji spoustu dalších nápadů.

    1. Hani díky a tobě též spoustu zajímavých nápadů do kuchyně.

  27. Blanka says:

    Je to paráda, úplně mi to cuká prstíkama, už abych mohla polevu vyzkoušet. Já jsem se dřív vždycky těšila na pátek, ale teď se těším na čtvrtky. A k tříletým narozeninám gratuluji.

    1. Blanko, to je moc milé, díky. Jak už řekl Albert Einstein, všechno je relativní 🙂

  28. Magda says:

    Ahoj Flo,
    moc krásný popis a ještě krásnější dort. Co se „zrcadla“ týče, natrefila jsem vždy jen na želatinové – borůvkové, malinové apod. Na to se chystám v létě, dcera bude mít narozeniny a snad se urodí nějaká ta malina, tak by to mohlo být fajn. Tato tvoje poleva vypadá báječně, ale má pro mě svá ALE. Bála bych se mražení dortu – používám většinou smetanové, šlehačkové a tvarohové a podobné náplně, bála bych se, že to nepřežije. a také bych se bála, že dort v mrazáku (pokud bych už na něj našla místo, což je pro mě nadlidský úkol) načichne tím vším, co v mrazáku je – maso, zelenina apod. Ale napadlo mně, že bych touto polevou mohla ozdobit plněné muffiny, které občas peču.

    1. Magdo, pokud jsou ty náplně ztužené, tak v pohodě přežijí. S tím načichnutím to chce ovšem důkladná opatření 🙂

  29. Marta says:

    Gratuluji k narozeninám!

    Co jiného napsat k receptu? UMÍ !!!! Pro mne je poleva překvapení, zkusím.

    1. Díky, pokud se narozeninové překvapení povedlo, tak je účel splněn.

  30. Lenča says:

    Moc děkuji, krásný dortíček…

  31. Vašek Jezárky says:

    Milá Florentýnko. Přicházím a mám v jedné ruce š a m p á ň o a v druhé gratulaci.
    Velké blahopřáníčko k výročí klubu (3 roky je dloooouhá doba!) a veliké poděkování za všechno, co pro nás děláš. Není možno vynechat J A K K O U Z E L N Ě to všechno pro nás děláš. To bych se jenom opakoval. A volba tohoto dortíku s fantastickou polevou je k tomu výročí přímo ukázková. Dík !

    1. Šampáňo samozřejmě nemůže chybět, díky, žes ho přinesl, Vašku!

  32. Pavla says:

    Dobrý den,
    kromě gratulace i něco jiného: půjčila jsem si vaši Vánoční kuchařku pro dceru a jsem nadšená. Normálně jsem se začala těšit na Vánoce!!
    Kéž by před 40ti roky něco takového bylo. Ale díky vám to je aspoň teď.
    Paní Florentýnko, ještě jednou díky za vše!!!
    Srdečně Pavla

    1. Pavlo, díky, tak to jsem nadšná dvojnásob.

  33. Alena Svobodová says:

    Milá Florentýnko, Děkuji za príma nápad. V červnu má jedna dcera narozeniny a v červenci ta druhá a to budou jahody … To je dobrá kombinace na upečení dortíků se zrcadlovou polevou. Ještě jsem ji nikdy nezkoušela,ale co všechno je někdy poprvé. Jak vidíš,i v mých letech se dá něčemu novému naučit a za to můžeš Ty.
    Gratuluji k takovému krásnému výročí. Trojka je príma číslo. Tak ať se Ti daří !! Ještě hodně takových trojčísel.
    Zdraví Tě Alča

    1. Alčo, děkuju a ať se ti narozeninové dorty podaří a holky mají velkou radost. Flo.

  34. JarmilaVodičková says:

    Milá Flo,takovou parádu je škoda jíst.
    Diky za inspiraci.

    1. Naopak, škoda by byla se na ni jen chodit dívat do lednice 🙂

  35. Jarmila says:

    Milá Florentýnko,
    úžasný dort, skvělá práce a ten každotýdenní závazek už celé tři roky, to chce skvělou oslavu, šampáňo už někdo přinesl, tak teď ještě ohňostroj. Ale ten ty už máš, je to ohňostroj nápadů. A tak ti patří velká gratulace a kytice pivoněk. Ty jsou letos v módě a mě se moc líbí. Doufám, že tobě taky.
    Srdečně tě zdraví Jarmila

    1. Povoňky miluju, každý den se na ně chodím na zahradu dívat, kdy už konečně vykvetou. A díky za ten ohňostroj, začíná to tu vypadat na velmi slušnou párty 🙂

  36. Věrka says:

    Já na to koukám jako blázen????….!!!!
    Vůbec jsem netušila, že taková poleva existuje.
    Každopádně, dort máš Flo nádherný! Důstojná prezentace ke 3. výročí. Velká gratulace k vytrvalosti s přáním ješté mnoha takovýchto čtvrtků…

  37. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, nejdříve posílám velikou gratulaci k tříletému výročí klubu, velice si vážím tvé práce pro nás. I tento recept na skvělou dortovou polevu, která vypadá nádherně, zajímavě a je pro mě novinkou, je obohacením naší kuchyně. Velké díky. Vlasta

    1. Vlasto, jako vždy musím jen dodat, že se rádo stalo a že srdečně děkuju za ohlasy. S láskou, Flo.

  38. Veliká gratulace ke 3. narozeninám Florentýno! Je to úžasný výkon a mužů jen doufat, že budete takhle pokračovat i dále???? Vždy tady najdu inspiraci. Moc děkuji!

  39. Milá Flo,

    velká gratulace ke krásnému výročí a velké díky za Tvou SUPER PRÁCI. Je úžasné, jak mě (skoro) každý čtvrtek „nakopneš“ k vyzkoušení něčeho nového, sama bych se do mnoha receptů nikdy neodvážila!
    Moc díky a dobře to oslav! 🙂 Jana

    1. Já a někoho nakopávat? To bych si nedovolila 🙂

  40. Magdalena says:

    Vypada užasně v sobotu ho upeču manželovi

  41. Jana H. says:

    To vypadá velmi dobře… Už si v hlavě pohrávám s černobíle mramorovanou polevou. Anebo ohnivou žlutooranžovočervenou… No, za týden slavíme první narozeniny nejmladší dcerky, tak zrcadlovou polevu možná vyzkouším na dort pro dospělé gratulanty :-).

