Ryba, která plave v těstíčku (čili fish and chips)

Fish and chips, neboli ryba v těstíčku a bramborové hranolky, vůbec nepatří mezi česká jídla, ale to neznamená, že si ho nemůžeme užít v tuzemských kuchyních. Surovinová vybavenost by tu byla.

Kouzlo jídla spočívá v nadmíru křupavém, nadýchaném těstíčku, které obvykle skrývá nějaký bílý kus rybího masa. Křupavý obal je tak okouzlující, že mnoho strávníků na chvíli dokáže přivřít oči (doslova) a zapomenout, že ryba není jejich prvořadá volba. Všechno to podtrhuje tepelná úprava smažením, která, jak známo, je ta nejoblíbenější úprava ze všech. Ani kapitán Iglo se svými rybími prsty nemá takovou moc.

Fish and chips = ryba a hranolky (a hrášek)

Asi je na první pohled jasné, že obě složky jídla se smaží. Jak hranolky, tak ryba. A já nemám smažení úplně v lásce, natož když bych měla tímto způsobem připravit každou část talíře. V tomhle případě ovšem dělám výjimku: jednak to chutná skvěle a taky se hranolky dají usmažit ve stejném hrnci a ve stejném oleji, jako ryba. Pěkně za sebou a postupně.

Fígl je v tom, že potřebujete takový recept na hranolky, který vám zajistí křupavost i čtvrt hodiny po dosmažení, stačí je jen udržet teplé třeba v troubě vyhřáté na 80 stupňů. A takový recept už tu mám, podívejte: domácí hranolky.

Budu se tedy věnovat už jen rybě a aby to celé nebylo smažené, navrhuju, abyste si na talíř kromě hranolek dali taky trochu zeleného hrášku. Vezměte mražený, vezměte dvě lžíce másla, dvě lžíce vody, špetku soli a vše dohromady zahřejte pod pokličkou, až hrášek rozmrzne a prohřeje se. Je to jen pár minut. Žádnou jinou péči hrášek nepotřebuje.

Těstíčko na rybu v těstíčku

Na téma nejlepšího těstíčka určeného na obalování rybího masa by se dala napsat celá odborná práce. Spousta kuchařů přísahá na to své, jedinečné, nejlepší, křupavé, nadýchané, prostě boží. Hlavní a společný jmenovatel všech jejich triků a fíglů ale spočívá v tom, že je těstíčko něčím nakypřené.

Obyčejné, základní těstíčko na obalování by obnášelo jen mouku, sůl a studenou vodu. V případě fish and chips to ale chce ještě něco, co vytvoří v těstíčku bublinky, možná i puchýře.

Mám tu pro vás hned čtyři možnosti, jak toho docílit. Jen se prosím nechytejte za hlavu, není potřeba se řídit všemi naráz.

Kypřicí prášek

Prášek do pečiva se rozkládá teplem a tvoří v těstě bublinky. Jeho použití opravdu nekončí u litých těst, klidně ho můžete propašovat i do těstíčka na smažení. Dokonce můžete být velkorysí – na čtvrt kila mouky těstíčko snese i tři lžičky prášku.

Jiná, podobná varianta takového těstíčka bere místo kypřicího prášku jedlou sodu. Aby to zafungovalo, přidává se do těstíčka ještě něco kyselého, třeba trocha octa. Kyselina + zásada = šumění, pěnění, bubliny. Použít se tohle těstíčko musí bez odkladu.

Nápoj s bublinkami

Možná víte, že v Británii se do těstíčka na fish and chips tradičně přidává pivo. Pivo obsahuje bublinky a obsahuje i chuť, která si vcelku dobře notuje s rybou.

České pivo je výraznější, takže se v tomhle případě držím trochu zkrátka. Raději beru perlivou vodu. Ze všech vod nejperlivější a nejbublinkovatější je Dobrá voda, vyzkoušeno za vás. Samotná se moc pít nedá, jak je řízná, ale do těstíčka funguje skvěle.

