Domácí instantní vývar – poklad ve spíži

Domácí, nebo instantní vývar? Znáte to. Čtete recept, oči vám sklouznou na seznam surovin a tam se v celé své parádě skví položka VÝVAR.

No jo, ale kdo má stále po ruce domácí vývar? Přiznejte se, protože bych vás chtěla poznat osobně.

S vývarem se samozřejmě vaří úplně jinak, lépe, chutněji a rozmanitěji, bez něj některá jídla vůbec nefungují, ale to neznamená, že se za všech okolností a každý den dá najít pár deci v lednici.

Ano, vývary lze i zamrazit, ale pokud se předtím svaří na menší objem, aby nezabíraly tolik místa v mrazáku, už to není ono. Proč se několik dlouhých hodin trpělivě snažit o mírný var, aby se suroviny vyluhovaly přesně akorát, aby se vývar nezakalil, aby rozpustné bílkoviny zůstaly rozpuštěné a ty nerozpustné si sedly ke dnu, a pak si to zkazit prudkým odpařovacím varem, který udělá pravý opak?

Někdy je prostě potřeba sáhnout po druhé nejlepší volbě vývaru: po nějakém rozpustném bujónu, který nemá příliš agresivní chemickou chuť a nestáhne dílo do svých tenat, aby pak každé jídlo chutnalo stejně. Stejně, jako ten kujón bujón.

Domácí instantní vývar ze zeleniny

Třeba jste zatím nevěděli, že se domácí instantní vývar dá vyrobit. Samozřejmě od něj nemůžete čekat stejnou razanci jako od průmyslových kostek tmavě hnědé barvy, ale zachrání vás vždycky, když budete trochu vývaru do vaření potřebovat.

Jde o domácí instantní vývar ze zeleniny, který maso neviděl. Dokáže se rychle proměnit na improvizovaný vývar na přilévání nebo na rychlý základ polévky.

Jako bonus se výrobou tohoto vývaru postaráte o život věčný odcházející a uvadající kořenové zelenině. Anebo stvoříte zajímavý jedlý dárek ve skleničce. Obdarovat jím nakonec můžete i sami sebe, neboť poslouží jako vyprošťovák při výletech nalehko, při kempování a dovolených, a také v zimním období, kdy se po příchodu domů může hodit šálek něčeho horkého a posilňujícího na rozmrznutí.

Podstata domácího instantního vývaru

Domácí instantní vývar vznikne tak, že čerstvou zeleninu, obohacenou o česnek, zázvor, houby a bylinky, aby to mělo dostatečný říz, nejprve rozmixujete se solí na hrubou, nehezkou drť. Pokud nemáte vhodný mixér, klidně můžete všechno jenom důkladně rozsekat nožem na prkýnku.

Tuhle směs pak rozprostřete na plech a usušíte v troubě. Nikoli však při mírné teplotě, ale při zhruba 80 stupních, aby se zelenina nejen vysušila, ale i částečně tepelně upravila.

Při sušení je nutné myslet na odvětrávání vlhkosti z trouby, takže pokud nemáte automatický program na sušení, budete si muset mezi dvířka přivřít rukojeť vařečky, aby malou škvírou mohl odcházet horký vlhký vzduch ven.

Pokud byste si usmysleli, že budete drť sušit při letní pokojové teplotě, samozřejmě to jde, ale zelenina neprojde teplem a takto vzniklý domácí instantní vývar bude mít o něco slabší a taky méně nasládlou chuť.

Závěrečný krok přípravy spočívá v tom, že po kompletním vysušení hrubou směs ještě jednou rozmixujete, tentokrát na jemný prášek, a uzavřete do vzduchotěsné nádoby, aby nic nemohlo navlhnout.

domácí instantní vývar recept

Použití domácího instantního vývaru

Až budete potřebovat trochu vývaru na podlití nebo jemnou polévku do šálku, případně něco na zalití instantních těstovin, dávkování je následující:

Počítejte s jednou zarovnanou lžičkou této instantní směsi na zhruba 150-200 ml vody.

