Holandská omáčka krok za krokem

Holandská omáčka je ta nejkrásnější a nejjemnější teplá omáčka, kterou ve své kuchyni můžete naservírovat na talíř. Nic ji nepřekoná a nic se jí nevyrovná. A protože na ni budete potřebovat jen trochu másla a pár žloutků, dá se zde mluvit o kuchařském zázraku té nejvyšší kategorie. Chcete recept? Vsadím se, že ano.

Dokonce i pro některé mistry kuchařského řemesla je holandská omáčka tak obávaná, že raději sáhnou po hotovém polotovaru. Zbytečně. Všechny obavy plynou jen z toho, že se při přípravě nesmí žloutky srazit a že se omáčka nedá ohřívat. Pevně věřím, že se ve své kuchyni odhodláte a můj recept vyzkoušíte.

A pak znovu a znovu. A ještě jednou. Protože s holandskou se nedá jen tak přestat.

Jak holandská omáčka vzniká?

Víte, jak se připravuje majonéza? To si tak vyklepnete do misky pár žloutků, ochutíte je, a pak už jen kapku po kapce zašleháváte metličkou olej. Pokud neztratíte trpělivost a neupadne vám ruka, za chvíli žloutky zbělají a zhoustnou. Vznikající majonézu pak ještě musíte naředit třeba lákem z okurek a znovu zahustit dalším olejem, jednou vám k tomu napíšu přesný postup. Výsledkem je studená omáčka, která spojuje tekutinu a olej v hebkou, hustou směs. Voda a olej se za běžných okolností odpuzují, ale zde je drží pospolu jeden nebo dva žloutky.

Lecitin

Za vším stojí lecitin, silný přírodní emulgátor, který umožňuje spojit nespojitelné, vodu a olej. Jeden žloutek ho obsahuje dost na půl litru hotové majonézy.

Holandská omáčka je něco podobného, jen se připravuje v teple vodní lázně a je na ni třeba rozpuštěné máslo. Proto se nedá podávat studená, zchladlé máslo má úplně jinou konzistenci i chuť.

Začíná se tak, že si našleháte žloutky a aromatickou tekutinu (vývar nebo vinnou redukci) do pěny. Zahřejte to nad párou až do zhoustnutí a pak už jen postupně, trpělivě, opatrně, za stálého a vydatného šlehání a stálého a pomalého zahřívání, přidáváte máslo. Čím víc másla, tím víc je omáčky, tím je hustší, objemnější a zároveň nadýchanější. Musíte si dávat pozor jen na jediné: nesrazit žloutky přílišným teplem a stále je chladit přidávanými kousky studeného másla.

Takhle to vypadá ve zpomalených záběrech:

Holandská omáčka krok za krokem

Do kastůlku si odměřte asi dva výškové centimetry vody a přiveďte ji k varu. Až začne vařit, stáhněte plamen a nechte ji jen zvolna, mírně, nenápadně pobublávat. Zdá se to na vodní lázeň málo varu, ale nebojte se, takhle je to až dost.

Vezměte si k ruce misku, která se dá postavit na katrůlek tak šikovně, že do něj částečně zapadne, ale někde v polovině cesty zůstane viset. Její dno by se rozhodně nemělo dotýkat vody v kastrůlku.

vodní lázeň

Zatím si nechte misku bokem a odměřte do ní vejce, vodu, sůl a hořčici. Pro první pokusy s holandskou omáčkou nemusíte používat domácí vývar ani svařovat víno s šalotkou a kořením, ačkoli později i k tomu jistě dospějete. Nechci, aby vás tahle drobná komplikace odradila od vyzkoušení. Vlastně dokonce úplně stačí, když vezmete jen vejce, sůl a vodu. Ani ta hořčice není nezbytná.

základ na holandskou omáčku

Metličkou našlehejte vejce s vodou a hořčicí do řídké pěny. Máslo si nakrájejte na centimetrové kostky a nechte si ho stát blízko sporáku.

příprava na holandskou omáčku

Postavte misku do vodní lázně a začněte šlehat. Vaječná směs se bude ohřívat a houstnout. Jakmile z ničeho nic zesvětlá, zhoustne jako pudink a metlička v ní začne zanechávat stopy, je čas začít přidávat máslo. Ujistěte se, že se vajíčka nezačala srážet a že ani po okrajích směsi nejsou žádné žmolky.

Vhoďte první kostku másla a míchejte, dokud se nerozpustí a nespojí beze stopy se žloutky. Pak hned pokračujte dalším kouskem másla. A dalším. Chce to koordinovanou akci, jednou rukou budete šlehat, druhou si podávat další a další kousky másla.

zašlehávání másla

Jakmile spotřebujete zhruba třetinu připraveného másla, můžete začít přidávat víc kostek najednou, nejdřív dvě, pak klidně tři. Další hrst vždy, až se předchozí vstřebá, ne dřív a ne později. Nezapomeňte, že přidávané máslo stále chladí žloutkovou směs a chrání ji před sražením, protože pára zespodu stále hřeje a postupně by vedla k zahřátí žloutků na teplotu, kdy se srazí. Naprostá koncentrace je tu zcela nezbytná.

hotová omáčka

To je celé. Hotovou omáčku ještě můžete dosolit, dopepřit (bílým pepřem, který v ní nezanechá černé tečky), dokyselit citronovou šťávou.

Problémy s holandskou omáčkou

Je zbytečné, abyste se bránili vyzkoušení jen proto, že máte strach ze sražení žloutků. I kdyby se to stalo, všechno se dá zachránit.