Tuk v mouce

Na první pohled je to úplně nelogické doporučení. Proč přidávat tuk do těstíčka, když se ryba bude koupat v horké olejové lázni?

suroviny na těstíčko

Když do mouky zamícháte maličko rozpuštěného másla, nevznikne těsto, ale drobenka. Tedy za předpokladu, že to s tukem nepřeženete.

příprava těstíčka na smažení

A taková drobenka je prima věc, protože i po přilití vody zůstanou v těstíčku hrudky másla.

těstíčko na smažení hrudky

Tyhle hrudky se nalepí na povrch rybího masa a při smažení se rozpustí a vypaří. Což má za následek vzuchové kapsy v usmaženém obalu. Jak prosté, milý Watsone.

obalování v těstíčku

Studené do horkého

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli fintu, doporučuju dělat těstíčko co nejstudenější a neotálet s jeho použitím. Čím studenější těstíčko, tím větší teplotní šok v horkém oleji dostane a tím křupavější a nadýchanější a dokonalejší bude výsledek.

Když to vezmete do extrému, klidně můžete mouku předem vychladit čtvrt hodiny v mrazáku, ale rozhodně aspoň používejte co nejstudenější tekutinu, tedy vodu nebo pivo.

Průběh smažení

Olej by měl mít při smažení teplotu kolem 170-180 stupňů. Víc už je moc, těstíčko se bude příliš rychle přepalovat, a při nižší teplotě zase hrozí, že dostanete gumové nasáklé cosi. Pokud nemáte fritézu nebo teploměr, nesmutněte, a nechte rybu smažit vcelku zprudka, aby v tuku bylo dost šumění a bublin.

Doba pobytu ryby v oleji je kolem 3-5 minut, přičemž zpočátku potřebuje trochu hlídat a odlepovat ode dna. Hotová, prosmažená ryba vyplave na hladinu, máte-li v hrnci dost vysokou vrstu oleje.

smažení - fish and chips

Výběr ryby

Ono to s rybami v obchodech není až tak slavné, takže se řídím heslem, že když nějakou normální potkám, rovnou ji koupím.

Většinou kupuju mraženou tresku, ta se na fish and chips hodí nejvíc, neboť bílomasé ryby tomuto jídlu všude ve světě dominují. Kromě všech možných druhů tresek se taky hodí platýsové a rejnoci, ale to už je spíš taková vyšší nákupní.

Tresku nekupuju v podobě lisovaných kostek filé, ale jako celé filety, obvykle jsou je ve 400g balení 3 kousky. Pokud má treska napsáno na obalu, že byla zamražena na moři, tak je moje. Umí to třeba Nowaco nebo BonFood.

příprava ryby treska

S rybou nedělám před vařením žádné velké cavyky, dokud je ve stavu hlubokého zamražení, vyjmu ji z obalu, opláchnu pod vlažnou vodou, zbavím ji tím zbytků ledu na povrchu a nechám asi půl hodiny při pokojové teplotě trochu povolit. Jakmile přestane mít tvrdost stavebního materiálu, nakrájím ji na kousky velké asi 5 cm, načež v polozmraženém stavu rovnou použiju. Aspoň se mi nezahřeje těstíčko, které má být studené.

Nechte si chutnat a ať vám to s rybami klape.

PS. Na základě správných připomínek, že těstíčko někdy nechce na rybě držet, doplňuju tři jednoduché triky, jak tomu zabránit:

  1. Důkladně osušit syrové rybí maso papírovou nebo látkovou utěrkou, možná je moc mokré a těstíčko po něm sklouzne.
  2. Zahustit těstíčko moukou, je dost možné, že má vůči hladkému povrchu ryby příliš tekutou konzistenci.
  3. Pokud ani jedna z uvedených možností nepomůže, zkuste nejdřív obalit syrovou rybu v mouce, oklepejte, a teprve potom vkládejte do těstíčka.

