Mléčná rýže alias rýžová kaše

Není mléčná rýže jako mléčná rýže. Některá je dobrá, některá lepší, a znám dokonce jednu, kterou považuji za dechberoucí.

Když mluvím o mléčné rýži, mám samozřejmě na mysli rýžovou kaši s mlékem.

Ať už k ní vede v kuchyni jakákoli cesta, jedním si člověk může být jist: pokaždé se to sní. Mléčná rýže poskytuje zvláštní konejšivý pocit a nikdy nezbude.

Ano, ohrožuje tajli, vyvolává rozbroje s pevnou vůlí a leckdy kazí i dobré mravy při stolování, ale co člověk nadělá? Nenadělá nic. Udělat si může pouze další dávku hříšně krémové mléčné rýže.

Mléčná rýže pětkrát krémovější

Nehodlám vás odrazovat od toho, abyste včerejší zbytek vařené rýže dávali vařit do mléka. Klidně to udělejte. I tímto způsobem může vzniknout mléčná rýže; vlastně se užitečně zpracuje to, co se včera nesnědlo.

Ale nebudeme se tu vzájemně přesvědčovat, že tohle je ta nejlepší mléčná rýže na světě. Jde to samozřejmě mnohem lépe.

Takže zde je mých pět hlavních postřehů a vylepšení, jak uvařit obzvlášť působivou rýžovou kaši.

rýžová kaše recept

Nevařená rýže

Když začnete s předem vařenou rýží, získáte mdlejší rýžovou kaši. Uvnitř zrnek už je totiž voda z dřívějšího vaření, mléčná chuť zůstane pouze zvenku.

Rýžová kaše bude vždycky chutnější a výraznější, když použijete rýži suchou, zatím ještě neuvařenou, a budete ji od samého počátku vařit v mléce.

Na zpracování zbytků vařené rýže si klidně rychlou kaši uvařte, ale pokud se chcete vytáhnout pěkným dezertem po nedělním obědě, vezměte si na pomoc rýži nevařenou.

Rizotová rýže

Dřív nebo později si každý v obchodě všimne, že neexistuje jen jeden druh rýže a že rýžová zrnka mívají mnohdy různý tvar.

Rýže s dlouhými, štíhlými zrnky se hodí především na dušení, nejčastěji se podává jako příloha k dušeným nebo asijským jídlům. Taková rýže totiž zůstává sypká a kyprá. Patří sem třeba rýže basmati nebo jasmínová rýže.

Oproti tomu rýže s kraťoučkými, baculatými zrníčky se nejčastěji používá na italská krémová rizota a jiné krémové pokrmy. Přesně takové druhy vedou i k té nejlepší mléčné rýži.

Díky obsahu škrobu a vhodnému poměru rozpadavosti a nerozpadavosti báječně podpoří krémovitost výsledku.

Běžná krátkozrnná rýže se sice dá koupit v každém řetězci s potravinami, ale vřele vám doporučuju nešetřit na ní za každou cenu. Ty nejlepší mají své vlastní jméno, konkrétně to jsou italské druhy arborio nebo carnaroli.

Pokud byste měli šanci porovnat rozdíl mezi rýžovou kaší připravenou z těchto druhů a kaší připravenou z blíže neurčené krátkozrnné rýže, opravdu byste ho poznali.

Některé druhy rýže totiž měknou moc dlouho a příprava kaše zbytečně trvá, některé se zcela rozpadnou ještě dřív, než zcela změknou, takže na talíři vznikne směs rozměklého a nedovařeného, některé se zase rozpadnou zcela a v kaši chybí jasná přítomnost rýžových zrnek. Nebojte se experimentovat, sami to časem poznáte.

Když si přepočtete cenu rýže na množství potřebné do receptu, nakonec zjistíte, že mléko, které recept taky vyžaduje, vlastně vyjde dráž.

Aniž bych dělala reklamu nebo za to získala utajené výhody, tento recept jsem vařila z rýže na fotce, pořídila jsem ji v Bille a jsem s výsledkem velmi spokojená.

rýže na mléčnou rýži

Míchání uvolňuje škrob

Použití rizotové rýže má zásadní výhodu: tento druh uvolňuje víc škrobu než rýže dlouhozrnná. Mléko se jím krásně zahustí. Asi podobně, jako když vaříte pudink ze škrobového prášku.

Aby se tvorba škrobu ještě víc podpořila, jde se na to vařečkou a krouživými pohyby uvnitř kastrolu. Kaše se prostě musí míchat.

