Zelená polévka jako vítání jara na Zelený čtvrtek

Zelená polévka z devatera (nebo jiného kouzelného počtu) bylin má za milou povinnost oznámit nám, že jaro přišlo a že ho můžeme srdečně uvítat.

Moje oblíbená Marie Úlehlová-Tilschová na toto téma napsala:

Na Zelený čtvrtek má se snísti i něco zeleného, aby nebolelo v krku. … Zde se již projevuje právě pro jarní svátky příznačná touha po čerstvé zeleni, jako symbolu probuzené přírody. Tak právě na Velikonoce se podle staré zkušenosti vařívala obyčejně po prvé zelená polévka z jarních bylinek, v Podkrkonoší hlavně z vopychu (libečku), jinde z opence, řebíčku, fialkového a jahodového listí.

Zelená polévka tedy sice časově spadá do období Velikonoc, ale tradičně patří k vítání jara na talíři a nesouvisí s křesťanskými zvyky. Proto tu právě dnes, na Zelený čtvrtek, pro vás jeden recept mám.

Pokud už nějakou dobu sledujete a čtete tento blog, hned poznáte, z jakých dřívějších receptů a postupů jsem ho složila:

  1. Vyšla jsem z obecných zásad, jak se dělá jemná, krémová polévka. Použila jsem tedy smetanu na šlehání rovnou do základu polévky, nikoli až nakonec.
  2. Aby měla polévka dostatečný základ chuti a plnější tělo, přidala jsem do receptu brambory a pórek. Pórek je poněkud schizofrenní zelenina, s bílou a zelenou částí se musí nakládat odděleně už při mytí a čištění. Do této zelené polévky jsem ho proto přidávala ve stejném rytmu, jako když se připravuje pórková polévka.
  3. Přihodila jsem k tomu ponaučení, jak se chovat k zelené listové zelenině, aby neztratila svou svěží zelenou barvu. Jemné lístky rašícího plevele jsem proto blanšírovala, tedy krátce povařila a pak šokem zchladila v ledové vodě.
  4. Pro jistotu jsem to ještě pojistila závěrečným přidáním mraženého zeleného hrášku.

Zelená polévka krok za krokem

Snažila jsem se jednou rukou vařit a druhou přitom fotit, takže nabízím krátkou reportáž, abyste si to dovedli líp představit. Žádný mobil přitom nebyl zraněn ani zničen:

Ze všeho nejdřív se do hrnce dostane světlá část pórku a máslo. To se společně asi dvě minuty nechá v teple změknout a rozvonět. Tím vznikne sympatický polévkový základ.

pórkový základ na zelenou polévku

K podušenému pórku přijde vývar, smetana a pokrájené brambory. Vaří se společně 10 minut, až brambory změknou.

pórek brambory smetana vývar

Než se tak stane, máte poslední šanci nakrájet si zelenou část pórku.

zelená část pórku

A taky řádně ve studené vodě vyplavit nasbíraný plevel (zde kopřiva, bršlice kozí noha, pampeliška, sedmikráska, jitrocel, medvědí česnek) nebo jiné čerstvé zelené lupení. Pokud máte mražený špenát, ten nechte ve zmrzlém stavu. Celkem budete potřebovat 100 g zeleného (počítáno čerstvé plus mražené dohromady).

odmočení bylinek

K uvařeným bramborám přidejte zelenou část pórku, případně taky mražený špenát, pokud používáte.

druhá polovina vaření

Na hrnec nasaďte napařovací nástavec a do něj nasypte čerstvou část zeleného lupení.

vaření bylinek v páře

Zakryjte pokličkou a celkem zprudka vařte aspoň tři minuty, dokud pórek nezměkne a případně též mražený špenát nepovolí. Pokud nemáte parní nástavec a nemůžete využít páru z vroucí polévky, prostě někde bokem přiveďte k varu hrnec jemně slané vody, bylinky do ní vhoďte, třikrát kolem dokola zamíchejte a okamžitě je vylovte ven. Spařené bylinky vysypte do velké mísy se studenou vodou, aby se šokově přerušil proces varu.