    1. wow, hezké přestavy 🙂

  42. Irena says:

    Krásný dort,já dorty moc neumím ale vždycky nějaký vyzkouším .Šla by ta poleva i na normální dortový korpus,klasika,horší by bylo asi to mrazení,nevím.Děkuji Irena.

    1. Ireno, pokud by byl klasický dort hladce potřený krémem i na povrchu, tak ano. A ani mražení není problém.

  43. Julianna says:

    Vůbec bych nečekala že už uběhl rok co jsem v klubu,protože po vstupu se oslavoval druhý rok s nahatým dortem i tento dort vypadá moc lákavě hned bych se do něj zakousla,ale od 3.5. jsem se rozhodla shodit ty nadbytečné kila a není jich málo tak si budu muset nějaký čas počkat(a to dost dlouho)jinak přeji klubu vše nejlepší k narozeninám

    1. Juliannko, tak ať ti to hubne! Flo.

  44. Tedy přiznám se, že ty barvy mě až vyděsily. Tak ještě že to jde i bez nich. 🙂

  45. Libuse L says:

    Milá Flo! Přišlo to právě včas! Společná nedělní dodatečná oslava dvou Jaroslavů a jedny narozeniny zrovna volají po něčem výstředním. Jdu na to! Až ráno, ovšem. Dort nepečený, jinak by to bylo bez záruky.
    Zdravím. A děkuji. I kdyz se neozývám často, sleduji a obdivuji.
    Libuše L.

    1. Tak všem Jaroslavům a oslavencům i obětavým kuchařkám všechno nejlepší! Flo.

  46. Tereza says:

    Dobrý den, recept vypadá úžasně, ale ty prostoje jsou trošku časově náročnější. Máte nějakou představu jakou maximální dobu mohu nechat takovýhle typ dortu v mrazáku? Dát ho například do vzduchotěšné nádoby a nechat ho tam kupříkladu týden, šlo by to? Nebo dojde ke krystalizaci nějakých komponentů a dort bude po rozmražení nedobrý. Děkuji za názor.

    1. Šlo, naprosto v pohodě. Dort to v mrazáku týden přežije. Ke krystalizaci dojde, pokud bude dort špatně zabalen na povrchu. Čili doporučuju zmrazit, vyndat, zabalit do folie a znovu uložit do mrazáku.

  47. Ivana St. says:

    Přeji též všechno nejlepší k 3-tím narozeninám a minulý týden v sobotu, když jsem jela kolem Naschmarktu směr Gols na ochutnávání vín, jsem se dívala, jestli Tě náhodou nezahlédnu…. Vínečko v Burgenlandu mají Rakušáci opravdu vynikající, ale pivečko zase my Česi!

    1. Byla jsem tam až kolem jedné odpoledne, ale říkala jsem si, kde už je ti asi konec 🙂

  48. vlasta says:

    moc děkuji,už jsem to chtěla dávno zkusit,takhle to máš vše v jednom,bráška bude mít narozeniny,tak to vyzkouším díky

    1. Tak ať se povede, Vlasto.

  49. libusechroncova says:

    Ahoj Flo,
    mnoha sladkých receptech, zejména na dortech, máš květy.
    Jsou jedlé, a kde se dají sehnat?
    Děkuji za odpověď Libuška

    1. Libuško, trhám je na zahrádce. Zkouším vybírat hlavně ty jedlé, ale na naked cake se mi omylem přimotala čeměřice, která tam nemá co dělat. Tak jako tak květy beru spíš jako ozdobu než vyloženou pochoutku, takže obvykle končí stranou na talíři.

  50. Danča says:

    Teď ještě vyprázdnit aspoň část mrazáku, aby se měl dort kam vejít. Už se moc těším, až ho vyzkouším. A ozdobím rozkvetlým šeříkem. Brzo už to bude.

    1. No vidíš, každá záminka pro odtučňovací kůru mrazáku se hodí, ne? 🙂

  51. babi Martina says:

    Dort je nádherný! Určitě ho upeču,jen co seženu potřebné věci,Už se na to moc těsím.
    Díky za všechno a posílám velkou gratulaci..Martina

    1. Martino, díky a ať se zadaří. Flo.

  52. Jana L. says:

    Skvělý recept! Příští měsíc mají tchýně s tchánem narozeniny a jelikož to jsou skvělý lidi, tak jim tenhle dort s radostí a s láskou udělám 🙂

    1. Tak věřím, že jim s radostí a láskou bude chutnat a staneš se hvězdou oslavy.

  53. Jana L. says:

    Jo a ještě jsem zapomněla, také přeji vše nejlepší k 3 narozeninám!!! Je to přesně rok co jsem opět hledala nový recept na dort, dělám to tak každý rok a teď vlastně už hledat nemusím, protože ho dostanu každý rok ve stejnou dobu od Tebe Flo 😀
    Ale tím jsem chtěla říct, že pro mě to jsou 1 narozeniny co znám tvoje stránky, které navštěvuji ( no více emailovou formou 😉 ) a vyzkoušela jsem už tolik receptů, mám všechny kuchařky a pravidelně s nimi vařím a vždycky nám chutnají!
    I když jednou jsem u Tvého receptu pěkně narazila! U výborných vepřových medailonkách s hořčično-medovou omáčkou! Cituji: přidejte (hrubozrnou) hořčici a chvíli, zhruba půl minuty, míchejte na stále zapnuté plotýnce. No jo, ale co se stalo po tom jsem fakt nečekala 😀 ty kuličky lítali jak popcorn, úplně ale úplně všude, já je měla přilepený na obličeji, ve vlasech no prostě všude a přítel když přišel domů, tak dostal takovej záchvat smíchu, já to v tom spěchu ani nepostřehla že jsem obsypaná hořčičnými kuličkami 😀
    Ale nakonec na tuhle patálii vzpomínám s velkým úsměvem, opravdu jsme se pobavili a baví nás to do teď když si na to vzpomeneme třeba u vína 😀
    Tak to bylo jen trocha příběhu ke gratulaci!
    Ahoj Jana L

    1. Jani, začínám si myslet, že je třeba vysvětlit rozdíl mezi hrubozrnnou a celozrnnou hořčicí, protože tahle příhoda se nestala jen tobě 🙂