Po vložení do oleje, má-li vhodnou teplotu ke smažení, už by neměl nastat žádný problém. Samozřejmě za předpokladu, že máte oleje na smažení dost a že v něm ryba může plavat. Jen tak trochu oleje nacákat na dno nestačí, těstíčko takové zacházení neunese.
 
 
fish and chips recept
 
 

Fish and chips (ryba v těstíčku)

Množství: 4 porce

Až se do fish and chips vaši milovaní zakousnou, věřím, že budou komentovat cokoli, jen ne rybí maso, které se skrývá uvnitř. Budete potřebovat kousky bílé, jemné, netučné ryby, nehodí se slisované kostky filé, tučný losos ani makrela.

Suroviny

    Na rybu:
  • 4 porce bílé ryby, mražené nebo chlazené (podle chuti strávníků to je 400-600 g ryby)
  • 100 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 175 ml perlivé vody
  • olej na smažení (zhruba 700 ml, použijte slunečnicový nebo řepkový)
  • Na ochucenou majonézu:
  • 4 lžíce majonézy
  • pár kapek citronové šťávy
  • 2 strouhnutí kůry z citronu

Postup

  1. Pokud máte rybu mraženou, vyjměte ji z obalu, opláchněte a nechte 30 minut povolit při pokojové teplotě.
  2. Připravte si ochucenou majonézu: rozmíchejte ji s citronovou šťávou podle chuti a s citronovou kůrou pro vůni. Rybí filety nakrájejte na kousky široké asi 5 cm a jemně osolte z obou stran.
  3. Odměřte do mísy mouku, velkou špetku soli (nebo raději dvě) a vlijte rozpuštěné máslo. Míchejte metličkou, až se v mouce vytvoří hrudky. Odměřte si perlivou vodu, ale zatím ji do mouky nevlévejte.
  4. V kastrolu rozehřejte dost oleje na smažení, ve kterém budou moci kousky ryby plavat, tedy zhruba 3 výškové centimetry.
  5. Vlijte perlivou vodu do těstíčka a promíchejte, jen co by se spojila s moukou. V tomto těstíčku obalujte kousky ryby a hned je vkládejte do oleje.
  6. Smažte ani zvolna, ani zprudka, ryba musí v oleji viditelně bublat, nikoli však přespříliš prskat. Hotové jsou, když ze všech stran letmo zezlátnou, nečekejte ale na žádný výrazný odstín. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce.
  7. Podávejte s citronovou majonézou a domácími bramborovými hranolky.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Milá Flo, ryby a já, to byl odjakživa problém. Doma jsme na tom byli podobně, ryba se na stůl dostávala velmi sporadicky, a pro mě osobně byla štědrovečerní tabule noční můra. Kapra nemám v lásce dodnes, bramborový salát už jsem občas na milost vzala. Na tradiční fish and chips jsem si troufla s obavami před pár lety ve Skotsku v jednom malém přístavu, a nečekaně mi to i chutnalo :-). Takže Tvůj recept má naději na vyzkoušení, klidně bych si to zopakovala (a ryby na stůl zase jednou propašovala). Díky! M

    1. Marcela flair says:

      Tak Flo, dnes jsem recept vyzkoušela a SUPER! Díky moc! M

  2. Flo moc a MOC děkuji za bezva tip na sobotu a jsi prostě jednička…Ani nevíš jak dlouho jsem pro děti tento recept poptávala… Každý čtvrtek se nemohu dočkat čím opět potěšíš…

  3. Dobrý den, moc díky za recept, už to vidím, jak se všem budou dělat boule za ušima

  4. Zdravím Flori, já můžu ryby pořád. Sice je nemáme každý týden, ale někdy i 2x do měsíce. Dnes ráno jsem vyndala z mrazáku malého kapříka, asi do těstíčka není ideální, ale mě to nevadí. Většinou (když nejde o řízky) ho smažím v mouce s kájenským pepřem. Dnes tedy zkusím těstíčko a samozřejmě hranolky, ty jinak moc nedělám.
    Ještě by mě zajímalo, když si dám v restauraci candáta s česnekem, jak ten česnek na něj dostanou. Zároveň s rybou by se spálil, a když ho udělají bokem na másle, tak se zas neprolne s rybou.