Uchovávání omáčky

Jak jsem už napsala, holandská omáčka musí zůstat celou dobu teplá, protože se kvůli žloutkům nedá ohřívat. Odstavte vodní lázeň stranou, nalijte do ní půl sklenky studené vody, vraťte na ni omáčku a v této sestavě můžete nechat až půl hodiny stát někde bokem. Pára udrží omáčku v teple, ale už by ji neměla ohřát natolik, aby se srazila. Občasné promíchání samozřejmě není na škodu, zabráníte tím škraloupu.

Chlazení při vaření

Pokud byste při přípravě omáčky zahlédli, že z ničeho nic vypadá jako míchaná vajíčka plovoucí v másle, je zle a srazila se přílišným teplem. Neopovažujte se něco takového podávat; o suroviny sice ještě přijít nemusíte, ale na stůl se v této podobě dávat nesluší. Proto hned při náznaku jakéhokoli prvního malého sraženého kousku žloutku okamžitě sejměte misku z vodní lázně a postavte ji do dřezu se studenou vodou. Ten se hodí mít předem napuštěný právě pro tyto případy, kdy se musí omáčka trochu zchladit, aby srážení nepokračovalo. Leckdy se to ještě dá zachránit.

Náprava rozpadlé omáčky

Někdy se stane, že se mléčný tuk z másla i přes všechnu péči oddělí od žloutků. Obvykle proto, že jste máslo přidávali moc rychle a nestačilo se vstřebat, především zpočátku. Jsou dva způsoby, jak zachránit omáčku, ve které se oddělilo rozpuštěné máslo od žloutků. Na první budete potřebovat dvě lžíce horké vody. Omáčku odstavte a horkou vodu po kapkách intenzivně zašlehávejte do omáčky, dokud se vše nespraví.

Když to nepomůže, vezměte jeden další žloutek, přidejte do omáčky a pečlivě zašlehejte, dokud se vše nespojí na hustou nádheru.

Když ani to nepomůže, začněte znovu s novými surovinami a tentokrát zahřívejte ještě pomaleji. Důvodem rozpadnuté omáčky nebylo rychle přidávané máslo, ale sražené žloutky, a ty už těžko vrátíte do syrového stavu.

Chuťové varianty

Pro lepší a originálnější holandskou omáčku nepoužívejte do základu vodu, ale v kastrůlku si nejprve svařte malou sklenku bílého vína, lžíci bílého vinného octa, jednu nakrájenou šalotku a pár rozdrcených pepřových kuliček. Jakmile se skoro všechna tekutina odpaří, odstavte, přilijte dvě lžíce vody a nechte vychladnout. Potom sceďte a použijte místo vody do základu omáčky. Tohle už je ale dílo z kategorie vyšší dívčí.

Krásné jsou i další chuťové změny a přídavky. Holandská omáčka je pouze základ a vede k mnoha dalším omáčkám, z nichž každá dostala své vlastní jméno:

  • Béarnaise – béarnská omáčka: do základu se vlévá estragonový ocet nebo estragonová redukce, hotová omáčka se pak ještě doplňuje nasekanými lístky estragonu a kerblíku
  • Choron: dochucení se prování najemno nasekanými loupanými rajčaty
  • Maltézská omáčka: se šťávou a kůrou z krvavých pomerančů
  • Mušelín: holandská omáčka obohacená ušlehanou smetanou

(Plus spousta dalších, do kterých se využívají i silné masové šťávy a omáčky.)

K čemu se holandská omáčka podává?

Ke všemu jemnému, šťavnatému, křehkému a světlému, co nemá vlastní omáčku. Takže třeba k blanšírované a vařené zelenině, jemným bílým masům, vařeným, pošírovaným či vařeným na páře. K vařeným a ztraceným vajíčkům. A samozřejmě k prvnímu letošnímu chřestu.

chřest s holandskou omáčkou

V pondělí už se začal český chřest prodávat a řeknu vám, že tenhle úplně nový, nesmělý chřest ze začátku sezóny je ten nejlepší, jaký kdy ochutnáte. Sladký, nesmírně šťavnatý, křehký, snadno loupatelný. Včera jsem si pro něj jela přímo na farmu Český chřest do Hostína u Vojkovic a jsem si jistá, že dnes se tam vypravím znovu, vždyť to mám jen co by kamenem dohodil a zbytek dojel na kole. Farma dodává chřest do české obchodní sítě, takže se k němu dostanete, i když nejste od Mělníka. Zatím je k dostání pouze chřest bílý, ale zhruba za čtrnáct dní se objeví i zelený.

Že se k farmě blížíte poznáte snadno: pole, na kterých se pěstuje chřest, mají typickou podobu a jsou pokyta plachtami bílé nebo černé barvy, podle toho, zda je třeba chřest při růstu popohánět, nebo naopak brzdit.

Český chřest Hostín u Vojkovic

Kupte si ten nejsilnější chřest, který ten den budou prodávat. Je nejkvalitnější a až ho řádně oloupete, ještě pořád vám z něj zůstane něco k jídlu. O tom, jak ho správně zpracovat, oloupat, uvařit a jak využít vývar z vaření chřestu jsem psala v loňském článku Jak na chřest – recept, který vám ušetří peněženku. Jsou v něm základní principy úspornosti, které vám často v kuchařkách a časopisech neřeknou. Případně i na stránkách Českého chřestu najdete další postup, jak chřest vařit.

Holandéze zdar! Užijte si všeho, co vám tahle omáčka letos na jaře přinese do kuchyně.
 
