Vypadá-li někdo jako bublanina, pak je samá boule. Bublanina je totiž odvozena od slova bublat.

Jistě si hned vybavíte nějakou krásnou bublaninu s cudnými dolíčky po vnořeném ovoci, zarovnanými v řadách jako vojáci. Tak přesně takovou krasavici vůbec nemám na mysli.

Možná vás to překvapí, ale bublanina se dříve pekla z velmi řídké směsi vajec, mléka, cukru a ždibce mouky, takže připomínala spíš sladkou omeletu.

Při pečení v troubě vyskočí, a to docela hodně. Vaječné těsto v intenzivním horku naběhne, vyroste skoro až k okraji pekáčku. Asi takhle:

bublanina v troubě

Ale protože těsto neobsahuje vůbec žádné kypřidlo a není ani našlehané, ani utřené do pěny, po vyndání z trouby zase rychle splaskne. Nikdy nikdo o téhle bublanině neřekne, že je nadýchaná jako vánek.

Pár bublin, boulí a pahorků s třešňovým středem však bublanině zůstane a přesně kvůli nim získala své jméno.

A o takovéhle bublanině vám chci povědět víc, aby se na ni nezapomnělo. Podobně, jako nezapomněl hlavní hrdina Raisovy básně:

Víš, o výletě tenkrát v lesa stínu,
jak v zadu zbyl jsem s tvojí kabelkou
a v lůně jejím spatřiv bublaninu
chuť nezmohl jsem svoji převelkou?
Jak snědl jsem ji dobrou polovici –
vždyť velké třešně vábně kývaly –
jak neměla jsi potom v milém líci
již ani úsměv pro mne bývalý,
ni pohled němý, ani slůvko malé,
ba smála jsi se jenom na jiné,
a hlava moje myslila, že v žale
tak odstrčena v krátku zahyne…

 

Karel Václav Rais
, 1890
Z domova (báseň Pro jetel)

Bublanina podle starých kuchařek

Takováhle prastará bublanina vypadá jako měsíční krajina plná kráterů a prohlubní, svítí žlutě jako slunce, svádí zlatými okraji a zubatě se šklebí šťavnatými, teplem ztmavlými třešněmi.

Chutná jako jemný krém a překvapí všechny, co pod pojmem bublanina čekají sice nadýchaný, ale relativně pevný a suchý kus těsta.

Ze všech moučníků, které znám, patří mezi ty nejšťavnatější a zároveň nejmíň nakypřené. Extrémistka prostě.

Těsto na tuhle původní bublaninu je připravené za minutu, a to včetně úklidu kuchyně. Stačí vzít mísu, metličku, odměřit suroviny a společně je promíchat.

těsto na bublaninu

Dvě vylepšení

Základní postup, který uvádím v receptu, lze vylepšit dvěma způsoby.

  1. Když polovinu mouky nahradíte strouhankou, dostanete bublaninu o trochu jemnější.
  2. Když pekáček předem nahřejete v troubě nebo na sporáku, v horkém prázdném pekáčku bleskově rozpustíte máslo a na něj hned nalijete připravené těsto, dostanete bublaninu o trochu rychleji upečenou, maličko nadýchanější a taky půjde snadněji uvolnit od pekáčku. Ne že by se základní recept nějak lepil, to rozhodně ne.

V dřívějších dobách se těsto na třešňovou bublaninu začalo vylepšovat třením žloutků s rozpuštěným máslem a s cukrem a přidáním našlehaných bílků. Týkalo se to skutečně jen třešní, ostatní ovoce dál dostávalo kabátek z řídkého litého bublaninového těsta. Vylepšené obměně s třešněmi se říkalo třešňovec, ale jenom dočasně. Takové pojmenování se ztratilo zhruba někde u generace babiček našich babiček.

Dnešní recepty na třešňovou bublaninu jsou často vylepšené ještě víc a vycházejí z piškotového, třeného nebo i kynutého těsta, případně z jejich kombinace. Určitě nějaký takový podobný recept máte ve svém kuchařském zápisníčku. Každý je jiný a každý je jinak dobrý. Budu ráda, když mi v komentářích napíšete něco o tom vašem.
 