  54. Adéla says:

    Taky se přidávám ke gratulantům a přeju e-mailovému klubu vše nejlepší k narozeninám, spoustu skvělých receptů a mnoho společných let. 🙂
    A musím dodat, že jsi mi pěkně zavařila Flo. Dorty čas od času peču, většinou pro rodinu, nebo jen tak, když něco musím nutně vyzkoušet. Ale zrcadlovou polevu jsem ještě nezkoušela, i když jsem o ní samozřejmě četla. Tvůj dortík vypadá úžasně a ten duhový efekt je perfektní nápad. Ukázala jsem fotku svému příteli a už mám objednávku na dort k jeho narozeninám, jen by ho chtěl modro-zeleno-žlutý. To abych začala trénovat… 🙂

    1. To dáš i bez tréninku, opravdu! Držím palce.

  55. JIrina says:

    Děkuji Florentýnko za bezvadný postup na děláni dortu ,který si uložím do své sbírky protože v květnu má maminka narozeniny tak to vyzkouším Jiřina

    1. Jiřino, tak mamince všechno nejlepší a ať se dort i oslava povede.

  56. Daniela says:

    Připojujji se ke všem krásným gratulacím!! Flo, jsi opravdu ohromná! Tak si ale říkám, kolik členů tohoto klubu bude muset také začít pravidelně absolvovat dálkové běhy? 🙂

    Po přečtení tohoto receptu mě došlo, že vlastně potřebuji extra mrazík. Zde se blíží Svátek Matek a tak asi víš, jaké vysílám do svého okolí „nenápadné“ zprávy :).
    Díky za vše!!!!

    1. Někdy je třeba ty nenápadné zprávy udělat poněkud nápadnější, ale věřím, že s tím máš léta praxe a hravě si s takovou výzvou poradíš 🙂

  57. Silkwe says:

    Takže další recept, který prostě musím vyzkoušet. Jen nevím kdy, protože od sladkého pečení pro různé příležitosti (jedna se shodou okolností blíží) je u nás v rodině prostě babička a nevím zda by kousla, že tentokrát ne. Holt budu muset čekat… ale recept každopádně ukládám…

    1. Tak to máš vlastně výzvu hned dvojnásobnou 🙂

  58. Helena says:

    Taky gratuluji ke krásným třetím narozeninám. Dort je krásný, ale i s podrobným návodem mi pro mne přijde moc složitý. Asi zůstanu u svého osvědčeného ovocného s želé polevou, který je lehký, chutný a jediný můj, který vypadá opravdu profesionálně. Ale nikdy neříkej nikdy, možná přece jenom zkusím, jen co udělám místo v mrazáku.
    Ale: pročítala jsem starší recepty a podívala jsem se, jak na chřest. Už jsem ho neúspěšně připravovala asi 3x a řekla jsem si, že já tedy ne. Ale po této podrobné instruktáži dám možná chřestu i mně ještě šanci.

    1. Heleno, složitost tohoto dortu odpovídá zhruba složitosti ovocného želé s polevou, takže se toho opravdu bát nemusíš. Pokud zvládneš jedno, tak i druhé. Uvidíš sama. Věřím, že stejně tak dáš šanci i chřestu.

  59. Martina says:

    Milá Flo,

    i já se přidávám ke gratulantům a přeji Tobě i klubu mnoho dalších spokojených let 🙂 A moc děkuji za to, co pro nás všechny děláš. Tvé recepty mě zatím nikdy nezklamaly a ráda se k nim vracím 🙂 Dorty nepeču vůbec, ale začínám přemýšlet, že bych to mohla přece jen zkusit 🙂

    1. No jo, nikdy neříkej nikdy, známe to všichni 🙂

  60. Jeeejda, fakt to musí byť v mrazáku? To potom u nás nehrozí. Ešte som tam nikdy nemala tak prázdno, aby som tam strčila nejakú tortu. 😀
    Každopádne to však vyzerá lákavo. A neobvykle. Netušila som, že niečo také existuje. 🙂

    1. Majo, musí. Na druhou stranu je to skvělá záminka pro jarní úklid v mrazáku.

  61. Katka eM says:

    Milá Flo, pripájam sa ku grantulantom a prajem Ti mnoho elánu a skvelých nápadov!
    Dnes som túto polevu otestovala v čokoládovej verzii – aj keď teda pôvodný plán bol úplne dodržať postup 🙂 upiekla som čokoládový korpus, naplnila som ho parížskou šľahačkou a šup s tým do mrazáku. Večer som sa pripravila na polevu, otvorila som si konzervu salka, čo som našla v špajzi a nestačím sa čudovať: je úplne čokoládové 😀 Vôbec som netušila, že sa vyrába aj také. Iné som už nemala, no čo už, čokoládová poleva k tejto torte sa mi aj tak hodila omnoho viac. No čo Ti poviem, je to pecka! Vyzerá úchvatne a zajtra zistím, či tak aj chutí. Ďakujem za skvelé inšpirácie, Katka.

    1. Katko, náhodný nápad s čokoládovým salkem se mi líbí moc, úplně si dovedu představit, jak vylepší chuť polevy. Díky za takové náhody 🙂

  62. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, gratulace k 3. narozeninám klubu a jen tak dále! Recept je pro mě velkou inspirací. Nejraději mám polevu s hořkou čokoládou, takže ji vyzkouším co nejdříve. Jen co budou čerstvé jahody, vrhnu se na jahodovou huspeninu. Zdraví Vlasta!

    1. Vlasto, tak ať se dort zadaří, s českými čerstvými jahodami to nebude mít chybu.

  63. Iveta says:

    Ahoj FLO.
    Tvůj dort vypadá úžasně.
    Ráda peču určitě jej vyzkouším. Moc bych si přála, aby se po upečení podobal tomu
    tvému. Chtěla bych jej upéct na narozeniny, ale první ho vyzkouším na nečisto.
    Děkuji za recept. Iveta.

    1. Každá záminka pro tento dort se počítá, Iveto, včetně zkušebního vzorku 🙂 Tak ať to dopadne. Flo.

  64. Ahojky FLO , blahopřeji k výročí , máš neskutečnou energii a nápady , tvé recepty jsou dobré a opravdu krásné. Některé jsem vyzkoušela a 1.Těším se na zprávy a novinky od tebe. Krásné májové dny ,stále skvělé nápady a podněty . Zdravím Jana.

  65. Díky, Flo! Dnes jsem dort dodělala a představila rodině… a super. Nejvíc mám radost ze sebe, že jsem to dala. Tvůj návod je skutečně dokonalý, už při čtení si představuju, jak to dělám, a tak to pak i jde. Díky moc za Tvůj blog!

