Žádný fanda české kuchyně nemůže opominout sentimentální hodnotu strouhání do polévky. Jistě bude vyzdvihovat i vliv strouhání na rozmanitost běžného kuchařského života.
To, co bylo dřív zcela běžné a co nyní zůstalo ponejvíce ve vzpomínkách na dětství, na babičku, na školní jídelnu nebo na prázdninová jídla, se v dnešní době řadí spíše do kategorie zajímavých a jednorázových kuchařských dobrodružství.
Všichni tuší, že se něco takového dá vyrobit doma, ale kdo by se do hledání téhle ztracené archy pouštěl?
Řeknu vám, kdo. Třeba ten, kdo si chce oživit vzpomínky. Kdo má rád všechna zákoutí tradiční, smysluplné české kuchyně. Komu přebývá bílek nebo žloutek a hledá, kam s ním. Kdo přemýšlí, jak vařit úsporně, na první pohled obyčejně, ale přesto rozmanitě a chutně.
Strouhání do polévky vs. polévkové nudle
O receptu na strouhání do polévky platí všechno, co jsem napsala na téma domácích nudlí do polévky.
Článek i recept najdete zde: Domácí nudle anebo hromada radosti z jednoho vajíčka.
- Platí vše, co se týká použité mouky.
- Platí vše, co se týká způsobu přípravy těsta.
- Platí vše, co se týká přidání jednoho žloutku nebo bílku navíc, které by jinak přišly vniveč.
- Platí vše, co se týká zaváření do polévky.
Nebudu se opakovat, nebudu nosit kupované polévkové nudle do lesa a odkazuji vás na uvedený článek.
Bezkonfliktní příprava strouhání do polévky
Jediné, čím se příprava strouhání do polévky liší od polévkových nudlí, je závěrečná fáze. Nepotká vás tam ani práce s rozválením těsta, ani čekání na proschnutí nudlových plátů, ani nutnost umět krájet babičkovsky tenoučké nudličky.
Připravené a odpočaté nudlové těsto se nastrouhá na hrubém struhadle tak, aby padalo na utěrku, a nechá se méně nebo více proschnout. To podle toho, jaké jsou vaše další úmysly s hotovým strouháním.
Zní to jednoduše, ale ve skutečnosti se o vyloženě bezpracnou vložku do polévky nejedná. Strouhání těsta vás totiž trochu zaměstná:
- Musím důrazně zdůraznit, že jediná důstojná možnost, jak se k výsledku dobrat bez křiku a vzteku, je velmi tuhé těsto. S měkkým těstem se při strouhání potrápíte, a o to ani vy, ani já, ani vaše okolí nestojíme.
- Ani tuhé těsto ještě nezaručí, že se čerstvé strouhání nebude chtít zase zpátky slepit do původní hroudy. Budete ho muset zahrnovat závějemi mouky (a sebe povzbudivými slovy). Čerstvé strouhání neustále prosypávejte, anebo ho nechte padat do mouky. Před vařením se jí zase včas zbavíte, nebojte.
Jak a v čem se strouhání do polévky uvaří
Pokud víte, jak dlouho domácím nudlím trvá, než se uvaří doměkka, tak vás nepřekvapí, že strouhání si potřebuje pobýt ve vroucí vodě kolem 15–20 minut. Záleží, jak velké kousky jste nastrouhali a jak moc měly možnost proschnout.
Dobře vysušené a na nějakou dobu uložené strouhání klidně může potřebovat ještě déle.
Stejně jako nudle, i strouhání patří k vložkám do polévky a proto se vaří zvlášť, a to v osolené vodě. Po uvaření se scedí a teprve potom se vkládá do vývaru. Dělá se tak z důvodů vzhledových i chuťových. Proč zbytečně kazit vývar a proč ho zbytečně vystavovat prudkému varu?