Bublanina s třešněmi

Celkový čas: 30 minutes

Množství: Na 1 kulatou koláčovou formu nebo na pekáček velikosti 20x25 cm

Bublanina s třešněmi

Suroviny

  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky (z toho polovinu můžete nahradit strouhankou)
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • špetka soli
  • 20 g másla
  • 250 g třešní
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Vejce vyklepněte do misky, osolte a rozkvedlejte metličkou. Přilijte mléko, přisypte mouku a cukr a vymíchejte řídké těsto. Nelekněte se nezvykle tekuté konzistence, kterou jste u těsta nejspíš ještě neviděli, a nepokoušejte se to spravit přisypáním další mouky.
  2. Těsto nechte 5 minut odpočinout, mezitím vyhřejte troubu na 200 stupňů a polovinou másla vymažte formu nebo malý pekáček.
  3. Do formy nalijte těsto a rozprostřete do něj třešně (ledabyle nebo ve vzorných řadách). Poklaďte kousky zbývajícího másla.
  4. Vložte do trouby a pečte 20-25 minut, až se celý koláč značně nafoukne – i uprostřed, nejen u okrajů – a na povrchu zezlátne. Čím silnější materiál pekáčku nebo formy, tím déle může pečení trvat, ale zhruba po 30 minutách byste měli mít tak jako tak hotovo.
  5. Podávejte ideálně vlažné a posypané cukrem. Při chladnutí koláč postupně splaskne, nehledejte v tom vlastní chybu. Nafouknutý zůstává pouze horký.

 
PS. Z francouzského regionu Limousine pochází velmi podobný recept, který se po světě rozšířil pod názvem clafoutis. Přestože existují i další odvozené verze – borůvková, švestková, višňová či jablečná, u třešňové se všichni puristé shodnou na jednom: třešně se předem nevypeckovávají, pecky musí zůstat uvnitř. Podílejí se totiž na výsledné chuti, ač nakonec tak jako tak osiří na talířku.

 

Zapojte se do diskuze

  1. DEKUJEME FLO ZA RECEPT, KTERY VONI A VABI JIZ PRI CTENI. UPECEME HO ODPOLEDNE A JIZ TED SE TESIME NA POCHUTNANI. PREJEME HEZKY DEN.

  2. Zdenka Staňková says:

    Znám tento recept z Litomyšlska pod názvěm polejvanda a děti ho měli strašně rády k večeři, když byly malé. Zopakuji pro vnučku.

    1. Martina says:

      Moje babi byla že Sloupnice (asi 7 km od Litomysle) a tuhle bublaninu nám dělala vždy Hooodne plechů. Jinde jsem ji nezaregistrovala také udělám

  3. Milá Florentýnko, díky za další (určitě skvělý jako vždycky) recept, takto jsem bublaninu ještě nikdy nedělala. Třešně máme, rozhodně bublaninu vyzkouším.
    Krásný den.

  4. To je neco trochu podobneho jako clafoutis

  5. Děkuji za hezké čtení.

  6. Určitě stojí za vyzkoušení. K večeru jdeme na to 😉 já peču jen z vajec, mouky a cukru a je také super. Naposledy jsem ji pekla s rebarborou 😛

  7. helena says:

    vyzkouším, už se těším bublaninu miluji

  8. Flo, na klasický plech (zvednutý) to asi bude chtít dvojitou dávku?? Jinak u nás se to jí po metrech, takže se nebojím, že by bublaniny bylo někdy příliš 🙂

    1. Jojo. Dvojitou. Ale spíš bych upekla dvě malé dávky v samostatných pekáčcích, aby se líp propekly. No, uvidíš sama 🙂

  9. Milá Flo,
    moc děkuju právě za tenhle už téměř zapomneutý recept, protože to je právě varianta, která se u nás ve východních variantách tradičně, za dob našich už spíše prababiček, pekla, ale piškotové a podobné suché verze ji už téměř uplně vytlačily. A u nás chtějí všichni právě takovouhle vlhkou, vláčnou a tenoučkou. A přesně jak píšeš – třešně tam patří jedině i s peckou 🙂

  10. Milá Florentýnko,
    tak přesně s takovou bublaninou jsem se setkala, když jsem si vzala svého muže. Tím samozřejmě nemyslím jeho 😀 , ale výrobek jeho maminky. Bydlela v Jaroměři a říkala tomu Litá bublanina a byla vždy jen s borůvkami. Ještě horký pekáček dala na stůl, každý dostal lžíci a jedli jsme společně. Byla a je, protože jsem recept zdědila a peču, to lahůdka a krásný společný zážitek, kdy se rodinka sejde u stolu.
    Takže letos bude mít premiéru Litá bublanina s třešněmi a recept po mě zdědí moje snacha Vladěnka – doufám.
    Krásné třešnové dny. 🙂