    1. Evi, jsi borec! Díky a mám radost.

  66. Sylvie says:

    Krásný den,

    mám čokoládový dotaz. Ráda bych udělala zrcadlovou polevu na sacher podle tvých receptů zde. Chtěla bych použít 99% čokoládu, je lepší ji dát do dortu nebo na polevu a do druhého použít 60-70%, jak máš v receptu. Ještě bych asi měla napsat, že místo bílé čokolády chci použít na polevu hořkou, což jsem pochopila, by mělo jít. Dort chystám na sobotu taťkovi k narozeninám. Ať žije čokoláda a tvůj web a kuchařky! 🙂

    1. Sylvie, myslím, že 99% čokolády je do dortu škoda, jak do korpusu, tak do polevy. Stačí použít 60-70% do obou.

  67. Monika says:

    Ahoj Flo, s jahodovým dortem podle Tvého receptu jsem slavila včera velký úspěch, jen polevu jsem dělala z hořké čokolády místo bílé. Moc děkuji. Monika

    1. Jsi skvělá, díky za vyzkoušení! Mám radost, že chutnalo a byla jsi za hvězdu ještě jasnější než samotná poleva.

  68. Renata says:

    Ahoj Flo, pěkný dortík. Zrcadlovou polevu jsem před časem zkoušela, recept mi přišel mailem, krásné vínové barvy, dort nádherný.
    Ovšem řekni, chutnalo vám to? Nám moc ne. Vrátila jsem se k potahovce, nebo klasické želatině.

    1. Reni, samotná poleva chutná po použitých surovinách, tedy želatině, čokoládě a salku. Dá se naštěstí ochutit třeba vanilkovým extraktem, to jí docela pomůže. Jinak ale má význam až v kombinaci s chutí celého dortu. Potahová hmota mi nesmí do kuchyně vzhledem k jejímu složení, takže mi zrcadlová poleva přijde jako rozumná volba.

  69. Kateřina says:

    Zdravim, tato poleva me velmi zaujala, ale chtela bych se zeptat, zda muzeme pouzit i praskove potravinarske barvivo? Dekuji 🙂

    1. Katko, pokud se nebojíte, že se barvivo v té husté polevě nerozmíchá, tak ho klidně opatrně použijte, ale já bych to nedělala. Gelové barvy jsou intenzivnější a je jich potřeba mnohem méně, v podstatě míň než kapka. Tím pádem se v polevě ani nemá šanci objevit žádná pachuť. Oproti tomu práškové barvivo je chuťově opravdu nedobré a barví méně, takže se ho bere o dost víc.

  70. Veronika says:

    Dobrý den, recept je úžasný a dort nádherný. Dcera má ale potravinovou alergii na laktózu, proto by mě zajímalo, zda neznáte nějakou náhradu toho kondenzovaného mléka.. Napadá mě leda kokosové, ale by asi nefungovalo stejně..

    1. Veroniko, neznám. Nezlobte se. Nenapadá mě, co by se dalo použít. Kondenzované mléko je zde velmi důležitou součástí receptu, o sladkém kokosovém kondenzovaném mléku jsem zatím neslyšela.

  71. Petra says:

    Tak jsem prave dort dodelala synovi k narozeninam a diky vyborne popsanemu popisu jsem to zvladla. Jen musim konstatovat, ze i kdyz dort neni slozity, tak slozity je, clovek si opravdu musi davat pozor na spoustu veci a ja z toho mela spousta nadobi :). Dort vypada opravdu krasne a i kdyz jsem asi nemela nejkvalitnejsi bilou cokoladu, ktera se mi uplne nerozpustila, tak to pridava na vesmirnem efektu (myslela jsem si naivne, jak udelam nasi slunecni soustavu vcetne slunce, na to ale potrebuju vic praxe).

    1. Petro, díky za otestování receptu při tak významné příležitosti! Je mi jasné, že člověk nechce udělat chybu a pořád se vrací k receptu a tím se zasekává, ale věřím, že příště už to budete mít v ruce a tu jednoduchost tam postupně vydolujete 🙂

  72. Katerina says:

    Děkuji za úžasný recept a dokonale popsaný postup, dortík jsem udělala na oslavu dceřiných prvních narozenin a měl obrovský úspěch! A samotný nepečený dort určitě zařadím i na méně slavnostní příležitosti.

    1. Bezva, díky za vyzkoušení, jsem ráda, že jsi polevou mohla oslnit při tak jedinečné příležitosti.

  73. JItka says:

    Ahoj Flo,
    na netu jsem zrovna včera narazila na 2 recepty na zrcadlovou polevu. Jeden je stejný jako ten tvůj. Ten druhý je z želatiny, vody, cukru, smetany a kakaového prášku. Poleva by při nalévání měla mít 24°C, ta z kondenzovaného mléka (tvoje) měla cca 30°C. Dorty nebyly z mrazáku, ale jen hodně schlazené. Myslím, že by to mělo stačit, už podle zkušeností s polévání dortů čokoládou.
    No a ještě jeden postřeh z netu – do husté skleněné polevy z tmavé čokolády jsem viděla , že po polití kápli pár kapek tekuté barvy přímo na politý dort a nožem to roztáhli. Tím vznikla duha v tmavé čokoládě. Bylo to krásné.

    1. Jitko, díky za postřehy. Já jsem sice vycházela ze zahraničních cukrářských receptů, ale upravovala jsem poměry pro českou sladivost cukru, je jiná než zahraniční. Takže pokud jsou někde stejné poměry, jako uvádím já, jen dobře, znamená to, že si někdo další dal taky tu práci a vše převedl pro české podmínky.

      Zdobení tmavé čokoládové polevy barvou jsem zahlédla, ale mám pocit, že to nebylo jen obyčejné gelové barvivo, ale něco trochu jiného – jen nevím co.

  74. Jitka says:

    Ahoj Flo,
    docela dost peču dorty a tak navštěvuji různá fóra, ale i cukrářské obchody. Jednak existuje gelová barva přímo na barvení čokolády, ale nemyslím si, že v tom to případě by se dala použít. Já bych asi otestovala spíše tekuté potravinářské barvy do airbrushe. Nejsou moc husté, ale jsou velmi syté a téměř bez chuti. Případně bych zkusila barvu přidat do potravinářské běloby, aby byla hustší. A nebo poslední varianta udělat trochu světlé polevy, obarvit jí a kápnout na tmavou. Osobně si ale myslím, že běloba a barva by to měly jistit.
    Mám jen dotaz, zkoušela jsi zbytek polevy uschovat?

