Fazolový salát na odnesení s sebou

Vsadím se, že aspoň jeden fazolový salát znáte. A děláte. A s chutí si ho dáte.

Tenhle fazolový salát si klidně přidejte do své sbírky k ostatním. A poznamenejte si k němu následující čtyři poznámky.

  1. Že si ho můžete zabalit s sebou, až půjdete někam na návštěvu na grilovačku a bude se od vás očekávat, že donesete salát. Bez obtíží přežije cestu, nepotřebuje na převoz lednici a dobře doprovodí letní masité chutě.
  2. Že si ho můžete zabalit s sebou, až půjdete k někomu domů na letní oslavu nebo na zahradní párty a bude se od vás očekávat mísa něčeho lákavého, lehkého a povzbudivého na bufetový stůl. Ideálně, aby to zároveň splňovalo podmínku, že bez prázdné mísy a alespoň tří žádostí o recept se domů vracet nebudete.
  3. Že si ho můžete zabalit s sebou do krabičky na oběd, na večeři nebo na svačinu, protože mu ani trochu nevadí protřesení v tašce nebo odležení na stole. Počká na vás, i když se schůzka nebo práce protáhne. Jediné mínus lze spatřovat v přítomnosti syrového česneku v zálivce, ale na to má dnešní pokroková doba účinné protijedy.
  4. Že si ho můžete zabalit s sebou na piknik v parku nebo v přírodě. Všechny myslitelné důvody už padly výše.

Kdysi jsem tenhle salát zahlídla v kuchařce londýnských bister LEON a už se mnou zůstal.

fazolový salát na léto

Fazolový salát, kterému odležení bez lednice značně prospěje

Tenhle fazolový salát vás naučí dvě bezvadné salátové finty.

Rajčata vytvoří salátovou zálivku

Když se rajčata nakrájí, osolí a smíchají s něčím kyselým, po pár minutách pustí svou vlastní šťávu, která pro ostatní suroviny přítomné v témže salátu vytvoří naprosto jedinečnou salátovou zálivku.

Zálivku výraznou, svěží, letní, známou a přitom neopakovatelnou. Bude vám připadat povědomá a přesto si budete říkat, že jste něco takového ještě asi nejedli.

Tento fazolový salát přesně na takové zázračné rajčatové zálivce staví.

Cibule, která ztratila svou palčivost

Druhým významným prvkem fazolového salátu je čerstvá cibule. Použila jsem cibuli červenou, ale půjde to i s jinými druhy cibule, včetně té letošní, mladé, baculaté, sněhově bílé, okrášlené svěží zelenou natí.

Syrová cibule by v salátu byla příliš výrazná, příliš ostrá, příliš palčivá. Nejen v bramborovém salátu se sluší její chuť mírnit, aniž by utrpěla její čerstvost nebo křupavost.

Základní finty na zmírnění a usměrnění cibulové chuti znám tři a zde jsem použila až tu poslední:

  • spaření nakrájené cibule horkou vodou na cedníku
  • rychlé naložení nakrájené cibule do horkého láku z octa, vody a cukru
  • pětiminutové rozležení nakrájené cibule v osolené citronové šťávě

Schválně si to někdy zkuste, i kdyby to mělo být pro jiné účely než do fazolového salátu. Rozkrájejte cibuli nahrubo, zakápněte ji citronem, osolte, promíchejte, ochutnejte, a po pěti minutách přijďte ochutnat znovu. Cibule bude klidná, mírná, pálivá jen symbolicky, křehká a zároveň trochu poddajnější.

Začínám tušit, že už chcete fazolový salát zkusit, tak končím s vysvětlováním a přikládám recept.