  11. Taky tuhle bublaninu taky znám z domu (Litomyšlsko), u nás se kromě s třešněmi a s borůvkami dělala taky se švestkami a méně oblíbená s na lupínky pokrájenými jablky. A potom slaná varianta bez cukru s kostičkami špeku nebo uzeného a v tom případě se k tomu dělal hlávkový salát, myslím, že nejlepší byl s kefírem nebo i s okurkovým salátem. Slaná varianta se nazývá půvabně – Z kopce do kopce- tento název je od Proseče u Poličky. Asi něco z toho doma brzy vyrobím, taky už po dosti letech . Zdraví Věra

  12. Jaroslav S. says:

    Pokusím se přejít skutečnost ceny třešní na trhu a udělám babině pomyšlení – tedy tu bublaninu. Přeji hezký den, dotazník jsem poslal _ Jarda

  13. Simča S. says:

    Zrovna dnes se manžel byl kouknout na naši třešeň na zahradě. Tak prý ještě tak týden musíme počkat – ono tady v předhůří Šumavy máme všecho trochu opožděné. Ale to nevadí, recept bude v pohotovosti a jen co holky dozrají…!

  14. Ahoj Flo,

    Tak tento recept neznám, ale určitě ho vyzkouším. Jen musím počkat na ty třešně, ještě nejsou zralé. Jediný problém u nás bude s peckami, já jsem je vždycky vyndávala ven. Jako dítě jsem díky pecce přišla o jeden mléčný zub. Od té doby vypeckovávám.

  15. Milá Flo,
    díky za další jistě skvělý recept. Mám výborné vyzkoušené těsto po babičce a strom plný třešní:) Dnes bude bublanina podle Tebe. Hezký den

  16. Ahoj Flo, dělám bublaninu jako šlehaný piškot, zvlášt žloutky a bílky, ovoce balím v mouce, aby nepadlo ke dnu, tvůj recept vyzkouším , až třešně dozrají, určitě bude mít úspěch, jako vše od tebe, ahoj.

  17. Vlasta Krestová says:

    Zdravím a děkuji za nový recept na bublaninu. V období drobného ovoce bublaninu dělám, mám starý recept po mamince, ale ráda vyzkouším něco nového. Přeji hezký víkend.

  18. Já už se na bublaninu moc těším,ale vnaší rodině(té mladší části) se postupně ronemohla intolerance na lepek,a tak pro nás dva ji dělám v parním hrnci v té nádobce na řýži, je také moc dobrá , ten recept je dost podobný tomu tvému akorát je v něm prdop.Takže až dozrají ty co přežily mrazy odzkouším tento tvůj recept .

    1. Ahoj Pavli, zajímalo bymě jak to v tom hrnci děláš. Buď tak hodná a napišmi to díky Alča

  19. Mám moc ráda třešně!!???? Ale jen ty čerstvé, takže kompot ne, a bublaninu třešňovou jedině od babičky. Jinak se u nás pekly s borůvkami, nejoblíbenější s rybízem, s rebarborou….ovoce jakékoli, jen ne třešně a jahody. Takže bublaninu podle receptu určitě, jen s jiným ovocem-
    tak mne nekamenujte, nemůžu si pomoct.

  20. Milá Florentýnko, třešně nám také dozrávají, tak alespoň vyzkoušíme tento recept.

  21. Zrovna včera jsem dělala bublaninu z hladké mouky a kypř.prášku do pečiva,vzpomínám jak babička dělala jinou, lepší ,vyzkouším ten recept .Díky.

  22. Moc dekuju za recept. Bublaninu mam moc rada. Zitra upecu. To bych mohla zvladnout I ja.
    Jarka

  23. Libuše says:

    Ahoj Florentýnko, teď jsem dělala piškotovou bublaninu s višněmí, které nám uzrály. (Jsou moc dobré, takové „pikantní“ masité, mírně jakoby průsvitné, jasně červené.) Vyzkouším Tvůj recept. Děkuji za něj. 🙂

  24. Milá Florentýnko, super receptík. O víkendu hned vyzkouším. Děkuji za inspiraci a přeji krásné letní dny.

  25. Tak mám před sebou kuchařku z roku 1939 a jsou v ní dva recepty na TŘEŠŇOVEC ,zkusím ten tvůj a jak to bývá –chutná?-budu dělat,nechutná-nebudu dělat.Paní Libuše píše že dělala už višňovou ale u nás ještě nejsou a po třešních už je,tak musím počkat.Přeji všem pěkný den!!

