Slepičí polévka pro duši (i pro tělo)

Slepičí polévka se vaří pro terapeutické účinky na tělo i na duši. Její povzbudivá síla spočívá v hřejivosti, sytosti i výživnosti, prostě je to polévka nabíjející, určená pro zdravé i nemocné, silné i slabé, velké i malé, v dobrém i zlém, dokud nás nefungující plotýnka nerozdělí.

Přestože je polévka tolik léčivá, její chuť nedráždí a nevyčnívá, ale spíš uklidňuje a hladí. Proto zdravým chutná a nemocným pomáhá.

A proč je polévka ze slepice tak oblíbená? Upřímně, ze slepice se toho moc v kuchyni udělat nedá. K pečení není vůbec, ke smažení taky ne, dá se hlavně vařit a tím pádem i dusit. Ze všech receptů pak vyniká slepičí polévka, zadělávaná slepice a slepice na paprice.

Slepičí polévka v otázkách – a zatím ještě bez odpovědí

Aby nedošlo ke zmatení pojmů, hned na začátku jen tak mimoděk podotknu, že vývar není totéž co polévka. Vývar je první krok pro přípravu polévky. Vývar je polotovar, ze kterého pak polévka vznikne. Vývar se však nemusí zužitkovat jen na polévku, ale dá se použít taky do jiných jídel.

Nejprve se proto budu věnovat přípravě takového slepičího vývaru, ze kterého může vzniknout laskavá, konejšivá, uzdravující a posilňující slepičí polévka.

Jenom pro jistotu připomenu pár pravidel ohledně vaření jakéhokoli vývaru:

  • Cokoli se má vyluhovat, vyluhuje se lépe, když se vloží do studené vody a zahřívá se k varu spíše pomalu než rychle a zběsile.
  • Totéž platí o samotném vaření vývaru. Je třeba na něj nespěchat a rychlost a zběsilost si užít jindy, například při minutkových jídlech. Pomalé vaření, kdy by se počet bublin na hladině během jedné minuty dá spočítat na prstech jedné ruky, vede k tomu, že to ve vývaru neklokotá, sražené nerozpustné bílkoviny mají možnost klesnout ke dnu jako šlem a tam taky zůstat.
  • Pokud má při vaření vývaru vzniknout také nějaké maso k jídlu, nelze jinak, než ho do vývaru přidat později a vařit pouze takovou dobu, aby sice změklo, ale nevyvařilo se úplně a zůstalo šťavnaté.
  • Zelenině nesvědčí, pokud se ve vývaru vaří déle než 2 hodiny, pak se často začne rozvářet, rozpadat a kalit vývar.
  • Maso a kosti, které se předem opečou nebo upečou, zvýrazní chuť vývaru.
  • Rozkrojená, dotmava opečená cibule a cibulové slupky zvýrazní barvu vývaru.

V souvislosti se slepičí surovinou se nabízí několik konkrétních otázek:

  • Opékat maso předem, nebo ho nechat syrové?
  • Bude se dát vyvařené maso ještě použít k jídlu, například do polévky?
  • Přidat cibuli a cibulové slupky kvůli barvě?
  • Jaká zelenina se ke slepici hodí?

Vývar na slepičí polévku

Pro první pokus se slepičí polévkou vás všeho rozhodování ušetřím, následné změny pak můžete provést podle svého uvážení. Ale ještě než se do toho pustíte, sežeňte si chlazenou slepici. Tohle bych řekla, že je z celého vaření nejtěžší úkol, protože chlazené slepice jako by se z běžných potravin vytratily. Občas se dá potkat mražená, ale s chlazenými je to trochu honba za pokladem.

[Slepici jsem nakonec sehnala v Praze na Palmovce ve speciálce na drůbeží maso (název obchodu je Drůbež Palmovka) a jsem šťastná, že jsem díky internetu tenhle obchod objevila. Pokladů jsem tam totiž našla víc. Ne, není to placená reklama. Ani jiná reklama. Jen čisté nadšení, o které se chci podělit.]

Ukořistěnou slepici nejprve rozporcujte, a to úplně stejně, jako kdybyste dělili kuře. Odřízněte dvě vnější části každého křídla, z kostry oddělte stehna, prsa a každý z těchto čtyř kousků rozdělte na poloviny. Páteř s hrudním košem překrojte na poloviny nebo třetiny kvůli snadnějšímu zacházení.

slepice na polévku rozporcovaná


Podrobný postup porcování jsem popsala zde: Jak naporcovat kuře.


