Guacamole aneb etuda s avokádem

Když se řekne guacamole, tak se musí zároveň vyslovit taky slovo avokádo. Guacamole je totiž studená mexická omáčka z avokáda, kterou si lze velmi snadno zamilovat i v našich zeměpisných končinách – především v době, kdy jsou teploty tam i tady zhruba srovnatelné.

[Na okraj: V mexicko-španělské výslovnosti zní guacamole jako waka-mole, v americké angličtině zhruba jako guake-mouli.]

To vše vychází z předpokladu, že vezmete na milost avokádo. Jeho chuť je přinejmenším zvláštní; jako ovoce je měkké a málo šťavnaté asi tak jako banán, ale vypadá zeleně a nechutná vůbec sladce. Tahle jeho krémová konzistence a nevýrazná chuť ho předurčuje k tomu, aby posloužilo jako čisté kuchařské malířské plátno. Jíst ho jen tak samotné moc nejde; to si raději zakousněte zmíněný banán.

Jak poznat zralé avokádo

S banánem má avokádo ještě jednu milou souvislost: nezralé se v podstatě nedá jíst. Do kuchyně patří zásadně avokádo měkké, nikoli kamenné. Je důležité, aby se avokádo snadno poddalo tlaku vidličky a nechalo se rozmáznout na kaši.

Jelikož čekat doma na dozrání tvrdého avokáda patří k těm nejtěžším několikadenním úkonům, obcházím to nákupem avokáda správně zralého, připravenému k okamžitému použití. Ovšem na druhou stranu by nemělo být přezrálé, to totiž znamená spoustu nehezkých hnědých fleků uvnitř zelené dužiny.

Pokud chcete mít jistotu, že si s sebou domů z obchodu nesete tak akorát vyzrálé avokádo, nakoukněte mu pod stopku. Je to jako si dělat malou sondu, co je uvnitř:

  • Jestliže stopka nejde snadno uvolnit, nestačilo ještě avokádo úplně dozrát.
  • Když je pod stopkou vidět světle zelená barva, neváhejte a vhoďte avokádo do nákupního košíku.
  • A konečně pokud pod stopkou uvidíte dužinu lehce zahnědlou, je to varování, že zahnědlé bude avokádo i uvnitř, neboť přezrálo.

Má to jeden háček: zkuste přitom být co nejvíc ohleduplní k obchodníkům. Když se vám podaří násilím zbavit nezralé avokádo stopky, měli byste si ho tak jako tak koupit. Bez stopky je slupka avokáda porušená a avokádo se začne rychle kazit, čímž se brzy stane neprodejné. Člověk si postupně zvykne, jak na omak působí zralé avokádo – jemně totiž na obou koncích povolí při tlaku prstů – takže test se stopkou pro vás časem přestane být tak důležitý (až se mi chce napsat směroplatný).

Základní recept na guacamole

V nahaté prostotě na guacamole úplně stačí avokádo, sůl a limetka. Avokádo, vyproštěné ze slupky a zbavené pecky, stačí rozmačkat a smíchat se špetkou soli a limetkovou šťávou. Nic víc.

(Já si k úplnému štěstí ještě přidávám trochu červené cibulky a koriandrové nati.)

guacamole příprava

Tuhle věc lze následně nabírat tortilovými chipsy jen tak ke svačině nebo mazat na nějaký zajímavý kus pečiva – jak je libo.

Vyproštění avokáda ze slupky probíhá následovně:

  1. Rozkrojte avokádo po obvodu kolem dokola, objeďte mu přitom nožem velkou kulatou pecku uvnitř.
  2. Rozevřete avokádo na dvě poloviny. V jedné z nich zůstane pecka.
  3. Do pecky zasekněte nůž, trochu jím zaviklejte nebo pootočte, takto snadno nožem pecku vyjmete.
  4. Z obou polovin sloupněte tuhou slupku, případně dužinu vyškrábněte lžící do misky.

loupání avokáda

Hnědnutí avokáda

Limetková šťáva funguje nejen jako bodrá chuťová protiváha ke smetanově krémové dužině, ale taky zabraňuje hnědnutí. Oloupané avokádo velmi rychle oxiduje na vzduchu, čili hnědne. Něco podobného se stává nakrájenému jablku. Kyselé prostředí tuhle oxidaci značně zpomaluje, takže limetka nejen že zlepší chuť, taky uchová zelenou barvu, kvůli které je guacamole tak krásné na pohled.