Hodí se především jako doprovod ke grilovanému nebo opékanému masu, které nemá vlastní omáčku, ale pokud si salát chcete vychutnat jen tak, bude to lepší s kouskem čerstvého bílého pečiva.

fazolový salát recept

 

Fazolový salát

Celkový čas: 20 minutes

Množství: 4 doprovodné porce

Suroviny

  • 1 červená cibule
  • 1 citron s chemicky neošetřenou kůrou
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g vařených bílých větších fazolí (pokud použijete konzervované, na plechovkách je vždy uvedena hmotnost pevného podílu, tedy to, co zbude po slití nálevu)
  • 300 g čerstvých rajčat (menší jsou chuťově výraznější a tedy lepší)
  • 5 snítek hladkolisté petrželky
  • 30 ml olivového oleje
  • necelá lžička soli (upřesnění v postupu)

Postup

  1. Citron důkladně opláchněte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle do malé misky.
  2. Šťávu z citronu vymáčkněte do jiné misky. Cibuli oloupejte, rozčtvrťte a nakrájejte najemno. Přisypte k citronové šťávě, posypte velkou špetkou soli, promíchejte a nechte 5 minut odpočinou.
  3. Zatím oberte listy petrželky ze stonků a nasekejte je najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Petrželku s česnekem přidejte do misky s citronovou kůrou a promíchejte.
  4. Pokud používáte konzervované fazole, slijte je a na cedníku propláchněte. Rajčata omyjte a rozkrájejte na kousky velikosti sousta. Vezměte další mísu, tentokrát větší, nasypte do ní fazole, rajčata, osolte 1-2 velkými špetkami soli (jak máte rádi), zalijte olivovým olejem, přidejte obsah misky, ve které se marinovala cibule, a důkladně promíchejte. Opět nechte aspoň 5 minut odpočinout, ale lépe 10.
  5. Až se k rodícímu se fazolovému salátu vrátíte, nejprve ho promíchejte a ochutnejte, zda je dost slaný. Pokud ne, neváhejte ho hned přisolit – raději nyní než později na stole. Dále k němu vmíchejte dvě třetiny petrželkovo-čenekovo-citronové suché směsi a znovu nechte 5 minut odpočinout a rozvinout chuti.
  6. Naposledy salát dosolte, pokud je to opět potřeba. Sůl se postupně vstřebává, takže je možné, že vám už zase bude připadat nedosolený.
  7. Těsně před podáváním ho posypte zbytkem petrželkové směsi.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Iveta L. says:

    To vypadá opravdu báječně, určitě vyzkouším. Iveta

  2. Monika says:

    Tak to bude dobrota, vyzkouším.

  3. Alice Magdalena says:

    V jednoduchosti je krása, určitě zkusím, fazole máme doma moc rádi.

  4. Stáňa says:

    Milá Flo, fazolím moc nefandím, ale tohle se čte a vypadá tak lákavě, že určitě vyzkouším ? pěkný začátek léta. Stáňa☀??

  5. kupka says:

    Tak to se mi líbí. Mám vše, vyzkouším. Skvělá svačina, večeře…
    A Florentýnko, moc díky za tvé recepty. Dnes máme k obědu slepici na paprice – NA ČERSTVÉ PAPRICE dle tebe. Papriky jsem vloni dle tvého receptu opekla a připravila pyré. Udělala jsem hodně, dala do mrazáku a jak přišlo vhod. Dnes to doma opravdu voní..

  6. Určitě vyzkouším

  7. A já si zrovna dnes do práce udělala salát:-).
    Můj salát ze skleníku + moje jahody ze skleníku + citron (ten teda nebyl můj).
    No co víc chtít…

  8. Štěpánka says:

    My zahradníci naopak Medarda vyhlížíme, protože nám ušetří ruce vytahané až ke kolenům a bolavá záda od tahání konví a zalévání. Sice máme jedniho Medarda v přízni, ale je mu teprve 11, tak počasím zatím nevládne. Tak beru za vděk fazolemi. Hezký den všem, ať už vyhlížíte jakékoliv počasí!