A nyní k slíbeným okolnostem vzniku slepičího vývaru:

  • Dejte všechno naporcované maso naráz do studené, lehce osolené vody. Na 1,5 kg slepice beru 3,5 litru vody a 1 lžičku soli (ta je jen pro začátek). Pokud má být polévka léčivá, není prostor zbytečně zvýrazňovat chuť úvodním opečením masa.
  • Pomalu přiveďte k varu a nechte téměř neznatelně pobublávat 3-4 hodiny, podle velikosti a stáří slepice. Po první hodině seberte z hladiny pěnu, potom už nemusíte. A jednou za každou hodinu přilijte vodu, která se vypaří, tedy zhruba 300-500 ml. Vodu přilévejte studenou, líp se tím vysráží nečistoty, které pak klesnou ke dnu.
  • Na další závěrečné 1-1,5 hodiny dejte k masu vařit taky zeleninu. Hodí se především petržel, květák, řapíkatý celer (1-2 stonky), kousek mrkve, malá cibule. Spíše tedy jemnější zelenina. Ve starších kuchařkách se celer, pórek, větší množství cibule nebo obecně větší množství zeleniny do slepičí polévky nedoporučuje, že pak polévka dostává příliš ostrou chuť. Já ještě symbolicky přidávám malý kousek zázvoru, který funguje podobně jako slepičí vývar – povzbudí a nabudí.

Uvařený vývar nechte chvíli stát a ustát. Potom z něj malou naběračkou seberte co nejvíc žluťoučkého tuku. Můžete ho na pár dní uložit v lednici a použít do základu na dušení drůbežích jídel, pokud chcete. Vývar z hrnce opatrně slijte do hrnce o něco menšího, použijte přitom cedník. Slévejte tak, abyste nerozvířili usazeniny na dně. Když budete opatrní, podaří se vám takto slít téměř všechnu tekutinu.

Ze zbytku v hrnci vyjměte vyvařenou zeleninu a maso. Zeleninu ochutnejte, zda by se ještě dala použít do polévky – někdy ano, někdy ne, záleží na tom, při jaké teplotě se vývar vařil a kolik chuti se z ní vyvařilo. Totéž platí pro maso, oberte ho od kostí, kůže a chrupavek a sami posuďte, zda se dá ještě podávat a použít do polévky. Maso, které působí a chutná vysušeně jen napůl, bude ještě v polévce použitelné, pokud ho nakrájíte na menší kousky. Maso zcela bez chuti ale nemá smysl na talíř vůbec pouštět.

Jak se slepičí polévka dohotoví

Předchozí postup vás přivedl do stavu, kdy máte uvařený jemný slepičí vývar, možná máte trochu použitelné uvařené zeleniny a možná máte i trochu vařeného slepičího masa.

Pokud nemáte použitelnou zeleninu, v trošce hotového vývaru si uvařte novou dle libosti. Vývar ze zeleniny nevylévejte, ale přidejte ho společně se zeleninou k vznikající polévce.

Pokud nemáte použitelné maso, rychlá náhrada by se dala najít v kousku kuřecího prsa, rozkrojeného na pár větších širších nudlí a zhruba 20 minut neznatelně vařeného pod bodem varu v další trošce slepičího vývaru. Uvařené maso se rozkrájí na kousky a použije do polévky, opět včetně vývaru, ve kterém se vařilo, pokud není příliš zakalený. Časově to vyjde podobně, jako vařit novou zeleninu.

Těstovinové vložky včetně domácích nudliček vařte zásadně zvlášť a jen ve slané vodě, kterou pak vylijete a do polévky nepoužijete.

A teď to prostě jen všechno dejte dohromady.

V hrnci smíchejte libovolné množství vývaru, vařené maso, vařenou zeleninu a vařené polévkové těstoviny. Nakonec jen a pouze dosolte podle chuti. Vývar byl solený jen jemně, aby získal základ chuti, ale pro polévku to není dost. Dosolte ji teď, před podáváním, buďte citliví a postupujte spíš rozvážně. Najednou to bude ono.

Podávejte horké, s úsměvem plným dobrých úmyslů, a sypte něčím zeleným.
 

Slepičí polévka

Celkový čas: 5 hours

Množství: 8 porcí

Slepičí polévka

Suroviny

  • 1 slepice – váha 1,5-2 kg
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5-10 kuliček pepře
  • 2 mrkve (cca 400 g před očištěním)
  • 1 malá cibule
  • 2 stonky řapíkového celeru
  • 1 petržel
  • 2cm kousek zázvoru
  • 6-8 lžic nevařených polévkových těstovin
  • 3 snítky zelené petrželky

