Tuňákový salát s kuskusem

Poprvé jsem tuňákový salát z konzervy ochutnala v rámci běžeckého závodu, kde byl v cílovém balíčku jako součást občerstvení. Udivil mě a zachutnal mi. Kuskus, tuňák, zelenina, zajímavé ochucení, bylo to fajn.

Zajásala jsem, když jsem potom stejnou konzervu začala vídat v obchodech. Nejdřív v zahraničí a pak i u nás. U ceny už jsem tolik nejásala, takže jsem si tenhle tuňákový salát zařadila do kategorie jídel nazvaných za odměnu.

Postupem doby se k zájmu o tuňákový salát z konzervy přidalo i pár mých dětí. Důvod k jásotu tu byl, chtěly dobrovolně jíst rybu. Ale zároveň to chtělo najít domácí řešení.

Tuňákový salát podle předlohy

Pokud tušíte, o jaké konzervě mluvím, tak se mnou budete zajedno, že chuť tuňákového salátu se neskládá pouze z kuskusu, tuňáka a zeleniny, ale že v tom je ještě něco dalšího, co všechny chutě propojí a zesílí. Že by to jinak bylo docela mdlé, zejména pak po odležení.

Řešení tohoto chuťového problému je opravdu prosté a jednoduché. A účinné.

V jednom ze svých minulých článků o tom, jak v jídle zesílit chuť, jsem se zmínila o účincích rajčatových produktů. V rajčatech se nachází přírodní glutamát, jehož koncentrace se zesílí, pokud se z rajčat vyrobí například protlak nebo sušená rajčata. Toho se pak využívá právě tehdy, když je jídlu potřeba dodat trochu chuti na oživení fádnosti nebo chuťové plytkosti.

A přesně toho můžete využít taky u tuňákového salátu.

Mně osobně nejvíc vyhovuje pesto ze sušených rajčat, tak zvané pesto rosso. Dá se koupit hotové (například Lidl má toto pesto chlazené) a dá se i snadno vyrobit doma.

Tady vám na něj předávám rychlý návod. Je to vlastně recept vložený do receptu 🙂

pesto rosso recept

Pesto rosso

200 g sušených rajčat, naložených v oleji, váženo po scezení a okapání⁠
olej scezený ze sušených rajčat + olivový olej, dohromady 150 ml⁠
60 g mandlí, nesolených, oloupaných⁠⠀
1 větší nebo 2 menší stroužky česneku⁠⠀
1 snítka rozmarýnu⁠⠀
1 špetka chilli⁠⠀
⁠⠀

  1. Rajčata nakrájejte nahrubo. Scezený olej odměřte a doplňte ho olivovým olejem do 150 ml objemu. Česnek oloupejte a prolisujte, anebo ho aspoň nasekejte velmi drobně. Lístky rozmarýnu otrhejte ze stonku a pak je nasekejte také co nejjemněji.⁠
  2. Všechny připravené suroviny, mandle a chilli (pokud použijete) dejte do nádoby kuchyňského robota. Několika pulzy přiměřeně rozmixujte – nesnažte se o jemnou strukturu, tomuto pestu sluší, když je spíš hrubšího ražení.⁠
  3. Hotové pesto přendejte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte nejlépe do jednoho týdne.

Pokud se vám pesto rosso nechce vyrábět nebo kupovat, můžete místo něj použít trochu rajčatového protlaku, pro začátek třeba jen lžičku, kterou rozmícháte v oleji z tuňákové konzervy.

Kuskus a jiné základy pro tento salát

V tomto tuňákovém salátu používám kuskus. Pokud si jeho přípravou nejste jisti a občas se vám nelíbí, co ze sypkého kuskusu vznikne, určitě si přečtěte můj samostatný návod, jak správně na kuskus: Kuskus.

Příště můžete kuskus vyměnit třeba za uvařenou tarhoňu nebo bulgur. Nebo i kroupy či vařenou pšenici. Všechno tohle k sobě chuťově ladí.

Konzervovaný tuňák

Ještě jsem neřekla, že konzervovaný tuňák naložený v oleji je mnohem lepší, než tuňák v nálevu.

Tak to říkám teď a víc už na tento snadný recept vědět nepotřebujete.