Někdo doporučuje do hotového guacamole vhodit avokádovou pecku, která má též tomuto hnědnutí zabránit, jsou to ovšem jen babské řeči, na kterých není vůbec nic pravdivého. Nejspolehlivější je skutečně limetková šťáva a dále pak omezení kontaktu se vzduchem, pokud má guacamole na své strávníky čekat. Pomůže zakrytí potravinářskou fólií těsně na povrchu guacamole.

A konečně třetí trik zabraňující hnědnutí je přidání lžíce dobrého oleje, například olivového. Sice nemá s mexickou kuchyní vůbec nic společného a do původního receptu na guacamole olej absolutně nepatří, ale oxidace a hnědnutí se jím značně zpomalí. Musíte-li udělat guacamole několik hodin předem, protože nebudete mít prostor připravit čerstvé těsně před podáváním, zvažte, zda trochu oleje přece jenom nepřimíchat.

guacamole základní recept

Guacamole v dalších podobách

Obvyklé čtyři suroviny, bez kterých si spousta lidí nedovede guacamole vůbec představit, jsou koriandrová nať, červená cibule, rajčata a chilli papričky – nejčastěji jalapeños. Ostatně už jsem psala výše, že osobně sáhnu aspoň po cibulce a koriandru.

Vtipné je, že tohle už je jen na vás. Cokoli se rozhodnete přidat, nakrájejte to nebo nasekejte nadrobno a vmíchejte k rozmačkanému, limetkou a solí ochucenému avokádu. Nemusíte se bát udělat guacamole nepálivé bez chilli papriček nebo ochuzené o koriandr, pokud ve vás – stejně jako ve zhruba 10 % populace – evokuje mýdlovou chuť.

guacamole s rajčaty

Obvykle platí, že jakmile jednou přidáte cibuli a rajčata, už není cesta zpět.

Další verze a přísady do guacamole pro inspiraci:

  • Česnek. Touhle verzí mě minulý týden zásoboval pan Vodák, majitel třebíčského kempu, při snídaních. Kombinace avokádo+limetka+sůl+ česnek funguje jako parádní pomazánka na čerstvé pečivo. Místo česneku lze též použít česnekovou sůl.
  • Citron, rajčata, bazalka. Když nahradíte limetku za méně výrazný citron a koriandr za bazalku, máte tu letní verzi skoro ve stylu caprese salátu. I tady lze navíc přidat česnek.
  • Dokřupava upečená a rozdrobená slanina. Tohle už je vyšší dívčí (nebo spíš chlapecká).
  • Feta, zakysaná smetana, řecký jogurt. Tyhle přísady dovedou udělat guacamole ještě krémovější, i když s originálem už to pak moc společného nemá.
  • Kukuřice, cizrna, zelený hrášek. Tady jde o hrátky s konzistencí a barevností, drobné kulaté suroviny dodají struktuře guacamole na zajímavosti, i když s chutí už to tolik nezamává.

Kam se zbytky?

Pokud se náhodou stane, že vám trocha guacamole zbude, bez obav ji uložte do lednice. Samozřejmě dobře zakrytou a bez přístupu vzduchu. Raději počítejte s tím, že i v chladu guacamole do druhého dne trochu zhnědne, úplně se tomu zabránit nedá.

Následně používejte nejen na pečivo jako pomazánku nebo dip k nachos chipsům, ale taky klidně jako doprovod ke grilovanému masu nebo jako přísadu do různých tortillových wrapů či tacos (ale o těch zase někdy jindy).