  5. Ahoj Flo,
    dík za inspiraci na víkendové vaření. Přítel si dával fish and chips vždycky, když se plavil na trajektu z Polska dál na sever a hodně mu chutnaly. Už se těším, jak bude překvapený, cože to má na talíři 🙂 ten detailní návod je super.

  6. Flo, díky za další skvělý tip.

  7. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Po lázeňské pauze se můžu znovu zapojít do domacího vaření.Ryby to je zvláštní pochoutka a proto mi tento recept příjde vhod.Samozdřejmě, že ryby milují a proto se vrhnu na recept od Flo. Dík.

  8. Simča S. says:

    Milá Flo
    asi jsem vyjímka (a se mnou celá naše rodina, protože co si budeme namlouvat – chuťové preference hospodyně hodně ovlivní skladbu rodinného jídelníčku), ale já dělám ryby určitě jednou týdně. Miluji cokoli, co pocház z vody (i když kapra asi ze všeho nejméně…).
    Letos v srpnu jsem byla v lázních a to byl teprve rybí ráj pro mne. Ryby byly na jídelníčku denně, někdy dokonce i k obědu i k večeři. A já si je užívla. Od tresky, přes žraloka, modrohlava, pstruha a sumce až po tilápie a candáta, tuňáka a v neposlední řadě lososa. Byl to pro mne ráj…
    A pokud máš někdy problém, kde koupit dobré čerstvé ryby, doporučuji obchod ocean48. Pocházím z Brna a nedám na ně dopustit, vždycky se tam zásobím.

    1. Simčo, prosím, ve kterých lázních jsi to byla? To musel být ráj na zemi.

  9. Já ryby moc nemusím,sice miluju kapra a salát na Vánoce,ale to je asi i atmosférou.Synové jsou rybáři a kupodivu oba ryby milují a dělají často.Tak jsem ráda aspoň za ně.

  10. Ahoj Flo a všichni….já ryby miluju a určitě si uvařím recept podle tebe to bude dobrota!!!!!

  11. Já s tím receptem určitě potěším své známé, kteří ryby mohou kdykoliv a v jakémkoli množství.????

  12. Děd Jan says:

    Vřelé díky za opět výborný recept.
    Pro mne hlavně vzpomínka na návštěvu Albionu a
    neskutečně dobré pošušňání zabalené v papíru.
    Jen kdyby to nebylo tak dávno.
    Děkuji Děd Jan

  13. Florentýnko,
    ryby máme moc rádi, nejen na vánoce:). Díky za skvělý tip

  14. Milá Florentýno, dobrý tip!
    Před chvílí jsem dojedl štiku, ale bylo to zoufalství, což se u oběda v kolbence dalo koneckonců čekat. Nicméně rybu tohoto týdne mám odškrtnutou. O víkendu bude svíčková s králíkem, včera jsem ji vyfikl a už se musí jen rozležet (jojo, nejen guláš!).
    Představa smažené ryby a hranolek mě vždycky děsila, o anglické tradiční kuchyni si myslím svoje, ale zdá se, žes mě překecala a docela se i těším. Rozšiřuješ obzory, a to je moc prima! Takže díky Codo

  15. Milá Flo, jako vždy báječné rady. Ryby máme moc rádi, půjdu na ně trochu jinak … Díky.

  16. Díky za recept. O víkendu uvařím a uvidím, co to se strávníky udělá. Ryby moc nejedí, ale já je miluju. I obyčejného kapra nakrájené na tenké podkůvky obalené v sypké hmotě(1 díl pálivé papriky, 2 díly sladké papriky, 3 díly mouky a sůl plus nějaká bylinka) Po obalení smažím ve vyšší vrstvě oleje. Jako chuťovka to nemá chybu, i když uznávám, že to velká gastronomie není. Ale někdy je v jednoduchosti krása.

  17. Milá FLO,tento receptík vypadá moc dobře, za týden jedu k dceři ,tak to tam určo uvařím a těším se,že překvapím.Dík za bezva tip.