Nebojte se, neznamená to, že strávíte 20 minut u sporáku a nebudete moct udělat ani krok vedle. Rýže, i když se vaří v mléce, se nemusí míchat stále.

Když budete mít příkon tepla pod kontrolou a použijete vhodné nádobí, nic se nestihne připalovat. Já mám na přípravu kaše nejraději nerez, protože minuta nebo dvě bez dozoru nejsou problém. Samozřejmě za předpokladu, že teplo se chová mírně a ukázněně a rodící se kaše si jen tak jemně pobublává.

Odpařování mléka

Když se mléko dostatečně dlouho vaří, část vody se odpaří a mléko zhoustne. Jeho chuť se pozmění, však vzpomeňte, jak chutná neslazené kondenzované mléko nebo smetana do kávy.

Když si tedy při přípravě mléčné kaše vezmete toto uvědomění k srdci, můžete mléčnou chuť krásně posílit.

Mléku se musí umožnit, aby se hezky odpařovalo. Tomu pomůže kastrol spíš než hrnec (kastrol je nižší obdoba hrnce), pomůže tomu, že se kaše nezakrývá pokličkou, a úplně nejvíc tomu pomůže, když se mléko přilévá ke kaši postupně a nikoli najednou.

Pokud jste někdy připravovali pravé italské krémové rizoto, tak přesně tento postup znáte. Přiléváním vývaru na etapy se zesiluje chuť jídla a podporuje tvorba škrobu. Lze tím pouze získat. A stejně tak to můžete udělat s mlékem.

Máslo

Třikrát hurá pro máslo.

Máslo je mléčný tuk, takže si s mléčnou kaší parádně rozumí.

Proto se na samotný závěr vaření, když už je kaše zhoustlá a plotýnka vypnutá, přimíchává do kaše.

Proto se kaše na talíři polévá rozpuštěným máslem.

A aby toho nebylo málo, tak já v tomto receptu hned na začátku vaření rýži krátce opékám a rozvoním na másle. Úplně stejně, jako kdybych dělala zmiňované krémové rizoto.

Dává to smysl, věřte mi.

Přijde vám to zbytečně komplikované?

A nestojí právě některé drobné komplikace za to?

mléčná rýže recept

 

Mléčná rýže

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2 snídaňové porce nebo 3-4 malé dezertní porce

Suroviny

  • 100 g krátkozrnné rýže
  • 700 ml mléka
  • 1 velká špetka soli
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce vanilkového nebo obyčejného cukru
  • ozdoba na kaši, jakou máte rádi (kakao, čokoláda, skořice, karamelová omáčka, ovoce, ovocné pyré, ořechy, rozinky, jiné sušené ovoce)

Postup

  1. Mléko nalijte do kastrůlku a přiveďte téměř k varu. Takto teplé ho držte celou dobu, co budete připravovat kaši. Nenechte ho vařit, jde jen o to, abyste ho k rýži postupně přilévali co nejteplejší.
  2. Rýži propláchněte na cedníku a nechte důkladně okapat. V druhém kastrolu rozpusťte jednu lžíci másla. Jakmile zpění, vsypte do něj rýži a asi minutu míchejte, aby se rýže lehce opekla.
  3. Na rýži nalijte naběračkou asi 100-120 ml horkého mléka, osolte, ztlumte teplotu plotýnky tak, aby vše jen zvolna pobublávalo, a za příležitostného promíchávání nechte mléko téměř vstřebat do rýže.
  4. Jakmile se to stane, přilijte dalších 100-120 ml mléka a znovu to celé opakujte. Vařte opravdu jen mírně, jinak se mléko bude zbytečně připalovat, zbytečně bude pěnit a zbytečně rychle se bude odpařovat, takže ho nejspíš nakonec budete mít málo. Takto pokračujte, až je rýže perfektně měkká, všechno mléko spotřebované a kaše hustá a krémová. Pokud by se vám stalo, že mléko došlo a rýže ještě není dost měkká, budete muset přilít mléka ještě trochu víc; anebo si v této fázi už můžete pomoci i horkou vodou.
  5. Uvařenou kaši odstavte, oslaďte vanilkovým cukrem a vhoďte do ní lžíci másla, které jste nakrájeli na pár kostek. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nevstřebá.
  6. Zbytek másla rozpusťte. Kaši rozdělte na talíře, přelijte máslem a zdobte a sypte dle libosti.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. MNAM!!! 🙂 a ked si predstavim este navrch visne (kompot/mrazene) povarene s kusockom skrobu na ovocnu omacku, slinky sa mi zbeihajuuu. Vdaka Flo za krasny kocici pribeh a uzasny receptik 🙂

  2. A mohl být dnešní oběd, kdybych si přečetla dříve. Teď už se na vypnuté plotýnce dodělává rizoto. Mléčná kaše báječná, děkuji za připomenutí..