 

Guacamole

Množství: 3-4 porce (jako chuťovka)

Guacamole

Suroviny

  • 200 g tortillových chipsů, neochucených
  • 3 zralá avokáda
  • 1 malá cibulka, nejlépe červená
  • 1 malá chili paprička (nemusí být)
  • 1/2-1 lžička soli
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy (tj. zhruba z jedné limetky)
  • trocha čerstvé koriandrové nati

Postup

  1. Avokádo rozkrojte podélně na poloviny, vyjměte pecku (snadno to jde tak, že do ní zaseknete nůž a pak obojí společně vytáhnete). Dužinu lžičkou vyškrábněte do misky a slupku, stejně jako pecku, zahoďte.
  2. K avokádu přidejte větší špetku soli, limetkovou šťávu a vše společně rozmačkejte vidličkou na hrubou kaši a promíchejte. Ochutnejte a případně ještě dokyselte nebo dosolte, řiďte se přitom vlastní chutí.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papričku rozpulte, vyškrábnutím odstraňte semínka a pak dužinu nakrájejte na malé kousky. Koriandrovou nať nasekejte nahrubo nebo jen natrhejte. Tohle vše přimíchejte k rozmačkanému avokádu a pokud možno hned podávejte s mísou tortillových chipsů.

 

Zapojte se do diskuze

  1. MILA FLO,

    NAPROSTO SPRAVNE JSI NAPSALA,..“vše společně rozmačkejte vidličkou na hrubou kaši…“ POUZITI VIDLICKY JE TO NEJDULEZITEJSI…K VYTVORENI „HRUBE KASE“..TO JE PODSTATNE U „Guacamole“. SAMOZREJME, MUSI BYT AVOKADO SPRAVNE ZRALE (COZ TAKE FLO VELMI NAZORNE ZDURAZNUJES).

    PRISADY, JAK SPRAVNE PISES, SI MUZE KAZDY MENIT. MY JSME VESTINOU NA FLORIDE POUZIVALI CESNEK.

    FLO, DEKUJI ZA INSPIRACNI LETNI RECEPT. QUACAMOLE JE VYNIKAJICI CHUTOVE A OBOHATI CESKE MENU NEJEN JAKO PREDKRM, ALE DOPORUCUJI SERVIROVANI I S HLAVNIM JIDLEM.

    BRENT

  2. Šárka says:

    Díky za rozšíření obzorů – další verze . Zatím nikdy nezůstalo.

  3. Milá Flo ????????‍♀️
    avokádo je u nás velmi oblíbené. A pomázanku z něj úplně nejvíc. Kromě limetky, soli, nepatrně olivvového olej, česneku, strouhám ještě pecorino. Je to lahůdka. A dcera dělá avokádo s limetkou,česnekem, cibulkou, libečkem a lučinou jako studenou omáčku na těstoviny. Jí to i manžel, přesto, že je konzervativní masožrout ????????????
    Pa hezký den s úsměvem ????????‍♀️

  4. Zdravim vsechny. Deti si delaji z avokada gvakamole nebo ho ji s cesnekem jako pomazanku. Asi nejsem normalni, ale ja mam nejradeji avokado jen tak natrene na chlebe nebo ho vykrojim, dam do krabicky a do lednicky a chodim ho mlsat ukousnutim a snezenim, nejcasteji vecer.

  5. Ľubica says:

    Ahoj Florentýnka, guacamole je úžasné jedlo, robím ho pravidelne, pridávam tam rajčiny zbavené šupiek a jadierok, cesnak a samozrejme nesmie chýbať koriander. Veľká vďaka za všetky tvoje rady.

  6. Zdravím všechny letně naladěné lidičky, pomazánku z avokáda dělám, akorát se to nijak nejmenuje. A z pecky mi vyrůstá „jakási “ rostlinka. Mějte se fajn.