  18. Těstíčko moc nepoužívám, „něco“ mi na něm nesedí. Možná je to právě to nakypření a rozdíl mezi studeným obaleným masem a rozehřátým tukem, co je třeba. Až zas přijede pojízdná masna, vyzkouším. Tady v obchodě dostanu jen ty lisované kostky.
    Dnes na mne čeká tilapie v trojobalu a k ní spíš dušená než vařená směs brambor, mrkve, cibule a jablka – už se mi sbíhají sliny.

  19. Vlasta Krestová says:

    Zdravím všechny, ryby máme rádi a tak jsem přivítala tento recept, určitě bude vyzkoušený v co nejbližší době. Ryby převážně připravuji na másle s trochou papriky a kmínu, s bylinkami nebo smažím v trojobalu. Přílohou jsou většinou brambory v různé úpravě a na vánoce nesmí chybět bramborový salát. Už se těším.☺

  20. Milá Florentýnko, tak tohle je bezva recept. Ryby miluju a klidně si je dám několikrát týdně v jakékoliv úpravě. A těstíčko bude moje premiéra. A těším se. Máš ten návod tak vypiplaný, že se mi sbíhají sliny i při čtení. Zítřejší večeře je jasná 🙂 Díky moc

  21. Jarmila Vodičková says:

    Ahoj Flo,díky za tip.
    Vypadá to skvostně,víkend je jasný co bude.
    Hezké sluníčkové dny všem.Jarmila

  22. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, tento recept co nejdříve vyzkouším, mám ráda jednoduchá a rychlá jídla. Závidím všem, co ryby milují, u mě je tomu naopak, ale sním je. Vždy dělávám těstíčko s vejcem, vyzkouším jinou verzi, už se těším!

  23. Ahoj Flo,ryby máme rádi a občas je dělávám.Jen mi chyběl nějaký dobrý receptík na těstíčko,aby bylo nadýchané a zároveň křupavé.Takže díky za recept,už se těším,až ho vyzkouším.

  24. Ahoj Flor. Místo hladké mouky vyzkoušej rýžovou mouku…skvělé

  25. Dobrý den všem. Občas si ryby k obědu dáme. Na Vánoce máme smažené kapry se salátem. Protože babička chtěla vždy veliké a típ padem starší kapry, moc jsem je nemusela, musely se jíst s kůží. Až jsem začala kůži stahovat, pochutnala jsem si. Letos jsme od známé dostali dva mladé kapry. Zkusila jsem udělat podkůvky obalené v drceném kmínu, protože by ho muselo být moc, obaluji je, samozřejmě po osolení masa, i s kůží v Mahá koření a je to osmažené na másle pochoutka. Na tento recept se těším, určitě si pochutnáme. Díky Flo.

  26. je to pořad dokola jeden recept lepší druhého docela nuda a ryba vytečná děkujeme z Brna

  27. Dobrý den Flo,kápla jsi mi do noty, zrovna dneska jsem přemýšlela na co pozvu dceru s vnučkami na oběd, sice to nebude podle tvého receptu úplně přesně – losovitý pstruh na grilu, ale ty hranolky s hráškem tam budou, příště to bude ta treska.
    Hezké dny a těším se na příští čtvrtek.Nina

  28. vladimíra says:

    Milá Florentýnko,
    moc zdravím a děkuji moooc za rybí recept, jen mám prosím dotaz, kde kupuješ kvalitní tresku, vím, zmiňovala jsi výrobce Nowaco, ale všude samé filé filé a zase pro změnu filé 🙂 Moc děkuji za Tvůj typ!!!
    Měj hezké dny
    V.

    1. Vladi, tuhle jsem potkala ve večerce u nás na rohu.

  29. Ahoj Flo!
    Musím ťa pochváliť, vždy keď nejaké moje obľúbené jedlo vzdám, pretože pri jeho príprave, napriek tomu, že postupujem podľa receptov z najlepších možných zdrojov, niečo nefunguje ako má, tak ty prídeš vo štvrtok s článkom, kde vyzradíš fintu na ono kritické miesto,a ja varím veselo ďalej! Asi to dá dosť práce, zakaždým odhaliť tú pascu, ale Tebe to ide výborne, začo ti patrí veľká vďaka všetkých našich domácich stravníkov! Mimochodom, zas vyklízím mrazák, a čaká ma tam pytel tresky z Bonfoodu, ktorej sa už dlhšie neviem elegantne zbaviť, takže fish&chips je výborný nápad. Mimochodom, keď sme skúšali v lete britský originál pri mori, tak si to polievali sladovým octom Sarson’ s, čo odvtedy robíme doma tiež, odporúčam vyskúšať :)))