  3. Nadezda says:

    Ahoj Flo,
    Tento recept se zrovna hodí, mám po operaci krku takže kašovitá strava. Už se těším.
    Pěkné sluneční dny přeji.

  4. Zdeňka says:

    Úžasný recept????.Vyzkouším co nejdříve, rýžovou kaši milujeme.Jsi šikulenka♥️♥️♥️. Krásný den ti přeji.Zdena

  5. Dobrý den.
    Koho mi vaše vyprávění připomíná. Také bydlím u své kočky. Přesto že vím že kaši jíst nebudu není nad perfektní maso článek jsem přečetla. Mám ráda vaše komentáře. Tak už se budu těšit na příští týden co bude zajímavého.

  6. Dekuji Florentynkao za krasne a laskyplne vypraveni, jako kocici mama jsem si uvodni s pozitkem precetla. A jak se rika: tam kde ziji kocky je vzdycky jidlo o chlup lepsi….

    1. Moje řeč ?❤️?

    2. Dobře vystiženo 🙂

  7. Určitě vyzkouším jako večeři pro svého nejedlíka. Opravdu se cukr přidává až úplně na konci?

    1. Ano, jinak se zbytečně připaluje.

    2. Moc děkuji za vysvětlení ❤️

    3. A ani není třeba sladit. I bez. cukru je uvařená kaše moc lahodná

  8. Děkuji za krásné povídání o kočičce, lépe bych to nepopsala ???
    A pokud se týká rýžové kaše, tak občas je to prima, ale pak ta dieta ….

  9. Ahoj Florentýnko,
    Moc se mi líbilo a zároveň moc pobavilo tvé vyprávění o bydlení u kočky. Úplně jsem z toho poznala naše bydlení, jen s tím rozdílem, že bydlíme u kocoura, ale jinak to úplně souhlasi?. A zároveň moc děkuji za typ na mléčnou kaši, máme ji doma moc rádi, takže určitě vyzkouším. A hlavně je to bezlepkový recept, a jelikož doma vaříme a pečeme bezlepkově, tak je to skvělý recept?
    Moc díky a už se těším na příště…

  10. Rýžovou kaši vařím jen pro manžela a to téměř z donucení. Ale co se týká soužití s kočičkou, naše jsou asi vděčnější, protože ráno nejen vypráví co se dělo v noci, ale dokládají to i myškou.

    1. Višnja says:

      Máš pravdu Ivo, i náš kocourek se snaží, aby jsme měli téměř každou noc uprostřed pokoje hlodavce. Přitáhne jej a dělá takový cirkus, že nás probudí a musíme obdivovat a odklidit. To je ta lepší varianta. Někdy si přitáhne živou myšičku a je nadšený, když se všichni, které se podařilo probudit, zapojí do hry na kočku a myš. A protože máme obavy aby se myška nezašila někam pod linku nebo skříně a tam radši neukončila svůj bídný život, takolem 3.hod. v noci lovíme s kocourem. A pěkně nadáváme.

      Bohužel rýžový nákyp, zemlbábu a podobné radosti, přecházím taky bez zájmu. Od malička odpor.

  11. Rýžovou kaši vařím jen pro sebe. Dnes za recept poděkuji, ale z toho kočičího povídání jsem úplně nadšenááá!! Je vidět, že koçička je opravdu členem rodiny – pardon! Její velitelkou..?‍⬛

  12. Mléčnou rýži vařím zásadně v mlékovaru. Sice ji nemohu na začátku opéct, ale zase mám jistotu, že se mi nepřipálí, když musím řešit akutní dětské problémy.

    1. A to je skvělá rada. Mlékovar nerezový mám, nenapadlo mne..Diky

  13. Kaši ano, ale u nás se víc dělá krupičková, vločková a pohanková.
    Z rýžové jsem měla až dosud strach kvůli připalování.
    Máme rádi rýžový nákyp s meruňkami, a tak jsem využívala rýži z minulého dne a v mléce jen povařila.
    Jinak zcela potvrzuji kočičí úvod. A děkuji za vše.