  9. Vypadá úžasně, určitě vyzkouším.

  10. Výborně, děkuji J.

  11. Věra says:

    Vypadá to velmi lákavě. Určitě ho vyzkouším. Fazole mám ráda.
    Krásný den. Věra

  12. Katarína says:

    Dobrý den, fazolové saláty dělám často a mám je moc ráda, naučila jsem je jíst i manžela.
    Raději mám z fazolí, které si uvařím, chutnají mi více než konzervované. Ale to je otázka zvyku a chuti.
    Takže tento recept určitě vyzkouším.
    Jo a dnes jsme měli chřestové menu: kremová chřestová polevka a frittata s chřestem.
    Polévku znám, tu dělám vždy v období chřestu, ale frittatu jsem dělala poprvé a byla vynikající.
    Děkuji za recepty, které jsou vždy úžasné.
    Katarína

  13. Marcela says:

    Milá Flo, lákavě vyzývající fazolový salát ráda vyzkouším. Děkuji Marcela

  14. Katarína says:

    Tak toto som potrebovala!!!
    Veľká vďaka za recept
    Pozdravujem z Liptova a teším sa na ďalší štvrtok
    Katarína

  15. Janina says:

    ? Paráda, zrovna jsem dopoledne přemýšlela, jaký salát udělám na zahradní oslavu. ? Děkuji za inspiraci!

  16. Pavla says:

    Ahoj Flo, ten salát vypadá opravdu hodně jedle. Určitě vyzkoušíme. Fazole se u nás můžou v jakékoliv úpravě. Díky Pavla

  17. Díky za skvělý nápad na oběd do krabičky. Ještě jsem přihodila špetku chilli a chutná výborně. Hezký den všem.

  18. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Vypadá to úžasně, vyzkouším ten sálat hned zítra.

  19. Petra says:

    A přitom taková blbost :-)))))))

  20. Evžen says:

    To nezní špatně, dám si. Díky, Flo!

  21. Díky za připomenutí, dělám z cizrny, také dobré. A přidávám pro chlapy kousek šunky, aby byl doma klid.

  22. Saša says:

    Lákavý recept ! A vzoreček by nebyl ? Co se dá dělat, uplácám to sama a mám dojem, že se ani dělit nebudu..

  23. Dnešní recept vypadá lákavě, určitě využiju při nejbližší grilovačce. Myslíte, že by šlo fazole vyměnit třeba i za cizrnu?

  24. Mirka says:

    Úžasný recept, děkuji na víkend udělám

  25. Jdu namočit fazole.
    Jana

  26. Vypadá to lákavě a v Tvém podání určitě i skvěle chutná. Určitě vyzkouším

  27. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Děkuji za recept o víkendu vyzkouším.
    Zdravím Iveta.

  28. Milá Florentýnko,
    podobný salát jsem dělala před několika dny,použila jsem sterilovanou cizrnu a byl úplně vynikající.
    Děkuji ti za tvé receptíky, jsou super. Loučím se s tebou a přeji ti krásné a pohodové léto.Jana?

  29. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,
    fazole jsou moje nejoblíbenější luštěniny, salát určitě vyzkouším a věřím, že ho zařadím do jídelníčku.Cibule zkřehlá v citronové šťávě je novinka, kterou ráda zkusím.

    Děkuji Jarka

  30. Dana M. says:

    Zajímalo by mě, kolik lidí dnes namáčí fazole. Tuším, že hodně. Zní a vypadá to lákavě, jdu taky namáčet. Nemám ráda zkratky, takže když mám čas, raději vždy luštěniny uvařené doma než z konzervy.

  31. Kateřina says:

    Milá Flo, recept si už píšu a na víkendovou grilovačku se sousedy přinesu něco „origoš“. Díky Ti…..

  32. Anna Hlávková says:

    Milá Flo,to vypadá úžasně, těším se až vyzkouším… krásné dny A .

