Hruškový koláč a další recepty z hrušek, když jsem (v) Sama doma

Pokud trpíte naléhavým přebytkem hrušek, ráda vám od něj trochu pomůžu. Třeba tím, že vám nabídnu recept na snadný hruškový koláč, dušený hruškový kompot a nevařený hruškový džem.

Všechno to jsou jídla natolik snadná, že se dají připravit v jakékoli kuchyni, třeba i v té televizní, která je víc na oko než na pohodlí při vaření a kde si nesmíte zapatlat ruce, protože k nejbližšímu umyvadlu je to odhadem přes troje zvukotěsné dveře.

Co mají hrušky rády

Hruška, tahle podzimní krasavice kyprých křivek, miluje, když ji na talíři necháte pořádně vyniknout. Ráda na sebe strhne veškerou pozornost a zahraje si v hlavní roli. Ale to neznamená, že jí nemůžete dopřát vhodný doprovod.

Hrušky se rády dávají do komplotu s:

  • s mandlemi a nejrůznějšími ořechy
  • s karamelem, medem a javorovým sirupem
  • se sýrem s modrou plísní (s tím obzvlášť; zde se často odehrávají úplné románky)
  • s hořkou čokoládou
  • s kořením ze skupiny svařákových favoritů, čili skořicí, hřebíčkem, badyánem, novým kořením
  • s máslem
  • s ovocem jako jsou fíky, jablka, citrony, pomeranče a brusinky
  • taky s masem, především kachním a vepřovým
  • a nakonec pochopitelně s vínem; bílým, červeným i portským. Zde se může alkoholová vášeň klidně zvrhnout až k ovocným pálenkám

Co se týká tepelných úprav, ani zde se hruška neomezuje na pár záležitostí. Můžete ji jíst zasyrova, můžete ji vařit, pošírovat, napařovat v páře, opékat v pánvi, dusit, péct v troubě, grilovat, dokonce i smažit.

Zde jsou pro dnešek a pro letošní podzim mí tři hruškoví hrdinové. Jeden pečený, jeden dušený, jeden nevařený. (Taky vám to zní podobně jako pohádkové trio Dlouhý, Široký a Bystrozraký?)

Víte, co je na nich nejlepší? I když mají sladké chutě, cukru je v nich poskrovnu. Tak ať vám dělají radost.

Hruškový koláč na plech

Pokud jde o koláče z křehkého těsta pečené bez formy rovnou na plechu, tak se neznám. Jsem schopná dělat jakékoli varianty a obměny. Namátkou třeba z červené řepy, cibulový nebo cuketový. A pak i tenhle hruškový koláč, ve kterém se plně rozehraje kompozice hrušek se sýrem s modrou plísní.

1 křehké těsto rozválené na kruh o průměru zhruba 35 cm
200 g (1 kelímek) kysané smetany
2 žloutky
špetka soli
2 hrušky
100 g sýra s modrou plísní

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Bude se péct jen tak, na plechu, bez formy.
  2. Do misky odměřte zakysanou smetanu, žloutky, sůl a krátce promíchejte. Tuto smetanovou směs rozetřete na těsto, nechte přitom 5 centimetrů od kraje volných.
  3. Hrušky rozkrojte na čtvrtky, vyjměte z nich jadřinec a dužinu následně nakrájejte na tenké plátky. Ozdobně je rozprostřete na smetanovou náplň. Kousky sýra položte navrch. Okraje těsta postupně a po malých kouscích přehněte kolem dokola přes náplň tak, aby koláč dostal půvabný skládaný rantlík a náplň nemohla vytéct.
  4. Plech vložte do trouby a pečte 30 minut, až okraje těsta zezlátnou, smetanová náplň zpevní, sýr se rozteče a zezlátne. Podávejte tak teplé, jak je jen libo.

hruškový koláč na plech
 

Dušený hruškový kompot

Ve starých kuchařkách najdete opakovaně poučení, že na kompot se čerstvé ovoce dusí, zatímco sušené vaří. Všimněte si – žádná zmínka o tom, že se vaří čerstvé ovoce. Jakmile jednou zkusíte dušený kompot, pochopíte, proč už nevede cesta zpět.

Recept začíná karamelem, tedy cukrem nasucho rozpuštěným až do zezlátnutí, zalitým vodou a svařeným na sirup. Už jen to samo o sobě by dodalo další chuťový rozměr jakémukoli čerstvému ovoci, které v takovém sirupu povaříte do změknutí, ale vy se ani u tohoto nezastavíte. V sirupu se totiž dá povařit i koření a kůra z citrusů, čímž ovoce dostane ještě další nádech výjimečnosti.