 

Holandská omáčka

Množství: 4 porce

Holandská omáčka

Holandskou omáčku doprovází dvě typické vlastnosti. Kromě toho, že se při přípravě může srazit a přináší tedy kuchaři jistou míru nejistoty a vzrušení, se ráda nechá ochutit téměř jakýmikoli bylinkami a má mnoho chuťových odvozenin. Když se naučíte mateřskou, základní verzi, už vám nálepku aspirující bohyně kuchyně nikdo nesejme.

Suroviny

  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 lžička plnotučné nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • pár kapek citronové šťávy podle chuti

Postup

  1. Postavte misku do vodní lázně nad mírně (a jen mírně!) vroucí vodu. Rozmíchejte v ní žloutky, 2 lžíce vody, hořčici a sůl a trpělivě šlehejte metličkou 3-5 minut, dokud nebudou světlé, napěněné a trochu zhoustlé. Pokud by vám připadlo, že se žloutky začínají srážet, okamžitě odstavte misku a intenzivně míchejte, dokud obsah misky trochu nezchladne. Z teplem sražených žloutků už nikdy holandskou omáčku nevyšleháte. Pokud se i přes veškerou vaši snahu a pozornost v této fázi žloutky srazí, začněte znovu a tentokrát s menší intenzitou páry pod miskou.
  2. Máslo nakrájejte na zhruba dvanáct dílků a po jednom je přidávejte k teplým žloutkům. Pokračujte ve šlehání, další kousek másla přidejte vždy až ve chvíli, co se předchozí beze stopy vstřebá do omáčky. Dál ještě pár minut šlehejte nad párou, až vznikne teplá omáčka s konzistencí majonézy. Odstavte ji a dochuťte podle potřeby solí a pár kapkami citronové šťávy.
  3. Až do podávání by teplota omáčky neměla klesnout pod 50 stupňů. Teplá vydrží v dobré kondici několik hodin, ale jakmile jednou vychladne, těžko se ohřívá a hrozí sražení. Proto si přípravu vždy pečlivě naplánujte a načasujte, aby omáčka pokud možno nemusela čekat, anebo aby čekala v příjemném teple, které jí neublíží.

 
 
A co vy a holandská omáčka? Jak si spolu stojíte? Zkoušeli jste? Chystáte se? Dejte mi vědět!
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo, dnes si naozaj vytiahla mojho osobneho „kuchynskeho kostlivca“ ktoreho mam uz dlho na zozname „musis vyskusat!“ ale asi som naozaj musela pockat na tvoj clanok kde nikdy nesklames a vysvetlis to tak, ze mam pocit ze nic jednoduchsie nie je a mam okamzite zobrat penazenku a ist si kupit ten chrest 🙂 tym je aj dnesna dilema „co na veceru“ vyriesena 🙂 a ps – na ten navod na majonezu si tiez pockam!! Krasny den!!

    1. Katko, majonéza jednou bude, neboj! Snad se holandská vydařila na jedničku s hvězdičkou. Flo.

  2. Barča says:

    Ahoj Flo,
    ačkoliv to může znít podivně nikdy jsem chřest neochutnala a Holandskou omáčku také ne.. Mamka ho doma nikdy nedělá a ani mě to nikdy nenapadlo 🙂 Ale po dnešním přečtení receptu na Holandskou omáčku jsem dostala chuť to společně vyzkoušet. Ještě dnes ho zkusím sehnat a uvidíme zda z toho vyjde něco poživatelného.
    Moc děkuji za tip!
    Bára

    1. Báro, z chřestu a holandské vždycky vznikne něco velmi poživatelného, obavy stranou 🙂 Stačí se k surovinám chovat rozumně a správně.

  3. Ahoj Flo, děkuji za další výborný postup. Já jsem holandskou omáčku zkoušela před pár lety, ale máslo jsem tam dávala přepuštěné – tak to bylo v receptu – ono je jich na internetu víc, ale určitě vyzkouším i ten Tvůj. Zrovna včera jsem viděla v obchodě chřest, ale bylo to už večer a zdál se mě nějaký divný 🙂 Tak zkusím zajít zítra ráno ….
    Hezký slunečný den

    1. Jiřino, přepuštěné máslo lze k holandské omáčce bez obav použít, jen mi to přijde spíš jako postup pro maličko zkušenější kuchaře. Studené máslo chladí omáčku a brzdí tak srážení, podle mě je to tak bezpečnější, než si člověk osahá správnou konzistenci a vychytá správné okamžiky.

  4. Ahoj Flo, díky za recept, určitě vyzkouším. Chřest miluju, upravuji na různé způsoby ale s holandskou omáčkou ještě nikdy. Brzy vyzkouším.

    1. Radko, pokud miluješ chřest, pak není co řešit 🙂 Ať se zadaří. Flo.

  5. Jitka Valachovičová says:

    Milá Flo, moc děkuji za dnešní recept – určitě vyzkouším, mám moc ráda chřest a velmi se těším na dobré jídlo. Díky a přeji hezké dny! / Já, bohužel, chytila bacila od vnuček, tak chraptím, ale to přejde—/
    Zdravím všechny kuchařinky♥♥♥
    Jitka

    1. Jitko, brzké uzdravení přeju, ať si můžeš s chutí vychutnávat všeho, co přinese sezóna! Flo.

  6. Vlasta Krestová says:

    Ahoj Florentýnko, holandskou omáčku jsem nedělala, příprava se mi zdála být náročná, ale pod Tvým výkladem to zkusím. Děkuji za podrobný recept. Vlasta

    1. Vlasto, opravdu není čeho se obávat, je to rychlé, nenáročné, stačí jen být stále ve střehu. Ať máš z výsledku radost. Flo.