šokové chlazení

Až zchladnou, přidejte je zpátky do polévky. Rozmixujte dohladka ponorným mixérem nebo přendejte do stolního mixéru, buďte však při práci s horkou tekutinou opatrní.

přidání bylin po spaření

Zelené lupení se někdy nepodaří rozmixovat zcela dohladka. Pokud vám to vadí, můžete polévku prohnat přes cedník. Nakonec přidejte mražený hrášek (ten v teple ihned povolí a změkne) a dochuťte solí. Já ještě přidávám trochu drceného chilli pro větší odpich.

zelená polévka po rozmixování

Podávejte co nejdřív, nic netrvá věčně a barva zeleného vařeného jídla už vůbec ne.
 

Zelená polévka z jarních bylin

Celkový čas: 25 minutes

Množství: 4 porce

Zelená polévka z jarních bylin

Suroviny

  • 1 statný pórek
  • 2 střední brambory (250-300 g celkem)
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 kelímek smetany
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 100 g jedlého zeleného listí – čerstvého, mraženého nebo směsi obou (špenát, polníček, medvědí česnek, kopřivy, mladičké lístky bršlice a pampelišky, jitrocel, řebříček apod.)
  • sůl podle chuti
  • 100 g mladého mraženého hrášku

Postup

  1. Brambory oškrábejte a pokrájejte na drobnější, asi centimetrové kostičky. Nasypte je do misky, zalijte studenou vodou a zatím odložte stranou.
  2. Očistěte pórek: odkrojte malý kousek bílé části s kořínky a také zavadlou část zelené natě, případně mu sloupněte poškozenou první vrstvu. Zdravou část pórku rozkrojte v místě, kde bílá barva přechází do zelené. Bílou část omyjte pod tekoucí vodou, zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty propláchněte podstatně důkladněji, pečlivěji a opravdu ze všech stran. Bílou část pórku rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě zhruba na centimetrové kousky. Zelenou nať nakrájejte na dlouhé nudle a ty pak na krátké kostičky. Obě části pórku nechte zvlášť.
  3. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte bílou část pórku, osolte špetkou soli a chvíli opékejte, dokud pórek nezměkne. Často míchejte, tato zelenina má tendenci se velmi rychle připalovat. Jakmile se pórek rozvoní, zavadne a změkne, zalijte ho vývarem a smetanou, přidejte scezené brambory a nechte vařit 10 minut, až brambory změknou.
  4. Mezitím vyplavte čerstvé zelené lupení v několika studených vodách – buď ve velké míse, nebo ve dřezu.
  5. K uvařeným bramborám přidejte zelenou část pórku, případně taky mražený špenát, pokud používáte. Na hrnec nasaďte napařovací nástavec a do něj nasypte čerstvou část umytého a okapaného zeleného lupení.
  6. Zakryjte pokličkou a zprudka vařte aspoň tři minuty, dokud pórek nezměkne a mražený špenát nepovolí. Pokud nemáte parní nástavec, v jiném hrnci přiveďte k varu asi 2 litry jemně slané vody, zelené listy do ní vhoďte, třikrát kolem dokola zamíchejte a okamžitě je vylovte ven.
  7. Uvařené listy vysypte do velké mísy se studenou vodou, aby se šokově přerušil proces varu.
  8. Až zchladnou, přidejte je zpátky do polévky. Rozmixujte dohladka ponorným mixérem nebo přendejte do stolního mixéru, buďte však při práci s horkou tekutinou opatrní.
  9. Pokud vám nevyhovuje hrubší konzistence rozmixované polévky, propasírujte ji ještě přes cedník. Nakonec do polévky přidejte mražený hrášek (ten v teple ihned povolí a změkne) a dochuťte solí.