  14. Radek Svoboda says:

    Mňaumka nezřízená. Nad touto kočičínskou pohádkou jsem se náramně bavil, srdečné díky. Jo, šafránové rizoto s parmezánem, to je bašta a mléčná rýže s vanilkou, skořicí a jablky – tak to taky. Arborio mi trocha zbylo, carnaroli ještě nenačaté, tak místo risotta bude tahle dobrotka. Moc děkuji za krásnou inspiraci – doposud jsem ji dělal v papiňáku – paďour jeden jsem…

  15. Jiřina says:

    Milá Florentýnko, děkuji za recept ted jsem se dozvěděla ,že budu babičkou v prosinci tak se mi zopakování takových pokrmů určitě bude hodit a navíc ji mám ráda i já Jiřka

  16. Daniel says:

    Ahoj Flo,
    už dlouho slibuju synovi, že musím najít nějaký super recept na tuhle mňamku a právě jsem ho našel… ?? Takže už vím, čím dalším ho v sobotu překvapím, až se vrátí ze školy v přírodě… ?
    Nejen já moc děkuji za super recept… ???
    Dan

  17. Děkuji za recept a krásné povídání o kočičce, kaše mám ráda, často vařím i spaldovou krupicku.

  18. Miroslava says:

    Rýžovou kaši jsem v dětství odmítala a pak nikdy nevařila. Ale po takto poutavě podaném receptu měním názor zkusím. Díky.

  19. No prostě nádhera. ?
    A ještě, že máte kočičku, tak to
    je ještě další plus.

  20. Tereza says:

    Dík, s tímto receptem bude moje rýžová kaše dokonalejší. My bydlíme u kocoura a pejska (pominu-li další zvířata). Když pro pejska přistavíme židli, z okna nás s kocourem pozorují na střídačku. A náš kocour dveře otevírat umí, takže krásně spolupracují, kocour otevře dveře a jde ven a pes může dovnitř…

  21. Markéta says:

    Jéé, Flo, ty bydlíš u nás? ? Popsala jsi to přesně 🙂
    A teď se jdu pustit do té kašičky. ?

  22. Milá Fló, opět jsi se mi trefila do chuti. Přiznám se, že jsem ji ještě nevařila a nyní se konečně přinutím, no vlastně se nutit ani nemusím. Měla jsem v plánu krupicovou kaši se strouhaným perníkem, ten ovšem zůstane a vyměním jen krupici za rýži. Moje kočka mi taky kontroluje kde co jestli dělám správně a umí se patřičně vyjádřit. Takže ti rozumím.
    Děkuji za typ a už se těšíme na večeři 🙂

  23. Jaroslava says:

    Florentýno,
    kocour mojí dcery také vládne domem. Dcera laskavě říká, že dělá kočičiny. Rýžovou kaši nevařím, občas si koupím mléčnou rýži, ale Tvůj recept je tak lákavý, že ho určitě vyzkouším.
    Děkuji Jarka

  24. Jaroslava says:

    Milá Flo,
    díky za vše, i za kočičí předmluvu. Mám kocourka, resp. bydlím u svého kocourka….
    Na kaši se těším, mňam!

  25. Milá Flo,
    rýžovou kaši jsem ještě nevařila, a po tom krásném povídání se na ni moc těším !
    Koupím správnou rýži …..a uvidím co svedu. Určitě by byla občas vhodná konzultace
    ex post, dopředu nevím, co mě zaskočí, ale věřím, že to bude úža.

    1. Úža.. to je perfektní slovo! Do slovníku matky pořád v pohybu jak dělané! ?

  26. Marianna says:

    Rýžovou kaší bych se mohla živit denně, leč není mi to dopřáno. Naučila jsem se ji ale připravovat v troubě (podle receptu na teurgoule), pravda peče se na 160 stupňů cca 2 hodiny (v maličko jiných poměrech surovin – 1, 5l mléka na 150g rýže) – ovšem výsledek je skvělý a to bez míchání. Zdravím.

  27. U nás rýžová nikdy nejela, spíš krupička a pak ovesná. Při letmém ochutnávání u známých jsem názor neměnila. Teď to ale určitě vyzkouším po „rizotovsku“. protože italskému rizotu jsem propadla a tohle zní moc dobře 🙂

  28. Milá Flo, já třeba dělám pudink v mlékovaru, mohla bych v něm udělat i tu kaši… teda myslím si to…

  29. Dobrý den všem!
    Kaši už nějakou dobu dělávám nejčastěji v pomalém hrnci, mj. Nemusím míchat a chutná dobře.
    Ale vychytávku s opékáním rýže vyzkouším,to by mohlo tu naši výbornou kaši ještě kousek vyšvihnout.
    Pěkný den všem!

