Rychlá letní omeleta z trouby

Bublanina se u mě v kuchyni dělá z piškotového těsta. Možná namítnete, že to tedy nemůže být bublanina, a já vám to odkývu na souhlas a nebudu nic vyvracet. Doposud mi totiž není jasné, jaké těsto je vlastně to pravé bublaninové. Někdo tvrdí, že piškotové, někdo kynuté, jinde se používá prášek do pečiva a pak taky existuje pár receptů s poměrně hutnými těsty plnými másla a vajec. Objevují se především ve starých kuchařských knihách — počínaje u Magdaleny Dobromily.

Doba ale pokročila a odlehčila a změnilo se i těsto na bublaninu. Za bublaninu se teď vlastně vydává cokoli, co má na sobě důlky po zabořeném letním ovoci. A tak bych i dnešní recept mohla směle nazvat jako směšně snadná a rychlá bublanina, protože takových důlků a prohlubní se na něm najde dost. Jenomže to by byla obrovská chyba, kterou bych si vyčítala do konce svých spisovatelských dní. Nemohla bych vám totiž dostatečně ukázat půvab a kouzlo a jednoduchost jednoho z mých nejoblíbenějších receptů vůbec.

Pokud vezmete v úvahu, kolik receptů už prošlo mou kuchyní a posléze i klávesnicí, je to tvrzení velmi závažné.

A tak ji tu dnes máte, tuhle rychlou, snadnou, lehkou, svůdnou a sladkou krásku z trouby, která se postará o hrst právě sklizených ostružin ze zahrádky stejně tak dobře, jako o misku mražených jahod, které zbyly v mrazáku jako vzpomínka na minulé léto. Obsahuje víc vajec než mouky, a tak jsem si dovolila dát jí název omeleta.

Pokud váš ponorný mixér stojí věrně na lince nebo si visí v příruční poloze někde poblíž, zabere vám příprava téhle palačinky 2 minuty. Pokud ho ovšem musíte nejprve vytáhnout z kuchyňské skříňky, zapojit a najít vhodnou vysokou nádobku na umixování těsta, připočtěte si k tomu dalších 20 sekund.

Už vás úplně vidím, jak ještě v pyžamu – těsně poté, co nastavíte troubu – vybíháte na zahrádku nasbírat trochu ovoce, jak letmo prošleháváte těsto ponorným mixérem, jak ho lijete do bublajícího másla a vkládáte do trouby. Než se stihnete osvěžit ranní kávou, nadýchaná omeleta je tu.

Upozornění pro nedočkavce, kteří se hned chtějí pustit do vaření: vzhledem k malému obsahu mouky může omeleta po vytažení z trouby rychle splasknout. Vzduch v ní drží pouze teplo a mouka, takže jakmile začne vychládat, bude klesat i její objem. Pokud dodržíte postup, nestane se tak, dělícím okamžikem je dostatečná propečenost, kdy mouka zpevní natolik, že už vzduch udrží. Ale i kdybyste se dostali do stavu, kdy takový poklesek nelze zapřít, nebojte se: na chuti ani na kráse jí to nic neubere.

Nadýchaná omeleta z trouby

Množství: 3-4 porce

Tuhle omeletu klidně v zimním období upečte planou, bez jakéhokoli ovoce nebo jen s rozinkami. Po vyjmutí z trouby ji pokapte šťávou z citronu a servírujte společně s domácí zavařeninou.

Suroviny

  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky (chce-li se vám vážit, pak odměřte 125 g mouky)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • dvě velké hrsti čerstvého (anebo i mraženého) bobulového ovoce
  • 2 lžíce másla
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Ze všeho nejdřív předehřejte troubu na 200 stupňů. Těžkou nerezovou nebo litinovou pánev postavte na plotýnku a také ji začněte nasucho zahřívat.
  2. Do vysoké nádobky vyklepněte vejce, přidejte mouku, cukr, sůl a zalijte mlékem. Ponorným mixérem vše rozšlehejte na směs konzistence smetany ke šlehání.
  3. Do rozehřáté, vlastně spíše rozžhavené pánve vhoďte máslo. Okamžitě se začne rozpuštět a bublat a hnědnout, takže chyťte pánev za rukojeť a krouživým pohybem nechte máslo pobíhat po pánvi, až se téměř zcela rozpustí. Pak už na nic nečekejte, pánev odstavte a obratem do ní vlijte těsto. Vydechněte si, tu nejakčnější část máte za sebou. Nyní na těsto rozházejte ovoce a pánev vložte do horké trouby.
  4. Omeletu pečte 15-20 minut, až na povrchu lehce zezlátne a vystoupí nejen u okrajů, ale také uprostřed. Pokud se vprostřed trochu vyboulí, tím lépe. Dobře upečená omeleta je při dotyku prstem pevná a pružná, rozhodně se nepropadá a syrově netřese.
  5. Vyjměte opatrně z trouby - nezapomeňte, že rukojeť pálí! - položte na prkénko a nechte minutu vydechnout. Rozkrájejte na tři nebo čtyři kousky a snadno je s pomocí obracečky vyndejte. Díky tomu, že jste těsto nalévali na rozehřátou pánev do horkého tuku, nemělo by se nic ke dnu přichytit a upečené těsto by mělo snadno vyklouznout.
  6. Jednotlivé kousky omelety neskromně posypte cukrem. Nebojte se vytvořit závěj, těsto neobsahuje skoro žádný cukr a ovoce po upečení vykazuje výraznou kyselost. Ihned podávejte.