  7. Jana Žižkova says:

    Ahoj Flo. Máš naprostou pravdu, že na avokado se dá udělat závislost. Vždy když koupím avokado, tak si říkám, že konečně udělám qakamole, ale nakonec ho stejně nakrájím na tenké plátky, pokapu citronem, osolím a opepřím a tak to sníme. Ale příště už ho určitě podle Tebe udělám:-)

  8. Ahojky Flo, to jsi mi udělala velkou radost s avokádem a s receptem na guacamole. Jen ještě vybrat správné avokádo. U babičky se ti určitě bude líbit. Přeji ti brzké na stěhování domů, měj se prima Zdena V.

  9. Milá Florentýnkko,
    děkuji za dobrý recept. Nikdy se mi nepodařilo koupit správné avokádo. Teď si dám už pozor. Děkuji Soňa

  10. Vítej v Liberci!

  11. Milá Flo, dík za tip na odhad správné zralosti avokáda. Většinou avokádo míjím v obchodech bez povšimnutí. Bývá tvrdé a pokud jej koupím, tak mu nevěnuji patřičnou pozornost. Většinou už je pozdě. Ahoj Alla

  12. Ahojky Flo ,přeji další krásné letní dni a spousty skvělych nápadu na změny pro naše jídelníčky..avokádo jsem doted jen obcházela,nebot jsem si s ním nevěděla moc rady :-)takže zitra to v krámu hned napravím děkuji Hana

  13. Všechny moc zdravím! Včera jsme v Leónu dostaly s dcerama k večeři rozmačkané avokádo s tuňákem – taky veliká dobrota:-) Podle paní domácí nejen
    jako pomazánka, ale skvělé k těstovinám a prý tím plní i palačinky.

  14. Ahoj do Liberce a díky za nový recept i surovinu, avokado jsem samozřejmě v zelenině vídal, ale co s tím jsem nevěděl, natož jak ještě poznat zralé. Tedy díky Tobě nový obzor. Jenom se chci zeptat – tortillové chipsy…bože…kde, jak…chipsy…při tom slově se mi vybaví zuřivě barevně potištěný lesklý pytlík v ruce pubescenta s mastnou prackou uvnitř a s colou na stole, oboje jakože k obědu…hnus… Nedalo by se to nějak něčím vhodně nahradit, něčím víc českým? Vdolkem? Nějakou bagetou? Řízkem? 🙂 Zdraví Tě Codo

    1. Tortillové chipsy nemají s „běžnými“ bramborovým chipsy vůbec nic společného… 😉 V obchodě je najdete často v oddělení zahraniční kuchyně, vedle salsy a podobných. Zkuste, čas od času je to docela fajn pochutina.

    2. Darja says:

      Dobrý den, pokud chcete něčím nahradit, je to moc dobré do tortilových placek. Stačí placku „oživit“ na suché pánvi z každé strany 10 vteřin a avokádovou salsou naplnit. Výborná rychlá večeře nebo lehký oběd

  15. Martina says:

    Milá Florentýno,

    moc děkuji za sladké přivítání. Určitě vyzkouším. K dnešnímu avokádu – mám ho moc ráda, dělávám podobně, někdy, pokud přidám více rajčat (krájím je na struhadle, čímž je rovnou zbavuji slupky), přidám lžičku lahůdkového droždí. Tím to trošku zahustím a moc to chutná mě i mým synům.

    Srdečně zdraví

    Martina

  16. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, z avokáda jsem zatím nic nedělala,asi jsem k němu nezískala nikdy důvěru, pokusím se to napravit.☺

  17. Jednou jsem ho koupila na ochutnání,udělala na 5 způsobů (4 slané a 1 sladké)-nikomu to nechutnalo a tak jde avokádo kolem mě.Hezký víkend všem!!!!

  18. Simča S. says:

    Miluji avokádo, dělám ho ve verzi červená cibule + sůl + česnek + bezalka. Tvůj tip na opečené kostičky slaniny mi přijde geniální. To musím zkusit!!!