Postup

  1. Slepici naporcujte: odřízněte dvě vnější části každého křídla, a to tak, že křídlo v druhém kloubu vypáčíte a uvolněným kloubem proříznete. Z kostry dál odřízněte obě stehna, opět je budete muset u páteře vypáčit, abyste mohli nožem říznout podél páteře skrz kyčelní kloub. Odřízněte i obě prsa se zbytkem křídel – začněte od hrudní kosti a odřezávejte maso kolem hrudního koše. Nakonec každé prso zůstane připevněné ke kostře už jen v kloubu u křídla, tedy ho opět rozlomte a prořízněte. Páteř na jednom nebo dvou místech rozlomte a rozdělte. Oddělená stehna i prsa rozřízněte  každé na dva kusy, u stehen bude opět muset postupovat skrz kloub. Podrobný postup porcování včetně fotek najdete v mém článku, jak naporcovat kuře.
  2. Kousky masa opláchněte a vložte do velkého hrnce. Zalijte dvojnásobným množstvím vody, než vážila slepice, a ještě přidejte půl litru vody navíc. Dvoukilová slepice tedy potřebuje 4,5 litru vody, slepice o váze 1,5 kg jen 3,5 litru. Do hrnce taky přisypte vrchovatou lžičku soli. Začněte nezakryté zahřívat na středně silném žáru – než se voda ohřeje téměř k varu, mělo by uběhnout 30-40 minut.
  3. Jakmile se v hrnci začne objevovat bublání značící počínající var, plotýnku ztlumte a nechte vařit 1 hodinu. Po této době seberte velkou lžící pěnu z hladiny a k masu přidejte bobkový list a koření. Také dolijte vodu, která se zatím odpařila, bude to 300-500 ml. Vodu zásadně dolévejte studenou, pomůže to čistění a usazování polévky.
  4. Slepici vařte další 2-3 hodiny, na přesném času až tolik nezáleží. Po každé hodině varu dolijte odpařenou vodu.
  5. Zeleninu omyjte, oloupejte, oškrábejte. Cibuli nechte vcelku, celer překrojte na několik kousků, mrkev a petržel nakrájejte na špalíčky dlouhé 3-4 cm, oloupaný zázvor nakrájejte na tenké plátky. Vhoďte do hrnce k masu a vařte další 1-1,5 hodiny.
  6. Po dovaření by měl být vývar čirý nebo téměř čirý. Zbytečně s ním nehýbejte a nechte ho 10 minut usadit. Na středně velký hrnec položte cedník a polévku tak, jak je, přes něj začněte pomalu a jemně slévat, celou dobu se snažte nijak ji nerozvířit. V hrnci by nakonec měla zbýt pouze malá trocha zkaleného vývaru, maso, zelenina, zázvor, koření a usazeniny ze dna.
  7. Maso oberte, kosti, kůži a chrupavky odstraňte, to, co je jedlé, ponechte do polévky a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Mrkev a petržel ochutnejte a pokud nejsou úplně vyvařené, nakrájejte je na plátky. V opačném případě v trošce scezeného vývaru uvařte zeleninu čerstvou, nakrájenou na finální tvary, a tento vývar ze zeleniny pak nevylévejte, ale přidejte i se zeleninou k polévce.
  8. Zvlášť uvařte polévkové těstoviny, a to v 1 litru vody osolené 1 lžičkou soli. Sceďte a propláchněte studenou vodou.
  9. Z čekajícího scezeného vývaru seberte malou naběračkou žlutý tuk, který plave na hladině. Můžete ho pár dní skladovat v lednici a použít do základů drůbežích polévek a dušených jídel, pokud chcete.
  10. Odeberte část vývaru, kterou chcete podávat jako polévku (zhruba 250-300 ml na porci). Přidejte k němu uvařené maso, uvařenou zeleninu, zahřejte k bodu varu a dosolte, jak je potřeba. Přisypte vařené těstoviny, aby se krátce prohřály, nasekanou zelenou nať a ihned podávejte všem potřebným.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Krasne (jako vzdy) napsane. Ale slepici olevka je pokrm, ke kteremu mam antipatie, diky tomu ptakovi na zacatku (jediny moment, kdy je ve me tak trochu vegetarian), petihodinovemu maratonu, a chutove me taky nikdy neokouzlila.

    1. to se vytahuješ nebo si stěžuješ?

  2. Hanka k says:

    Milá Flo, díky za krásný recept… slepici na polévku nemám, ale mám hned větší chuť pustit se do jakéhokoliv vaření …
    Přeji požehnané dny tobě i všem ostatním.

  3. Děkuju! Vím, že slepičí polévka se dávala maminkám po porodu, nebo rekonvalescentům po nemoci – já sice drůbež žádnou, ale přepošlu (a bez toho, že bych napsala, že já ne, abych neodradila)?

  4. Krásné napsáno, jako vždy. Já mám slepičí polivku moc ráda, vařila jsem ji zrovna minulý týden a povedla se. Mňam.

  5. Mám velikou radost, že i já jsem obdržela krásný recept mezi prvními. Raduju se z něj, to je úžasné počteníčko. Úžasný „návod“ jak si pochutnat na dobré slepičí polévce. Taková polévka nás zocelí a budeme odolní i proti covidu!!!!! Přeji pěkné podzimní dny všem.

  6. Krásný recept. Úžasný, podrobný a s vynikajícím výsledným jídlem. Já mám slepičí polévku ráda a do tohoto počasí je jak dělaná!

  7. Nevzpomínám si na chuť slepičí polévky. Dnes jdu na trh, tak pokud ji seženu, tak uvařím.
    Jsem zvědavá na chuťový rozdíl ke kuřeti.

    1. Slepičí je lepší.

  8. Ahoj Flo.
    Tak to já můžu.
    Krásně napsané. Hrozně ráda čtu tvé řádky, vždycky potěší, zahřejí.
    A tu polívčičku moc ráda.
    Děkuji.
    Měj se krásně.