 
 
PS. Až omeletu vyzkoušíte jednou, dvakrát či třikrát, až se stane vaším rodinným miláčkem, nezapomeňte ji zase poslat o dům dál, stejně jako jsem se o ni teď podělila já s vámi. Tady k tomu máte příslušná tlačítka.

Zapojte se do diskuze

  1. a keď nemám panvicu, ktorú môžem dať do rúry? môžem použiť aj misku z jenského skla? alebo?

    1. Evi, spíš než sklo bude lepší použít klasický smaltovaný pekáček, ten vydrží rozehřátí na plotýnce i pobyt v troubě.

  2. HanušKA says:

    Paní Flo, tak moje prázdninová bublanina z dětství spočívá v tom, že v půl litru mléka rozšlehám jedno vajíčko se špetkou soli. Zašlehám 4 polévkové lžíce hladké mouky a 2 polévkové lžíce cukru moučky.
    Naliju do vymazaného pekáčku, pak ji poskládám třešněmi, půlkami švestek apod. Upeču za půl hodinky.
    Příprava je sice snadná, ale abych někoho pozvala přímo na bublaninu, je záležitost ošemetná. 🙂 Často se mi stane, že z ní po upečení vytvořím jinou dobrotu – trhanec s ovocem. 🙂

    1. Díky za zajímavé poměry surovin, musí to být úžasně jemné, když se zadaří. Možná, že jedno vajíčko navíc a pořádné zchladnutí (a zatuhnutí) by mohlo trochu snížit riziko vzniku trhance, co myslíte? Zkoušela jste to někdy pozměnit? Moc by mě to zajímalo.

  3. HanušKA says:

    Opravdu pomáhá zchladnutí, ale jsem zvyklá z dětství, že bublanina se podává jako hlavní jídlo oběda, tudíž teplá a tak mám volbu vyřešenou: Vychlazená bublanina nebo teplý trhanec? Volím trhanec!
    Pravda je taková, že raději peču piškotovou a na tu pozvu.

  4. Tereza says:

    Když mám jen teflonové pánve (nový indukční sporák mi vyřadil nějaké nádobí z provozu) a smaltovaný pekáč moc velký, šlo by to v nerezovém kastrolu? Asi by se to hůř vyndavalo, ale trhanec risknu 😉

    1. Terezko, nezkoušela jsem, ale myslím, že šlo. Že tomu nemá co bránit. Jen to bude trochu míň pohodlné na vyndávání, takže čím nižší bude ten kastrol, tím líp.

    2. Já ji peču ve vysoké teflonové pánvi s kovovým držadlem a funguje to perfektně.

  5. Milá Florentýno,
    vždycky říkám, že se často vyplatí koupit kuchařku jen kvůli jednomu jedinému receptu. U Vaší snídaňové je těch zajímavých nepochybně víc, ale kdybych si měla vybrat ten jeden, byl by to tenhle! Dlouho jsem hledala správný recept na dokonalou sladkou omeletu, která nesplaskne ve vaječnou placku, a tohle je ona! Dělám ji v litinové pánvi a vždycky je nádherně zlatá, s křupavým povrchem a vláčným středem, a drží tvar i po vyndání z trouby. Jíme ji většinou s domácí marmeládou a kysanou smetanou, zajímavý je i lemon curd, a v létě byla de luxe verze s čerstvými jahodami. Tisíceré díky, je to opravdový poklad.

    1. To je tak krásný ohlas, děkuju, yannko! Souhlasím, je to geniální recept, který se dá použít znovu a znovu a stále v nějaké nové podobě, jak velí sezóna.