  26. Višnja says:

    Tak koukám, že jsem v přečtení v pořádném skluzu. Třešně právě zpracovávám na šťávu a zavařeninu. A protože u nás peče dcera (já vyrábím zabijáky), tak se do toho nehrnu. Ale nabudila jsi mě a jdu natrhat (pořád jich dost visí) a jsem zvědavá jestli toho mýho kozla omráčím nebo bude vše při starém. Jelikož vždy vypeckovávám a dost mě to …, tak tam dám také vypeckované. To by tata nerozkousal a pyskoval by a pyskoval. Dík za inspiraci, jdu na třešně. Ahoj Višnja.

  27. Višnja says:

    Florentýno, mám hotovo a hlásím, že jsem nezklamala. Ušlehala jsem mlíko s vejci a koukla do seznamu , tam na mě vyskočilo máslo, ale už jsem nekoukla do postupu a iniciativně jsem je zašlehala a pak koukla do recepisu. No, už bylo hotovo. Takže jsem vypustila pokladení (ovšem nezapomněla jsem vymazat). Vypadá to pěkně. Právě ochutnávám a připomíná mi to chutí nenáviděnou žemlovku nebo hodně tlusté palačinky (dala jsem i půl strouhanky). Uvidím, co tata. Myslím, že větší úspěch to bude mít u vnoučat. Ale je to fakt rychý, lehký a určitě to do popelnice nepůjde. Obdivuju tvou výdrž, já na tvém místě bych měla ze čtvrtka osypky.

  28. Jana Gilletova says:

    Tak s úžasem čtu recept, který nám maminka dělala v našem dětství Strašně dlouho jsem pátrala po něčem co vypadalo jako palačinka na plech Nikdo nevěděl,ale já jsem měla slovo bublanina spojené právě s touhle litou bublaninou U nás byla v létě hlavně s borůvkama
    To čemu dnes každý říká bublanina jsou obyčejně piškotové buchty s ovocem.Takze jsem milá Flo fakt šťastná,že mám konečně recept mého mládí Na zahradě budou už dozrávat višně,tak se už moc těším Fakt jsi mi udělala radost a dík za recept????

  29. AlexBB says:

    Rada vyskúšam. Na koľko kúskov je to asi rozpis? Ďakujem.

    1. No, to záleží, jak moc se chceš dělit 🙂 Ale jako malý dezert ke kávě by to mohlo stačit i na 8 porcí.

  30. andulka says:

    škoda, že letos u nás nejdou třešně….

  31. Díky za recept. Určitě zítra vyzkouším. Krásné letní dny!

  32. Milá Florentýnko, moc ráda si čtu vše, co napíšeš, recepty se inspiruji. Bublaninu s mlékem jsem už jedla, pro mě nic moc, ale tvůj recept vyzkouším, třeba mě překvapí, protože to, co jsem jedla, nebylo od Tebe. Za čtvrteční noční čtení děkuji. Ecce

  33. Dobrý den,

    tak tenhle recept jsem hledala. Mockrát jsem tento typ bublaniny zkoušela ale nikdy se mi nepovedl tak, jako mé mamince. Určitě vyzkouším a těším se, že tentokrát to vyjde.

  34. Kauerová Zdenka says:

    Milá Flo, děkuji za recept, bublaninu upeču, ale s jahodami, třešně nemám. Bublaninu mám spojenou s višněmi, tak recept posunu až bude jejich čas. Děkuji Zdena

  35. Věrak says:

    Milá Florentýnko, dnes jsem zkusila Tvojí báječnou bublaninu. Je úžasná a opravdu samá boule. Děkuji moc. Právě jsem jí vyndala z trouby a půlku snědla ještě za horka. Super receptík. Věrka

  36. Zdena says:

    Ahoj Flo,krásné počteníčko a recept se zrovna hodí.Překvapila mě v receptu ta strouhanka,ráda vyzkouším a už se těším.Díky Z.