  19. Ahoj mila Flo! Velmi jsi me potesila povidanim o avokadu, pravidelne se mi stavalo, ze jsem cekala, az dozraje a nakonec vyhodila. Kdyz jsem nahodou koupila akorat zrale, tak jsem si ho jen nakrajela, trosku posolila a hned snedla jen tak samotne.
    Dneska ovsem bude diky Tobe zmena, avokado je hodne zdrave.
    Na balkone mam zavesene krmitko pro kolibriky, ktere si jeden krasne zbarveny samecek privlastnil a hlida si ho. Napije se a usedne na velmi blizky strom, kde se natrasa a ukazuje mi jeho nadherne zbarvene peri, ale jakmile ke krmitku prileti nekdo jiny, vystartuje jako raketa a zene ho pryc. Uz tam zase sedi, rozhlizi se a hlida. Vubec mu nevadi, kdyz tam v kresle odpociva muj pejsek a nebo kdyz tam zalevam kvetiny a on se prileti napit, to jenom zustanu nehybne stat a pozoruji ho uplne zblizka. Dokonce umi i hezky zpivat.
    Preji Ti hezky zbytek prazdnin! Srdecne Te zdravim, Zlata.

  20. Da sa jest aj len tak, starsi syn ho miluje, a to banany nenavidi 😉 upravene ho nechce, najradsej len tak. Ja tiez jem avokado najcastejsie len mierne posolene na chlebe, pomazanku sa mi nechce robit, ked ju aj tak nikto iny nechce. Ale tusim tomu dam este sancu 😉

  21. Super, tohle postrčení ke guacamole jsem potřeboval. Už dlouho se na něj chystám, ale než ho stihnu udělat, vždy mi avaokádo někdo v ledničce zprivatizuje a sní. Ta slanina je zajímavý nápad, ale asi mi neprojde. Syn tvrdí, že když si bude chtít dát slaninu, užije si ji samotnou. Uvidíme!

  22. Ahoj Flo … ja robievam tú druhú verziu guacamole s paradajkou a chilli, okrem toho odľahčený hummus s cícerom a avokádom ale najradšej mám úplne jednoduchú nátierku – avokádo, Lučina, soľ, korenie, strúčik cesnaku … je to veľmi vďačná surovina, dajú sa z nej vyčarovať úžasné dezerty – robila som úžasnú avokádovo limetovú penu aj zmrzlinu, a aj nepečenú avokádovú tortičku – a všetky variácie boli super.

  23. Avokádo miluju,dělám,a na okně mi roste stromek už má asi 75cm,do výšky,kam ho dám příští rok v létě nevím,protože balkon nemáme a na parapetě se mu nejvíc daří. Už ho takto pěstuju 3rok,a snad se dočkám i plodů

  24. Peťa says:

    Milá Florentýnko, avokádo je skvělá věc! Na podzim se mi většinou omrzí v podobě guacamole, tak si ho pěkně nakrájím na plátky společně s pečenou červenou řepou, položím na opečený krajíc oblíbeného chleba, proložím vrstvičkou naloženého křenu a na to celé posadím ztracené vejce. Posypu vločkovou solí a čerstvě umletým pepřem a blaženě koukám na roztékající se žloutek 🙂 Velká dobrota!!!! Děkuji za Váš krásný blog a přeji Vám hodně úspěchů!!!

  25. Petra says:

    Já si z avokáda občas chystám sladkou snídani. Stačí ho večer rozmixovat s banánem, kakaem, skořicí a trochou vody, dát do chladničky a ráno mám luxusní pudink. Doporučuju!

  26. Ahoj, guacamole připravují docela pravidelně ( avokádo, jarní nebo červenou cibulku, vydloubaná a nájemno nakrájená rajčata, sůl, pepř, limetkovou šťávu a místo koriandru používám římský kmín rozdrcený v hmoždíři). Je to mňamka.