  7. Renáta says:

    Ahoj Flo, chřest ani holandskou omáčku jsem ještě nejedla, ale už dlouho si přeju to ochutnat a tvůj recept vypadá tak lákavě! Nicméně mám možná trochu hloupý dotaz: jsou vejce v této omáčce dostatečně tepelně upravená? Čekám miminko a nerada bych ho nějak ohrozila…

    1. Renáto, jsou asi tak upravená, jako v případě volského oka nebo ztraceného vejce. Takže vlastně nejsou. Pokud máš jen trochu obavy, holandskou odlož, až to bude bezpečné.

  8. Chřest se k nám do kuchyně zatím nedostal, jídlo vypadá velice lákavě, ale u nás s ním neprorazím … snad někdy…
    Všem ostatním přeju: ať Vám chutná!

    1. Snad někdy 🙂 Stojí to opravdu za to. I pro masožrouty.

  9. Ahoj Florentino,díky za všechny recepty. Do té holanské omáčky se chci také pustit. Zaujalo mě to. Neuvažovala si někdy místo doprovodných fotografií udělat videorecept ? Pro nás úplné laiky by to bylo ohromě návodné. Artur

    1. Arture, to víš, že uvažovala. Ale jedno krátké video mě momentálně stojí 8 hodin (čili jeden den) práce. No a to v době, kdy dokončuju knihu, opravdu nemám k dispozici. Třeba časem 🙂

  10. Ahoj Florentynko, Máš krásné jméno a dar o vaření psát nádherným způsobem, čtivým a velmi prinosnym. Kuchyňské kostlivce samo taky mám, u mně je to svíčková a buchty. Holandeza je skvělá, jen mi ten postup trochu pripomnel výrobu Lemon curd a sodo a napadlo mě, jestli by ta vodní lázeň nesla nahradit mikrovlnkou???

    1. Vando, jasně že šla. Postup by byl v podstatě stejný jako u lemon curd, jen je třeba vychytat časy, protože se trochu liší množství surovin.

  11. Dominika says:

    Ahoj Flo,
    moc děkuji za skvělý recept! 🙂 Moje mamka chřest ani holandskou omáčku nikdy nevařila, tak netuším, jak to chutná. Rozhodně to vyzkouším s blanšírovanou zeleninou a někdy, pokud se odvážím, i s chřestem 🙂

    1. Dominiko, s blanšírovanou zeleninou to bude pohádka, obavy stranou! 🙂

  12. Zrovna jsem v úterý mluvila se sestrou o tom, že jsem nějakým sledem okolností nikdy chřest neměla… Akorát to moje první kuchařské setkání s ním asi ještě nebude letos. Zato jsem ale včera dělala podle tebe (skoro) boloňskou omáčku, protože když si člověk vaří převážně sám pro sebe, takové jídlo, co se dá navařit do zásoby a ohřívat, je úplně ideální. 🙂 Ten chřest a holandská omáčka tím pádem ještě nestojí moc vysoko na žebříčku věcí, keré chci dělat … ale je dobré vědět, že se mám kam obrátit pro návod, díky.

    1. Hani, on i ten chřest se dá navařit do zásoby a pak mu dát mnoho různých podob. Jen holandská nepočká, o tu je třeba se okamžitě podělit.

  13. Díky! Chřest miluju, dělám polévku podle tvého úsporného návodu. Využiju opravdu i nejposlednější slupičku. Holandskou omáčku jsem zkoušela vícekrát, pokaždé s respektem. Sice se mi nikdy nesrazila, ale to bylo tak všechno. Teď vidím, že i vodní lázeň má svá pravidla – ta moje vřela až moc, přilévala jsem teplé rozpuštěné máslo a přehnala to obvykle s citronem, protože přece syrový žloutek, že. Užitečný návod!

    1. Evi, tak to je báječné, že si chřest tak krásně užíváš. Holandské dáš doufám druhou šanci 🙂

  14. Krásný slunečný den.Příští víkend jedu na dny chřestu do Ivančic a jsem na to zvědavá!Já ho koupila jen jednou (zelený) že ho ochutnáme.Udělala jsem ho obalený v trojobalu a nikomu to nechutnalo.Tak nevím jak se s tím poperu tentokrát.S těmi videorecepty jak navrhoval Artur-to není špatný nápad!

    1. Oprava:dny chřestu jsou už tento týden!

  15. babi N says:

    Milá Flo, kdysi jsem tuto dobrotu zkoušela. Postup mi už vypadl z paměti.Zkusím, chřest máme rádi,jenom jsem ho letos v podhůří našich Orlických hor ještě neviděla. Však se objeví. Díky za Kasspressknedl – ten jsem s úspěchem vytvořila a chutnal. Zdravím!

    1. Ono chřestu bude postupně víc a víc přibývat, o to se vůbec nebojím! Snad si ho užiješ a postup se zase vrátí do paměti 🙂

  16. Hezký slunečný den Flo a všichni jásající spolučtoucí :-),
    béarnijskou omáčku jsem vždycky milovala a teď si ji budu umět připravit. Ale při čtení jsem musela odskočit na stránku o chřestu https://www.kucharkaprodceru.cz/chrest-recepty/ a tak letos konečně moje chuťové pohárky pochopí, co na tom všichni mají 🙂 A ještě si udělám skvělou holandskou omáčku úplně sama. Jen musím někde sehnat opravdu čerstvý chřest, ten za levné ceny z Penny to není…. Ten mě pokaždé pouze „vypekl“….
    Šparglu zdar a ivančickému zvlášť!!!!
    Hanka 🙂

    1. Dobrým šparglem to samozřejmě vždycky začíná, to je jasné. Ivančickému chřestu zdar, i kdyby to měl být dovozový ze Slovenska 🙂