Směs zalijte vroucí vodou a vyčkejte 1-2 minuty, až se chuť rozvine. Pro lepší výsledek směs s vodou 2–3 minuty povařte, je to rozhodně znát. Jsou samozřejmě případy, kdy to není třeba, zejména ne, když vývar hodláte dál použít do dalšího vaření.

Jedinou nevýhodou tohoto instantního vývaru je, že drobné kousky zeleniny v tekutině nabobtnají a stanou se zřetelnými. Pokud chcete vývar úplně čirý a bez jakýchkoli příměsí, nechte ho chvíli usadit ke dnu, opatrně slijte přes cedník a teprve potom použijte.

A ještě jedno závěrečné upozornění k receptu: kvůli chuťové rovnováze jsou váhy u zeleniny a dalších surovin uvedeny až po očištění.

Tento recept jsem též zařadila do knihy Merendy v zástěře, kde učím, jak správně hospodařit se surovinami a zbytky jídla v kuchyni a jak účelně plánovat nákupy a vaření, aby to dávalo smysl.

PS. Věděli jste, že články z blogu nyní zveřejňuju taky jako videorecepty, takže se mi můžete dívat pod ruce a líp si představit, jak vaření probíhá? Najdete je na mém Instagramu @kucharkaprodceru v podobě jednominutových reels a taky už jsem (konečně a na stará kolena) i na TikToku. Instantní domácí vývar se na obou místech objeví v následujících pár dnech.

domácí instantní vývar reels

 

Domácí instantní vývar

Celkový čas: 3 hours

Množství: 1 malá sklenička

Suroviny

  • 25 g soli
  • 130 g mrkve, po očištění
  • 100 g kořenové petržele, po očištění
  • 60 g žampionů nebo jiných čerstvých hub, po očištění
  • 10 g petrželové natě i se stonky
  • 10 g oloupaného zázvoru
  • 10 g oloupaného česneku

Postup

  1. Očištěnou zeleninu a houby rozkrájejte najemno nebo nastrouhejte nahrubo. Zázvor nakrájejte na tenké plátky, česnek také.
  2. Vše včetně soli vložte do robotu se sekacím nástavcem a rozmixujte v podstatě na kaši nebo na hrubou drť. Budete muset robot několikrát zastavit a stěrkou setřít stěny, bude to protivný úkol a zdánlivě neproveditelný, ale vydržte, sekejte, zastavujte, stírejte, až získáte jemně rozmixovanou směs.
  3. Směs stěrkou rozetřete na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby zahřáté na 80 stupňů (dokonce můžete tentokrát zapnout i horkovzduch) a do dvířek zastrčte rukojeť vařečky, aby se nemohla zcela dovřít. Anebo v troubě zapněte sušicí program při 80 stupních, pokud ho spotřebič má, pak nemusíte nechávat dvířka pootevřená.
  4. Sušte 2–3 hodiny, po 45 minutách vždy směs vidličkou promíchejte a načechrejte a odškrábněte z papíru, v pozdějších fázích sušení dokonce můžete rukama rozdrobit některé větší hrudky. Přesný čas bude záviset na vlhkosti zeleniny a účinnosti sušení, řiďte se tím, že je dosušeno, teprve když je drť na omak zcela suchá.
  5. Po úplném usušení a vychladnutí ještě jednou směs rozmixujte. Z hrubého výsledku se rázem stane jemný prášek.
  6. Až budete potřebovat trochu vývaru na podlití nebo jemnou polévku do šálku, případně něco na zalití instantních těstovin, počítejte s jednou zarovnanou lžičkou této instantní směsi na zhruba 150 ml vody. Směs zalijte vroucí vodou, a pro lepší chuť ji ještě můžete 2–3 minuty povařit, ale není to vždycky třeba, zejména ne, když vývar hodláte dál použít do dalšího vaření.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, tento recept jsem letos také vyzkoušela, někde na internetu jsem našla, že do směsi je skvělé přidat lahůdkové neaktivní droždí…a musím říct, že výsledek je naprosto famózní, ….do polévek, pomazánek atd.