  30. Ahoj Flo,
    díky za připomenutí a propagaci rybích pokrmů.

    Ryby máme v rodině velmi rádi a jako hlavní jídlo je máme minimálně jednou týdně. Kromě toho sníme během týdne nějakou tu rybí konzervu (např. makrely v oleji), zaleninový salát s tuňákem, matjesy, filety v remuládě, klasický rybí salát nebo třeba uzenáče.

    Už jsme zcela upustili od používání mražených ryb a výrobků z nich, jsou před zmražením napumpovány vodou a když je položíš na pánev pustí tolik vody, že místo smažené ryby máš rybí polévku. Kupujeme ryby čerstvé nebo ryby chlazené, většina druhů už se pěstuje uměle v sádkách jako ve velkochovech. Rozdíl (i chuťový) oproti mraženým produktům je nebetyčný. Jsou sice trochu dražší, ale vyplatí se.

    Pokud však (a ty to, Flo, v textu také zmiňuješ) byly ryby uloveny na moři, tam zpracovány a zamraženy, jsou použitelné a dobré jako ty čerstvé a chlazené. Takto zpracované a pak rozmražené ryby prodávají i některé obchodní řetězce, např. Lidl nebo Kaufland.

    Nejčastěji děláme ryby v té nejjednodušší úpravě, a to smažené na másle nebo pečené (s bylinkami a citronem). Obalované a smažené jsou také velice dobré, těstíčko je však opravdu lepší než „klasický český trojobal“. To s Tebou plně souhlasím.

    Tebou uvedený recept na těstíčko trochu připomíná asijské těstíčko zvané tempura. Do tempury se však část mouky nahrazuje škrobem. Také do tempury se přidává perlivá voda, ta však musí být maximálně studená, nejlépe z lednice. Takto připravené těstíčko je po usmažení perfektně křupavé a přitom chuťově jemné.

    Milá Flo, držím Ti palce při Tvé velice záslužné osvětové práci.

    Tonda

    1. Tondo, díky za parádní doplnění. Flo.

  31. Ahoj všichni a Florentýnce díky za recept. Fish and schips jsem jedla v Londýně v jedné příjemné hospůdce a bylo to vynikající. Podávali to samozřejmě s hranolkama a ještě s hráškovým pyré. Moc dobré, často na to vzpomínáme a tak se těším, až vyzkouším recept od Florentýnky.
    A ještě jedna zkušenost s rybou: na výlovu rybníka na Písečné v Hodoníně prodávali pečeného kapra na zelenině, když jste si vystáli dlouhou frontu a dali si svůj kousek venku jen tak s chlebem, když do toho krásně svitilo sluníčko, hmmm:-). Bohužel tuto oblíbenou akci z neznámých důvodů zrušili.
    Recept jsem si odvodila takto: kousky kapra osolíte, trochu opepříte a poskládáte do pekáčku. Na panvičce na oleji opečete cibulku, až zezlátne, přidáte jemně nastrouhanou mrkev a petržel, krátce opečete. Směsí zeleniny pokladete na kousky kapra a dáte upéct do trouby. Mňamy:-)

  32. Marie Džujíková says:

    Ahoj Flo,dík za recept.Ryby mám ráda,ale přiznám se ,často je nedělám.Zítra se chystám u nás na výlov rybníka,tak určite zkusím Tvůj recept.Maruš

  33. Helena says:

    Zrovna včera jsme si dělali tresku v papilotě s fenyklem a pomerančem, takže fish and chips až za pár dnů ???? u nás ryby máme rádi, ale jen bez rybiny (losos, treska, pstruh, tuňák). Osvědčilo se mi nechat rybu (i tresku) úplně rozmrznout – pomalu v ledničce, aby se z masa dostala veškerá tekutina. Jedině tak se zbavím lehké rybinové pachuti.