Vzhledem k množství mouky použité na prosypání bude strouhání zpočátku vaření docela pěnit, kastrůlek proto nezakrývejte poklicí, hlídejte ho a občas promíchejte. Postupně se pěnění uklidní.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14050″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Merendy v zástěře
Tento recept najdete i v mé poslední kuchařce Merendy v zástěře. Věnuje se úspornému, skromnému a hospodárnému vaření, které nabývá v současnosti na důležitosti. Dává návod, jak se vyhnout plýtvání, jak spotřebovat načatá balení a jak využít vše, co je zrovna dostupné a k mání. Ukazuje, jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát. Učí, jak naplánovat smysluplný týdenní jídelníček, ve kterém jsou jídla vzájemně propojená do jednoho celku, takže vám ušetří čas a práci strávené v kuchyni i spotřebu energie. Knihkupci tuto kuchařku zařadili mezi 100 nejlepších knih roku 2021.
Více o knize: Merendy v zástěře [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Suroviny
- 1 velké vejce
- zhruba 100–110 g hrubé mouky plus trocha na podsypání
Postup
- Vysypte mouku na vál, rukou udělejte uprostřed důlek a do něj vyklepněte vejce. Vezměte příborový nůž a začněte jím mouku s vajíčkem od středu promíchávat. Nikdy nemíchejte všechnu mouku s vajíčkem najednou od samého počátku, těsto by nebylo tak vláčné.
- V určité chvíli už vám hustota těsta nedovolí, abyste dál postupovali nožem. Zbytek mouky zapracujte rukama, výsledné těsto by mělo být hodně tuhé a nelepivé. Konzistenci můžete podle potřeby vylepšit několika kapkami vody, když je příliš suché a drobivé, nebo malou hrstí mouky, když příliš lepí.
- Hotové těsto aspoň dvě minuty hněťte spodní stranou dlaně, odtlačujte jí těsto od sebe po vále, a pak znovu a znovu. Pokaždé jej přehněte napůl a pootočte, aby se prohnětlo ze všech stran.
- Zpracované těsto uložte do mikrotenového sáčku, zabalte do fólie nebo přiklopte malou miskou či kastrůlkem a nechte aspoň 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Neměl by k němu přijít čerstvý vzduch, aby nezačalo osychat.
- Odpočaté těsto obalte v hrubé mouce a začněte ho strouhat na hrubém struhadle. Kousky nechte, aby odpadávaly rovnou na utěrku, a postarejte se, aby nepadaly stále na stejné místo, ale naopak rovnoměrně po celé ploše. Nastrouhané kousky se k sobě okamžitě lepí, takže chvilky strouhání střídejte s chvilkami posypávání hrubou moukou. Nebojte se ji použít velkoryse, její role je tu zcela nezbytná. Můžete se dokonce uchýlit k malému fíglu a strouhat těsto do lůžka z hrubé mouky, kde je hned promícháte. Čas od času neváhejte pomoučnit i ten kousek těsta, který na nastrouhání teprve čeká, bude se vám lépe zpracovávat.
- Nastrouhané a pomoučněné kousky těsta protřeste, otřepte a zbavte je přebytečné mouky. Dá se na to použít i cedník na těstoviny, pokud má větší oka.
- Strouhání rozložte na čistou utěrku a nechte proschnout buď 30 minut, pokud máte v úmyslu ho hned použít do polévky, nebo několik hodin či přes noc, má-li být uloženo na později.
- Strouhání se vaří stejně jako polévkové nudle, ale potřebuje ke změknutí 15–20 minut. Pozor, vzhledem k množství mouky použité na prosypání bude strouhání zpočátku vaření docela pěnit, kastrůlek proto hlídejte, nezakrývejte a občas promíchejte.
Poznámky, rady, nápady:
Do těsta můžete přidat žloutek navíc, pokud vám zrovna přebývá, takové strouhání bude chutnat jemněji, vznešeněji a také bude žlutější. Pochopitelně i mouky bude potřeba víc, aby vzniklo hutné těsto. Naopak obyčejnější těsto zase rádo pojme zbývající bílky, které se přidají k jednomu nebo dvěma vajíčkům. Výsledkem bude velmi slušná zásoba strouhání.
Nestačím to u nás strouhat všichni to jedí ještě mokré.Nestačí to uschnout, mají to místo bonbónů
Milá Flo, děkuji za tenhle recept! Už nějakou dobu si lámu hlavu nad tím, jak ozvláštnit polévku nebo vývar. Především teda, aby mi to děti jedly. Zatím jsem zkoušela noky. Ty mi úplně neprošly ? jsem ráda za recept na něco jiného než na náš stereotyp. ?