  2. Luba a Draha says:

    Janičko,velice děkuji za báječný návod,jak na domácí instantní vývar!Moc se mi to líbí a recept se mi hodí.
    Také velice děkuji za pravidelné čtvrteční e maily.Přeji krásné a pohodové dny a příjemný pobyt v lázních.
    S pozdravem Drahuš ze Zlína.

  3. Kača says:

    Flo, tak to je parádní nápad, to musím někdy vyzkoušet…Ale na tajňačku..
    A proč na tajňačku? Protože ač mám manžela beránčí povahy asi by mne přizabil, kdyby zjistil, že běží 3 hodiny trouba a uvnitř není aspoň kachna.. :-)))

    1. Simča says:

      No tak to bych dala do něčeho menšího kilčo vepřového na výpečky a na to plech se zeleninou. Až by se muž ptal, co to pečete, hrdě bych hlásila, že výpečky, pomalu, aby se pak krásně rozpadaly… Tři hodiny na 80 by mohly výpečkům stačit, poté bych zeleninu vyndala, pořádně přidala teplotu, odkryla maso a pěkně výpečky ožehla do zlatova. Pokud bych mezi tím zjistila, že je zelenina ještě málo, vrátila bych ji do trouby poté, co by trouba trochu vychladla. Muž, mlsající výpečky by určitě nepostřehl, že něco ještě dopékáte ;-).

    2. Kačko, florentýnské čtvrtky miluju, dnes jste to ještě o level povýšila 🙂

  4. Evžen says:

    Jo, dělám to taky a jsem upřímně rád, že – dle současné módy – to neděláš ze slupek, ale z poctivých kousků.

  5. To se mi líbí.Dělávala se zelenina v soli,ale opravdu nic moc
    Tenhle recept se mi moc líbí, určitě udělám.Děkuji za nápady.

  6. Drahomíra Vogelová says:

    No to je ale vychytávka! Děkuji za dobrý typ, Budu mít dárky pro kamarády.

  7. Marcela says:

    Milá Flo, to je skvělý nápad ??
    Děkuji M.

  8. Ahoj Flo, moc děkuji za super tip a připomenutí této vychytávky. Dřív jsme si sušili domaci zeleninu na malé kostičky a přidávali do jídla. Navíc jsem teď dlouhodobě na zdravotní dietě č. 5 (tzv. bezzbytková dieta) a tento “prášek” který si doladím dle svého, mi zpestří mé možnosti ?. Fandím Tvé práci.

  9. Moc zajímavý nápad, určité vyzkouším 🙂 Tobě přeji krásný a pohodový pobyt v lázních

  10. Moc děkuji za skvělý tip, určitě vyzkouším. Houby v receptu mě sice překvapily, ale jelikož je zbožňuji v jakékoli formě, jsem z nich nadšená 🙂 Přeji krásný a hlavně odpočinkový pobyt v lázních.

  11. Posledních pár dní všude naražím na DIY domácí podravku. Láká mě ji aspoň zkusit, příležitostně. A dneska mi přistál v mailu polopatický návod, moc děkuji!

  12. Miroslava says:

    Super nápad, určitě využiji. Jinak využívám i vývar z brambor k podlévání nebo jako základ polévky.

    Přeji příjemné lázeňské i polázeňské dny, byla jsem tam v březnu a vzpomínám.

  13. Lenka says:

    Mila Flo, hned se do toho vývaru pouštím, ale musí tam být zázvor? Můžu jo vynechat, nebo nahradit něčím jiným? Čím? Diky

  14. Já se snažím uchovat před strávníky aspoň část vývaru tím, že jej zamrazím. Ale zabírá to hodně místa v mražáku

    Nejsem si jistá, jestli tu můžu těm, kteří chtějí mít koncentrované, trvanlivější a velmi kvalitní vývary v pastovité formě běžně k dispozici, doporučit české výrobky s názvem Bujónka. Jsou chuťově zcela srovnatelné s vlastní výrobou (a ušetříme za energii).