(Více na téma dušený ovocný kompot jsem psala zde: jablečný kompot.)

Pro 2 osoby:
1 vrchovatá lžíce cukru krupice
1 hvězdička badyánu
malý kousek skořice
2 hřebíčky
2 kousky citronové kůry, odňaté škrabkou na brambory
2 pevné hrušky

  1. Cukr nasypte do menšího kastrolu. Měl by mít takovou velikost, aby se do něj natěsno naskládaly čtyři poloviny hrušek. Kastrol začněte zahřívat a nenápadně hlídejte. Jakmile se cukr začne rozpouštět, bude mu to trvat už jen malý okamžik, než zezlátne. Přesně v tu chvíli ho obezřetně zalijte 200 ml vody. Kdybyste čekali ještě déle, karamel by ztmavl příliš a zhořknul. Při zalévání dejte pozor na ruce, v kastrolu to zasyčí a zaprská. Nechte karamel zvolna rozpustit, přihoďte koření a citronovou kůru, a povařte asi 5 minut, dokud se voda neodpaří na třetinu původního množství.
  2. Zatímco se karamel vaří a sváří, oloupejte hrušky, rozkrojte je na poloviny a pokud chcete, vyjměte jádřinec – ale není to nezbytné. Jakmile je voda odpařená a karamelový sirup připravený, přidejte do něj hrušky řeznou stranou dolů. Zakryjte pokličkou a nechte na velmi mírném plameni zvolna dusit. Občas přiskočte, hrušky opatrně promíchejte (ale neotáčejte) a přelijte je karamelem. Jinou péči nevyžadují. S dušením přestaňte, jakmile jsou měkké, ale ještě ne rozměklé. U každé odrůdy hrušek to bude trvat jinou dobu, ale odhadem můžete počítat s 5-10 minutami.
  3. Podávejte teplé či studené.

hruškový kompot
 

Hrušky na víně

A teď prosím pozor. Když v prvním bodu postupu vyměníte vodu za dvojnásobné množství červeného vína a to nenecháte svařit na polovinu, nýbrž jen minutu povaříte, aby se odpařily přebytky alkoholu, připravíte týmž způsobem hrušky na víně.

Aby se kouzlo povedlo, nechte je v tekutině, ve které se vařily, vychladnout a rozležet do druhého dne. Je důležité, aby hrušky byly stále ponořené. Jen tak jimi prostoupí temně červená barva z vína.

Před podáváním hrušky šetrně prohřejte v této šťávě. Vyjměte je, koření odstraňte a šťávu prudce svařte na hustý sirup. Přelijte jím hrušky rozdělené na talíře a pokud chcete být obzvlášť galantní, jako bonus přidejte čokoládovou omáčku, případně i šlehačku.

Nevařený džem z hrušek a fíků

Sice má velmi krátkou životnost, neboť o dlouhodobém uchování tu nemůže být řeč, ale obávám se, že vzhledem k volbě surovin by tak jako tak přežil sotva dva dny, i kdybyste džem uvařili tradiční zavařovací cestou.

Asi vás napadá, když tu máme hrušky a fíky, jak dosáhnout rosolovité konzistence, aniž by k tomu byla potřeba spousta cukru, tepla a pektinu. Odpověď je snadná: stačí všechno rozmixovat a zahustit chia semínky. (O tom, jak tenhle zázrak zvaný šalvěj hispánská funguje, jsem psala v článku zde: chia semínka.)

Na sklenku nevařeného džemu:
2 šťavnaté, měkké hrušky
1 velký nebo 2 malé zralé fíky
šťáva z 1/2 velkého citronu
2 lžíce medu, nebo podle sladkosti ovoce
2 lžíce semínek chia

  1. Citron vymačkejte do vyšší, užší nádobky. Hrušky oloupejte, zbavte jádřince, rozkrájejte na kousky a vhoďte do citronové šťávy. Ihned promíchejte, aby zbytečně na vzduchu nehnědly.
  2. Fíky umyjte, osušte, nakrájejte na kousky – a to včetně slupky – a přidejte k hruškám. Rozmixujte ponorným mixérem nahrubo.
  3. Směs ovoce oslaďte medem podle potřeby, přisypte chia semínka a ještě chvíli mixujte, až se vše spojí na hladké pyré. Přelijte do skleničky, uzavřete a nechte přes noc odpočinout v lednici. Chia semínka nasají uvolněnou tekutinu a vytvoří gel, tedy patřičnou hustotu pro vaše snídaňové řádění s opečenými tousty, čerstvými rohlíčky, bílými jogurty, tvarohy nebo snad dokonce lívanečky.
  4. Džem spotřebujte co nejdříve, jde o čerstvé, nezakonzervované ovoce.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Moc děkuji za „hruštičky“, letos na nich tzv. ujíždím a recepty na koláč, který vypadá prostě nádherně a další dva recepty, které jsou neodolatelné už jen při jejich čtení, mě opravdu moc potěšily. Krásný podzim Blanka