  33. Táňa says:

    Milá Flo, díky za super recept. Fazole mám moc ráda, jen jsem vždy skončila u fazolačky. Salát jsem dělala z čočky. Je také výborný, ale díky Tvému receptu teď mám další variantu. A úplně perfektní je řada s cibulí a citronovou šťávou. Hned začnu používat.
    Hezké jarní dny všem Táňa

  34. pavla says:

    namáčím a přemýšlím co k tomu mám doma.jdu se radit s mrazákem

  35. Moc príma recept, díky za něj! Fazole i cizrna jsou u nás doma, to se bude líbit, jako ostatně všechny tvoje recepty! ? Eva

  36. Hana - Marmota says:

    Tak ten česnek a citron by mě teď už asi položily…
    Ale fígl s rajčaty jako salátovou zálivkou znám a používám i jen s olivovým olejem. 🙂 Takže nějaké to obměnění s fazolemi je dobrá inspirace, i když nepoužiju zrovna přesně tenhle recept.

  37. Šárka says:

    Fajn recept určitě vyzkouším, vidím to na tento vikend pokud počasí dovoli bude grlovačka… Děkuji za recept milá Flo. Šárka

  38. Blanka says:

    Ahoj Florentynko, tak tenhle salat hned zkusim, prestoze fazolim moc nefandim. A diky za finty s cibuli, vyzkousim vsechny tri varianty.
    Zdravim a Medarda se neboj, je to velky pritel zahradkaru.

  39. Nadezda says:

    Díky moc Flo
    hned jdu na to už cítím chuť v puse.
    Měj se krásně.

  40. Děkuji moc za recept.
    Právě jsem ho vyzkoušela. Vynikající. Zítra do práce bude jako ideální svačinka.

  41. Tak to v neděli ke grilovačce vyzkouším. Akorát fazole musím nejprve uvařit, protože mám dost vlastních ze zahrádky

  42. Věrka says:

    Tentokrát nemám, co bych dodala. Tak tedy vzhůru pro fazole. Díky za recepis, Flo.

  43. Jarka says:

    Milá Flo, výborná inspirace na letní grilovačky. Děkuji za recept.Hezké letní dny.

  44. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, fazolový salát dělám velmi často z barevných domácích fazolí na několik způsobů. S rajčaty jsem jestě nezkoušela a vychytávka s cibulí mě láká. Vyzkouším hned ja dozrají rajčata.

  45. Mila Flo, dekuji za dalsi inspiraci. Vcera jsem namocila fazole a dnes bude salat ke grilovacce-vypada krasne,mej se pekne !

  46. Jana K. says:

    Vypadá to velice lákavě, určitě vyzkouším. Děkuji za recepty, jsou skvělé všechny a ráda podle nich vařím i peču.

  47. Jana K. says:

    Milá paní Flo, děkuji za báječný recept, který zaručeně vyzkouším. Jana K.

  48. Stáňa says:

    Milá Flo, dnes jsem salát udělala ke kuřecím stejkům, ale rodina mi salát pohaněla. Prý je moc kyselý. Pravda je, že i mně, která má ráda kyselé, mi připadal kyselejší. Dělala jsem přesně dle receptu, ale nedokázala jsem odhadnout, co se stane s chutí, když cibuli zaliji šťávou z jednoho citrónu (nebyl nijak velký). Do jaké míry cibule kyselost neutralizuje (vstřebá) či nikoliv. Až dosud jsem cibuli jen spařovala. Rodina mě nejdříve zbavila ohledně salátu svéprávnosti, stejky si dali s chlebem, a pak se jali sami salát vylepšovat. Takže tam kydli kelímek jogurtu a pár lžic zakysané smetany. Nakonec usoudili, že tam dají ještě vajíčka natvrdo. Radši jsem je nechala o samotě při akci „pejsek s kočičkou“ a odešla se Ti svěřit do komentáře, abych v krásném nedělním odpoledni rodině neřekla něco ošklivého. Určitě salát udělám znovu, připadal mi moc dobrý a svěží, ale s citrónem budu výrazně opatrnější. Jinak recept jsi zveřejňovala na Medarda, tedy jméno spojené se známou meteorologickou pranostikou. No a manžel je meteorolog :o)) Přeji Ti krásné nadcházející dny a děkuji za všechny rady, které nám dáváš. Stáňa (ta je v kalendáři hned po Medardovi a prý dle obra Koloděje vaří báječné španělské ptáky. Upřímně, já je dělám zásadně rozlítané :o)