Dobrý den, neptáte se, ale přidám zkušenost se zavařkou pro děti. Naše vybíravé děti kupodivu přijaly do vývaru jáhly. A jsou zdravé, bezlepkové _ já jsem takto moc spokojená. ?
Milá Flo. Děkuji za recept a hlavně vzpominky na mou babičku (a to já už jsem také dlouho babička). Dělávala nudle do polévky, široké nudle, strouhání. Vždy na stole přistál starý ubrus, na něj velká kola těsta, pak naskládala na sebe, nakrájela pruhy a ty potom krajela na tenounke nudličky. Rozsypala na vál a nechala proschnout. Moc jsem obdivovala. Ale bohužel nenaučila. Dekuji
Mila Flo, ted jsem se trochu zasnila a vzpominala na babicku, ktera drobeni (tak se mu rika na Vsetinsku) delala dost casto a vsechna vnoucata ho milovala. Az se mi podari nekde sehnat hrubou mouku, nadelam si do zasoby a rodine predstavim 🙂
Á, drobení! Tak tomu říká moje babička a já to vždycky měla raději než nudle (tak nějak se do toho dá víc kousnout, nebo jak to mám popsat?) Tak díky za další vzpomínku na dětství❤️
Ano, ano, drobení, taky tomu tak doma říkáme a děláme ho do dneška.
Akoràt fígl na neslepování k sobě máme jiný. Neprosypáváme moukou, ale necháme vždycky kouli těsta PŘIMĚŘENĚ oschnout.á Pak ostrouháme na utěrku, co jde, ze všech stran, a když se začne mazat po struhadle i po rukách, zase chvíli osychá. Pozor, nesmí ztvrdnout moc, to je pak skoro o vykloubení zápěstí 😉
Pravda, takové strouhání se pak protáhne na hodinku, dvě, ale u nás se na něj nespěchá. A má to tu výhodu, že těsto nemusí být zas až tak strašně tuhé a práci s ním zvládnou i vaše karpály.
My tomu doma říkali drobení a vlastně to byla ta úplně nejobyčejnější a nejjednodušší zavářka. Nudle jsme nedělali, ale drobení do každého vývaru. Já osobně tedy po vypracování těsta strouhám rovnou do polévky. Ale já si také nepotrpím na nezakalený vývar a rozhodně k této činnosti nikoho nenavádím 🙂
Ahoj Flo, milovala jsem polévky od babičky, když do nich dávala tohle strouhání. Naštěstí mně to naučila a je to rychlejší než výroba domácích nudlí. Ještě dělala nastrouhanou bramboru s vajíčkem a to v polévce vypadalo jako nudličky. Taky rychlé.?
Vzpomínka na dětství,děkuji za recept.
Milá Florentýno,
děkuji za zajímavý a polozapomenutý recept, já dělám domácí nudle do polévky a tento recept je podobný kapání, jen z hustým těstem, které se dá narozdíl od kapání usušit. Děkuji za recept.
Milá Flo, donedávna jsem také dělala strouhání stejně jako je popsáno v receptu, ale jelikož jsem si chtěla usnadnit práci, zkusila jsem to v mixéru. A ono to funguje. Musí se opatrně k vajíčku přidávat mouka a krátce mixovat a kontrolovat jak je drobení v daný okamžik velké a popřípadě přisypat mouku. Velikost drobení záleží na rychlosti mixování, čím vyšší otáčky tím drobnější strouhání. Nechci tvrdit, že to jde ve všech typech mixérů, ale já mám typ výkonného mixér (robotu) a ušetří mi hodně času.
Přeji hezký den Eva
Díky, vzpomínka na maminčiny polévky a inspirace pro mne.
Zdravím všechny a přidávám se . U nás do vývaru spolu s nudlemi musí být ,,,knedlíčky,,, To je hmota: vejce, trocha másla, sůl, strouhanka a někdy i petrželka. Zavařit malé kuličky . Těším se na každý čtvrtek.
Dělám takřka odjakživa, jako dítě jsem odmítala kupované nudle v polévce, čímž jsem vytáčela matku ( zrovna tak knedlíky jsem vyžadovala domácí). Dnes má dospělá dcera radši v polévce ty kupované vlasové, těstoviny domácí jí vůbec nechutnají. Ale pro sebe si je dělám dál, mě to i baví, řekla bych, že za ty roky jsem v tom fakt zručná.