  17. Recept skoro na objednání. Chřest mám v lednici a v plánu bylo najít vhodné recepty. Omáčku mám ráda a zítra určitě vyzkouším. Díky za tip. Iva

    1. To jsem ráda, že jsem se tak trefila, Ivo, snad se vše zadařilo, jak mělo. Flo.

  18. Nejsem právě začátečnice ve vaření, občas své repepty i publikuji, vařím poloprofesionálně už 55 let.
    Tvůj recept na holandskou omáčku patří k těm postupům, k nimž jsem za ta leta dospěla i já. Nikoli přepuštěné teplé máslo, ale studené kostky (optimálně českého ghí nebo doma přepuštěného dobrého farmířského másla).
    Jsem zklamaná, když si dám v renomované restauraci holandskou omáčku (třeba na bernardském vejci) a přinesou nechutnou hustou sladkokyselou hmotu, která má do originálu daleko.
    Zdravím
    Marta

    1. Marto, naprostý souhlas. V restauraci člověk očekává výkony, kterých není doma schopen, ale myslí se tím samozřejmě lepší výkony, nikoli podstatně horší 🙂

  19. Alžběta says:

    Ahoj Florentýno,
    chřestová sezóna je tady a já na ní akosi zapomněla. Děkuji za připomenutí a za skvělý postup na výbornou omáčku. Zítra bude vše napraveno. Alžběta

    1. To je správný přístup, Alžběto, snad už je vše napraveno a užíváš si chřestu o 106 🙂

  20. Monika says:

    Ahoj Florentyno,
    skvele, luxusni a jednoduche! U nas na jihu jiz s tmavou verzi chrestu a sladkou salotkou jako zaklad na zalivku… O strasaku holandske omacky jsem nikdy neslysela, takze zcela bez predsudku a dle Tveho super popisu to byla proste „brnkacka“!
    Hezky vecer a tesim se na dalsi inspiraci!
    Monika

    1. Díky za uvaření, Moniko, zní to skvěle, hned bych si tu tvoji verzi dala!

  21. Martina says:

    Dobrý večer, děkuji za super recepty. Po dopoledním přečtení tohoto článku jsem musela vyrazit koupit chřest a už jsem se těšila na večeři. Momentálně jsem přejezená chřestové polévky (dle receptu z loňska) a chřestu s holandskou omáčkou a bramborama. Škoda, že chřestová sezona je tak krátkodobá záležitost. Přeji hezký večer a ještě jednou díky 🙂

    1. Aspoň si zase chřestu o to víc vážíme, když víme, že za dva měsíce bude po všem 🙂 Díky za důvěru a za uvaření. Mám radost, že se ti vše tak podařilo.

  22. Dobrý večer Flo. Dříve jsem neměla dnes čas koukat na internet,ale nakonec to bylo príma překvápko. Holandská omáčka,to je pro mne výzva. Ještě jsem ji nedělala. Ani jsem netušila co to obnáší. Už teď mám na ni chuť. Chřest jsem jedla jen parkrát a neuchvátil mě,nejspíš to bude tím,že jsem ho neuměla dobře upravit. A jednou jsem chřest jedla v restauraci,ale byla to součást jídla,přelili nám ho majonézou. Taky mě to moc nenadchlo. Chřestu dám určitě šanci,s tímto receptem se konečně musí podařit.
    Zdraví Alena -Alča

    1. Alenko, i restaurace umí chřest zkazit, bohužel to není žádné měřítko, jak má chřest správně chutnat. Postupně se to lepší, ale hlavně ve velkých městech. Nejlepší je zkusit ho doma podle nějakého spolehlivého receptu.

  23. Ivana says:

    Zdravim z Holandska, opravdu chrest uz tu jede par tydnu a omacka samozrejme take. Typicky Holandan si ji samozrejme koupi v pytliku (prodava se dost casto zabalena s chrestem v jednom), ale ja se nedam;-) Diky memu chytremu kuchynskemu robotu s nastavitelnou teplotou me nikdy neprislo na mysl, ze je to neco tezkeho, naopak super rychlovka, ktera se – po pridani kopru hodi i na rybu. S oblibou take pridavam do receptu bile vino. Krasne jaro ????????????

    1. Máří says:

      Mužů se zeptat, jaký je to robot? To mě zaujalo, protože planuju koupit. Dekuji

    2. Ivano, robot, který hlídá teplotu, je v tomto směru samozřejmě velký pomocník. I když na druhou stranu trochu ubírá kuchařského adrenalinu a nezapomenutelnosti 🙂

  24. Majka says:

    Ahoj Florentýnko,
    když si pročítám Tvoje recepty, je to takový balzám na duši. Je v tom kus Tvého srdíčka a přitom velmi srozumitelně popsané. Musím se přiznat, že chřest jsem ještě nedělala, ale už vícekrát jsem si říkala, že si zajedu do Ivančic, kde se koná každý rok oslava chřestu. V supermarketech jsem ho mnohokrát viděla, ale nějak mě neoslovil, možná, že to bylo i tím, že jsem neznala recept, který by mě zaujal.
    Krásný sluníčkový den Ti přeje Majka

    1. Majko, děkuju! Tak ať ti chřest zachutná, až na něj natrefíš. Flo.

  25. Zdravím Flo, holandskou omáčku s chřestem jsem poprvé ochutnala před pár lety u známých v Německu a přiznám se, že mě tohle jídlo moc nenadchlo, nicméně je to už řádka let a moje chuťové buňku ušly pořádný kus cesty a tak jim omáčku zkusím naservírovat. Jen se chci zeptat, zda je možno použít přepuštěné máslo?
    Sluníčkové dny přeji. :O) Jana

    1. Jani, samozřejmě můžeš použít přepuštěné máslo. Pokud bude ještě teplé, tak je lepší našlehané teplé žloutky odstavit, máslo vlévat malým pramínkem a stále šlehat, aniž by se už omáčka zahřívala.