  27. Lenka B. says:

    Na domaci dozravani avokada doporucuju zabalit ho bud do sacku nebo krabicky s jednim nebo dvema jablky a nechat v pokojove teplote. Jablka do okoli pousti acetylen a ten podporuje dozravani obecne.

  28. Tonda says:

    Přidám něco z naší vlastní zkušenosti:

    Chuťovka:
    1) zralé avokádo (jen dužninu) rozmačkat vidličkou, přidat limetkovou šťávu, trochu soli a trošku čerstvě mletého čtyřbarevného pepře
    2) v troubě upéct do křupava na menší dílky nakrájené plátky anglické slaniny a současně na polovinu rozkrojená cherry rajčátka (řezem nahoru)
    3) na opečený toust namazat avokádovou pomazánku, nahoru položit pár kousků opečené slaniny a opečených rajčátek; pepř nemusí být v pomazánce, dá se popepřit až nakonec

    Nápoj:
    1) do mixéru dát dužninu ze zralého (nebo i přezrálého) avokáda, třetinu zralého banánu, podle chuti vanilkového cukru, vše zalít mlékem a dobře rozmixovat
    2) banán nemusí být, množství mléka podle požadované konzistence, může být vychlazené
    Tento nápoj jsme si oblíbili v Maroku, nabízí se tam pod názvem Jus d´Avocat.

    Salát:
    Omlouvám se, ale recept na salát neuvedu, protože ho neznám. Jen jsem ho jedl a byl vynikající. Před mnoha lety jsem byl ve Francii v městečku Sully-sur-Loire a tam nás majitel rodinného hotýlku vždy při večeři zasvěcoval do francouzských kulinářských zvyklostí. Jednou večer nám vysvětlil, že zralé avokádo zpracováná jako ovoce, nezralé avokádo jako zeleninu a předložil nám po večeři vynikající salát. Co v něm bylo, si už nepamatuji, avokádo jsem tenkrát jedl poprvé, salát byl vynikající.

  29. Zdena says:

    Ahoj Flo,pro mě opět novinka,nikdy jsem ještě avokádo nekoupila,ale teď když už vím co s ním,ráda vyzkouším,díky. Zdena

  30. VYZKOUŠENO. Promiň, Flo, tuhletu „dobrotu“ nepochválím.
    Pár postřehů: 1. plod měl být optimálně zralý, soudě dle chování stopky a barvy pod ní. 2. pecka nešla vyndat, rozpadla se. Po pecce zůstala uvnitř hnědá slupka, vyšťouráno. 3. po oloupání nebyla šance dužinu rozmačkat vidličkou, byla tuhá a pružila, pomohl nakonec zlehka takový jako mixér – drtič. 4.chuť nijaká, ani se solí a s limetou. 5. po přidání cibule a ochutnání moje trpělivost přetekla a dílo letělo za mumlání neotisknutelných výrazů do koše. Jen je škoda té cibule.
    Co bylo špatně???
    No a teď si jdu konečně uvařit něco k jídlu. Už je po poledni, sakryš.
    Codo

    1. Jestli si mohu dovolit tipnout (pomazánku z avokáda děláme doma už mnoho let, odkoukáno z restaurace Zlatá Praha); řekla bych, že avokádo ještě opravdu nebylo zralé. Pokud nejde snadno rozmačkat vidličkou, pak prostě nebude dobré, i když ho výborně člověk ochutí – taky se mi stalo.
      Jinak doufám, že jste si dal něco dobrého.. 😉
      Krásné léto přeji

    2. Codo, tak to mě mrzí!

      Znáš ten pocit, když si z obchodu přineseš celkem nadějně vypadající broskve nebo nektarinky, necháš je dva dny dozrát při pokojové teplotě, pak je rozkrojíš a rozpadne se ti pecka pod rukama, přičemž je v ní cosi ošklivého a plesnivého? Tak přesně takové avokádo jsi měl to štěstí potkat. Sklizené příliš předčasně, dlouho uchovávané kdesi ve skladu v chladu, aby náhodou nedozrálo ještě předtím, než se dostane na pult, prostě nedostalo šanci dostat se do té správné kondice a ani nemohlo. Když koukneš na moje fotky, po pecce v avokádu správně nemá zbýt vůbec nic, jen krásně zeleno. Třeba tomuto ovoci dáš ještě někdy další šanci; ale chápu, že tahle zkušenost nepotěší a odradí.