    1. Jitko, díky za perfektní odbornou vsuvku ohledně barvení čokoládové polevy.

      Uschovávat jsem nezkoušela, je to jako odkládat si bokem do lednice zatuhlou želatinu. Asi by šla znovu šetrně rozehřát a povolit a rozpustit a použít, ale dělá to někdo?

  75. Kakajda says:

    Nepodařilo se. Polevou (po 100% dodržení návodu) jsem polila dort s hnědým krémovým povrchem. Polevy je tenounká vrstva, tmavý krém prosvítá, je to na pohled smutné, nebarevné (tvořila jsem modrobílý mramor), na bocích se neudrželo nic. Vykonala jsem po chvíli opravu – lžičkou nalévala téměř vychladlou polevu dodatečně na boky, takže vznikly stékající krápníky… Buď je to rukama, nebo úplňkem, nebo želatinou – uvítala bych fotku sáčku s vhodnou želatinou.

    1. Kakajda says:

      Dort jsem dnes předala oslavenkyni. Její slova: „Shora dobrý, ale ze strany to vypadá jako chrchel od Shreka.“ Ach, ta nevinná upřímnost!

    2. Kakajdo, evidentně jsi tu polevu měla na první pokus moc teplou, stečení po stěnách je typický příznak špatné práce s teplotou. Pokud ti napodruhé vznikly krápníky, tak ty už tuhnout dokázaly, čili želatina byla v pořádku (jen už zase byla moc zchladlá). Prostě si nemyslím, že by to bylo želatinou, rukama nebo úplňkem, jen to chtělo na poprvé polevu víc zchladit.

  76. Dakujem za uzasny,rychly,jednoduchy a skvelo napisany recept.Mala som trochu obavy z toho,ci sa mi vydari poleva,ale je to zatial najjednoduchsia poleva aku som kedy robila a pritom s uzasnym vyslednym efektom.Som rada,ze som natrafila na vas blog a urcite sa sem este vratim.

  77. Míša says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč nemáte v receptu glukózovy sirup jako všude v ostatních receptech na internetu 🙂 zítra ráno se chystám na vaši polevu a jsem moc zvědavá 😀

    1. Míšo, protože mě nebaví ho shánět, protože ho nepovažuju za běžnou domácí surovinu a protože ho kondenzované mléko a cukrový rozvar vcelku uspokojivě nahradí. Ale pokud je to problém, naštěstí jsou tu ty ostatní recepty na internetu 🙂

  78. Lukáš says:

    Milá Jano, děkuji za úžasně podrobný postup. S výrobou polevy nebyl problém, barevný mramor sklidil úspěch. Jen se mi zdá, že poleva je spíše matná než lesklá. Máte ponětí, čím to může být? :))

  79. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá poleva uchovávat. Připravit si ji dopředu a následně třeba druhý den popužít. Pokud ano, jak s ní zacházet? Děkuji za radu

  80. Tereza says:

    Ahoj Fló, děkuji za recept, na zrcadlovou polevu se již dlouho chystám a konečně vím, že to půjde 🙂 (jiným receptům moc nedůvěřuji). Jen nevím, jak na ten mrazák. Budu dělat krém s mascarpone, šlehačkou a čerstvými borůvkami. Bojím se, že po vyndání z mrazáku se náplň zničí a dort „spadne“. Jaká je tedy optimální doba na mražení? Dort omažu máslový krémem a na něj až budu lít polevu. A jíst se bude za dalších 48hodin. Jak jsem četla, to poleva vydrží.
    Moc děkuji a přeji samé sladké dny 🙂

  81. Co kdybyvh tuto polevu chtela pouzit na puncak? I ten musim zamrazit?

    1. Ano, podklad musí být ledově chladný.

  82. Dobry den, děkuji za recept, musím vyzkoušet. Váhám s krémem… dělám mascarpone se šlehačkou a nemám zkušenosti co to udělá v mrazáku. Vaše zkušenost? Děkuji a krásnou neděli Lucie

    1. Lucie, pokud ten krém nebude něčím ztužen, třeba želatinou, tak si myslím, že to v mrazáku zrovna dvakrát nedopadne.

  83. kety86 says:

    Ahoj Flo, chtěla bych se zeptat, jaký je nejvhodnější krém na promazání dortu, aby na něm poleva krásně vynikla popř. aby nedošlo během mražení k jeho deformaci? Budu dělat dort synovi a nechtěla bych něco zkazit. Díky moc za odpověď.

    1. Nerada to říkám, ale nejspíš klasický máslový krém, ten přežije všechno a je dost hutný i na to, aby unesl váhu dalších vrstev. Psala jsem o něm v receptu na naked cake (nahatý dort).

  84. Michaela RYBOVÁ says:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda nemáte zkušenost, zda jde zamrazit pařížská šlehačka – co to udělá po rozmrazování. Dělám ji opravdu jen šlehačku a kvalitní čokoládu. Děkuji za radu M.

    1. Pokud bude nevyšlehaná, tak bych v tom zamražování neviděla problém.

  85. Ivana says:

    Ahoj. Išla som presne podľa postupu na polevu. Torta bola cez nič v mrazaku, poleva mala 35stupňov, ked som ju liala, ake strašne rychlo tuhla po bokoch. Vynechavala mi boky, tak som musela liat viackrát a potom sa mi spravili stekance, čiže nie je hladka. To bola torta tak na necisto, ale chystám sa synovi k narodeninám takú spraviť, tak povedzte, čo treba zmeniť? Postup aj ingrediencie som dodržala

    1. Ivano, v tom případě bych nechala trochu teplejší polevu, ale jen o pár stupňů. Evidentně už byla zchladlá moc.

  86. Veronika says:

    Krásný den, mám otázku, protože se trošku bojím toho, aby dort ve výsledku nebyl přehnaně sladký; dalo by se vyvážit citronovým krémem? Smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, solamyl, cukr, citron, prostě klasika. Jen nevím, jestli to v mrazáku přežije 🙂 Jinak moc děkuji za úžasně popsaný recept, už dlouho básním o tom, že chci zrcadlovou polevu vyzkoušet, ale všude mi to přišlo hrozně složité, až teď si na to troufnu, moc díky! 🙂

    1. Veroniko, pardon, já tuhle „klasiku“ smetana ke šlehání, ztužovač, solamyl, cukr, citron neznám, omlouvám se, takže chuť ani konzistenci si představit nedovedu. Ale přežít by to podle mě v mrazáku mělo.