  26. Markéta says:

    Chřest máme moc rádi a už jsme se těšili na novou sezónu. Holandskou omáčku jsme s ním ještě nezkoušeli, i když nás lákala, takže moc díky za podrobný recept a popis. Letos ji už musíme vyzkoušet… :-).

  27. j.loblova says:

    Holandskou omáčku jsem dělala několikrát ( milujeme ji s chřestem ), nikdy mě nic zlého nepotkalo. Po přečtení článku se začínám bát 🙂
    Ba ne, asi při přípravě tuší, jak moc se na ni těšíme.
    Takže všem přeju úspěšnou, „nezdrcávací“ přípravu

    1. Díky, a všechny obavy stranou, vždyť na tom opravdu nic není 🙂

  28. Jaroslav S. says:

    Dobrý podvečer, Flo,
    dnešní námět patří k těm, který / s Vaším laskavým svolením/ předám v písemné formě naší rodinné omladině, budou mít možnost staříka případně někdy pozvat k realizované dobrotě. Občas se to stává, zítra jsme pozváni na „nedietní“ kachnu k dceři, přijede pro nás obětavý zeť /práce všeho druhu/, dožívá se v den narozenin anglické královny šedesáti let.
    Chůze nám, bohužel, dělá stále větší potíže, holt, nejsme z nejmladších, žeáno?
    Vaše nápady rozhodně nezapadnou v zapomnění, stávám se jejich apoštolem.
    Díky za ně – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, to je tak milé, jak držíte jako rodina pohromadě. A jak si přitom všichni vespolek užíváte dobrého jídla. Apoštolství zdar a všem pečeným kachnám, oslavencům a dalším dobrotám zdar! Flo.

  29. Florentýnko,
    také jednoho kostlivce mám, vlastně dva guláš a knedlíky. Vypadá to snadně a nádherně, ale v Tvém podání vlastně všechno. Dík za inspiraci

    1. Jitko, ono na tom vlastně opravdu nic není. Stačí tomu trochu porozumět. Pak i ten guláš a knedlíky jdou vlastně samy.

  30. andulka says:

    Tak jsem to teda vyzkoušela. Mělas pravdu, tedˇ budu hledat záminku, proč ji dělat znova…;)

  31. Blanka says:

    Dobrý den milá Flo, dobrý den všichni,
    jako na zavolanou :-)) Minulý týden jsem hledala rady k přípravě chřestu. Nikdy se mi to nepovedlo úplně dokonale, až letos – vaření podle tvého návodu (bílý, zelený, polévka) prostě paráda. Jen ta holandská omáčka nebyla ještě dokonalá a najednou se tady objevila. Jdu na to. Doufám, že „chřestí“ sezona hned tak neskončí.

    1. Držím palec, Blanko, a díky za tvou velkou důvěru, jsem ráda, že ti mé recepty pomáhají a fungují. Flo.

  32. Florentýnko,
    děkuji za podrobný postup se všemi nebezpečími, které se mohou přihodit. Pomocí thermomixu ji dělám, ale bez jsem si ještě netroufla. Tady v Němcích je špargl po dobu jeho sezóny – asi 3 měsíce – velmi oblíbený. Nejen samotný s bramborem, ale i jako příloha k řízku nebo plátku grilovaného lososa. Buď s holandskou omáčkou nebo jen rozpuštěným máslem. Podávám-li ho jako přílohu, vyrábím ho jenom z knorr-prášku se zlomkem másla, co je na postupu uvedeno, a více soli! Pak chutná taky dobře a není tolik kalorický!
    Pozdravy všem Katka

    1. Katko, já bych asi trochu chemického prášku za máslo nikdy nevyměnila. Raději víc kalorií, než seznam éček na talíři. Však té omáčky není třeba sníst kotel, že? Máš báječného pomocníka, thermomix je na tuhle dobrotu jako stvořený. Určitě si užíváš chřestu velmi často.

  33. Milá Flo,
    špargľu milujem, ale holandskú omáčku som vždy kupovala. Vďaka tvojmu receptu som si ju dnes sama urobila a bola vynikajúca. Dokážeš tak perfektne podrobne napísať recept, že to musí zvládnuť každý. Ďakujem, ďakujem, ďakujem…..a teším sa na ďalšie tvoje recepty….

    S pozdravom a úctou Anka

    1. Anka, jsi dobrá, že jsi se do omáčky pustila, díky, mám radost, že jsi zabodovala.

  34. Markéta says:

    Tak jsme konečně letos sehnali první chřest a manžel mi k večeři uvařil chřest s holandskou omáčkou podle tvého receptu. Díky za podrobný popis. Omáčka se povedla a moc nám chutnala ????

    1. Teda, to by se mi taky líbilo, ukázat na recept a nechat muže uvařit 🙂 Jsem ráda, že si tě manžel tak předchází. Posílám pozdravy a díky za vyzkoušení.