Mila Flo, dekuji za vzpominku na detstvi…. Nyni, kdyz jsem v duchodu varim denne a urcite se k drobeni rada vratim❤️ Dana
Vzpomínám si, že mou nejoblíbenější přílohou v dětství bylo dušené strouhání, k houbové omáčce, guláši ap. Strouhání se trochu osmahlo na omastku a podlévalo horkou vodou a dusilo pod pokličkou, asi jako slovenská tarhoňa. Moc dobré! Ale myslím, že to šlo udělat jen z čerstvé těstoviny, sušené do zásoby bylo vhodné jen do polévky. Díky za připomínku, musím brzy vyzkoušet!
Milá Florentýno, jojo moje babička dělala drobeni do polévky, měla ho hned hotové, mě se bohužel nepovedlo. Zkusím ho o víkendu místo nudlí které se mi povedou vždy a kamarádky je dostávají jako dárek . Tvoje recepty jsou úžasné tak věřím že se mi povede…
Ahoj Florentýnko ,
vždy když drobení dělám ,tak se mi tak nějak „zdrcne“ dohromady. Po přečtení tvého receptu už vím jak na to.Takže moc díky a opatruj se.?Jana
Mila Florentynko, je to vzpominka na maminku, dělala domácí mudlicky do polévky a drobeni strouhala na jemnem struhadle. Jak úžasné to chutnalo.Dekuji za rezept, udelam si drobeni do zásoby a hezky si zavzpominam na maminku. Hezky čtvrtek Ti přeji. Pavlina
Ahoj Flo, strouhání do polévky dělám často i jako změna do vývaru, místo nudlí, těsto i postup mne naučila moje teta, která k nám přijížděla občas na hlídání ratolestí, protože jsme byli čtyři a naši rodiče měli obchodní živnost. Zdravím a přeji pěkné podzimní dny.
Ahoj, Flo, mléková polévka by se u nás nejedla bez maminčina drobení. Takovou polévku jsem již nikdy nejedla, od maminky jsem se ji bohužel nenaučila. Mlékovku vlastně ani nevařím, ani nikde nejím. Ta vzpomínka na chuť polévky je neskutečně intenzivní. Bohužel, maminka ji již neuvaří. Děkuji za recepty Dáša
Moje maminka ji dělala jednoduše: posmažila cibulku (asi na másle) a povařila v mléce napůl zředěném vodou, osolila, přidala nudle nebo drobky. Jako dítě jsem to měla moc ráda ?
Mila Flo
Nase babicka a moje Mamka delali strouhani do polevky i nudle rucne. To bylo obligo kazdou nedeli. Jinak by se nam tata asi zhroutil?. Tady ve svycarech ty holky vubec neumej varit. Vsechno hrc prc jak rikala nase babka.
Kdyz jsem prinesla pecivo na Vanoce do prace tak me mely za blazna a mely pocit ze si chci u sefa udelat plus. ?Jiny tradice a moooc praace. Dekuji za rezept a nadherne popisy. ? Jinak kdyby jsi mela rezept na Drozdove Knedlicky do polevky to by mi udelalo radost.
Zdravim z dalky Glorie?
Milá Florentýnko,
vypadá to velmi zajímavě a celkem jednoduše. Mám rád zahuštěné polévky a tak si myslím, že strouhání v nejbližší době vyzkouším.
Přeji hodně skvělých nápadů a krásné babí léto.
Pavel
Vzpomínám na babičku…dělala drobení do mléčné polévky – říkalo se jí stírka. Tak moc děkuju za připomenutí, a co nejdříve si ji uvařím.
velmi rychlá polévka, když se přišlo z pole, dobrá z domácích surovin, z vlastního chovu, než bylo JZD a odvod deputátu
Milá Flo, nevím jak to děláš, že mi vidíš do kuchyně, včera jsem uvařila kuřecí vývar a nudle došli, tak mám radost, že už vím čím je nahradím, snad se mi strouhání povede, moc díky za inspiraci, bude to premiéra, přeji ti krásné babí léto Jana
Milá Flo, strouhání vyzkouším co nejdříve. Vývary vařím zřídka a dávám do nich domácí vlasové nudle nebo kapání.Vyzkouším ho přidat do různých polévek nebo jako přílohu.