  31. Dobrý den Flo,
    nedávno jsem objevila váš blog a recepty – jsem naprosto nadšená. A hned takhle na začátku „padnu“ na moje oblíbené avokádo 😉 U nás v rodině děláme avokádu už mnoho let, tatínek recept před lety přinesl z jejich hotelové restaurace – koukal zase pod ruce kuchařům.. 😀
    Receptík děláme velmi podobný – používáme citron a cherry rajčátka (zdá se nám, že přidají do pomazánky takovou příjemnou sladkost), sůl, všechno dáme odpočinout min. na 30 minut do ledničky a pak ji dáváme na opečené bagetky nebo toustíky. Ještě si nakonec každý poslouží čerstvě mletým pepřem.
    Tatínek nám k tomu občas přinese ještě tatarák z lososa, tak to si opravdu pochutnáváme. 😉 Je to u nás takové tradiční po vánočních hodech, asi jako dietka.
    Já jsem pár posledních let začala vařit už ve své domácnosti, tak si takové dobrůtky přidávám do „naší kuchařky“ – ráda tento recept rozšířím o variaci s česnekem a bazalkou – jsem zvědavá jak to změní chuť.
    Přeji vám krásné léto,
    Zuzka

  32. Pro uchování hotového guacamole ho jde dát do uzaviratelné krabičky, hezky zarovnat a zalét vrstvičkou studené vody (0,5 cm) a dát do lednice. Pak prostě jen vylít a použít.

  33. Toto je jediná forma, v ktorej dostanem avokádo do detí. Teda oni by najradšej zjedli tortilové chipsy samotné.. ale som neoblomná. Okrem 3 základných ingrediencií pridåvam ešte cibuľku a rajčatá. Mňam. .

  34. MarcelaZ says:

    Ahoj Flo, ja mám najradšej avokádo rozpučené vidličkou a natreté na hrianku s cesnakom a jemne posolené. Ale robím aj guacamole, ale bez čili. Nabudúce vyskúšam.

  35. Kauerová Zdenka says:

    Milá Florentýnko, tento dip je vynikající. Já k to mu nejprve přikusovala proužky papriky,
    ale s tortillovými chipsy je to mnohem lepší. Jinak avokádo samotné nemusím, nic mi tento plod chuťově neříká.
    Díky za inspiraci. Těším se na další chuťovky.
    Zdravím Zdenka

  36. Dobrý den,zdravim všechny přítomné.
    Píšu na tyto stránky poprvé,spíše jen čtu vaše příspěvky.
    Avokado jsem objevila už pred časem,ale užívám si ho nepravidelně,podle toho,jak mě popadne záchvat zdravého stravování. Z naší rodiny ho jim pouze já,zbytek rodiny nerad EXPERIMENTUJE. Dnes je v Kuflande avokado za 15,- kc, tak už ho mám v kuchyni a pokud neprosvihnu ten správný okamzik, tak to určitě vyzkousim.

  37. Vždycky jsem guacamole brala jako dip z:
    avokáda
    rajčat
    citr. / lim štávy
    sůl, pepř, oliv olej
    česnek
    cibulka (volitelně)

    to že je to z pico de gallo je novinka

  38. jo a bazalka

  39. Hynek Novák says:

    O zralosti avokáda jsou i vtipy. Třeba tenhle:
    Ještě ne
    Ještě ne
    Ještě ne
    Ještě ne
    Ještě ne
    Pozdě.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close