  87. Hedera says:

    Dobrý den, moc děkuji za recept, právě jsem to zkoušela, samozřejmě bych to nebyla já,kdyby se někde nevloudila chybička. Po smíchání 2 barevných polev jsem začala nalívat ,ovšem,téměř všechno mi to steklo. Nezbylo tedy nic jiného než polevu znovu nabírat o polévat dort. Po nějákém čase to už naštěstí začalo tuhnout. Barvy se smíchaly a mramorování bylo pryč. Nicméně je pěkný a krásně se leskne. Je spoustu bodů,kde jsem mohla udělat chybu, ale myslím,že to bylo tou želatinou , možná jsem trochu popletla poměr a nebo vzala jiný druh, nevím. Každopádně budu vědět na co si příště dát pozor. Ještě jednou děkuji za recept,protože nebýt tak skvělého postupu, nejspíš se nedopracuji vůbec k ničemu 🙂 pardon za ten sloh tady 😀

    1. Já bych odhadovala, že to vypadá na příliš teplou polevu, pokud tuhla při druhém nalévání, tak asi potřebovala ještě o pár stupňů vychladnout.

  88. KateřinaHá says:

    Slíbila jsem dceři k svátku dort s jahodami, ale letos to vypadá, že do svaté Anny už nebude ani jedna, krom těch kupovaných. Ale dort s mramorovou růžovo-bílou polevou, ozdobený jedlými květy a možná i těmi kupovanými jahodami z Tramtárie, by mohl zafungovat jako odpustek. Díky za recept na polevu i popis, jako obvykle naprosto dokonalý.

  89. Martina says:

    Tak kompletný popis všetkého, čo sa môže stať a čoho sa vyvarovať som ešte nezažila. Naozaj super opísané. A tak super sa mi aj vydarila. Ďakujem. Pekne pozdravujem.

  90. Tomáš says:

    Dobrý den.

    Dlouhou dobu hledám vhodnou polevu na dort, který budu péct tento víkend na kamarádčinu oslavu. Dort nebude klasicky kulatý, ale bude to větší obdélník – a tady se dostávám k tomu problému: díky tvaru dortu, který se chystám péct, se mi nevejde celý do mrazáku. Opravdu je nutné dort mrazit, nestačí chladný z lednice? Mám v plánu dělat dort na výšku ze 3 – 4 piškotů (uvidím podle výsledné výšky) střídavě modro/fialový, krém karamelový (taky nejspíš do odstínu, aby nerozbíjel barvy). A tahle poleva mě velmi zaujala, proto se ptám. Ještě mě napadla jedna varianta: bílá čokoláda, máslo (možná trochu vody) – to na vodní lázeň, poté rozdělení na části, a každou část obarvit, a polévat dort nejprve například modrou, poté doprostřed modré fialovou, doprostřed fialové růžovou – přímo na dort, a nebo jako Vy – do “nálevky“ nalít postupně barvy do středu a polévat až z nálevky? Zajímal by mě Váš názor, mnohokrát děkuji za odpověď. Hezký den.

    1. Tomáši, pokud se dort nevejde do mrazáku, tak bych se téhle polevě vyhnula. Na vychlazeném dortu nezatuhne tak rychle a po stranách bude stékat pryč, nezůstane vám tam nic. Fígl je v tom, že poleva se rychle na horní straně dortu ochladí a díky tomu dolů teče hodně zhoustlá.

      Co se týká bílé čokolády rozpuštěné s máslem, nebude to ani hladká, ani lesklá poleva. Bude působit hrubě, podobně jako rozpuštěné a znovu ztuhlé máslo – k původní hebkosti před rozpuštěním má hodně daleko. A na přilití vody raději rovnou zapomeňte, jestli nechcete sraženou čokoládu se žmolky.

      Já osobně bych asi volila nějaký krém, třeba jednoduchou ganache – čokoládu rozpuštěnou v horké šlehačce a vymíchanou dohladka.

  91. Děkuji za tento recept.Dorty vypadají skvěle.Jen bych se chtěla zeptat jak udělat karamelovou zrcadlovku??????????Děkuji.

    1. Magdo, nemám tušení, nikdy jsem karamelovou zrcadlovou polevu nedělala. Řekla bych, že by se pro začátek dala malá část kondenzovaného mléka vyměnit za karamelizované kondenzované mléko a tím se postupně experimentováním dostat až k ideálnímu poměru.

  92. Vladimíra Květová says:

    Milá Florentýno, tento nepečený dort jsem dnes udělala již po 3 a musím říct, nemá chybu. Je prostě výborný a ani není náročný. Už jsem váš recept dala čtyřem kolegyním a náš šéfkuchař se ho chystá udělat na vánoční catering pro 60 lidí. Prostě váš recept má veliký úspěch v Bavorsku. ???? Mockrát za něj děkuji

    1. Děkovné pozdravy do Bavorska ❤️

  93. Monika says:

    Dobrý den, chystám se zkusit tuto úžasnou polevu. Jakou formu jste použila? Jde mi o to, že asi klasická dortová do mrazáku nemůžu, co? Používala jste silikonovou?

    1. Moniko, použila jsem úplně obyčejnou plechovou rozevírací formu. Nemá nepřilnavou úpravu, je to jen kus plechového prstence s nastavitelným průměrem. Silikonové formy mi do kuchyně nesmí.

  94. Dobrý večer Florentýno,
    chapu3 dobře, že do polevy se dává bílá čokoláda? Můžu použít bílou čokoládovou polevu z prodejny cukrářské potřeb?
    Díky Alice

    1. Alice, myslím, že by použít šla, ale já se těmto polevám vyhýbám (mívají dost šílené složení a nechutnají dobře), takže to vyzkoušené nemám.

  95. Jana K says:

    Dobrý den,
    dnes jsem navštívila Vaši stránku, protože hledám jednoduchou zrcadlovou polevu, a Vaše se mi velice líbí (hlavně že nemusím měřit teplotu). Akorát nemohu nikde najít ten poměr a množství jednotlivých surovin. Poradila byste mi prosím?
    Moc se těším, až ji vyzkouším! 🙂

    Jana K

    1. Jani, vždyť na konci mého textu je recept k vytištění, kde jsou přesná množství všeho.
      Držím palce, ať to klapne. Flo.

  96. Rézi says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by šla tato obarvená poleva použít na černý dort. Jde o to, že budeme „bourat depresi“ a proto by přes černý dort stékala duhová poleva.
    Děkuji.
    PS: vaše recepty miluji a tuto polevu jsem již také zkoušela. Je skvělá. ????