  30. Já jak rýžovou tak krupicovou kaši vařím v hrnci kde se převařuje mléko

  31. To je první jídlo, které jsem sama uvařila jako mladé děvče.? Navrch strouhám hořkou čokoládu na vaření. Musím zkusit s italskou rýží!!! Děkuji!!! Jitka

  32. Ahoj Flo. Rýžovou kaši sice vařit nebudu, ale mnoho Tvých receptů je natrvalo v našem
    jídelníčku. Např. zítra to budou bramboráky , po kterých se opravdu všíchni můžeme utlouct. Ale úžasné povídání o kočičce je milionový bonus. To nemá chybu. Zdravím a
    už se těším na příští čtvrtek.

  33. Šárka says:

    Tuhle dobrotu jsem měla moc dávno, občas si dáme mléčnou rýži hotovou, tu z chladničky v obchodě, je výborná. Tuhle bych mohla vyzkoušet. Děkuji za recept milá Flo.

  34. Šárka says:

    Děkuji Janě zkusím v pomaláku..

  35. Tereza says:

    Děkuji moc za recept. Je to totální pecka. Díky vám umím v kuchyni i něco vyšvihnout.
    Přeji krásný den.

  36. Zdravím, Flo, kaše jsem měla ráda jako malá, vařila jsem je dětem a proč si to nezopakovat v dospělosti? 🙂 Rýžový nákyp s meruňkami je mňamka. Díky za připomenutí

  37. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, moc hezký kvůlivá výběru rýže. Mám ji rád jako americké lívance, tedy se slaninou a javorovým sirupem. Takže vařím bez cukrů.Kopy

  38. Moc zdravím Flo i ostatní,
    díky za tip na opečení rýže – u rizota i pilafu to dělám běžně, nevím, proč mě to u mléčné rýže nikdy nenapadlo… Určitě to bude ku prospěchu.
    Jak píše jedna paní v komentáři, že bude jídlo o chlup lepší… no s našima kočkama máme bohužel spoustu věcí o spoustu chlupů „lepší“, ale přece si nebudu stěžovat, jsou to strážkyně domácí pohody a jsme šťastní, že u nich můžeme bydlet a starat se o jejich blaho :-). K.

  39. Pavel Blažek says:

    Milá Florentýnko,
    ten úvod je opravdu skvělý a pravdivý. U nás je to s kočkou jako přes kopírák. Chová se sice jako moje majitelka, ale mazlit se s ní je blaho.
    Občas miluji sladká jídla, a tak jsi mi s mléčnou rýží udělala velkou radost. Hned zítra jedu koupit tu správnou rýži a jdu do toho. Už teď se olizuji.

  40. Rýžovou kaši mám ráda. Naučila jsem se ji vařit v Dánsku, kde je rýžová kaše s máslem a sypaná skořicí tradiční jídlo – jen se k ní pije překvapivě pivo. Tmavé Hvidtøl. A ještě raději mám vánoční variantu risalamande, kdy se kaše smíchá ještě se šlehačkou a mandlemi a zaleje třešňovou omáčkou. Postup na kaši je trochu jiný – rýže se nejdřív chvíli zavaří s trochou vody a pak se přidá mléko a vaří se pomalu cca 20 min. Nicméně i tento recept je určitě výtečný.

  41. Dvě poznámečky:
    1/ Také bydlíme s kočkou a máme podobné zkušenosti.
    2/ Rýži arborio značky Scotti vede i Tesco.

    1. Kocourek Bodík says:

      Ale v Bille je tahle rýže do neděle v akci! Půl kila za 52,90 …
      ? ? ?

  42. Milá Flo, precetla jsem si to až dnes, ale to nevadí, příští tyden hlídám vnučku, tak to si uděláme mňamku, jahodová omáčka to bude korunovat.
    ?
    Hezký víkend

  43. Petronila says:

    Dělám ji stejně, ale zásadně z čerstvého nepasterovaného kravského mléka. To je lahoda. Vlastně vše co se uvaří z „kravičkového“ a ne z „krabicového“ je lepší.
    A k dochucení u nás frčí jen skořice a med.