 
[vc_widget_sidebar sidebar_id=“Velikonoční recepty“]
 

Zapojte se do diskuze

  1. Alena says:

    Zdravím Tě milá Florentýnko, mám radost z každičkého receptu,obzvláště je-li pro zdraví a pohodu. A to na Zelený čtvrtek se polévka zelená moc hodí. Po ránu jsem si utrhla pár kopřiv a dali jsme si kopřivový čaj. K obědu bude špenát vylepšený bylinkami co už rostou. Milujeme libeček a pažitku.
    Posílám pozdrav i všem čtenářům tohoto blogu ,ať jste zdraví a ten divný virus porazíme. Přeji všem krásné Velikonoce,i když budou trochu jiné než bývá v naší zemi zvykem. Alča

  2. Saša says:

    Tak u nás bude špenát, abychom dostáli tradici.
    Pomlázka mi nehrozí, vyplacat mě mohou jen naši plyšáci,(mají plyšovou pomlázku), kluci jen, pokud byli malí. Jak povyrostli, a chtěli přitvrdit, postavila jsem je před realitu – vyplácáte – NEVAŘÍM!! A už léta mám klid. Loni vnouček, ale je malej, letos jen ti plyšáci…
    Florentýnko, nejen Tobě, ale všem tady HEZKÉ VELIKONOCE!

  3. Brent says:

    MILA FLO, DEKUJEME ZA VYNIKAJICI RECEPT. „ZELENOU JARNI“ POLEVKU PRAVE JI PRIPRAVUJEME Z MEDVEDIHO CESNEKU (MC) . MAME HO NA ZAHRADE A SAMOZREJME, DO NEHO PRIDAVAME I KOPRIVY- PRIDAT BRAMBORU -TVUJ NAPAD- URCITE BUDE NA MISTE. MY PRIDAVAME NEKDY I TROCHU CESNEKU, PROTOZE MC NEJAK ZTRACI CHUT (POSLEDNI LETA).
    PREME HEZKE VELIKONOCE .
    BRENT

  4. Šárka Šichorová says:

    Milá Florentýno děkuji za tuto radu na zelenou polévku,už i tak je podle počasí znát,že je tady jaro spolu se svátky jara.Nebudou tak sdílené ale nálada je jarní a to je přece fajn.
    Přeji hezké Velikonoce

  5. Marie says:

    Milá Flo, díky za všechny recepty a inspirace.Přeji Tobě ,celé rodině a ostatním účastníkům blogu hezké a radostné prožití Velikonoc a hodně zdraví.Marie

  6. JanaStratilová says:

    Milá Florentýnko,děkuji za všechny ty výborné recepty !!!!!! I když nemívám komentáře,přece se aspoň inspiruji.
    Přeji Tobě a Tvé rodině spokojené a hlavně ve zdraví prožité svátky JARA.:-) Jana

  7. Libuše L. says:

    Milá Florentýnko, přeju tobě a celé rodině, ať tuto divnou dobu překonáme bez větší újmy na těle a hlavně na duši.
    Děkuju za vsechny rady a recepty, které mi jsou stálou inspirací a potěšením.
    Požehnané Velikonoce.
    Liba

  8. Verula says:

    Milá Flo, děkuji moc za tento recept, právě jsme si na polévce pochutnali a to se oblizovaly i děti, které se obvykle nad polévkami a vším „zeleným“ ofrňují. Třikrát si přidali! Bravo.
    Veselé podivné ale přesto láskyplné Velikonoce všem!

  9. Marcela says:

    Ahoj Flo, děkuji za zelený recept, přeji hezké Velikonoce a zdraví všem. M.

  10. Draha says:

    Milá Florentýnko, krásné Velikonoce a hlavně pevné zdravíčko, ať to vše překonáme, díky za všechny Tvé recepty, co bych si bez nich počala,měj se krásně..