    1. Rézi, podle mě šla, ale myslím, že to bude chtít silnější vrstvu polevy, aby tmavý korpus neprosvítal. Případně světlý krém pod polevu.

  97. Dáša Vartovníková says:

    Dobrý deň pani Flo rozhodla som sa vyskúšať vašu polevu ale chcela som sa opýtať ci môžem vrch torty potrieť maslovou plnkou ale aký mám dať podklad. Ďakujem

    1. Dášo, podklad pod co? Pod polevu, nebo pod máslový krém?

  98. Hanka Blažková says:

    Dobrý den,
    mám na Vás dotaz. Syn si přeje k 4. narozeninám čokoládový dort, ale musí být červený. Ač příliš nepeču, beru to jako výzvu. Zaujala mě Vaše zrcadlová poleva, kterou bych obarvila na červeno. Do dortu bych ráda vyzkoušela šlehaný ganachový krém (čokoládovo-malinový). Ale nejsem si jistá, jak dopadne dort s tímto vyšlehaným krémem, když ho musím před přelitím zrcadlovou polevou zamrazit. Poradíte, prosím?

    1. Hani, podle mě to půjde, ale tenhle krém jsem ještě nikdy nemrazila. Asi by stálo za zkoušku udělat ho malé množství, cvičně zamrazit, pak nechat povolit a ověřit si, že je stále hebký a hladký, jak má být.

    2. Hanka Blažková says:

      Dodatečně chci dát vědět, že zmražený ganache krém byl v pohodě, nic se s ním nestalo. Zrcadlová poleva se povedla a dort všem chutnal. 🙂

  99. Veronika Zelenkova says:

    Dobry den, moc dekuji za podrobny a srozumitelny popis receptu. Jsem nadsena, vypada prekrasne. Chci se zeptat, mate zkusenosti s nocni oblohou a 3patrovym dortem? Dekuji

    1. Veroniko, bohužel. Co se týká dortů, jsem vlastně úplný začátečník a zelenáč a vrcholná díla přenechávám jiným kapacitám.

  100. Děkuji, ze skvěle popsaný recept. Poleva se podařila hned napoprvé, přelila jsem s ní “nahý dort”.

  101. Lukas says:

    Skvely. Uz po nekolilate jsem pri hledani receptu dosel na tyto stranky. A opet krasne a logicky vysvetleno proc, to je to co mne na Vasi praci kterou si s vedenim webu davate bavi. Clovek nejen dobre uvari v tomto pripade upece, ale i se necemu nauci. Diky.

  102. Dobrý den, zkoušela jsem Váš recept na Mirror Glaze a bohužel vůbec neodpovídá Vašim krásným fotkám… Udělala jsem vše přesně na milimetr do detailu dle receptu a poleva rozhodně není lesklá. Je matná s vůbec nevím, co jsem udělala špatně…

    1. Pavli, a matná byla hned, nebo až druhý den po vytažení z lednice?

  103. Krásne napísané, od a po z do úplných detailov , jasné dokonca aj pre totálneho začiatočníka. Prekrásne foto, profesionálne napísaný blog. Človek málokedy narazí na tak ukážkovú prácu, aku je tu vidno. Radosť sa kochať a skúšať niečo nové . Až mi padá sánka a oči svietia . Ďakujem za to, čo som sa tu mohla naučiť 🙂

    1. Eriko, moc děkuju, ať se daří nejen v kuchyni! Flo.

  104. Gabriela says:

    Děkuji za super podrobný návod, dneska jsem dělala a vše proběhlo v pořádku. Jen bych měla dotaz, zbylo mi dost te polevy.. Do ledničky nebo mohu dat do mrazáku?

    1. Klidně do ledničky a před dalším použitím opatrně a mírně rozehřát.

  105. Monika says:

    Tak tohle je ten nejlépe psaný postup, jaký jsem kdy četla! Jsem tady poprvé a jsem nadšená, napsáno tak, že prostě nemůžou vznikat další otázky. Mám i velkou radost z receptu, protože tuto polevu jsem chtěla umět, děkuji. Přeji mnoho úspěchů.

  106. Bláža says:

    Ahoj Flo,

    uzasne popsany cely postup.Na netu jsem ale videla michat se smetanou misto vody,bude fungovat stejne?
    Dcera ma v patek 6 roku a chci udelat modro-lila,tak uvidime.
    Diky za odpoved Blaza

    1. Blážo, nevím, jestli pak bude poleva tak lesklá, ale v zásadě by to taky mělo fungovat.

  107. Kristýna says:

    Tak můj dnešní pokus skončil karastrofou, barvy se spojily v zelenohnědou hrůzu. Všechen postup jsem dodržela – až na želatinu která nevytvořila tu “přesnídavku” byť jsem poměr a množství dodržela. Ve finále vše skončilo na tácu a na dortících neulpělo téměř nic. Tohle je asi vyšší level. Ale určitě to nevzdám ???

    1. Pokud želatina nevytvořila tu přesnídávku, tak to hádám byla špatná želatina a pak už se to vezlo. Je mi to líto, ale jsem ráda, že to nevzdáváte!

  108. Daša says:

    Milá Flo.
    Dort už odpočívá v lednici. Děti vyjedly vše, co zůstalo na plechu po nalití polevy, doufám, že je nebudou bolet bříška. Moc se těšíme na večer, až tu dobrotu ochutnáme!

  109. katerina says:

    ahoj Flo tak jsem skoušela tvůj dort a čokoládová poleva lze obarvit i sypkým barvivem.Skvěle se povedl

  110. Simona says:

    Milá Flo,
    už dlouho mirror glaze tajně obdivuju, ale až teď jsi mi dala odvahu ji zkusit (Díky za to!).
    Jen by mě zajímalo, jestli je možné dát zbytek dortu, který se nesní, do mrazáku – jestli to poleva přežije? Nevadí, kdyby ztratila lesk, spíš aby se, co já vím, nějak nerozpadla… nemáš s tím zkušenost prosím?

    1. Myslím, že to přežije v pohodě. Flo.

  111. Petra says:

    Dobrý den, také se na tuto polevu chystám. Ale jediné co mě děsí je přendávání už politého dortu na podnos. Jak na to, aby člověk „nerozbil“ tu polevu? Na to už se přece neda sahat. Ten dort je sám o sobě už i těžký. Mluvím o tripatrovem dortu – korpusy a tvarohovoslehackovy krém. Máte nějaký fígl, jak to přendat na ten podnos? Díky.