  2. Ahoj Flo, moc děkuji za recepty – koláč vypadá super, zrovna potřebuji něco upéct „jako pozornost“, tak se mi hodí dvojnásob :-). Křehké těsto myslíš lístkové nebo to je jiné? Děkuji. Lidka

    1. Křehké těsto je něco jiného než lístkové, buď se dá koupit hotové anebo můžeš použít tento recept: https://www.kucharkaprodceru.cz/krehke-testo-kolac/.

  3. Milá Flo, včera jsem Tě zahlédla při vaření v Sama doma, bylo to super vidět tě „naživo“ :-)) těším se až ochutnám tvůj recept na nevařený džem a hrušky s karamelem, nalákalo mě to udělat si už Tvůj vánoční sirup, večer je už chladno tak krásně zahřeje, moc děkuji za úžasné recepty, přeji krásné podzimní dny J.

  4. Flo, zdravím !
    Tentokrát zkusím i já, i když hrušky si koupím. Dcera na zahradě – nula. Jsi šikovný človíček.

  5. Jarmila Ročáková says:

    Už babička říkávala: z hrušek bolí břušek. Proto je nemám ráda, ale díky komentářům na ně jsem si tě mohla pustit „naživo“ v Sama doma. Je úžasné, když se práce stane zábavou. Jsi okouzlující, krásná a přitom obyčejně sympatická. Přeji hodně úspěchů

  6. Zase dobré a zajímavé nápady. Některé kombinace hrušek s …. musím vyzkoušet. Včera jsem Sama doma nesledovala, moc mě to mrzí – ale díky technice – pustím si tě na počítači …. Krásné dny a příjemné mlsání všem.

      1. Super, díky za odkaz ✨👍

  7. Doporučuji všem, mrkněte na včerejší Sama doma. Když vás bude tlačit čas, posuňte se na vysílací čas 1:11:42 a tam naše milá Flo vaří, peče, září a na všechny se usmívá. Vždyť u sporáku je jako doma.

  8. Markéta says:

    Milá Flo! Díky za adoraci hrušek, občas mám pocit, že se na ně zapomíná. Mám je ráda na slano i na sladko. A že mají laxativní účinky? Jenom dobře 🙂 Naši dorostenci se jim bohužel vyhýbají jako čert kříži, ale když je člověk strčí do muffinů ani si toho nevšimnou. Krásný podzim všem.

  9. ahoj Flo, vcera jsem Te take videla v poradu Sama doma. Bylo to fajn, ještě vecer jsem manzelovi rikala, ze ma oblibena „kuchařka „mam od Tebe i 4 knizky doma…byla v Tv. Jinak ale prosim o radu…kde je ten recept na krehke testo…prosim porad…dekuji a zdravim

    1. Už to tu padlo, ale ještě ho přidám znovu: Křehké těsto na koláč 🙂

  10. Marcela says:

    Přeji hezký den a moc děkuji za recepty. Rády s dcerou zkoušíme a vaříme z Vaší Kuchařky pro dceru. Omlouvám se za dotaz, ale v minulosti jsem si Vaše recepty přímo zde tiskla a doma zakládala, nyní se mi v poslední době odkaz na vytištění receptu nenabízí.

    Děkuji za odpověď.

    1. Marcelo, ono záleží na tom, jak je který recept u mě naformátovaný (to je trochu technická záležitost z publikačního systému tohoto blogu). Obvykle se snažím zveřejňovat recepty tak, aby měly samostatné tlačítko pro tisk, u článků s více recepty je to však poněkud problém. Určitě ale můžete text zkopírovat třeba do Wordu a vytisknout odtud.

  11. Milá Flo, hrušky mám moc ráda – ty zralé, sladké, šťavnaté. Ty méně zralé vařím v červeném víně, takové ty „akorát“ používám na koláč – na předpečené křehké těsto dát francouzský mandlový krém a do něj posadit půlky oloupaných a jadřinců zbavených hrušek, Upéct. Úžasná dobrota.