  11. Ahoj, děkuji za zelený recept a přeji krásné Velikonoce.
    Jana

  12. Milá Flo,
    díky za všechny nápadité ( a nékdy pro tebe určité pracné k focení a vaření a ješté to zapíšeš!) a dobroučké recepty !
    Přeji tobě a všem tvým milým povedené svátky , hodně spokojených společných chvilek a hlavně ať se vám všem – i všem tvým kuchařinkám- vyhne ta divná nemoc!!!
    Veselé Velikonoce přeje Eva !

  13. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a děkuji za recept na zelenou a zdravou polévku, dnes jsme měli špenát, takže tradice byla dodržena a polévku vyzkouším jindy .
    Přeji tobě i tvé rodině veselé Velikonoce. Vlasta

  14. Mirka says:

    Milá Flo!
    Jistě mi promineš, ale trošku jsem Tě předběhla. Včera, když jsem se vracela z kratičké procházky, nasbírala jsem plnou hrst divokých bylinek(kopřivky, žabinec, sedmikrásky, popenec). Na zahradě přidala „medvěda“a pažitku. Za hodinku už jsme olizovali talíře.A hlavní jídlo? Náš mražený špenátek „čtyřboč“ s bramborovými knedlíky a volským okem. Mňamka převeliká.
    Klidné slunečné svátky jara přeje J.

  15. Milá Florentýnko,
    opět děkuji za všechny ňam ňam recepty. Měj krásné,klidné a sluníčkové velikonoce i když letošní mají trochu omezené možnosti. Ale v okruhu svých nejbližších,které máme rádi nám bude dobře.
    Hezky si to užívej a hlavně hodně zdravíčka. Jana.?

  16. Marta Skorusova says:

    Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov, veľa zdravia a rodinnej pohody Tebe i všetkým na tejto stránke.

  17. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, letos jsme tradici dodrželi, dokonce jsem přihodila do polévky aji zelenou nať mrkve, nasela jsem mrkev ve skleníku moc hustě a musela jsem ji vyjednotit. Mandlový třený beránek se opět povedl, ještě upeču piškotovou roládu, ta u nás boduje. Díky za vychytané recepty! Příjemné prožití svátků velikonočních všem přeje Vlasta!

  18. Ahoj Flo, děkuji za zelený zázrak, ale dnes jsem vařila špenátový závin, tak zelené bylo a polévku zase jindy, kopřiv a medvědí česnek mám na své zahradě dostatek a porek v mrazáku. Přeji všem krásné velikonoce a společně zničme ten virus!

  19. Milá Flo, ještě nikdy jsem nedělala polévku z bylin, ale dnes si ji určitě uvařím a bude na večeři, už se všichni těšíme. Děkuji za recept a krásné Velikonoce. Jana

  20. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    VŽDY MĚ DOKÁŽEŠ POTĚŠIT ZAJÍMAVÝM NÁPADEM!!!
    DNES JSEM VAŘILA POLÉVKU Z BROKOLICE, MEDVĚDÍHO ČESNEKU, ČEKANKOVÉHO SALÁTU A HRÁŠKU!
    BOHUŽEL NENÍ MOŽNO PŘILOŽIT FOTO, ALE BYLA SKVĚLÁ!!!
    NA ZAHRADĚ MÁME MNOHO JARNÍCH BYLINEK SE KTERÝMI POČÍTÁM HLAVNĚ DO SOBOTNÍ VELIKONOČNÍ NÁDIVKY – KOPŘIVY, POPENEC, PAMPELIŠKY, RUKOLA, MEDVĚDÍ ČESNEK, JARNÍ CIBULKA, TYMIÁN…SAMOZŘEJMĚ BUDE I JEHNĚČÍ KÝTA NA ROZMARÝNU A ČESNEKU A ČERSTVÝ ŠPENÁT!!!
    PŘEJU TI KRÁSNÉ VELIKONOCE PLNÉ POHODY A SLUNÍČKA!!!