    1. Petro, jednak bych se určitě nepokoušela o polití třípatrového dortu, na tom jsem nikdy zrcadlovou polevu neviděla a myslím, že to má svůj důvod. Pokud je dort sám o sobě těžký, tak do něj mřížka, na které se polévá, protlačí vroubky zespodu a poničí spodní patro.

      Dál se dá říct, že je dort před poléváním zmrzlý a studený a tedy dost pevný na manipulaci a do třetice se polévá na mřížce, aby zbytek polevy mohl stékat, takže není problém mezi mřížkou strčit pod dort prsty z obou stran a přenést ho na servírovací talíř.

  112. Zuzka D.F. says:

    Dobrý den,
    máte prosím zkušenosti se zrcadlovou polevou a jedlým papírem? Obecně se jedlý papír (barevný) nesnese s krémy na bázi másla, rozpíjí se, ale tady se o máslu nepíše, ovšem zrcadlová poleva obsahuje vodu, tak neumím odhadnout jestli se tím obrázek neponičí. Napadlo mě: po odpočinku v lednici jednoduše přilepit gelem na jedlý papír. Po zatuhnutí vypadá poleva „neškodně“, nebo se pletu?? Děkuji za odpověď. ZDF

  113. Děkuji za velice povedenou polevu, nevím jak kdo, ale nejsem žádný pekař. Korpus jsem udělal z buchty s vaječným koňakem, rozkrájel a dal zamrazit, náplň je mascarpone, po slepeni a potření opět zamraženo a poleva byla skvělá, jen jeden problém nastal, když jsou vidět jen okraje, ale jinak to nešlo. Má manželka má kulatiny a kvítka z jedlého papíru se roztáhla po celém dortu. Jinak je to perfektní poleva a myslím že do průměru 25 cm, není třeba přidávat ingredience. S přáním krásných dnů blaza

  114. Kateřina says:

    Dobrý den,
    na tuto polevu se už dlouho chystám… Jen jsem nikde nenašla, jestli přežije mrazení krém z mascarpone a šlehačky s čokoládou, žádný ztužovač už nepřidávám.
    Co si o tom myslíte? Případně neměla by jste nějaký recept na lehký čokoládový krém?
    Předem děkuji!

    1. Myslím, že krém by to přežít mohl. Ale u takových pokusů doporučuju si před ostrou verzí pro důležitou událost vyzkoušet jeden dort nanečisto, aby pak nedocházelo k zásekům na poslední chvíli.

  115. Veronika says:

    Dobrý den, prosím lze použít i zmrzlé jahody? Děkuji za odpověď:) Veronika

  116. Veronika says:

    Ahoj Flo 🙂 šlo by udělat z toho 3 vrstvy huspeniny proložené krémem? Již jsem 2x dělala vždy dopadl skvěle ale trochu přemýšlím nad upgradu 😀 děkuji za odpověď

    1. Veroniko, to jsem nikdy nezkoušela, tak nedovedu zaručit, že ta spodní vrstva huspeniny unese všechno, co bude nad ní.

  117. Milá Flo,
    ďakujem za skvelý recept na Mirror Glaze a perfektný postup 🙂 Rada by som sa opýtala na vhodný podklad pod Mirror Glaze. Čítala som Vaše odporúčanie na klasický maslový krém, ale chcem sa opýtať či by bol vhodný aj Swiss Meringue Buttercream.
    Ďakujem za odpoveď 🙂

    1. Majko, bude vhodný jakýkoli krém, který přežije zmrazení. Myslím, že tento by to měl zvládnout, ale pokud pochybujete, zkuste si konkrétně o tomto krému vyhledat na internetu v cukrářských fórech, jak dobře/špatně se mrazí.

  118. Dobry den,
    Tak mam svuj prvni “mirror glaze galactic” dort pro synka. Vidim se v poleve, tak prvni pokus byl asi uspesny 🙂 moc dekuji za “blbuvzdorny” navod, diky kteremu jsem tohle zvladla i ja 🙂
    Prosim o radu – mate figl, co s polevou, ktera stekla a zustala? Mam ji docela dost a je mi lito ji vyhodit. Mate tipy na nejake vyuziti?
    Moc dekuji!
    Hezk den
    Lenka

    1. Leni, poleva se dá „posbírat,“ uložit do lednice, a na něco dalšího nalít – jen se musí velmi, velmi, velmi opatrně nahřát. Jen aby povolila, nesmí se vařit. Ideálně v mírné vodní lázni.

  119. Dobrý den, myslíte si prosím Vás, že by šla poleva obarvit např. prachem z lyofilizovaných malin/ řepy? Děkuji, Šárka

  120. Ahoj Flo,
    dnes jsem zkusila zrcadlovou polevu s hořkou čokoládou. Je také pěkná, ale mám v ní pár bublinek vzduchu.
    Prosím, poraď, jak je z polevy vyhnat, aby nedělaly neplechu.
    Děkuji.

  121. Gabina says:

    Dekuji za skvely recept! Skoda, ze nevim, jak pridat foto, ale dort i poleva vypadaji uzasne! Mne se ty tve barvy moc libily, muj je podobny, jen trosku vic do ruzovo-tyrkysovo-svetle fialova. Jsem nadsena! ?

  122. Ahoj Flo,
    včera jsem se vrhla na dort se zrcadlovou polevou, bohužel se dnes nedostanu k polevě, protože krém mi vůbec nezatuhl, želatina mi správně nenabobtnala, tudíž krém zůstal řidší, i když jsem doufala, že do rána zatuhne, bohužel se tak nestalo. Možná byl špatný výběr želatiny nebo jsem spíš udělala chybu někde já. Nicméně se chci zeptat, jakou značku želatiny používáš ty? Dortík nevzdám a pokusím se znovu 🙂
    Děkuji

  123. Barbora says:

    Dobrý den,
    jahody nesmím. Za jaké ovoce je mohu v náplni vyměnit? Které byste mi doporučila? Mohu použít třeba banány nebo nektarinky?

  124. Barbora says:

    A ještě mám jednu otázku – jak poznám, že má poleva 32-35 stupňů? Předpokládám, že na to potřebuji speciální teploměr. Bohužel to nepoznám a nerada bych polevu nalila příliš studenou nebo teplou, jak se již stalo jiným.

  125. Kristyna says:

    Děkuji za recept. Jen by mě zajímalo, jakou konkrétní želatinu používáte? Na trhu jich existuje velké množství a mám s nimi hodně různorodé zkušenosti, tak váhám, kterou vybrat.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close