  6. Šárka says:

    Ahoj Flo,

    díky za úžasný, vychytaný receptík, palačinky jsou prostě skvělé! I když už vím, že Tvoje recepty nezklamou, byly to nad mé očekávání 🙂 Manžel se jen rozplýval a já mám o další dobrotu v repertoáru víc 🙂 P. S. Jo a osladit místo obyč. cukru moučky vanilkovým cukrem není vůbec špatný 🙂

  7. Šárka says:

    Teda koukám, že je to asi správně omeleta… Ať je to, co je to, je to dobrý! 🙂

    1. Ty jsou, viď? A nápad s vanilkovým cukrem máš bezvadný.

  8. Lenka says:

    Mila Flo,
    neda mi to, abych se nepodelila o bublaninovy-palacinkovy recept z vychodnich Cech. Moje babicka tomuhle rikala nekdy bublanina a nekdy „nadivajna“ a delavala nam to o prazdninach k obedu.
    Recept je od me spoluzacky, ale chutna stejne jako ta babiccina…
    3/4l mleka
    9 lzic hl.mouka
    9 lzic polohr.mouka
    9 lzic cukru
    4 vejce
    Proslehat, dat na klasicky plech, pect asi 30 min na 190 stupnu. Nakonec pocukrovat… 🙂
    Hezky den Lenka

  9. Lenka says:

    Jo a samozrejme nahazet ovoce, ale to je asi jasne… Vyborna byla tresnova, boruvkova nebo jahodova…

  10. Barbora says:

    Bublaninu z piškotového těsta jsem měla jen jednou- po salmonele jí pro mě babička nachystala jako dietní sladkost- no snědla jsem jí, abych udělala babičce radost, ale jsem rozmazlená kefírovou bublaninou- prostě musí být „mokrá“… Ale ke každému ovoci je potřeba to těsto trošku jiné. Piškotové těsto celkově moc nemusím- mám ho spojené s dietou po zažívacích obtížích.

    1. Barboro, je to pěkné, že existuje tolik bublaninových těst a každý si může vybrat to, které je pro něj nejlepší. Já mám piškot nejraději s třešněmi, pro jiné ovoce taky raději sáhnu po dalších receptech.

  11. sarka.tumova says:

    Ahoj Flo, peču velmi málo, protože nemám ráda sladké, vždy si jen ochutnám kousek, ale tato nadýchaná omeleta vypadá úžasně a jednoduše, baví mne ta pánev, nedávno jsem dělala na pánvi Tarte Tatin, a bylo to zábavné a skvělé.
    Díky za tenhle jednoduchý recept.

    1. Naprostý souhlas, s pánví a troubou si člověk užije spoustu zábavy.

  12. Evita says:

    Tak já dnes chtěla udělat večeři na sladko.. začalo to u lívanců, ovšem došel olej na pánev, tak si říkám, tato sladká omeleta je to pravé.. ale zjistila jsem, že ta kupa zeleniny na stole se k tomu moc hodit nebude.. tak to skončilo variantou této omelety, ale se sýrem a zbytkem klobásky na tenké plátky, k tomu zeleninový salát a všichni byli spokojeni.. Sladká varianta čeká na příště 🙂

    1. Evito, jasně, i slaná varianta stojí za hřích, taky ji občas dělám. Jsem ráda, že tě recept nenechal ve štychu 🙂

  13. linhartova.klara says:

    Povedla se, nepřilepila se, dětem moc chutná. Ale mně připadá trochu moc.. pevná, nebo jak to říct? Nebyla by lepší, kdyby se bílky našlehaly zvlášť?

    1. Kláro, zas tak pevná by být neměla, netuším, kde se stala chyba. Bílky se zvlášť našlehat asi můžou, tím nic nezkazíš.

  14. Milá Flo, už jsem si zvykla, že tvé recepty jsou prudce jedlé. Ale co jsem zažila s touhle omeletou, překonalo všechna očekávání. Udělala jsem množství na 3-4 porce, dle tvého návodu. A moje děti (7 a 5 let) to všechno zbodly za deset minut. Kdybych počítala s tím, že to bude večeře pro nás všechny, zůstali bychom s manželem o hladu! Ještě jednou díky, že se tak ochotně dělíš o své zkušenosti a vyzkoušené recepty. Mlask!

    1. Pardon, doufám, že jsi nebyla kvůli mně o hladu! 🙂

  15. Tiež mi vyšla trochu hutná. Pri kraji fajn, nadýchaná, ale v strede skôr pripomínala hrubšiu palacinku.
    Rozmýšľam, kde je chyba. Či som piekla málo, alebo dlho, mala by som zvýšiť teplotu? (možno rúra nepečie tak ako proklamuje), alebo som dala priveľa masla (asi som odkrojila priveľké 2 „lyžice“ a po roztopení ho bolo možno dva centimetre a časť roztopeného masla plávala na povrchu… Možno bola rúra slabo predhriata? Neviem, ale predhrievala som dosť dlho. Alebo som pridlho „vydychovala“ než som omeletu vložila do rúry?
    Posledná možnosť je, že to tak malo byť. Chutilo mi. Ale pod pojmom nadýchaná si predsa len predstavujem niečo trošičku iné.