  12. Krásný den Flo koláč vypadá moc dobře a dušený kompot taky. Hrušek moc nemám,ale něco určitě zkusím

  13. …včera jsi vypadala báječně.P.

  14. Popustila jsem fantazii a představila si svoji kuchyň bez vody,bez šuplíčků … no prostě tak jak píšeš v úvodu. NAŠTĚSTÍ, bylo to jako a v televizi. Zato hruškování je bezva téma. Určitě budu hruškové recepty zkoušet. Ten koláč vypadá skvěle. Proto přijde na řadu hned jako první. Děkuji za nápady ,už jsem se těšila na čtvrtek.A taky přeji všem krásný podzim. Alča

  15. Vlaďka says:

    Ahoj Flo. Viděla jsem Tě v Sama doma. Bylo to super a zvládla jsi to na jedničku.I když trouba byla dvířkama na druhou stranu.

  16. Milá Flo, děkuju za inspirativní recepty! Já jsem jako dítě milovala babiččiny hruškové křížaly. Ale z kupovaných hrušek se mi je dělat nechce, ty raději na koláč nebo do marmelády:o)

  17. Tak jsem se koukla, a moc Vám to slušelo!
    Včera jsem dělala druhou várku hruškových povidel…ta první byla dobrá, tak jsem chtěla ještě… Nevím proč jsem se rozhodla ještě pojistit, a zavařit je v troubě… A stalo se, co se mi ještě nestalo ani u džemu – z pěti sklenic tři nechytly. Tak budu dnes znovu.
    Na ten koláč jsem dostala chuť, Nivu miluju, při první příležitosti udělám.
    Děkuju moc !

  18. Ahoj Flo. Tak včera jsem si tě pořádně vychutnala v pořadu Sama doma. Jsi velice hezké a milé stvoření,. moc ti to slušelo a recepty jsou samozřejmě vynikající. Tak ti přeji další pracovní úspěchy. Hana

  19. Teda Flo cítím úplně chuť toho koláče jestli seženu dobré hrušky vyzkouším to, ale až po neděli teď jedu pryč a jestli se to povede pošlu foto

  20. Úvodní k dnešnímu článku mě velmi rozesmál. Doma už dva měsíce probíhá rekonstrukce a v kuchyni mám pouze sporák, vaření je teď omezeno na nejnutnější přežití. Ale už se těším až budu mít alespoň lednici, dřez a kousek pracovního prostoru v jedné místnosti. A budu moct upéct třeba něco hruškového. Krásný podzim K

  21. Annamarie Gajová says:

    Moc děkuji za super recepty,určiě využiju,jen teď trochu zaostávám ve vaření,za prvé jsem odrovnala sporák skvařením sádla na všech čtyřech plotýnkách,do toho byla zapnutá trouba…byla to rána jak z děla…Takže dnes nám přivezli nový sporák,teď ho jen zprovoznit.Do toho máme výměnu oken v domku,tím neskutečný nepořádek a já nevím co dřív!!!Tak se stravujeme tak,že jíme pizzu,polévky do hrníčku(podotýkám,že je nesnáším)a hotová jídla.Už se těším až začnu normálně vařit,péct atd. 🙁 🙁

  22. Flo, zdravím Tě a nenechala jsem si ujít včerejší Sama doma naživo. Byla jsi skvělá a kdo to nemohl sledovat, může si Tě pustit ze záznamu. Hned jsem šla zapátrat v Tvých receptech ( https://www.kucharkaprodceru.cz/krehke-testo-kolac/ ), abych něco nepokazila a o víkendu se na to chystám. Jsi fakt skvělá. Zdraví B.

  23. Ahoj Flori 🙂
    Děkuji Ti za další úžasné recepty. Hrušky miluji, takže je všechny brzy vyzkouším.
    Přeji krásné dny. M.