(Pozn. Pokud už máte tuňáka ve slaném nálevu koupeného, nálev slijte a nepoužívejte. Je-li tuňák v oleji, část oleje se nebojte do salátu přimíchat.)

tuňákový salát s kuskusem recept

 

Tuňákový salát s kuskusem

Celkový čas: 15 minutes

Množství: 3-4 porce

Suroviny

  • 200 g kuskusu (v suchém stavu před uvařením)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 100 g pesta ze sušených rajčat
  • 300 g (1 balení) mražené kukuřice
  • 300 g (1 balení) mražených fazolových lusků, sekaných
  • 1 konzerva fazolí (250-300 g pevného podílu)
  • 1 konzerva tuňáka (100 g pevného podílu masa)

Postup

  1. Kuskus dobře promíchejte s ½ lžičkou soli, 1 lžící olivového oleje a zalijte 320 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte 5 minut propařit, potom načechrejte vidličkou.
  2. V hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, osolte zbývající solí a přisypte mraženou kukuřici. Vařte 5 minut doměkka a zároveň stále ještě dokřupava. Poté přisypte i mražené fazolky a vařte ještě další 2 minuty. Sceďte a smíchejte s připraveným kuskusem.
  3. Fazole v konzervě sceďte a propláchněte, tuňáka slijte. Fazole, pesto a tuňáka přimíchejte ke kuskusu. Na závěr ještě můžete vmíchat část oleje z tuňáka, případně zbytek olivového oleje. Možná taky budete chtít salát maličko dosolit. Tím máte hotovo, podávat můžete teplé i studené, na talíři i v krabičce sbalené do práce k obědu.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zdeňka says:

    Ahoj Florentýno ???
    Díky za krásný recept.Zítra vyzkouším, recept vypadá moc chutně.
    Také tobě krásné jaro,já si ho užívám na zahradě a očima vytahuji každou kytičku???.
    Krásný,i když chladný víkend.Ahoj Zdena

  2. Marcela says:

    Milá Flo, děkuji za tenhle recept?
    Jednoduché a skvělé ?
    Hezké dny přeji M.

  3. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, vypadá lákavě. Musím ho vyzkoušet.

  4. Děkuji za recept, přijedou vnoučata a tak budeme vařit

  5. Diky za recept,je určitě rychlý a chutný.Určitě vyzkouším.Hezké jarní dny Marie

  6. Ahoj Flo,
    Moc děkuji za recept. Hned vyzkouším ?.
    Krásný den všem
    Jitka

  7. Ahoj Floretinka!
    Recept vyzerá chutne, čo najskôr vyskúšam.
    Ďakujem, pekné popoludnie prajem.

  8. Barbora says:

    Krásný jarní den, milá Flo,
    kuskus miluju a přiznám se, že když je hlad a není čas, sypaný vývar bez glutamátu je taková KPZ. K takhle připravenému kuskusu si mnohdy přidávám, totiž nepřidávám vůbec nic. Nebo jen povrch posypu pažitkou, nebo jemně nakrájenou šalotkou. Jo, jsou chvíle, kdy jsem nenáročná 😉
    Co se týče tuňáka, tak tomu se mi zatím nepodařilo nějak přijít na chuť (pokud to není ten syrový v suši, a i tam mám radši lososa). Každopádně ale tenhle salát moc ráda vyzkouším a uvidíme, co pak řeknu panu tuňákovi 😉 Hm, a když nic, už vidím tu krásnou obměnu s lososem či pstruhem na másle… Jupiajej!

  9. Maruš says:

    Ahoj Flo
    děkuji za recepty,těším se na ně každý týden.Dnešní recept vyzkouším. Maruš

  10. Zdenka says:

    Ahoj Flo, dekuji za recept, ktery uz dle ingridienci musi byt dobry. Vse mam rada, tak ted to dle Tveho navodu zkombinovat hezky dohromady.
    Uz se na to tesim. Hezke jarni dny!

  11. Kuskus doma milujeme a děláváme, nezalévám ho však vodou, ale vývarem (zeleninovým, kuřecím, jakýmkoliv). Často dělám kuskusový salát s různou zeleninou, kombinaci s tuňákem, kukuřicí a fazolkami jsem však ještě nezkusil.
    Také tuňák je u nás oblíbený a sníme ho poměrně hodně a často. Zrovna dnes jsem měl ke snídani tuňáka z konzervy s jemně nasekanou jarní cibulkou (bílou částí; hodí se i jemný pórek) a sušenými rajčaty.