  35. Vašek says:

    Zkusil jsem…
    Dokonce i moje děťátko, které „novinky“ zrovna nemusí a vyžilo by na pizze, mi vrátilo talíř tak „vyhoblovaný“, že by ani nemusel do myčky…
    Tedy příprava trochu zdlouhavá a průběžná ochutnávka moc slibná nebyla, ale konečný efekt… no sám jsem zíral… Skvělá… A napoprvé…

    1. Vašku, to je jen zdání, že je příprava zdlouhavá, po několika opakováních člověk získá úplně obrácený dojem. Každopádně moc děkuju za vyzkoušení a za důvěru a jsem ráda, že omáčka měla takový úspěch. Flo.

  36. Díky Flo! Konečně jsem si vyzkoušela Holandskou omáčku. Samozřejmě se mi na poprvé nepovedla, zdrcla se jak nic, ale na druhý pokus mé první omáčky vše klaplo. Musela jsem vychytat teplotu na varné desce atd. Tak nějak jsem tušila, že mi na poprvé nepovede, ale i přes to, jsem byla lehce zklamaná, takže jsem neváhala, vzala další 3 žloutky a jela jsem.. A jsem ráda, protože výsledek stál za to 😉 výborná záležitost, těším se na další variace ….

    1. Míšo, když si člověk uvědomí, kde se děje chyba, tak mnohem raději přistoupí k dalšímu pokusu a vytrvá. Jsem ráda, že jsi to nevzdala, holandská omáčka za to opravdu stojí.

  37. Děkuji za skvělý recept, dnes navečer jsem narazila v obchodě na chřest, takže takový momentální nápad, co udělat k večeři. Dělala jsem holandskou omáčku ručním mixérem na nejmenší otáčky a krásně mi zhoustla a vůbec se nepřipékala nebo nesrážela (ale s vodní lázní mám zkušenosti, dělám tak vaječný koňak i sněhové pečivo, tak to bude možná i tím). Shrnuto: povedla se na jedničku, manžel se olizoval za ušima, takže moc děkuji za báječný recept i návod!

    1. Radko, mám radost, díky za vyzkoušení a za pozitivní ohlasy. Doufám, že manžel nezapomíná chválit i při jiných příležitostech 🙂

  38. Laduška says:

    Ahoj Flo!
    Právě jsem se vrátila z nákupu a přivezla si nádherný český bílý chřest (zelený měli také, ale byl už dost „unavený“). A teď, hledaje na netu recept na holandskou omajdu, objevila jsem Tvoji stránku. Super, paráda, chválím! Konečně někdo nepíše jen strohé recepty, ale přidá i návod k nápravě a navíc i parádní obrazový materiál. Holandu jsem ještě nikdy nepřipravovala (a to mi vbrzku bude 60!), takže mám co dohánět. Před lety, kdy se u nás chřest ještě neprodával, jsme na něj s přáteli jezdili do Rakous nebo do Bavor; tu nenapodobitelnou chuť mám dodnes na jazyku! Přesně, jak píšeš – nejkrásnější a nejjemnější teplá omáčka. Tak mi drž palce, ať mi ta premiéra zítra vyjde! Díky!

    1. Laduško, nikdy není pozdě, ani na holandskou, ani na jiná kuchařská kouzla 🙂 Díky za odvahu a doufám, že to klaplo.

  39. Paráda! Skvelé recepty! Včera stará mama frflala, že už roky nejedla šparglu, tak keď som na ňu dnes v obchode natrafil, tak som neváhal, len potom nastal problém, čo s ňou? Viem, že prepustené maslo a opražená strúhanka by babču neuspokojila, tak som aj narazil na Tvoj blog. Holandská mi pripomenula moje boje s crème anglaise, tak som do toho išiel s obavami, ešte v mizerne vybavenej kuchyni, kde metličku nahradila vidlička a misu správnych rozmerov glazovaný kvetináč 😀 , ale podľa Tvojich rád to aj v týchto bojových podmienkach dopadlo na jedničku 🙂 Estragónová redukcia a čerstvý estragón pridali omáčke jedinečnú chuť, a aj keď s netradičnou prílohou – pečenými zemiakmi a pražskou, namiesto parmskej, šunkou to, štandardne „sed non satiata“, starká veľmi ocenila 🙂 Díky moc, var a PÍŠ o tom ďalej, ide Ti to neskutočne 😉

  40. Michal says:

    Zdravim. Musim priznat, ze tak podrobne popsany recept jsem jeste nevidel. Pokud jde o chrest, je v Makru cely rok a v Lidlu taky zacal i kdyz ted ho myslim nemaji. Kazdopadne cesky cesky je asi nejlepsi, byt pouze v cervnu, vetsinou stejne jak jahody. Preferuji zeleny, ale s holandskou omackou se urcite hodi vic bily, ktery je podstatne jemnejsi. Nodne podobna surovina, ktera by sla s omackou pouzit je cerny koren. Jedl jsem z neho v Rakousku salat a bylo to neco naprosto uzasneho.

  41. Dobrý den – koukla jsem na internet, abych si připomněla, jak se holandská omáčka dělá. Z vajec/žloutků šlehaných v páře dělám i krémy – ještě se mi nestalo, že by se srazila.
    Ale: nečetla jsem podrobně všechny komentáře, možná jsem přehlédla, ale tato omáčka je naprosto perfektní na spařenou brokolici. Stejně jako na chřest. Vřele všem doporučuji. Dnes budeme mít k obědu 🙂
    Srdečně zdravím všechny kuchařinky, ale i kuchaře. Já sestavuji kuchařskou „knihu“ pro mé vnuky. Jsou moc šikovní.
    Zuzana

  42. Zdeněk Starý says:

    Tak: Losos na přepuštěném másle, zelený chřest, holandská omáčka.
    http://www.imagehosting.cz/images/losossches.jpg

  43. Zdeněk Starý says:

    Teď jsem asi trefil správnou konzistenci!
    http://www.imagehosting.cz/images/chestshola.jpg

  44. Jooooooo! Povedla a byla naprosto famózní! Je mna a lehká ale byla ji plna pusa. Vynikající. Vždycky jsem se ji bála. Myslela jsem si jak je to tezke aby se nezdrcla. A ona se nezdrcla. Vynikající. Moc děkuji. A moc Prosím o rady jak na majonézu.