  24. Šárka says:

    Milá Florentýnko, zvládla jsi vysílání perfektně!!!. Hruškové recepty vypadají velmi lákavě!!! a určitě vyzkouším.
    Tak, jak popisuješ v mailu televizní kuchyň, tak takhle to bude u nás doma vypadat za 14 dní, kdy se bude sundávat obložení,stará malba,rovnat stěny malovat a ze zbourané stěny dělat pult. Předělávka bude trvat cca týden,
    Přeji pěkný den Šárka

  25. Ahoj Flo,taky jsem zkoukla ,,Sama doma,,byla jsi perfektní,jsem ráda,že jsem Tě viděla ,,živě,,. Recepty vypadají lákavě,ale s úrodou hrušek je to letos špatné,nebyly skoro žádné.Tak utíkám do supermarketu a vyzkouším koláč s nivou,ten mě zaujal.Pěkný den. Zdena

  26. Zdeňka says:

    Milá Flo,

    děkuji za super recepty. Zítra se chystám na dušený kompot, už teď se na tu chuť těším????. Přeji pěkný víkend. Zdenka

  27. Martina says:

    Milá Flo, mě teda zaujala nejvíc nevařená hrušková „mazánka“
    (použito ze slovníku naší 2,5 leté Evičky;), tak jestli zítra při nákupu seženu fík/y, tak se do ní pustím. Jinak hruška v kombinaci s plísňovým sýrem a ořechy + nějaké sýrové/máslové pojivo je výborná pomazánka na čerstvou bagetku.
    Krásné podzimní dny!

  28. Ahoj Flo, hruškový recepty vyzkouším, koláč vypadá náramně, kompot a marmeláda zajímavě. Zkoukla jsem Sama doma a bylo to super, komentář ohledně kuchyně mě rozesmál. Přeji ti krásný den.

  29. Flo a vieš že máš pravdu? Tento rok sa nám urodilo 6 – slovom:šesť hrušiek na 2 stromoch …
    opis kuchyne mi pripomenul začiatok nášho chalupárčenia a to chýbala aj linka, kuchynský stôl musel stačiť na všetko a rúra nebola vôbec, iba staručká remoska – svadobný dar ….
    ale recepty určite raz vyskúšam

  30. Ahoj Flo.
    S receptem jsi mně potěšila.
    Mám ráda hrušky a také je zavařuji.
    Určitě vyzkouším hruškový kompot, děkuji za typ,ale budu muset jít do supermarketu,
    abych mohla nakoupit. Na jaře přišly mrazy a všechny květy na stromech pomrzly takže jsme zůstaly bez ovoce.
    Děkuji Iveta.

  31. Milá paní Florentýnko, děkuji ???? za všechny recepty zpětně, jsem nepsavec, ale vše co posíláte, je vždy senzační a nápadité, už jen když to čtu se mi sbíhají sliny. Když jsem byla malá, měli jsme na zahradě hrušky, ve sklepě dozrávaly kolem Vánoc a byly tak dobré a šťavnaté, že tatínek říkával, ty se jen pijou. Dělali jsme také hrušková povidla na vdolky s parádou – vdolky upečené v troubě nasucho, rozříznout na polovinu, hustě namazat povidly, nastrouhat tvaroh a navrch hustá kysaná smetana nebo ušlehaná šlehačka. Veliká dobrota. Mějte se krásně.

  32. Díky za Tvou neutuchající tvořivost, přestože hrušky upřednostňuji jen čerstvé. Přeji další nápady a stálé zdraví.

  33. Jan Ferenc says:

    Zdravím, Florentýno. Měli jsme tento týden malou rodinnou oslavu, za kterou jsem byl odpovědný. Při podobných příležitostech se zpravidla pokusím blýsknout nějakým předkrmem, do zákusků či sladkých dezertů se nepouštím. Nejsem na to dost trpělivý a nejsem šikovný, aby ty dortíčky nějak pěkně vypadaly. Tak tentokrát jsem ovšem vynechal předkrm a nachystal hruštičky podle Tvého návodu. Servíroval jsem je horké. V plénu nejprve překvapení, že bude domácí sladký zákusek. A pak sukces! A jaký! Tak moc děkuju za recept. Všichni už se těší na příště, že až u toho nebudou děti, jak tu „omáčku“ ještě pěkně dochutím… h.

  34. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, v televizi jsi byla super, vypadáš spíš na modelku než na kuchařku….. Letos se nám hrušky neurodily, tak si recepty schovám na příští rok. Zdraví Vlasta!

  35. Zrovna u hrušek velmi záleží na odrůdě – od máslovky, žňůvky až po pařížanku. Letos máme úrodu jen těch betonově tvrdých na uskladnění. Ty se asi do receptů nehodí (?), buď jsou jako žula nebo potom rozměklé.

  36. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    tvoje recepty z jablek a hrušek mě vyloženě nadchly. Mám sice jen jablíčka, ale hrušky ještě seženu. Děkuji za recepty!!

  37. Milá Florentýnko,
    všechny Tvoje recepty jsou skvělé, každý týden se těším na tipy co vařit, co upéci. Díky za inspiraci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close