    Díky za inspiraci!

  34. Hezký den, moc děkuji za recept, můj syn tohle jídlo zbožňuje 🙂

  35. Recept jako na zavolanou, super typ na sobotu! Děkuji a přeji krásný víkend a ať tě nic a nikdo nezlobí :-).

  36. Asi jsem něco zkazila,těstíčko na rybě nedrželo.Ale chybami se člověk učí :-).Příště se snad zadaří.

    1. Jani, i tak moc děkuju za vyzkoušení. A přidávám na konec článku rady, jak těstíčko spolehlivěji na rybu dostat.

  37. Libuše Surmová says:

    Ahoj, Flo..
    Dík za recept. Ryby moc často nevařím, ale toto určitě vyzkouším. Těstíčko vypadá skvěle. Liba

  38. Ahoj Florentýnko,takto těstíčko nepřipravuji,konečně budu vědět jak na ty hrudky kuchaři dojdou. Doposud mi to bylo utajeno. Ryby miluji, proto si recept uložím a co nejdříve vyzkouším. A určitě to bude dřív než na Vánoce. Zdraví Alča

  39. Milá Florentýno,

    tvůj recept mě zaujal, a tak jsem ho hned vyzkoušela. Nevím, co jsem udělala špatně, ale těstíčko mi na rybě nedrželo a po vložení do horkého oleje se úplně odlepilo. ☹️ Nevíš, v čem mohl být problém?

    1. Laďko, to je mi líto, že recept nesplnil očekávání a těstíčko zlobilo, přidávám na konec článku rady, jak pomoci těstíčku líp přilnout na rybu.

  40. Daniela says:

    Ahoj všem, dnes jsem se rozhodla udělat tresku na tento způsob. Podotýkám, že jsem všechny suroviny dala přesně, jak je napsáno v receptu. Udělala těstíčko a snažila se v něm obalit kousky ryby. Těstíčko na rybě vůbec nedrželo a jakmile jsem rybu dala do oleje, tak to málo co na rybce zůstalo se posunulo a plavalo v něm. Hrůza, nikdy více! Nakonec jsem uplácela z toho co bylo na pánvi placičky. Jestli se tenhle recept krom Flo někomu povedl, tak smekám!

    1. Danielo, mrzí mě trvé trampoty, na základě tvého ohlasu i jiných přidávám do článku tip, jak zajistit, aby těstíčko při obalení na rybě zůstalo.

  41. Zdenka Kauerova says:

    Ahoj Flo, ryby miluji, tak az dnes jsem vyzkousela Tvuj recept. Pouzila jsem kostky z tresky a vse se povedlo. Pustila jsem si k tomu pisnicky v anglictine a mela jsem pocit, ze obedvam nekde v Londyne.Byla to zmena, ktera chutnala. Diky Zdena

  42. Nikdy jsem ryby moc nejedla. Začala jsem až na Maltě, kde jsem 8 let žila. Teď žijeme v Anglii, takže Fish and Chips znám tady z každého rohu. Doma je neděláme, ale tenhle recept mě inspiroval a určitě vyzkouším.
    Trochu mě zarazila věta, že české pivo je výraznější.
    To mi přijde jako dost odvážné tvrzení, protože hodně záleží co se s čím srovnává. Do některých těstíček se v Anglii přidává klidně Guiness nebo některé druhy piv Ale a ty jsou rozhodně chuťově výraznější než české ležáky (netvrdím, že lepší:) Moc díky za recept

    1. Julie, díky za pivní postřehy ❤️

  43. týna says:

    A kdyby ten hrášk chtěl někdo hodně po anglicku, tak po tom podušení zakápne trochou smetany (v recepisu co mám je 60 ml na 300g hrášku) a buď jen poňuhňá mačkadlem na brambory, nebo pokud chce špinit mixér, tak mixne a to je teprv lahoda 😉 dá se přidat snítečka máty. 😉

    1. Nádhera, díky, vyzkouším!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close