  45. Diky za perfektni navod! Varim hodne dlouho od utleho veku a rada, ale zatim jsem na holandskou omacku nenasla odvahu. Az se na me v obchode doslova usmal zeleny chrest, zacala jsem hledat rozumny navod, jak na ni.
    A protoze uz jsem nejaky ten patek navstevnici Vasi stranky (napr. recept na veprovou peceni je famozni a pritel o ni basnil jeste par dni potom), sla jsem rovnou sem.
    Ani jsem nehlasila, ze bude k chrestu holandska omacka, pro jistotu, ze by se nepovedla. Ale ona se povedla. A byla skvela! Sice me boli ruka a v jeden moment jsem volala do kuchyne pro pomoc partnera, protoze jsem nedokazala zkoordinovat slehani a otaceni chrestu grilovaneho v parmske sunce, ale stalo to za to!
    Takze jeste jednou diky za recept a taky za to, ze mi dodavate odvahu pustit se do spousty vybornych jidel 🙂

  46. To zní jako veliká delikatesa! To bych mohla o víkendu vyzkoušet!!

  47. Milá Florentýno, měla jsem tuhle vařit večeři pro asi 16 lidí a měla být něco extra. Volba byla pro mně jasná. Tvůj roastbeef, brambory a zelené fazolky jen tak pomuchlované na másle. Ale pořád jsem si říkala, aby to nebylo celkově suché, že by to chtělo nějakou omáčku. Holandskou omáčku. Ale přiznám se, netroufala jsem si a ani jsem ji nikdy nechutnala. Nicméně po prostudování tvého receptu mi to nedalo a s roastbeefem v troubě jsem to zkusila pokusně z jednoho žloutku. A hádej co, nesrazila se! Hotovou ji tedy trochu nejistě ochutnávám a vzápětí volám ty svoje dvě mlsalky ať jdou honem ochutnat. No co ti budu říkat, zmizela jen tak na lžičkách. Večeře byla úspěch a velká lahůdka. Děkuji ti moc za tvé recepty, díky kterým si na to troufnu. Jsi moje hvězda!

    1. Hezky pěkně! Ty jsi zase moje hvězda 🙂

  48. Dobry den, moc bych Vam chtela podekovat za vyborny recept vcetne “blbuvzdorneho” navodu 🙂 V minulosti jsem jiz holandskou omacku zkousela, ale bohuzel se lehce zdrcla, postup byl nejaky jiny a asi spatny 🙁 Ta podle Vaseho receptu je vynikajici – dnes jsem ji podavala k lososu se zapecenym stouchanym bramburkem a byla to opravdu delikatesa! Manzel si take moc pochutnal a ja jeste zbytky omacky potom vylizovala z hrnce 😛 Priste pridam i chrest 😉
    Jeste jednou diky a preji Vam hezke Velikonoce!

    1. Petro, vylízané hrnce jsou vždycky největší pochvala 🙂 Díky za důvěru v recept a hezké jaro přeju, Flo.

  49. Věra says:

    Dobrý den Florentýno,
    tímto, bych Vám chtěla poděkovat za skvělý návod, jak připravit holandskou omáčku.
    Nejenže jsem dnes poprvé vařila k obědu chřest, ale právě k tomu zmíněnou omáčku. Skvělé, skvělé. Děkuji s přáním příjemných a krásných dnů. Věra

    1. Díky, Věro, mám velkou radost. Flo.

  50. Michal Hruška says:

    Bohužel, to, co popisujete není holandská omáčka, ale jakýsi mix mezi holandskou a omáčkou bearnaise. V holandské omáčce jsou jenom žloutky, přepuštěné máslo, citronová šťáva, trochu bílého vína a sůl a pepř. Nic víc a nic méně.

    1. Díky za doplnění, Michale. Flo.

  51. Mno tak celou dobu to vypadalo nadejne a az uz jsem myslel ze to je hotove tak se to cele srazilo :(, nevim co jsem delal zle.

    1. Honzo, na konci článku uvádím dva případy, kdy se omáčka srazí. Ten první je oddělení tuku od žloutků, způsobený rychlým přidáváním másla, ten se dá zachránit, píšu o tom, jak. Druhý je sražení teplem a ten už se zachránit nedá. Takže pokud to celou dobu vypadalo dobře a srazila se omáčka až nakonec, vypadá to, že se zahřála moc.

  52. Martina says:

    Dobrý den,
    znám holandskou omáčku jen v instantní podobě a používám ji do zapékaných těstovin se sýrem a brokolicí. Je tento váš recept vhodný k dalšímu zpracování v zapékací míse?

    1. Martino, tale holandská se při zapékání srazí. Je lepší udělat zapékací omáčku na bázi bešamelu, píšu o tom tady: Zapékání.

  53. perfektně rozepsaný návod a geniální omáčka je na světě. Diky Flo za všechny recepty. Opět jsme si neskutečně pochutnali

  54. Petra says:

    Ahoj Flo.
    Holandskou omáčku dělám už dlouho, ale dnes byla asi příznivá konstelace. Dnes se povedla nejlépe. Vždy ji dělám podle tvého postupu – jen ho prolítnu, ale opakování matka moudrosti.
    Děkuji moc za rady. Petra

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close