  37. Ahoj Flo,

    vždycky mě potěší příběh kolem receptu :-), tenhle určitě vyzkouším, naše sloupovitá třešeň se letos postarala o pořádnou úrodu, až se divím, že se jí nelámou větve. Znám klasickou bublaninu – hodně nadýchané piškotové těsto. Tohle je jiné, ale od Tebe to určitě bude skvělé. Díky za receptík. GábiŠ

  38. Ahoj Flo,

    musím si zítra nasbírat třesně a určitě ji udělám – jsi úžasná a doufám že se letos potkáme – měj se krásně a užívej si léta plnými doušky – děkuji mocinky Věrka

  39. Milá Flo, dnes jsem na trhu koupila třešně a zítra vyzkouším tvůj recept. Už se moc těším, sliny se mi sbíhají už teď, musím vydržet 🙂

  40. Milá Flo, musím souhlasit s paní Majkou, co si vzala muže z Jaroměře. Já jsem ze stejného regionu, tedy více ke Krkonoším. Také tomuto moučníku říkáme litá bublanina. Recept máme stejný a také nejlépe se vyjídá z pekáčku lžícemi. Třešně samozřejmě s peckami. V sezóně pečeme i s borůvkami. Přeji hezký první letní den.

  41. Martina says:

    Tak u nás už je bohužel po třešních. Škoda, že jsem tenhle recept neznala před týdnem. Každý rok zkouším nějakou novou bublaninu, ale všechny jsou si podobné a žádná není jako od babičky. Tahle vypadá hódně dobře…

  42. julianna says:

    až pořídím třešně určitě vyzkouším děkuji já dělávám z piškotového těsta

  43. Šárka says:

    Milá Florentýnko ,bublanina jak se zdá je převážně letní recept .Variace třešňová je výborná mám ji ráda dlouho jsem nepekla bublaninu a teď je příhodná doba .Tento rok ale upeču z kyselých plodů jako je rybíz.Vyzkouším ale tento tvůj recept.Děkuji i za milou ukázku básně.Šárka

  44. Milá Florentyno, tak už to je upečené. Děti ještě nepřišly a už třetina chybí. Jak je tohle možné? Jen mi to šíleně vyběhli po okrajích, ale zase jsme se celá rodina pěkně nasmáli u trouby.

    1. To je všechno naprosto v pořádku, dělali jste to správně 🙂

  45. Na podobny recept som natrafila nahodou asi pred tyzdnom a uplne som mu prepadla, je veru omnoho chutnejsi ako piskotova sucha bublanina. Odporucam Vam skombinovat s posypkou, vyborne doplni vlacnost tohto kolacika.

  46. Ahoj Flo.
    Bublaninu vyzkouším, ale z jinýho ovoce.
    Iveta.

  47. anna krejčová says:

    Ahoj Flo,
    luxusní, dostala jsem třešně ,babička chválila jak je to dobré.
    Anička

  48. Bublaninu jsme měli včera,třešňová musí být.Dělám podobnou,jen navíc olej a pr.do peč.tu vaši vyzkouším.Těším se na další čtení.

  49. Milá Florentyno, vynikajúca a rýchla bublanina, ďakujem za skvelý recept. Len sposobuje ľahkú závislost 😉 – potom, čo prvá bublanina zmizla v priebehu 15 min, som upiekla ďalšiu, a preistotu dvojitú dávku. Teším sa, že skúsim i s iným ovocím. Fajn je, že ju zvládnu i deti.
    Maju

  50. Dobrý večer, tak horší bublaninu jsem nejedla, ač jsem se moc těšila, jak si pochutnám. Přeci jen zustanu u klasiky. No, každý máme jinou chut.

    1. Věrko, máte pravdu, je to hodně svérázný recept, na první ochutnání asi i dost zvláštní, leč tradiční. Viz ostatně i spousta východočeských komentářů výše.

  51. Lenča says:

    Vynikající. Zkusila jsem kompotované třešně, letos se neurodilo.
    Doufám, že to bude chutné i studené.

  52. Bublaninu jsem vyzkoušela. Děkuji za recept. Tekutost mě ze začátku překvapila, ale v troubě jsem pochopila, proč bublanina. Těsto mi krásně vyběhlo nahoru, i uprostřed, ale pak splasklo. Stává se mi to i u jiných receptů, třeba i štrudlu. Poradíte prosím proč?
    Děkuji

  53. Jinak ale chuťově supr!

  54. Verča says:

    Dobrý den, tak já nevím,co jsem udělala špatně, ale těsto krásně vyběhlo i po stranách a jakmile jsem ho vytáhla z trouby, tak jsem jen sledovala jak se zmenšuje a zmenšuje až tam toho moc nezůstalo. Chuťově je to super, jako palačinky.