  9. Slepičí je slepičí. Když kdokoliv v rodině ochoří nachlazením, první, co děláme, je uvařit hrnec slepičího vývaru. Teď už spíš kuřecí, slepici opravdu běžně nekoupím. A pořád u nás na Moravě platí, že když je svatba, tak se shánějí domácí slepice. Z těch v restauraci uvaří svatební polévku, k tomu domácí nudle a játrové knedlíčky – vyrobené doma a přinesené do restaurace. Už je málo domácností, kde chovají slepice na vajíčka. Od těch loudím, aby mi prodali slepici, až se její čas naplní..
    A díky za tip, také zkusím na internetu hledat, kde by prodali slepici.

  10. Milá Florentínko ?miluji tvoje recepty, podle kterých se vaří jedna báseň. Vařím i to na co bych ani nepomyslela. Když nevíme co vařit tak vždy listuji ve tvých receptech a vždy mě to dodá chuť vařit? děkuji že jsi ??. Přeji tobě a tvé rodině hodně zdraví ???? s pozdravem Alice❤️

  11. Ahoj Florentýnko, je fakt, že slepičí polévka je výborná, ale je také pravda, že vařím více kuřecí polévku, která je také velmi dobrá.. Přeji ti krásný den.

  12. Marcela says:

    Ahoj Flo, polévku vařím, dávám do ní maso, zeleninu, nudle a někdy i ty játrové knedlíčky.
    Pro tento čas je jako stvořená. Díky za recept a přeji hodně zdraví. Marcela

  13. Tak zrovna dnes dělám kuřecí polévku. Je to jedna těch polévek, kterou u nás mohou všichni bez rozdílu. Tak že bývá často. Tedy pokud seženu domácí (faremní) kuře větší hmotnosti. To současné mělo 2,5 kg. Po vykostění jsem udělal roládu a zbytek jde na polévku.
    Beru to, že slepice je hold slepice. Ale, jak říká můj soused, lepší domácí kuře, než klecová slepice, která bývá držená při životě vším možným. Když mám možnost sehnat domácí slepici, tak neváhám.
    Ale i z domácího kuřete je polévka dobrá. Postupuji skoro stejně, jak popisuje Florentýnka. Jen to, že solím až když je vývar hotový a už se jde do finiše. Jinak super recept, jako vždy. Ten zázvor vyzkouším …. 😉

  14. Iva Častulikova says:

    Co uděláte, prosím,s tou vyvarenou skepici? Určitě bych nevyhodila,
    zkusika bych hasi,co vy?A děkuji za hezké a podrobně napsane čtení.?♥️?

  15. Ahoj,
    moc děkuji za tento recept, i když spíš článek jako takový, protože ten mě opravdu zahřál na duši 🙂 Slepičí polévku jsem sice jedla asi jen 2x v životě, ale za měsíc a něco vím, že na mě tato polévka čeká znovu. Dost možná bude i jako štědrovečerní 😀 . A proč to vím takhle dopředu?
    Protože čekám své první miminko a tuto polévku mám slíbenou od mojí maminky. Takže tento krásný čtvrteční článek ve mě ještě posílil lásku k mojí rodině, k mému příteli, ještě nenarozenému dítěti a hlavně k mojí mamce, která za mnou v ten velký den pojede přes půl republiky, aby mi tuto polévku uvařila a pomohla mi pár následujících dní doma. Láska opravdu prochází žaludkem, a při skvělých jídlech od milovaných lidí to platí trojnásob.

  16. Ahoj Flo ,
    Polévka z domácí slepičky je mňamka , ale už si ani nepamatuji , kdy jsem ji naposled sehnala , ale po přečtení receptu jsem dostala chuť na dobrou polévku , budu se muset poohlédnout po nějakém farmáři 🙂 . Do zítra ji neseženu ,ale zase si zítra pochutnáme na husích stehýnkách , knedlíku a červeném zelí , to bude taky mňamka . Aspoň si dobře uvaříme v této divné době , ale určitě se vše v dobré obrátí 🙂
    Mějte se všichni moc hezky

  17. janatka says:

    Máme rádi takové vývary. Polévky se vaří pořád, manžel je miluje vice než nějaké krémové.

  18. Margita says:

    Ahoj Florentýnko, myslela jsem jak skvělý vývar vařím. Opak je pravdou. Vždy se od Tebe dozvím něco nového. Třeba, že nemám kupovat mrazenou slepici. Budu si to pamatovat. Taky budu v části vývaru vařit novou zeleninu, zatím jsem dávala vždy jen z vývaru, ale nikdy vývar nevařím déle než hodinu, takže se to dalo, ale vylepším to. Děkuji

  19. Miluše says:

    Slepičí polévka je vynikající, na vaření používám jen ty z vlastního chovu. Není jich do roka moc a proto tak trochu vzácnost. Polévka je výborná, ale hlavně všichni čekají na SLEPICI NA PAPRICE. Oproti kuřeti na paprice nebe a dudy.