  15. kupka says:

    Pro mne žádoucí recept. Mohu přidat řapíkatý celer?

    Dřív byly recepty na různé druhy zeleniny a bylinek, namlet na masovém mlýnku, smíchat se solí a namačkat do malých skleniček. Po vyrobení velmi chutné, po čase po uložení se chuť změnila, nebylo to ono.
    Vyzkouším více druhů dle dnešního receptu – se solí a VYSUŠIT. Potom rozmixovat. Báječný, velmí báječný nápad… Díky

  16. Stáňa says:

    Vypadá to skvěle, dal by se použít i sušička ovoce? Děkuji.

  17. Jana Vystrckova says:

    milá Flo,to je výborný nápad já suším a mixují sušené houby,ale ten zeleninový určitě vyzkouším.Krasny lázeňský pobyt,ať je hodně účinný.,!!!

  18. Vlasta Krestová says:

    Skvělý nápad, určitě využiji.

  19. Renata says:

    Dělám do skleniček dlouho. Přidávám i celer, kousek kedlubny, libeček a petrželku. Přidám kvůli konzervaci více soli. Skladuji v lednici.
    Ale pravda, až budu péci maso, dám skleničku usušit, při dnešních cenách energií 🙂

  20. Marta Chvátalová says:

    Milá Florentýnko,,já každý rok na podzim když vyndám ze země zeleninu,roztřídím hezkou,horší (menší),vše usuším v sušičce a přesně jako ty radíš rozmixuji pak přidám súl a to žluté koření uložím do sklenice a mám na celý rok přidávám do polévek atd.Je to stejné myslíš – napiš prosím.Děkuji a hezkou dovolenou přeje Marta.

  21. Zuzana says:

    Ahoj Flo, opět ukládám mezi oblíbené a jak bude domácí zelenina hned vyzkouším. ?

  22. Saša says:

    Děkuji! Budu mít dárek pro snachu..

  23. Daniela says:

    Děkuji, skvělý nápad! Dostanu stejný výsledek, když použiji místo trouby sušičku?

    1. Franta says:

      V sušičce to dělám již delší dobu. Kořenovou zeleninu a případně další druhy a houby strouhám na tenké plátky (něco jako hobliny) a ty suším. Současně suším bylinky, jako petrželovou a celerovou nať, libeček, majoránku, tymián, rozmarýn a další. Po usušení rozmixuji a dělám několik druhů směsí. Do polévek, na maso, těstoviny apod.
      S těmi kombinacemi se musí opatrně. Některé druhy jsou dost výrazné a ne ke všemu se hodí.
      Jo a dělám to, doposud, bez soli. Tak že díky Flo, rád vyzkouším Tvůj postup.

  24. jaroslav says:

    Ano znám – tohle domácí „magi“ dělávala moje máti . . bezvadné zdr ad

  25. JITKA says:

    Jojo,dělám to už několik let,odkoukala jsem to od mamky JITKA a děda

  26. Věra says:

    Milá Fló,tak už nějaký čas dostávám pravidelnou dávku inspirace ale až ta dnešní mě nakopla taky nějak reagovat ! Moc děkuji za všechny dosud zaslané receptíky ! Ale ten dnešní nápad je pro mě TOP! Určitě vyzkoušim . Hodně tvůrčí inspirace, pohotové nejen vaření přeje Věr a

  27. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko. Určitě vyzkouším domácí instantní vývar, má pěknou barvu. Léta dělám sušenou zeleninovou směs z domácí kořenové zeleniny, hodně cibule, zelené natě, vše suším v sušicce.

  28. George says:

    Výborná věc. Hned vyzkouším a zkusím i malé obměny. Určitě nechám poměr pevných částí a soli, ale budu zkoušet různé směsi zeleniny a hub.