    A pozor: V obchodech (např. Kaufland) se objevil kuskus, kde na obalu je uvedeno, že se musí 8 až 10 minut vařit. Kdo začne tímto, kuskus si zprotiví.

  12. Děkuji za recept – podělím se, ptž kuskus já ráda, jen ten tuňák…
    Ale recept je rychlý, určitě se bude líbit.?

  13. Milá Flo.
    Díky za skvělý recept s tuňákem, posílám svůj recept na tuňáka v oleji s pohankou.
    Nechám zesklovatět cibulku, přidám na malé kousky nakrájenou mrkev , dusím až je měkká. Pohanku spařím vařící vodou, nechám 15 minut změknout, osolím a přidám konzervu tuňáka v oleji a cibulku s mrkví. Je to skvělé.

    Připravím si pohankou

  14. Ahoj, závidím těch hodně km naší krásnou krajinou. V poslední době jsem si oblíbila cizrnový kuskus. Uděláme s pradětmi před velikonočními svátky. Děkuji. Jana

  15. Jarmila says:

    Milá Florentýno, tuňáka máme rádi, určitě salát vyzkouším. Děkuji za recept a přeji pěkné jarní dny. Jarka

  16. Děkuji za zajímavý recept, přeji hezké jarní dny!

  17. Milá Florentýnko,již jsem se delší dobu odmlčela,především Ti gratuluji K Tvým turistickým toulkám,tak když jsem si tenTvůj úvod přečetla,zamrazilo mně.Já též ráda chodím na procházky v okolí svého města,ale ujdu tak kolem 10000 kroků,což by mělo být tak asi 6 km + něco.Na rozdíl od Tebe jsem o trošku starší zhruba jsi věkově,jako moje dcera,takže si snadno spočítáš můj věk.Co se týká receptů,jsem vždy mile překvapena. Momentálně vyzkouším ty Tvé knedle.Moje maminka je dělávala doma,co nejvíce rohlíků pokrájených na kostečky,pamatuji 8 ks i víc,hrubou mouku,vajíčko,sůl a mléko.Zamíchalo se vše,nadělaly kulaté knedle,uvařily.To za mého mládí se doma jiné houskové knedle nevařily.Ještě jsem zapomněla,do těch knedlí ještě je pokropila olejem.Ještě Ti přeji krásné svátky jarní pohodu,zase někdy se těším Olina

  18. Dobrý den, právě jsem si tento pokrm připravila a je to tedy luxusní ? děkuji moc za inspiraci ?

  19. Zdravím Flo, opět jsi mě popostrčila k něčemu co jen doma slibuju. Tak jo, konečně salát udělám. Ale kuskus vymením asi za bulgur, protože kuskus nemám moc ráda a na bulgur v chlazeném salátu nedám dopustit. Děkuji a těším se na příště. Jana

  20. Tady budou jásat hlavně ženský. Do mě by tohle nikdo nedostal…tuňák a ještě kuskus…NIKDY! :-)))) Zato Florentýno tvoje masový kuličky v rajčatový omáčce z řeznický kuchařky, to je úplný chuťový extempore! Sypáno sýrem Pecorino Romano. Orgasmická kombinace!! Kdepak nějakej kuskus… 😉

  21. Alena Svobodová says:

    Zdravím tě,Florentýnko,je období kdy málo koukám na počítač,ale tvoje recepty sleduji. Tento salát určitě udělám. Jen nemáme doma kus kus,musím se polepšit v nákupech. Už si znamenám a dokoupím. Hezké jaro a poklona za ušlé kilometry. Moje koleno by to zničilo,tak tiše závidím. Jsi dobrá! Ahoj Alča

  22. Franta says:

    Ahoj Florentýnko. Ten vandr Ti závidím. Na to už nemám. Sice chodím rád, ale už jen kratší trasy. Po té, co jsem si šeredně zlámal nohu, tak i takových 8 km je u mne něco jako maraton.
    Co se týče receptu, tak máš pravdu, je to rychlovka. Ten Tvůj musím také vyzkoušet. U nás spíše „letí“ losos, než tuňák, ale jednou ho vezmu na milost. Kuskus není problém a poslední dobou máme spíše ten bezlepkový.