  20. Ahojte kuchařinky!
    Já celý život vzpomínám na polívku z domácí tříleté vynesené slepice se sádlem v břišní dutině a bylo-li štěstí s posledním žloutkem ve vaječníku (ten, uvařený v polévce je neskutečná delikatesa), jak ji dělala moje babička za slepice z našeho hospodářství. Překvapivě ke slepici dala jen hodně vody, přiměřeně soli, vůbec žádnou zeleninu, žádné koření a pak se to pomalu vařilo na kraji kamen do měkka. Maso se vyndalo, vývar se předcedil, jeho horní polovina se žlutou vrstvou slepičího tuku (odebráno sběračkou do jiného hrnce + mléčná záklochtka s hladkou moukou + posmažená cibulka na sádle s červenou paprikou) se stala základem slepice na smetanové paprikové omáčce. Do spodní poloviny přecezeného vývaru se zavařovaly domácí vlasové nudle (jedno vejce + hrubá mouka, vyvalováno na hladké mouce), které se nikdy nerozvařily ani po trochu delším čase vaření a jako ozdobu nadrobno nakrájená zelená petrželka kudrnka + přiměřené množství sběračkou nakonec přidaného žlutého slepičího tuku, aby polévka měla krásně žlutá oka a tukem donesenou tu správnou chuť, kterou babička nechtěla kazit zeleninovou příchutí. Takto jsem polévku jedla mnohokrát a byla moje v dětství nejzamilovanější – zelenina tomu dodá opravdu trochu jinou chuť, ta se hodí na posílení spíš so kuřecí polévky. No a to vařené maso se snědlo v omáčce s knedlíkem jako druhý chod. . z

    1. Ano, tak to pamatuji z dětství. Vařilo se dlouho na kraji plotny. A dodnes vzpomínám na ne slepici, ale kohouta na paprice. Na každém dvorku hejno slepic a mezi nimi velký do červena zabarvený kohout. A tak jak je výše uvedeno, udělala se z vývaru omáčka – kohout na paprice. Litr domácí zakysané smetany (babička sbírala smetanu z nadojeného mléka). Velký hrnec plný této omáčky, naběračkou jsem si nabírala, lahoda..To už se nikdy nepřekoná, vzpomínky jsou silnější než realita..

  21. Úžasný recept, který zahřeje, pohladí na duši. Polévky přes zimní období vaříme často, spolehlivě zasytí, dodají vitamíny a minerály.

  22. Slepičí polévku miluju! A sehnat chlazenou slepici je dnes opravdu tak trochu dobrodružství! Slepici vařím v pomalém hrnci, večer ji tam vrazím s vodou a zeleninou a ráno je vývar hotový! Nic nemusím hlídat a dolívat vodu. Polévku dokončuji v hrnci normálním. Na vývary je pomalý hrnec k nezaplacení!

  23. Marcela says:

    Ano, přesně tak, zahřeje na těle i na duši. Děkuji.

  24. Jaroslava says:

    Tedy tuhle polévku jsem si snad přivolala – dostala jsem o víkendu slepičku a přemýšlela nad dobrým receptem na polévku a ona přišla. díky už se těším na vaření

  25. Ahoj Flo, taktéž se mi vybavuje domácí slepičí polévka se žlutýmí koly omastku, domácími nudlemi, kterou jsme se sourozenci nechtěli jíst, protože byla velmi mastná.
    Zrovna ted vařím polévku z vykoštěného králíka, přidala jsem koření, opečenou cibuli podle tebe a já ještě přidávám sušenou feferonku a česnek, zeleninu až později.
    Zdravím všechny kuchařinky.

  26. Lenka S. says:

    Dobrý den,
    známý a oblíbený recept a protože vařím už dlouho, tak znám i uvedené vychytávky. Jako vždy je Váš recept úžasně napsaný a čte se jako napínavý román. Člověk má chuť vstát a jít něco dobrého uvařit! Děkuji…..

  27. Milá Flo i ostatní,
    zkuste někdy uvařit slepičí polévku (vývar) jen s 2 – 3 stroužky česneku, plus sůl, nic víc. Na závěr přidáváme do talíře jen domácí nudle, může být pažitka. Recept je podle mé babičky. Tuto polévku vaříme skutečně především jako lék, dokonce mé děti dokud bydlely ještě doma si o ni samy řekly, když jim nebylo dobře. Jinak samozřejmě kvůli vynikající chuti.
    Věra

  28. Milá Flo,ani já slepičí polévku nejím.Recept je samozřejmě výborný jako vždy.Jenže já nemohu tu pachuť slepice už od dětství,bohužel,babička i mamka ji vařily ale mě po ní bylo vždy špatně,tak mě potom už ji jíst nenutily.Přeji pěkné dny v této divné době.