  29. Kocourek Bodík says:

    Jo, to by mohlo vyjít. ???
    Ani se mi nechce machrovat, že si dělám svou směs, do níž přidávám i trošku červené špičaté papriky a sušené slupky z rajčátek (vše jen přiměřeně), protože o téhle směsi od Florentýny nepochybuji, že bude stejně dobrá ???

  30. Danuša says:

    Dobrý deň,
    zdĺhavému mixovaniu sa vyhnem tak, že všetku zeleninu, ktorú uvádzate + zeler, kelové listy,papriku, paštrnák,cibuľu,chilli, ligurček a iné bylinky pomeliem na mäsovom mlynčeku, zmiešam so soľou a ďalej postupujem ako vy. Robím to z väčšieho množstva /pre rodinu a priateľov/, tak by som pri mixovaní strávila zvyšok svojej mladosti. Vaše recepty ma vždy zaujmú a príjemne pobavia, vďaka. Dana

  31. Tomáš Imlauf says:

    Určitě zkusím.
    Co se týče vývaru…dělám do zásoby demiglass z hovězího a mrazím ve tvořítkách na led, pak sypu do pytlíku a šup do mrazáku. Vždy po ruce, stačí přilít trochu teplé vody a je vývar po ruce a v potřebné síle. Je to dost práce ale vyplatí se..ta chuť…nedovedu si vaření bez tohoto vývaru představit(pokud je vývaru třeba).

  32. Super nápad, občas také suším domácí zeleninu, ale tato kombinace je bezva a nikdy mne nenapadlo to vše smíchat a ještě přidat zázvor. Díky a opět jsem chytřejší.

  33. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    já si dělám domácí Podravku a ta mi vydrží na celý rok. Jen do toho nedávám zázvor a houby.

  34. Ladislav says:

    Ahoj všichni to co popisuješ o lázních jsem si užil na vlastní kůži proto plně souhlasím ,ale to co popisuješ v receptu je skutečná bomba .Nikdy jsem o tom nečetl a tak se s chutí do toho pustím. Dík za recept.

  35. Petronila says:

    Ještě přidám něco zeleného – celerovou nať a blbeček (libeček)☺️

  36. Paráda, ?a dik, že je to i tu, jiné sociální sítě nemám ani nechci?

  37. Renata says:

    Taky dělám už pár let, ale v sušičce, hřeje i na 70 stupňů. Akorát použiju více druhů zeleniny, zejména sušená pažitka nebo pórek dělají s chutí divy. Pažitku suším na jaře a pak přimíchám. Ale jelikož Flo vždy dobře radí, zkusím i troubu (ale s pečení ?)
    Renata

    1. Dobrý den, mě napadlo přesně to, co píšete – dát tu zeleninovou směs do sušičky na ovoce, takže jsem ráda, že čtu, že to jde …. 🙂
      já už tuto instantní směs od Flo dělala, sušila jsem jí v troubě a je výborná ! Ale musí se to hlídat, nemám speciální program na sušení, proto jsem tam měla vařečku a sušilo se to dost dlouho (za mé neustále asistence) …. takže ta sušička na ovoce/zeleninu by mohla být praktická 🙂
      Hezký den

  38. Ahojky Florentýnko,
    opět díky za úžasný nápad a hlavně se v lázních nech opečovávat a rozmazlovat.Jak říkáš disciplína tam musí být ,ale stojí to za to a tělíčko Ti poděkuje.
    Takže vzhůru na procedury.Zdraví Jana ?

  39. Milá Flo,
    tohle je naprostá pecka. Zcela určitě vyrobím a nejen jednu dávku. Myslím, že zařadím ke stálicím ve své kuchyni, jako jsou domácí polotovary na lečo, dýňovou polévku, zavařenou červenou řepu na boršč nebo domácí Kunovjanku. Vařím každý den a tyhle věci se náramně hodí.

  40. Veronika says:

    Slo by to v pomalem hrnci?

    1. Pomalý hrnec nefouká horký vzduch, ale jede tlakově – tedy potřebuje tekutinu, aby mohl pracovat. Tohle vám nebude fungovat.