Milá Flo, vzpomněla jsem si, jak babička válela těsto na nudle a my děti ji přemlouvali, ať nám z nich upeče placky. Dělala je přímo na tálu kamen v kuchyni. Byly moc dobré, křupavé…
Milá Florentýno tyhle tzv nudle jsem měla k snědku docela dávno a byly jak si vzpomínám přinejmenším zajímavé a taky jsem je i zkusila uklohnit. Výsledek přiznám se, nijak zvlášť povedený. Pak už jsem nevařila. Nepídila jsem se po chybě a hle chyba je na snadě. Jen moukou prosypávat. Někdy opět vyzkouším. Děkuji za recept. Zdraví Šárka
Skvělý tip, moc děkuji 🙂
Moje babička tomu říkala struhánek. Ještě nikdy jsem jej nedělala, i když už jsem sama babička. Musím napravit!
Milá Flo. často dělám domácí nudle, a pokud se mi (někdy) nechce, tak strouhání, které mám také moc ráda. Většinou všechno neuvařím a tak jej usuším a mám do příští polévky.
Milé vzpomínání na maminčiny nebo babiččiny těstoviny, u nás na Moravě se drobení vařilo s uzenou polévkou – ta chuť domácího uzeného je nenávratně pryč ..a ožil i dědečkův povzdech – „kdo vám bode bŕosit nože na lukše, až tode nebodo …“
Milá Flo, drobení znám z dětství, dělávala jej maminka do polévky. Už jsem dlouho nedělala, děkuji za připomenutí. Jarka
Strouhání, drobení jak tomu kdo říká je skvělá věc naučila jsem se od babičky a občas dělám. Je to rychlé jedlé no prostě skvělé.preji krásné dny Flo
Zdravím Fló,
bez tohoto receptu si vývary skoro nedovedu představit, ale vidím, že je dost lidí, kterým to oživí polévky, hlavně tedy vývary. My to máme rádi už kvůli chuti, ale také kvůli sytosti a pěkně drží na lžíci, je to lepší než vlasové nudle. Dcera to má ráda i do rajské polévky.
Dobrou chuť všem 🙂
Ahoj, Florentýnko, můj exmanžel miloval drobeňačku, tedy vývar s drobením, musela to být hustá polévka,tak jsem mu ji vařila jako jeho maminka. Dělám ho dodnes, to drobení, ale strouhám na hrubém struhadle, protože to jinak neumím. Vzpomínám na svoji babičku, která strouhala na jemném struhadle a lezly jí z druhé strany dlouhé provázky téměř nulového vzhledu. Určitě to bylo tím, že měla takové ostouhané, ne nerezové struhadlo. Dost jsem o něj stála, když babička zemřela, ale nebylo mi dopřáno….
Tak jen ti to píšu pro trochu nostalgie.
Krásný zbytek léta přeji.
Milá Flo,
moooc děkuji za připomenutí. Na strouhání jsem skoro zapomněla a moje kuchyně také… To je moje dětství – nedělní vývar s domácími vlasovými nudličkami nebo strouháním (když nebylo tolik času na nudle)… A protože maminka už nežije, budu muset sama zjistit, zda strouhala na jemném či hrubém struhadle. Její pečlivá povaha napovídá jemnému struhadlu. Holt to budu muset (s nostalgií i s radostí!!) vyzkoušet…
Mirka
K tomu “ ručnímuu “ zadělávání těsta – pokud dáte do sekače (scootr) mouku a vaíčko máte strouhání za 3min. hotové . . . zdr ad
Milá Flo, tohle strouhání mě naučila moje opravdu milá tchýně ( dnes by jí bylo 100 let)
Ona to dělala nejen jako zavářku do polěvky,ale také jako přílohu ke smaženému masu.Hlavně řízkům z králíka smažené v kachlákové troubě
Lepší jsem nikdy nejedla.Vařila ji jako rýži
Jeden díl strouhání,dva díly vody
Pak to omastila růžovou cibulkou
No,byla to ohromná bašta
Já strouhání dělám jen do polévky,ale asi to zkusím i jak to dělala tchýně. Dík za připomenutí
.