  29. Milá Florentýno,
    dík za recept, který jak sama píšeš se dnes hodí víc než co jiného. Také vařím spíš kuřecí vývary, neb chlazená slepice je vzácnost a v obchodě je její původ zahalen tajemstvím. Chci se jen zeptat, jestli slepici vaříš po celou dobu v nezakrytém hrnci. Já hrnec zakrývám hned na počátku varu.
    Moc děkuji za odpověď a těším se na další recept.
    Hodně zdraví tobě i všem tvým blízkým! Dáša

    1. Pavlína says:

      Milá Dášo a Florentýno,
      tuhle otázku s poklicí taky nemám vyřešenou. Kdy použít poklici a kdy ne a proč?
      Pavlína

      1. Trochu jsem se tohoto tématu dotkla tady: hovězí vývar.

  30. Jo jo,čím starší slepička,tím lepší polívčička. A pak má tu správnou léčivou moc. Naše babičky věděly jak zažehnat nemoci,jak dodat tělu sílu. Proto se rodičkám nosila slepice „do kouta“. To bývalo,ale může platit stále. V této době obzvláště.
    Kuřecí polévka už takovou sílu nemá,ale taky dobrá verze na chřipkové období. Tak na zdraví!!! Alča

  31. Božena says:

    Ahoj Florentýnko! Udělala jsi mi radost, na polévku se už několik dní chystám a rozhodně ji udělám podle tvého receptu. V nynějším inverzním počasí to přímo nutí zahřát tělo i duši.

  32. Ahoj Jani, dík za přehledný recept. Vařívám kuřecí polévku, ale slepičí je silnější. Budu muset někde sehnat. Zaujal mě ten zázvor, ten jsem ještě nikdy nedávala. Zkusím.
    Mám doma sporák na dřevo, takže polévku mohu táhnout několik hodin. To je výhoda.
    Dcera má Covid, tak jí polévku uvařím, určitě ji posílí. Zdravím.

  33. Magdaléna Jacková says:

    Milá Florentýno, díky, na slepici se už dlouho chystám! Jelikož jsem na to ale sama, přemýšlím, jak to udělat, abych měla jak vývar na zmrazení do zásoby, tak maso třeba na slepici na paprice nebo na slepičí karbanátky. Možná část masa vyndat dřív? Jo a chlazenou slepici, myslím, nabízí i Rohlík.

  34. Jak píše pan Kupka – slepičí je slepičí. U nás u řezníka je oooobčas chlazená. Buď velká nebo malá. Teď jsem bohužel byla dost nemocná (co jiného než Covid) a brala jsem co bylo v mrazáku. Ořezané kuře jsem si uvařila, protože jsem neměla na víc sílu, ale nebylo to ono. Zkusím si počíhat na čerstvou slépku. Díky za krásně popsaný postup.

  35. Dobrota, ale obávám se, že jsem ji naposledy jedla po porodu, abych nabrala sílu prý a novorozenec na to reagoval jak jinak, než že žlutil a žlutil. Ale dostala jsem – navzdory nechutným vzpomínkám – chuť hlavně na to druhotné potom – slepice na paprice. Díky.
    Jana

  36. AHOJKY FLO!!!
    DÍKY ZA ÚŽASNÝ RECEPT A VZPOMÍNKY NA MLÁDÍ, KDY NÁM BABIČKA TUTO POLÉVEČKU VAŘÍVALA ZE SLEPICE, KTERÁ BYLA NA ŘADĚ – UŽ DOCELA VYNEŠENÁ – ZE DVOREČKU!!!
    MINULÝ TÝDEN JSEM VAŘILA „NÁHRADNÍ“ Z KRŮTÍCH KRKŮ A TAKY JSME SI POCHUTNALI!!!
    MĚJ SE MOOOC KRÁSNĚ V TÉTO TĚŽKÉ DOBĚ!!!

  37. DášaV. says:

    Ahoj Flo, krásně jsi to sepsala, začnu se pídit po chlazené slepici a udělám přesně podle Tvého postupu. Jiné vývary vařívám, ale snažím se tam narvat všechnu možnou zeleninu a nikdy mě nenapadlo, že méně je v tomto případě více… Děkuji a přeji hodně zdraví, DášaV.

  38. A zkusila jste někdy koupit „těžkou slepici“? Pod tímhle názvem se prodává. Je to velká slepice. Řízky jsou z ní mnohem lepší jak z kuřete a polévka také. Ale nevím, jestli je běžně k dostání….. 🙂

    1. A kde se dá koupit?

  39. Vlastimil says:

    milá Florentýno,
    opět do detailu popsaný recept. Opět jsi se trefila, zrovna dělám slepičí polévku. Já tyhle vývary mám moc rád, dávám domácí nudle a i když vařím jen pro sebe, tak je toho nejméně tři litry. Polévky a zvláště vývary já můžu. Hezký večer.