    Ale vďaka za recept. Chystám sa ho vyskúšať už dlho. Konečne naň prišiel čas – vrámci „letného experimentovania“ 🙂 (a nutnosti spotrebovať višne).

    1. Leti, tahle omeleta má být opravdu nadýchaná, dokonce i uprostřed. Myslím, že je na čase přeměřit tvou troubu.

  16. Renáta says:

    Zdravím Flo, musím říct, že jsem té omeletě nevěřila. Připadala mi nějak moc jednoduchá, moc…nevím, nějaká divná. Ale musím se omluvit!! I přes nedůvěru k receptu, věřím Tobě, takže jsem ji vyzkoušela…úplně skvělá,lehounká, nadýchaná, prostě fakt nádherná!! Děkuji, moji dva kluci (13 a 11) ji snědli celou a to je ta největší pochvala! ???? už jsem ji dělala i nečekaně návštěvě jako zákusek ke kávě a hned chtěli recept! Každé slovo v receptu je pravda: jednoduchá, 2 minuty, chuťově skvělá! Paráda! Moc Ti fandím Flo, Tvé webové stránky navštěvují velmi často, vypadá to, že budu ještě častěji. ????přeji hodně úspěchů!

  17. Přeji hezký den. Prave jsem ukuchtila a ochutnala tento velice jednoduchy a rychlý a přesto úžasně chutnajíci receptik. Děkuji za inspiraci. PS. Pekla jsem ve smaltované pekáči a jde to. Je to asi nižší, než z pánve ale chutnalo to. ????

  18. Petr Kudrna says:

    Vsechno moc slozite a dlouhe.Omeletu delam na panvi a je hotovo za 5 minut

  19. Eliška says:

    K tomuto receptu se stále vracím v mnoha variantách ovoce a vždy dělám dvojnásobné množství. Skvělá je s hruštičkami Nashi samosebou z vlastní úrody:-) Doporučuji.

  20. Pěkně prosím, jak velký průměr pánve používáte?

  21. Monika says:

    Dneska jsem zkusila a opravdu mňamka a rychlovka mám teflonovou pánev co se dá strčit i do trouby a super… díky

  22. Zní to naprosto fantasticky, ale bohužel nemám nic, co bych mohla dát na sporák a následně do trouby – mám malou trouchu, takže nic s rukojetí se tam nevejde =( . Asi si k narozeninám budu přát trochu toho vybavení do kuchyně.

    1. Petro, nedávno jsem koukala v obchodě na nerezové pánve, které mají z obou stran ucho, tj. zcela jim chybí dlouhá rukojeť. Díky tomu jsou určené i přímo k servírování na stůl. Viděla jsem je u značky WMF. Jejich klasické nerezové pánve mám dvě a jsou skvělé, tahle bude určitě taky.

  23. Júlia says:

    hrozně přípomíná clafoutis 🙂 ten používám na zbavení se narychlo ovoce já. Ale zkusím tento recept, jen rovněž nemám takovou pánev.

  24. Geniálně jednoduché…..nebo spíš jednoduše geniální? Prostě úžasné….
    Kdybych tu omeletu chtěla udělat na slano, stačí vynechat cukr?

  25. Výborné jídlo, zvlášť když člověk v zimě přijde domů tak se to hodí.
    Jde přidat i perníkové koření.

  26. Zuzka says:

    Tak já jsem to asi taky pokazila. Vyšla mi fakt téměř omeleta osazená švestkami ? je to takové tuhé, gumové a konzistencí to připomíná gumovou hračku pro psa ?? ani jedna bublina tam není…. Jak moc zásadní je šlehat to ve vysoké nádobě? Protože tu nemám, tak jsem to šlehala v nerezové míse… Mrzí mě to, zatím mi všechny recepty fungovaly více než skvěle, ale je fakt, že u sladkého a pečení si nejsem tak jistá v kramflecích jako u klasického vaření.

  27. „Konecne recept jako na bublaninu“ …nemohu zacit jinak. Bublanina, jak ji delame u nas a za mne nejlepsi je prave „palacinkova“ bublanina – v lete s visnemi/tresnemi a hlavne na podzim s platky jablek+skoricovy cukr. Jeste teplou ji brat z pekace, sotva se stihne nakrajet. Recept je odlisny, jako treba lite bublaniny, ale jistou podobu ma, navic v ruznych kucharkach se „stejne“ recepty take trochu lisi .)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close