  44. zdenka says:

    Milá Flo, výborný recept, rýžovou kaši mám ráda. Z italské rýže mě vařit kaši nenapadlo.
    Doma ji mám jen na rizoto. Takže hurá další využití. Jednou za čas, výborné jídlo. Díky
    Zdena

  45. Flori je elegantní, krásná, psavá a tento kočičí recept je kouzelný … 🙂

    1. Och, děkuju velmi za tak milá slova ?

  46. Jana P. says:

    Moc děkuji za vaše postřehy a tipy (hlavně s tím máslem). Zrovna jsem ve čtvrtek vařila rýži v mléce s troškou smetany na nákyp s rebarborou.

  47. Pavlína says:

    Díky za recept! Ve spíži nalezen zbytek no name kulatozrnné rýže, cca 250g. Bylo to tak akorát na 1 litr mléka. Výsledek – plný kastról výborné kaše a čtyři spokojená břicha. Večeře jako vyšitá.

  48. Broňa says:

    Děkuji za recept vtipně uvedený.
    K přípravě rýžové kaše a rýžového nákypu používám s úspěchem ne krátkozrnnou ale kulatozrnnou rýži Round Grain Rice), klidně od té samé značky, jak je v receptu uvedeno (Riso Scotti). Hlavní předpoklad úspěchu je ale dle mě nádobí s nepřilnavým povrchem, jinak se to snad uvařit ani (bez připálení) nedá.

    1. Dá, vařím v nerezovém kastrolu. Za pár dní zveřejním na Instagramu nebo na TikToku videorecept jako důkaz 🙂

  49. Alena says:

    Flo, smekám. To odpařené mléko s tím udělá něco úžasného. Moc jsem si pošmákla, i když zpočátku, když jsem viděla tu trošku rýže a množství mléka, jsem nevěřila, že z toho bude kaše ?

  50. Ahoj Flo, recept výborný. jen jsem našel 2 nepřesnosti:
    1. Doba přípravy mi zabere skoro celou hodinu
    2. Množství porcí ani náhodou…je to sotva pro mne.
    Díky IvoG

  51. Hanka says:

    Milá Florentýno, nikdy nikam nepíšu komentáře, ale dnes udělám výjimku….
    Už při čtení tvého receptu se mi sbíhaly sliny a hned jsem věděla, že rýžovou kaši musím brzy uvařit dětem. Často vařím ovesnou, krupičnou a jáhlovou, ale rýžová šla tak nějak mimo mou kuchyni.
    Kaše se náramně povedla, dodržela jsem přesný postup a použila rýži arborio. Můj čtyřletý syn míchal a zabavil se taky. Teď mi došlo, že jsem vlastně vařila v nerezovém hrnci od Fabiniho a musím tudíž také oponovat paní výše…. Nepřipálila se a výsledek byl vynikající. Děti si ozdobily kaši ovocem a nastrouhanou hořkou čokoládou, takže jim chutnala o to více….. Pochvala od dětí zahřála u srdce. Moc jim chutnalo a já už se těším na další čtvrteční maily.
    Díky tvým dokonale vysvětleným receptům mě vaření baví mnohem více, protože všemu i více rozumím. Když chci vařit něco pro mne nového, tak hned hledám, jestli náhodou nenajdu rady a recept u tebe.
    Děkuji za tvoji práci.
    Hanka

  52. Soňa says:

    Ahoj Fló,
    hledala jsem recept na „dobrou mléčnou kaši“. Nyní jsem ho našla ?. Moc děkuji.

  53. Mirek says:

    Výborný až tak, že i když jsem tam místo velké špetky soli dal velkou lžičku soli, tak se při bohatém zasypání Grankem všechno snědlo.

  54. Klárka says:

    Ahoj Flo,

    mela bych dotaz – kdyz si turo mlecnou ryzi pripravim pro 1,5 lete dite (ted myslim jen ten zaklad bez doplnku jajo čoko, ovoce, atd.) je mozne si ji zamrazit po mensich davkach? Nebo neni vhodna k zamrazeni? Dekuji, K.

  55. Hezký den
    Tak s kulatou rýží REIS z Globusu to jde také dobře, jen ta doba nežli se kaše stane kaší podle mých představ vyjde na poctivých 30 minut, spíše o chvíli déle. Ale stojí to za to…
    A protože to bylo první jídlo v nerezovém rendlíku FABINI.. spokojenost

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close