  40. Věra B. says:

    Zdravím Florentýnko,
    moc děkuji za všechny recepty, které jsem od Tebe zatím dostala a doufám, že ještě dostanu.
    Na některých si ověřuji, že moje letité recepty jsou pořád v kurzu nebo už zase v módě. /Vařím
    skoro 50 let a vaření je ovlivňováno manželem, který neměl rád kuře a při vaření zeleniny si stále
    ještě myslí, že ho chci otrávit/
    Ale Tvoje slepičí polévka, kterou můžu podepsat téměř se vším jako svou, mne přiměla Ti napsat
    a poděkovat.
    Slepice dostávám od tchýně své dcery, při vaření slepice, mimo cibuli ve slupce, bob.listu, pepře,
    nového koření a soli, přidávám kousek sušeného „magi“ koření, zeleninu žádnou, vařím většinou
    3 hodiny. Zeleninu na malinké kousky vařím chvilku už v hotové polévce, uvařenou slepici pokládá
    manžel za pochoutku a mimo prsou ji sní s talířem polévky, prsa nakrájím a s nudlemi přidám do
    hotové polévky k uvařené zelenině.
    Mějte se pěkně a s podzimem neklesejte na duchu, podzim je přece jedno z krásných ročních
    období /když se povede/

  41. Ahoj Flo,
    tentokrát jsme se neuvěřitelně shodli. V tématu i postupu. Kvůli nemoci mé družky jsem právě dnes vařil právě tuhle polívku. Milujeme vývary a tenhle dává navíc sílu. A ještě je prostě skvělej 😉

  42. Wolfgang says:

    Ahoj Flo, bezva, jako kdybych se sám zaznamenával. Všichni v rodiě, a moje dcery a syn jsou už asi lepšími kuchaři než já baštili jako o závod.

    Já jsem našel ještě jedno využití uvařené/převařené zeleniny a masa.
    Udělal jsem našemu pejskovi paštiku a byl jsem psíma očima velmi pochválen.

    Ahoj všem čtenářkám a čtenářům.

    Wolfi

  43. Tomáš says:

    Děkuji a blahopřeji. Myslím, že by Vaše skvělé recepty mohly být výborným názorným příkladem distančním výuky. Kdybych měl tu pravomoc, nařídil bych je jako povinné studium pro učitele, kteří v současnosti provozují distanční výuku, přesněji: provozují to, co považují za distanční výuku.

    Ale k tématu:
    Pod dojmem internetových sdělení o složitosti přípravy vývaru na drůbeží Pho a pod dojmem zděšení, když jsem ochutnal realitu v českém vietnamském bistru, jsem se do toho pustil sám s přesvědčením, že to nebude horší než realita vařená Vietnamci pro české zákazníky.
    Taky nebylo. Zjistil jsem, že skořici ve vývaru čeští teenageři akceptují, nad badyánem se trochu ofrňovali a měli připomínky, že to chutná jako perník (myslím perník jako buchta, ne pervitin).

    Prosím máte s domácí přípravou drůbežího Pho pro české teenagery nějaké zkušenosti?
    Nepochybuji o tom, že čeští Vietnamci si doma pro sebe vaří Pho jinak než to, co vaří v bistrech pro české zákazníky.

    1. Párkrát jsem už Pho vařil. Kluci to celkem bez problémů sežrali (omlouvám se, ale ten termín je na místě), ačkoli jeden nemá rád pálivé (takže vše bez chilli), druhý zase rybí omáčku (takž použití zamlčet). Koření bez problémů. Nicméně, máte pravdu už jsem slyšel označení „perníková polívka“.

  44. Ladislav says:

    Ahoj všichni sehnat slepici u nás je trochu problém většinou polévku dělám z kuřete ale asi je tam rozdíl v chutí až se mi podaří sehnat slepici tak to musím vyzkoušet dík za recept.

  45. Dobrý den všem,
    mohl by mi někdo vysvětlit rozdíl mezi zmraženou a chlazenou slepicí? Tedy kromě toho, že tu zmraženou je potřeba šetrně rozmrazit. Nechci tu rozpoutat nějakou polemiku, já to fakt nevím.

    1. Stane, nechci tady být za chytrou, mám jen svou malou poznámku. Zásadně nekupuji mražené maso, protože nevím, kolikrát již bylo zmrazeno a rozmrazeno, než se dostalo na pult supermarketu. Kupuji maso u řezníka a pak podle potřeby zamrazím nebo spotřebuji čerstvé. Takže i slepici, pokud ji koupím čerstvou a nespotřebuji, zamrazím. Chuť mnou zamrazené a rozmrazené je dle mého názoru stejná. Ale možná mě někdo opraví.