  41. Zdántlivě jednoduchý recept a člověk by si hned řekl, že je to jednoduchý jak facka a přitom si takovou dobrotu běžně nevyrobíme. ? Já jsem si včera svoji první skleničku vysušila taky. Super inspirace Flo, díky.
    Akorát tedy tohle je lepší dělat spíš na podzim, protože při těch vedrech, který teď panují, bylo sušení v troubě s otevřenými dvířky v bytě, kde je už tak vedro, docela masakr. ??

    V naší oldschool troubě to trvalo asi o hodinu déle a musela jsem to nahulit na 110 stupňů horkovzduch, protože i po 3,5 hodinách to bylo furt mokrý. Ale v 11 večer dosušeno a dneska už si dopřávám horký šálek svého prvního vývaru k obědu a je to moc dobrý. ?

  42. Super. Zkusim a rozšířím o to své dárkové portfolio (domácí vaječný koňak, ořechovice, medomel, konopná mastička na artrozu a lupenku).
    Oproti klasické polévkové směsi tam není celer. Asi před vyrobenim většího množství zkusim jednu dávku tak, jak je popsáno a druhou s celerem, vyzkoušim a uvidim, co uvidim.
    Díky.

  43. tak se musim „pochlubit“.

    Nakrouhala jsem na horním robotu na hrubo.
    Na robotu nemám sekací nástavec.
    Na finální rozsekání před usušením jsem se pokusila použít mlýnek na maso (který tak často nepoužívám)
    A byla jsem líná studovat návod.
    A ještě špatně upevnila mlýnek.
    Mlýnek utažený do mrtě zafungoval jako odšťavňovač.
    Akorát tekutina neodtékala do misky, ale (díky špatnému upevnění mlýnku a utažení závitu na konci) zčásti na stůl a zčásti zpět do motoru robota.
    Vůbec to neubejvalo, tak mi došla trpělivost a vzala jsem to celý tyčákem. To jsem měla udělat hned!
    Tekutinu z motoru jsem se pokusila vylít a vysušit ho.
    Po pěti dnech jsem prostříkla kontaktolem a zkusila namlet usušenou směs na stejném mlýnku se struhadlovým nástavcem.
    Jak jsem nepřečetla návod, tak jsem nepustila na čtyřku, ale na dvojku. Ulomil se bezpečnostní úchyt mlýnku k tělesu stroje.
    Objednala jsem náhradní díl a za dva dny rovnala drobné součásti stroje do mísy. Zrovna pršelo. Stroj byl vypnutý (jen zapnutý v síti, ale na „0“), ale to mu nezabránilo v tom, aby mi dal prdu a vyhodil hlavní jistič bytu i jistič bytu na chodbě.

    Něco mi říká, že to nebude úplně muj nejoblíbenější recept….. ;o)

  44. pavla says:

    milá florentino,zrovna nedávno jsem ( a ne porvé) použila podle tvého receptu vyrobený instanťák a říkala jsem si že skoro všechny tvé recepty jsou fajn,ale za tento by siszasloužila nobelovku.

  45. Připojuji se ke všem chválám na tento domácí instantní vývar!!! A díky za perfektní recept!!! 🙂

  46. Hanka says:

    Díky za další skvělý recept.
    Lze použít sušené houby? Pokud ano, v jakém množství?
    Děkuji za odpověď.

  47. Miroslav Kolombo says:

    Právě jsem dokončil výrobní proces a mám pár drobných změn:
    1. Množství surovin tak 3 až 4 krát větší.
    2. Příště rovnou v normálním mixeru a přidat trochu vody. Kašička se pak vrací dolů sama a lépe se homogenizuje. Na sušení to moc vliv nemělo.
    3. Sušení zkusím i v sušičce, ale v té troubě to docela fungovalo. Jen to fakt není energeticky moc výhodné.
    4. Úpravy surovin si vyzkouším. Variace s celerem a bylinkami se přímo nabízí.
    5. Uberu sůl.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close