  49. Ahoj Flo, díky za skvělý tip na zjemnění cibule! Syrovou cibuli používám při nemoci na chleba s máslem nebo hořčicí, ale i když je to velmi účinné, nesnáším to. Citron a sůl udělaly opravdu divy a je to nejen o dost chutnější, ale díky citronu vlastně ještě zdravější!
    A fazolový salát vypadá taky skvěle, určitě vyzkouším.

  50. Ten salát vypadá opravdu lákavě. Moc se těším až ho udělám a ochutnám.
    Medard se překonal a každý den neprší ?

  51. Dobrý den, jaké jsou, prosím, ty protijedy na česnek?

  52. Ahoj Flo, když se rozhodnu fazole uvařit, kolik jich mám namočit v suchém stavu? Informace na internetu se dost liší. Jinak moc děkuju za recept, i za všechny ostatní 🙂

    1. Dneska jsem salát udělala, je VÝBORNÝ. 👍 Moc díky za recept.

  53. Vojtěch Bernovský says:

    Milá Flo, salát je naprosto úžasný – osvěžující a lahodný, využil jsem ho jako hlavní přílohu k rybě! Trik s cibulí, citrónovou šťávou a solí jsem neznal – skvěle funguje! Použil jsem konzervované bílé a červené fazole a navrch ještě jednu zbylou nať z jarní cibulky (myslím, že salátu neuškodila). A máš pravdu, solit se může vydatně! Salát se dá klidně jíst jako hlavní jídlo a až bude příště přítelova rodina pořádat skupinové grilování, už vím, co přinést! 🙂 Vřelé díky!

  54. Dnes jsem ho udělala – a bože! Absolutní mana nebeská .. Myslela jsem, že si odložím polovinu na později .. ale nešlo přestat :-)) Je to taaak dobré, neskutečně! Jenom nevím, zda ho příště trefím stejně. Dala jsem všeho prostě od oka, snad si to příště vybavím. Jediná změna byla, že jsem neměla petrželku, tak jsem nahradila sušeným oreganem. Ale výsledek parádní. No, nakonec, oregano a fazole spolu kamarádí taky dobře. Moc děkuji za recept Flo, ten budu jistojistě opakovat!

  55. Salát je výborný ? Dělala jsem ho z fazolí z konzervy, z bílých a červených napůl. Flo moc děkuji za recept, jsi skvělá.

  56. Zdravím Florentýno,
    díky za pěkný recept, který mně zároveň připomněl, že jsem luštěninový salát už delší čas nedělal. Používám fazole z plechovky, protože je tak dobře neuvařím. Když je chci mít měkké, jako v plechu, tak se začínají loupat. Poradíš mi? Díky

  57. Zdeňka says:

    Fazolový salát jsem dnes vyzkoušela na rodinné grilování, kolaudaci rekonstrukce koupelny a WC po 30 letech, která trvala 6 týdnů a chvílemi nebyla k přežití. Měla jsem trochu obavy, ale salát měl úžasný úspěch, chutnal všem třem generacím v naší rodině. Všichni hádali, co je tam za zvláštní koření a nechtěli věřit, že jen cibulka a citron. Fazole jsem vařila a část použila na recept pečené fazole z knihy „Merendy…“ , ty měly taky úspěch. Ze stejných ingrediencí je dělám už dlouho, ale na sporáku (říkáme jim westernové), pečené byly zase trochu jiné. Takže super!

  58. Zkusila jsem.
    Už během přípravy bylo nutno chránit předemnou samou. FAMÓZNÍ!!!
    Děkuji za recept.

    1. To je vždycky na celém receptu to nejtěžší. Bylo mi potěšením.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close