    2. Pavlína says:

      Já bych řekla, že chlazená slepice nebyla nikdy mražená (pod bodem mrazu).
      Pavlína

  46. Evo díky. 🙂

  47. Zdravím všechny, miluji slepičí polévku a mám jí vždy z vlastního chovu, když už je vynesená. To jest 3-4 roky. Ano, maso dávám do studené vody k pomalému vaření. Pohlídám si první sběr pěny a pak teprve solím. Podle toho jak byla stará, tak vařím i 5 hodin. Koření dávám bez bobkového listu, dám i zázvor (kousek), 2 str. česneku a zeleninu ( celou) tak 1,5 hod. před koncem vaření. Dávám i 2 větvičky libečku a celerovou nať. Po uvaření veškerou zeleninu vyndám na talíř. Celá rodina si tuto polévku chválí samozřejmě s domácími nudlemi. Pokud se maso z polévky nesní s křenem, tak druhý den máme slepičí karbanátky.
    Milá Florentýno, všechny Tvé recepty jsou inspirující. Doporučím Tvé recepty i vnučce, která je ve vaření začátečnice. Srdečně zdravím.

  48. Marina Z says:

    Děkuji za skvělý recept! Mám jeden blbý dotaz. Dá se podle toho receptu uvařit kureci vývar? A jak moc chuťově bude se lišit od slepičiho?

    1. Kuřecí vývar se nemusí vařit tak dlouho. Běžné kuřecí maso je mladičké, několik týdnů staré, oproti tomu slepice už je odrostlejší, snáší vejce. Její maso je tedy výraznější, tužší, vývar je silnější a aromatičtější.

  49. Jaroslav says:

    Vďaka za ďalší určite skvelý recept! Práve ju varím. Zo sliepky varievam väčšinou komplikovanejšiu Újházy polievku z maďarskej kuchyne, rád vyskúšam aj niečo jednoduchšie. Jedinej veci nerozumiem – prečo sa odrezávajú konce krídiel? Nie sú na vývar vhodné? Ja zo sliepky odrežeme a vyhodíme vždy len „trtáč“ kde sa nachádza mazivá žľaza, ktorá (hlavne pri kohútoch!) býva automatická a môže negatívne ovplyvniť výslednú chuť vývaru.

  50. Zda se ze nase slepice budu milovat do posledni chvile :)))

    Poprve a naposledy jsem mela slepici polevku pred 18 lety v zapadle slovinske vesnici, dvojita porce, misto hlavniho jidla a vzpominam na ni dodnes…

  51. Honza says:

    Zdravím Flo,

    co slepici v půlce vývarování vyndat z hrnce, obrat maso ve stavu neurážejícím kuchaře a vývar dokončit s obranými kostmi? Stejně tak se zeleninou.

    Při té příležitosti by se dal polovývar také scedit. Bylo by to k něčemu?

    Možná to tu v diskuzi padlo, ale už je tu spoustu příspěvků a na Vašich stránkách mi v prohlížeči při vyhledávání pomocí Ctrl + F neskáče na vyhledaný řetězec.

    Díky za každý nový recept,
    Honza

  52. Josef says:

    Měl bych k tomuto receptu nějaké výhrady.Jsem kuchař a vařím celý život.Je mi 70 let a něco jsem se různých vývarů navařil.
    Nikdy se mi nestalo,že po vývaru/pomalé vaření/je maso vysušené a bez chuti.
    Maso po vývaru sice ztratí štávu,ale zároven do sebe nasaje samotný vývar,takže je štavnaté a má chuť a mohu je tedy použít zpětně do vývaru/hotového jídla/.
    Toto je také jeden z hlavních důvodů vývarů aby bylo maso měkké a šťavnaté.
    Nikoliv aby jsme získali jenom kvalitní vývar.
    To že tomu tak není znamená,že jste vařili krátkou dobu nebo mělo špatnou teplotu.
    Vždy záleží na druhu a stáří masa.Slepici a třeba hovězí maso vařím cca 10 i více hodin dle potřeby.Jelikož nemám pomalý hrnec tak el.sporák nastavím na necelou jedničku.Teplota by měla být asi 80 až 85 stupňů.Pozor, při zakrytém hrnci se teplota zvyšuje,takže je potřeba snížit teplotu sporáku.Pomalý hrnec si teplotu hlídá sám.
    Chce to vyzkoušet dle druhu sporáku a velikosti hrnce.Ušetřím tak místo na jiné nádobí.
    Vývar se nepřikrývá proto,aby se nezakalil coš ovšem neplati při omáčkách a jiných podobných jídlech.Kořenovou zeleninu vařím celou dobu s vývarem aby dostal chuť.Nechám ho ovšem ve větších kusech.aby se nerozvařila.pokud chci mít v hotovém jídle zeleninu na zkus,vyndám tu z vývaru a nahradím ji jemně nasekanou
    zeleninou a nechám ji chvíli povařit ve vývaru.Rozměklou zeleninu mohu rozmixovat do omáčky nebo sníst jen tak.Záleží na druhu jídla.Třeba ve svíčkové.
    Z kuřete nikdy nelze udělat kvalitní drůbeží čirý vývar,jelikož kuře je mladé/jateční váha 30 až 35 dní/takže maso a hlavně kůže se během hodiny rozvaří na kalný vývar a tomu odpovídá chuť.Po dobrém dochucení lze toto kuře použít maximálně na kuře na smetaně apod.

    Toto Vám radí starý a zkušený vlk. Všechny zdravím a přeji dobrou chuť.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close