    1. Verčo, ale já to v postupu píšu, že těsto vyběhne a pak zase klesne. Nemá ho co držet nahoře, jen teplo v troubě. Každopádně zas tak tenoučké by být ale nemělo, přece jenom ta základní vrstva je vyšší než palačinka 🙂

  55. Ještě teplé luxusní 🙂

  56. Helena says:

    Teda, je taková úplně jiná, ale chutná 🙂 Na uvedené množství jsem použila spaldovou mouku a je to super.

  57. Milá Flo,nadšeně jsem se vrhla do pečení-ale těsto vyběhlo krásně jen po okrajích,ale ten střed dlouho ne a ne…Pak se sice zvedl,ale to už jsem dala víko,protože kraje byly až moc zlaté.Čili pekla jsem asponˇ 45minut a je to polo-bublanina,polo-trhanec.
    Kde mohla být chyba?

  58. Soňa says:

    Dobrý den,
    dá se tato bublanina dělat s mraženým ovocem ? Děkuji za info.
    Soňa

  59. Vcera jsem vyzkousela a musim se priznat , ze jednou stacilo 🙂 nazev bublanina je opravdu jen protoze to „bubla v troube“ ale pak bych to nazvala tresnova omeleta . Nevim,jestli muj vysledek byl spravny,ale je mi ted lito tech tresni, protoze jsem byla tak nadsena , ze jsem to udelala z dvojite davky. Ale budu zkouset dalsi recepty tohle me neodradi 🙂

  60. Vlasta says:

    Před chvílí jsem ji vyndala z trouby, ochutnali jsme ještě teplou. Mokrá, respektive vlhká je, to je fakt, je to příjemnější než ta suchá. Ale chutná hodně po vajíčkách, taky bych ji přirovnala k omeletě. Takže jedno pubertální dítě, které vajíčka nemá rádo, protáhlo po prvním kousku obličej a skončilo s tím, že mu vůbec nechutná. A mně vlastně asi taky moc ne, přijde mi zajímavá, ale oblíbená evidentně nebude.

  61. Ted jsem ji dopekla a ochutnala.
    Pekla jsem ji v zeleznem hrnci a musela ji tam nechat dyl, asi 40 min.
    Nemela jsem cerstve ovoce, takze jsem dala tresne z kompotu.
    Chutna opravdu hodne vajickove. Neni spatna, ale clovek nesmi cekat klasickou „buchtovou“ chut. Velke plus je, ze je ohromne rychla.
    Diky moc za recept, Florentynko.

  62. Šárka says:

    Milá Flo, tak si myslím ,že tohle už hledám aspoň 20 let…babička pocházela od Úpice a litou bublaninu nám dělalala…recept jsem nikdy nikde nenašla a podle popisu by to mohlo být ONO ?. Hned zítra zkusím!! Děkuji!

  63. Tak nevím kde se stala chyba, po splasknutí má bublanina konzistenci plastelíny, úplně jednolitá hmota a trochu má příchuť omelety.

    1. Gabriela says:

      Tak přesně takto dopadla i moje včerejší snaha. Nevím kde jsem udělala chybu, ale těsto skutečně chutná jako sladká vaječná omeleta s třešněmi 🙁

  64. Maruška says:

    Vynikající! Nazvala bych tuto bublaninu jako palačinkobuchtu. Nenávidím dlouhé stání u plotny kvůli palačinkám a tento recept je prostě výhra, protože palačinky miluju. Navíc provoní kuchyň. Pekla jsem již třikrát a nedoporučuji mražené ovoce. Použila jsem jednou mražené borůvky a nebylo to ok. Výborná byla s černým rybízem! Můj tip: NASTROUHEJTE NAVRCH MÁSLO Z LEDNIČKY, lépe se rozprostře než semtam plátek a krásně povrch zezlátne :). Děkuji za recept!