  21. Jarmila says:

    Milá Flo. Děkuji za zelený recept. Krásné velikonoce a pohodu v jarní přírodě.

  22. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Já pro tradici každoročně vařím špenát.
    Pomlázky se nedočkám, ale všem na blogu přeji,
    Hezké prožití svátků velikonočních.
    Děkuji za další inspiraci ,,Co do polévek.“
    Iveta.

  23. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji ze recept na zelenou polévku. Já mám raději špenát, ale i polévka může být dobrá. Hezké svátky.

  24. JITKA says:

    Děkuji za úžasný recept,přejeme všem jen to nejlepší a pevné zdraví,požhnané svátky jara JITKA

  25. Mila Florentynko, chtela bych podekovat za krasne recepty, ktere chystas pro sve ctenare s laskou a casovou narocnosti. Tesim se kazdy ctvrtek co dobreho nachystas.Chtela bych Ti touto cestou jeste jednou moc podekovat a poprat krasne velikonocni svatky a hlavne zdravi,ktere nyni vsichni potrebujeme.Vse nejlepsi cele Tve rodine, hodne dalsich skvelych napadu a uzijte si nadherne velikonoce EvaK

  26. Mně by se polévka celkem líbila k zelenému čtvrtku, ale to by u nás neprošlo. Jsem ráda, že byla povolena aspoň dušená mrkev se zeleným hráškem. Chlapi jsou někdy divní…

  27. Jarka says:

    Milá Flo,
    tu jarní zelenou polévku udělám až zítra,výborný nápad a určitě bude dobrá,už se těším. Různý plevel trhám většinou každý den na té mé zahrádce kolem domu teď z jara /i kopřivy jsem si ohradila v takovém koutku/, buď jen přidám do polévky místo petrželky nebo mixuju s vodou a trochou ol.oleje, pro to naše zdravíčko a vypijeme to po ránu.
    Přeji Vám krásné velikonoce plné dalších dobrých nápadů a plné zdraví. Jarka

  28. Milá Flo, díky za další bezva recept , i já podle Tebe vařím všechny krémové polévky od začátku ve smetaně, přidávám brambor na zahuštění, tím pádem není potřeba žádné zahuštění moukou. Přeji Tobě i všem ostatním příjemné velikonoce. Eva

  29. I mě tato polévka láká. Bohužel děti jsou ohledně zelené polévky dost na pozoru – špenátová ani brokolicová neprošla. Na milost vzali jen pórkovou, asi proto, že není tolik zelená.

  30. Ahoj Flo, mám dotaz ohledně tvého receptu na beránka. Mám dvoudílnou formu a ty pečes beránka v jednodílné. Můžu použít tu mou, aby měl i zadek? Kolik vajec bych měla použít aby pěkně vyběhl i do toho horního dílu? A vážně nemám dát ani trochu prášku do pečiva? Nebude tuhý? My máme rádi nadýchaného.
    Dík Róza

  31. kauerová says:

    Ahoj Flo, děkuji za recept, jak jinak by to ani nešlo na zelený čtvrtek bez něčeho zeleného. Polévku jsem uvařila dle Tvého receptu a mohu říci, že byla výborná, nezbylo nic. Přeji Tobě a celé Tvé rodině hezké svátky velikonoční, prožité v pohodě a ve zdraví. Zdena

  32. Alžběta says:

    Milá Florentýnko, recept se mi líbí. Děkuji. Přeju krásné svátky.

  33. Naděžda says:

    Krásné svátky jara.

  34. Květa says:

    Milá Florentýnko, zelenou polévku jsem vařila až včera na Den matek. Dcera i vnučky se moc olizovaly. Chlapi svoje předsudky neprekonali, ale to nevadí, alespoň nám víc zbylo ?.
    Díky za recept.
    Květa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close