  23. Iveta says:

    Tak tenhle recept se mi líbí moc (ne že by se mi ostatní nelíbily ;-)), díky za něj. A prosím o tip, jaká je dobrá konzerva tuňáka? Dost často se mi stává, že kupuji kousky, ale ve finále je to stejně víceméně drť. :-/

  24. Petra says:

    Zdravím Florentýno, s tímto receptem jsi mi hodně udělala radost, zrovna jsem zamýšlela něco udělat s kuskusem nebo bulgurem. Tento mi přišel hodně vhod, takto bych to sama nenamíchala a navíc jsou to všechno suroviny, které doma milujeme. Krásné dny a děkuji.

  25. Ahoj Flo, kuskusový salát dělám docela často, ale abych tam dala fazole, to je pro mne novinka, která se musí vyzkoušet, no a tunák to je pochoutka, do pomazánek, salátů,
    ba i do teplých těstovinových. Zdravím a přeji slunečné jarní dny, ne jako dnes….sníh.

  26. Naďa says:

    Milá Flo,
    tento recept mám ráda, dělám ho s Tuňák Mexický.
    Přeji hodně jarní pohody.

  27. Martina says:

    Ahoj Flo, tak tento recept uplne mnamka.Vyskusane a nebicko v papulke.A to mi drobci normalne tunaka nejedia. Potesil ma bonus recept na rajcinove pesto.Raz som ho mala v slanej palacinke a uz vtedy ma to nahlodalo, ale nedostala som sa k vlastnej vyrobe.Asi som nenarazila na spravny popis vyroby;D.Az teraz.Tesim sa a dakujem.Ten pochod musel byt fajnovka.Ja si pockam az prckovia povyrastu a tiez si dam nejaku vyzvu.Moc rada chodim po horach s batohem.Krasny, aj ked u nas mrazivy, zvysok vikendu.

  28. Monika says:

    Kuskus máme rádi, tuňáka taky, takže salt určitě udělám. Díky za recept i za recept na rajčatové pesto.

  29. Vypadá to náramně. Určitě vyzkouším.

  30. Marika says:

    Ahoj Florentýnko.
    Děkuji za recept, který brzo vyzkouším, dnes zrovna dojídáme tuňákovou pomazánku, kde jsem použila tuňáka v oleji. Do Tvého receptu budu muset dokoupit kuskus a sušené rajčata.

  31. Kocourek Bodík says:

    Dnešní můj komentář nebude asi patřit mezi top.
    Mám sice ryby rád v jakékoliv podobě, ale konkrétně u tuňáků mám s jejich konzumací problém povýtce etický. To vždy, když si vzpomenu, jak populaci této krásné stříbrné ryby devastuje neurvalý způsob lovu bez ohledu na udržitelnost jejího přežití.
    Vybíjení tuňáka odmítnutím masa z jeho těla zřejmě zásadně neovlivním a námitky o chovu této ryby na farmách mou přecitlivělost nijak nesnižují.
    Zkusím proto tenhle salát stvořit raději ze sardinek. Jednoduše mají výraznější chuť a s přežitím svého druhu problém nemají. Zatím.
    Prostě v tomto případě nemusím mít na stole vždy vše tak, jak u císařského dvora …
    ??

  32. Ahojky Flo,
    dnes jsem si dala k večeři tuňákový salát s kukuřicí od RIO mare a moc jsem si pochutnala. Tudíž salát od tebe si určitě udělám a hlavně to pesto ze sušených rajčat.Blahopřeji ti ,že ti nožky tak krásně šlapou a užila jsi si tůru.Měj se krásně a opatruj se. Zdravím Jana?

  33. AlenaZ says:

    Ahoj Florentýnko,

    tak jsem včera udělala tuňákový salát dle tvého receptu a musím říct – výborný.
    Dokonce i můj muž, který prohlásil, že kuskus jíst nebude, nakonec ochutnal a z jedné snědené misky byly náhle snědené dvě. Takže díky za nový tip.

  34. Děkuji za recept, tuňák s kuskusem je pochoutka. K vyzkoušení doporučím i tuňák s bulgurem.

  35. Juliana says:

    Největší radost mám z receptu na přesto. Nedávno jsem ho koupila v Penny a po ochutnání jsem šla honem koupit další. Jsou s ním dobré i těstoviny. Salát teprve budu dělat. Moc děkuji za recept.

  36. Lída says:

    Opravdu luxusní, velice rychle hotové a chutné. Děláme pravidelně 🙂

  37. Slávka says:

    Ďakujem pekne za recept, dnes už asi 10-ty krát navarené, trvalo to presne 23 minút (pesto som si urobila včera). Výborné!!!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close