  65. Matěj says:

    Bublabinu, tedy tuhle klasickou dela babicka, a to hlavne na podzim s jablky a skorici… jen ji tedy dela primo na plechu. Zatim, co zavin ma urcitou prodlevu ve zmizeni, tak bublanina mizi tepla – studena je take dobra, ale tolik ji nebyva, aby zbyla. Jinak jeste delame s visnemi a obcas v zime s hruskami.
    Temer nikdo tuhle bublaninu nezna a kolikrat jsem se jiz spalil s tesenim na tuto a pak byla predlozena ona kolacova … .)

  66. Petra says:

    Dobry den,
    po uspechu s drobenkovym kolacem se dnes pridam na stranu tech, co rikaji ,,NE“.
    Buchtu jsem ted ochutnala a je to tzv. velky – spatny. Chutna to strasne moc po vajickach.. Prirovnala bych to nez k dobre bublanine k zdrcnute buchte nebo.. sladke omelete.
    Doslova vyhozene suroviny a ztracený cas.
    Tedy na odpoledne, kdy prijede tchyne nemam nic ?

  67. Zdravím ?moc děkuji za recept. Dostala jsem neplánovaně třešně a hledala nějaký recept. Zabrousila na váš web, přečetla recept a usoudila že to zvládnu. Vše jsem připravila, dala do trouby a pak si přečetla komentáře! No jéje. Jak já se bála, že to bude omeleta s třešněmi!
    Dopekla jsem vcelku nervózní co z toho bude. No nebe v hubě♥️ Snědli jsme na posezení a mám prý upéct zas.
    Ale chápu, že každý člověk má jiné chutě ?

    Moc děkuji za recept. Ukládám a nepeču naposledy.

    Hezký den

  68. Díky za moc dobrý recept. Místo poloviny mouky jsem dala mouku mandlovou a povedlo se.

  69. Kateřina says:

    Milá Flo, na procházce jsme se synem natrhali par tresni a moc jsme se tesili na bublaninu. Postupovala jsem presne podle receptu a i krasne vybublala, ale je uplne srazena. Stava se mi to casto s buchtama vseho druhu, cetla jsem i tvuj navod jak nesrazit buchtu, ale tohle ma konzistenci pudinku a neda se vubec pozrit ? v takovich chvilich me opousti myslenka, ze budu jeste nekdy cokoliv pect…….

  70. Milá Flo,
    tak jsem dnes zkusila Tvou bublaninu. Nadšená jednoduchostí receptu jsem věřila, že tady nemám co pokazit.
    Nu ale stalo se, že i po půl hodině jsem měla v troubě nádhernou sopku s kráterem, za který by se nestyděla ani Etna.
    Pekla jsem v koláčové skleněné formě.
    Jediné, co mě napadlo za chybu, že jsme tam s dcerou daly moc třešní.

    I tak je to výborné a určitě budu zkoušet dál, ale kráteru bych se ráda vyhla.

    Děkuji za Tvé rady a recepty 🙂

  71. Jirka says:

    Skvělej recept, přešně takhle ji dělala moje babička a já nemohl nikde najít recept. Jestli někomu připomíná omeletu je to jenom dobře, vždyť jsou tam suroviny jako na palačinku. Skvělá je i s rybízem, teď jsem ji dojedl. A i chlap kterej nepeče, ji zvládne bez problémů.

  72. Nejhorší recept co znám!
    Sotva se bublanina upeče, tak ještě za tepla člověk sní půl plechu lžičkou jen tak??

  73. Milá a báječná Florentýno, díky, díky, díky!!!
    Celé roky jsem vzpomínala na úžasnou bublaninu z dob dětství, co pekla jedna moje teta. Čas od času jsem se pokoušela ji napodobit, ale žádná nebyla ta pravá (prostě vždycky to bylo jen těsto s třešněma). A tohle je ONA! Přiznám, že mě to úplně tekuté těsto trochu vyděsilo, ale přemohla jsem se a nepřidala ani lžíci mouky :o)) A výsledek – božská bublanina. I rodina byla nadšená, takže tenhle recept zahrnuji mezi ty rodinné a už teď se těším na opáčko. Jsi skvělá :o)

  74. Monika says:

    Byla jsem zklamaná, chutná trochu jako omeleta, to mam lepší recepty na bublaninu!☹️

  75. Eliška says:

    Flo, neskutečné díky! Stala se topkou naší bezlepkové kuchyně ( máme doma dva malé celiaky), všichni v naší velké rodině ji milují! Upravila jsem si ji trochu a také ji přednostně dělám s rybizem. A rovnou z dvojité dávky ?.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close